روش مطالعه با استفاده از برنامه ریزی متعادل

روش برنامه ریزی متعادل (به نقل از موسسه ماهان)


در اين جا مي‌خواهيم روش نوشتن «برنامه متعادل» را براي شما توضيح دهم. آيا به برنامه‌‌ريزي و ادامه‌ي آن اعتقاد كامل داريد؟ اميدواريم شما جزء افرادي باشيد كه با علاقه و اشتياق درس مي‌خوانند و از ميزان مطالعه‌ي خود در هفته آگاه باشيد و به سؤالاتي كه مي‌پرسيم درست پاسخ دهيد و كار خود را با دقت و نظم بيش‌تري پيش ببريد.

 

  • · مرحله اول: به اولين سؤال پاسخ دهيد تا به حال به طور متوسط هفته‌اي چند ساعت درس خوانده‌ايد؟

من در .......... هفته گذشته مجموعاً .......... ساعت مطالعه كرده‌ام در نتيجه هر هفته به طور متوسط .......... ساعت درس خوانده‌ام.

 

  • ·   مرحله دوم: به اين سؤال‌ها پاسخ دهيد. آيا در هفته‌ي آتي هم مي‌خواهيد به همين مقدار درس بخوانيد؟ اگر پاسخ شما منفي است، در هفته آينده چند ساعت درس خواهيد خواند؟ قبل از پاسخ دادن، به تذكراتي كه مي‌دهم توجه كنيد سپس جواب بدهيد. اگر فكر مي‌كنيد تا به حال كم كاري كرده‌ايد يك باره تصميم به كارهاي خارق العاده نگيريد! لطفاً يك باره سوپرمن و استثنايي نشويد! آهسته آهسته و قدم به قدم پيش برويد. حتماً شنيده‌ايد كه سنگ بزرگ علامت نزدن است. اگر واقعاً به فكر افزايش ساعات مطالعه‌ي خود هستيد فعلاً تصميم بگيريد كه در هفته آينده مثلاً 10% (ده درصد) بيش‌تر از گذشته بخوانيد البته تصميم با خود شماست. شايد شما بخواهيد در هفته آينده به ميزان هفته‌هاي قبل مطالعه كنيد، زيرا شما ممكن است كارمند باشيد، يك خانم خانه‌دار باشيد يا اين كه خدمت سربازي را مي‌گذرانيد و يا دانش جو باشيد اساساً زمان زيادي براي درس خواندن نداريد شما هم بيش از اندازه به اراده‌تان متكي هستيد و مي‌توانيد خيلي بيش از ده درصد، ظرفيت كاري خودتان را بالا ببريد به هر حال تصميم با خود شماست فقط يادتان باشد تصميمي بگيريد كه منطقي و قابل اجرا باشد. لطفاً قسمت نقطه چين را تكميل كنيد!

من با توجه به مجموعه‌ي شرايط و توانايي‌هاي خودم تصميم دارم در هفته آينده .......... ساعت درس بخوانم.

  • ·   مرحله سوم: عددي را كه تصميم گرفته‌ايد در هفته آينده مطالعه نماييد بر تعداد درس‌هاي خود تقسيم كنيد. خارج قسمت را با يك رقم اعشار محاسبه كنيد. مثلاً اگر تصميم گرفته‌ايد در هفته آينده 40 ساعت درس بخوانيد و تعداد درس‌هاي شما 9 تاست، خارج قسمت 4/4 مي‌شود بهتر است آن را گرد كنيم و 5/4 در نظر بگيريم تا ادامه‌ي كار ساده‌تر شود. آيا مي‌دانيد اين عدد چيست؟ بله جواب شما صحيح است.

اين عدد ميانگين، ساعات مطالعه هر درس در هفته است. يعني اگر قرار باشد شما تمام درس‌ها را به يك ميزان مطالعه كنيد بايد هر درس را 5/4 ساعت بخوانيد. با اين عمل تقسيم، شما ميانگين ساعات مطالعه هر درس را به دست آورده‌ايد.

 

  • ·  مرحله چهارم: اين قسمت مهم‌ترين و دشوارترين مرحله براي تنظيم برنامه‌ي متعادل است بايد از تمام هوش، دقت، فكر و درايت و خلاقيت خود بهره بگيريد و با محاسبه‌ي دقيق تصميم بگيريد كه هر درس را چند ساعت بخوانيد خوب دقت كنيد: واضح است كه هيچ داوطلبي تمام دروس را به طور يكسان مطالعه نمي‌كند. لازم است بعضي درس‌ها را بيش‌تر از ساعات ميانگين و بعضي درس‌ها را كم‌تر از ساعات ميانگين مطالعه نماييد. براي تشخيص اين موضوع به نكات زير توجه كنيد.
  • در كدام يك از درس‌ها، پايه شما قوي‌تر و در كدام يك ضعيف‌تر است؟
  • به نظر شما كدام درس مشكل‌‌تر و كدام درس آسان‌تر است؟
  • تعداد صفحات كدام دروس بيش‌تر است؟
  • به نمرات امتحاني دروس مختلف خود در كارنامه‌ي آزمون و يا نمرات دانشگاهي خود توجه كنيد.
  • علاقه‌ي شما در كدام دروس بيش‌تر و در كدام دروس كم‌تر است؟
  • با توجه به جدول جمع بندي هفتگي تشخيص دهيد كه طي هفته‌هاي گذشته كدام درس‌ها را بيش‌تر و كدام درس‌ها را كم‌تر خوانده‌ايد و علت آن چه بوده است؟
  • آيا دروسي وجود دارد كه آن‌ها را به طور كامل كنار گذاشته باشيد؟ چرا اين كار را كرده‌ايد؟ آيا اين كار درست است و مي‌خواهيد آن را ادامه بدهيد؟
  • آيا با توجه به پايه درسي‌تان لازم است بعضي درس‌ها را بيش‌تر بخوانيد؟ كدام درس‌ها؟
  • آيا با توجه به موقعيت فصلي و فاصله‌اي كه تا كنكور داريد لازم است بعضي درس‌ها را بيش‌تر يا كم‌تر بخوانيد؟ كدام درس‌ها؟ و ... و سؤال‌هاي ديگري كه بعضي از آن‌ها را خودتان هم مي‌توانيد به اين فهرست بيفزاييد.

 

از ديدن اين همه سؤال وحشت نكنيد. سعي كنيد به هر سؤال يك جواب سريع بدهيد و سپس اسم درس‌ها را روي يك صفحه‌ي كاغذ بنويسيد. اكنون با توجه به اولويت‌هايي كه براي خودتان در نظر گرفته‌ايد. و ميزان اهميت و ضرورتي كه مطالعه‌ي هر درس براي شما دارد تصميم بگيريد كه هر درس را در هفته‌ي آينده چند ساعت بايد بخوانيد. مثلاً اگر ميانگين ساعات مطالعه‌ي شما براي هفته‌ي آينده 5/4 ساعت باشد بعضي دروس را بيش‌تر خواهيد خواند مثلاً پنج ساعت يا شش ساعت، بعضي را در حد همان 5/4 ساعت و بعضي را كم‌تر مطالعه خواهيد نمود. مثلاً سه ساعت يا دو ساعت، منتها يادتان باشد ساعات مورد نياز هر درس را طوري تنظيم كنيد كه جمع ساعات، مساوي عددي باشد كه بايد در هفته‌ي آينده مطالعه نماييد. اگر ديديد جمع اين ساعات بيش‌تر شد، از ساعات مطالعه بعضي دروس كم كنيد و اگر كم‌‌تر از حد مورد نظر شد به ساعات مطالعه بعضي دروس بيفزاييد. در پايان كار بار ديگر اعدادي را كه براي هر درس نوشته‌ايد خوب بررسي كنيد مهم اين است كه تصميمي بگيريد كه آن را اجرا هم بكنيد و تصميم شما بر روي كاغذ نماند.

 

  • · مرحله‌ پنجم: پيشنهاد مي‌كنم كه اعدادي را كه به عنوان «برنامه متعادل» تنظيم كرده‌ايد با رنگي مشخص به همراه اسم دروس روي يك برگه‌ي كاغذ نوشته و بالاي برگه بنويسيد برنامه‌ي متعادل و طي روزهاي هفته بعد سعي كنيد هر درس را در حدي كه در برگه‌ي متعادل نوشته‌ايد مطالعه نماييد.

 

  • · مرحله ششم: (نقد، بررسي و تصحيح)

در پايان هفته‌ي بعد، وقتي جمع ساعات مطالعه‌ي هر درس را محاسبه كرديد. اين اعداد را با «برنامه‌ي متعادل» مقايسه كنيد و علت اختلاف‌ها را بررسي كنيد. ببيند آيا كم خواندن يا زيادتر خواندن بعضي درس‌ها موجه بوده است؟ هنگام تنظيم برنامه‌ي متعادل به چه نكاتي توجه نكرده‌ايد؟ آيا اراده‌ي لازم براي اجراي «برنامه‌ي متعادل» را نداشته‌ايد؟ به هر صورت بار ديگر برنامه‌ي متعادل را با همان روشي كه در بالا شرح داديم براي هفته‌ي بعد تنظيم نماييد. هر هفته يك «برنامه‌ي متعادل» مخصوص به خود داشته باشيد. البته ممكن است طي چند هفته متوالي «برنامه‌ي متعادل» را خيلي تغيير ندهيد و گاهي اوقات تغييرات مهمي در اين برنامه ايجاد كنيد. به هر صورت خوب است در ابتداي كار با مشاورين خود مشورت كنيد و از راهنمايي‌هاي آن‌ها بهره بگيريد. اما يادتان باشد، اصلي‌ترين نقش را در اين روش برنامه‌ريزي خود شما داريد و بهترين مشاور، خود شما هستيد. ابتدا بايد خودتان در مورد كار خودتان خوب فكر كنيد و سپس از نظرات تكميلي ديگران استفاده كنيد.

يك تذكر مهم: شما اگر دانش جو هستيد و به دانشگاه مي‌رويد، اگر داوطلب كنكور هستيد و منظم به كلاس مي‌رويد اراده كنيد و درسي را كه اساتيد در هر روز مي‌دهند در همان روز مطالعه كنيد. يعني بيشتر وقت مطالعه‌ي خود (حدود 80%) را صرف دروسي كنيد كه اساتيد هر روز درس مي‌دهند و آن‌ها را در همان روز مطالعه‌كنيد و وقت كم‌ترين را (حدود 20%) را صرف مطالعه و دوره‌ي دروس روز بعد كنيد. با همين تصميم شما مي‌توانيد بدون افزايش ساعات مطالعه راندمان كار خود را به دو برابر افزايش دهيد.

 

نکته(نظر نویسنده وبلاگ):

اینجا باید اشاره کنم که هیچ کس مثه خودتان نمی تواند بهترین مشاور درسی برای شما باشد، خودباور باشید و با اعتماد و اطمینان کامل درس بخونید و از مشاوره ها صرفا برای تنظیم اوقات نسبت به فاصله زمانی تا امتحان کمک بگیرید. یهو تصمیم به تغییر دادن شیوه ی درس خواندنتان نگیرید. اگر جایی رو هم اشتباه میکنید باید به مرور این غلط خوانی را اصلاح کنید.   /موفق باشید./                  محمود زمانی

 


مطالب مشابه :


روش های صحیح مطالعه

شش روش مطالعه : برای موفقیت در مطالعه ،باید درست آغازکنید. حقوق خصوصی حقوق




روش مطالعه پیشنهادی درس حقوق مدنی

روش مطالعه دانشجویان دانشکده حقوق و علوم در انتهای کتب قانون آرای




روش پیشنهادی مطالعه درس حقوق جزا

روش پیشنهادی مطالعه درس دانشجویان دانشکده حقوق و علوم در انتهای کتب قانون




روش مطالعه پیشنهادی درس حقوق مدنی

روش مطالعه پیشنهادی روش مطالعه پیشنهادی درس حقوق در انتهای کتب قانون آرای




درس مدنی را برای آزمون وکالت چگونه خواندم

به نتیجه‌ی مطلوب خود در آزمونهای حقوق دست یابند؛ درست به مانند و روش مطالعه رتبه




روش مطالعه با استفاده از برنامه ریزی متعادل

جهت عضویت در خبرنامه آموزشگاه حقوق در مطالعه‌ي خود در هفته را در اين روش




منابع و برنامه ریزی و روش مطالعه رتبه 5 کانون البرز

ی مطلوب خود در آزمونهای حقوق دست یابند و روش مطالعه من ذکر در مطالعه، لذت بردن




برنامه ریزی و روش مطالعه رتبه‌های برتر آزمون وکالت سال ۹۱

برنامه ریزی و روش مطالعه من برای آزمون قانون تجارت در نظم حقوق کنونی دمرچیلی و




برچسب :