مقايسه عزت نفس و پيشرفت تحصيلي دانش آموزان براساس استفاده معلم از ارزيابي اسنادي.
مقايسه عزت نفس و پيشرفت تحصيلي دانش آموزان براساس استفاده معلم از ارزيابي اسنادي.
الگوهاي ارزشيابي كيفي ريشه در چارچوبهاي تفسيري و تأويلي دارند، به چند بعدي بودن يادگيري و شناخت تأكيد ميكنند و براي تبيين درست و دقيقتر وضعيت يادگيري و شناخت دانشآموز، مجموعهاي از عوامل و به طور كل فرايند يادگيري را مورد اهميت قرار ميدهند(ليبمن،2010).
براين اساس، در چارچوب الگوهاي كيفي، شيوههاي رايج ارزيابي، همچون آزمون نميتواند تعريف درستي از وضعيت دانشآموز ارائه كند. روند كنوني در آموزش و پرورش به سمت روش هاي جايگزيني ارزشيابي از جمله سنجش پرونده اي است( رنفرو، 2004). وزني(2001)، در اتخاذ سياست هاي آموزشي كه سنجش پرونده اي را ترويج مي دهد، استدلال مي كند سنجش پرونده اي موقعيتي را در كلاس فراهم مي كند كه فرآيند هاي يادگيري خودتنظيمي و مهارت هاي تفكر عمق را پرورش مي دهد.
مفهوم سنجش پرونده اي از رشته هنر هاي نمايشي گرفته شده است، كه براي نمايش دادن نمونه هاي توضيحي از كارهاي يك هنرمند استفاده مي شود. هدف از پروندة هر هنرمند اين است كه عمق و وسعت كار هنرمند را با توجه به علايق و توانايي هاي وي نشان دهد(جانكزما،1989). محتواي اين پرونده دانش آموزان، جهت نشان دادن عمق و وسعت قابليت هاي دانش آموزان در معرفي كارهايشان، توصيف تجربه هاي خواندن و نوشتن دانش آموزان، مجموعه اي از دست نوشته ها، گزارش هاي مقايسه اي و خودسنجي دانش آموزان مي باشد.
آيراسيان (1996) سنجش پرونده اي را جمع آوري هدفمند فعاليت هاي دانش آموزكه بيانگر تلاش و پيشرفت آنها در يك يا چند زمينه است، تعريف مي كند. سنجش پرونده اي با ارائه نمونه فعاليت ها، يكي از رايج ترين روش هاي نوين ارزيابي به شمار مي آيد( فيوئر و فولتون، 1993) كه به صورت جمع آوري مجموعه فعاليت هاي دانش آموزان در طي زمان تعريف شده است كه برهم محصول يادگيري وهم بر فرآيند آن تاكيد مي كند(متيوس، 1990).
رنفرو(2004)، سنجش پرونده اي را به عنوان يكي از دقيق ترين وسايل ارزيابي از، مهارت هاي زبان نوشتاري و شفاهي ميداند؛ زيرا به تاثيري كه تفاوت هاي فردي و متغيير هاي متعدد بر توانايي يادگيري مطالب خواندني در موقعيت هاي مختلف و فرآيند نوشتن دارد، توجه مي كند. ارزيابي مهارت هاي زباني افراد در دو قالب نوشتاري و شفاهي صورت مي گيرد، به طوريكه هردانش آموز نوارهاي صوتي مربوط به خواندن شفاهي و حل مسئله رياضي را در پورت فوليوي خود ثبت مي كند(شكوهي يكتا و پرند،1385). يك پورت فوليوي مناسب از نظر ظاهري و مفهومي داراي ساختار است. ساختار ظاهري به مرتب كردن به مرتب كردن مناسب تكاليف با توجه به تقدم زماني اشاره دارد و ساختار مفهومي ان شيوه دستيابي به اهداف آموزشي مي باشد(سالويا و يزلدايك، 2004).
امروزه تعداد قابل توجهي از معلمان، سنجش پرونده اي را در زمينه هاي مختلف به كار مي گيرند، اين شيوه به عنوان پشتيبان رويكردهاي آموزشي جديد از سودمندي قابل توجهي برخوردار است؛ زيرا نقش دانش آموز و معلم را دركنار هم براي بر انگيختن و بهبود بخشيدن شرايط رسيدن دانش آموز به فهم و درك صحيح را در نظر مي گيرد( رهباردار، 1384). سنجش پرونده اي به عنوان يك جانشين با دوام براي آزمون استاندارد اتخاذ شده است(فلاوپ، 1989؛ هيپرت و كالفي، 1989؛ جانكزما، 1989؛ كاتنر، 1988؛ رتمن، 1988؛ والينا، 1990؛ بيكنز، 1989و ولف، 1989). جانشيني آزمون هاي استاندارد با سنجش پرونده اي به منظور تعيين دستاورد و صلاحيت دانش آموزان به وسيله كميته هاي آموزش وپرورش ملي و محلي مورد بررسي قرار گرفته است. به عنوان مثال معلمان كاليفرنيا در سال(1989) به امتحان سنجش پرونده اي مهارت هاي خواندن و نوشتن و برنامه تحصيلي به عنوان بخشي از برنامه سنجش كاليفرنيا پرداختند( شپارد، 1989).
اگر چه متخصصان مختلف، مولفه هاي متفاوتي را براي ارزيابي سنجش پرونده اي در نظر گرفته اند(بيورج و ويليامز، كرنز و،1998) اما آنها در شش مولفه اصلي اشتراك نظر دارد: در نظر گرفتن اهداف مناسب براي ارزيابي بطوريكه پيامدهاي مطلوب يادگيري شامل سطوح بالاي شناخت ( تحليل، تركيب و ارزشيابي) را شامل مي شود، تكاليفي كه مستلزم بكارگيري دانسته هاي فرد در دنياي واقعي است، يادگيري از طريق تعامل دانش آموزان با يكديگر و با معلمانشان.خود ارزشيابي دانش آموز از كارهاي خود، تشويق دانش آموزان را به انديشيدن و واكنش نشان دادن، تلفيق ارزيابي را با آموزش.
فرافكن(1994)عزت نفس را غرور و افتخاري مي داندكه وقتي فرد به نقايص خويش واقف مي شود، آنها را مي پذيرد و به جهت رفع آنها تلاش مي كند. عزت نفس يكي از عوامل تعيين كننده رفتار در انسان به شمار مي رود، در حقيقت برداشت و قضاوتي كه افراد از خود دارند تعيين كننده چگونگي برخورد آنها با مسائل مختلف است (مكي و اسميت، 2002). عزت نفس در تمامي مراحل زندگي كودك احاطه دارد، كودك مي بيند كه عملكرد وي مورد مشاهده همتايان و يا به نحوي مورد قضاوت معلمان قرار مي گيرد.رابطه معلم و دانش آموز يك عنصر اصلي در فرآيند يادگيري و رشد عزت نفس در مدرسه دارد. ميزان عزت نفس فرد، بر تمام سطوح زندگي او اعم از نحوه تفكر، احساس و عمل وي، تاثير مي گذارد(كلارك ، 2004). مولز عزت نفس را شايستگي، توانمندي، كفايت، اطمينان، استقلال و آزادي مي داند كه اگر ارضا شود، افراد احساس ارزشمند بودن، توانا بودن و ثمر بخش بودن مي كنند و در غير اين صورت احساس حقارت و درماندگي دارند.
براي اينكه دانش آموزان بتوانند از حداكثر ظرفيت ذهني و توانمندي هاي خود بهرمند شوند، بايد از نگرش مثبت به خود و محيط اطراف برخوردار شوند. فردي كه عزت نفس پائيني دارد و براي خود ارزش قائل نيست، ممكن است دچار انزوا، گوشه گيري و يا پرخاشگري و رفتار هاي ضد اجتماعي شود مكي و اسميت، 2002). عزت نفس پائين تاثير بازدارنده اي بر پشتكار، اعتماد به نفس و عملكرد تحصيلي دارد. بنابراين لازم است قبل از شروع هر اقدام آموزشي، براي افزايش و ارتقاء سطح عزت نفس دانش آموزان تلاش كرد( صدرالسادات و اسفند آبادي، 1380)
در چند دهه گذشته پژوهش هاي متعددي در مورد ارتباط عزت نفس افراد با عملكرد تحصيلي انجام شده است(مودي، 2000). نيسی (1364) در پايان نامه كارشناسي ارشد خود با عنوان «اثرات عزت نفس بر عملكرد دانش آموزان دختر وپسر سال اول تا سوم دبيرستان» به اين نتيجه دست يافت كه افزايش وكاهش عزت نفس دانش آموزان دختروپسر باعث افزايش و كاهش عملكرد آن ها شده است و بين عزت نفس وعملكرد تحصيلي دانش آموزان دختر و پسر همبستگي وجود دارد. كومبز (1963) دريافت، دانش آموزان ناموفق با نوعي احساس كمبود و كاستي درباره خود و ديگران مواجه هستند (به نقل از يوسفي، 1374). بيلز (1959) در پژوهش خود دريافت كه پيشرفت تحصيلي بر سطح عزت نفس مؤثر است. مفتاح (1381) در پايان نامه كارشناسي ارشد خود با عنوان «رابطه كمرويي وعزت نفس با پيشرفت تحصيلي دانش آموزان دوم راهنمايي شهر تهران» پي برد كه بين عزت نفس و پيشرفت تحصيلي دانش آموزان رابطه معناداري وجود دارد. او همچنين دريافت از دو متغير كمرويي و عزت نفس ، عزت نفس توان پيش بيني پيشرفت تحصيلي را دارد و بين عزت نفس در دختران و پسران تفاوت معناداري وجود ندارد.
اسليكر(2010) در پژوهش خود به دنبال اين بود، بداند تا چه حد ارزيابي نمونه كار موجب پيشرفت يادگيري در دانش آموزان پيش دبستاني مي شود و آيا سنجش پرونده اي مي تواند آموزش معلم را بهبود بخشد؟ نتايج يافته هاي وي حاكي از تاثير مثبت سنجش پرونده اي بر يادگيري دانش آموزان و افزايش سطح كيفيت آموزش معلم بود. مينكارن (1998) به مطالعه تاثير سنجش پروندهاي بر نگرش و ميزان موفقيت دانش آموزان در درس رياضي پرداخت . نتيجه پژوهش وي نشان دهنده تاثير قابل توجه در پيشرفت تحصيلي و نگرش آنها به يادگيري رياضي است.ريچارد ميلز، 1995) در مقاله خود مي نويسد: استفاده از سنجش پرونده اي با مقايسه آزمون هاي استاندار شده ممكن است بهترين راه ارزيابي دانش آموزان باشد.
مطالب مشابه :
ارزیابی
سنجش و آموزش * دانش و کاربرد فن آوری کنونی دانش آموزان را برای دنیای فردا آماده میکند.
طرح درس
سنجش و آموزش - طرح درس و- دانش آموزان با تفکرات و آثار دکتر اسلامی ندوشن آشنا با شد .
بازخورد
سنجش و آموزش اگر چه براي ارائه بازخورد به والدين و دانش آموزان طراحي شده است،اما اين
مقايسه عزت نفس و پيشرفت تحصيلي دانش آموزان براساس استفاده معلم از ارزيابي اسنادي.
سنجش و آموزش - مقايسه عزت نفس و پيشرفت تحصيلي دانش آموزان براساس استفاده معلم از ارزيابي
طرح درس 9
سنجش و آموزش - طرح گرفتن این مرحله ،می توان گفت که مفهوم مورد نظر آموخته شده است و دانش
طرح درس
سنجش و آموزش - طرح دانشآموزان به سؤالات داده شده پاسخ داده و اگر 85 درصد از دانشآموزان
تاثیر استفاده از سنجش پرونده ای در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره ابتدایی
-سنجش پرونده ای: بهترین نمونه کارهای دانش آموزان که توانایی ها و پیشرفت آنها را در طول یک
ارزشیابی توصیفی
سنجش و آموزش ، شکلی از ارزشیابی تحصیلی-تربیتی است که در آن معلم با مشارکت فعال و دانش آموز
برچسب :
سنجش و دانش