تحقیق در مورد تنظیم خانواده و جمعیت
ناتوانی جنسی در مردان
ناتوانی جنسی همیشه مثل کابوسی برای همه مــردان بوده است. هرچـنـد کـه امـروزه با پیشرفت های عــلمی و داروهـایی که برای درمان این مشکل ساخته شده اســت دیـگـر مـسئله وحشـتناکی به نظر نمی آید. امـا راه هـایی هـم وجـود دارد که بتـوان این مشکـل را بـدون اسـتـفاده از دارو بـرطـرف کـرد. پـس قـبـل از اینکه توی خـرج بیفتـید و از بعضی از این داروها که گاهی بسیار خطرناک هم هستند اسـتـفـاده کـنـید، بهتر است که این درمان های طبیعی را هم تجربه کنید.
ناتوانی جنسی چیست؟
در گذشته ناتوانی جنسی را در مردان عدم فعاليت آلت جنسی می دانستند اما امروزه علاوه بر این به معنای ناتوانی در بیرون راندن اسپرم هم می باشد.
دو نوع ناتوانی جنسی وجود دارد: اولیه و ثانویه. مردانی که ناتوانی جنسیشان از نوع اولیه است هیچگاه توانایی کافی برای انجام یک رابطه جنسی را به طور مطلوب نداشته اند. این نوع ناتوانی بسیار نادر است و معمولاً دلایل عمیق روانشناسی مثل ترس از صمیمیت، احساس گناه و اضطراب دارد.در ناتوانی جنسی ثانویه توانایی فعال شدن آلت جنسی بعد از مدت زمانی فعالیت نرمال از دست داده می شود، و این نوع متداول تر می باشد. مردانی که دچار ناتوانی جنسی ثانویه هستند فقط توانایی انجام 25 درصد از فعالیت جنسی را دارند. این نوع ناتوانی معمولاً به طور تدریجی ایجاد می شود و درمانش هم نسبت به نوع اول ساده تر می باشد.
دلایل بروز ناتوانی جنسی
اگرچه مردان میانسال و کهنسال بیشتر در معرض این ناتوانی هستند، اما ناتوانی جنسی می تواند گریبان گیر هر مردی شود حتی در جوانان هم دیده شده است. طبق آمار حدوداً 10 تا 15 میلیون مرد در آمریکا با این مشکل دست به گریبانند. دلایل اصلی ناتوانی جنسی به شرح زیر است:
بیماری ها
طبق تحقیقات پزشکی 70 درصد از ناتوانی های جنسی از عواقب ابتلای افراد به دیابت، بیماری های کلیه، سفت شدگی بافت ها، اختلالات غدد، بیماریهای آوندی، فشار خون بالا و همچنین بیماری های اعصاب می باشد. بین 50 تا 60 درصد کلیه افراد مبتلا به دیابت دچار ناتوانی جنسی هستند. ممکن است که ناتوانی جنسی علامتی برای ابتلای شما به بیماری جدی تر باشد که از آن خبر ندارید – پس اگر دچار ناتوانی جنسی هستید، سریعاً دنبال درمان های تخصصی باشید.
معالجات
برخی از داروها که برای درمان فشار خون، زخم معده، افسردگی، سرطان پروستات و همچنین داروهایی که برای جلوگیری از طاسی و کمک به رژیم های غذایی استفاده می شوند ممکن است عوارض جانبی مثل ناتوانی جنسی داشته باشد. در اینگونه موارد این ناتوانی جنسی فقط تا زمانی که از این داروها استفاده می کنید طول میکشد.
اعمال جراحی
جراحی های انجام شده بر روی نخاع، پروستات، مثانه و لگن خاصره ممکن است با قطع بعضی عصب ها، بافت ها، ماهیچه ها و شریان های مورد نیاز به ناتوانی جنسی منجر شوند.استفاده از سیگار، مشروبات الکلی و داروهای مخدرامروزه ثابت شده است که کشیدن سیگار هم یکی از دلایل ابتلا به ناتوانی جنسی به حساب می آید. هر چند که بعضی به غلط تصور می کنند که سیگار با تحریک جنسی همراه است اما این تصور کاملاً بی پایه و اساس است. در مورد مشروبات الکلی و داروهای مخدر مثل هروئین و کوکائین هم وضع به همین منوال است. (تقریباً 100 درصد مردانی که کوکائین استفاده می کنند دچار ناتوانی جنسی هستند.(
عدم توازن هورمون ها
از آنجا که تستوسترون و سایر هورمون های نرینگی با ورود به میانسالی کاهش مییابند، عقیده بر این است که پایین بودن تستوسترون به خصوص در کهنسالان مهمترین دلیل ابتلا به ناتوانی جنسی می باشد. علاوه بر این تحقیقات نشان داده است که کمبود تستوسترون همچنین به سایر مشکلات جنسی نیز می انجامد.
عوامل روانی
آمار نشان می دهد که حدود 10 تا 20 درصد از ناتوانی های جنسی نتیجه مستقیم بعضی مشکلات روانی مثل کمبود اعتماد به نفس، افسردگی و به خصوصاسترس و اضطراب است. در اینجا هیچ مشکل جسمی وجود ندارد و مرد کاملاً سالم است اما باز هم قادر به برقراری ارتباط نیست. میزان آسایش مرد هم بسیار مهم است. خستگی و بی حوصلگی، مشکلات زناشویی، یا تفکرات منفی نسبت به همسر می تواند به بروز ناتوانی بیانجامد. ناتوانی جنسی که از مشکلات روانی ناشی می شود معمولاً موقتی هستند و فقط تا زمانی وجود دارند که ان مشکل روانی نیز در فرد وجود دارد.
خود را آزمایش کنید
____________________________
برای اینکه ببینید ناتوانی جنسیتان مربوط به عوامل جسمی است یا روانی می توانید از این آزمایش ساده استفاده کنید. مرد ها شب هنگام و در موقع خواب بارها دچار تحریکات جنسی می شوند. اگر شما نیز این تحریکات را داشته باشید و آلت تناسلیتان چند بار در موقع خواب فعال شود، معلوم است که حالت نرمال داشته و کلیه عصب ها، ماهیچه ها و رگ هایی که در این زمینه کاربرد دارند درست کار می کنند. و این نشان میدهد که دلیل این ناتوانی جنسی جای دیگر است نه اشکالات جسمی.برای مشخص کردن این مسئله می توانید به سادگی با تر کردن آلت جنسی و چسباندن یک برچسب بر سر آلت جنسی به خواب روید. پس از بیدار شدن در روز اگر برچسب سرجایش نباشد به این معنا است که در شب دچار تحریکات شده اید و کاملاً سالم هستید.
درمان ناتوانی جنسی بدون استفاده از دارو
___________________________________
تلمبه مخصوص
این وسیله که متشکل از یک استوانه پلاستیکی، یک تلمبه و حلقه ای فنری است میتواند به فعال کردن آلت جنسی مردان کمک کند. طریقه کار کردن آن به این شکل است که استوانه در آلت جنسی قرار می گیرد و تلمبه برای بیرون کشیدن هوا از استوانه به کار می رود. فرد باید حلقه را در پایه آلت جنسی قرار دهد تا از برگشتن خون به بدن جلوگیری کند. این حلقه تا پایان رابطه جنسی باید همانجا باقی بماند. اگرچه بسیاری از مردان از آن شکایت داشته و می گویند که اذیت می شوند اما این وسیله بسیار خوب عمل می کند.
داروهای گیاهی
اگر چه بسیاری معتقدند که گیاهان دارویی برای این منظور کاربردی ندارند و این مشکل را برطرف نمی کنند اما تحقیقات خلاف آن را ثابت کرده است.بعضی از گیاهان دارویی که در فروشگاه ها موجود است خارخسک، یوهیمبه، گینکو و... می باشد. اگرچه این داروها بر خلاف داروهای شیمیایی کاملاً بی ضرر و فاقد عوارض جانبی هستند، مهم است که بدانیم کیفیت کاربردی آنها متفاوت است.یکی از بهترین این داروها خارخسک است که روی کاربرد آن تحقیقات بسیاری انجام شده است. این ماده از زمان های قدیم در اروپا و آسیا برای درمان ناتوانی های جنسی و ناباروری مورد استفاده قرار می گرفته است البته قبل از اینکه پیشرفت های علمی داروهایی شیمیایی و علاج های پزشکی برای این عارضه پیدا شود و ماده اصلی آن که پروتودیوسین نامیده می شود کشف شود.
شش دانشگاه و بیمارستان آکادمیک بیش از نه تحقیق روی این مسئله انجام داده اند که آثار پر منفعت داروهای گیاهی را به اثبات می رساند. این تحقیقات نشان داده است که خارخسک در مواقعی کاربرد دارد که هورمون های جنسی فرد نامتوازن بوده یا تستوسترون کاهش یافته باشد. در این حالت ماده فعال موجود در خارخسک می تواند با استفاده از آنزیم های طبیعی بدن فرد این کمبود را جبران کند.
تحقیقات دیگری نشان داده است که خارخسک می تواند dhea که ماده ای موثر برای برقراری یک رابطه ی جنسی سالم و کامل می باشد را در بدن فرد بالا ببرد.
این ماده برای درمان ناتوانی های جنسی بالا بردن کیفیت عملکرد فرد بسیار خوب عمل می کند و اگر به طور مرتب مورد استفاده قرار گیرد می تواند این مشکل را درمان کند، به یاد داشته باشید که این دارو فوری عمل نمی کند و نیازمند زمان است. هیچ عوارض جانبی هم تا به حال از این ماده دیده نشده است.نکته قابل توجه: اگرچه می توان در فروشگاه ها انواع مختلفی از این داروی گیاهی را مشاهده کرد، اما باید توجه داشته باشید که بعضی از این داروها اصل نیستند و فاقد آن ماده فعال که به درمان این عارضه کمک می کند هستند. دقت کنید که نوعی از این ماده را انتخاب کنید که حداقل 45 درصد حاوی پروتوسین باشد.
داروهای موثر در تحریک تخمک گذاری
به طور خلاصه دلایل عدم تخمک گذاری را در چند مسیر می توان بررسی کرده:
در گروه اول عدم تخمک گذاری به دلایل مشکلات در هورموهان های تحریک کننده و بالادستی تخمدان وگروه دوم مشکل در تخمدان ها.
در گروه اول که حجم عظیمی از مراجعات به مراکز ناباروری را نیز به خوداختصاص می دهد غیرطبیعی بودن دو هورمون معمولا بیشتر از بقیه دیده میشود:
1-هورمون تیروئید : که کم کاری غده تیروئید علت آن میتواند باشد
2- هورمون پرولاکتین : افزایش میزان پرولاکتین در خون که مثلا می تواند در اثر وجود یک تومور خوش خیم در غده هیپوفیز مغز باشد.
البته نکته امیدوار کننده در هر دوی این بیماران این است که اگر بیماری مذکور درمان شود در نتیجه ما شروع تخمک گذاری طبیعی را در بیمار خواهیم دید که علامت مشخصه ان شروع سیکل های ماهیا نه است.
اما در گروه دوم که مشکل مربوط به عملکرد غیر طبیعی تخمدان است کار مقداری سخت تر می شود.در این گروه 3 دسته بیماران را می توانیم مشاهده کنیم
دسته اول
بیمارانی که اختلال در تخمدان انها در هر سنی ممکن است رخ دهد.تست تشخیص این ها بالا بودن مقدار هورمون های تحریک کننده تخمدان ها یعنی LH و FSH است.درمان ناباروری در این گروه باید به مدد تکنیک های IVIوIUI انجام شود.
دسته دوم
در این دسته افراد سطح پرولاکتین طبیعی است و در ضمن وLH و FSH بالا نرفته است اما در این افراد استروژن کم تر از حد طبیعی در خون است ومعمولا با hypothalamic Amnorrhea شناخته می شوند پروژستین وتشخیص این ها عدم خونریزی به دنبال تجویز است.البته درمان این افراد به این صورت است که GnRH را به صورت پالسی به بیمار تجویز می کنند.بسیاری از این بیماران به clomiphene پاسخ نمی دهند اما پاسخ ان ها به hMG و HCG قابل توجه است و خطرحاملگی چند قلو را هم زیاد می کند.
دسته سوم:
بیمارانی هستند که علی رغم گروه بالا که در مقابل پروزسترون عکس العمل نداشتند در این دسته بعد از تجویز پروژستین شاهد پدیده خونریزی ماهیانه هستیم. به طور عمومی این بیماران را در گروه سندرم تخمدان پلی کیستیک جای می دهیم درحالی که در واقعیت بیماری این افراد می تواند طیف وسیعی از علائم بالینی از یک نقص کوچک در فاز لوتئال تا یک نقص کامل تخمک گذاری و بالا بودن میزان اندروژن را شامل شود.
این افراد از نظر استروژن معمولا وضعیت خوبی دارند.بسیاری از این افراد که دارای نقص خفیفی هستند به clomiphene پاسخ مثبت می دهند به این صورت که مقدار معینی معمولا mg100 از clomiphene طی پنج روز اول سیکل قاعدگی تجویز می شود. معمولا حاملگی در این افراد به صورت حاملگی تک قلو صورت می گیرد واولین نشانه ان نیز بالا رفتن hCG است.اما برای بیماران که به این درمان پاسخ نداده اند معمولا درمان با ترکیب hCG وhmg موثر واقع می شود. درمان این بیماران بین روزهای 2 تا 5سیکل اغاز می شود.در طول 6روز بعد هر روز تخمدان ها از طریق سونوگرافی کنترل می شود و نیز سطحاسترادیول سنجیده می شود.می توان هنگامی که یک یا چند فولیکول قطرشان بهmm18 رسید در ان زمان جهت تخمک گذاری داروی hMG را به مریض تجویز کنیم.
روش های انتخاب جنسیت جنین
این روزها بحث تعیین جنسیت جنین به موضوع داغی تبدیل شده كه خیلی از همسران، حتی در جوامع پیشرفته به دنبال آن هستند. اما آیا واقعا می*توانیم جنس فرزندمان را خودمان انتخاب كنیم؟راستی اگر انتخاب جنسیت فرزند آسان بود، چند درصد افراد دختر یا پسر بودن كودكشان را انتخاب میكردند؟
جنسیت جنین چگونه شكل میگیرد؟
سالهاست كه دانشمندان اعلام كردهاند هر یك از والدین نیمی از ساختار ژنتیكی كودكشان را تامین میكنند. درباره ی تعیین جنسیت نیز این مساله صادق است، به نحوی كه دو كروموزم جنسی هر فرد، یكی از پدر و یكی از مادر تامین شده است. دو نوع كروموزوم جنسی در بدن وجود دارد : كروموزوم x و كروموزوم y.سلول جنسی زن (تخمك) دارای فرمول xx است و به فرزندش می تواند فقط یك كروموزم x بدهد. اما سلولهای جنسی مرد (اسپرم) دارای دو نوع كروموزم جنسی y وx هستند. بنابراین بسته به اینكه كدام نوع اسپرم (حاویx یا y) با تخمكی كه حاوی كروموزوم x است تركیب شود، جنسیت جنین مشخص میشود. اگر اسپرم حاوی كروموزم y موفق به نفوذ در تخمك شود، جنین پسر خواهد بود و اگر اسپرم حاوی x به تخمك وارد شود، جنین، دختر خواهد بود.در واقع تمام روشهای توصیه شده برای انتخاب جنسیت فرزند، پیش از وقوع حاملگی موثرند. حتی چند ثانیه پس از لقاح، دیگر نمیتوان جنسیت جنین را تغییر داد، زیرا بلافاصله پس از ورود اولین اسپرم به تخمك، غشایی محكم در اطراف آن ایجاد میشود كه اجازه ورود اسپرم دیگری را نمیدهد.اسپرم ها، ویژگیهای متفاوت دارندیكی از مسائل مهمی كه سبب تعیین جنسیت جنین میشود، ویژگیهای متفاوت اسپرمهاست. به عبارت دیگر، اسپرمهای حاوی x (مولد دختر) از نظر سرعت حركت، محیط مناسب زندگی، طول عمر و ... با اسپرمهای حاویy (مولد پسر) متفاوت هستند. این تفاوتها در كنار تفاوتهایی كه در غشای تخمك، شرایط محیطی رحم و بسیاری از عوامل شناختهشده و ناشناخته ی دیگر وجود دارد، جنسیت جنین را رقم میزند.محققان دریافتهاند اسپرمهای حاویx ، از اسپرمهای y كمی بزرگترند. بنابراین اسپرمهای x به سبب حجیم بودن، حركت كندتری دارند. اما از سویی دیگر میزان ph محیط داخلی رحم كه به طور طبیعی كمی حالت اسیدی دارد، نیز بر طول عمر اسپرمها تاثیر میگذارد. اسپرمهای y در محیط رحم دوام كمتری دارند. در عوض اسپرمهای مولد دختر در محیط اسیدی طول عمر بیشتری دارند.
اما آیا میتوان از این ویژگیها برای انتخاب جنسیت جنین بهره گرفت؟
روشهای تجربی: بیم ها و امیدها
ویژگیهای متفاوت اسپرمها برای ادامه حیات سبب شده است برخی دانشمندان علوم پزشكی و فیزیولوژی با تكیه بر تجربیات علمی خود، توصیههایی برای پسردار یا دختردار شدن ارائه دهند.دكتر لاندروم شتلز، برای اولین بار با انتشار یك كتاب، روشهای خاصی را برای انتخاب جنسیت جنین ارائه كرد و پس از آن، پزشكان زیادی از این روشها برای زوجهای علاقمند، بهره گرفتند.به اعتقاد دكتر شتلز، زمان تخمكگذاری مادر و وقوع عمل لقاح، نقش مهمی را در تعیین جنسیت فرزند ایفا میكند. در واقع روشهای دكتر شتلز بر پایه تخمین زمان تخمكگذاری مادر بنا شده است. او معتقد است اگر لقاح در فاصله كمتر از 12 ساعت از زمان تخمكگذاری به وقوع بپیوندد، احتمال پسردار شدن بیشتر است. اما به سبب دوام كمتر اسپرمهای y اگر لقاح بعد از یك روز از تخمكگذاری مادر صورت گیرد، احتمال دختردار شدن را بیشتر خواهد كرد. لذا آنچه اهمیت دارد، دانستن زمان تخمكگذاری است كه كار سادهای نیست.از نظر بیولوژی، زمان تخمكگذاری هر زنی به ویژگیهای ژنتیكی و اكتسابی وی بستگیدارد و اگر چه طبق یك اصل كلی فیزیولوژیك، تخمكگذاری در نیمه سیكل قاعدگی (تقریبا 13 تا 15 روز پس از اولین روز قاعدگی آخر) رخ میدهد، اما زمان دقیق آن مشخص نیست و تنها با كنترل دقیق توسط دستگاه اولترا سوند قابل تشخیص است.با این حال پزشكان معتقدند هنگام تخمكگذاری، دمای بدن زن كمی بالا میرود و با استفاده از این موضوع، میتوان زمان آن را تخمین زد. برای این كار زن باید هر روز دمای بدن خود را اندازه بگیرد و آن را یادداشت كند. روزی كه دمای بدن وی، نیم تا یك درجه زیاد شود، روز تخمكگذاری وی خواهد بود. با این همه نمیتوان خطاهای دید فرد و خطای ابزار سنجش دما را در این روش نادیده گرفت.رژیمهای غذایی خاص برای انتخاب جنسیت فرزندیكی از روشهای پُرطرفدار كه امروزه به شكلی رایج برای انتخاب جنسیت فرزند تجویز میشود، رژیمهای غذایی خاص است كه باید توسط مادر رعایت شود. رعایت رژیمهای غذایی خاص از سوی مادر باعث تغییر میزان اسیدیته (ph) محیط داخلی رحم میشودو این مساله میتواند در بقا و فعالیت اسپرمهایx و y تاثیرگذار باشد.
با این تفاصیل مصرف برخی غذاها كه سبب اسیدی شدن محیط داخلی رحم میشود، میتواند باعث بقا و فعالیت بیشتر اسپرمهای حاوی x شود و احتمال دخترشدن جنین افزایش یابد. غذاهای حاوی كلسیم و منیزیم مانند شیر و سایر لبنیات، ماهی، میگو، سبزیجات تازه مثل كرفس، پیاز و اسفناج، كاكائو و غذاهای شیرین، همراه با حذف نمك از غذا میتوانند احتمال دختر شدن جنین را زیاد كنند.از طرفی، قلیایی شدن محیط رحم باعث دوام و فعالیت بیشتر اسپرمهای y و در نتیجه پسردار شدن میشود و شاید با مصرف غذاهایی كه حاوی میزان سدیم و پتاسیم بیشتری هستند مثل غذاهای نمكی، دانههای روغنی، كره و گوشت قرمز ، همراه با حذف شیر و لبنیات از رژیم غذایی، بتوان به این هدف رسید.آنچه در این میان اهمیت دارد، آن است كه این رژیمها حداقل باید 2 ماهپیش از حاملگی رعایت شوند تا اثرات مورد نظر را بر محیط داخلی رحم بگذارند.
اگر بر خلاف تمایل زوجین، حاملگی در این مدت اتفاق نیفتد، ادامه رژیم غذایی در آینده،زن را با كمبودهای تغذیهای روبرو خواهد كرد؛ مثلا نخوردن شیر و لبنیات به امید پسردار شدن، مادر را در آینده با خطراتی مانند پوكی استخوان درگیر میكند. زیادهروی درمصرف غذاهای شور برای پسردار شدن، خطر ایجاد فشار خون بالا و مسمومیت حاملگی و مصرف زیاد شیرینیجات ، خطر بروز دیابت را به دنبال دارد. این خطرات،تهدیدكننده جان مادر و كودك هستند و نمیتوان اهمیت آنها را نادیدهگرفت.استفاده از رژیمهای سخت غذایی، علاوه بر ایجاد كمبودهای تغذیهای میتواند اثرات روانی نامطلوبی در مادر بر جای بگذارد. استرس و اضطراب خود یكی از پیامدهای سختگیری در رژیم غذایی است كه این مساله نیز در جنسیت جنین بی تاثیر نخواهد بود.
عوامل موثر دیگر
اگرچه بشر با تكیه بر دانش و تجربه توانسته است بسیاری از عواملی را كه سبب میشود جنین حاصل از لقاح دختر شود یا پسر، بشناسد، اما مطمئنا در این زمینه سازوكارهایی دخالت دارند كه بشر هنوز به آنها واقف نشده است. مكانیسمهای هورمونی و نقش آنهادرتعیین جنسیت جنین، امروزه مورد مطالعه دانشمندان قرار دارد.بارهای الكتریكی خاصی كه در سطح غشای تخمك و در سر اسپرم قرار دارند، خود یكی از عوامل مهم درتعیین جنسیت جنین هستند. در واقع سطوح یونی با بار الكتریكی خاص خود در سطحتخمك و همینطور اسپرم میتوانند در جذب اسپرمهای دخترزا یا پسرزا نقش داشته باشند. جالب است بدانید این سطوح یونی در دورههای مختلف زمانی تغییر میكنند.امروزه دانشمندان بر این باورند كه سیستم ایمنی هر فرد نیز در تعیین جنسیت كودكش دخالت دارد. شرایط اجتماعی اقتصادی زندگی، شغل و حتی شرایط اقلیمی و آب و هوایی درجنسیت فرزند دخیل هستند. این عوامل به خصوص در تعداد و كیفیت اسپرمها در مردان اثرگذار خواهد بود. امروزه محققان دریافتهاند استرس و اضطراب مادر میتواند به طور ناخودآگاه سبب دختر شدن جنین شود. از سویی دیگر دانشمندان سوئدی با مطالعه یافتههای تاریخی تولد و مرگ دریافتهاند، در زمان سختیها مثل قحطی و خشكسالیتعداد دختران به دنیا آمده نسبت به زمانهای دیگر بیشتر بوده است.
تعیین جنسیت جنین خوب است یا بد؟
پیشگیری از به دنیا آمدن نوزادان مبتلا به بیماریهای ژنتیكی وابسته به جنس، مانند هموفیلی، یكی از مهم*ترین اهداف انتخاب جنسیت جنین است كه البته به روشی مطمئن نیاز دارد. واقعیت آن است كه روش pgd (تعیین جنسیت پیش از لانهگزینی) به عنوان تكنیكی پیشرفته در دنیا، نه تنها میتواند امكان انتخاب جنسیت جنین را فراهم كند، بلكهمیتواند گام بلندی به سوی تشخیص بیماریهای ژنتیكی قبل از لانهگزینی جنین باشد.
گذشته از بیماریهای ژنتیكی، انتخاب جنسیت جنین بر اساس تمایل پدر و مادر با موافقتها و مخالفتهایی روبهروست. مخالفان بر این عقیدهاند كه انتخاب بیشتر یكجنس، ممكن است باعث به هم خوردن تعادل جنسیتی در جامعه شود.در حالی كه متخصصان معتقدند تنها روشهای مطمئن تعیین جنسیت جنین میتواند شانس صددرصد برای انتخاب را به پدر و مادرها بدهد و تنها تعداد معدودی از زوجین تن به این روشهای هزینهبر و مشكل میدهند. به همین سبب با توجه به تعداد اندك آنها چنین خطری جامعه را تهدید نخواهد كرد.موافقان انتخاب جنس جنین نیز معتقدند یكی از امكاناتی كه انتخاب جنسیت فرزند در اختیار جوامع قرار میدهد، تنظیم خانواده و كنترل جمعیت است. در بسیاری موارد تمایل به داشتن مثلا یك فرزند دختر در یك خانواده سبب میشود بارداری دوم، سوم و... به امید دختر شدن فرزند بعدی روی دهد. در حالیكه با انجام روشهای مطمئن انتخاب جنسیت، شاید مشكل خانواده در بارداری اول حل شود و بارداری بعدی صورت نگیرد.
سرطان تخمدان
سرطان تخمدان، قاتل خاموش است؟!
سرطان تخمدان را «قاتل خاموش» نامیدهاند زیرا معمولا علایم آن وقتی ظاهر میشود که بیماری به مراحل پیشرفته رسیده است و عمدتا غیرقابل درمان است.اما کارشناسان بهداشتی مجموعهای از علایم جسمی را شناسایی کردهاند که در زنان مبتلا به سرطان تخمدان رخ میدهند و ممکن است نشانههای هشداردهنده اولیه برای این بیماری باشند. این علایم بسیار شایع هستند و اغلب زنانی که آنها را بروز میدهند، مبتلا به سرطان تخمدان نیستند. اما برای زنان مبتلا به سرطان تخمدان، امید این است که آگاهی بیشتر در مورد آنها به تشخیص زودرس و درمان بیماری منتهی شود.جامعه سرطان آمریکا و جامعه متخصصان سرطانهای زنان آمریکا بر این چهار علامت به عنوان علایمی که در زنان مبتلا به سرطان تخمدان از عموم مردم شایعترند، تاکید دارند: آروغ زدن و افزایش اندازه شکم؛ درد شکمی یا لگنی؛ اشکال در غذا خوردن و احساس سیری زودرسو تکرر و فوریت ادرار.بر اساس این رهنمود هر زنی که یک یا تعداد بیشتری از این علایم را تقریبا هر روز برای چند هفته تجربه میکند باید به یک پزشک بالینی ترجیحا متخصص زنان و زایمان مراجعه کند تا مورد معاینه لگنی قرار گیرد. اگر معاینه لگنی فرد مشکوک بود، معمولا به دنبال آن از یک روش غیرتهاجمی تشخیصی، سونوگرافی از راه واژن و احتمالا اندازهگیری خونی یک شاخص سرطان به نام CA- ۱۲۵استفاده میشود. تنها راه تشخیص قطعی سرطان تخمدان در حین جراحی است که بهتر است به وسیله متخصص زنانی که در زمینه سرطان تخمدان تجربه دارد، انجام شود.پژوهشها نشان داده است که بسیاری از زنانی که دچار سرطان تخمدان هستند، مدتها پیش از تشخیص سرطان، از علایمی که در بالا ذکر شد، شکایت داشتهاند اما این علایم یا نادیده گرفته شدهاند یا به بیماریهای دیگر نسبت داده شدهاند. چهار علامتی که ذکر شد در بسیاری از بیماریهای دیگر مانند اختلالات قاعدگی، نشانگان روده تحریکپذیر و عفونتهای مثانه بروز میکنند.اما اگر چنین علایمی بدون سابقه قبلی بروز کنند، برای چند هفته ادامه پیدا کنند و در طول زمان بدتر شوند، ممکن است نشانه سرطان تخمدان باشند. سرطانهای رحم، تخمدان، پستان و دهانه رحم به سرطانهای زنانه معروفاند. از میان این سرطانها، اینهفته به سراغ سرطان تخمدان رفتهایم تا با روشهای پیشگیری از آن آشنا شویم. دکتر شیرین نیرومنش، متخصص زنان و زایمان و فوقتخصصبارداریهای پرخطر، پاسخگوی سوالات ما در این زمینهاند.
سرطان تخمدان در چه دورهای از زندگی زنان بیشتر است؟
رشد بدخیم و غیرطبیعی سلول های تخمدان موجب ایجاد سرطان تخمدان میشود که در سنین مختلف از قبل از بلوغ، دوران بارداری و پس از یائسگی دیده میشود. سرطانهای تخمدان بسیار متعدد و متنوع هستند و شدت رشد و سرعت بیماری برحسب نوع سرطان تخمدان متفاوت است. ولی به طور کلی در سنین قبل از یائسگی شایعتر است. در حدود یک درصد از سرطانهای تخمدان زیر ۲۰ سالگی ایجاد میشود. شایعترین سن ابتلا حدود ۴۰ تا ۵۰ سالگی است و ۳۰ تا ۴۰ درصد بدخیمیهای تخمدان بعد از ۶۵ سالگی رخ میدهد.
علت این سرطان چیست؟
علت آن در تمام موارد قابل تشخیص نیست. ارتباط ژنتیک و ارثی در برخی انواع سرطان تخمدان وجود دارد. بنابراین اگر در مادر یا خواهر یک خانم سابقه سرطان تخمدان وجود داشته باشد، خطر ابتلا در ایشان بیشتر از سایر افراد است. چاقی و مصرف غذاهای چرب هم در افزایش سرطانهای مختلف از جمله سرطان تخمدان موثر است. سرطان تخمدان در خانمهایی که زایمان نداشتهاند بیشتر از کسانی است که بارداری و زایمان داشتهاند. بلوغ زودس و یائسگی دیررس هم خطر این سرطان را افزایش میدهد. مصرف قرصهای ضدبارداری ممکن است در کاهش سرطان تخمدان نقش داشته باشد و کسانی که از قرصهای ضدبارداری استفاده میکنند کمتر به این سرطان مبتلا شوند.
می توان از آن پیشگیری کرد؟
بله، قرصهای ضدبارداری خوراکی تنها روش توصیه شده برای پیشگیری از سرطان تخمدان است. خطر ابتلا به این نوع سرطان در بیمارانی که قرصهای ضدبارداری خوراکی مصرف کردهاند، به نسبت کسانی که از داروهای ضدبارداری استفاده نمیکنند کمتر است. بارداری و زایمان هم به کاهش شیوع آن کمک میکند.
چه علایمی دارد؟
به علت قرار گرفتن تخمدانها در عمق لگن، علایم سرطان تخمدان دیر ظاهر میشود. مهمترین علامت آن، وجود یک توده یا تومور در داخل لگن به هنگام معاینه است که ممکن است با درد و فشار در لگن، یبوست یا تکرر ادرار، خود را نشان بدهد. درد شدید در قاعدگی و درد در موقع مقاربت ممکن است از علایم دیگر این تومورها باشد. بنابراین توجه به علایم فوق اهمیت دارد و به خصوص خانمها در صورت احساس بزرگی شکم حتما باید مورد بررسی قرار گیرند. اختلالات قاعدگی و خونریزی در خانمهای مسن که سالهاست یائسه شدهاند از دیگر علایم این تومورها است. متاسفانه وقتی تومور تخمدان موجب بزرگی شکم خونریزی یا وجود مایع در شکم میشود ممکن است مدتها از شروع بیماری گذشته باشد، بنابراین به کلیه خانمها در سنین باروری و پس از یائسگی باید توصیه کرد که حتی در صورتی که هیچگونه مشکلی ندارند حداقل سالانه مورد معاینات لگنی انجام پاپاسمیر قرار گیرند و در صورت شک به تودههای لگنی سونوگرافی رحم و تخمدانها خصوصا به طریق واژینال برای بررسی دقیق انجام شود.
با مشاهده کدام علایم باید به پزشک مراجعه کرد؟
برای تشخیص زودرس لازم است کلیه خانمها حداقل سالی یک بار به پزشک مراجعه و تحت معاینه دقیق لگنی و پاپاسمیر و در صورت نیاز سونوگرافی قرار گیرند چون این بیماری اگر زود و در مراحل اولیه تشخیص داده شود موفقیت در درمان بسیار خوب خواهد بود. متاسفانه در اکثریت موارد سرطانهای تخمدان، خانمها در مراحل پیشرفته به پزشک مراجعه میکنند. خانمهایی که سابقه سرطان تخمدان در خانواده دارند لازم است به طور مرتب تحت معاینه و آزمایشات لازم قرار گیرند. در صورت مشاهده این موارد باید به پزشک مراجعه شود: احساس سنگینی و فشار در لگن، احساس بزرگی شکم، تغییر در وضعیت قاعدگی، خونریزی یا لکهبینی پس از یائسگی، تغییر در وضعیت اجابت مزاج و یبوست، تکرر ادرار، درد یا خونریزی به هنگام مقاربت و تهوع، بیاشتهایی و سیری زودرس.
این سرطان چگونه درمان می شود؟
درمان در اکثر موارد جراحی است. وسعت درمان به نوع سرطان و میزان انتشار آن در داخل لگن و سایر قسمتهای بدن و سن وتمایل بیمار برای بارداری بعدی بستگی دارد. براساس نوع تومور ممکن است از شیمیدرمانی هم استفاده شود. در خانمهای یائسه برداشتن رحم و لولهها و تخمدانهای دوطرف و نمونهگیری از قسمتهای مختلف لگن و شکم انجام میشود. در خانمهای جوان در صورتی که سرطان زود تشخیص داده شود، میتوان رحم را حفظ کرد تا در سالهای بعد بارداری داشته باشد.
منابع :
1-
Dr. Jake
www.upnorthhealth.com
2-
3-
انجمن تنظیم خانواده ایران سایت zanan magazine- همشهرى الکترونى 16 دى 75 - دانستنىهاى زناشویى ص 330 - همچنین کتابهاى فیزیولوژى پزشکى و انتخاب جنسیت فرزند.دکتر شتلز
انجمنتنظیمخانوادهایرانسایتzanan magazineو همشهرىالکترونى 16دى 75
سایت farzand 11/3/82
دانستنىهاى زناشویى ص 286
باردارى و زایمان ویلیامز
کتاب "اگر پسر مىخواهید
انتخاب جنسیت فرزند،دکتر شتلز ص 47و49
مطالب مشابه :
سقط جنین :رشته حقوق
مرکز پایان کافی نت مرکزی امیراباد. سونوگرافی و آمنیوسنتز به پدر و مادر اجازه میدهد
آشنایی با بیماری آپاندیسیت و علائم و عوارض آن
مرکز پایان نامه - پروژ های دانشجویی - آشنایی با بیماری آپاندیسیت و علائم و عوارض آن - - مرکز
تحقیق در مورد تنظیم خانواده و جمعیت
مرکز پایان مرکزی امیراباد. آن از یک روش غیرتهاجمی تشخیصی، سونوگرافی از راه واژن
درمان در منزل
امیرآباد (کارگر مرکز درمان درمنزل 01288403991-09128390224- *نوارقلب ,رایوگرافی ,سونوگرافی
فيزيك پزشكي
، سونوگرافی، ماموگرافی تهران در امیرآباد توسط مرکز سرطان ام. دی
معرفی رشته فیزیک پزشکی (Medicale Physics)
، سونوگرافی، در سال ١٣۴۶، مرکز پزشکی هستهای در دانشگاه تهران در امیرآباد توسط
فیزیک پزشکی
، سونوگرافی، ماموگرافی تهران در امیرآباد توسط مرکز علوم درمانی
برچسب :
مرکز سونوگرافی امیرآباد