جاذبه های گردشگری اهواز

اهواز:

    اهواز در فاصله‌ 874 کيلومتري تهران واقع‌ شده‌ و آب‌ و هواي‌ گرم‌ و مرطوب‌ دارد. اهواز بزرگترين‌ شهر ومركز استان‌ خوزستان‌ است‌. نام‌ قديم‌ آن‌ (هرمزد اردشير) و سپس‌ (سوق‌ الاهواز) و در ادوار متأخر (ناصري‌) بود. برخي‌ از مورخين‌ اهواز را با شهر (آلگينيس) كه‌ استرابون‌ از آن‌ نام‌ برده‌ است، تطبيق‌ كرده‌اند. به‌ احتمال‌ زياد شهر اهواز در محل‌ شهر قديم‌ (تاريانا) است‌ كه‌ (نئار خوس‌) در سفر خود به‌ خليج‌ فارس‌ در كنار آن‌ لنگر انداخت‌. اردشير اول‌ ساساني‌ (تاريانا) را از نو ساخت‌ و آن‌ را هرمزد اردشير ناميد. در دوره‌ او و جانشينانش‌ اين‌ شهر رونق ‌فراوان‌ يافت‌ و به‌ جاي‌ شوش‌ پايتخت‌ (سوزيانا) خوزستان شد. هنگامي‌ كه‌ اعراب‌ سوزيانا را تصرف‌ كردند، هرمزد اردشير را سوق‌ الاهواز ناميدند، كه‌ به‌ معني‌ بازار هوري‌ها يا خوزي‌هاست‌. اهواز در دوره‌ امويان‌ و عباسيان‌ نيز آباد و پررونق‌ و مركز زراعت‌ نيشكر بود، ولي‌ در اواخر قرن‌ سوم‌ هجري قمري  به ‌سبب‌ شورش‌ (صاحب‌ الزنج‌) رو به‌ انحطاط‌  گذاشت‌. بعدها در آباداني‌ آن‌ كوشيدند، ولي‌ از بين‌ رفتن‌ سد بزرگ‌ آن‌ در اواسط‌  قرن‌ نهم‌ هجري قمري سبب‌ خرابي‌ واقعي‌ اين‌ شهر گرديد و از مركزيت‌ افتاد. حفر كانال‌ سوئز، گسترش‌ بازرگاني‌ و كشتيراني‌ بر روي‌ رود کارون، ايجاد (بندر ناصري‌) در دوره‌ قاجار رونق ‌دوباره‌اي‌ به‌ اهواز داد و نام‌ اهواز به‌ ناصريه‌ تبديل‌ شد. در دوره‌ پهلوي‌ اين‌ شهر نام‌ قديمي‌ خود (اهواز) را بازيافت‌. در حال‌ حاضر شهر اهواز پيشرفته‌ترين‌ و پر جمعيت‌ترين‌ شهر استان‌ خوزستان‌ است‌ و از مراكز مهّم ‌اقتصادي‌ و صنعتي‌ ايران‌ محسوب‌ مي‌شود. 

اهواز قديمی ترين شهر خوزستان و مركز استان خوزستان است كه در كتيبه های باستانی از آن نام برده شده است. اين منطقه در زمان سلاطين عيلام شهري آباد و پر سكنه بوده است كه به نظر مي‌رسد در حملات آشور بانيپال يا اسكندر ويران شده است. اين منطقه برخلاف ظاهر جديد آن كه از دوره ناصرالدين‌شاه قاجار شكل گرفته ريشه‌در تمدن هاي عيلامي و اشكاني و ساساني دارد. پل سفيد(پل معلق)، پل سياه(پل پيروزي)، هتل قو، كارخانه‌ريسندگي و بافندگي، علي بن ميزيار اهوازي، دانشكده ادبيات (سه گوش)، كاروان‌سرا و ساباط معين التجار، پل بند شادروان اهواز، بافت قديمي اهواز و خانه قديمي ماپار برخي از ديدني هاي اين منطقه را تشكيل مي دهند. در اهواز 50 كارگاه نقره كاري موجود است كه لوازم آن با سبك مخصوص تهيه مي شودكه مورد توجه مشتريان است. عبدالغفار نجم الملك در سفرنامه خوزستان خود مي گويد: صنعت زرگري در تمام خوزستان رواج دارد، حتي در دهات و كپرهاي فقير و بيش‌تربراي ساختن گوشواره و آويز بيني و طوق گردن و خلخال و دست برنجي كه فقير و غني استعمال مي كنند. از ديگر صنايع دستي اهواز مي توان مسگري، نمدمالي، عبا، حصير و بوريا و گليم بافي را ذكر نمود.

 

اهواز مکانی برای گذراندن تعطیلات نوروز 92 کلیک کنید

 

 

                 اهواز مکانی برای گذراندن تعطیلات نوروز 92 کلیک کنید


جاذبه هاي طبيعي

    باوجود اينكه ناحيه خوزستان با گرمي هوا پيوند خورده است، زمستان ملايم و مطبوع و طبيعت سرسبز آنم در اوايل بهار  به خصوص در جلگه خوزستان بسيار دلپذير است.   وجود تالاب هاي هويزه و هورالعظيم، شادگان، شاهور و درياچه هاي بندون،  ميانگران ايذه،  تمبي مسجد سليمان و سواحل خليج فارس از جلوه هاي طبيعي استان درفصل زمستان محسوب مي شوند.
درمقابل، وجود كوه هاي برفگير منگشت و سفيد كوه در ايذه و ارتفاعات سالن در دزفول و كوه هاي خائز بهبهان با چشمه سارها و جنگل هاي بلوط و هواي مطبوع،چشم انداز هاي زيبايي به وجود  آورده است. بيشه زارهاي اطراف رودها و پناهگاه هاي حيات وحش دز- كرخه و ديمه رامهرمز  از ديگر مناظر ديدني به شمار مي روند.

    تالاب بين المللي شادگان يكي از تالاب هاي بزرگ ايران است.  اين تالاب در جنوب غربي ايران و در جنوب شهر شادگان در استان خوزستان واقع شده است.  پهناوري اين تالاب حدود 400 هزار هكتار و پناهگاه حيات وحش  327765 هكتار مي باشد. محل آن در جنوب غربي ايران و جنوب جلگه خوزستان حد فاصل شهرهاي شادگان، آبادان، ماهشهر مي باشد.

 

آثار تاريخي

شهرستان اهواز برخلاف ظاهر جديدآن که از دوره ناصرالدين شاه قاجار رونق پيدا کرده، قدمتي همچون تمدن عيلام، هخامنشي، اشکاني وساساني را در دل خودجاي داده است که متاسفانه به دليل ساخت وسازهاي وتوسعه شهر اغلب اين آثار  ازبين رفته و عمده آثارتاريخي برجا مانده مربوط به آخرين سالهاي حکومت قاجار و دوره پهلوي اول است.

 

 شادُرْوان اهواز

شادروان ياسد اهواز قديم درحدود پل سياه وبرروي سنگهاي بستر رودخانه کارون که به دليل آبراهه هاي متعدد به رود سد ره (صدراه) شهرت داشت، ساخته شده بود و آب انباشته شده درپشت آن از طريق سه دريچه به نهرهاي آبياري اراضي وکشتزارهاي کرانه هاي شرقي وغربي رود جاري مي شده است.در کتب سده هاي مياني شهرت شادروان اهواز از شهرت شادروان شوشتر و ساير ساختمانهاي جهان کهن کمتر نيست و بنابر روايتهاي ايراني، تاريخ بناي آن به روزگار کيانيان مي رسد. بنابر مطالعات باستانشناسي در دوران ساسانيان هفت سد بر روي رودکارون ساخته شده بود که آخرين آنها سد اهواز بوده است.تاريخ شکستن شادروان به درستي مشخص نيست ولي احتمال مي رود درنيمه دوم قرن پنجم و اوايل قرن ششم هجري ويران شده باشد و یکی از علل شکسته شدن ان تغییر مسیر شاخه گرگر به شطیط بوده است که باعث وارد آمدن فشار زیادی به شادروان اهواز شده است. ازچرخابهايي که به منظور جهت دهي وهدايت آب برآن نشانده شده بود تا قرن چهاردهم هجري ياد شده است. بقايايي اين سد عظيم را مي توان در زمان فروکش آب در حدود پل راه آهن(پل سياه) نظاره نمود.

 گورستان زرتشتيان

در کوهستان شرق اهواز دخمه هايي در دل کوه تراشيده شده که مدفن زرتشتيان اهواز در دوران پيش از اسلام بوده است. وضع موجود دخمه ها چنين مي نمايد که آنها ابتدا معبد بوده اند وبعدها مدفن مردگان شده اند. درساير نقاط خوزستان نيز مي توان دخمه هاي مشابه را مشاهده نمود.

گورستان زرتشتیان کلیک کنید


 ساختمان سه گوش(دانشکده ادبيات اهواز)

عمارت مثلثي شکل واقع در مقابل ميدان مولوي در شرق رودخانه کارون با دو ورودي شمالي و جنوبي و حياطي باصفا دربخش مرکزي، در سال 1313 توسط بانک ملي استان به عنوان ساختمان سرپرستي و با شيوه معماري ايراني پس از ورود مدرنيسم ساخته شد.

قوس هاي دايره اي ايوان و رواق هاي حياط مرکزي حاکي از معماري دوره پهلوي است که در تناسب وارتفاع آن اغراق شده است. طرح کاشي کاري ايوان که عيناً به وسيله آجر تکرار شده است، آجرکاري ساير بخش هاي ساختمان و شکل مثلثی آن از ویژگیهای آن است.

در اواسط سال1336 ساختمان سه گوش توسط بانک ملي که در آن زمان محل استقرار استانداري، فرمانداري شهرداري و اصل چهاربود،  به دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور واگذار شد و هم اکنون به عنوان دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز در حال فعالیت است.


ahvaz6.jpg


 دانشسراي مقدماتي پسران

در دوره پهلوي اول در ضلع جنوبی باغ معین، انتهاي خيابان شهید آهنگری و مشرف به رودخانه کارون به منظور ايجاد دانشسراي پسرانه اهواز ساختماني بزرگ در زميني 3900 متر مربعي ساخته شد. کاشي نوشته هاي سردر قديمي عمارت حکايت از تاسيس ساختمان در سال 1314 هجري شمسي دارد اما برخي معتقدند ساختمان بيش از اين تاريخ بنا شده ولي از زمان ياد شده به عنوان دانشسرا مورد استفاده قرار گرفته است.

اين ساختمان در فهرست ابنیه تاريخي به ثبت رسيده و امروز به عنوان دبيرستان دخترانه حجاب با مالکيت آموزش و پرورش استان در حال فعاليت است.

  سراي معين التجار

يکي از بناهاي بافت قديم اهواز سراي بازرگان سر شناس بوشهري حاج محمد تقي معين التجار است که در دوره قاجاريه با همکاري محمد حسن خان سعدوالدوله در ساحل رودخانه کارون بنا شد. معين تاجربوشهري در ابتداي شکل گيري بندر ناصريه وارد شهر اهواز مي شود و در ساحل رود کارون دفتر کار خود را تاسيس کرده در کنار آن حمام، بازار، باغ و مسجدي احداث مي نمايد که اين مسجد از کنار رودخانه تا حدود خيابان کاوه و بيمارستان امام (ره) (بيمارستان جندي شاپور) امتداد مي يافته است.

تاجر بوشهري با ساخت اين سرا و کشيدن يک رشته خط آهن از کنار رودخانه تا محل مسجد حاج رئيس (معروف به مسجد سر سچه) مال التجاره اي را که از خرمشهر به وسيله کشتي به بندرگاه اهواز وارد مي شود با واگن هاي  اسب کش تا اين محل انتقال مي داد و سپس با استفاده از خط آهن شرکت نفت تا محل اهواز قديم حمل کرده و در آنجا پس از تخليه به وسيله کشتي به محلي به نام شليلي در 18 کیلومتری شوشتر مي رساند.

از سال 1307 تا سال 1332 کشتي هاي تجاري بار خود را در سراي تاجر بوشهري تخليه مي کردند.تا چند سال قبل سرا به صورت غرفه-غرفه و يا به عنوان انبار مورد استفاده قرار مي گرفت.

بازار معين التجار معروف به ساباط مانند بازارهاي سنتي ساير شهرهاي ايران مسقف و گنبدي شکل است. این مجموعه دارای یک حیاط مرکزی با رواق و اتاقهای چهار جانبه است که ساختمان آن از خشت ساخته شده و نمای بیرونی آن آجری بوده و هیچ گونه تزئیناتی در خارج از بنا وجود ندارد. مجموعه معین التجار در سال 1375 دچار آتش سوزی شد و بخش عمده آن از بین رفت.

  عمارت ماپار

عمارت ماپار که در دوره پهلوي اول بنا شد در خيابان خوانساري جنوبي بین شهید جهانیان و کافی واقع شده است. در حال حاضر اين ساختمان توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان خوزستان به کارگاه هنرهاي سنتي استان تبديل شده است.

اين بنا داراي تزينات اجري بوده و وجود زيرزمين هاي سنگي، دو حياط بزرگ در دو سوي ساختمان و استفاده از طاق نما و درهای چوبی از ويژگي هاي آن به شمار مي رود.

 هتل قو

عملیات احداث هتل قو در قالب يک ساختمان دو طبقه با تعدادي ساختمان جانبي شامل سالن، آشپزخانه و سرايداري در خيابان شهيد غلامپور(خسروي) به صورتي زيبا و مشرف به مناظر چشم نواز کارون از اوایل قاجاریه آغاز و در اوایل دوره پهلوی اول به پایان رسید.

آجر فرش محوطه، ديوار آجري ساختمان با برجستگي هاي زيبا، حوض هاي آب و درختان بلند کهنسال،گچبري هاي هنرمندانه ديوارها و نماي متشکل از چوب و سيمان و سنگ در کنار چشم انداز ساحل کارون که از تراس هاي طبقه دوم قابل رويت است از ویژگیهای این بناست. هتل قو مدتي به عنوان اداره بهداشت اهواز مورد استفاده قرار گرفت و در حال حاضر به عنوان منزل مسکوني تغيیر کاربري داده است.

بقعه متبركه علي بن مهزيار اهوازي

بقعه مطهر علي ابن مهزيار اهوازي واقع در شهر اهواز همواره پذيراي عاشقان اهل بيت عصمت و طهارت است.


ahvaz1.jpg




هتل نیشکر اهواز

hney.png


اهواز - بلوار گلستان - بعد از سه راهی گلستان - جنب شرکت توسعه نیشکر - هتل نیشکر , اهواز , ايران
برای دیدن اطلاعات بیشتر و یا رزرو هتل اینجا کلیک کنید





هتل پارس (فجر)

 
                                  

هتل پارس(فجر) برای دیدن اطلاعات بیشتر و یا رزرو کلیک کنید

                                                  هتل پارس اهواز یکی از هتل های زنجیره ای پارس می‌باشد. این هتل چهار ستاره در نزدیکی پل سپید اهواز جای دارد
 برای دیدن اطلاعات بیشتر و یا رزرو هتل اینجا کلیک کنید




هتل نادری

هتل نادرِي برای دریافت اطلاعات بیشتر و یا رزرو هتل کلیک کنید

















خ امام خمینی شرقی نرسیده به چهارراه آبادان بین ادهم و یعقوبی هتل نادری , اهواز , ايران
برای دیدن اطلاعات بیشتر و یا رزرو هتل اینجا کلیک کنید


مطالب مشابه :


پرواز بادبادکهای رنگین بر فراز آسمان اهواز

پرستاران استان ایلام و درمان اهواز به مناسبت آغاز هفته را در آسمان آبی به پرواز




چغازنبیل

مجله تحلیلی شمیران پرواز بزرگ ایلام هفت‌تپه که از جاده شوش به اهواز قابل دسترسی




دانلود چارت پرواز فرودگاه های ایران

دانلود چارت پرواز فرودگاه های کاربران عزیز به علت کپی برداری از این پست فعلا اهواز oiaw




مهرآباد مملو از مسافران بلاتکلیف/ لغو و تاخیر پروازهای داخلی

مهرآباد مملو از مسافرانی است که در پی تاخیر و لغو پروازها مجبور به اهواز ، ساعت 6:10




سفر به اعماق تمدن خوزستان 1

در مسافتی به طول پرواز 55 به مرکز استان (اهواز) پاشاه ایلام ساخته شده




سفرنامه ی زمستانی همراه با عکس هایی از طبیعت و ... استان ایلام

طبق معمول به علت نبود پرواز مستقیم به سمت اهواز حرکت و تاریخ ایلام به جاذبه




جاذبه های گردشگری اهواز

ایلام عروس پرواز را به در دوره‌ قاجار رونق ‌دوباره‌اي‌ بهاهواز داد و نام‌ اهواز به




پسرونه 10، 12و15 مرداد ماه

ما مجبوریم از شادگان تا اهواز بیایم تا از ایلام: پیامک ردیف كنم و به باشگاه پرواز




روستای رباط

قرار دارد و شهر اهواز از شمال غربی به‌استان ایلام، از شرق و جنوب پرواز. درباره




اسامی نهایی داستان‌های رسیده به چهارمین دوسالانه‌ی داستان کوتاه نارنج

رفتی به رفتار رفت - اهواز 495 قائده ی پرواز در نامه کودک یتیم به دوستش – ایلام




برچسب :