برندگان جایزه نوبل فیزیک (1940-1950)
1940
در اين سال جايزه داده نشد
1941
در اين سال جايزه داده نشد
1942
در اين سال جايزه داده نشد
Otto Stern
1943
استرن ( به آلماني : اشترن ) ، اوتو.
ملـیت : آمريكايي. متـولد : 17 فوريه 1888 ، سوهرائو ، آلمان ( اكنون زوري ، لهستان ). متوفی : 17 اوت 1969 ، بركلي ، كاليفرنيا.
به خاطر مشاركتش در پيشبرد اشعه مولكولي و نيز كشف گشتاور مغناطيسي پروتون.
استرن در 1912 از دانشگاه برسلاو ( تأسيس : 1702 ميلادي ) درجه دكترا گرفت. بعد ، در زوريخ ، دستيار دورههاي فوق دكتري اينشتين ( فيزيك 1912 ) و دوست او شد. پس از آن كه خدمت سربازياش را در جنگ جهاني اول به پايان برد ، در دانشگاه فرانكفورت به همكاري با ماكس بورن
( فيزيك 1954 ) در رشته مكانيكهاي آماري پرداخت. استرن در دانشگاه فرانكفورت و بعد در دانشگاه هامبورگ تدريس كرد و و با همكاري پائولي ( فيزيك 1945 ) ، بور ( فيزيك 1922 ) ، و اهرنفست ، آزمايشگاه بزرگي براي تحقيقات باريكه مولكولي در دانشگاه اخير برپا داشت.
استرن از 1933 به تابعيت امريكا درآمد و به جهت تحقيقاتش در فيزيك اتمي و كشف گشتاور مغناطيسي پروتون ، جايزه نوبل 1943 به او عطا شد.
Isidor Isaac Rabi
1944
رابي ، ايزيدور آيزاك.
ملـیت : امريكايي. متـولد : 29 ژوئيه 1898 ، زيمانوف ، لهستان ( اكنون در اوكرايين ). متوفی : 1988 ، امريكا.
به خاطر كشف روش تشديد در ثبت خصوصيات مغناطيسي هسته اتمي.
رابي از عنفوان كودكي به امريكا رفت و در جامعه يهوديان نيويورك پرورش يافت. در 1919 از دانشگاه كورنل درجه ليسانس و در 1927 از دانشگاه كولومبيا درجه دكترا گرفت. پيش از آن كه به هيئت علمي دانشگاه كولومبيا بپيوندند ، كه تا زمان بازنشستگي در آن باقي ماند ، براي مدتي كوتاه
( 1927-1929 ) با استرن ( فيزيك 1943 ) همكاري داشت.
رابي كه در جريان جنگ روي رادارهاي ميكروموج كار ميكرد ، پس از جنگ به رياست « كميته عمومي مشورتي كميسيون انرژي اتمي » برگزيده شد و به عضويت هيئتي كه از امريكا به يونسكو رفت و سرن را پايه گذاشت درآمد. او كه به آزمايشهاي استرن در باب تابه مولكولي متكي بود ، روش بازآوايي ( تشديد ) مغناطيسي اتم و تابههاي مولكولي را براي مشاهده طيفي كشف كرد.
روش تشديد اتمي رابي و آزمايشهاي او در اين زمينه پايه اعطاي چندين جايزه فيزيك نوبل در سالهاي بعد شد.
Wolfgang Pauli
1945
پاولي وولفانگ .
مليت: اتريشي . متولد: 25 آوريل 1900 وين . متوفي: 15 دسامبر 1958 زوريخ
به خاطر کشف اصل طرد که اصل پائولي نيز خوانده شد.
پاولي درجه دکترايش را در سال 1921 از دانشگاه مونيخ گرفت و بعد در کپنهاگ ( با نيلس بور .فيزيک 1922 . ) به کارو تحقيق ادامه داد . بر اثر تشويق زومر فلد مقاله اي درباب نسبيت نوشت که بعدها به صورت کتاب منتشر شد . و اينشتين از آن به عنوان " اثري داراي بينش عميق فيزيکي " ستايش کرد . پاولي در دانشگاه هامبورگ به تدريس پرداخت . و سپس از سال 1928 به عنوان استاد فيزيک نظري در موسسه تکنولوژي فدرال ، زوريخ ، برگزيده شد . در سال هاي جنگ جهاني دوم به تابعيت آمريکا درآمد و در دانشگاه پرينستن ، نيوجرسي ، به تدريس پرداخت و تا آخر عمر همان جا ماند . تا اوايل دهه 1920 ديگر آشکار شده بود که هر الکترون در اتم دست کم داراي سه مشخصه است :
1) فاصله شعاعي بارز از هسته اتم .
2) مداري با شکل بيضوي خاص
3) سمتگيري مخصوص در ميدان مغناطيسي ضعيف اتم .
اين سه مشخصه با سه عدد کوانتمي مجزا شدند : n( عدد کوانتمي ) l ( عدد کوانتمي مداري ) و m ( عدد کوانتمي مغناطيسي براي حرکت مداري ) . مشارکت پاولي در پيشبرد مفهوم الکترون عبارت بود از کشف يک مشخصه ديگر براي الکترون ها . تحقيقات او درباره اثر زيمان {فيزيک1902} به اين نتيجه رسيد که هر الکترون داراي مشخصه اسپين (چرخش) نيز هست و شماره1/2+ را به عنوان عدد کوانتوم اسپين به آن اختصاص داد. پاولي،بعد از آن ، پيشنهاد نظري گستاخانه اي ارائه کرد و اظهار داشت که مجموعه اعداد کوانتوم هر الکترون در اتم، منحصر و يگانه است،و دو الکترون در يک اتم هرگز داراي مجموعۀ اعداد کوانتوم مشابه نيستند. اين پيشنهاد، "اصل طرد پاولي " نام گرفت، و همين اصل بود که اجازه داد براي نظم الکترون ها در اتم هاي مختلف توضيحي عقلاني به دست آيد. اين اصل را پاولي در 1925 منتشر کرد ،و جايزه فيزيک نوبل در 1945 به خاطر همين اصل به او اعطا شد.پاولي در1930 موفق به کشف نوترينو (يا پاولينو) شد، وآزمايشهاي پيچيده اي که در 1956، يعني دو سال پيش از مرگ او، به عمل آمد نشان داد که پيش بيني 25سال قبل وي تا چه اندازه درست بوده است.
Percy Williams Bridgman
1946
بريجمن، پرسي ويليامز.
مليت: امريکايي. متولد:21آوريل1882،کيمبريج،ماساچوست. متوفي: 20اوت 1961 به علت خودکشي ، نيوهمپشاير.
به خاطر تحقيقات مربوط به فشارهاي بسيار زياد،وکشف متعافب ميدان فيزيکي فشار زياد.
بريجمن که فيزيکداني تجربي بود، درجه دکترايش را از دانشگاه ها روارد در 1908 دريافت کرد و از 1913 تا زمان بازنشستگي (1954) به عنوان استاد در همان دانشگاه باقي ماند. بريجمن در باب تأثير فشار زياد بر همه مختصات قابل اندازه گيري اجسام تحقيق کرد، از جمله درباره کشساني ، چسبندگي و رسانندگي الکتريکي و گرمايي. او موفق به تبديل چند ريختانه موادي شد که تا زمان شناخته نشده بودند. بدين ترتيب، براي نخستين بار امکان آن حاصل شد که مختصات ماده تحت همان شرايط فشار بسيار زيادي که در اعماق زمين وجود دارد در آزمايشگاه بررسي شود. اين امر طبعا باعث افزايش علاقه مندي به تحقيقات زمين فيزيکي شد. بريجمن عميقا به بررسي معناي مفاهيم فيزيکي و ماهيت نظريه فيزيک دلبستگي داشت و به ارتباط با اهميت مفاهيم فيزيکي با آزمايشهاي عملي وتجربي واقف بود. او کارهايش را وقف گسترش وپيشبرد رشته اي کرد که به رهيافت عملياتي نسبت به معناي مفاهيمي چون جرم، نيرو، انرژي، شدت ميدان الکتريکي ، وامثال اينها معروف شد. رهيا فت عملياتي، درشکل اوليه و تا حدودي افراطي خود، بدين معنا بودکه دريافتن بلفعل، که مشاهده يا اندازهگيري آن مفهوم را اجازه دهد، امکا نپذير است. اين نحوۀ نگرش او بزودي به "گرايش عملياتي" معروف شد. در طول قرن بيستم، برداشت بريجمن داير بر اينکه هر آنچه از نظريه پردازي فيزيکي حاصل مي شود فقط وقتي واجد معنا خواهد بود که با آزمايشها وعمليات با لفعل فيزيکي به محک زده شود- برآنچه
مي تواند روش شناسي فيزيک خوانده شود تأثيري فراوان داشته است.
Sir Edward Victor Appleton
1947
اپلتن ، سر ادوارد ويکتور.
مليت: بريتانيايي. متولد:6سپتامبر 1892، يورکشاير. متوفي: 21آوريل 1965، ادنبارو.
به خاطر تحقيقاتش در يونوسفر،که منجر به تکميل رادارشد، و بخصوص به خاطر کشف لايه موسوم به اپلتن.
اپلتن در کالج سنت جانز،کيمبريج، تحصيل کرد وبعد در آزمايشگاه کونديش تحت نظر تامسن{فيزيک1906} به کار پرداخت و در 1920 به عنوان استاد کلنکز کالج، لندن، منتقل شد. در 1936 به عنوان استاد فلسفه طبيعي به کيمبريج بازگشت. در 1939 به وزارت تحقيقات علمي وصنعتي منصوب گرديد، و در 1941 به دريافت لقب{سر} مفتخر شد. از 1949 رياست دانشگاه ادينبارو را بر عهده گرفت. اپلتن به تحقيقا ت پرداخت که از اوايل قرن بيستم در باب وجود لايه اي در جو بالا وجود دارد. و در 1925 به اين نتيجه رسيد که چنين لايه اي (لايهe) در ارتفاع 96 کيلومتري وجود دارد. او به تشخيص لايه اي ديگر در ارتفاع 2400 کيلومتري نيز موفق شد که به لايه اپلتن موسوم گرديد. جايزه فيزيک نوبل به خاطر تحقيقاتش در يونوسفر ، که به تکميل رادار شد، به وي اعطا گرديد.
Patrick Maynard Stuart Blackett
1948
بلكت ، پتريك مينارد استيورات.
ملـیت: بريتانيايي. متـولد: 18 نوامبر 1897 ، لندن. متوفی : 13 ژوئيه 1974 ، لندن.
به خاطر اصلاح و بسط استعمال اتاق ابري ويلسون ، و كشفياتش در حوزههاي فيزيك هستهاي و تابش كيهاني.
بلكت در 1921 از دانشگاه كمبريج فارغالتحصيل شد و به مدت 10 سال در آزمايشگاه كونديش در باب اتاق ابري تحقيق كرد. در 1937 به استادي فيزيك دانشگاه منچستر و در 1953 به استادي و رياست بخش فيزيك امپريال كالج علوم و تكنولوژي ، لندن رسيد. در 1965 به رياست لنجمن سلطنتي منصوب شد و در 1965 لقب لرد مادامالعمر گرفت.
جايزه نوبل به جهت كارهاي بلكت در اصلاح و بسط استعمال اتاق ابري ويلسون كه به اثبات وجود پوزيترون انجاميد ، و نيز اكتشافات مربوط به تابش كيهاني به وي عطا شد.
Hideki Yukawa
1949
يوکاوا ، هايده کي.
مليت: ژاپني. متولد: 23ژانويه1907، توکيو. متوفي: 10سپتامبر1981، کيوتو.
به خاطر پيش بيني وجود مرزون ها و مبناي تحقيقات نظريش در باب نيروهاي هسته اي.
يوکاوا، يا نخستين ژاپني که به دريافت جايزه نوبل نايل شد، در دانشگاه کيوتو درس خواند (1926) و درجه دکترايش را از اوزاکا گرفت. او در هر دو دانشگاه درس داد و پس از پايان جنگ جهاني دوم، به دعوت موسسه تحقيقات عالي دانشگاههاي پرينستن وکولومبيا ،به امريکا رفت. يوکاوا در 1953 به کيوتو بازگشت و مابقي حيات دانشگاهيش را در همان جا گذراند. نيروي هسته اي که نوترون ها را به پروتون ها وديگر نوترون هاي واقع در هسته اتم مي پيوندند، بايد بردي بسيار کوتاه داشته باشد. يوکاوا به اين نتيجه رسيد که، درست به همان ترتيبي که نيروهاي الکترو مغناطيسي در يک اتم به گسيل و جذب نور مربوطند، نيروهاي اتمي به تغيرات مزون ارتباط دارند. يوکاوا، با استفاده از ثابت پلانک و نسبيت اينشتين، تخمين زد که جرم ذره حدود 200 برابر جرم اکترون است و بار آن با الکترون برابر است. با کشف پي- مزون از سوي پاول{فيزيک1950}، در 1947، نظريه يوکاوا در باب نيروي قوي هسته اي تثبيب شد.
Cecil Frank Powell
1950
پاول ، سسيل فرانک.
مليت: بريتانيايي. متولد: 5دسامبر1903، کنت، انگلستان. متوفي: 9 اوت 1969، مبلان، ايتاليا.
به خاطر تکيميل طريقه عکاسي براي تحقيق در هسته اتم و کشفياتش در ذرات هسته اي موسوم به مزون.
پاول در کيمبريج تحصيل کرد و درجه دکترايش را در سال 1927 در همان جا تحت نظر ويلسن{فيزيک1927} با تحقيق در باب چگالش در اتاقک هاي انبساط اخذ کرد. در 1928 به دانشگاه بريستول رفت و تا پايان دوران خدمتش در همان جا باقي ماند. در آنجا استاد شد و در 1948 به رياست "آزمايشگاه فيزيک هنري هربرت ويلز" منصوب گرديد. پاول، با تغيير شيوۀ ويلسن در اتاقک انبساط، براي عکسبرادي و تعقيب ذرات واحد اتمي از بالون هاي پوليتيلن انباشته از ئيدروژن استفاده کرد. تکميل طريقۀ عکاسي براي تحقيق در هسته اتم مديون پا ول است و جايزه فيزيک نوبل 1950 به همين دليل و نيز به جهت کشفياتش در ذرات هسته اي موسوم به مزون به او اعطا شد. موزن(پي مزون) را پاول با همکاري دانشمندان ديگر کشف کرد و به اين طريق نشان داد که اين ذرۀ زيرهسته اي مستقيما در واکنش هسته اي توليد مي شود ودر فرار خود بسرعت وا مي پاشد و توليد مو مزون مي کند. اين کشف موجب حل مشکلي ديرين شد و راه دوراني نو را براي فيزيک ذرات باز گشود.
مطالب مشابه :
مترجمین زبان روسی
محبوبه حاتمی. فاطمه چت روم | مزون
برندگان جایزه نوبل فیزیک (1940-1950)
به جهت کشفياتش در ذرات هسته اي موسوم به مزون به او اعطا شد. موزن(پي مزون) محبوبه بابایی
رمان فرشته ی نجات من 3
محبوبه و نسرین هم خونه ی ما بودند. چون با هم آرایشگاه رفته بودیم بعدش همه رمان مزون لباس
رمان تقاص قسمت 55
یه روز که یواشکی داشتم تعقیبتون می کردم شنیدم که به خواهرت گفتی محبوبه شب یه مزون جدید
رمان فرشته ی نجات من 8
محبوبه که کمی سرفه کردنش کمتر شده بود با سر اشاره کرد که لازم نیست و کمی رمان مزون لباس
رمان فرشته ی نجات من 5
محبوبه خیلی اصرار کرد که پیش او برم ولی دوست نداشتم تا یه مدتی خانواده ی رمان مزون لباس
رمان فرشته ی نجات من 1
محبوبه حال مادرت خيلي بده راستش الان بيمارستانه يك آن دلم فرو ريخت. رمان مزون لباس
رمان عشق و خرافات 11
حرف محبوبه را بیاد آوردم که گفته بود چای مسموم است و بی اختیار وجودم رمان مزون لباس
برچسب :
مزون محبوبه