تغييرات فصلي قندهاي غیر ساختماني در شاخه ها و ريشه هاي درختان پسته در شرايط پربار و كم بار
تغييرات فصلي قندهاي غیر ساختماني در شاخه ها و ريشه هاي درختان پسته در شرايط پربار و كم بار
درختان پسته رقم كرمان در سيكل هاي طبيعي پربار و كم بار بودند . دو فرضيه مورد آزمايش عبارت بودند از :
-ميزان قند در ابتداي فصل در اندام هاي مورد آزمايش درختان با محصول زياد (پر بار) بيشتر از درختان با محصول كم (كم بار) است . اين فرضيه با اندازه گيري ميزان قند و نشاسته برگ ها، جوانه هاي گل آذين، محور خوشه ها، پسته ها و شاخه هاي اصلي، ثانويه و ريشه درختان پر بار نسبت به درختان كم بار تاييد شد .
- مقدار قند در بافت هاي درختان پر بار در اولين موج ريزش پسته كه در ابتداي فصل رشد رخ مي دهد بالا باقي مي ماند . اين فرضيه نيز تاييد شد.
در واقع قند هاي محلول و نشاسته در درختان پر بار تا دو ماه بعد از تمام گل بالا باقي مانده بعد از آن در جوانه هاي گل روي درختان پر بار كاهش سريع قند هاي محلول و نشاسته رخ داده و در آخرين نمونه برداري ها جوانه هاي گل آذين روي درختان كم بار مقدار قند هاي محلول و نشاسته 13 برابر بيشتر از جوانه هاي گل آذين روي درختان پر بار بود . در اين زمان جوانه هاي گل آذين درختان كم بار از لحاظ وزن خشك 50% بيشتر از جوانه هاي گل آذين درختان پر بار بودند . بعد ازگذشت 60 روز از مرحله تمام گل قند هاي محلول و نشاسته درختان پر بار در تمامي اندام ها كاهش يافته و در طول اين دوره (دوره رشد ميوه پسته ) اندام هاي درختان كم بار شروع به تجمع مقادير زيادتري از قندهاي محلول و نشاسته كرده و مقدار آنها نسبت به اندام هاي درختان پر بار افزايش مي يابد .
كاليفرنيا دومين توليد كننده پسته در جهان بوده و 99% از كل پسته توليد شده در آمريكا متعلق به اين ايالت است . پسته كرمان وسيع ترين رقم كشت شده در كاليفرنيا مي باشد . جوانه هاي گل آذين در پسته بر روي شاخه هاي رشد سال جاري تشكيل مي شوند و حدود 30تا 40%جوانه هاي گل توليد شده در شرايط پر بار و هم در شرايط كم بار در اوايل فصل رشد هم زمان با چوبي شدن درون بر ريزش مي كنند .در مرحله بسيار مهم ريزش جوانه 50% ريزش جوانه ها فقط روي درختان پر بار روي مي دهد . بنابراين اين درختان در سال آينده محصول كمي خواهند داشت .اين مرحله ريزش هم زمان با رشد سريع جنين اتفاق افتاده و باعث سال آوري نا مطلوب در درختان پسته مي شود . دلايل و مكانيزم سال آوري و ريزش جوانه گل آذين در پسته دقيقا مشخص نيست . عواملي كه باعث تسريع ريزش جوانه هاي گل آذين مي شوند بايستي براي كنترل سال آوري در پسته مشخص شوند . درختان پسته محصولشان را روي چوب يك ساله بدون برگ توليد كرده و شكوفايي گل قبل از توسعه سطح برگ روي چوب سال جاري و قبل از توانايي انجام فتوسنتز رخ مي دهد . رشد و توسعه ميوه پسته از اوايل آوريل تا اواسط سپتامبر اتفاق مي افتد در حالي كه شاخه هاي رويشي جديد در اواخر مارس تا اواسط مي شروع به رشد كرده و آغازنده هاي جوانه گل آذين براي گلذهي سال بعد شروع به رشد و اختصاصي شدن بر روي شاخه رشد سال جاري مي كنند كه تا ماه جون ادامه مي يابد . تشكيل جوانه هاي گل آذين و ريزش بعدي آنها باعث سال آوري در درختان پسته مي شود . بر خلاف ديگر درختان ميوه كه تعداد جوانه هاي گل اختصاصي شده در سال پر بار كم مي باشد.
سال آوري در پسته با موارد زير ارتباط دارد :
-1 رقابت براي منابع غذايي
-2 تاثير هورمون هاي منشا گرفته و يا تجمع يافته در مغز
-3مقدار سطح برگ
-4ميزان كربو هيدرات هاي قابل دسترس
-5تعداد پسته هاي روي شاخه داراي محصول
-6رشد و توسعه مغز
در درختان پسته قند ها و ازت ذخيره شده همراه با مواد غذايي ساخته شده در سال جاري براي رشد قسمت هاي رويشي و زايشي گياه استفاده مي شوند . در نتيجه تغييرات فصلي مقادير قند ها در اندام هاي مختلف مشابه ديگر درختان ميوه مي باشد . رشد زايشي تحت تاثير الگوي منابع غذايي تخصص يافته به منظور تكثير زايشي مناسب همانند بسياري از گونه هاي گياهي است . پسته هاي در حال رشد ممكن است بيشترين قدرت جذب مواد غذايي را داشته باشند چون آنها داراي بيشترين مقدار مواد فتوسنتزي با كربن 14 درمقايسه با ديگر اندام هاي روي همان شاخه بودند . كرين و همكاران كاهش سريع در ميزان قند كل در پوست و چوب درختان داراي محصول را نسبت به درختان داراي محصول كم اثبات كردند . بيشتر تحقيقات روي پسته و ديگر گونه هاي درختان ميوه ارتباط بين مقادير قند و توسعه اندام هاي زايشي را در درختان داراي ميوه و درختان فاقد ميوه (حذف ميوه) بيان مي كنند . بنابراين وضعيت پر بار طبيعي بوده ولي وضعيت كم بار به صورت مصنوعي و با حذف ميوه ها و يا گل هاي درختان پر بار ايجاد شده است
. بيشتر تحقيقات به مطالعه بر روي چوب يكساله محدود و منحصر شده است و گاهي نيز اندازه گيري حركت قند هاي ذخيره شده در ديگر قسمت هاي ميوه مخصوصا در طول چرخه هاي طبيعي پربار و كم بار ناموفق بوده است .
دانستن بيولوژي تكثير زايشي پسته و اختلافات آن با ديگر گونه هاي درختان ميوه خزان دار از اهميت زيادي بر خوردار است . در ساير گونه هاي درختان ميوه جوانه هاي گل كمي در سال محصول سنگين (پربار) توليد شده ولي بر عكس در پسته بيشترين توليد جوانه گل در سال پربار اتفاق مي افتد كه در ماههاي مي و جون و آگست همان سال ريزش جوانه هاي گل اتفاق ميافتد .
تاج پسته داراي شاخه هاي بدون برگ (متامر) است كه در انتهاي آنها شاخه هاي رشد سال جاري داراي برگ در اطراف تاج درخت به چشم مي خورد . اين شاخه هاي جديد برگ هاي مركب شانه اي توليد كرده كه هر كدام داراي يك جوانه گل ساده و در حال توسعه در محورهايشان بوده و جوانه هاي رويشي در انتها قرار دارند . ميوه پسته روي چوب يكساله تشكيل شده در حالي كه جوانه هاي رويشي روي چوب سال جاري و سال قبل به علت غالبيت انتهايي قوي جوانه هاي رويشي انتهايي راكد باقي مي مانند .
مقايسه درختان پسته در شرايط پربارو كم بار:
- برگ درختان پربار زيادتر و در يك ماه اول رشد وگسترش سريع تري داشته ولي در زمان بلوغ كوچكتر هستند .
- سطح برگ در درختان پربار به لحاظ تعداد زيادتر برگ بيشتر بود .
85-درصد از ريزش جوانه ها روي شاخه هاي درختان پربار ديده شد. در حاليكه 35درصد از ريزش جوانه ها روي شاخه هاي درختان كم بار بود.
-جوانه هاي گل آذين درختان پربار از لحاظ وزن خشك 30درصد سبك تر از جوانه هاي گل درختان كم بار بودند.
-درختان پربار داراي وزن خشك بيشتري نسبت به درختان كم بار بودند.
افزايش ميزان جذب ميوه پسته در درختان پربار باعث كاهش در وزن خشك برگها و چوب يكساله و جوانه هاي گل آذين در اواخر فصل شد.
توافق عمومي اين است كه رشد و توسعه اندامهاي رويشي و زايشي گونه هاي خزان دار در اثر برآورده كردن نيازهاي كربوهيدراتي از منابع ذخيرهاي است .بعلت اينكه گلدهي و ميوه دهي بر توسعه سيستم مناسب فتوسنتزي مقدم است استفاده از منابع ذخيره شده بوسيله پسته مشخص است كه در ارتباط با رشد رويشي در طول سال كم بار و همچنين رشد و توسعه ميوه و آغازش و توسعه جوانه گل آذين در سال پربار باشد.
برگ درختان پسته در شرايط پربار قند و نشاسته را در 60روز بعد از مرحله تمام گل را ذخيره كرده در حاليكه درختان در شرايط كم بار فقط قندهاي محلول را ذخيره مي كنند. 60درصد از پسته ها تا 30 روز بعد از مرحله تمام گل ريزش مي كنند و 25درصد ريزش نيز در 30 روز بعدي همزمان با تجمع قندها در برگ درختان پربار اتفاق مي افتد.
ميوه نشيني و ريزش گلها همراه با رقابت بر سر مواد غذايي ميوه هاي در حال رشد با انامهاي رويشي و زايشي است . در اولين تاريخ نمونه برداري 10تا 60 روز بعد از مرحله تمام گل در ختان در شرايط پربار مقدار بيشتري قند محلول در مقايسه با درختان در شرايط كم بار در برگها و جوانه هاي گل چوب سال جاري چوب يكساله انشعابات ثالثيه و اصلي تنه و ريشه ها وجود داشت.
در مرحله اوليه رشد ميوه آهنگ رشد برگها در درختان پربار بيشتر از درختان كم بار بود. بخاطر اينكه رشد ميوه پسته در 76 روز بعد از تمم گل روي ميدهد بيشتر از دست دادن وزن خشك در جوانه ها ي گل آذين برگها و چوب سال جاري چوب يكساله محور خوشه ها نيز در اين زمان اتفاق مي افتد. ذخيره كربوهيدراتي مقدمات رشد اوليه درختان پربار را فراهم مي كند اما در فاصله زماني بين 10تا 60 روز بعد از تمام گل 85 درصد ميوه ها و 40 در صد جوانه ها ي گل ريزش مي كنند. مقدار كربوهيدراتها در در جوانه ها ي گل آذين درختان پربار تا زمان بالغ شدن ميوه پسته به تدريج كاهش مي يابد. به دليل اينكه جوانه هاي گل آذين داراي قدرت جذب ضعيف تري در استفاده از مواد فتوسنتزي هستند قابل تصور خواهد بود كه مقدار كم قند ها در جوانه گل آذين باعث ايجاد فرايند ريزش شود.
رشد ميوه پسته قبل از آغاز فتوسنتز برگها شروع و تقريبا تا زمان برداشت ادامه مي يابد قطر و وزن خشك پريكارپ سريعا افزايش بافته و به بيشترين اندازه خود در ماههاي مي و جون (25 تا 90 روز بعد از مرحله تمام گل) ميرسد سپس اندوكارپ چوبي شده و رشد سريع مغز از ماه جولاي شروع شده و تا اواخر آگست ادامه مي يابد. ميوه پسته در حال رشد نياز هاي كربني خود را از منابع ذخيره شده و مواد جاري فتوسنتزي براورده مي سازد .نهايتا مقدار قندهاي محلول در ميوه پسته افزايش يافته و همراه با آن كاهش سريع در مقدار قندهاي محلول و نشاسته برگها و جوانه هاي گل آذين اتفاق مي افتد.
در پايان نكات زير مورد توجه است:
- درختان پسته در شرايط پربار با مقادير زيادي قند و نشاسته ذخيره شده نسبت به درختان كم بار وارد فصل رشد مي شوند.
- در درختان پربار تقاضا مواد قندي به دليل تعداد زيادتر برگها و آهنگ رشد سريع در مقايسه با درختان در شرايط كم بار بيشتر است.
- تعداد ميوه هاي در حال توسعه و جوانه هاي گل در درختان پربار بيشتر از درختان كم بار است.
- جوانه هاي گل آذين در در ختان كم بار مقدار قندهاي محلول و نشاسته زيادتري نسبت به جوانه هاي گل آذين
علي تاج آبادي پور ، عضو هيئت علمي بخش تحقيقات بهنژادي
موسسه تحقيقات پسته ايران
مطالب مشابه :
تحقیق درباره پیوند زدن درختان میوه (یاهو)
از شاخ و برگ گياه و بعداً 3- در درختان ضعيف كه مقدار بنابراين در مورد پيوند كردن
تحقيق در مورد انواع چوب
تحقيق در مورد انواع چوب برگ اکثر آنها در پاييز مي مشخصات درختان مختلف جهت درست
تغييرات فصلي قندهاي غیر ساختماني در شاخه ها و ريشه هاي درختان پسته در شرايط پربار و كم بار
موضوع اين تحقيق تعيين هاي مورد آزمايش درختان با برگ درختان پسته در شرايط
فهرست درختان سوزنیبرگ
فهرست درختان سوزنیبرگ مطالبي مثل تحقيق کنيد کار غير را در مورد کتاب کار و
فوايد جنگلها و مراتع
رشد درختان در دامنهها سبب درختاني كه در زمستان برگ دارند يكتحقيق در يك
درختان تغيير ژن يافته تهديدي عليه جنگل ها
نكاتي در مورد درختان سپيدار و ديگر گونه هاي پهن برگ تحقيق مي كنند چرا كه تغيير و
تحقیق درباره بهار و طبیعت تحقیق اینترنتی آماده پرینت (یاهو)
بهار جشن طبیعت است، و طبیعت در جشن بهاری : بهار، برگ و ظریف درختان بیرون می
تحقیق شناخت انواع چوب و کار با چوب
جنگل های ایران منبع اصلی تهیه چوب و دارای درختان پهن برگ هستند. چوب مورد نیاز در صنعت چوب
برچسب :
تحقيق در مورد برگ درختان