سوال و جواب مكتوب در مورد فارسي پايه ي سوم ابتدايي
۱- درس فارسي در هفته چند ساعت برنامه ريزي و هر درس تا چه مدت تدريس مي شود؟ فارسي پايه ي سوم 8 ساعت در هفته است و هر روز در برنامه به آن اختصاص داده مي شود و هر درس به طور كامل به مدت 10 يا 11جلسه تدريس مي شود.
۲-تدريس يك جلسه ي فارسي معمولاً چگونه است ؟ البته براي تدريس يك جلسه نمي توان محتواي ثابتي را در نظر گرفت ولي معمولاً به اين صورت است كه جلسه ي اول متن درس و درك مطلب آن (تمرين خواندن )و جلسه ي دوم ، واژه آموزي ونگاه كن و بگو و مابقي در جلسات بعدي تدريس مي شود ولي باز به شرايط و آمادگي كلاسي بستگي دارد.
۳- آيا در شروع تدريس ، متن درس بايستي توسط معلم خوانده شود يا دانش آموز؟ البته خواندن درس توسط دانش آموز و يا معلم و يا كتاب گويا هر كدام اهداف مهمي را دنبال مي كند اگر هدف استقلال و ارتقا اعتماد به نفس درخواندن است و دانش آموزان از سطح خوانش خوبي برخوردارند بهتر است دانش آموزان در ابتدا بخوانند ( مخصوصا درس بخوان وبنيديش كه در ابتدا توسط هر فرد صامت خواني مي شود) ولي اگر هدف ، فراگيري خوانش صحيح با لحن مناسب و درك مطلب بهتر باشد لازم است معلم و يا كتاب گويا متن درس راقرائت كند. ( متون ادبي و سنگين تر از لحاظ درك مطلب ، خود معلم و يا سي دي گويا شروع كننده ي خوانش متن خواهد بود تا درك مطلب بهتر و صحيح تر صورت گيرد.)
۴- آيا لازم است معاني شعر و يا كلمات سنگين درس توسط دانش آموز در كتاب نوشته شود ؟ اين كار به هيچ عنوان انجام نمي گيرد زيرا با اين كار راه تلاش دانش آموز براي درك مطالب گرفته مي شود و آن ها در درك مطلب به معلم وابسته خواهند بود بلكه بهتر است با خوانش چند بار ابيات و يا جملات، از دانش آموزان سوالاتي پرسيده شود تا برداشت خودشان را بيان كنند و اگر لازم باشد خودشان به واژه نامه ي انتهايي كتاب مراجعه كنند.
۵- درس فارسي در طول هشت جلسه در هفته( در برنامه كلاسي) چگونه برنامه ريزي مي شود؟ البته براي اين كار محدوديت خاصي وجود ندارد زيرا هر دو كتاب اهداف ادبيات فارسي را تكميل مي كنند ولي مي توان با توجه به شرايط كلاسي هر كدام از كتاب هاي فارسي را براي ساعت خاصي برنامه ريزي كرد ولي بهتر آن است كه هر دو كتاب همراه دانش آموز باشد تا در شرايط لازم هر دو كتاب طبق زمان بندي آن تدريس گردد يعني در برنامه به طور كلي فارسي و كتاب كار گنجانده شود.
۶- آيا نيازي به دفتر املا( تقريري) و يا انشا ( جمله سازي و تمرين بندنويسي) است ؟ تمرين هاي املايي و انشايي كتاب محدود است لذا جهت تكميل و يا تقويت املا (درست نويسي ) و تمرين بندنويسي يك دفتركلي ( به عنوان دفتر تمرين فارسي )منظور گردد و با توجه به شرايط و نياز دانش آموزان كلاس مي توان به همه نوع فعاليت هاي املايي مانند املاي تقريري و غيرتقريري ... و فعاليت هاي انشايي مانند جمله نويسي ،بندنويسي و ...توجه كرد.
۷- ارزشيابي صحيح املاي فارسي چگونه صورت مي گيرد؟ البته مي توان در هر زمان و به هر گونه حتي با يك سوال يا يك املاي تقريري ارزيابي انجام داد ولي بهترين و اصولي ترين ارزيابي اين درس به اين صورت است كه هم به صورت املاي تقريري و هم به صورت سوالاتي از فعاليت هاي املايي ارائه گردد(پيشنهاد مي گردد جهت ارزيابي بهتر از نقاط قوت و ضعف دانش آموزان پس از اتمام هر درس،حداقل يك املاي تقريري به دانش آموزان گفته شود.)
۸-ارزشيابي صحيح انشاي فارسي چگونه صورت مي گيرد؟ البته مي توان در هر زمان و به هر گونه حتي با يك سوال يا با نوشتن يك بند ارزيابي انجام داد ولي بهترين و اصولي ترين ارزيابي اين درس به اين صورت است كه همه نوع فعاليت هاي انشايي مانند جمله سازي ، بندنويسي و ... ارائه گردد و به جهت آموزش اصولي و نظم و انسجام افكار دانش آموزان درنوشتن از ارائه يك موضوع براي نوشتن انشا در طول سال براي پايه سوم ،خودداري مي شود.
9- آيا لازم است دانش آموزان همه ي اشعار بخوان و حفظ كن را از حفظ بخوانند ؟ حفظ همه ي اشعاربخوان و حفظ كن مورد انتظار است ولي با توجه به تفاوت هاي فردي حفظ اشعار توسط دانش آموزان مي تواند در يك زمان يكسان صورت نگيرد بلكه با تكرار و تمرين اين اهداف تحقق يابد.
۱0- آزمون پيشرفت تحصيلي فارسي پايه ي سوم چگونه صورت مي گيرد؟ البته اين ارزشيابي به صورت شفاهي و ياكتبي انجام مي گيرد فعاليت ها و توانمندي دانش آموزان در فرايندسال كمك زيادي به ارزيابي اين درس خواهد كرد ولي در مجموع خوانش صحيح از روي متن ، درك مطب (كلمات ، شعر و متن)، حفظ شعر، املا و فعاليت املايي ، انشا(بندنويسي) و فعاليت هاي انشايي و ... (چهارمهارت زباني ) ارزيابي اين درس را رقم مي زنند. فراموش نگردد مهارت هاي زباني به يكديگر ارتباط دارند جدا كردن اين ارزيابي از يك ديگر مناسب نيست.
۱1- آيا از متن هاي بخوان و بينديش نيز مي توان به دانش آموزان املا گفت ؟ چهار مهارت زباني با هم در ارتباط هستند وقتي از روي آن چند بار خوانده و تمرين شده باشد، املاگفتن از آن مانعي ندارد .
۱2- آيا از متن اشعار بخوان و حفظ كن مي توان املا گفت ؟ املا گفتن از شعر معنی ندارد اما بهترآن است که واژههای مد نظر استخراج شده و با آن ها یک متن زیبا ساخته شود ودر قسمت فعالیتهای املایی نیزطراحی مناسب صورت گیرد تا املاي كلمات اين اشعار نيز تمرين شود.
۱3- آيا در املا با نگذاشتن علامت تشديد روي كلمات تشديددار غلطي محسوب مي گردد ؟ به هيچ وجه غلط محسوب نمي شود زيرا كه تشديد از عناصر آوايي يك نوشته محسوب مي شود و مانند حركات كوتاه ـَـِـُـ صرفاً به خوانش صحيح متن كمك مي كند و ننوشتن آن غلطي محسوب نمي گردد . مانند : مي برد ـ بنا ؛ (حتي بهتر است علامت تشديد توسط مصحح املا روي كلماتي كه تشديد نگذاشته اند نوشته نشود تا متن دانش آموز از لحاظ رواني ، خدشه دار به نظر نيايد.)
14-انجام فعاليت هاي كتاب فارسي در منزل مانعي ندارد؟ انجام اين فعاليت ها به صورت انفرادي يا گروهي پس از تمرين و توضيح نمونه هايي از آن با نظارت و راهنمايي معلم و يا سرگروه ها ، در كلاس درس مورد انتظار است .
۱5-آيا دانش آموزي كه در جمله سازي از كلمات به جاي يك جمله ، دو ويا بيشتر جمله مي سازد اشتباه گرفته شود ؟ همان طور كه مي دانيم جمله سازي مقدمه انشانويسي است و جمله سازي با اهداف فهم ، كاربرد كلمه و رعايت نكات دستوري انجام مي شود و دانش آموزي كه جملاتي با توجه به اين اهداف هر چند بيش از يك جمله مي سازد به اهداف آن رسيده است. هر چند هم اگر صرفاً يك جمله خواسته شده باشد نيز مي تواند يك هدف باشد ولي بهتر است در آزمون هاي رسمي غلطي محسوب نگردد تا حق دانش آموز ضايع نگردد.
۱6-اگر در جمله سازي به جاي كلمه ي مورد نظر، تركيبي از آن با كلمه اي، جمله بسازد چگونه عمل شود ؟ همان طور كه مي دانيم جمله سازي مقدمه انشانويسي است و جمله سازي با اهداف فهم ، كاربرد كلمه و رعايت نكات دستوري انجام مي شود و دانش آموزي جمله خود را حتي با گسترش واژگان از طريق پيداكردن كلمات مناسب براي تركيب آن مي سازد به اهداف آن رسيده است وغلط گرفتن از آن صحيح نيست مانند:«كتابِ مناسب» به جاي «كتاب».كلمه مورد نظر از لحاظ معنايي در هر دو كلمه تفاوتي نكرده است ولي نبايد كلمه به كلمه ديگر با معناي متفاوت تبديل گردد به طور مثال به جاي كلمه « كتاب» كلمه «كتابخانه» در جمله سازي مناسب نيست.
۱7-دانش آموزاني كه در بند نويسي مشكل دارند چه بايد كرد؟ در ابتدا اين تمرين با موضوع هاي ساده توسط دانش آموزان تمرين مي گردد و اصول و يا مراحل بند نويسي را آموزش مي دهيم به طور مثال : قدم اول در بند نويسي تعيين موضوع و يا ايده اصلي است كه دانش آموز بايد سعي كند موضوع اصلي را در ابتدا درك كند بعد از او مي خواهيم در مرحله ي بعد موضوع هاي كوچك تر ( موضوع هاي محدود كننده موضوع اصلي) كه مي توان براي موضوع اصلي در نظر گرفت را در چند كلمه بيان كند و بعد مي خواهيم يكي از اين ريزموضوع ها را با آوردن مثال و ... بسط و گسترش دهد و با يك جمله ، پايان خوبي براي بند خود داشته باشد.... بهتر است بند ها توسط دانش آموزان خوانده شود تا با روش قضاوت عملكرد ، معيارهاي مناسبي براي بندنويسي مناسب، داشته باشند.
18-اصطلاحات دستوري و يا نكات آموزشي بيشتر تا چه ميزان لازم است معرفي گردد؟ در اين كتاب ، در حد پايه اصطلاحات دستوري و نكات لازم براي آموزش آورده شده است و مابقي براي سال هاي آتي برنامه ريزي مي شود و اشاره بيش از حد و دور ماندن از اهداف اصلي (تقويت مهارت هاي زباني و فرازباني) و حفظ اصطلاحات و تعاريف مناسب نمي باشد و نكاتي كه در كادرهايي در كتاب آمده است ،صرفاً جهت تكميل و توضيح بيشتر نكات دستوري آورده شده است و آوردن اين نكات در امتحانات شفاهي و كتبي مناسب نيست.
19-آيا مي توان متني با كلمات غلط داد تا دانش آموزان درست آن را بنويسند؟ چون همه ي دانش آموزان كلاس از حافظه ي ديداري بالايي برخوردار نيستند مناسب نمي باشد زيرا ديدن كلمات غلط و با آن چه در حافظه خود داشته است نظم و استحكام ساخت شناختي دانش آموزان ضعيف در حافظه ي ديداري را به هم مي زند و ممكن است غلط هاي املايي او نيز بيشتر شود. پيشنهاد مي گردد به جاي اين نوع تمرين ها از املاي ناقص ( حذف حرف مهم در كلمه) بيشتر استفاده شود.
20-قبل از تدريس يك درس چه نكاتي لازم است در نظر گرفته شود؟ 1- مطالعه كتاب راهنما و آشنايي با اهداف آن درس 2-توجه به متن و فعاليت هاي آن قبل از تدريس 3- در نظر گرفتن روش و يا روش هاي مناسب و علمي براي تدريس آن درس 4- در نظر گرفتن لحن مناسب براي خوانش متن 5- در نظر گرفتن وسيله و يا رسانه ي آموزشي جهت تثبيت بهتر يادگيري 6- آوردن نمونه هايي از آثار نويسندگان مطرح شده در كلاس7- پيش بيني كارپژوهشي و تحقيقي ساده براي آن درس در صورت نياز 8-آماده نمودن بخش صوتي درس مورد نظر در لوح فشرده «كتاب گويا» 9-پيش بيني فعاليت گروهي و تدارك موضوع و يا موضوع هاي مناسب براي فعاليت10-نحوه ي ارزيابي درست ،اصولي و كامل از بخش مورد تدريس جهت حركت و تلاش بيشتر دانش آموزان 11- در نظر گرفتن دانش آموزان نياز به تلاش در همه ي فعاليت ها از جمله خوانش متن و...مطالب مشابه :
بررسی نقاط قوت در ریاضی دوم
بررسی نقاط قوت در ریاضی دوم - بررسي نقاط قوت و ضعف بررسي نقاط قوت و ضعف رياضي ابتدايي.
میزان مهارت حرفه ای معلمان ابتدایی
يافتن نقاط قوت و ضعف اين رياضي و فارسي و دو و پرورش دوره ابتدايي
ارزشیابی مهارت های حرفه ای معلمان دوره ی ابتدایی
نيز يافتن نقاط قوت و ضعف اين دوره ابتدايي از 5 رياضي و فارسي و دو
سوال و جواب مكتوب در مورد فارسي پايه ي سوم ابتدايي
ادبيات فارسي دوره ي ابتدايي (پيشنهاد مي گردد جهت ارزيابي بهتر از نقاط قوت و ضعف دانش
فارسی وریاضی
افت در درس فارسي و با گرفتن نقاط قوت او باعث تشويق وي شود و با شناسايي و رفع ضعف هاي
اطلاعات قنات و كاربردهاي آن
شده و نقاط قوت و ضعف زبان فارسي و انگليسي بسيار ابتدايي و
ضرورت آموزش فرهنگ ترافيك
درسي، نقاط قوت و ضعف زير فارسي و اجتماعي و اجتماعي سوم ابتدايي. ب : نقاط ضعف :
ارزشيابی تحصيلی با تاکيد بر دوره ابتدايی نقاط ضعف نظام
ارزشيابی تحصيلی با تاکيد بر دوره ابتدايی نقاط ضعف ابتدايي و قوت خود باقي است و
موضوع پایان نامه
بررسي روش هاي رايج تدريس انشاي فارسي در مدارس ابتدايي شهر بررسي نقاط قوت و ضعف آموزش
برچسب :
فارسي ابتدايي و نقاط قوت و ضعف