آشنایی با کتاب های آموزش سنتور

نقد و بررسی:

در ابتدا کتاب با توضیحاتی در مورد تئوری موسیقی، نحوه ی مضراب گیری و نحوه نواختن آغاز میشود.

سپس درس های ابتدایی که بصورت اتود هستند به هنرجو آموخته میشود . این درسهای یا همان اتودها فقط برای تمرین نت و مضراب زدن ابتدایی میباشد و جنبه ی آهنگین ندارد. اولین درس آهنگین درس شماره 8 است که آهنگ "جونی جونی" است. بتدریج این کتاب در درسهای بعدی از تمپوی سریعتر و نتهای با ارزش زمانی کمتر (چنگ و دولا چنگ و ..) استفاده میکند ولی همچنان تا شروع درس 21 از اتود نیز لابه لای درسها استفاده میشود. این کتاب برای شروع به سنتور نوازی بسیار مناسب است و میتوان گفت با اینکه اولین کتاب در این زمینه میباشد و قدمتی دراز دارد ولی هنوز بهترین اثر مکتوب است. و به تمام هنرجویان توصیه میشود با این کتاب آغاز کنند و سپس به کتاب های دیگر و سبک های متفاوت روی بیاورند. هر چند این کتاب را میتوان شاهکار استاد پایور دانست ولی خالی از نقص و اشکال نیست و استادی که از این کتاب برای هنرجوی خود استفاده میکند باید از کتاب ها و دانسته های خود نیز بر آن بیافزاید. همچنین تمام درس ها مورد استفاده هنرجو نمیباشد و میتوان گزیده ای از آن ها را به هنرجو آموزش داد و در صورت لزوم تغیراتی را در آنها اعمال نمود. برای مثال درس 24 یا گرایلی که مهترین درس برای آموزش فواصل شور میباشد بصورت بسیار بسیار ساده شده در آمده است که در قسمت دوم و سوم از زیبای آن بسیار کاسته است. استاد میتواند در این مواقع درس اصلاح شده را در هنرجو آموزش دهد. روند انتقال و آموزش درسهای این کتاب  به نظر بنده و همچنین اساتید دیگر بترتیب بصورت زیر میباشد: 

درس های : 1 ، 2 ، 3 ، 4  ، 8 جونی جونی، 13 نصیرخانی ، 14 و 15 هزار آفرین ،21 گل گندم ، 23 چهارمضراب ترک، 24 گرایلی (با تغییر)، 26 سه مضراب ابوعطا ، 27 شهرآشوب ،30 مزرع سبز (انتخابی) ، 34 چهارمضراب سه گاه، 37 پادشه خوبان.

البته تمام اینها بستگی به سن هنرجو نیز دارد ولی در اکثر موارد همین درس های برای این کتاب کافی میباشد و دیگر درس های بر عهده ی خود هنرجو میباشد. همچنین اتود های حرفه ای تر که در آخر این کتاب آورده شده است بهتر است مورد استفاده قرار نگیرد و برای آموزش حرفه ای تر به کتاب های دیگر یا ردیف نوازی مراجعه کرد.

یاد این استاد گرامی زنده باد


 

نام کتاب : شیوه‌ی سنتورنوازی

نویسنده: پشنگ کامکار

معرفی:

کتاب شیوه سنتور نوازی اثر پشنگ کامکار کتابی است ویژه با درس‌هایی متنوع و قطعاتی شیرین. هنرجویی که به دنبال یادگیری قطعات متفاوت می‌باشد می‌تواند از این کتاب برای آموزش استفاده کند.

تصویر کتاب

 شیوه ی سنتورنوازی

نقد و بررسی:

کتاب شیوه سنتور نوازی از چندین جهت برای شروع سنتورنوازی کتاب بسیار خوبی است. کتاب حاوی قطعات محلی متنوعی است که بسیاری از آنها قطعات شادی هستند و برای هنرجوی تازه‌کار بسیار جالب و مفید خواهد بود. همچنین قطعاتی برای کودکان در نظر گرفته شده (مانند: توپ سفید، ترن قشنگ من، عروسک جون، آدم برفی) که برای آموزش به کودکان بسیار مناسب می‌باشد. که البته لازم است استاد شعر آهنگ‌ها را بخوبی برای هنرجو بخواند و از او هم بخواهد در این کار با او همکاری کند تا از همان ابتدا تلفیق شعر و موسیقی را یاد بگیرد. کتاب حاوی قطعاتی از موسیقی ملل نیز می‌باشد که جهت آشنایی با فواصل و موسیقی خارجی مفید است. بنابراین از کتاب "شیوه سنتور نوازی" میتوان بصورت‌های متفاوتی استفاده کرد. آموزش قطعات محلی کوتاه، آموزش و یادگیری قطعات شاد برای کودکان، آموزش سرود، قطعات سنتی و قطعات سنتورنوازی نوین ( مانند خواب‌های طلائی). مانند کتاب‌های دیگر آموزگار سنتور می‌تواند درس‌های برگزیده‌ای را تنها آموزش دهد که مناسب می‌بیند. کلاً قطعات بسیار متفاوتی در این کتاب آمده ولی برای تمامی آنها تنظیم خوبی برای سنتور انجام نشده یا بقدری ساده شده‌اند که زیباییشان را از دست داده‌اند از این میان می‌توان به درس 51 – پیش درآمد ابوعطا اشاره کرد که قطعه زیبایی نمیباشد. که البته این موضوع در کتاب "دستور سنتور" نیز صادق است. ولی کتاب "شیوه سنتور نوازی" نسبت به کتاب "دستور سنتور" کتاب پیشرفته‌تری می‌باشد. و حرکات و تزئیناتی مانند ریز، تریل، تریوله ، تریمولو را در این کتاب می‌توان برای اولین بار به هنرجو آموزش داد. قطعه در قفس در این کتاب بهتر از کتاب استاد پایور تنظیم شده و آموزش آن در اینجا بهتر است. همچنین متأسفانه آهنگ‌های محلی در این کتاب آمده که کمی مهجور می‌باشند و اجرای خوبی از آنها موجود نیست و از آنجایی که اجرای رسمی برای این کتاب وجود ندارد آنرا ثقیلتر کرده است.قطعاتی که از مدولاسیون استفاده کرده‌اند نیز بهتر است آموزش داده نشوند. ( مانند مرادخانی(49)).

قطعاتی که برای هنرجوی مبتدی مناسب است:

تمرین‌های : 1، 2، 3، 4 هنگام نواختن بایستی نت بصورت بلند خوانده شود تا بهتر در حافظه سپرده شود.

در اینجا قطعاتی که برای کودکان و بزرگسالان مناسب است کمی متفاوت است:

قطعات مناسب این کتاب برای کودکان بشرح زیر است:

درسهای 5، 16،17،22،23،27،34،36،75،77، 66 ، 79

قطعات مناسب برای سنین نوجوان تا بزرگسال:

بعد از تمرین‌‌های مقدماتی درسهای بترتیب: 27، 20، 25، 75، 30، 64، 66، 75، 77، 79، 84، 69، 48، 45، 76

برای قطعات چهارمضرابی و رنگ بهتر است از کتاب‌‌های دیگر استفاده شود.

این کتاب اثر بیاد ماندنی پشنگ کامکار است که با بدعت گذاری در این رشته‌ی هنری این کتاب را در سال 1373 بچاپ رسانیده است. دستان این استاد هنرمند برای این کار ارزشمند باید بوسیده شود. با تشکر و قدردانی بسیار از این استاد.

برای نمونه چند قطعه از این کتاب را میتوانید دانلود کنید و بشنوید:

faviconدانلود درس 75- گل پامچال

faviconدانلود درس 75- گل پامچال با تزئینات و شعر

faviconدانلود درس 77- قطعه در قفس اثر ابولحسن صبا

faviconدانلود درس 79-خوابهای طلائی

faviconدرس 84 - سرود ای ایران

 سنتور این اجرا: سهراب میرزا عابدینی


نام کتاب : دستور سنتور

نویسنده: پرویز مشکاتیان

معرفی:

 این کتاب تنها در یک سال منتشر شده و متأسفانه تجدید چاپ نشده و در بازار موجود نیست. بنده به دلیل نداشتن کتاب و پیدا نکردن آن در بازار قادر به نوشتن متنی راجع به آن نیستم و اگر از هنرمندان گرامی کسی این کتاب را دارد معرفی آن را برای ما ارسال نماید. با تشکر سهراب میرزا عابدینی

تصویر کتاب

دستور سنتور پرویز مشکاتیان


نام کتاب : بررسی سه شیوه ی هنر تکنوازی در موسیقی ایران

نویسنده: مجید کیانی

معرفی: در این کتاب سه شیوه ی رایج در هنر تکنوازی سنتور ایران مورد پژوهش و بررسی قرار میگیرد و هر بخش بصورت زیبا و جداگانه نواخته میشود، خواندن این کتاب به همه ی سنتور نوازان توصیه میشود.

تصویر کتاب

بررسی سه شیوه سنتور نوازی

نقد و بررسی: از آنجایی که هنر نقد و بررسی هنر ظریفیست و در این راه موانعی مانند بد جلوه شدن ممکن قرار گیرد. کتاب هایی که به نقد و بررسی شیوه های مختلف سنتور نوازی در ایران بپردازد بسیار کم میباشد. کتابی که پیش رو دارید نوشته استاد مجید کیانی پژوهشگر و استاد مسلم سنتور نوازی ایران است که سه شیوه سنتور نوازی را مورد بررسی و نقد قرار داده است:

  1. شیوه سنتور نوازی نوین (که سنتور بیشتر صدای پیانو میدهد و قطعات کلاسیک با آن نواخته میشود)
  2. شیوه سنتور نوازی سنتی تغییر یافته
  3. شیوه سنتور نوازی ردیف نوازی

از آنجایی که اساتید هر هنر در زیبایی های هنر خود غرق شده اند ممکن است بر کاستی های آن واقف نباشند که البته این خرده اشکال بر خود استاد مجید کیانی هم وارد است. از آنجایی که این استاد خود به شیوه ردیف نوازی سنتور مینوازند به نقد این شیوه نپرداخته اند که البته این را باید به عهده شاگردان این استاد و دیگر اساتید سپرد. هرچند مطالبی که در مورد شیوه های رایج سنتور نوازی بیان میکنند بسیار وارد و دقیق و صحیح میباشد و بنده نیز بعد از بررسی آن را تأئید میکنم.

اگر بدنبال این هستید که بدانید چرا در یک شیوه مضرابی سنگین و در دیگری مضرابی سبک و در دیگری از نمد استفاده میشود در این کتاب میتوانید جواب خود را پیدا کنید.

نکته دیگری که در مورد این کتاب میشود گفت نوار کاست همراه آن است که البته فکر کنم الان به صورت سی دی بفروش میرسد. نواختن سه شیوه به دست خود استاد انجام شده است و شنیدن آن بسیار لذت بخش است و خالی از لطف نیست. با وجود این که استاد کیانی در شیوه ردیف نوازی تبحر دارند دو شیوه دیگر را با تمام استادی و زیبا نواخته اند. خواندن و شنیدن این مجموعه را از دست ندهید. (با ادای عشق و احترام به این استاد مهربان و بزرگ)


نام کتاب : کودک سنتور شادی

نویسنده: قدرت ا.. ستایش

معرفی:

 کتاب "کودک سنتور شادی" کتابیست که برای آموزش موسیقی به کودکان مناسب است. از این کتاب برای آموزش سنتور ، ویلون و دیگر سازها میتوان استفاده کرد. آموزش نت در این کتاب بصورت رنگی و زیبا انجام شده و جز معدود کتابهای آمورش موسیقی به کودکان به حساب می آید.

تصویر کتاب

 کودک سنتور شادی

نقد و بررسی:

از آنجایی که کتاب به صورت تمام رنگی و کودکانه طراحی شده است بسیار برای کودکان جذاب خواهد بود. تمام نت ها بصورت درشت و رنگی نوشته شده اند. برای هر نت رنگ خاصی در نظر گرفته شده که یادگیری آن را سریعتر کند. در بخش اول این کتاب حجم زیادی تئوری بیان شده که هرچند بصورت ساده بیان شده ولی آموزش آن در ابتدای کار کاری بیهوده و با عجله است و توصیه میشود که آموزگار در طول کار به اول این کتاب بازگردد. در آموزش موسیقی در ابتدای کار باید تنها از نتهای سیاه استفاده شود که متأسفانه در این کتاب سریع به سمت نتهای چنگ و سکوت چنگ رفته است که کار جالبی نیست. همچنین آهنگ های این کتاب بسیار بسیار کودکانه است و از زیبایی کمی برخوردار میباشد و آهنگ های آن مناسب گروه سنی الف میباشد. میزان بندی آهنگ ها و قطعات اشتباه و اشکال دارد و باید آموزگار آن را درست کند. نظم مطالب در کتاب مناسب نیست و شما بایستی در بین صفحات مدام حرکت کنید. این کتاب میتواند بصورت مکمل برای آموزش موسیقی به کودکان به کار رود ولی باز هم آموختن درس اول دستور سنتور استاد پایور برای شروع کار بیشتر توصیه میشود و از این کتاب تنها به عنوان مرجع و مکمل استفاده شود.

امید است نویسنده این کتاب این مطالب را بخواند و در رفع کاستی های آن بکوشد هرچند در این بازار بی کتابی و بی کمک گذاشتن هنرمندان وجود این چنین کتابی غنیمت است.


نام کتاب : هفت دستگاه موسیقی ایران

نویسنده: مجــید کیــانی

معرفی:

کتابی بسیار مناسب و ارزنده جهت آموختن و پژوهش تئوری موسیقی ایران.  این کتاب شامل ردیف شناسی ، نقش اندیشه در موسیقی ، بررسی موسیقی کنونی و محورهای اساسی موسیقی می باشد.

تصویر کتاب:

 هفت دستگاه موسیقی ایران

نقد و بررسی:


 

نام کتاب: حبیب سماعی و راویان آثار او

نویسنده: شهاب منا

معرفی: کتاب حبیب سماعی و راویان آثار او کتابیست جامع که پس از مدت ها با کیفیتی در خور استاد سماعی توسط شهاب منا پژوهشگر موسیقی و نوازنده سنتور به چاپ رسیده است. این کتاب شامل زندگی خصوصی حبیب سماعی، آثار به ثبت رسیده از او، شاگردان و راویان آثار وب می باشد. استاد حبیب سماعی به عنوان بانی ظهور دوباره سنتور در ایران و رونق گرفتن آن در بین مردم سنتورنوازیست بسیار ارزنده و مهم و همچنین آثار به جای مانده از او حاکی از نبوغ بی نظیر این استاد میباشد.

تصویر کتاب:

کتاب حبیب سماعی و راویان آثار او


مطالب مشابه :


آلبوم آوای وصل ارسلان پالیزبان

آموزس و فروش سنتور و دانلود موسیقی سنتی - آلبوم آوای وصل ارسلان پالیزبان - دانلود موسیقی




دانلود نت های سنتور

خرید پستی آموزش سنتور . این آموزش توسط بسیاری از افراد موفق در زمینه سنتور استفاده شده




دانلود کلیپ تصویری از استاد پایور

آموزش سنتور - دانلود کلیپ تصویری از استاد پایور - آموزش گام به گام سنتور




دانلود 233 نت برای سنتور

آموزش سنتور | سنتور - دانلود 233 نت برای سنتور - آموزش سنتور،سنتور،دانلود آموزش سنتور،فیلم




آموزش کوک دستگاه های سنتور (تصویری)

خرید پستی آموزش سنتور . این آموزش توسط بسیاری از افراد موفق در زمینه سنتور استفاده شده




دانلود فیلم آموزش سنتور

آموزش سنتور - دانلود فیلم آموزش سنتور - آموزش گام به گام سنتور




آشنایی با کتاب های آموزش سنتور

خرید پستی آموزش سنتور . این آموزش توسط بسیاری از افراد موفق در زمینه سنتور استفاده شده




دانلود آهنگ سنتور

اموزش سه تا ر و گیتار - دانلود آهنگ سنتور - اموزش سه تار و گیتار و اکورد




مراحل ساخت سنتور

خرید پستی آموزش سنتور . این آموزش توسط بسیاری از افراد موفق در زمینه سنتور استفاده شده




دانلود نرم افزار کوک کننده سازهای موسیقی برای آندروید Tuner Android - DaTuner Pro 2.31

آموزش سنتور - دانلود نرم افزار کوک کننده سازهای موسیقی برای آندروید Tuner Android - DaTuner Pro 2.31




برچسب :