معرفی بهترین راهنمای سبک زندگی اسلامی
کتاب مفاتیح الحیاة (مفاتيح الحيات) اثر آیتالله جوادی آملی
مدت ها پیش بود که آیت الله جوادی آملی در تریبون نماز جمعه پیشنهاد تالیف کتابی را دادند که در کنار مفاتیح الجنان که راه رسیدن به جنت را نشان می دهد راه و رسم زندگی دنیوی را برای مومنین روشن کند .
سرانجام پس از چند سال و با پیگیری ایشان ، کتاب مفاتیح الحیات زیر نظر این حکیم فرزانه منتشر شد .
مفاتیح الحیات به واقع کتابی است که در زمینه های مختلف زندگی ، راه درست را با احادیث و روایات بیان می کند .
کتاب مفاتیح الحیات
کتاب مفاتیح الحیات ، کتاب ارزشمندی است که زیر نظر آیت الله جوادی آملی با همکاری جمعی از اساتید حوزه و توسط انتشارات اسرا به چاپ رسیده است .مفاتیح الحیات را جلد دوم مفاتیح الجنان می نامند ، از نظر آیت الله جوادی آملی تفاوت این کتاب و مفاتیح الجنان در این است که این کتاب جهت حرکت انسان در راه حق و با چراغ حق و در منظر خداست .
مفاتیح الحیات 5 بخش دارد :
بخش اول ، تعامل انسان با خود می باشد . برخی فصل های این بخش : تفکر ، یادگیری ، حفظ تن ، نظافت ، خوردن ، لباس ، آراستگی ، مسکن ، مسافرت ، خواب ، تفریح ، ورزش و... است
بخش دوم ، تعامل انسان با همنوعان است که شامل فصل های خویشاوندان ، مسلمانان ، بیگانگان ، مستضعفان ، دشمنان ، شهروندان و... است .
بخش سوم ، تعامل مردم و نظام اسلامی است که شامل : نظام سیاسی ، نظام اجتماعی ، شهرداری ، امور اقتصادی و... است .
بخش چهارم کتاب مفاتیح الحیات ، تعامل انسان با حیوان است که شامل نگهداری حیوان ، بهره گیری از حیوان ، حقوق حیوان ، و... می باشد .
بخش پنجم کتاب در مورد تعامل انسان با محیط زیست است که شامل محیط زیست ، خاک ، درختکاری ، فضای سبز ، باد و باران ، دریاها ، راه ها ، مواد سوختی ، گردشگری و... است .
بخش خاتمه مفاتیح الحیات شامل کارها در روزهای ماه قمری ، سنت ها و... است .
برای مشاهده ی فهرست کتاب مفاتیح الحیات اینجا کلیک کنید . «مفاتیح الحیاة» کتابی که در ابتدا نام «مفاتیح الجنان» شیخ عباس قمی را به یاد میآورد البته با تفاوتی که نویسندهی مفاتیح الحیاة برشمرده است:
«یک وقت رابطهی انسان با خدا در حدّ مناجات، دعا و اینهاست، آن میشود مفاتیح الجنان. یک وقت سفر چهارم از اسفار اربعه را شما میخواهید بگویید [یعنی] که سیر سفر مِن الخلق إلی الخلق بالحق ما باید داشته باشیم، این میشود مفاتیح الحیات. این خیلی فرق است که انسان مناجات کند، دعا کند که میشود مفاتیح الجنان یک وقت است نه، در خلقت از دید الهی دارد میگذرد. این [یعنی] سفر چهارم که سیر مِن الخلق إلی الخلق بالحق [است]، با چراغ حق دارد حرکت میکند، در راه حق دارد حرکت میکند، از منظر خدا دارد حرکت میکند، خدابین است و دارد حرکت میکند.»[1]
جرقهی اولیهی این طرح از حدود 5 سال قبل با فرمایش حضرت آیتالله «جوادی آملی» در خطبههای نماز جمعه در مورد بهتر نگه داشتن محیط زندگی چه در طبیعت و چه در زندگی به عنوان یک شهروند زده شد و سپس با ارائهی طرح تفصیلی و تکمیل آن، کار پژوهشی اثر زیر نظر ایشان آغاز و با رهنمودهای او پیش رفت و در نهایت با بازبینی نهایی استاد و اعمال نهایی نظراتشان پایان یافت.[2]
سالها بود که به نوعی منتظر چنین کتابی بودیم. شاید به نظر برسد که کتابهایی از این دست وجود داشته است. «ثواب العمال و عقاب الاعمال» شیخ صدوق، «حلیة المتقین» علامه مجلسی و تا حدی «الحیاة» جناب آقای حکیمی را میتوان از کتابهایی دانست که در این موضوع نوشته شده است. اما تفاوتی جدی در این میان وجود دارد که باید از آن غافل نشد و آن مسألهی اجتهاد به معنای وسیع و عمیق کلمه است: «در تمامی موارد قبلی گرچه از روایات اهل بیت استفاده شده اما اینها را افرادی نوشتهاند که میتوان نام محدث را به نوعی بر آنان اطلاق نمود. این بزرگواران گرچه روایات زیادی را دیده بودند اما به دلیل آن که فقیه به معنای مصطلح آن نبودهاند بعضاً از جمع سالم بین روایات ناتوان بودهاند.
از آن مهمتر فهم روایات اهل بیت ذیل قرآن است که خود تسلط ویژهای بر قرآن میخواهد که احیاناً در توان برخی از آن بزرگان نبوده است. جهان بینی صحیح و عمیق داشتن که بر فهم صحیح از آیات و روایات مؤثر است هم نکتهی بعدی است که تسلط بر فلسفه میخواهد. شاید بتوان گفت اولین بار در تاریخ تشیع است که چنین مجموعهای زیر نظر فیلسوفی عمیق، مفسری قَدَر و فقیهی برجسته تدوین میشود و همهی آن از زیر نظر تیز بین چنین شخصیتی گذشته است. گذشته از آن که کار، یک کار پژوهشی گروهی بوده و این گروه خود از شاگردان چنان استادی بودهاند و طبعاً در مراحل تتبع و تحقیق اولیه نیز تا حد زیادی نگاه استاد لحاظ شده است.»[3]
تفاوت دیگر این کتاب با کتب مشابه، دیدگاه حکومتی و اجتماعی آن است. یک بخش از پنج بخش کتاب تحت عنوان تعامل مردم و نظام اسلامی است و در آن به موضوعات متعددی در این عرصه پرداخته شده است که شاید مورد غفلت بسیاری از ما بوده است: «مرزبانی و اهمیت آن، آثار معنوی مرزبانی، اهمیت راز داری (حفظ اسرار مسلمانان)، مشارکت سیاسی، شهرداری (خدمات عمومی)، تکدی گری و ... . پرداختن به این مسائل آن هم از زبان آیات و روایات و تبیین آنها میتواند تأثیر بسیاری بر آحاد جامعهی اسلامی داشته باشد و زوایای پنهانی از معارف اسلامی را در عرصهی حکومت و اجتماع آشکار نماید.»
همان طور که گفته شد، کتاب شامل پنج بخش است:
1. تعامل انسان با خود،
2. تعامل انسان با همنوعان،
3. تعامل مردم و نظام اسلامی،
4. تعامل انسان با حیوان،
5. تعامل انسان با خلقت زیست محیطی.
تأملی در این عناوین و نگاهی به فهرست تفصیلی کتاب، نکتهی پیش گفته را تقویت میکند. اکثر مسائل مطرح در این کتاب به نوعی نگاه تمدنی اسلام را روشن میسازد آن هم در نگاهی وسیع که حتی شامل نگاه زیست محیطی اسلام هم میشود. این کتاب نقطهی مقابل تفکر سکولار به دین را به نمایش میگذارد. آری، این کتاب مفاتیح الجنان تمدنی است.
کلام را با سخن نغزی از استاد به پایان میرسانیم:
«از خدای سبحان مسألت میشود که توفیق سلوک اسفار چهارگانه به ویژه سفر چهارم را به امت اسلامی عطا فرماید تا در متن حیات با دین زندگی کنند.»[4](*)
پینوشتها:
[1]-http://portal.esra.ir/Pages/Index.aspx?view=1&id=MTMyNA%3d%3d-FFVvhm0lsyA%3d&kind=1
[2]-http://portal.esra.ir/Pages/Index.aspx?view=1&id=MjU2-kWsbpOCtWpw%3d&kind=1
[3]- مفاتیح الحیاة ص39 (جوادی آملی ، عبد الله ، مفاتیح الحیاة ، اسراء، 1391)
[4]-همان ص 62
منبع:برهان
مطالب مشابه :
کتاب مفاتیح الحیات - نظافت و بهداشت
در این فصل از کتاب مفاتیح الحیات آیه الله جوادی آملی در مورد نظافت و بهداشت در اسلام صحبت می
کتاب مفاتیح الحیات - امور اقتصادی
در این فصل از کتاب مفاتیح الحیات آیه الله جوادی آملی در مورد امور اقتصادی در اسلام احادیثی
معرفی بهترین راهنمای سبک زندگی اسلامی
کتاب مفاتیح الحیات ، کتاب ارزشمندی است که زیر نظر آیت الله جوادی آملی با همکاری جمعی از
کتاب مفاتیح الحیات - بیگانگان
مفاتیح الحیات - کتاب مفاتیح الحیات - بیگانگان دانلود مفاتیح الحیات, متن مفاتیح
کتاب مفاتیح الحیات - حقوق حیوانات
مفاتیح الحیات - کتاب مفاتیح الحیات - حقوق حیوانات دانلود مفاتیح الحیات, کتاب مفاتیح
برچسب :
دانلود کتاب مفاتیح الحیات