لباس اسلامی ( بخش8)

شلوار

شلوار زیر جامه بانوان راتشکیل می دهد که در زیر دامن قرار می گیرد و در بندرعباس به شلوار « دم تنگ » مشهور است قسمت بالای این شلوارها گشاد وساده و درپائین کاملاً تنگ و چسبیده به ساق پا است و در حدود ده سانتی متر بالای قوزک پا رامی پوشاند . کمر شلوار زنان بندرعباسی لیفه دار وشبیه شلوارهای مردانه است ضمناً «بندی » که عبارت از « کشی » است از میان لیفه می گذرانند وهنگامی که آن را به تن می نمایند، بواسطه همین بند چینهای زیادی می خورد.
 
جنس شلوار بندری از مرعوبترین ولطیف ترین پارچه ها مانند اطلس ، ساتن ،تترون ، شالمز ، پولیستر است ، انتخاب پارچه بستگی به درآمدخانواده یا فصل مورد استفاده قرار دارد، رنگهای موردنظر بانوان بندری اکثراً سبز ، قرمز ، آبی ، ولاجوردی است.
دلیل تنگی وچسبان بودن انتهای شلوار (دمپا) بانوان بندرعباسی فقط برای رعایت نظافت و بهداشت است زیراتنگی آن باعث می شود که شلوار با زمین تماس پید نکند، در عین حال قسمت بالایی شلوار که در زیر لباس پنهان است به شکلی است که میتوان به راحتی نشست و یا قدم برداشت.
 
تزئینات شلوار بندری :
 
از ویژگیهای شلوار بندری تزئینات دمپای آن است که حدود سی سانتی متر به طرز زیبایی زری دوزی و گلدوزی شده است ، البته قسمت تزئین شده را با پارچه ای نخی آستردوزی می کنند وتزئینات آن با همه نقش و نگارهای کوچک وزیبایش واقع تماشایی است.
 
تزئینات شلوار بندری بر روی دوساق است ونوع اصیل آن با دست دوخته میشود.
 
شلوار گلدوزی شده با چرخ خیاطی : گلدوزی این نوع شلوار روی دوساق انجام می گیرد و بیشتر توسط مردانی که از کشورهای پاکستان ومراکش به بندرعباس مهاجرت کرده اند ، دوخته می شود
 

شلوار نخ دوزی
 
 این نوع شلوار مخصوص پاکستانیهاست واز شلوارهایی است که جدیداً یعنی در سالهای اخیر در بندرعباس مرسوم گردیده است.
 
بنابراین اساساً شلوارهای بندری به دو نوع تقسیم می شوند، شلوارهای دست دوز وشلوارهای ماشینی که توسط چرخ خیاطی به انجام می رسد همان طور که ذکر شد، شلوارهای ماشینی هم توسط مردان وهم بانوان دوخته میشود. ولی نوع دست دوز آن فقط توسط بانوان دوخته میشود ولی نوع دست دوز آن فقط توسط بانوان و دوشیزگان در منازل دوخته میشود و در واقع هنر تزئین شلوار بندری به منازل کشیده شده وهیـــچ بانو و یا دوشیزه ای را نمی توان یافت که با این هنر آشنایی نداشته باشد. اما کم کم با روی کار آمدن چرخهای خیاطی که سریع کار را انجام می دهد ، این هنر به فراموشی سپرده می شود ، خوشبختانه درحال حاضر طرح کاد مدارس جهت خودکفایی وعدم فراموشی این هنر سنتی اصیل بومی سعی می نماید آن را به دانش آموزان بیاموزد و در این راه نیز موفق بوده است.
 
چادر
زنان بندرعباسی هنگام خروج از منزل و یا زمانی که با مرد نامحرمی مواجه می شوند بر روی تمامی پوشاک خود چادر بر سر می اندازند . جنس چادر این بانوان نازک و بیشتر از وال است . رنگ روشن بیشتر مورد پسند است و اغلب چادرها با داشتن گلهای بزرگ و کوچک که بسته به سلیقه شخص استفاده کننده انتخاب شده است در معابر عمومی به چشم می خورد .
دو نوع چادر در میان بانوان بندرعباسی رایج است که به ترتیب عبارتند از:
 
  چادر لانیم ل LANIMLA:
 
نحوه بستن آن به این طریق است که یک گوشه چادر را می گیند و با یک دس روی دوش خود می اندازند و طف دیگر آن به به طور آزاد زیر یک بغل دیگر رها می کنند  
 
چادر کول KUL:
 
یک طرف چادر را دور سر پیچیده و در یک سمت صورت در حوالی گوش به طرف داخل می برند . ولی امروزه جوانان تا حدودی از سبکهای دیگر استفاده می کنند به این صورت که از دو جهت گوشه های چادر خود را به پشت می امدازند و این اقتباسی از لباسهای هندی محسوب می گردد.الگوی چادر در بندرعباس بمانند سایر نقاط ایران بوده یعنی به صورت نیم دایره است .
 
لباس جشن و عزاداری 
 
زنان بندرعباسی در جشنها از همان لباس سنتی ولی ب جنس مرغوبتر و رنگهای شاد و روشن و تزئینات کاملتر استفاده می کنند چنانکه در آنج انواع و اقسام کندوره با رنگهای مختلف و تزئینات متفاوت به چشم می خورد .
 
شلوار یا همرنگ گندوره یا رنگ متضاد آن می پوشند که با تزئینات زیبائی همراه است جالب توجه اینکه آن عده از زنان که پیراهن سنتی نپوشیده و از لباسهای معمولی و متداول شهرهای بزرگ استفاده می کنند همان شلوار دم پا تنگ با تزئینات خاص را به تن دارند و کفشها معمولاً صندول های رنگی استدر عزاداریها معمولاً از لباســهای تیره با تزئینات کمتر استفاده می کنند و دستیار یا جلبیل مشــــکی به سر می نهند . فرق بین لباس جشن و عزا فقط در رنگ و تزینات آن است .
 
 
 
لباس عروس :

لباس عروس بندرعباسی همان لباس سنتی است منتها با رنگ سبز ضمناً چادری به رنگ سفید بر سر عروس انداخته می شود این فرم لباس عروس در حال حاضر در شهر بندرعباس چندان متداول نیست مگر در روستاه یا در خانواده هایی که شدیداً پای بند مسائل سنتی باشند . ولی امروزه مثل شهرهای بزرگ اکثراً از لباس سفید با تور و تزئینات استفاده می کنند .
 
در موقع خرید لباس عروس داماد موظف است حدوداً ده عدد شلوار با تزئینات مناسب و دو تا سه کندوره و چند ارنی برای عروس خریداری کند .


مطالب مشابه :


لباس بندری-پوشش زنان جنوب(بندر و قشم)

Bia2 dolab - لباس بندری-پوشش زنان جنوب(بندر و قشم) - بیا2 دولاب - (دولاب قشم) - Bia2 dolab




کار فرهنگی

شلوار بندری . و غیررررررره که هر کدام از این مدل هااا با طرح های خاصی صورت می گیرد .




طرز درست کردن شلوار بندری

هرمز شهر من - طرز درست کردن شلوار بندری - - هرمز شهر از انتخاب پارچه بگه تا طرح




لباس اسلامی ( بخش8)

تزئینات شلوار بندری می دهد ، این هنر به فراموشی سپرده می شود ، خوشبختانه درحال حاضر طرح




شلوار بندری در برنطین

نِـــــــــدای بِــــــــــــرنطين،رودان - شلوار بندری در 7- پيگير نبودن طرح هادي




برچسب :