آموزش گام به گام بسکتبال(3)
آموزش گام به گام بسکتبال(3)
حرکتهای پیرامونی(بازی کردن اطراف محوطه پنالتی)
هر بحثی درباره حرکتهای تهاجمی فردی باید با یادآوری این نکته همراه باشد که بسکتبال قبل از هر چیز، ورزش تیمی است. بنابراین هنگامی که شرایط بازی، موقعیتهایی برای بازیکنان مالک توپ فراهم میکند تا از حرکتهای تهاجمی استفاده کنند آنها باید هماهنگی کاملی بین حرکت خود با 4 بازیکن دیگر، ایجاد کنند. به عنوان یک مربی شما نیاز دارید تا محدودیتهای مشخصی برای حرکتهای تهاجمی فردی قایل شوید.
البته حرکتهای بیرونی، حرکتهای تهاجمی اطراف و کنارههای زمین است. در این خصوص 4 نوع حرکت بیرونی فردی وجود دارند.
1- حرکتهای توپ زنده (هنگامی که بازیکن مهاجم با توپ هنوز اجازه دریبل کردن دارد)
2- حرکتهای در حال دریبل (هنگامی که مهاجم در حال دریبل کردن است)
3- حرکتهای توپ مرده (حرکتهایی که در خاتمه دریبل انجام میشود، هنگامی که بازیکن از دریبل خود استفاده کرده است و آن را متوقف کرده و مالکیت توپ را در اختیار دارد)
4- شوتهای تکمیلی (شوتهایی که بعد از دریبل انجام میشود)
بازیکن باید در هنگام مالکیت ، توپ را حفاظت کرده و آن را نزدیک بدن نگاه دارد و از بدن به عنوان سپر استفاده کند و در ادامه از 3 فاکتور پاس، شوت و دریبل استفاده نمایداصول بنیادی حرکتهای توپ زنده
همه حرکتهای توپ زنده از حالت ایستادن صحیح که در آن بازیکن در حالت تهدید سه گانه قرار گرفته و رو به سبد است، آغاز میشود. راهی که برای رسیدن به حالت مناسب ترجیح داده میشود، گرفتن توپ در هوا و استفاده از توقف سریع برای فرود است. در حالی که بازیکن رو به سبد قرار گرفته است، روش جایگزین آن است که توپ را با دو دست بگیرد، توقف سریع کند و بعد چرخش و در حالت تهدید سه گانه رو به سبد قرار گیرد.
بازیکن باید توپ را حفاظت کند و آن را نزدیک بدن نگاه دارد و از بدن به عنوان سپر استفاده کند. بازیکن این مراقبت را در حالت تهدید سه گانه اینطور به وجود میآورد که توپ را کمی پایینتر از شانه و نزدیک آن در حال حرکت توپ زنده، نگاه میدارد (شکل 1-8) و در حال دریبل، این عمل با دریبل کردن توپ در سمت مخالف مدافع حاصل میشود.
(شکل 1- 8 )
در انبوهی دفاع، با قرار دادن توپ زیرچانه و مهارت چرخش (شکل 2-8) و با باز کردن آرنجها به جای آویختن دستها در حال حمل توپ، مقصود حاصل میشود.
(شکل 2-8)
استفاده حداکثر از فضا و زمان، راهنمایی اساسی برای حرکتهای بیرونی با توپ است. همه حرکتها باید سریع و هرگاه ممکن باشد در خط مستقیم به طرف سبد باشد. مهاجم باید در حال عبور از مدافع با دریبل، تماس اندکی با او داشته باشد و در حالی که حالت مناسب بدن را حفظ کرده از پاس سریع یا فریب شوت استفاده کند. حرکت توپ زنده (استفاده از دریبل برای عبور از مدافع) باید با برداشتن گام سریع از کنار مدافع به طرف سبد، انجام شود.
قانون حمله با پای جلو هنگامی به کار میرود که مدافع در حالت ایستادن با پاهای جلو و عقب، دفاع میکند. (شکل3-8)
سمتی که بیشترین آسیبپذیری را برای مدافع دارد، طرفی است که پای او جلو قرار دارد زیرا مدافع قبل از برگشت زاویهدار خود برای سد کردن نفوذ مهاجم باید (روی پای عقب) بچرخد. بنابراین مهاجم باید از پای جلو مدافع شناخت داشته باشد و در صورت امکان در حرکت توپ زنده از آن سمت بدن عبور کند.
(شکل3-8)
حمله مهاجم به سبد حریف، باید با شتاب گرفتن توأم با حفظ کنترل همراه باشد. «حالا یا هرگز» به این معناست که حرکت توپ زنده باید بلافاصله بعد از دریافت پاس انجام شود، قبل از این که دفاع خود را با حالت جدید تنظیم کند و در حالی که هنوز در حال حرکت است.
هدف هر حرکت توپ زنده در منطقه قدرت (پنالتی) لی آپ با یک دریبل برای کسب امتیاز است اما بازیکنان باید دفاع را مورد مطالعه قرار دهند، تا امکان استفاده از دریبل کنترل شده به عنوان یک واکنش برای مقابله با آرایش جدید دفاع را ارزیابی کنند. یادگیری کنترل دریبل بخوبی، اجازه استفاده از پاس در ثانیه آخر به هم تیمی آزاد میدهد که این به نوبه خود باعث مبارزه بیشتری با دفاع خواهد شد.
عبور از مدافع با دریبل و روی پای ثابت صورت میگیرد ، در این میان بازیکن راست دست باید از سمت چپ مدافع طوری عبور کند که گام اول با پای راست برداشته شود و بالعکس این حرکت از حالت تهدید سه گانه با پاهای جلو و عقب و فشار آوردن روی پای محور انجام میگیردحرکتها با پای ثابت مشخص
این حرکتها باید هنگامی استفاده شود که یک پای محور اولیه برای تمام حرکتهای توپ زنده استفاده شده است. پای چپ باید برای راست دستها استفاده شود و بالعکس. حرکتهایی که باید آموزش داده شوند عبارتند از: حرکت مستقیم با دریبل، حرکت توأم با درنگ، گام کشویی و گام ضربدری.
حرکت مستقیم با دریبل
عبور از مدافع با دریبل و روی پای ثابت صورت میگیرد ، در این میان بازیکن راست دست باید از سمت چپ مدافع طوری عبور کند که گام اول با پای راست برداشته شود و بالعکس این حرکت از حالت تهدید سه گانه با پاهای جلو و عقب و فشار آوردن روی پای محور انجام میگیرد. حرکت سریع با پای آزاد و مستقیم به طرف سبد، همزمان با هل دادن توپ به سمت زمین در جلو بدن و قبل از حرکت دادن پای محور، صورت میپذیرد. سرانجام یک گام برای عبور از مدافع با پای محور برای حمله به طرف سبد برداشته میشود. شمارهگذاری قسمتهای حرکت شامل این بخشهااست:
* گام انفجاری با پای ثابت.
* هل دان توپ به سوی زمین و حرکت با دریبل. (شکل4-8)
(شکل4-8)
حرکت با درنگ یا گام به گام
این حرکت از سمت پای ثابت انجام میشود و بعد از یک گام کوتاه به طرف حریف برای ارزیابی واکنش وی از آن استفاده میشود. شروع از حالت تهدید سه گانه است بعد یک گام کوتاه نفوذی با پای متحرک به سمت مدافع و سبد برداشته میشود. اگر مدافع واکنشی نشان نداد، گام انفجاری با همان پا برای عبور از مدافع برداشته میشود. تجربه حرکت شامل یک گام نفوذی و کوتاه ، یک گام بلند انفجاری وحرکت با دریبل که با هل دادن توپ به جلو و روی زمین آغاز میشود. (شکل 5-8)
گام کشویی
حرکت دیگر از طرف پای متحرک، گام کشویی است که شامل یک فریب مستقیم و بعد بازگشت به حالت تهدید سه گانه است که در پی آن حرکت مستقیم با دریبل انجام میشود. ترتیب حرکتها آن است که ابتدا حالت تهدید سه گانه شکل میگیرد، بعد یک گام نفوذی در همان سمت که پای متحرک قرار دارد انجام میشود، دوباره برگشت به حالت تهدید سه گانه صورت میگیرد. هنگامی که مدافع در واکنش به برگشت مهاجم به حالت تهدید سه گانه به جلو حرکت کرد، مهاجم باید حرکت خود با دریبل را در همان جهت گام اولیه، به اجرا درآورد. تجزیه حرکت این گونه است:
* گام نفوذی (پایین)
* برگشت به حالت تهدید سه گانه (بالا)
* گام انفجاری (پایین)
* حرکت با دریبل (رفتن) که با هل دادن توپ به جلو و سمت زمین آغاز میشود (شکل 5-8 )
(شکل 5-8 )
گام ضربدری
این یک حرکت اساسی در جهت مخالف است هنگامی که مدافع بیش از اندازه به سمت پای متحرک آمده تا آن حرکت را خنثی کند. این حرکت شامل استقرار حالت تهید سه گانه، برداشتن یک گام کوتاه نفوذی به طرف مدافع، حرکت ضربدری پای متحرک از جلو مدافع و به سمت دیگر بدن او و عبور از مدافع است. در حالی که توپ نزدیک بدن نگاه داشته شده و همزمان با حرکت پا از جلو بدن عبور داده میشود. سپس توپ در جلو فرد به طرف زمین هل داده میشود و حرکت با دریبل آغاز میشود. بازیکن باید پای محور را تا انجام گامهای نفوذی و ضربدری ثابت نگاه دارد. تجزیه حرکت شامل این قسمتها است:
* برداشتن یک گام نفوذی
* عبور دادن پای متحرک و توپ از جلو مدافع و به سمت دیگر بدن وی
* هل دادن توپ به جلو و روی زمین درحرکت با دریبل (شکل 6-8) توپ باید از بالا یا پایین در ارتفاع سینه یا زانواز جلوی مدافع عبور داده شود
(شکل 6-8)
حرکت مستقیم با توپ، درنگ، گامکشویی و ضربدری 4 حرکت اصلی توپ زنده هستند که برای مبارزه با اغلب مدافعان، مورد احتیاج هستند. این موارد برای اغلب بازیکنان تازه کار کفایت میکند.
حرکتهایی با پای محور دلخواه
این حرکتها زمانی کاربرد دارند که هر دو پا را بتوان به عنوان محور انتخاب کرد و توپ نیز زنده باشد. بازیکنان راست و چپ دست هر 2 باید قادر به محور قرار دادن هر کدام از دو پای خود، هنگام انتخاب این حرکتها باشند.
حرکت مستقیم در جهت اولیه
در این حرکت عبور از مدافع با دریبل انجام میشود و در آن یک گام انفجاری با پای که سمت حرکت مهاجم است برداشته میشود. ترتیب اجرا شامل توقف سریع رو به سبد و هنگام عبور از راست، استفاده از پای چپ به عنوان پای محور و برداشتن یک گام انفجاری برای عبور از مدافع با پای راست است. همچنین هنگام عبور از چپ ، گام با پای چپ و محور پای راست است. توپ برای دریبل با فشار به جلو و سمت زمین هدایت میشود. اجزای این حرکت عبارتند از:
* یک گام انفجاری با پای سمتی که حرکت از آن سمت انجام میشود
(پای راست به سمت راست، پای چپ به سمت چپ)
* هل دادن توپ به جلو برای شروع حرکت با دریبل.
حرکت مستقیم با پای مخالف
این حرکت با دریبل برای عبور از هر دو طرف مدافع با پای مخالف انجام میگیرد و در آن همانند حرکت مستقیم توپ در پوشش بدن قرار میگیرد. حرکت با دریبل از سمت مخالف، با یک توقف سریع رو به سبد آغاز میشود و هنگام عبور از راست، گام برای عبور از مدافع با پای چپ و انفجاری برداشته میشود و توپ به جلو هل داده میشود. اجزای این حرکت عبارتند از:
*برداشتن یک گام انفجاری با پای مخالف سمت حرک انتخابی
*هل دادن توپ به جلو و سمت زمین برای حرکت یا دریبل (شکل 1- 9)
(شکل 1- 9)
ضربدری
بازیکنان باید همچنین حرکت مخالف با هر پا به عنوان پای محور را بیاموزند (فریب به راست)، حرکت ضربدری به چپ با محور قرار دادن پای چپ (فریب به چپ)، گام ضربدری به راست با محور قرا دادن پای راست. برای اجرای این حرکت ابتدا یک توقف سریع رو به سبد انجام میگیرد، سپس یک گام نفوذی و ضربدری با همان پا و در جهت مخالف (سمت چپ) برداشته میشود (همزمان با این گام توپ نزدیک به بدن از یک طرف بدن به طرف دیگر برده میشود) و سرانجام توپ به جلو و سمت زمین هل داده میشود و حرکت با دریبل آغاز میشود. تجزیه حرکت به قرار زیر است:
* یک گام نفوذی
*یک گام ضربدری با همان یا هنگامی که توپ از یک طرف بدن به سمت دیگر عبور داده میشود
*حرکت با دریبل که با هل دادن توپ به جلو و سمت زمین آغاز میشود (شکل 2-9)
(شکل 2-9)
اصول بنیادی حرکتهای با دریبل
حرکت توأم با دریبل که بعد از حرکتهای توپ زنده، استفاده میشوند با ذکر جزئیات در قسمتهای گذشته (کنترل توپ) تشریح شدهاند. مهارت در حرکتهای توپ زنده باید با بهبود سرعت و حرکتهای کنترل شده با دریبل، تکمیل شود.
اصول بنیادی حرکتهای توپ مرده
این حرکتها بعد از اتمام دریبل استفاده میشوند، هنگامی که توقف سریع در فاصله 3 متری سبد، صورت گرفته باشد. این حرکتها قابل استفاده در حرکت به چپ و راست هستند اما برای موثر واقع شدن، بازیکنان باید در فاصلهای باشند که امکان شوت داشته باشند.
بازیکنان صاحب توپ باید تا حد امکان از موقعیتهای توپ مرده، دوری کنند مگر این که اجرای یک پاس یا شوت قابل پیشبینی باشد. به بیان دیگر یک بازیکن خوب نباید قبل از آنکه تصمیم به کاری بگیرد دریبل خود را قطع کند.
حرکتهای توپ مرده با امکان محور قراردادن هر دو پا
شوت جفت : بازیکنان باید توقف سریع داشته باشند و شوت جفت را با تعادل و کنترل انجام دهند.
فریب شوت و شوت جفت: بازیکنان باید توقف سریع داشته باشند و در پی آن فریب شوت موثری را اجرا کنند. توپ تا ارتفاع سر بالا برده میشود در حالی که حالت ایستادن صحیح حفظ میشود و پاها قفل میشود تا برای شوت جفت آماده باشند.
گام برداشتن به داخل : امکان دیگراستفاده از حرکت پیشرفته شوت لی آپ بعد از توقف سریع (با یا بدون فریب شوت) است. بازیکنان باید توقف سریع رو به سبد انجام دهند و در پی آن فریب شوت انجام دهند تا مدافع را از حالت استقرار دفاعی مناسب، خارج کنند مگر این که مدافع خود مرتکب اشتباه شده باشد. هنگام حرکت به راست، آنها باید گام چپ خود را پشت پای مدافع بگذارند (یا با پای راست هنگام رفتن به چپ) و یک شوت لی آپ یا شوت پست با دست راست یا چپ انجام دهند. اجزای این حرکت عبارتند از:
*فریب شوت
* گام خود را پشت مدافع گذاشتن
* یک شوت لی آپ
حرکت ضربدری : این حرکت پیشرفتهای است که در جهت مقابل حرکت اولیه انجام میشود، فریب در یک جهت و عبور از مدافع برای لی آپ یا شوت پست در جهت مخالف شکل میگیرد. آغاز حرکت با توقف سریع رو به سبد است، پس یک گام نفوذی با هر کدام از پاها برداشته میشود، حرکت بعد گام ضربدری با همان پا در سمت مخالف آن پا (حرکت به راست با پای چپ و بالعکس) برای لی آپ یا شوت پست است. تجزیه حرکت شامل این مراحل است:
* گام نفوذی
* حرکت ضربدری
* لی آپ یا شوت پست
چرخش کننده در جا : حرکت چرخشی به پشت ولی آپ یا شوت پست، موثرترین حرکت توپ مرده بعد از توقف سریع در زاویه مناسب با خط زیرین است و هنگامی به کار میرود که راه مستقیم به سبد به وسیله مدافع سد شده باشد. شما میتوانید این حرکت پیشرفته را اینگونه آموزش دهید که بازیکن را وادارید طوری توقف سریع کند که رو به خط عرضی و محوطه پنالتی داشته باشد، روی پای نزدیکتر به خط زیرین چرخش پشتی انجام دهد و یک شوت لی آپ یا شوت پست را اجرا کند. تجزیه حرکت شامل این مراحل است:
* انجام چرخش پشتی و گام گذاشتن پشت مدافع و به سمت سبد با پای مخالف
* شوت لی آپ یا شوت پست (شکل 3-9)
(شکل 3-9)
اصول بنیادی شوتهای تکمیلی
تمام حرکتهای توپ زنده و توام با دریبل باید منجر به یک پاس، حرکت توپ مرده یا یک شوت تکمیلی بشود.
نکتههای مورد توجّه مربیان درباره حرکتهای بیرونی
بازیکنان را تمرین دهید تا از نکتههای کلی زیر پیروی کنند:
1- مدافع را در معرض دید قرار دهید.
2- از حرکتهای مشابه مسابقه و با سرعتهای مشابه استفاده کنید.
3- چابکی و تعادل خود را بهبود بخشید.
4- با حداکثر سرعت و با کنترل حرکت کنید.
5- حرکتهای قانونی انجام دهید.
6- ابتدا کار را صحیح انجام دهید، سپس صحیح و سریع عمل کنید.
تمرینهای پیرامونی
تمرین حرکتهای توپ زنده، توپ مرده و تکمیلی در چند صف
هدف: آموزش حرکتهای توپ زنده ، مرده و مروری بر حرکتهای هنگام دریبل.
تجهیزات: یک توپ برای هر صف، کل زمین.
روش: 4 صف از بازیکنان، پشت خط عرضی جای دهید. هیچ دفاعی در زمین قرار نگرفته است. هر دوره حرکت باید شامل آغاز با حرکت توپ زنده، حرکت(ها) با دریبل در وسط زمین و حرکت توپ مرده یا تکمیلی در نزدیکی سبد مقابل باشد.
(شکل 4-9)
حرکتهای بیرونی با دریافت پاس چرخشی
هدف: پیشرفت در مهارت استفاده از حرکتهای بیرونی.
تجهیزات: سبد و یک توپ برای هر بازیکن.
روش: از نیمه زمین، یک توپ و یک سبد استفاده کنید و بازیکنان را وادارید به خود پاس داده و آن را دریافت کنند و حرکتهای توپ زنده و تکمیلی را تمرین کنند. بازیکنان یک پاس دو دستی از پایین که توأم با چرخش باشد، به خود داده و همه حرکتهای خود را در مکانها و موقعیتهای اولیه با آن آغاز میکنند.
مراحل حرکت این گونه است: ابتدا دادن یک پاس چرخدار در نقطهای واقع در نزدیکی محوطه پنالتی و بعد گرفتن توپ بعد از اولین برخورد آن با زمین در حالی که پاهای بازیکن در هوا قرار دارد و در پی آن فرود آمدن در حالی که رو به سبد باشد. این کار باید همواره با توقف سریع و چرخش و بعد حمله به سبد انجام شود. مربیان باید همواره حرکتهای بازیکنان را مورد ارزیابی قرار دهند. به خاطر داشته باشید فقط تمرین کامل و درست، نتیجه کامل در پی خواهد داشت. شیوه استفاده از هر کدام از دو پا به عنوان محور حرکت باید جهت پیشرفت در کار با پاها مورد استفاده قرار گیرد. استفاده کردن از این تمرین خود آگاهی دهنده امکان تمرین اختصاصی توپ زنده، دریبل، توپ مرده و حرکتهای تکمیلی را با رعایت اصول اولیه و بنیادی، ممکن میسازد.
مهارت نزدیک شدن به مهاجم صاحب توپ(یکعلیه یک) ، (2علیه 2) ، (3علیه3) و (4علیه4)
هدف: تمرین کردن همه حرکتهای بیرونی بوسیله بازیکنان آن مکانها.
تجهیزات: یک توپ و یک سبد برای هر گروه.
روش: بازیکنان را در چند صف در زیر هر یک از سبدها جای دهید. اولین بازیکن که با توپ به زیر سبد گام بگذارد، مدافع خواهد بود. صفی از مهاجمان در فاصله 5/4 الی 5/5 متری رو به سبد قرار میگیرند. مدافع یک پاس سریع و هوایی به اولین بازیکن صف حمله میدهد و برای دفاع کردن به وی نزدیک میشود. به محض انجام پاس، تمرین برای حمله و دفاع آغاز میشود. مهاجم بیرونی، باید دفاع را ارزیابی کند و به عمل مدافع واکنش مناسب نشان دهد و اصول اولیه را برای اجرای شوت یا انجام حرکت بیرونی به کار گیرد. بعد از اجرای حرکت، مهاجم به انتهای صف دفاع و مدافع به انتهای صف حمله کنندگان میرود. بازی دریافت توپ و مبارزه برای گل زدن یا هر انتخاب دیگری را مورد استفاده قرار دهید. تمرین میتواند در حالت 2علیه2 ادامه پیدا کند که کار تیمی توأم با رقابت با بازی سمت توپ و دور از توپ در آن تمرین خواهد شد.
حرکتهاي داخلي (بازي کردن در پست)
اغلب مربيان و بازيکنان اهميت بازي داخلي محوطه با بازيکنان پست که پاس را نزديک يا داخل محوطه پرتاب آزاد دريافت ميکنند، مورد توجّه قرار ميدهند. بازي داخلي ميتواند چند منظور مفيد را تامين کند. اين هدفها اقدام به شوتهايي با آمار موفقيت بالا و موقعيتهاي گل زدن نزديک سبد است. اين بازي همچنين به تعداد موقعيتها براي شوت 3 امتيازي ميافزايد. دفاع کردن از بازيکناني که پست بازي ميکنند، مشکل است واغلب هنگام شوت، روي آنها خطا صورت ميگيرد. هنگامي که پاس به يک بازيکن پست، داخلي محوطه داده ميشود دفاع براي مراقبت از آنها تحت فشار قرار ميگيرد و درهم ميريزد. برگرداندن پاس به بيرون منطقه قدرت را خالي کرده و امکان شوت 3 امتيازي را فراهم ميسازد.
پيشنهاد ارايه شده در اين فصل تاکيد بر عامل کليدي ديگر به منظور کسب امتياز است و آن فرستادن توپ به داخل محوطه براي شوت با درصد موفقيت بالا و فشار به دفاع براي توجه به داخل به منظور خالي ماندن مناطق بيروني براي امکان شوت و خصوصاً شوتهاي 3 امتيازي منطقهاي است.
اصول بنيادي بازي پست
بازي در پست، کليد موفقيت براي دور کردن دفاع از سبد است. بازي کردن در پست، مهارتي است که حداقل نياز را به کنترل توپ دارد و به آساني قابل آموزش به بازيکنان با اندازههاي مختلف، بشرط تمرين کافي و داشتن صبر است. بازيکنان خوب پست با پيشرفت در حرکتهاي متنوع داخلي (حرکتهايي که پشت به سبد انجام ميشود) خود را آزاد کرده و شوتهايي با امکان گل بالا انجام ميدهند. اين شوتها اغلب از موقعيت پست پايين يا ميانه، صورت ميگيرد (شکل 1-10)
نفوذ
تيم مهاجم بايد با يک روش اساسي نظير بردن توپ با دريبل به داخل يا با پاس به بازيکن پست، در دفاع نفوذ کند. هدف از نفوذ تهاجمي، به وجود آوردن موقعيت شوت تا حد امکان نزديک به سبد و اغلب داخل محوطه پنالتي است.
شوتهاي با استفاده از تخته
بازيکنان مهاجم بايد بعد از اغلب حرکتهاي داخلي خصوصاً در زاويه 45درجه و هنگام استفاده از حرکت قدرتي يا در موقعيتهاي ريباند تهاجمي، از تخته استفاده کنند. قانون ميگويد: هرگاه به سمت شيشه (تخته) ميرويد، از آن استفاده کنيد.
(شکل 1-10)
فرض بر گل نشدن
از آنجا که بازيکنان داخلي نزديک به سبد جا دارند، بايد اولين ريباند کنندهها باشند. زيرا شوت کننده بهتر از همه ميتواند مکان و زمان شوت را تعيين کند، بازيکن پست که حرکت داخلي انجام ميدهد همواره فرض ميکند که شوت او گل نميشود و آماده ريباند است به اين ترتيب که از حالت ايستادن صحيح با آرنجهاي باز و دستهاي باز که بالاي شانهها نگاه داشته شدهاند، استفاده ميکنند.
هر بازيکن ميتواند پست بازي کند
همه بازيکنان، پست هستند. هر چند تعدادي از بهترين بازيکنان داخلي از نظري قد متوسط يا بلند هستند، مهارت از قد مهمتر است. عامل مهمتر نسبت قد با مدافع است. هر بازيکن بايد قادر به جا گرفتن جلو يک مدافع با قد مشابه يا کوتاهتر باشد.
انتظار برخورد را داشتن
از آنجا که محوطه داخلي اغلب شلوغ است، برخورد فيزيکي اغلب اجتناب ناپذير است. بازيکنان داخلي بايد ايجاد برخورد کنند و از بدنهايشان براي کنترل مدافعان بهره ببرند. بازيکنان بايد بياموزند که خود برخورد را آغاز کنند در حالي که تعادل و حالت صحيح بدن را حفظ کردهاند.
دستها بالا
پاس دادن به بازيکنان داخلي کاري دشوار است و به علت انبوهي مدافعان و کمي وقت، جاي کمي براي اشتباه وجود دارد لذا بازيکنان داخلي بايد همواره آماده دريافت و پاس سريع از هم تيمي خود باشند و دستهاي خود را بالا نگاه دارند.
صبر
بسياري از بازيکنان پست مطالب را دير ياد ميگيرند و ممکن است به علت اندازه بزرگ جثه و فقدان هماهنگي داراي قوه تجسم ضعيفي باشد که البته چاره کار زمان بيشتر براي آموزش، صبر و تمرين مرتب است.
مهارتهاي بازي پست
بازيکنان را در حالت ايستادن مخصوص پست قرار دهيد. بازيکنان داخلي يا پست بايد توانايي قرار گرفتن در يک حالت فوقالعاده را در خود تقويت کنند. در اين حال فاصله پاها بيش از عرض شانههاست، مرکز ثقل به زمين نزديکتر است، آرنجها باز، بازوها موازي با زمين و در امتداد شانهها و دستها بالا و اندکي متمايل به جلو و انگشتان رو به سقف دارند. (شکل 2-10) بازيکنان پست بايد علامت براي دريافت پاس را با دو دست نمايش دهند. دستها بالا و آماده، حفظ خواهند شد.
(شکل 2-10)
عمل جا گرفتن پست جلوي مدافع (پست آپ) روي خطي انجام ميشود که از توپ به سبد (بطور فرضي) رسم شده باشد. بازيکنان داخلي بايد سعي کنند در حاشيه خارجي محوطه پنالتي خود را آزاد کنند، اين محل بايد در نزديکي خط فرضي توپ به سمت سبد باشد. استقرار روي اين خط مسافتي را که توپ پاس شده بايد طي کند، کاهش ميدهد.
بطور ايدهآل بازيکن پست بايد طوري مستقر شود که امتداد شانههايش عمود بر خط فرضي بين توپ و سبد باشد.
رفتن به فضاي باز در لحظه مناسب، ديگر وظيفه اوليه بازيکن پست است. چون بازي پست يک نبرد دائمي تک به تک است، بازيکنان بايد ياد بگيرند که ايجاد برخورد کنند و آزاد بمانند. زماني که بازيکن مدافع محلي را اشغال کرده است، بازيکنان داخلي بايد با تماس بدني مدافع را در جاي خود نگاه دارند. آنها بايد فعال باشند و از تمام بدن در يک حرکت نيم دايرهاي ، استفاده کنند (شکل 3-10) آنها بايد با نشيمنگاه خود روي رانهاي مدافع نشسته و تماس خود را حفظ کنند.
(شکل 3-10)
توپ گرفتن داخل
بازيکن پست بايد قادر به مهار کردن مدافع در يک نقطه و آماده دريافت پاس باشد. پاس دهنده به بازيکن پست بايد به دست علامتدهند او و دور از نزديکترين مدافع، پاس دهد. محل پاس به بازيکن پست اجازه محدود کردن مدافع در مکان خاص را ميدهد. بازنگاه داشتن دالان پاس از سختترين کارهايي است که بايد آموزش داده شود. بازيکنان بايد پاهاي خود را فعال نگاه دارند و تماس بدني خود را تا رسيدن توپ به نزديکي خود، حفظ کنند.
بازيکنان پست بايد با برداشتن يک گام به استقبال توپ بروند. اين کار با گرفتن توپ با 2 دست و در هوا قرار داشتن 2 پا و سپس اجراي يک توقف سريع، انجام ميشود. (مگر زماني که مدافع جلو آنها قرار گرفته باشد) به آنها بياموزيد نگاهشان را روي توپ تا رسيدن توپ به دستهايشان، حفظ کنند. بعد از دريافت توپ، آنها بايد با بردن آن به زير چانه، از توپ مراقبت کنند. در اين حال آرنجها باز، انگشتان رو به بالا و توپ زيرچانه قرار دارد. اگر مدافعان جلو بازيکنان قرار گرفته باشند، راه حل، پاس قوسي يا برگرداندن جهت حمله است. وقتي دفاع در حالت توپ ، مدافع و پست قرار دارد، 2 شيوه توصيه ميشود. اول پاس قوسي از بالاي سر مدافع است. (شکل 4-10)
(شکل 4-10)
ابتدا پاس دهنده از يک فريب پاس براي ارزيابي مدافعان سمت ضعيف (دور از توپ) و پوشش دادن آنها، استفاده ميکند و سپس بسرعت يک پاس از روي دستهاي مدافع به محل اتصال حلقه و تخته ميفرستد. بازيکنان پست حالت ايستادن خود را حفظ ميکنند و دستها را بالا نگاه ميدارند (کف دستها به طرف پاسدهنده است) و با استفاده از نشيمنگاه تماس خود را با مدافع ادامه ميدهند. بازيکن پست تا رسيدن توپ به بالاي سرش صبر ميکند و بعد خود را آزاد کرده و توپ را با دو دست ميگيرد. مهارت دوم برگرداندن توپ به پست بالا يا طرف مقابل زمين است. اگر مدافع يک طرف زمين جلوي بازيکن پست قرار گرفته باشد، با بردن توپ به سمت ديگر، مدافع پشت بازيکن پستگير ميکند و بازيکن پست به سمت توپ گام برميدارد. (شکل 5-10)
(شکل 5-10)
دور نگاه داشتن مدافع
بازيکنان داخلي بايد ياد بگيرند بطور خودکار مدافع را از بازي خارج کنند. اگر بازيکن پست، سمت پايين دفاع ميشود بايد مدافع را پايينتر نگاه دارد. اگر مدافع جلو او جاي گرفته است، وي بايد به توپ نزديکتر شود و مدافع را جلوتر براند. اگر مدافع پشت سردفاع ميکند، بايد با چرخش پشتي با برش V به داخل محوطه بروند قبل از اين که جلو مدافع جا بگيرند. پيشنهاد آن است که به مدافع اجازه داده شود جاي خود را انتخاب کند و بعد او را در همان جهت پيش برانند.
ارزيابي دفاع
وقتي مدافع جلو قرار گرفته است (بين پاسدهنده و بازيکن پست) بازيکنان را وا داريد از پاس قوسي از روي دفاع استفاده کنند يا توپ را به جهت ديگر برگردانند، مدافع را ميخکوب کنند و پست را از طرف ديگر تغذيه کنند. بازيکنان مهاجم بايد از حرکت قدرتي يا لي آب برگشتي بعد از دريافت پاس استفاده کنند. اگر مدافع پشت قرار دارد، بازيکن پست بايد توپ را گرفته و رو به سبد کند و بعد از حرکتهاي رودرروي پست ياشوت پست استفاده کند. اگر مدافع سمت پايين (سمت خط زيرين) جاي گرفته است، بازيکن پست از حرکت پست يا چرخشي استفاده خواهد کرد. بطور مشابه وقتي مدافع سمت بالا جاي گرفته است، حرکت قدرتي يا دوراني مناسبت پيدا ميکند. مطالعه و واکنش براي بازيکن پست به معناي يادگيري تماس بدني بموقع، ارزيابي پاس، چرخيدن به وسط ، ديدن تمام زمين و مبارزه با دفاع است.
مطالب مشابه :
گام به گام علوم تجربی سوم راهنمائي
گام به گام علوم تجربی سوم دانلود نمونه سوالات علوم تجربی گروه علوم راهنمایی
آزمون آغازین درس زبان انگلیسی سال سوم راهنمایی-استان خوزستان-مهر1390
گام به گام با زبان انگلیسی سال سوم راهنمایی-استان رویکردارتباطی کتاب
کمک درسی ادبيات فارسي سال اول دبیرستان - گام به گام
گام به گام نمونه سؤالات چهار گزينه ای کتاب عربی اول راهنمایی فرفره دانلود
کمک درسی زبان فارسي اول دبيرستان - گام به گام
گام به گام - ابتدایی راهنمایی نمونه سوالات چهار گزينه ای کتاب عربی دوم راهنمایی
مدارک لازم جهت ثبت نام گواهینامه رانندگی پایه 3(ب1):
آموزش گام به گام دانلود نرم گواهی اشتغال به تحصیل به تایید راهنمایی رانندگی محل
نمونه سوال دوم راهنمایی
گام به گام با انگلیسی - نمونه سوال دوم راهنمایی دانلود اهنگ. چت روم
دانلود کتاب های جدید التالیف سال 93-92 به همراه راهنمای معلم
دانلود کتاب های جدید التالیف سال 93-92 به 93 دانلود کتاب گام در آموزش قرآن دانلود
گام به گام علوم تجربی اول راهنمائي
گام به گام علوم مطالب علمي را راحتر به مطالب دانلود رایگان پی سی
آموزش گام به گام بسکتبال(3)
آموزش گام به گام بسکتبال(3) استفاده حداکثر از فضا و زمان، راهنمایی اساسی برای کتاب های
برچسب :
دانلود کتاب گام به گام 3 راهنمایی