معرّفی شهرهرند در کتاب های معروف


معرّفی شهرهرند در کتاب های معروف

هرند، قریه ای قصبه مانند از قَراء رودشت از توابع اصفهان است. محلّی است آبادان، آبش از قنوات و ناگوار هوایش ناسازگار و خاکش ریگزار، قریب هزار خانه در آنجاست و چند مزرعه مضافات این مکان است.

باغ چندان ندارد و در زمین هموار واقع و اطرافش وسیع است. مردمش شیعی مذهب و اکثرا اهل تجارت و دولت مندند، ظروف مسّی مانند دیگ بزرگ و... در آن مکان خوب می سازند و مکرّر مشاهده شده است.

منبع: کتاب بُستان السّیاحه، صفحه ی 611.

***

هرند، قصبه ای از دهستان حومه ی بخش کوهپایه ی شهرستان اصفهان است که در 20 هزار گزی جنوب باختری کوهپایه و 80 هزار گزی جنوب شوسه ی اصفهان – یزد قرار دارد. این مکان، جلگه ای معتدل و دارای 3840 تن سکنه است و از قنات مشروب می شود و محصول عمده اش غلّه، حبوبات، پنبه و کار مردمش زراعت و جزیی گلّه داری است.

منبع:  کتاب دایره المعارف(لغت نامه)، استاد علی اکبر دهخدا.

 ***

هرند، مدینه ی مِن نواحی اصفهان بینَهُما ثلاثه ایّام، یَنسَبُ الیها عمرالهرندی، ادیب الکاتب له کتاب سماه الدُّرّه و الصّدفه عَمَلَه لِمحبوب له.

ترجمه: هرند، شهری است از منطقه ی اصفهان که سه شبانه روز با اصفهان فاصله دارد. عمرالهرندی، از اُدبای کامل به آن شهر نسبت داده می شود، وی دارای کتابی بنام" سماه الدّرّه و الصّدفه " به زبان عربی است که آن را برای محبوب خود به نظم کشید.  

منبع: کتاب مُعجم البُلدان، یاقوت حَمَوی

 ***

یکی از جاهای معتبر قهپایه، هرنداست. با وجود این که شهرتی ندارد، قصبه ای کوچکی است که در هر ولایت ایران  از اهل آنجا دیده می شود و همه از تجّارند.

منبع: نوشته ی محقّق معروف آقای رجایی زفره ای درباره ی هرند در سال 1258 شمسی.

 ***

هرند در 85 کیلومتری اصفهان، واقع در طول جغرافیایی 52 درجه و 22 دقیقه و عرض 32 درجه و 33 دقیقه قرار گرفته است، جمعیّت این شهر قریب 9 هزار نفر و قدمت آن به دوران هرمز ساسانی می رسد.

در گذشته ای نه چندان دور، 17 رشته قنات به این شهر هویّت کشاورزی داده بود ولی به تدریج، با صنعتی شدن شهر، مردم به مشاغل صنعتی و اداری روی آوردند. این شهر دارای سه محلّه ی تاریخی بنام های دَربه، جول آباد و شهیدیان(کُشته) است.

منبع: کتاب نوای ماندگار، محمّد جهانبخش هرندی

 ***

شهرهرند، شهری است فرهنگی که بیش از دو هزار دانش آموز در دوره های مختلف دارد، این شهر در حال حاضر دارای سه مرکز دانشگاهی آزاد اسلامی، علمی- کاربردی و پیام نور است و بیش از سه هزار دانشجو دارد.

این شهر در بخش شرقی و 85 کیلومتری شهراصفهان و 18 کیلومتری راه اصفهان- نایین- یزد قرار دارد و بلندای آن از سطح دریا، 1540 متر است.

شهرهرند از شمال به دشت و راه آهن سراسری اصفهان- هرمزگان که از 5 کیلومتری آن می گذرد، و از جنوب به فاصله ی 13 کیلومتر به رودخانه ی زاینده رود می رسد.

از غزالی، قصیده ای نقل شده که یکی از ابیات آن بیت زیر است.

دل ز من بردند و دادندش به زلف خویش بند

                                                     لـالـه رُخــسـاران ویـر و ســروقـدان هـرنـد

و در هفتصد ترانه ی جواد کوهی این ترانه نیز بچشم می خورد.

عزیزان من که از اهل هرندم     کَتِ بسته به میدان می برندم

شـوِ آدیـنـه و عـید مـحـمّد     عجب روزی به کُشتن می برندم

منبع: سایت(دانشنامه ی آزاد) ویکی پدیا

 ***

در کنار برهوت کویر شرق اصفهان، شهرهرند ورقی نا خوانده و غُبار گرفته از تاریخ کهن ایران زمین و استان اصفهان است، شاید گوشه ای از دوران رونق و آبادی این شهر را در روایات و داستان های کهن سالان شهر می توان یافت ولی به تحقیق، راز سر به مُهر این خطّه در سینه ی پُر اسرار کویر مدفون است؛ قدمت این شهرتاریخی تا پیش از دوران اسلام تخمین زده می شود و برخی نقل ها حاکی از آن است که تاسیس این شهر، در زمان هرمز ساسانی بوده است.

این شهر 17 رشته قنات که بعضا طول آنها بیش از 20 کیلومتر و عمق برخی از چاه ها، متجاوز از 120 متر است، دارد که وارد مزارع این شهر بنام هرندآوری، خَوادینون، چزّآب، حسین آباد، بِشنَق آباد، مزرعه کاظم، مزرعه بالا، مزرعه پایین، سیّدآباد، جمال آباد، نورآباد، رحمت آباد، دیزیچی و... می شود؛ ولی متأسّفانه در اثر گذشت زمان، خشکسالی های پی در پی و حفر چاه های عمیق و نیمه عمیق، اکثر این قنات ها خشک و به فراموشی سپرده شده اند.

شواهد و قراین، از جمله وجود دو قبرستان بزرگ دلالت بر وجود جمعیّت بسیار زیاد در زمان های گذشته در شهر دارد که بدلیل عواملی مثل: گسترش بیماری هایی از قبیل حَصبه، وَبا و قحطی که ناشی از خشکسالی است، بسیاری از مردم این دیار از دنیا رفته و عدّه ای هم با مهاجرت به شهرهای اصفهان، تهران، قم، کرمان، بم، آباده ی فارس و... ترک وطن نموده اند و در این شهرها مشغول کار و کسب و تحصیل شده اند؛ به طوری که اگر امروزه در شهر کرمان گذری داشته باشید، کتابخانه ی بزرگ هرندی، باغ موزه ی مرحوم شیخ ابوالقاسم هرندی و آثاری بجا مانده از هرندی های مقیم این شهر را می بینید.

یکی از علمای هرند در اعصار گذشته، مرحوم ابوالعلا سهلویه هرندی عارف و سالک اهل طریقت، مدفون در مزرعه ی دیزیچی است.

منبع: نقشه ی راهنمای شهرداری هرند


مطالب مشابه :


اعلان اقدام برای راه اندازی سایت های کتاب شهر

اعلان اقدام برای راه اندازی سایت های کتاب شهر ( موسسه پویانمای نظر اصفهان ) آرم و




ایرانگردی،شهر شناسی - اصفهان در یک نگاه

وجه تسميه؛ جمعيت شهر اصفهان؛ کتاب شناسي اصفهان سایت تخصصی دانلود کتاب و




ليست كتابخانه هاي استان اصفهان

شهر مهاباد . این وبلاگ وابسته به فروشگاه کتاب زیتون اصفهان است. کتابهای آموزش طراحی سایت.




اصفهان شهر مناره ها

تهیه کتاب اصفهان سایت شهر اصفهان میراث فرهنگی




معرفی اجمالی شهر اصفهان:

با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت شهر اصفهان، مرکز دانلود کتاب




معرّفی شهرهرند در کتاب های معروف

سيان جرقويه اصفهان معرّفی شهرهرند در کتاب های این شهر 17 رشته قنات که بعضا طول آنها




نقشه شهر اصفهان با فرمت jar

نقشه شهر اصفهان با نرم افزار,بازی,کتاب,موبایل. بهترین سایت دانلود رایگان نرم افزار




برچسب :