بالاخره "خور ماهشهر" كي به "خور نور"، تبديل ميشود؟!
بندرماهشهر تنها شهر ایران است که دارای خور میباشدو این خود یک موهبت خدادادی طبیعیست که نصیب منطقه شده که در صورت مدیریت صحیح میتوانست تاثیر بسزایی در منطقه بگذارد. خور ماهشهر از شماليترين قسمت ماهشهر شروع و ضمن گذر از مركز شهر به جنوب منتهي و سرانجام به خوريات ماهشهر وصل ميشود و طول اين خور حدود 10 كيلومتر است که بوسیله جزر و مد آب دریا تغذیه میگردد و در گذشته پهنا و عمق آن بسیار بیشتر از اندازه امروزی آن بوده بگونه ای که امکان رفت و آمد کشتیهای متوسط ماهیگیری و لنجها در آن وجود داشت و طبق گفته افراد قدیمی شهر، حجم آب در خورماهشهر به اندازه ای بوده که هنگام مد آب، بخشی از مناطق شهر از جمله محلهایی که امروز در جنوب خیابانهای شریفی و امام واقع شده اند در حدود یک متر به زیر آب میرفته و حتی امکان گرفتن ماهی از همان محلهای زیر نفوذ مد وجود داشته!... در سالهاي اخير بدليل انتقال فاضلاب شهرك طالقاني و منازل حاشيه خور اين خور به يك پديده زشت زيست محيطي و غيربهداشتي مبدل شده بود و همواره مردم شهرستان از اين وضعيت خور و آلوده بودن آن و بوی متعفن ایجادشده اظهار گلايه و شكايت داشتند. طي سالهای گذشته با لايروبي بخشهايي از خور به صورت مقطعي اما غير كارساز اقداماتي صورت گرفت ولي اما با شروع كار دولت نهم و سفر دوره اول رياست جمهوري به خوزستان، ساماندهي خور ماهشهر جزو مصوبات سفر هيئت دولت تصويب و اجرايي گرديد. بخشهايي از آن كه شامل جنوب خور از محل سينما دريا تا دريا به شهرداري محول گرديد كه قسمت عمده آن شامل لايروبي، بدن سازي، حاشيه سازي و لحاف بتني و لولهگذاري دفع فاضلاب حاشيه خور با اعتباري بالغ بر 5 ميليارد تومان که مقر گردید نیمی از هزینه برعهده صنایع پتروشیمی باشد که البته این تعهد نیز از سوی صنایع پتروشیمی نصف و نیمه اجرا گردید(!!)، به مرحله اجرا گذاشته شد كه سرانجام بخشهاي زيادي از آن به اتمام رسيده است همچنين اصل كار يعني ايجاد سد تنظيمي در دهانه دلتای خور (محل برخورد خور و خلیج فارس)و بدن سازي در مرحله مناقصه جهت انتخاب پيمانكار ميباشد.
اما بخش شمالی كه توسط سازمان مسكن و شهرسازي استان خوزستان به يكي از شركتهاي پيمانكاري جهت انجام كار واگذار شده تا در قبال سامان دهي و بدن سازي و زيباسازي آن در مقابل، كليه زمينهاي حاشيه خور به موازات خور به پيمانكار واگذار گردد، اين زمينها بالغ بر 5 هكتار با كاربري مختلف و همچنين بالغ بر 17 هكتار زمينهاي ديگر هم در شمال ماهشهر (فاز 6) را شامل میشود ، خود حدیث مفصل دیگریست که ادامه ای بر سریالهای پایان ناپذیر طرحها و پروژه های نیمه کاره در ماهشهر بوده، پدیده شومی که برای مردم ماهشهر اصلا چیز جدیدی نیست:
پروژه ی ساماندهی خور ماهشهر در سال 1384 از سوی شرکت پارس گوهر بین الملل به عنوان ایدئوگرام به وزارت مسکن و شهرسازی ارائه و از همان سال مذاکرات مربوط به تحقق پروژه ی مزبور، با سازمان مسکن و شهرسازی استان خوزستان آغاز و در سال 1387 منتهی به قراردادی گردید که طی آن اراضی موسوم به چهل هکتاری در شمال دانشگاه آزاد اسلامی ماهشهر و در شرق خور ماهشهر از سوی سازمان مسکن و شهرسازی خوزستان به عنوان آورده در قبال اجرای پروژه ی مزبور مطرح گردید و همواره، همگام با طرح ساماندهی خور، رویدادها و تغییراتی را از سر گذرانده است. آنچه ار اراضی موصوف پس از توسعه ی دانشگاه آزاد به سمت شمال باقیمانده، کمتر از 34 هکتار است که طی طرح حاضر جهت اسکان قریب 8000 نفر برنامه ریزی شده است.نظر به اینکه بر اساس قرارداد فی مابین شرکت پارس گوهر بین الملل و سازمان مسکن و شهرسازی استان خوزستان، هم اکنون عملیات اجرایی در بخشهای مختلف پروژه در دست انجام بوده و زمان مقرر، جهت انجام پروژه محدود می باشد. لذا خدمات مرحله اول پاسخگوی نیازهای جاری جهت پیشبرد عملیات اجرایی نبوده و ناگزیر در همین مرحله مشاور اقدام به ارائه ی بخشی از خدمات مرحله دوم نموده است.
در اجرای دستورالعمل عرضه و واگذاری زمینهای شهری و الحاقات بعدی و نیز به موجب صورت جلسه ی مورخ 1/3/86 هیئت ترک تشریفات مناقصه سازمان ملی زمین و مسکن و مصوبات هیئت موضوع بند (و) ماده ی 28 قانون برگزاری مناقصات ابلاغ شده از سوی مدیر کل محترم دفتر برنامه ریزی و کنترل پروژه به شماره ی 39699/6786 مورخ 2/11/86 این توافقنامه به همراه شرایط عمومی و خصوصی و دیگر مدارک الحاقی آن که قرارداد مشارکت نامیده می شود در تاریخ 6/7/87 بین سازمان مسکن و شهرسازی استان خوزستان از یک طرف و شرکت پارس گوهر بین الملل به شماره ثبت 21980 مورخ 3/4/84 اداره ی ثبت شرکتها برقرار گردید.
پروژه ی ساماندهی و احیای خور ماهشهر و اراضی موسوم به چهل هکتاری در تاریخ 06/07/78 از سوی سازمان مسکن و شهرسازی به مدت 24 ماه به شرکت پارس گوهر بین الملل ابلاغ گردید. پروژه ی ساماندهی خور ماهشهر مجدداً از دیماه 1388 شروع و تا اواخر مهرماه 1389 مشغول به کار بوده است که به دلیل پاره ای از مشکلات اجرای پروژه متوقف گردید. در شهریور 1390 گروه مدیریت و مهندسی بهین طرح آپادانا به عنوان عامل چهارم مسئولیت راهبری و هدایت پروژه را بر عهده گرفت.
متأسفانه عليرغام گذشت چند سال و چندین بار دست بدست شدن پروژه بین پیمانکاران، اقدامي عملي و قابل قبول و كارسازي از سوي سازمان مسكن و شهرسازي و پيمانكار صورت نگرفته است و كارفرما كه سازمان مسكن و شهرسازي است اقدامي در جهت رفع اين معضل بزرگ كه خواسته بحق وعموم مردم و جزو تعهدات و وعدههاي دولت بوده صورت نداده است. پروژه ای که در صورت تحقق میتواند مصارف و كاربردهاي متعددي نظير برداشت آب براي توسعه پرورش ميگو، حوضچههاي توليد نمك، تأمين آب مورد نياز سيستمهاي خنككننده صنايع، قايقراني و احداث پارك و فضاي تفريحي در حاشيه آن و جذب توريست و بسیاری مزایای اقتصادی و حتی صنعتی و زیست میحطی دیگر را داشته باشد.
در پايان ذكر اين نكته ضروري است كه مسؤوليني كه طي سالهاي گذشته خبر تبديل خور ماهشهر به خور نور دادهاند به مردم پاسخ دهند كه بالاخره خور ماهشهر كي به خور نور تبديل ميشود؟! همچنين بجاست نماینده منتخب و فرماندار محترم بندرماهشهر و بزرگان شهر و دیگر مسئولین ذیربط در شهرستان و استان در اين خصوص پيگيريهاي لازم را انجام دهند.
منابع:
سایت شركت ساختماني معلم :
http://www.moallemcons.com/%D9%BE%D8%B1%D9%88%DA%98%D9%87-%D9%85%D8%A7%D9%87%D8%B4%D9%87%D8%B1/C2/PD53.aspx
روزنامه جمهوری اسلامی 1390/07/04 :
http://www.jomhourieslami.com/1390/13900704/13900704_17_jomhori_islami_shahrestan_0002.html
مطالب مشابه :
رودخانه و سد مارون
ماهیگیری - آموزش و دوستی از ماهیگیری در بندر ماهشهر تعریف کرد و وسوسه ماهیگیری و دیدن شهر
ماهیگیری
من و بابایی و مامانی - ماهیگیری - صفحه ی نخست . آیناز جون و مامانش-ماهشهر. هانا
ماهشهر یا مهشور؟
تنگاره - ماهشهر یا مهشور؟ - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
بالاخره "خور ماهشهر" كي به "خور نور"، تبديل ميشود؟!
تنگاره - بالاخره "خور ماهشهر" كي به "خور نور"، تبديل ميشود؟! - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
کشتار فجیع دلفینها در ماهشهر
تنگاره - کشتار فجیع دلفینها در ماهشهر - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
تحليلی بر كشتار آبزيان خورموسی
تنگاره - تحليلی بر كشتار آبزيان خورموسی - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
هنوز هم شركتی و غير شركتی!
تنگاره - هنوز هم شركتی و غير شركتی! - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
مناطق گردشگری استان
دیدنی های خوزستان - مناطق گردشگری استان - Welcome to Khozestan Weblog - دیدنی های خوزستان
معرفی بندرماهشهر معاصر
ماهشهر کنونی شامل دو بخش می به حساب میایند و بیشتر به ماهیگیری مشغول بودندخانواده
برچسب :
ماهیگیری ماهشهر