کشف رازهای تاریخ از دل سیراف
این بندر که در شهرستان کنگان از توابع استان بوشهر در باریکه ای میان کوه و دریا واقع شده، در زمان شکوه و عظمت خود زیباترین منظره طبیعی را در خلیج فارس دارا بود.
مورخان نوشته اند: در فاصله قرن دوم تا پنجم هجری سیراف مرکز تجارت خلیج فارس بود و با کشورها و قاره های هند، آفریقا و چین در ارتباط مستقیم و مستمر داشته است. صیادی در سیراف رونق فروان داشته و آوازه صید مروارید در این بندر به اکثر نقاط دنیا رسیده بود و مرواریدهای معروف سیرافی در جهان مشتریان فراوانی داشتند. کالاهای مانند عنبر، نارگیل، موز، عود، صندل، عاج، کاغذ، طلا، نقره، عطر و ادویه وظرف از چین، هند و آفریقا به سیراف وارد می شده واز سیراف به شهرهای پر رونق زمان خود منتقل می شدند.
صادرات بندر سیراف را پارچه های با ارزش کتانی، سفره، مروارید وانواع صنایع دستی شامل می شد.
انواع عرقیات و داروهای گیاهی فارس نیز از طریق سیراف به نقاط مختلف جهان می رفت. مورخان نوشته اند: در بندر بزرگ کانون «خانقوا» چین در آن زمان انبارهای بزرگی مخصوص کالاهای سیراف وجود داشته ودرآن زمان روزانه بیش از پنجاه هزار دینار درآمد گمرکی کالای سیرافی برای بندر کانتون بود.
بندر تاریخی سیراف سرآغاز راه دریایی ابریشم بوده که این خود بیانگر تاریخ و تمدن کهن این شهر است. سیراف در قرن سیزدهم میلادی به عنوان شهر تعامل اندیشه ها و فرهنگ به شمار می رفته طوری که متفکران سیرافی دانشمندان خارجی زیادی را به این شهر دعوت می کردند.
سیرافی ها برای نخستین بار مطالعه تطبیقی تمدن و ادیان را در اسلام و ایران پایه گذاری و نخستین سفرنامه نویسان در میان کشورهای اسلامی بوده اند. شهر سیراف نخستین شهر ساسانی- اسلامی در ایران بوده که همزیستی مسالمت آمیز اقوام وملل مختلف درآن نهادینه شده بود.
مردم سیراف به آئین های زرتشتی، مسیحی و اسلام گرایش داشتند اما در اواخر قرن دوم هجری «هشتم میلادی» مسلمانان جمعیت غالب این شهر را تشکیل می دادند. بندر سیراف دارای ناخدایان خبره، عالمان فقیه و دانشمندان زیادی در زمان خود بود که تالیفات مختلفی در علم، طب، نجوم وادب و تاریخ داشته اند.
سلمان، تاجر و نویسنده وابوزید حسین از دانشمندان نامی سیرافی در قرن سوم و چهارم هجری بوده اند. براساس اسناد تاریخی موجود 10 قرن پیش در سیراف بندر باستانی استان بوشهر، بیمارستانی وجود داشته که شاگردان ابن سینا دوره های جراحی را در این بیمارستان آموزش می دیدند.
گفته می شود ملیت های مختلفی از جمله اعراب مصر، عمان، مسقط و جمعیتی از چین، آفریقا و هند در سیراف سکونت یا اقامت داشتند. سیرافی ها نیز در هند و چین، سریلانکا و زنگبار محله های خاص سکونت خود را داشته اند.
گروه های مختلف کاوشگر خارجی وداخلی تاکنون آثار وبقایای متعددی از مسجد، کلیسا، بازارهای بزرگ، کارخانه کشتی و روغن سازی وزرادخانه از شهر تاریخی سیراف کشف کرده اند واین تنها بخش اندکی از تاریخ و تمدن مدفون شده این شهر بزرگ وتاریخی است.
بندر باستانی سیراف از دوره ساسانی تا اواخر سلجوقی مهم ترین بندر ایران در آب های جنوبی کشور محسوب می شده است اما زلزله یا سونامی مرگباری در نیمه دوم قرن چهارم هجری به زندگی این بندر باستانی پایان داد و بعدها کیش جایگزین بندر سیراف شد و اما از آن زمان تاکنون گذر تاریخ هرگز این شهر را به فراموشی نسپرده و همچنان باستان شناسان و گروه های کاوشگر در تلاش برای کشف بقایای بیشتر از آثار گذشته این شهر بودند وچندین کتاب نیز در وصف شکوه و عظمت آن زمان سیراف به رشته تحریر درآورده اند.
مرحله اول کاوش های باستان شناسی در بندر سیراف پیش از انقلاب انجام شد و باستان شناسان خارجی روی آن کار کردند و مسجد و خانه های تاریخی این بندر را بیرون آوردند. اکنون سیراف برای سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور بسیار مهم شده و در دستور کار این سازمان و جزو اولویت های نخست ساماندهی و حفاظتی قرار گرفته است.
در فاصله قرن دوم تا پنجم هجری سیراف مرکز تجارت خلیج فارس بود و با کشورها و قاره های هند، افریقا و چین ارتباط مستقیم و مستمر داشته است. میراث فرهنگی کشور نیز قراردادهای مختلفی با شرکت های داخلی و خارجی برای کاوش بیشتر در بخش خشکی و دریای این شهر امضا کرده است. هم اکنون نخستین مرکز مطالعات باستان شناسی زیرآب خلیج فارس در بندر تاریخی سیراف راه اندازی شده است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر گفت: این مرکز با هدف بررسی و مطالعه مناطق وآثار تاریخی و تمدنی خلیج فارس و بخشی از بندر سیراف که در زیرآب مدفون است، راه اندازی شده است.
دکتر احمد دشتی افزود: مرکز مطالعات باستان شناسی زیرآب خلیج فارس با همکاری شرکت توتال گاز فرانسه و پژوهشکده باستان شناسی در قلعه شیخ نصوری بندر سیراف تأسیس شده است. وی با اشاره به کشف یک کشتی متعلق به دوره ساسانی در عمق 70 متری آب های خلیج فارس بیان کرد: با فعالیت این مرکز، بررسی و مطالعه بقایای این کشتی که در عمق 70 متری سواحل تاریخی سیراف کشف شده، تکمیل می شود.
دشتی گفت: راه اندازی مرکز مطالعات باستان شناسی زیرآب خلیج فارس می تواند بخشی از تاریخ سکونت و سیادت تاریخی ایرانیان برخلیج فارس راآشکار کند.
قلعه شیخ نصوری در بندر تاریخی سیراف در اوایل دوره قاجار ساخته شده است که قلعه با گچ بری های زیبا 18 تابلو از مجالس شاهنامه فردوسی در ایوان غربی این بنا نقش بسته است. براساس یکی از مصوبات ششمین سفر رئیس جمهور و هیأت دولت به استان بوشهر وزارت مسکن و شهرسازی موظف شده موضوع ایجاد شهرک جدید سیراف و پیگیری و نسبت به ایجاد آن اقدام کند که کار مکان یابی و واگذاری زمین مورد نظر انجام شده است و پیگیری برای مراحل بعدی انجام کار در دستور کار است
مطالب مشابه :
18شرکتی که “پدر صنعت”، پدر آنها هم هست! +اسناد
۲. بر اساس این آگهی نیز، محمدرضا نعمتزاده تا هماکنون، رئیس هیئت مدیره شرکت سیراف انرژی است.
*- پیشرفت قابل ملاحظه در پروژه سیراف آذراب
EPSnews - *- پیشرفت قابل ملاحظه در پروژه سیراف آذراب - اخبار/ گزارش و تحلیل بازار سهام (بورس
عکس سیراف
سیراف - عکس سیراف منطقه اقتصادی انرژی پارس شرکت مخابرات
18شرکتی که “پدر صنعت”، پدر آنها هم هست!
بر اساس این اسناد، آقای نعمت زاده در هیئت مدیره چندین شرکت بخش خصوصی عضویت یافته است که هر
تاریخچه دریانوردی ایران در خلیج فارس با نگاهی به تحقیقات و منابع «راه آبی ابریشم»
سیراف - تاریخچه دریانوردی ایران در خلیج فارس با نگاهی به تحقیقات و منابع «راه آبی ابریشم
کشف رازهای تاریخ از دل سیراف
کشف رازهای تاریخ از دل سیراف فارس با همکاری شرکت توتال گاز فرانسه و انرژی پارس جنوبی
سیراف ونیز ایران
سیراف یکی از قدیمیترین بنادر ایران است که زمانی منطقه اقتصادی انرژی شرکت مخابرات
عملکرد 3 ماهه اول سال 1390 شورای اسلامی سیراف
سیراف - عملکرد 3 و آغاز عملیات اجرایی آن در شهریور ماه سال 90 توسط شرکت اقتصادی انرژی پارس
برچسب :
شرکت سیراف انرژی