قاب خالي حماسه عاشورا براي كودكان

زنان پرده‌نشين، با شنيدن آواي مظلوميت امام، بر حال او و خود گريستند. آن‌‌گاه امام فرمود: كودك شيرخوار من علي(ع) را بياوريد. سپس براي سيراب نمودن او ـ كه از تشنگي بي‌تاب شده بود ـ رو به لشكر دشمن كرد و فرمود: اي مردم! اگر به من رحم نمي‌كنيد به اين كودك رحم كنيد. در اين لحظه تيري از توسط حرمله بن كاهل اسدي از سوي دشمن به سوي كودك پرتاب شد و كودك به شهادت رسيد. امام فرمود: خدايا! ميان ما و اين مردم كه مرا دعوت كردند تا ياري‌ام كنند، اما اكنون ما را به خون مي‌كشند، خود داوري كن و...

حماسه عاشورا، يك حماسه بزرگ است كه هرگز از ورق‌هاي تاريخ پاك نمي‌شود. در طول اين سال‌ها آثار نمايشي، تركيبي و گفت‌وگومحور زيادي با موضوع حماسه عاشورا از شبكه‌هاي مختلف تلويزيون توليد و پخش شده است، اما تعدد و تنوع آثاري كه براي مخاطب بزرگسال توليد شده، خيلي بيشتر از آثاري است كه براي كودكان و نوجوانان توليد شده است. به همين دليل، سراغ مدير گروه خردسال و كودك شبكه دو، يك تهيه‌كننده و يك نويسنده و كارگردان آثار كودك رفتيم و از آنها پرسيديم ‌چرا آثار نمايشي و تركيبي با مضامين عاشورايي براي كودكان و نوجوانان كم است و بايد در اين‌باره چه اقداماتي انجام دهيم‌ .

در ترجمه عاشورا براي زبان كودكان ضعف داريم

علي زارعان، مدير گروه خردسال و كودك شبكه دو درباره توليد آثاري با مضمون حماسه عاشورا براي كودكان و نوجوانان به « جام‌جم» مي‌گويد: ‌ ابتدا بايد اين مساله را بپذيريم كه حماسه عاشورا، حادثه كوچكي نيست و از سوي ديگر حماسه‌اي نيست كه روايت كودكانه داشته باشد. بنابراين بايد در اين حماسه به دنبال دو مساله باشيم.

وي در ادامه مي‌افزايد: بايد ابعاد كودكانه و بعد از آن شخصيت‌هاي كودك اين حماسه بزرگ را پيدا كنيم. بعد از شناسايي بايد با دقت و ظرافت خاصي به سراغ‌شان برويم و آثار مناسب توليد كنيم. بايد قبول كرد ابعاد انساني، الهي و اجتماعي حماسه عاشورا زياد است و پيدا كردن ابعاد كودكانه كار بسيار دشواري است.

مدير گروه خردسال و كودك شبكه دو ادامه مي‌دهد: چند سال پيش يكي از آثار زنده‌ياد قيصر امين‌پور را با نام «روز دهم» خواندم. اين كتاب روايتي از كودكان عاشورا بود. وقتي دهه 70 اين كتاب را خواندم، واقعا لذت بردم و برايم جالب بود كه زنده‌ياد امين‌پور با چه دقت و ظرافتي اين روايت را به تحرير درآورده است.

زارعان عنوان مي‌كند: بدون ترديد زنده‌ياد امين‌پور براي كشف اين ديدگاه از حماسه عاشورا تلاش زيادي كرده بود تا اين اثر مورد توجه كودكان و نوجوانان قرار بگيرد. متاسفانه ما در برنامه‌هاي مختلف كمتر به روايت حماسه عاشورا براي كودكان و نوجوانان پرداختيم و در اين‌باره ضعف زيادي داريم. وي با اشاره به توليد آثار متنوع در ارتباط با حماسه عاشورا براي بزرگسالان مي‌گويد: بايد سعي كنيم توليداتي با زبان كودكان و نوجوانان با مضمون عاشورا هم داشته باشيم. ما در ترجمه حماسه عاشورا به زبان كودكان ضعف داريم و بايد تلاش كنيم نقص‌هايمان را بر طرف كنيم.

مدير گروه خردسال و كودك شبكه دو مي‌افزايد: پرداخت ما به حماسه عاشورا به زبان كودكان بايد با ظرافت و دقت و وسواس زيادي صورت بگيرد و اين كار جاي تامل دارد.

زارعان با اشاره به توليد انيميشن‌هايي با مضمون عاشورا اظهار مي‌كند: در ارتباط با حادثه كربلا چند انيميشن خوب داشته‌ايم كه در اين‌باره مي‌توانم به انيميشن سينمايي عاشوراييان و پرده‌خواني از توليدات مركز صبا اشاره كنم. همچنين يك نماآهنگ قديمي هم با موضوع علي‌اكبر(ع) توليد شده است.

وي مي‌افزايد: البته اين آثار با ‌ آن كه خوب بودند، اما براي تبديل به زبان كودكان مشكلاتي داشتند. به غير از پرده‌خواني كه متن ساده و رواني داشت،‌ در بقيه آثار اين مشكل به چشم مي‌خورد كه روايت ساده نيست.

مدير گروه خردسال و كودك شبكه دو در پاسخ به اين سوال كه اين گروه در اين‌باره چه اقداماتي انجام داده، مي‌گويد: ما يك روايت ساده و شيرين از كربلا را در قالب يك نقاشي تدارك ديده‌ايم. در برنامه «عقيق» هم در 200 قسمت 40 ثانيه‌اي به احاديثي مي‌پردازيم كه در فهم كودكان باشد. اين برنامه در قالب انيميشن است. در حال حاضر، توليدات ما در اين‌باره در حد زير صفر است و بايد براي توليد چنين آثاري براي محرم سرمايه‌گذاري كنيم.

زارعان درباره اين‌كه آيا براي توليد چنين آثاري كارگردانان متبحر هم داريم يا نه ، توضيح مي‌دهد: من چند نفر از جمله آقاي رسولي را مي‌شناسم كه در اين كار خبره است. او نقاش و كارگردان توانمندي است و اگر به او يك سال زمان داده شود و سرمايه‌گذاري هم انجام بدهيم، حتما مي‌توانيم شاهد يك كار مناسب براي محرم باشيم.

زارعان: بايد سعي كنيم توليداتي با زبان كودكان و نوجوانان با مضمون عاشورا ‌داشته باشيم. ما در ترجمه حماسه عاشورا به زبان كودكان ضعف داريم و بايد تلاش كنيم نقص‌هايمان را بر طرف كنيم

وي در خاتمه مي‌‌افزايد: در مجموع فكر مي‌كنم ظرفيت لازم را در اين‌باره داريم. بايد سرمايه‌گذاري كرد و زمان لازم در اختيار عوامل سازنده گذاشته شود تا شاهد آثار ديدني با موضوع محرم باشيم. رهبر معظم انقلاب بر اين مساله تاكيد دارند كه بايد انجام كارهاي ديني را به بهترين‌ها سپرد. بنابراين ما بايد براي به تصوير كشيدن حماسه عاشورا به زبان كودكان و نوجوانان تلاش كنيم و به اين باور برسيم كه مي‌توانيم كارهاي خوب و ديدني تهيه كنيم.

بايد هوشمندانه به كودكان نزديك شد

غلامرضا رمضاني، يكي از كارگردانان فعال در حوزه توليد فيلم و سريال براي كودكان در تلويزيون و سينما درباره توليد آثار نمايشي با مضمون عاشورا براي اين گروه سني مي‌گويد: مسلما چنين توليداتي حساسيت بالايي مي‌طلبد. بنابراين براي پرداخت به مضمون عاشورا به زبان كودكان و نوجوانان بايد دقت و ظرافت خاصي داشت.

وي ادامه مي‌دهد: اگر پرداخت به مبحث عاشورا با دقت و ريز‌بيني خاصي انجام نشود، نه‌تنها اثر ديدني نخواهد شد، بلكه مخاطب را آزار مي‌دهد. بايد از پرداخت به مسائل تكراري پرهيز كنيم و درام‌هاي مناسب بسازيم تا در بچه‌ها ايجاد شور كند و اين امر مستلزم يك ديدگاه خاص و موشكافانه از حماسه عاشوراست.

رمضاني اشاره مي‌كند: اگر به مباحث عاشورا اصولي نگاه كنيم، مسلما مي‌توانيم فضاسازي مناسب داشته باشيم. بنابراين براي رسيدن به اين نگاه اصولي بايد تحقيقات گسترده‌اي انجام دهيم. دنياي بچه‌ها با وجود سادگي‌اش، نيازمند هوشمندي است. در غير اين صورت نمي‌توانيم براحتي حرف‌هايمان را بزنيم.

اين كارگردان با اشاره به اين‌كه بايد براي توليد چنين كارهايي از زبان امروزي هم بهره ببريم، مي‌گويد: ادبيات آثار نمايشي با مضمون عاشورا بايد به‌روز باشد تا كودكان و نوجوانان بتوانند با اثر پخش شده همذات‌پنداري كنند و استفاده از زبان ثقيل جواب نمي‌دهد.

وي يادآور مي‌شود: بايد مضاميني را كه براي بچه‌ها جذابيت دارد از حماسه عاشورا استخراج كنيم و بعد آن را به‌روز كرده و در قالب‌هاي متنوع توليد كنيم. بايد بدانيم از چه زاويه‌اي به اين مباحث بپردازيم كه براي بچه‌ها مفيد باشد.

رمضاني با اشاره به سريال جومونگ مي‌گويد: وقتي اين سريال پخش مي‌شد نه‌تنها بزرگ‌ترها، بلكه نوجوانان هم بيننده اين سريال بودند. اين مساله نشان مي‌دهد پس مي‌توان به حماسه به گونه‌اي پرداخت كه مورد توجه بزرگ‌ترها و نوجوانان قرار بگيرد.

اين كارگردان اشاره مي‌كند: بايد طوري به حماسه عاشورا بپردازيم تا براي بچه‌ها الگوسازي كنيم. نبايد فقط به بخش‌هاي حزن‌انگيز اين حماسه بپردازيم و بخش اعتقادات اين حماسه بزرگ را مورد غفلت قرار بدهيم. در اين صورت مي‌توانيم به نتايج مطلوب دست پيدا كنيم.

رمضاني در خاتمه مي‌افزايد: بايد براي توليد چنين آثاري بودجه و زمان لازم در اختيار فيلمسازان گذاشته شود، از الان مي‌توانيم براي دو سال آينده برنامه‌ريزي كنيم تا شاهد آثار فاخر و ديدني براي محرم باشيم و الگوي مناسبي به بچه‌ها ارائه بدهيم.

همكاري علماي ديني با فيلمسازان

عليرضا سبط احمدي كه تهيه‌كنندگي كارهاي كودك و نوجوانان را به عهده داشته، درباره توليد آثاري با مضمون عاشورايي براي محرم مي‌گويد: عاشورا، حماسه‌اي جاودانه و بزرگ‌ است كه نزديك به 14 قرن سينه به سينه گذشته و به نسل‌هاي مختلف منتقل شده است.

وي ادامه مي‌دهد: اين حماسه درس‌هاي بزرگي به همه داد. بنابراين هر چه درباره اين حماسه حرف بزنيم، باز هم كافي نيست و مي‌توانيم از زواياي مختلف به اين حماسه بزرگ نگاه كنيم. انجام دادن چنين توليداتي نيازمند تحقيقات و مطالعه است.

اين تهيه‌كننده اشاره مي‌كند: برنامه‌سازان و فيلمسازان ديني بايد تلاش كنند ‌از زواياي مختلف به اين حماسه بزرگ بپردازند تا آثارشان براي مخاطبان جذاب و ديدني باشد. همان‌طور كه ما براي ديگر برنامه‌ها تحقيق مي‌كنيم بايد براي پرداخت به مباحث عاشورايي، تحقيقات را گسترده‌تر از ديگر برنامه‌ها انجام دهيم. ضمن اين‌كه بايد مرتب با علما و انديشمندان ديني در ارتباط باشيم.

سبط‌احمدي عنوان مي‌كند: علماي دين مي‌توانند به ما كمك كنند تا بتوانيم كارهايي با كيفيت بالا توليد كنيم. در‌طول‌سال شاهد هستيم صهيونيست‌ها فيلم‌هايي مي‌سازند تا ذهن مخاطبان را به انحراف بكشند و در اين‌باره هزينه‌هاي زيادي هم صرف مي‌كنند. همچنين فيلم‌هاي زيادي هم بر‌مبناي ترويج دين مسيحيت توليد مي‌شود.

وي مي‌گويد: ما هم بايد با كمك علما آثار ارزشمندي توليد كنيم. ملموس‌ترين حماسه تاريخ، عاشورا‌ست. امروز كودكان و نوجوانان به شبكه‌هاي مختلف ماهواره‌اي دسترسي داشته و هر روز در معرض تبليغات وحشتناك غرب قرار دارند. بنابراين ما بايد مفاهيم اعتقادي را به زباني ساده و جذاب روايت كنيم تا بچه‌ها تحت تاثير برنامه‌هاي غربي قرار نگيرند.

اين تهيه‌كننده با اشاره به سخنان حجت‌الاسلام قرائتي مي‌گويد: ايشان بيش از 30 سال است ‌در رسانه درس‌هاي قرآني را بازگو مي‌كند و در طول اين سال‌ها هرگز به تكرار نيفتاده است. او تلاش مي‌كند حرف‌هايش بر مبناي مسائل روز باشد. به همين دليل هرگز بيننده‌اش را از دست نداده است. ما بايد با استفاده از اين برنامه‌ها الگوهاي درستي از فرهنگ و تاريخ‌مان به بچه‌ها ارائه كنيم.

منبع : جام جم


مطالب مشابه :


معرفی فیلمهای بخش مسابقه سینمای ایران

آپارات نامه علی قوی تن. مصعب‌بن عمیر اشراف زاده اهل مکه عاشق دختری بادیه نشین می‌شود




جشن رسانه ملی برای کودکان ایران/ شبکه پویا روز جمعه از هفت صبح تا 22 کارتون پخش می کند

کانال جوانه های ایرانی در آپارات. بن شارپستین آهنگساز کودک در برنامه رادیو




2 روضه مسلم و دو طفلان مسلم علیهم السلام

ما چهار هزار نفر بوديم که با مسلم بن و سر آن دو کودک را از تن آن 16 برنامه




آموزش خصوصی تضمینی شنا در استخر منزل

آموزش تضمینی خصوصی شناهای قورباغه پروانه کرال سینه کرال پشت فقط در استخر منزل شما




زندگينامه بیوک ملكي، اشعار بیوک ملکی

روستای پیچ بن - آپارات. جامه ای از عطرنرگس ها به تن سکه ای به کودک فقیر می




عهد نامه بچه دبستانی ها با ولایت

مثل ماری که به تن دیده دوصد زخم، "که این راه به بن بست "که اینها همه کودک




قاب خالي حماسه عاشورا براي كودكان

در اين لحظه تيري از توسط حرمله بن كاهل متاسفانه ما در برنامه‌هاي اخبار کودک




زن‌ایرانی‌که با سوسک ثروتمند شد+عکس ///

اگر کسی به مزه معمول و متداول قورمه سبزی تن ندهد، به کودک چهار در برنامه




برچسب :