تاریخ شهرو شهرسازی در جهان

 به تدریج با تکمیل مراحل فرهنگی انسان یکجانشین شد وشکارحیوانات راآغاز کرده وباشروع فصل سرما به درون غارها پناه می برده. نمونه ای از این غارها، غار لاسکو درجنوب فرانسه است. آثار به دست آمده درسال 1941میلادی شامل تصویری از حیوانات وحشی است که توسط وسایل ابتداییهمچون تکه استخوان باریک به عنوان قلمو وتکه های گل به عنوان رنگ.روستا به طورکلی کهن ترین جوامع پایدار انسانی ونخستین فضای سکونتی ثابت می باشد. انقلاب کشاورزی که 10000سال پیش اتفاق افتاد را می توان به عنوان یگانه عامل یکجانشینی قلمداد کرد.در این دوران میانگین عمر مطلوب انسان 20سال بود.

تقسیم بندی دوران تمدن بشری :

سه دوره اولیه تمدن بشری به 3دسته زیرتقسیم می شود :

1)   پارینه سنگی: دوران پارینه سنگی تا 10000سال پیش ادامه داشت.

2)   نوسنگی: از5000 تا 10000سال پیش. در این دوران شاهد یکجانشینی تشکیل روستا هستیم.

3) عهد برنز: دراین دوره شاهد شکل گیری شهر یا تمدن می باشیم.

تقسیم بندی دیگری ازتاریخ تمدن:

1) پالئولتیک: این دوره ازیک میلیون سال پیش تا 10000سال پیش ادامه داشته. ازاین

دوره به عصرحجر قدیم نیز یاد می شود. در این دوره شاهد غارنشینی بوده واعتقادات برپایه سحر وجادومی باشد.

2) پرونئولتیک: این دوران به عنوان دوران گذاربه عصرنئولتیک می باشد.

3) دوره نئولتیک: در این دوره تولیدات بر اساس کشت وغلات بوده، ازفلزاستفاده نمی شد. انسان به اهلی کردن وپرورش حیوانات روی آورد.

3)   عهد برنز: از3000تا 2500سال قبل از میلاد آغاز شده وبه مدت 2000سال به طول انجامید.

تقسیم بندی مرگان:

تاریخ تمدن از نظراو به 7دوره تقسیم می شود:

1) وحشی گری ابتدایی ازظهور انسان تا کشف آتش

2) وحشی گری میانی از کشف آتش تا کشف تیرو کمان

3) وحشی گری آخر از کشف تیروکمان تا کشف سفالگری

4) بربریت ابتدایی از کشف سفال تا اهلی کردن حیوانات

5) بربریت میانی از اهلی کردن حیوانات تا ذوب سنگ آهن

6) بربریت آخراز ذوب سنگ آهن تا الفبای فینقی

7) ابداع خط ونوشتن.

نخستین مجتمع های زیستی:

اریحا در اردن: این شهر در دره رود اردن واقع شده. اوایل هزاره نه قبل از میلاد یک دهکده کوچک بوده. در هزاره هشتم قبل از میلاد با تحولی که درآن صورت گرفت  به صورت مجموعه ای از خانه های خشتی بر پی های مدور وبیضی شکل گرفت. با گذشت زمان به دلیل مسائل دفاعی نخستین استحکامات در شهرساخته شد. به طورتخمینی جمعیت شهربیش از 2000نفر برآورد شده است.

 

 

چتل هیوک: این مجتمع زیستی در آناتولی ترکیه واقع شده است. چتل هیوک وحاجیلار

6500تا5700 سال قبل ازمیلاد ساخته شده است. از ویژگی های این شهر: هیچ خیابان یا کوچه ای در آن وجود ندارد. کلیه خانه ها به یکدیگر چسبیده وازطریق پشت بام ها به یکدیگرارتباط دارند. طبق نظریه ای این شهر بر اساس نقشه غیر تجربی تنظیم وایجاد شده است.

پیش زمینه های وقوع انقلاب شهری(عوامل به وجود آمدن شهر):

1) مازاد تولید(شکل گیری حرف مختلف)

2) اختراع خط

3) ایجاد سازمان شهری دربالندگی اجتماعی ونهایتا تشکیل دولت.

4) وجود سطح خاصی از فناوری.

نظریه های مربوط به پیدایش شهرها:

1) نظریه جبر جغرافیایی: بنیان گذار این نظریه فردی به عنوان فردریک راتزل می باشد. در این نظریه عامل طبیعی، عامل قطعی درپیدایش شهرهاست.

2) نظریه پخش گرایی: در این نظریه گسترش تمدن های بشری درنتیجه وضعیت مساعد طبیعی بوده است. به عبارتی ابتدا دولت شهرها با واحد های مستقل دردشت هایجنوب غربی آسیا(خاورمیانه کنونی)، شکل گرفته وسپس به سمت شرق(حوزه رود سند) در ادامه  به سمت مغرب(ناحیه رودکرت) ودر نهایت به یونان و روم رسید.

3) نظریه پایگاه انقلاب وتکامل: این نظریه درقرن19 میلادی مورد توجه قرار گرفت.از ساده ترین شکل شروع شده که تمدن معمولی بوده وبه تمدن شهری می رسد.

علل پیدایش شهر و4نظریه آن:

1) نظریه هیدرولیک(مفهوم مازاد تولید): دراین نظریه اعتقاد براین بود که شهردرآب وهوای مساعد وخاک حاصلخیز شکل میگیرد. به عبارتی دراین نظریه، آبیاری زمین های قابل کشت منجر به افزایش وتراکم جمعیت در نواحی مساعد را شده ودر نتیجه پیدایش شهر را شاهد هستیم.

2) نظریه اقتصادی(شهر به عنوان بازار): دراین نظریه شهر کانون برخورد مسیرهای تجاری است که درمحلی به نام بازار گرد هم می آمدند. اعتقاد براین بود که گروهی شکارچی با تجارت محلی در9000سال قبل از میلاد باعث ایجاد شهرها شدند.

3) شهر به عنوان یک پایگاه نظامی دفاعی

4) نظریه مذهبی: دراین نظریه گسترش معابد وعبادت گاه ها مورد تاکید قرار می گیرد.

انواع نظریه های مختلف در زمینه پیدایش شهر:

1) نظریه پل سینجر: در این نظریه عامل مازاد تولید کافی نبوده، بلکه در این نظریه جامعه طبقاتی شکل گرفته درشهر عامل تداوم انتقال مازاد ازروستا به شهر میباشد.

2)نظریه ابن خلدون: در این نظریه منشا پیدایش شهر تجمل خواهی بشر وزندگی در نازو نعمت مطرح گردیده است. از نظر او جامعه شهری ضروری نبوده بلکه جامعه بدوی ضروری می باشد.

3) نظریه گوردون چایلد: در این نظریه عامل ایجاد شهر مازاد تولید می باشد. از نظر چایلد مراحل زیر در به وجود آمدن شهر دخیل هستند:

ا) انقلاب کشاورزی که 10000سال پیش اتفاق افتاد.

ب) مازاد کشاورزی

پ) تشکیل دولت

ت) ایجاد شهر

4) نظریه جین جیکوبز: طبق این نظریه، نظریه تقدم کشاورزی بر پیدایش تمدن شهری را نفی کرد.

5) نظریه مارکس وبر: طبق این نظریه شهر شرقی وجود نداشت. چرا که لازمه شهر وجود شهروند است در حالی که در مشرق زمین سیستم خدا پادشاهی ونظام مالکیت ورعیتی حکمفرما بود.زمان بازوبسته شدن دروازه ها در شهرهای قدیم بعد از غروب آفتاب بوده وتا طلوع آفتاب روز بعد بسته بودند.

در ابتدا موجودات شبه انسان  بر روی کوه ها ساکن شدند، اما پس از گذشت زمان با شکل گیری عصر یخبندان وعدم مقاومت انسان در برابر سرمای هوا به غارها پناه بردند. البته لازم به ذکر است که دلیل دیگر برای  حضور انسان در غارها به علت  عامل دفاعی(امنیتی)بوده است. به تدریح در اثر ازدیاد دما، حیوانات بزرگ از بین رفته و بشر به دشت ها وشکارگاه ها متمایل می شود.آثار این دوران درکتیبه ها ودیواره غارها به صورت دست نوشته موجود است. این دوره به دوره سه سنگی معروف است. بعد ازگذشت زمان ومتمایل شدن انسان به سمت کوه پایه ها وشکل گیری انقلاب کشاورزی انسان به جمع آوری غلات روی آورده وبا دفن اتفاقی دانه ها و ریزش باران، کشاورزی متولد می شود و در مکان هایی که مجاور رودهای بزرگ هستند، در اثر طغیان این رودها کشاورزی شکل و رونق گرفته که خود بعدها منشا اولیه تمدن بشری می شود.

تمدن: عبارت است از رابطه دوسویه میان حاکم ومردم که بقای این رابطه مستلزم تابعیت مردم از حاکم ورسیدگی حاکم به مشکلات مردم بااستناد به قوانین نوشته ونا نوشته ای که موجود بوده است. با ارتقا سطح فرهنگی مردم، سطح تمدن نیز بالا رفت به گونه ای که درسال های 1600 تا 1700میلادی اروپایی ها فقط خود را در زمره جوامع فرهنگی تلقی می کردند.

تمدن چین: این تمدن زنده است که در اطراف رود زرد ازهفت هزار سال پیش ایجادشده وتا به امروز به صورت نسلی وموروثی به حیات خود ادامه داده وحتی انقلاب کمونیستی نیز باعث نابودی آن نشده است. تمدن فعلی نیز ادامه تمدن قبلی می باشد.

تذکر: نخستین سفالینه های دوران نوسنگی چین اطراف رودخانه هوانگ هو متعلق به هزاره چهارم قبل میلاد می باشد.

تذکر: تاریخ چین از سلطنت شانگ آغاز گشته ولی تمدن چینی از دوران ماقبل تاریخ آغاز می شود.

تمدن بین النهرین:  این تمدن به صورت یک هلال حاصلخیز(هلال طلایی) درهزاره چهار قبل از میلادمشتمل بر شمال اسرائیل، لبنان، سوریه، جنوب ترکیه وبه مرکزیت عراق است و دو رود دجله وفرات که درآن جاری است منشا پیدایش دولت شهرهای در آن می باشد . قبل از این دوره مردم به بت پرستی مشغول بودند. ولی بعدا افرادی خود را به عنوان علمای دینی معرفی کرده(حاکم یا معبد) وارتباطشان با خدا را به وسیله ستاره شناسی اثبات می کردند واز همینجا بود که مذهب متولد شد، نجوم رونق گرفت ورصدخانه هایی به نام زیج شکل گرفتند. در قسمت بالای زیج حاکم زندگی میکرد ودر دیواره های پایین تر این بناها مازاد محصولات کشاورزی ذخیره می شد. از آن جایی که این مجموعه یا محدوده بسیارگسترده بود ونیاز به کنترل وفرماندهی داشتهدولت شهر پدیدار گشته وبا توسعه آن تمدن ظاهرمی گردد. به عبارتی مفهوم دولت ترکیبی اززیج، حاکم و قانون بوده  که در یونان باستان از آن به عنوان پولیس نام برده می شود.

تذکر:  این تمدن دراطراف کشور عراق وتوسط همورابی(اولین قانون گذاری که دست به تدوین قوانین زد وروابط بین حاکم ورعیت رامعین نمود)متولد گشت وبه تبع آن جامعه مدنی شکل گرفت. اما این تمدن نیز محدود به یک هسته شهری نمانده ودرسراسر منطقه(هرجا که منابع آب موجود بود)گسترش یافته ودولت شهرهای مختلفی را بنا نهاده که عبارتند از: سومر، آشور، بابل وایلام.

تذکر: اکثرشهرهای بین النهرین با ار و اور شروع می شدند مانند: اورشلیم، اربلا، اربیل، اریحا... .

سومر: نخستین قوم بزرگ وپایداری بود که در بین النهرین جنوبی شکل گرفت. با سرنگون سومری ها توسط ایلامیان، لوح همورابی به شهر شوش که شامل سیستم های عظیم آبی، آسیاب ها وزیگورات ها(معابد پلکانی که محل برگزاری مراسم ومناسبت های مذهبی بود)انتقال داد. ایلایمیان توسط آشوری ها وبابل توسط کوروش هخامنشی ازبین رفتند.

تذکر: کوروش فرمانروای هخامنشی توانست با فتوحات خود درسال 539قبل ازمیلاد دروازه بابل را فتح کند وبدین ترتیب آخرین تمدن بین النهرین جزو قلمروهخامنشی گردد.

تذکر: بین النهرین مقدس ترین وناپایدارترین تمدن دنیاست.

تذکر: مذهب مهم ترین نبرد فرهنگی در بیه النهرین بود چون درزندگی اجتماعی وحیات معنوی آنان نقش موثری داشت.                                          

پادشاهی مادها و اتفاقات پس از آن:

پادشاهی ماد در سال 708قبل ازتاسیس می شود. به مرکزیت شهر هگمتانه یا همان همدان امروزی. این پادشاهی یک ونیم قرن دوام داشت ودولت آشور در605ق.م آن را منقرض کرد وکشورش راتا بخشی ازآسیای صغیر گسترش داد. در 645ق.م آشور بانیپال فرمانروای آشور دولت ایلام رامغلوب ساخت.درنتیجه زمینه برای قدرت گرفتن دولت هخامنشی مساعد شد. در 559ق.م کوروش ازآسیای صغیر تا خلیج فارس را تسخیر کرده و دو دولت شهر آشور وبابل جدید را به ایران اضافه کرد.

اسکندر مقدونی در سال 331ق.م به ایران لشکر کشید وپادشاهی هخامنشی رامنقرض

وسراسر ایران راتسخیر نمود. پس از مرگ اسکندر درسال323ق.م سلوکوس برادر وی به فرمانروایی رسید ودولت سلوکیان در این کشور مستقرشد.از حدود250ق.م اشکانیان یا پارتیان قوم ساکن دراستپ های واقع در دریای خزر به صورت چادرنشینی قوت گرفتند وپس از راندن سلوکیان به سوی بین النهرین وسوریه، خاک ایران را تصرف کرده ودر سال160ق.م این سلسله به فرمانروایی مهرداد اول شکل گرفت. بعد ازآن اردشیر بابکان(پاپکان)از خطه فارس برخاست وبر اردوان پنجم پادشاه اشکانی غلبه کرده وپادشاهی ساسانی که متکی بر دین وآیین فرهنگ ایرانی بود را بنیان گذارد وتوانست برمنطقه پهناوری از سوریه تا شمال غربی هند فرمانروایی کند. لازم به ذکراست که دراین دوره روحانیون به اوج رسیدند. آیین آن ها زرتشتی بود.

تمدن مصر:

این تمدن دراطراف رود نیل متولد وتوسعه یافت که تاریخ مستند ورسمی آن به3200سال قبل ازمیلاد برمی گردد. طغیان هرساله رود نیل باعث بارورشدن خاک های کشاورزی ومزارع که نهایتا بازده محصولات را افزایش می داد می شد. بدین صورت بود که تمدن مصر شکل گرفت. سیستم مذهبی مصر باستان بیش ازآن که به زیگورات متکی باشد برمبنای معابد وزیارتگاه هایی ست که برای فراعنه مصر ساخته شده است. اهرام ثلاثه، هرم های باشکوهی بودند که توسط فراعنه زمان خود ساخته شده  ودراطراف این هرم ها، روستاها وشهرک های کارگری ساخته شده بود. تمدن مصرشهرهای بزرگی نداشته چون به زیر دستان وعوام توجه خاصی نمی کرد وفقط محیطی برای پادشاهان ایجاد می کردند. این تمدن توسط ایرانیان(هخامنشیان)از بین می رود. در525ق.م امپراطوری تضعیف شده مصر توسط ایرانیان منقرض شده پس ازآن در سال 332ق.م این کشوربه دست اسکندر افتاده وسپس به ترتیب به دست رومیان، اعراب، ترکها(عثمانی ها)، فرانسویان وانگلیسی ها افتاد.

تمدن هند:

 این تمدن درخاور دور مستقربوده. اطلاعات زیادی ازآن در دسترس نیست. جامعه شناسی اندکی نسبت به تمدن هند موجود می باشد. در مورد اینتمدنغالبا اطلاعات فیزیکی موجود است. ولی تقریبا حدود4000سال ق.م  این تمدن کارخود را آغاز کرده. شهرهای مهم این تمدن عبارتند از: موهونجودارو، هاراپا، لوتال وچانهودارو که درآغاز هزاره دوم ق.م به وجود آمدند. این تمدن درکنار رودهای  گنگ وسند شکل گرفته وبرخلاف تمدن های بین النهرین ومصر که بنای اولیه برپایه مذهب بود پایه بی دینی شکل گرفته.

دراین تمدن شهرها متشکل بودنداز چندین انبارغله عمده ومراکز دولتی ودرپیرامون آن مجموعه ای ازشبکه خیابان های پیشرفته که شامل لوله کشی آب وفاضلاب بوده شکل گرفته است. کلیه ساکنین در این شهرهامحصولات کشاورزی بدست آمده راجمع آوری کرده ودر انبار غلات قرار می دادند تا تمامی اقشاربه طورمساوی از این محصولات بهره مند شوند. پس می توان نتیجه گرفت که شهرهای این تمدن فاقد طبقه بندی اجتماعی(نظام کاستی)بودند.

تذکر: نکته حائز اهمیت درمورد تمدن هند این است که شهرهای آن از لحاظ شهرسازی نسبت به زمان خود بسیار پیشرفته بودند. همان طور که گفته شد شهرهای این تمدن دارای سیستم های آبرسانی، فاضلات وحمام هایی درطبقات بوده که به صورت کامل درمقابل آب ایزوله ومقاوم بودند. این تمدن تقریبا بدون دلیل خاصی ازبین رفت.

تمدن آمریکای مرکزی:

این تمدن شامل شهر های مایا، آزتک واولمک واینکا می باشد. آزتک درمکزیکو، مایا درلوکاتان ومکزیکوی جنوبی وگوتمالا واینکا در بولیوی وبه روایتی درپرو هم بوده است. این تمدن ها تماما درسال های1500تا1400میلادی با هجوم اسپانیایی ها جهت استخراج طلا ازبین رفتند.

تمدن یونان: به هنگام رواج اندیشه های پارسی(هخامنشیان)درشرق تمدن دیگری درغرب درحال گسترش وشکوفایی روز افزون بوده است که فلاسفه زیادی را درخودپرورانده است. نام این تمدن یونان می باشد. درمطالعه تاریخ تمدن یونان4دوره قابل تشخیص است:

1) یونان هومری(قرن12تا8ق.م)که هومرشاعر معروف یونان را در خود پرورانده است.

2) یونان باستان(قرن8تا6ق.م)در این دوره شاهد شکل گیری شهرمی باشیم.

3) یونان کلاسیک(قرن 6تا3ق.م)دراین دوره اوج شکوفایی یونان شکل می گیرد.

4) دوره چهارم(از قرن3ق.م)این دوره بااسکندر وجانشینان او آغازمی گردد.

تذکر: قدیمی ترین صحنه های تاریخی که اسناد معتبری از آن دردستری می باشد به سال 776ق.م(یعنی سال تاسیس بازی های اولمپیک)مربوط می شود. این تاریخ مربوط به یونان باستان بوده که کوه الم کوه الم محل برگزاری این بازی های نمادین می باشد.

تذکر: تمدن یونان دراطراف جزیره کرت وجزایر سه گانه سیکلاد در میان دریای اژه متبلور می شود. در داخل تمدن یونان دو شبه تمدن وجود داشته است به نام های مینوس ومیسن.

تذکر: یونانی ها تحت تاثیر دوتمدن قرار داشتند. این تمدن ها عبارتنداز تمدن های بین النهرین ومصر.  مظهر فرهنگ تمدن یونان الهه های مختلفی می باشد.

تذکر: حکومت در دولت شهرهای تمدن یونان بر اساس دموکراسی(حاکمیت مردم برمردم)می باشد.

تعریف دولت شهر: دولت شهریونانی مجموعه ایست ترکیب یافته ازیک معبد اصلی(آکروپولیس)که برفراز تپه ای که مشرف بر شهربوده ساخته می شده واحاطه کامل بر شهر دارد.

سنا(محل گفتمان) آگورا(نبض تپنده شهر«مرکزشهر») تئاتر

فضاهای شهری یونان: فضا های شهری تمدن یونان متشکل از بناهای عمومی مانند سنا، فضاهای مذهبی، فضاهای دولتی ومسکونی می باشد

تعریف سنا:  محل گفت وگوی مردم می باشد که به امورات دنیوی مشغولند. درمجاورت سنا مجموعه ای به نام تئاتر قرار داشت که داستان خدایان درآن اجرا می شود.

تعریف آگورا: به مرکز میانی شهر(یونانی)که محل دادوستد ومراوده بود آگورا گفته می شود. در این مکان برخوردها به صورت چهره به چهره بوده وگفتمان آزاد بین مردم صورت می گیرد.

تذکر: از لحاظ فیزیکی(کالبدی)فضای آگورا درمیان کالبد شهربه همراه تعدادی ازکاربری های عمومی که غالبا شامل مراکز مذهبی، حکومتی، بازار وفضاهای موردعلاقه مردم می باشد واقع گشته. این فضا درطی تاریخ ودر کشورهای مختلف تکرار شده و هرچه تمدنی پویاتر وقدرتمندتر باشد فضای عمومی شکل گرفته شکیل تر، قوی تروزیباتر می باشد. مثال بارز این امر درایران  میدان نقش جهان اصفهان است که نقش عمومی میدان در دوره صفویه برجسته شده.

تذکر: از جمله شهرهای مهم تمدن یونان، پیرنه(پرینه)، آتن، میله توس را می توان نام برد.

شهرسازی دریونان: یونانی ها برای شهر پلان ترسیم می کردند وشهررا به صورت هندسی(شطرنجی)می ساختند. ایرانیان یکبارشهرمیله توس رابه طورکلی ازبین بردند.پس ازاین جنگ درسال479ق.م(دوران شکوفایی یونان)نقشه جامع بازسازی شهر میله توس توسط یک معمار از اهالی این شهر به نام هیپوداموس تهیه شد. کسی که کارهای وی در میله توس ودیگر اماکن از افسانه های اعجاب انگیز تاریخ شهرسازی می باشد. این شهربه صورت شبکه شطرنجی  به منظور انتظام بخشیکامل به اسکان بشر در فضای شهری طراحی شد.

تذکر: به اعتقاد تاریخ نویسان، هیپوداموس پدر شهرسازی وابداع کننده شبکه شطرنجی می باشد. اما برخی از حفاری ها نشان می دهد که درتمدن هند مخصوصا در دوشهر هاراپا وموهونجودارو آثار شهر شطرنجی قبل از یونانیان موجود بوده است واین فرضیه را که یونانیان ابداع کننده هنر شهرسازی می باشند مردود می نماید.

تمدن روم:

مقدونی ها تمدن یونانیان راازبین برده و درایتالیای امروزی(شهررم)تمدن رومی رابا تاثیراز هلنی یاهلنیستی تشکیل دادند. هلنی به عصری گویند که از پیروزی- های اسکندر شروع شده وبه پیروزی های روم ختم می شود. تمدن روم بسیار وابسته به تمدن یونان بوده ودر اکثرموارد ازاین تمدن اقتباس می کردند. شهر رم در753ق.م توسط پادشاه روموروس ایجاد شد ونام خودرا از اوگرفت. هخامنشیان یکی ازرقبای اصلی رومی ها ویونانی ها بودند. رومیان کم رنگ کردن دموکراسی وبروز جنگ را به سبک یونانی اضافه کرده ودرسایر موارد باالهام از تمدن یونان به دلیل سیستم

اجتماعی، اقتصادی وبرده داری عناصر شهری متعددی را ایجاد کردند. ازجمله این ویژگی ها می توان به شبکه شطرنجی، مستطیل شکل بودن میدان(مرکزی)که به آن فروم می گفتند، کاپیتال یا معابد بزرگ، آمفی تئاتر، طاق نصرت، حمام وکلوسئوم اشاره کرد.

تذکر: منطقه فروم رومی مشابه آگورای یونانی می باشد. معمولا فروم از یک صحن باستون هایی در اطراف آن ویک سالن جلسه متعلق به آن به وجود می آمد.

تذکر: حدود سال30ق.م شروع امپراطوری آغازین روم(باستان)به رهبری اوکتاویانوس بود. این دوره تا سال 284میلادی به طول انجامید. ازسال 284میلادی تا سال395میلادی دوران امپراطوری پسین روم بود وآخرین امپراطور آن کنستانتین نام داشت که در دهانه تنگه بوسفور شهری به نام کنستانتین یا کنستانتین پول یا پولیس که رفته رفته به مرکز روم شرقی تبدیل شده ونامش قسطنطنیه شد. بعد ها درقرن15میلادی سلطان محمد فاتح بی آنکه آثار مسیحیان را تخریب کند آن جا را پایتخت دولت عثمانی نموده ونامش را اسلامبول یا استانبول نامید. این دوره با دوران صفویه در ایران تقارن زمانی داشته.

تذکر: درسال395میلادی روم به دوبخش تقسیم شد. 1) کنستانتین درشرق: باستایش شهر قسطنطنیه به منزله مرکز حکومت، کنستانتین به شرق آمده  وامپراطوری به نام بیزانس را پایه گذاری نموده که هزار سال دوام داشت.

2) روم درغرب: برخلاف پایداری بیزانس امپراطوری فروپاشیده غربی که پایتخت آن شهر رم بود تا آغاز قرن پنجم میلادی بیش تر دوام نیافت واین امپراطوری درقرن 5میلادی به دست بربرها از بین رفت.

تذکر: تمدن روم با گسترش جدال های داخلی و اعتراضات مردمی به سمت نابودی رفت وشهرهای رومی به تدریج با ازبین رفتن روم ازبین رفتند.


مطالب مشابه :


برد نوجوانان ذوب آهن مقابل شهرداری در یک بازی دوستانه

ذوب آهن اردبیل 3-1شهرداری اردبیل. روز یکشنبه تیم های نوجوانان ذوب آهن اردبیل و شهرداری اربیل




گفتگوی شبکه ایران با میلاد غریبی بازیکن لُرتبار ذوب آهن

پایگاه فرهنگی لُرویر - گفتگوی شبکه ایران با میلاد غریبی بازیکن لُرتبار ذوب آهن - وب فرهنگی




هندبال قهرماني نوجوانان

تهران - گلستان - مرکزی - سمنان - قم - اربیل-چهارمحال و بختیاری باشگاه ذوب آهن




مشخصات کشورهای همسایه ایران

برق- ذوب آهن- صنایع سامرا-اربیل-کاظمین-کرکوک-کربلا-موصل-




هفته سوم لیگ برتربا پیروزی پتروشیمی بندر امام آغاز شد

و ذوب آهن اصفهان با مناطق نفتخیز جنوب به علت حضور بازیکنان تیم ملی جوانان در اربیل




نبرد غیرتمدانه یزد و اصفهان بر سر آب چهارمحال و بختیاری

پایگاه فرهنگی لُرویر - نبرد غیرتمدانه یزد و اصفهان بر سر آب چهارمحال و بختیاری - وب فرهنگی




توهینی دیگر به قوم لُر این بار از طرف نماینده فدراسیون فوتبال

انتقاد شدید از آقای سلیمانی، نماینده فدراسیون در بازی تیمش برابر ذوب آهن اربیل




تاریخ شهرو شهرسازی در جهان

بربریت میانی از اهلی کردن حیوانات تا ذوب سنگ آهن. 6) اورشلیم، اربلا، اربیل، اریحا .




گزارش بازار شنبه18 مردادماه

‌ها نیرو و تاسیسات ما در هر جای عراق از جمله کنسول گری ما در اربیل و ذوب آهن صادر




برچسب :