نقش فنآوری اطلاعات و ارتباطات در اصلاح نظام بازرگانی

فناوري ارتباطات و اطلاعات درعصر حاضرتحولات عمیقی در  عرصه های فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي پديد آورده است. استفاده از فناوري ارتباطات و اطلاعات  برای تشکیل دولت الکترونیک، شهر الکترونیک، صنف الکترونیک و تجارت الکترونیکی ابزاری مهم به منظور توسعه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی  محسوب می گردد. در سالهای اخیر تحولاتی در شيوه هاي سنتي و قدیمی فعالیتهای بنگاههای مختلف زیرمجموعه بخش غیر دولتی و تشکل ها و اتحادیه های صنفی از یک سو و دستگاهها و سازمانهای دولتی از سوی دیگر، بواسطه استفاده از فناوری ارتباطات و اطلاعات در ایران همچون اکثر کشور های جهان ايجاد شده است. در محيط الكترونيكي جديد فاصله هاي جغرافيايي و محدوديت هاي زماني و مكاني منتفي و انجام فعالیتهای دولتی و مبادلات تجاري بر پايه اطلاعات بصورت الكترونيكي انجام مي شود. لذا در صورت بي‌اعتنايي به اين مهم و عدم سوق یابی به استفاده از  تجارت الکترونیکی، دولت الکترونیکی، شهر الکترونیکی، صنف الکترونیکی و در کل ابزار الکترونیکی برای انجام کارها و فعالیت ها مختلف، کشور با عواقبي چون از دست‌رفتن فرصتهای مناسب، بي‌بهره ماندن از صرفه‌جوييهای ملازم با استفاده از ابزار و روشهای الکترونيکي، کاهش کارآیی، کاهش توان رقابتی در بازارهای جهان، منزوی شدن در عرصه تجارت و فن آوری الکترونیکی و در نتیجه کاهش اشتغال و تولید مواجه می‌‌شود. از این رو توسعه استفاده از ابزار وروشهای الکترونیکی و فن آوری ارتباطات و اطلاعات بعنوان ابزار  توسعه و بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی بسیار حائز اهمیت است. در این بین یکی از بخش های مهم و مستعد استفاده از ابزار و روشهای نوین وابسته به فنآوری های الکترونیکی، بخش بازرگانی داخلی و خارجی می باشد.

بخش بازرگانی به خصوص بازرگانی داخلی یکی از مهمترین بخشها در چرخه اقتصادی کشور است که داراي تعاملات گسترده و وسيعي با ساير بخشها در نظام اقتصادی علی الخصوص بخش های تولیدی است. لازم بذکر است بخش بازرگانی(خرده فروشی) از جمله بخش‌هاي مهم در تکمیل چرخه اقتصاد كشورهاست كه در مقابل عرضه كالاها به مصرف كنندگان، اطلاعات تجاری، پس انداز و نقدينگي آنها را به بخش‌هاي توليدي (داخل يا خارج از كشور) انتقال مي‌دهد. همچنین این بخش زمانی مطلوب عمل می نماید که کالاها را در کمترین زمان و با کمترین هزینه از تولید کنندگان (یاواردکنندگان) به مصرف کنندگان انتقال یابد. البته شرط لازم انجام مطلوب این انتقال، رعایت حداقل استانداردهای معمول در کلیه مراحل این فرآیند علی الخصوص استانداردهای مرتبط با سلامت فیزیکی و شیمیایی کالاها می باشد. براین اساس نظام بازرگانی وظیفه مهم ارتباط بخش های تولیدی(داخل و یا خارج از کشور) را با مصرف کنندگان بر عهده دارد و رشد و توسعه تولید کالاها در هر اقتصادی، تحت تاثیر ساختار و عملکرد نظام بازرگانی در آن کشور است. چراکه در صورت عدم وجود بستر و فضای رقابتی در نظام بازرگانی، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان مجبور به صرف هزینه و زمان بیشتری برای عرضه و تقاضای کالاها می باشند.

شایان ذکر است بخش بازرگانی خارجی( صادرات و واردات کالاها) نیز همچون بازرگانی داخلی، نقش و اهمیت زیادی در رشد تولید کالاها در کشورها دارند. بدین ترتیب بخش بازرگانی( داخلی و خارجی) را می توان بعنوان موتور رشد توليد کالا و خدمات در اقتصاد کشورها اعلام نمود. براین اساس دولت ها همراه با برنامه ریزی برای فراهم شدن بستر و فضای رقابتی در تولید کالاها و خدمات در کشورشان، اقدامات گسترده ای را برای رشد و توسعه بخش بازرگانی انجام می دهند. در کل باید توجه داشت که در همه کشورها باتوجه به رشد فنآوری و به خصوص باتوجه به درجه توسعه یافتگی، اقدام به برنامه ریزی و سیاستگذاری برای گسترش استفاده از ابزار و روشهای نوین و ارتقائ سطح استانداردهای مختلف سخت افزاری و نرم افزاری در فرآیند بازرگانی می نمایند. براین اساس گسترش استفاده از فنآوری نوین تجارت الکترونیکی در بخش بازرگانی، موجب بهبود فرآیند انتقال کالا و خدمات با دقت و سرعت بیشتری، در زمان و هزینه کمتری می شود. در کل ابزارهای نوین بازرگانی با کمک فن آوری الکترونیکی ارتباطات و اطلاعات، می تواند با مهندسي مجدد در فرآيندهاي چرخه اقتصادی به افزايش كيفيت ارايه خدمات، كاهش هزينه انتقال و به تبع آن كاهش قيمت بازاري محصولات و خدمات حتی ساماندهی، کنترل، نظارت و بازرسی جامع و کاملتر بر بازار كمك می نمايد. درنتیجه فناوري ارتباطات و اطلاعات و در نهایت تجارت الکترونیکی هسته استقرار نظام‌هاي الكترونيكي در چرخه اقتصاد کشور است. علاوه برآن تجارت الکترونیکی در بخش بازرگانی با ایجاد عرصه‌هاي جديد بازار در فضاهاي مجازي، در گسترش بازارهاي مصرف كالا و بعبارت ديگر، افزايش مقياس فروش فعلان بازرگانی داخلی(شبکه توزیع) به بازارهای جهانی، نقش عمده و اساسي ايفا می نمايد. اين امر موجب افزايش مقياس توليد، كاهش هزينه‌ها و افزايش بهره‌وري در عرصه توليد و تجارت کالاها و خدمات، و بهبود کنترل و نظارت بر بازار را به همراه دارد و در نهايت موجب رشد و شكوفايي بیشتر اقتصاد كشور می گردد.

 شایان ذکر است علی رغم رشد و گسترش استفاده ازابزار و روشهای نوین بازرگانی در جهان اما بازرگانی داخلی در ایران از یک سو تمایل چندانی به استفاده از ابزار و روشهای نوین ندارند و از سوی دیگر برخی فعالان استانداردهای سخت افزاری و نرم افزاری لازم برای فعالیت را رعایت نمی‌نمایند. شایان ذکر است اگرچه بخش بازرگانی خارجی نیز همچون بازرگانی داخلی، نقش و اهمیت زیادی در رشد تولید کالاها در کشورها دارند، اما در ایران برنامه ریزیها و سیاستگذاریهاي دولت بيشتر بر رشد و توسعه تولید در بخش‌های صنعت و کشاورزی تمرکز دارد و رشد و توسعه فضای رقابتی در بخش بازرگانی در اولویتهای بعدی قرار گرفته است. در نتیجه علیرغم اقداماتی که طی سال های اخیرجهت رفع موانع ومشکلات موجود در بخش بازرگانی انجام گرفته اما همچنان لازم است اقدامات ديگري در راستای توسعه فناوري ارتباطات و اطلاعات به خصوص در زمینه گسترش استفاده از این ابزار در فرایند کار مدیریتی و نظارت سازمانهای صنفی و بازرگانی وگسترش استفاده از  تجارت الکترونیکی در شبکه توزیع صورت گیرد تا بتوان به اهدافي که نمونه های آنها به شرح ذیل می­باشند رسيد:

0-       افزایش حجم مبادلات الکترونیکی در کل مبادلات

1-       نظام‌مند ساختن بخش بازرگانی با استفاده از فناوری تجارت الکترونیکی

2-       ایجاد بازار سالم رقابتی در شبکه توزیع با استفاده از فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی

3-       کاهش فساد، ريسک تجار و عدم اطمينان

4-       دسترسي بيشتر به فرصتهاي تجاري بیشتر براي ذینفعان در شبکه توزیع

5-       افزايش بهره وري در شبکه توزیع

6-       ساده سازي تشريفات و رويه ها دریافت مجوزهای فعالیت اصناف

7-       استانداردسازي و رشد زيرساخت و تسهيلات فيزيکي مورد نیاز برای گسترش فن آوری اطلاعات

8-       هماهنگ سازي قانونها و مقررات مربوط به کنترل ، نظارت وفعالیت اصناف

9-       تسهيل تشريفات، رويه ها، اسناد و عمليات مرتبط با شروع به کار وگسترش مبادلات در شبکه توزیع

10-   افزايش تجارت کالا و خدمات

11-    افزايش کارايي در استفاده از منابع

12-   افزايش انگيزه براي سرمايه گذاري در بخش های مختلف نظام توزیع و نقش و  تاثير آن  بر رشد اقتصادي 

13-   ارائه بعضي مشوق ها براي تشويق سازمانها جهت استفاده از اسناد تجاري الكترونيكي و شکل گیری سازمانها و اتحادیه های مرتبط فعالیتهای الکترونیکی

نهایتا می­توان چنین بیان نمود که با توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در بازرگانی چنانچه توجه کامل به روشهای نوین بازرگانی مبذول گردد و در فرآیندهای عرضه کالاها و خدمات به روش های نوین اطلاعاتی و ارتباطی توجه شود و فعاليت هاي مرتبط مانند حمل ونقل، انبارداری و غیره با استفاده از این روش ها انجام شوند، اثرات آن در فعالیتهای اقتصادی مشاهده خواهد شد و اقتصاد کشور و عموم مردم از مزایای آن بهره خواهند برد.  

 


مطالب مشابه :


روش های هزینه یابی کیفیت

حسابداری تعهدی و انبارداری نوین. اهمیت دارد، فراموش نکردن هزینه‌های پنهان است. روش bsc




روش های بیتکنولوژیک اصلاح گیاهان دارویی

روشهای مختلفی برای کردن و شرایط انبارداری این تکنیک‌های نوین می‌تواند




ریسک های حسابرسی در محیط آی تی

حسابداری تعهدی و انبارداری نوین. این روش های نوین خطاکاری وتخلف از حسابرسان می خواهد که




افزایش ماندگاری میوه مرکبات

حال حاضر از روش های غیر روش های نوین مطرح قابلیت انبارداری میوه ها را




اولین همایش توسعه پایدار کشاورزی با کاربرد الگوی زراعی

- روش های نوین آبیاری برداشت، ضدعفونی و انبارداری مرکبات ; ویروس پسوروز مرکبات (cpv)




گرانی علوفه و ضرورت دستیابی به روش های نوین تغذیه

گرانی علوفه و ضرورت دستیابی به روش های نوین های مخلوط بد انبارداری و




پایان نامه امکان سنجی استفاده از فناوری‌های نوین با تاکید بر اینترنت در بازاریابی محصول زعفران

پایان نامه امکان سنجی استفاده از فناوری‌های نوین با تاکید بر اینترنت در لینک های




نقش فنآوری اطلاعات و ارتباطات در اصلاح نظام بازرگانی

از فناوری های نوین حمل ونقل، انبارداری و غیره با استفاده از این روش ها انجام




روش های ثبت و ارزیابی موجودی کالا

روش های ثبت و ارزیابی هزينه‌هاى گمرکى و انبارداری: روش های نوین ارزیابی طرح




برچسب :