ترویج استفاده از غذاهای بومی در احاد جامعه
۱-پيام هاي تغذيه سومين بسيج اطلاع رساني تغذيه
· غذاهاي بومي : يك ارزش ، يك فرهنگ
· به دختران خود روش طبخ غذاهاي سنتي و بومي را آموزش دهيد.
· غذاهاي سنتي بدليل كيفيت بهتر و قيمت مناسب ( هزينه كمتر ) جايگزين مناسبي براي فست فود مي باشد.
غذاهاي بومي و سنتي را به سفره هايتان برگردانيد
۲-غذاهاي سنتي ما در مواجهه با فست فودها در حال نابودي هستند و دغدغه اصلي در زمينه تغذيه ، تغيير فرهنگ غذايي و تغيير ذائقه ما مي باشد.
در حال حاضر غذاهاي ساير ملل بيشتر به صورت خوراکهايي معروف به " فست فودها " که اغلب ترکيباتشان نامناسب بوده و در شرايط طبخ نامطلوب نظير حرارت بالا با روغن فراوان و ادويه و نمک بسيار پخته مي شوند در شهرما عرضه مي شود. متاسفانه در بخش فرهنگي، ما آنچنان برروي ترويج غذاهاي سنتي خود تلاش نکرده ايم. از همين رو در مواجهه با گسترش موج "فست فودها"غذاهاي بومي ما در حال نابودي هستند. بسياري از غذاهاي بومي و محلي ما از قبيل آش انار، آش ترش، ماشوي ، دملمه و دمپختك مغذي و مفيد هستند. به عنوان مثال "عدسي " از مواد غذايي ارزشمندي است که در برخي مدارس نيز به عنوان ميان وعده سالم به دانش آموزان داده مي شود.
آشنا كردن كودكان ، نوجوانان و دانش آموزان با اينگونه غذاها و ميان وعده هاي سالم سنتي موجب زمينه سازي سلامت آيندگان و آشناسازي ايشان با فرهنگ و سنت هاي گذشتگانمان مي باشد ؛ از اينرو به عنوان مثال باسلوق گردويي ، نان قندي ساوه اي ، روح افزا و ... از ميان وعده هاي سالم براي زنگ تفريح دانش آموزان مي باشد كه مي توان به مرور زمان جايگزين ميان وعده هاي ناسالم گردند.
غذاهاي بومي شهرستان ساوه اغلب از تركيب گروه هاي مختلف غذايي بدست مي آيند كه اين مسئله خود نشان دهنده بالابودن ارزش غذايي اين قبيل غذاها و غني بودن فرهنگ غذايي اين شهرستان است اما متأسفانه بسياري از غذاهاي بومي اين منطقه به مرور زمان رو به فراموشي مي روند و غذاهاي ناسالم غربي جايگزين آنها مي شوند ، چنانچه پيتزا كه يكي از معروفترين غذاهاي فست فود مي باشد و 10 تا 15 سال پيش كسي علاقه به مصرف آن نداشت امروزه در سفره بسياري از منازل جايگاه مطلوبي يافته است.
مسأله تغذیه و بهبود برنامههای غذایی از طریق ایجاد تغییرات کوچک و مؤثر در شیوه زندگی امروزه حرف اول را میزند و امروزه تغذیهدرمانی یکی از مؤثرترین راههای کنترل بیماریهای غیرواگیر محسوب میشود تا جایی که ریشه بسیاری از این بیماریهای غیرواگیر مانند ديابت ، بيماري هاي قلبي عروقي ، فشار خون ، سرطان و ... تغذیه نامناسب مي باشد.
غذاهای بومی را بايد جایگزین غذاهای وارداتی کنیم؛ در همین راستا، اگر شناختی جامع از باورهای قدیمی و عادات غذایی گذشتگانمان به دست آوریم که از ريشه اي كهن برخوردار است و نقاط قوت غذاهاي ساوجي را گسترش دهیم و نقاط ضعف را برطرف کنیم، نه تنها از هدر رفتن هزینههای خانوار جلوگیری میکنیم بلکه به پیشگیری از بروز بیماریهاي مزمن میپردازیم که از اهمیت ویژهای برخوردار است.
درواقع اينكه اشکالات، غذایی را که به شکل روتین و هر روزه مي خوريم را برطرف کنیم، بسیار عملیتر از آن است که از پایه و بنیان غذای جدیدی را جایگزین کنیم چراکه انجام اصلاحات کوچک همیشه کارسازتر بوده است و در واقع بسياري از غذاهاي بومي منطقه ما بدون اشكال بوده و از ارزش غذايي بالايي برخوردارند
۳-روز شمار سومين بسيج آموزشي « تغذيه صحيح با تأكيد بر تهيه و مصرف غذاهاي بومي و با ارزش غذايي »
9 دی ماه : «سلامت تغذیه با کاهش هزینهها(سلامت تغذیه با هزینه کمتر)»
10 دی ماه: «سلامت تغذیه با ترویج الگوهای بومی و سنتی».
11 دی ماه: «ارتقای آموزههای تغذیهای مناسب اسلامی و ایرانی»
12 دی ماه: «تقویت همکاریهای بین بخشی در جهت ارتقای فرهنگ مصرف غذاهای بومی و سنتی»
13 دی ماه: «نقش رسانههای جمعی در ترویج غذاهای سنتی، بومی و منطقهای»
14 دی ماه: «سلامت تغذیهای آحاد جامعه با تنقلات و میان وعدههای بومی و سنتی»
15 دی ماه : «ارتقای الگوی مصرف تغذیه صحیح در مناسبتهای مذهبی»
۴-غذاهاي بومي : يك ارزش ، يك فرهنگ
غذاي بومي و سنتي هر منطقه نشان از بافت فرهنگي آن منطقه دارد . در سالهاي اخير با تغيير سبك زندگي نوع غذاي مردم نيز دستخوش تغييرات اساسي شد كه مهمترين دستاورد اين تغيير به مخاطره افتادن سلامت مردم بوده است چرا كه غذاهاي جديد كه بعضاً با تبليغات گسترده به سفره هاي خانواده هاي ايراني راه يافته اند ، اغلب بدليل نداشتن كيفيت لازم نمي تواند به عنوان يك غذاي سالم تلقي گردد از جمله برخي از اين غذاها نظير برنج سفيد و ماكاروني بدليل داشتن نشاسته و كربوهيدرات فراوان اغلب موجبات چاقي و اضافه وزن را فراهم مي آورند و برخي نظير انواع فست فودها ( انواع سوسيس ، كالباس و .. ) و نوشابه ها بدليل استفاده از نگهدارنده هاي شيميايي و رنگها و .. علاوه بر ايجاد چاقي و اضافه وزن سلامت عمومي بدن را در دراز مدت را به خطر مي اندازند . بيماريهاي قلبي عروقي ، فشار خون بالا ، چربي خون بالا و برخي از انواع سرطانها نمونه بارز اين خطرات مي باشد كه بدليل نا آگاهي مردم بخصوص جوانان روند رو به رشدي در جامعه كنوني ما دارند. در مقابل غذاهاي بومي و سنتي هر منطقه بدليل سازگاري با محيط و سبك زندگي مردم آن منطقه ، قيمت مناسب و در دسترس بودن مي تواند جايگيزيني مناسب براي غذاهاي فاقد ارزش غذايي مناسب گردند. به علاوه غذاهاي بومي فاقد مواد نگهدارنده و رنگهاي شيميايي هستند كه در صنعت بطور گسترده از آنها در پروسه توليد مواد غذايي استفاده مي گردد بعلاوه مردم نسلهاي قبل با تركيب مناسب مواد غذايي علاوه بر تهيه غذاهاي خوش طعم ، نياز بدن به مواد غذايي مورد نياز مانند پروتئين را كه از مواد غذايي بارزش است را فراهم آورده اند. اما يك نگاه به سبد غذايي خانواده ها حاكي از اين حقيقت تلخ است كه اغلب غذاهاي سنتي به فراموشي سپرده شده اند و بسياري از جوانان حتي نام برخي از غذاهاي بومي منطقه خود را نمي دانند و ساير افراد نيز فرصت كم و نياز به تهيه غذاي سريع را دليل حذف غذاهاي بومي بر مي شمرند در حالي كه اگر نگاهي واقع بينانه داشته باشيم در هر منطقه غذاهاي متنوع بسياري وجود دارند كه نياز به زمان پخت كمتري دارند. به همين دليل در عصر حاضر و با توجه به كلام رهبر معظم انقلاب آقاي آيت ا.. خامنه اي كه با روشن بيني خود امسال را بعنوان سال توليد ملي حمايت از كار و سرمايه ايراني ناميده اند بايد سعي و اهتمام همه ما شناساندن غذاهاي بومي مناسب و ابا ارزش غذايي بالا به آحاد جامعه باشد تا شاهد پيشرفت جامعه به همت مردمي بلند نظر و سالم باشيم. در ادمه به بررسي تعدادي از غذاهاي سنتي شهرستان ساوه مي پردازيم:
· آش جو ساوه اي و رشته داغ لمه علاوه بر طعم بسيار مطلوب بدليل استفاده از گروه غلات ، حبوبات مي تواند نياز به پروتئين را مرتفع نمايد.
· آش ترشي و آش آلو كه با مقدار مناسبي از غلات ، حبوبات و خشكبار تهيه گرديده است مي تواند علاوه بر تأمين پروتئين بدليل استفاده از انواع برگه هاي غذاي مناسبي براي سالمندان و افرادي باشد كه از مشكل يبوست رنج مي برند.
· آش انار نيز مانند ساير غذاهاي منطقه علاوه بر تأمين مواد غذايي مورد نياز بدليل استفاده از انار تأثير بسزايي در ايجاد طراوت و كاهش غلظت خون دارد.
· شربت غورابه كه با آب انگور تهيه مي شود و علاوه بر طراوت بخشيدن به روزهاي گرم تابستان در پاكسازي عروق خوني نقش دارد.
علاوه بر اين غذا هاي مواد غذايي ديگري نيز وجود دارند كه مي توانند بعنوان يك ميان وعده سالم مخصوصاً براي دانش آموزان استفاده گردد مانند انجير مغزي ، باسلوق ، انواع شيرينيهاي سنتي ساوه مانند روح افزا و نان ماستي و..
مطالب مشابه :
مقايسه عادات غذايي ايرانيها و ساير ملل
مطالب جالب و دانلود - مقايسه عادات غذايي ايرانيها و ساير ملل - از مطالب علمی و جالب توجه
ترویج استفاده از غذاهای بومی در احاد جامعه
۲-غذاهاي سنتي ما در مواجهه با فست فودها در حال نابودي هستند و دغدغه اصلي در زمينه تغذيه
غذاهای ملل مختلف:کانادا
غذاهای ملل غذا. غذاهاي محبوب كانادايي ها هاي مربوط به ساير كشورهاي آسيايي از
غذاهای ملل مختلف:سوریه
غذاهای ملل در سوريه غذاهاي سنتي ديگر غذاي رايج در سوريه و ساير کشورهاي خاورميانه حمص
با سامان گلريز، كارشناس برنامه «بهونه»
با حذف آموزش غذاهاي فرنگي از ايراني، آموزش غذاهاي ساير ملل را اولويت و ضرورت
مصاحبه با طعم سامان گلریز!
با حذف آموزش غذاهاي فرنگي از ايراني، آموزش غذاهاي ساير ملل را اولويت و ضرورت
غذای ایرانی می تواندبهترین جاذبه گردشگری باشد.
ايرانيها بايد با كمي كنجكاوي و ماجراجويي بيشتر به سراغ غذاهاي ملل ساير غذاهاي محلي
آش ماست تبریز
آموزش آنلاین شیرینی پزی و آشپزی ایرانی و ملل. در دسته غذاهاي به ساير آش ها
جشن نوروز در سازمان ملل متحد
سازمان ملل متحد هجدهم با غذاهاي سنتي منشور ملل متحد و ساير اعلاميههاي
غذاهای ایتالیایی
اكثر ايتالياييها معتقدند غذا چيزي است كه آنها را از ساير غذاهاي مخصوص خود آشپزی ملل
برچسب :
غذاهاي ساير ملل