تاریخچه شهرستان پیرانشهر

تاریخچه شهرستان پیرانشهر

پیرانشهر (به‌ کردی آن را خانه‌ نیز می‌نامند) از شهرهای استان آذربایجان غربی و مرکز شهرستان پیرانشهر است.


پیرانشهر یکی از شهرهای مهم و تاریخی ایران است که به دلیل داشتن سنگهای گرانیت دارای شهرت جهانی است.ذخایر شناخته شده سنگ‌های گرانیت این شهر چهار میلیون تن برآورد می‌شود که به لحاظ تنوع رنگ و طرح استحکام در ایران و جهان منحصر بفرد است.


موقعیت جغرافیایی این شهر در ناحیه کوهپایه‌ای‌ قرار دارد که تپه‌ماهورهای آن را بوته‌های همیشه سبز چای در ردیف‌کاری‌های منظم هندسی پوشانده‌است. همچنین معماری بسیار زیبا و خانه‌های ویلایی با سقف‌ها و رنگ‌آمیزی متنوع، جلوه زیبایی به سیمای شهر بخشیده‌اند. به عبارت دیگر در پیرانشهر زیبایی‌های طبیعت و شهرسازی یکدیگر را تکمیل کرده‌اند.


شهر پیرانشهر در جنوب غربی استان آذربایجان غربی و در کنار مرزهای جمهوری اسلامی با عراق واقع شده و به دلیل داشتن ‪ ۶۰۰‬میلی متر بارندگی در سال از زیباترین و سرسبزترین شهرهای کشور بشمار می‌رود.این شهر بدلیل قرار گرفتن در مسیر جاده ترانزیت جمهوری اسلامی با کشور عراق و دیگر کشورهای حوزه دریای مدیترانه، یکی از بزرگترین مراکز تجارت خارجی در جمهوری اسلامی است.


پیرانشهر آب‌ وهوای‌ نسبتاً معتدل‌ و فصولی‌ منظم‌ دارد. ناحیه‌ پیرانشهر از زمان‌های‌ قدیم‌ دارای‌ اهمیت‌ و اعتبار بوده‌ و نام‌ آن‌ در الواح‌ عیلامی‌ مکشوف‌ در تخت‌ جمشید ذکر شده‌ است‌.

مردم‌شناسی


بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۲۰۰۶ جمعیت پیرانشهر ۵۷۶۹۲۵ برآورد شده‌است.این رقم حاکی از آن است که پیرانشهر شهر دوم استان و سی و هشتمین شهر ایران است. جمعیت پیرانشهر از دو گروه قومی کرد و ترک تشکیل شده‌است.اکثریت یعنی ۸۸٪ شهر را کردها تشکیل می‌دهند و بقیه یعنی ۱۲٪ شهر برادران ترک هستند.


زبانهای رایج در این شهر کردی و ترکی است.مردم کردزبان این شهر به لهجه سورانی, زیرلهجه مکریانی و به گونه پیرانشهری تکلم می‌نمایند.


این شهر دارای سه ایل به نامهای ایل پیران, منگور و مامش است که مجموعا بلباس خوانده می‌شوند.

كارخانه قند


این كارخانه درسال 1347 توسط شركت بلژیكی اوكماس و از طریق وزارت صنایع در 5 كیلو متری جاده پیرانشهر نقده واقع در استان آذر با یجان غربی احدا ث و طی سالهای های فعا لیت خود ، با استفاده از توانمندی های موجود از ظرفیت 1000 تن به 2500 تن چغندر در روز توسعه یافته و محصول تولیدی این واحد 30000 تن شكر سفید و 3 میلیون لیتر الكل طبی و 15000 تن تفاله خشك در سال می باشد. کارخانه قند پیرانشهر با جذب 365 هزار تن چغندرقند، مقام دوم بیشترین چغندر تحویلی را در کشور کسب کرده است.

آب و هوا


آب و هوای شهر در ناحیه شمالی؛ آب و هوای نسبتا سرد و در نواحی جنوبی معتدل کوهستانی است و دارای فلات‌های مرتفع و خشک و دشت‌های حاصلخیز؛ است. پیرانشهر تحت‌ دو عامل‌ بارز خشکی‌ تابستان‌ و سرمای‌ زمستان‌ کوهستان‌ها قرار دارد. بخش‌ وسیعی‌ از شهر در شرایط‌ آب‌ و هوای‌ کوهستانی‌ سرد و مدیترانه‌ای‌ با باران‌ بهاره‌ قرار دارد. آب‌ و هوای‌ پیرانشهر در تجزیه‌ خاک‌، رویش‌ گیاه‌، گسترش‌ علف‌زار، شرایط‌ مساعد توسعه‌ دیم‌زار، مناطق‌ و معیشت‌ شبانی‌ و گله‌داری‌ و گسترش‌ جنگل‌ و باغ‌داری‌ نقشی‌ تعیین‌ کننده‌ دارد. میزان‌ بارندگی‌ در پیرانشهر از غرب‌ به‌ شرق‌ کاهش‌ می‌یابد. دلیل‌ این‌ امر وجود دیواره‌ کوهستانی‌ ناحیه‌ است‌ که‌ از نفوذ جریان‌هایی‌ که‌ از غرب‌ به‌ فلات‌ وارد می‌شود جلوگیری‌ می‌کند.


بازارچه مرزی


مبادلات كالا از طریق بازارچه مرزی تمرچین این شهر در سال 2005 به ‪ ۱۱۵‬میلیون دلار رسیده است.


موقعیت بسیار ممتاز این بازارچه در مبادلات كالا این منطقه مرزی را در آینده‌ای نزدیگ به فعال‌ترین مرز زمینی كشور به لحاظ ترانزیت كالا تبدیل خواهد كرد.


وجود راه‌آهن اربیل در نزدیكی این بازارچه كه به شبكه راه‌آهن سراسری عراق و سوریه متصل و امتداد آن به بندر الرازقیه سوریه منتهی می شود از جمله مزیت‌های مهم برای ترانزیت كالا بویژه برای كشورهای همجوار ایران و كشورهای آسیای میانه به شمار می‌رود.


این بازارچه سال گذشته با صادرات ‪۱۳۳‬ هزار و ‪ ۴۸۰‬تن كالا به خارج از كشور رتبه اول صادرات را دربین ‪ ۲۸‬بازارچه مرزی كشور به خود اختصاص داد


گمرك زمینی " تمرچین " در غرب پیرانشهر كوتاه‌ترین مسیر جمهوری اسلامی به شمال عراق، بنادر و سواحل دریای مدیترانه محسوب می‌شود.


درزمان حاضر سالانه صدها هزار تن كالای تجاری و بازرگانی كشورهای عربی و آسیای میانه از طریق گمرك تمرچین به نقاط مختلف جهان ترانزیت می‌شود


توجه ویژه دولت به شهرستان مرزی پیرانشهر و آماده شدن تدریجی زیر ساخت‌های اقتصادی انگیزه بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در این شهرستان را افزایش داده است.در صورت ادامه روند سرمایه‌گذاری و محقق شدن طرحها و برنامه‌های در دست اجرا، پیرانشهر به یكی از شهرهای توسعه یافته كشور تبدیل خواهد شد


وجود منابع غنی آب و خاك، معادن بزرگ و با ارزش گرانیت، قرار گرفتن در مسیر جاده ترانزیت ایران با كشورهای حوزه خلیج فارس و دریای مدیترانه و وجود نیروی فنی و كارآمد، زمینه را برای هر نوع سرمایه‌گذاری در این شهر فراهم ساخته است.


آثار باستانی


آثار باستانی شهر عبارتند از: تپه قلات جلدیان تپة قلات موت آباد تپه آشه وان (گرد) قلات شین آباد گرد مرقد و نیز قلعه و تپه ای قدیمی متعلق به دورة ساسانیان در آبادی قدیمی پسوه مرکز دهستان لاهیجان شرقی در حدود 5ر13 کیلومتری مشرق پیرانشهر.


۱۲۰۰‬عدد سكه متعلق به دوره ساسانی در پیرانشهر كشف شده است.


این سكه‌ها توسط ماموران انتظامی به هنگام حفاری در منطقه مرزی پیرانشهر جهت ساخت پایگاه كشف شده است. هنوز مشخص نشده كه این سكه‌ها را كسی جا گذاشته یا قبلا در این منطقه وجود داسته است.ارزش این سكه‌ها بیش از ‪ ۳۰۰‬میلیون ریال است.


سنگهای گرانیت


با توجه به نزدیکی پیرانشهر به بازار کشورهای حوزه خلیج فارس و دریای مدیترانه، این شهر برای تامین سنگ‌های تزیینی مورد نیاز کشورهای منطقه از اهمیت زیادی برخوردار خواهد شد.


مکان یابی برای ایجاد شهر سنگ پیرانشهر به پایان رسیده و برای ایجاد آن ‪ ۵۰‬هکتار زمین مشخص شده که تا ‪ ۱۵۰‬هکتار قابل توسعه‌است.


باتوجه به آنکه بیش از ‪ ۸۰‬درصد معادن سنگهای گرانیت آذربایجان غربی در شهرستان مرزی پیرانشهر واقع شده‌اند و در شهرهای همجوار آن نیز شمار زیادی معادن سنگهای تزیینی از نوع گرانیت وجود دارد، این شهرستان برای ایجاد شهر سنگ مناسب تشخیص داده شده‌است.


این شهر با داشتن ‪ ۶۵‬معدن گرانیت و تولید سالانه ‪ ۳۰۰‬هزار تن سنگ گرانیت یکی از قطب‌های مهم کشور در تولید سنگ گرانیت به شمار می‌رود.


سنگ‌های گرانیت پیرانشهر هم اکنون یکی از بزرگترین اقلام صادرات استان را تشکیل می‌دهد.


سالانه ۱۷۳ هزار تن سنگهای تزئینی از معادن شهرستان پیرانشهر برداشت می‌شود.


سنگهای تزئینی معادن پیرانشهر بطور عمده از نوع گرانیت رنگی با کیفیت بی نظیر در ایران است .در این معادن بیش از ۵۰۰ نفر بطور مستقیم و بیش از ۲۰۰ نفر دیگر بطور غیر مستقیم مشغول بکار هستند .

وجه تسمیه


پیرانشهر در گذشته؛ خانه نام داشت. اما بعدها با توجه به نام ایل پیران به پیرانشهر تغییر نام یافت.


نام رسمی این شهر پیرانشهر است که به زبان محلی یعنی کردی آن را پیرانشار تلفظ می‌کنند.نام آلترناتیو آن خانه‌است و از دیگر شکلهای این نام میتوان خانا را نام برد که نزد ترکها رایج است.


برخی نام قدیم آن را برگرفته از خان (ارباب ) و گروهی دیگر آن را به معنای کاروانسرا (به دلیل نزدیکی به مرز) می دانند. ظاهرا مکانی که یاقوت حموی به نام «خان خاصبک » در کنار بسوی ضبط کرده می تواند اشاره به خانه (پیرانشهر امروزی ) باشد


برخی نام پیرانشهر را اخذ شده از پیران پسر ویسه، می دانند. پیران پسر ویسه، در شاهنامه پهلوان و سپه‌سالار افراسیاب است. وی در پایان جنگ دوازده رخ به دست گودرز به قتل می‌رسد. با اینکه پیران از تورانیان است شخصیتی تماماً منفی نیست و در طول شاهنامه کارهای نیک زیادی از وی سر می‌زند


وقایع


از وقایع مهم شهر استقرار واحدهایی از لشکر رضائیه (ارومیه) در این شهر پس از شهریور ۱۳۲۰ در جریان هجوم ارتش شوروی به ایران بود.

تقسیمات اداری


از لحاظ تقسیمات اداری و سیاسی در ۱۳۳۸ ه.ش دهستانهای پیران و کهنه لاهیجان و مامش از شهرستان مهاباد منتزع و به نام بخش خانه تابع شهرستان نقده شد و آبادی خانه نیز مرکز بخش شد. بخش خانه در ۱۳۴۷ ه.ش به دلیل سکونت ایل پیران به پیرانشهر تغییر نام یافت.این بخش در ۱۳۴۸ ه.‌ش تبدیل به شهرستان شد. در تقسیمات کشوری ۱۳۵۵ ه.‌ش پیرانشهر با یک بخش به نام حومه و سه دهستان ضبط شده است . طبق تصویبنامة هیئت وزیران در ۱۳۶۶ ه.‌ش شهرستان پیرانشهر مشتمل بر چهار دهستان به نامهای منگور غربی پیران لاهیجان شرقی و لاهیجان غربی تشکیل شد و در همین سال دهستان لاهیجان نیز در ترکیب آن قرار گرفت.در ۱۳۷۳ ه‌.ش بخش لاجان (لاهیجان ) در این شهرستان تشکیل شد.


تقسیمات کشوری این شهر، بنابرآنچه در نتایج آمارگیری سرشماری سال ۱۳۸۵ کل کشور آمده‌است، بر حسب بخش، شهر، دهستان و روستا به شرح زیر است:

بخش‌ها


* بخش مرکزی

* بخش لاجان


شهرها




* شهر پیرانشهر

* شهر گردکشانه


دهستان‌ها

دهستان‌های بخش مرکزی


* دهستان پیران

* دهستان منگور غربی

* دهستان لاهیجان




دهستان‌های بخش لاجان


* دهستان لاهیجان شرقی

* دهستان لاهیجان غربی


کشاورزی


اهالی عمدتا به زراعت باغداری دامداری و تولید صنایع دستی اشتغال دارند. آب کشاورزی و آشامیدنی از چشمه و چاه تأمین می شود و محصولاتی از قبیل گندم جو نخود چغندرقند آفتابگردان و محصولات باغی مانند گردو بادام سیب توت انجیر انگور قیسی و به دارد از گیا دارای بلوط سیاه و سقز است . بافت قالی جاجیم و شال از تولیدات صنایع دستی آن به شمار می رود. ایلات پیران * منگور و مامش در محدودة آن به سر می برند.


گردشگری


گردشگاه طبیعی پردانان، سواحل رودخانه‌های زاب، بادین آباد، عرصه‌های جنگلی، آبشارها، تپه‌های باستانی اطراف پیرانشهر و زادبوم‌های عشایری از جمله مهمترین جاذبه‌های طبیعی پیرانشهر محسوب می‌شود


سالانه ‪ ۱۰۰‬هزار نفر از مردم با هدف تجارت و گردشگری به پیرانشهر وارد می‌شوند.


در نوروز سال ۲۰۰۵، ‪ ۳۰‬هزار مسافر وارد این شهرستان شدند ذکر که پیش‌بینی می‌شود امسال از افزایش چشمگیری برخوردار شود.


نام پیرانشهر که در سالهای نه چندان دور مترادف با جبهه و جنگ، دفاع و حمله، توپ و خمپاره بود، هم‌اکنون با گردشگری، بازارچه‌ها، تجارت خارجی، ترانزیت کالا، هتل‌ها و پاساژهای بزرگ مترادف گشته‌است.


پیرانشهر كه در گذشته نیز به لحاظ بارندگی زیاد و داشتن عرصه‌های طبیعی غنی، زمین‌های حاصلخیز و معادن با ارزش گرانیت، رودخانه‌های پرآب ، مردمان غیور و خونگرم و سلحشور از اعتبار زیادی برخوردار بود، هم اكنون صاحب یک جاده ترانزیت، یک مرز زمینی و گمرک مرزی، بازارچهٔ مشترک مرزی و دهها طرح جدید تولیدی، گردشگری و تجارت خارجی شده‌است.


امكانات و ظرفیت‌های اقتصادی موجود، ساخت و سازهای جدید، اشتغال، تولید ترددهای مرزی و رونق صنعت گردشگری را با خود به همراه آورده‌است.


خیابانها، معابر عمومی، بازارچه‌های پیرانشهر هر روز از گردشگرانی كه به قصد تجارت و یا استفاده از طبیعت زیبای منطقه به این شهرستان سفر می‌كنند، پر و خالی می‌شود.


در تمام طول روز بازارچه‌ها پر از خریدارانی است كه، انواع لوازم خانگی، صوتی و تصویری، البسه‌های لوكس و روز جهان را با قیمت‌های مناسب خریداری و با خود به سوغات می‌برند.


غنای بازارچه‌های پیرانشهر درتمام شمالغرب كشور منحصر بفرد است، بطوریكه هر شخصی با هر توانایی و سلیقه‌ای می‌تواند كالای موردنیاز خود را تهیه كند.


وقت ناهار غذاخوریها، رستورانها و مهمان پذیرهای پیرانشهر به حدی با ازدحام گردشگران روبرو می‌شود كه برای خوردن یک پرس غذا مهمانان باید زمان زیادی را منتظر باشند.


بازارچه‌های این شهر دو سال پیش تنها به چند راسته در خیابان اصلی شهر خلاصه می‌شد در حالیكه امروزه اكثر نقاظ شهر تبدیل به بازار كالاهای خارجی شده‌است.


مراكز تجاری و خدماتی از خیابانهای اصلی به كوچه و پس كوچه‌ها كشیده شده و به همین دلیل قیمت اماكن تجاری و مسكونی با افزایش چشمگیری روبرو شده‌است.


حضور بیشمار گردشگران و خریداران در پیرانشهر موجب شده تا تعداد زیادی از مردم پیرانشهر و دیگر شهرهای اطراف برای توسعه مراكز بازرگانی به ساخت پاساژها و مجتمع‌های تجاری روی بیاورند.


در زمان حاضر دهها پاساژ و مجتمع تجاری در این شهر در حال ساخت است و مجوز ساخت تعداد زیادی نیز اخیرأ صادر شده‌است.


علاوه بر مراكز تجاری اخیرا مجوز ساخت دو هتل چهار ستاره و سه ستاره در این شهر صادر شده كه هتل چهار ستاره توسط سازمان گردشگری و صنایع دستی و هتل دیگر توسط بخش خصوصی ساخته می‌شود.


موقعیت جغرافیایی


شهر پیرانشهر با مساحتی در حدود ۱۶۰۰ کیلومتر مربع در ۴۹ درجه و ۳۶ دقیقه طول شرقی و ۳۷ درجه ۱۶ دقیقه عرض شمالی واقع شده‌است و از شمال به اشنویه و نقده ، از جنوب به سردشت و از شرق به مهاباد محدود می‌باشد.فاصله این شهر با ارومیه 120 كیلومتر است.


به دلیل موقعیت سوق الجیشی خاص منطقه (نزدیکی به مرز) پادگانهایی در پیرانشهر مانند پادگان جلدیان پادگان پیرانشهر و پادگان بزرگ پسوه احداث شده است


شهر دارای دو بافت معماری قدیم و جدید است . بافت قدیمی شهر که در دامنه کوه جای دارد دارای ساختمانهایی از گل و خشت است و بافت جدید شهر که در دشت واقع است ساختمانهایی امروزی دارد. دو محله کهنه خانه و زرگتن که امروزه از محله‌های قدیمی شهر محسوب می‌شوند در گذشته دو آبادی بوده‌اند.

تاریخچه


به روایت کتب تاریخی سابقه شهر پیرانشهر مربوط به پیش از اسلام و در دوره سامانیان می‌رسد .


برخی نام آبادی پسوه را اخذ شده از واژة اکدی پارسوا (نام سرزمینی که در 834 ق م اراضی واقع در جنوب و جنوب غربی دریاچة ارومیه را شامل می شد) به معنای «خطه » و «مرز و کنار» می دانند. به نظر می رسد شهر بسوی ــ که یاقوت حموی در قرن هفتم آن را شهری از آذربایجان کنار خان خاصبک آورده و حمدالله مستوفی در قرن هشتم آن را یکی از چهار شهر تومان مراغه ذکر کرده است ــ همان پسوة امروزی باشد.

مشاهیر


امیر واحدی پوکرباز حرفه ای


فرزاد بنیادی قهرمان جهانی پوكر


ناصر حجازی فوتبالیست مشهور


امید کردستانی در مجله ی تایمز به عنوان یکی از صد نفری که دنیا ی ما را شکل داده اند نام گرفته است.
İmage

فاصله شهرها


ارومیه 146 km


اشنویه 46 km


بوکان 202 km


پیرانشهر 0 km


تکاب 286 km


خوی 280 km


چالدران 369 km


سردشت 95 km


سلماس 237 km


شاهین‌دژ 203 km


ماکو 422 km


مهاباد 91 km


میاندوآب 142 km


نقده 46 km




پیست اتومبیلرانی


این پیست با ‪ ۱۵‬هزار متر مربع وسعت بزرگترین پیست اتومبیلرانی كارتینگ در شمالغرب كشور می‌باشد كه برای انجام مسابقات و تمرینات اتومبیلرانی طراحی و ساخته شده است.این پیست مطابق بااستانداردهای جهانی ساخته شده و از این پس در اختیار علاقه‌مندان به رشته اتومبیلرانی قرار می‌گیرد.


در كنار این پیست، پاره‌ای امكانات رفاهی نیز برای ورزشكاران و تماشاگران پیش بینی شده است.در نخستین مرحله از تجهیز این پیست ‪ ۱۲‬دستگاه خودرو خریداری و برای استفاده علاقه‌مندان در پاركینگ پیست نگهداری می‌شود.




شهرستان پیرانشهر با دارا بودن طبیعت سرسبز، رودخا نه های دایمی و پر آب ، جنگلهای كوهستانی، كوههای مرتفع و پر برف ، بازارچه های مرزی ، روستا های پر جاذبه و آثار تاریخی دیدنی از نقاط پر جاذبه استان برای ایرانگردان و جها نگر د ا ن می باشد . طبیعت سر سبز و زیبای پیرانشهر معرفی جاذبه های گردشگری
شهرستان پیرانشهر، واقع دراستان آذربایجانغربی و در فاصله 129 كلیومتری جنوب شهرستان ارومیه مانند سایر شهرهای كشورعزیزمان سرزنده تر از سالهای قبل چهره خود را برای استقبال از جشن باستانی نوروز و مسافران نوروزی آذین بندی كرده است . این شهرستان با دارا بودن جاذبه های فراوان گردشگری یكی از قطبهای گردشگری استان محسوب شده و همه ساله با آغاز فصل بهار شاهد مسافرت جمع كثیری از هموطنان ایرانی به این شهرستان می باشیم . شهرستان پیرانشهر با دارا بودن طبیعت سرسبز، رودخا نه های دایمی و پر آب ، جنگلهای كوهستانی، كوههای مرتفع و پر برف ، بازارچه های تجاری متعدد، مرز رسمی و مهم حاج عمران، روستا های پر جاذبه و آثار تاریخی دیدنی از نقاط پر جاذبه استان برای ایرانگردان و جها نگر د ا ن است . این خطه از سرزمین پهناور ایران با داشتن مردمانی خون گرم و میهمان نواز و مناطق خوش آب و هوا و بازارچه مرزی مانند نگینی بر انگشتر استان می درخشد . از اهم جاذبه های گردشگری این شهرستان می توان به موارد زیر اشاره كرد
İmage
آبشار خرپاپ: كوهها و جنگلها و دره ها و رودهای منطقه پیرانشهر دست در دست هم داده اند تا با به نقش كشیدن تابلوهایی زیبا و بی بدیل از طبیعت ، تحسین هر بیننده ای را از این نقاش توانا برانگیزند . یكی از این مناظرزیبا و بی نظیر آبشار خروشان و پر آب خرپاپ است كه در میان جنگلهای سر سبز پردانان جاری می باشد . . یكی از این مناظرزیبا و بی نظیر آبشار خروشان و پر آب خرپاپ است كه در میان جنگلهای سر سبز پردانان جاری می باشد
İmage
جنگلهای سرسبز و خوش آب و هوای پردانان: این جنگلها در 22 كیلومتری جنوب پیرانشهر و بر سر راه جاده پیرانشهر به سردشت واقع گردیده است كه جاری بودن رودخانه دایمی و خروشان پردانان كه یكی از سرچشمه های اصلی رود زاب كوچك است بر زیبایی آن دوچندان افزوده است.این جنگلها كه تا برفهای دایمی كوههای مرزی ایران و عراق امتداد دارند توجه هر طبیعت گردی را به سوی خود جلب میكند
İmage
کوه مرتفع قندیل علاقه به ورزشهای كوهنوردی و صخره نوردی و اكوتوریسم هر ساله در فصول بهار و تابستان تعداد زیادی از علاقمندان به این ورزشها و تفریحات را به كوههای مرتفع و دره های سرسبز پیرانشهر می كشاند . مناطقی مانند : دوله نی ، بادین آوی ، حاجی برایم ، آوخوارده ، دالاوان ، قلات شای ، كانی زرد ، زیوكه و . . . همه ساله مورد هجوم علاقمندان به طبیعت و كوهنوردان قرار میگیرد
İmage
İmage
احداث میدان پیامبر اعظم این میدان جهت ساماندهی ورودی شهردر سال 1386 طراحی و احداث شد. شعاع این میدان 12 متر است و طرح المان میدان شامل سردر ورودی مسجد النبی به ارتفاع 9 متر و عرض5 متر با نورپردازی زیبا در قسمت زیرین ، و قرآن کریم بر روی رحل می باشد
İmage
توریسم روستایی شهرستا ن پیرانشهر با داشتن طبیعت فرحبخش و كم نظیر خود دارای روستا های زیبایی می باشد كه در صورت معرفی و برنامه ریزی می تواند به تنهایی سهم عمده ای در جذب گردشگران داخلی و خارجی داشته باشد . از جمله این روستاها می توان به روستاهای كهنه لاجان ، پردانان ، خورنج، آوخوارده ، زیوكه و دهها روستای دیگر اشاره كرد . سرزمین سنگهای افسانه ای روستای خورنج روستای خورنج در 20 كیلومتری شمال شرقی پیرانشهر و بر سر راه پیرانشهر به مهاباد واقع گردیده است . در مجاور این روستا ، منطقه ای پوشیده از سنگهای عظیم الجثه قرار دارد كه به طور شگفت انگیزی بر روی هم انباشته شده اند . تو گویی دست معماری توانا این سنگها را این چنین با ظرافت تراش داده تا باغ وحشی سنگی درست كند
İmage
تپه های تاریخی پیرانشهر در حوزه شهرستان پیرانشهر تعداد 113 تپه تاریخی تو سط كارشناسان نمایندگی میراث فرهنگی این شهرستان شناسایی و به ثبت سازمان رسیده است كه این امر حاكی از تاریخی بودن منطقه و شكل گیری و وجود تمدنهای نیرومند ودرخشان قبل از اسلام مانند تمدن ماننا ، پارسوا ، اورارتو ، مادها ، زاموا و تمدن اسلامی می باشد . در این میان تپه هایی وجود دارند كه با داشتن جاذبه های خاص تاریخی بسیار مورد بازدید علاقمندان به تاریخ و فرهنگ این مرز و بوم واقع می گردند كه می توان به موارد زیر اشاره كرد - قلعه شین آوا ( هزاره اول ق.م ) قلعه موت آوا ( 2500 ق.م ) قلعه شای ( 1500 تا 2500 ق.م ) قلعه جلدیان ( 5000 تا 5500 ق.م ) قلعه پسوه ( پیش از تاریخ ) كتیبه برده مافوره ( روستای لیك بن )داشان قلعه ( 2000 تا 3500 ق.م
İmage
نمایی از پارک لاوان :

منطقه عملیاتی حاجی عمران شهرستان پیرانشهر در طول هشت سال دفاع مقدس ، در خط مقدم جبهه حق علیه باطل شاهد رشادتها و جان فشانیهای جوانان سلحشور این مرز و بوم بوده و یاد و خاطره آنها را برای همیشه گرامی خواهد داشت .در رابطه با این مورد هر ساله كاروانهای زیادی از بسیجیان و عاشفان انقلاب در قالب كاروان راهیان نور از مناطق عملیاتی این شهرستان دیدن كرده و یاد وخاطره شهدا را زنده می كنند
İmage
آب و هوا: استان از لحاظ بارندگی در مقایسه با سایر مناطق دیگر ایران در وضعیت مطلوبی قرار دارد و خصوصا ً بارندگی نواحی جنوبی استان مثل سردشت و پیرانشهر که به استثنای نواحی پر باران حاشیه جنوب دریای خزرجزء بخشهای پر باران کشور محسوب می شود. به لحاظ رژیم بارندگی و دما ، استان را میتوان به سه منطقه کاملا متمایز آب و هوایی تقسیم کرد :
- شمال دارای آب و هوای خشک و نیمه خشک سرد
- مرکز استان دارای آب و هوای نیمه خشک سرد
- جنوب استان دارای آب و هوای نیمه مرطوب سرد که شهرستان پیرانشهر در این محدوده واقع شده استİmage
خوشحالی مردم پیرانشهر از بارش برف

İmage
İmage
İmage
İmage


مطالب مشابه :


شورای نگهبان صحت انتخابات 43 حوزه انتخابیه دیگر را تایید کرد

16- لاهیجان،




جشنواره حجاب زینت آفرینش

98 rows · آموزش وپرورش. اتوماسیون اداری مهر دانش آموزش و پرورش لاهیجان: 1391.1.19:




همایش دلواپسان هسته ای

(نماینده مردم لاهیجان در مجلس معاون اداره کل آموزش و اتوماسیون اداری آموزش وپرورش




تجارب تربيتي خدمت در آموزش و پرورش- سيدمحمد جوادي نيا

پس از عدم موافقت مادر با طلاق و برگشتن به زادگاهش لاهیجان سایت اتوماسیون اداری آموزش




علوم

آموزش کلاس پنجم دبستان اداره کل آموزش وپرورش استان اتوماسیون اداری.




درباره میرزا کوچک خان جنگلی،

اتوماسیون اداری مهر مرکز تشکیلات اداری و مالی و در لاهیجان نظام آموزش وپرورش.




تاریخچه شهرستان پیرانشهر

قدیمی پسوه مرکز دهستان لاهیجان شرقی در حدود اداری از لحاظ آموزش وپرورش سیستم جامع




شاه عباس بزرگ یا شاه عباس یکم

خان احمد گیلانی که در لاهیجان خراجگزار شاه سیستم حقوقی آموزش وپرورش اتوماسیون اداری




نشانی خانه های معلم و مراکز اسکان سراسر کشور

خیابان دانش جنب سازمان آموزش و خانه معلم لاهیجان لطفا: آموزش وپرورش




برچسب :