معرفی نقشه برداری
معرفی رشته مهندسی نقشه برداری
نقشهبرداری به علم اندازهگیری دقیق و تعین موقعیت نسبی عوارض روی سطح زمین اطلاق میشود. از این تعریف ساده چنین استنتاج میشود که هدف، تعیین مختصات نقاط در سه بعد است. در بعضی موارد، برای تعیین موقعیت، بعد زمان نیز مورد توجه قرار میگیرد (سنجشهای نجومی و نقشه برداری ماهوارهای). مختصات مطلوب میتواند مختصات دکارتی Z,Y,X و یا مختصات عرض و طول جغرافیایی باشد.
معمولاً عملیات نقشهبرداری شامل دو مرحله برداشت (یا اندازهگیری) و محاسبه و ارائه نتایج کار است. در مرحله اندازه گیری، از وسایل و دستگاهها و نیز روشهای مختلفی استفاده میشود تا دادههای لازم برای مرحله دوم بدست آید. نتایج کار به صورتهای آنالوگ (نقشه، مقاطع طولی و عرضی و...) و یا ارقامی (مانند جدولها، مدلهای رقمی زمین) ارائه میگردد.
در نقشهبرداری از مناطق کوچک اثر کرویت زمین تقریباً ناچیز است و میتوان زمین را در منطقه کوچکی مسطح در نظر گرفت. در مواقعی که زمین را مسطح فرض کنیم روش نقشهبرداری مسطحه نامیده میشود این فرضیه مادامیکه سطح منطقه مورد نظر از چند صد کیلومتر مربع تجاوز نکند قابل قبول است. نقشهبرداری مسطح برای کارهای مهندسی، معماری، شهرسازی، باستانشناسی، کارهای ثبت و املاکی، تجاری، اکتشافی بکار میرود. برای نمایش اطلاعات جمعاوری شده در نقشهبرداری از سیستم تصویر استفاده میگردد.
به علت وسعت زیاد نقشهبرداری تقسیمات مختلفی برای آن در نظر گرفتهاند:
۱- ژئودزی: برای تعیین و بررسی شکل و ابعاد زمین
۲- توپوگرافی: برداشت و نمایش شکل زمین و محاسبه مساحت وارتفاع هدف اصلی آن تهیهٔ نقشههای ارتفاعی است
۳- فتوگرامتری: تهیهٔ نقشه با عکس برداری زمینی، هوایی یا ماهوارهای
۴- کارتوگرافی: مراحل ترسیم نقشه را گویند تنها بخش نقشه برداری است که هنر در آن دخیل است
۵- سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS): در این سیستم همه اطلاعات به صورت مکان مرجع دسته بندی میشوند و کاربردهای فراوانی دارد از جمله ذخیره، بازیابی، به هنگام سازی و پردازش دادههای مکانی به منظور اتخاذ یا پشتیبانی یک تصمیم برای حل یک مسئله به بهترین روش و کمترین هزینهرا ممکن میسازد.
۶- سنجش از دور (RS): جمعآوری اطلاعات از عوارض سطح زمین، بدون تماس فیزیکی بیشترین اتکای آن به تصاویر ماهوارهای است
۷- کاداستر: نقشه برداری ثبتی و یا نقشه برداری که ارزش حقوقی داشته باشد
۸- آبنگاری: یا همان هیدروگرافی تهیه نقشه و دادهای مکانی از ژرفای آبها
رشتههای مختلف نقشهبرداری [ویرایش]۱-نقشهبرداری مسیر: برای طرح و پیاده کردن مسیرها از قبیل راه و راه آهن و کانال کشی و غیره استفاده میگردد.
۲-نقشهبرداری زیرزمینی: موضوع آن برداشت یا پیاده کردن نقشههای تونل و معادن و غیرهاست.
۳-نقشهبرداری هیدروگرافی: به منظور داشتن موقعیت عمق دریاها و رودخانهها جهت عبور و مرور کشتیها، زیردریائیها، محل عبور لولههای نفت وگاز دراعماق دریاها، ایجاد اسکلههای جدید ومکانیزه، احیای بنادر و تاسیسات ساحلی متعلق به آنها و همچنان بهرهبرداری صحیح و بهینه از دریاچهها و سدها برای مقاصد و اهداف مختلف از آن استفاده میشود.
۴-نقشهبرداری نظامی: برای تهیه نقشههای نظامی و تعیین نقاط مهم استراتژیکی یک منطقه و برای اهداف نظامی و آرایش و استقرار نیروهای رزمنده و مواضع تعرضی و دفاعی با مقیاس بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد.
۵-نقشهبرداری ثبتی: که هدف آن تعیین حدود اراضی و مساحت قطعات ملکی است.
۶-نقشهبرداری شهری: برای تهیه و اجرای طرحهای جامع و تفصیلی و هادی شهرها به کار میرود.
معرفی رشته مهندسی نقشه برداری (2)
همان طور که برای داشتن یک زندگی موفق باید برنامه ریزی کرده و طرح و نقشه شخصی داشت، برای انجام یک کار عمرانی که گاه چندین سال به طول میانجامد، باید نقشه برداری کرد و اطلاعات دقیقی از ابعاد مکان ساخت سازه ی مورد نظر به دست آورد. برای مثال در هنگام نصب دکل های مخابراتی در آغاز باید مسیر دکل گذاری و فواصل بین دکل ها، به یاری نقشه برداری تعیین شود و سپس دکل های مورد نظر را نصب کرد.
رشته ی نقشه برداری با جغرافیا و سنجش از راه دور، ارتباط نزدیکی دارد برای مثال وقتی مهندس نقشه برداری برای تهیه ی نقشه از ماهواره کمک میگیرد، به رشته ی سنجش از راه دور نزدیک میشود. هم چنین نقشه برداری در دو رشته عمران وجغرافی بسیار به یکدیگر نزدیک است و تفاوت این دو بیشتر در این است که در جغرافیا از نقشه برای تهیه ی اطلس های جغرافیایی استفاده میشود، اما در مهندسی عمران از نقشه برداری برای برنامه ریزی و طرح های عمرانی استفاه میشود.
توان مندیها و ویژگی های لازم:
يك مهندس نقشه برداری بايد بسيار اجتماعي و داراي توان ايجاد ارتباط با جمله سايرين باشد. چون رشته مهندسي نقشه برداری يك رشته گروهي است. يعني متخصص نقشه برداری در محيط كار خود با اقشار مختلف جامعه از جامعه كارگران، تكنسينها و مهندسان رشتههاي ديگر سروكار دارد و بايد با همه اين افراد ارتباط خوبي برقرار كند تا بتواند شاهد پيشرفت و موفقيت كارش باشد.
با توجه به كميت و كيفيت درسهايي كه در اين رشته ارايه ميگردد، داوطلب بايد از توان و دانش برتر در زمينههاي رياضي و فيزيك برخوردار باشد. همچنين توان جسمي ، قدرت تجزيه و تحليل ، قدرت تجسم و دقت كافي در بسياري از مسايل را داشته باشد
آزمایشگاه فیزیک/ آزمایشگاه فیزیک/ آمار و احتمالات مهندسی/آمایش سرزمین/اردوی کارورزی اردوی زمینی/ اردوی زیرزمینی/ اردوی هیدروگرافی/ مقاومت مصالح/اصول و مبانی معماری و شهرسازی / اقتصاد مهندسی / اقیانوسشناسی/ الکترونیک – فاصلهیاب/ برنامه سازی کامپیوتر/ برنامه سازی کامپیوتر پیشرفته / پروژه / تئوری خطاها / تکنولوژی مصالح ساختمان/ جزر و مد/ حقوق دریایی/ دستگاههای پیشرفته و نرمافزارهای نقشه برداری /دورکاوی کاربردی/ راهسازی/ ریاضی عمومی 1 / ریاضی عمومی2 / ریاضیات مهندسی/ زبان تخصصی/ ژئودرزی و پیشرفته اصول مدیریت درنقشه برداری/ ژئودزی 1 / ژئودزی 2 و محاسبات / فیزیکال ژئودزی / ژئودزی ماهواره ای
/ژئومورفولوژی- زمین شناسی مهندسی / سرشکنی / سیستمهای تصویر در کارتوگرافی /سیستم اطلاعات جغرافیایی / طرح هندسی راه و پروژه راهسازی/ عملیات نقشه برداری 1 / عکاسی و چاپ
فتوگرامتری1 (مبانی)/ فتوگرامتری 2 (تبدیل، ترمیم، ارتوفتو)/ فتوگرامتری 3 (فتوگرامتری تحلیلی) فتوگرامتری 4 (مثلث بندی هوایی)/ فیزیک نور و آزمایشگاه/ فیزیک 1 (مکانیک و حرارت)/ فیزیک 2 (الکتریسیته و مغناطیس)/مبانی برنامهریزی شهری/مبانی دورکاوی/ مبانی ژئوفیزیک عمومی / مبانی کارتوگرافی /مبانی مکانیک خاک و آزمایشگاه / متره و برآورد و پروژه /محاسبات عددی /معادلات دیفرانسیل /میکروژئودزی و نقشه برداری صنعتی / نقشه برداری(1و 2 )/نقشه برداری مسیر/نقشه برداری مسیر پیشرفته/نقشه برداری ژئودتیک و تحلیل شبکه های کنترل /نقشه برداری زمینی /نقشه برداری کارگاهی /هندسه دیفرانسیل /هیدروگرافی/هیدرولوژی مهندسی / کاداستر 1/ کاداستر 2/کارتوگرافی اتوماتیک/ کارتوگرافی دریایی / کارتوگرافی موضوعی/
رشته مهندسي نقشه برداری داراي دو بعد اجرايي و نظري و آزمايشگاهي است. در اين ميان عدهاي از مهندسين جذب كارهاي اجرايي ميشوند كه در اين صورت بايد آمادگي كار در كارگاههاي داخل و خارج شهر را داشته باشند يعني براي برنامهريزي و سروكار داشتن با اقشار مختلف مردم آماده باشند و عدهاي نيز جذب بعد نظري و آزمايشگاهي مهندسي ميشوند كه اين عده نيز بايد آمادگي كارهاي محاسباتي ، دفتري و آزمايشگاهي را داشته باشند. كارهايي كه به رياضيات قوي و صبر و حوصله بسيار نياز دارد.
شايان ذكر است كه بسياري از كارها و طرحهاي عمراني در خارج از محيطهاي شهري بوده و فعاليت نسبتا زيادي را ميطلبد لذا داوطلب اين رشته بايد علاقمند به كارهاي عمراني بوده و توانايي كار در محيطهاي پرجمعيت را داشته باشد.
گرايش هاي تحصيلات تكميلي:
مديريت گروههاي اجرايي در عمليات نقشهبرداري ، طرح و برنامههاي سيستم نقشه، محاسبات و برنامهريزي در زمينههاي مختلف فني نقشهبرداري، تدريس و آموزش در دوره كارداني (پس از طي دوره مربوط به تعليم و تربيت).
امكان ادامه تحصيل در اين رشته تا حد كارشناسي ارشد در داخل و در سطوح بالاتر در خارج از كشور موجود است. سازمان نقشهبرداري وزارت برنامه و بودجه ، وزارت راه و ترابري ، وزارت نفت ، سازمان آب ، سازمان بنادر و كشتيراني، اداره جغرافيايـي ارتش و سپاه و بخش خصوصـي و ... از جمله محلهاي جذب فارغالتحصيلان اين رشته است.
آينده شغلي و بازاركار:
مراكز مختلفي به صورت مستقيم و غيرمستقيم در فعاليتهاي عمراني نقش دارند كه هر يك به تناسب نوع فعاليت خود، اقدام به جذب فارغالتحصيلان اين رشته ميكنند :
وزارتخانههاي مسكن و شهرسازي، راه و ترابري، جهاد سازندگي و نيرو به صورت گستردهتر و ساير وزارتخانهها، ادارهها ، سازمانها ، مراكز دولتي و خصوصي نظير : وزارتخانههاي آموزش و پرورش ، كشاورزي ، فرهنگ و آموزش عالي، بانكها و ... به صورت مستقيم براي كارهاي عمراني خود مثل طرح و محاسبه، اجرا و نظارت بر اجرا، نياز به استخدام مهندسان عمران دارند. علاوه بر آن ، شركتهاي مختلف مهندسان مشاور كه در كشور به صورت گسترده وظيفه طراحي ، محاسبه و نظارت بر اجراي پروژههاي ساختماني را بر عهده دارند؛ همچنين شركتهاي ساختماني و راهسازي دولتي و خصوصي كه در اجراي اين طرحها فعاليت دارند، تعداد كثيري از فارغالتحصيلان رشته عمران را استخدام ميكنند.
اصولا مهندس عمران ونقشه برداري شانس كاري زيادي دارد چون در طراحي و ساخت بسياري از كارهاي عمراني مانند: راهها ، پلها ، سدها ، سازههاي دريايي براي سكوهاي نفتي، آشيانههاي هواپيما و خانههاي مسكوني مقاوم در مقابل زلزله، مهندسين عمران حضوري فعال دارند. متخصصاني كه يا در دفترهاي مشاوره به طراحي پروژههاي فوق ميپردازند و يا مجري كارهاي عمراني مذكور بوده و به كيفيت اجراي آنها نظارت دارند.
البته بايد توجه داشت كه هر دانشجوي مهندسي عمران ونقشه برداري نميتواند فرصتهاي شغلي خوبي داشته باشد. بلكه بايد در دوران تحصيل به دنبال پژوهش ، تحقيق و يادگرفتن باشد نه اين كه تنها واحدهاي دانشگاهي را پاس كند و يا حتي به فكر يك معدل خوب دانشگاهي باشد. چون شركتهاي عمراني خصوصي و دولتي به دنبال يك نيروي كارآمد هستند نه يك شاگر اول دانشگاه .
وضعيت نياز كشور به اين رشته در حال حاضر:
وقتي كسي صحبت از سازندگي ميكند اولين چيزي كه به ذهن هر كس ميرسد پل، سد، كارخانه و كارگاه است كه نظارت بر ساخت بناي همه اينها بر عهده مهندسين عمران و نقشه برداري است و به همين دليل فرصتهاي شغلي اين رشته در همه جاي دنيا بسيار زياد است. در كشور ما نيز كه فعاليتهاي عمراني 30 تا 40 درصد كل بودجه كشور را به خود اختصاص ميدهد، بازار كار يك مهندس عمران و نقشه برداري از مهندسين رشتههاي ديگر بيشتر است. بويژه اين كه كشور ما بعد از انقلاب در زمينه مهندسي عمران و نقشه برداري رشد زيادي داشته است.
با توجه به روند رو به رشد ساخت و ساز بناهاي شهري در ايران و احتياج به مسكن و ساختمان به نظر ميرسد بازار كار اين رشته همچنان پويا و پرتحرك باشد.
پيشبيني وضعيت آينده رشته در ايران:
چندسال پيش كه براي مترو كارشناسان ژاپني آمده بودند، يكي از آنها گفته بود تهران ده بزرگي است چرا كه خيلي از سيستمهاي شهري را ندارد. اين نشان ميدهد كه براي پيشرفت و توسعه، ما به كارهاي زيربنايي مثل راه، مترو و تاسيسات شهري بسيار نيازمنديم. براي مثال امكان ندارد كه كشوري پيشرفت كند اما سيستم ترابري و حمل و نقل آن به طور كامل درست نشده باشد؛ كاري كه بخش اصلي آن بر عهده مهندسين عمران ونقشه برداري است.
جمع بندی:
با توجه به نكات مذكور بايد گفت كه دانشجويان رشته مهندسي نقشه برداري بايد به دو مسئله مطالعات تئوريك و مشاهدات عملي توجه بسزا داشته و در عين حال نظر به گسترش تكنولوژي هاي نو، توفيق در مطالعه و كار با نرم افزارهاي بي شمار موجود در اين رشته و اينترنت يكي ديگر از كليدهاي موفقيت دانشجويان مي باشد.
در حال حاضر يكي از خصوصيات منحصر به فرد گرايش تحصيلي ژئودزي و ژئوماتيك آن است كه اين رشته تمامي خواستهها و سلايق تئوريك و عملي دانشجويان خود را ارضا خواهد كرد.
شايان ذكر است جايگاه كنوني رشته نقشهبرداري از حيث تئوري و عملي در كشور، قابليت رقابت با مسائل روز دنيا را دارد به شرط آن كه در زمينههاي عملي و كاربردهاي مختلف نيز زمينههاي فرهنگي لازم براي ارجاع كار به فارغ التحصيلان مهندسي نقشه برداري كشور، فراهم شود.
مطالب مشابه :
شیت های استاندارد سازمان نقشه برداری
نقشه برداری - شیت های استاندارد سازمان نقشه برداری استخدام; نقشه برداری;
آگهی استخدام سازمان همیاری شهرداری های استان کردستان
آگهی استخدام سازمان امورات نقشه برداری خود روز,استخدام مهندس نقشه بردار
لژاند كامل سازمان نقشه برداري
لژاند كامل سازمان نقشه برداري سازمان نقشه برداری. آگهی استخدام |
دانلود ها
گروه فنی نقشه برداری سازمان جغرافیایی استخدام نمرات درس نقشه برداری 1 و2
معرفی نقشه برداری
مهندسی نقشه برداری سازمان نقشهبرداري وزارت رشته عمران را استخدام مي
دانلود جزوه ژئودتیک دکتر اردلان
این وبلاگ در زمینه آموزش,ارائه ومعرفی کتابها,جزوات و نرم افزارهای نقشه برداری توسط اینجانب
معرفي رشته مهندسی نقشه برداری و اهداف آن :
معرفي رشته مهندسی نقشه برداری و نقشه برداری سازمان اجرا، نياز به استخدام
نمرات درس نقشه برداری 1 و2 ومسیر
گروه فنی نقشه برداری سازمان جغرافیایی - نمرات درس نقشه برداری 1 و2 ومسیر - استخدام
استخدام نقشه کش ونقشه بردار
نقشه برداری یا کارشناس استخدام نقشه کش و سوالات عمومی آزمون استخدامی سازمان
برچسب :
استخدام سازمان نقشه برداری