همه چیز درباره مااشعیر
روش تولید در ایران و اروپا
تولید ماءالشعیر از مواد اولیه تا محصول نهایی مستلزم طی عملیات مختلف و معینی است که در طول سالیان متمادی تثبیت شده و مورد استفاده کشورهای مختلف است. با پیشرفت تکنولوژی و نوع ماشین آلات و تجهیزات مورد استفاده تفاوتهایی بوجود آمده است که سبب ایجاد در روش تولید می گردد که در ادامه به تشریح این روش ها خواهیم پرداخت.
روش معمول در ایران
در ایران ماء الشعیر به روش زیر تولید می شود:
1- مقدار معینی از مالت را توزین نموده و بعد از آسیاب کردن یا خرد کردن در داخل مخزن پخت با مقدار معینی آب مخلوط می نمایند. مخزن یا دیگ پخت دارای ژاکت یا جداره گرما و همزن می باشد. عملیات هیدورلیز نشاسته مالت جو به قندهای شیرین و همچنین تبدیل پروتئین و سایر مواد موجود مالت به مواد ساده تشکیل دهند، در این مرحله صورت می گیرد. اضافه کردن شکر، عصاره رازک و افزودنیهای دیگر در خاتمه عملیات هیدرولیز انجام می شود.
2- توسط صافی تفاله مالت را از مایع حاصله Wort جدا کرده و مایع را به مخزن دیگری بنام Whirpool ارسال می کنند تا ته نشینی صورت گیرد.
3- مایع گرم توسط سرد کننده صفحه ای (Plate Cooler) خنک شده و در حین انتقال به مخازن دو جداره جهت نگهداری اسیدهای خوراکی و افزودنی های دیگر اضافه می شود.
4- ماءالشعیر خنک را توسط سیستم فیلتراسیون کاملاً شفاف نموده و در مخازن تحت فشار دو جداره استیل با تزریق گاز Co2 به واحد پرکنی انتقال می دهند.
5- بعد از پرکنی و درجه بندی جهت جلوگیری از فعالیت میکروبی، آن را پاستوریزه نموده و بسته بندی می کنند.
روش معمول در اروپا
فرآیند تولید ماءالشعیر در کشورهای اروپایی و پیشرفته به شرح ذیل می باشد:
1- تهیه مالت توسط سیستم مالت سازی.
2- آسیاب کردن مالت
3- استحصال مایع مالت (Wort) از دانه مالت
4- فراوری مایع مالت و انجام فرایند تخمیر و در نتیجه الکلی شدن مایع
5- استخراج مخمر، تصفیه مایع و شفاف سازی ( فیلتراسیون)
6- بسته بندی و پرکنی با سه روش زیر:
الف) پر کردن و بسته بندی بصورت آبجوی الکل دار
ب) پر کردن و بسته بندی بصورت آبجوی بدون الکل ( استخراج الکل به روشهای متفاوتی انجام می گیرد)
پ) روش تولید آبجوی بدون الکل ( روش جدید): در این روش مراحل تولید مالت، آسیاب کردن، فرآوری مالت و استحصال مایع مثل سایر روش ها صورت می گیرد با این اختلاف که اولاً تولید الکل به جهت کنترل فرآیند تخمیر صورت نمی گیرد و از طرفی کیفیت محصول از بابت طعم و مزه مثل آبجوی الکلی می باشد.
خطوط کامل تولید ماء الشعیر
لیست ماشین آلات پروسس (خطوط کامل تولید ماء الشعیر)
1- واحد فیلتراسیون آب (شامل فیلتر ممبران، سیستم استریل)
2- تانک آب داغ و مبدل حرارتی و سیستم کنترل اتوماتیک
3- بالابر شکر
4- تانک انحلال شکر و مبدل حرارتی و پمپ شربت
5- فیلتر دوقلوی شربت
6- مبدل صفحه ای دو مرحله ای
7- تانک ذخیره شربت و کنترل بریکس
8- سیستم دی اریاتور
9- تانک بلندینگ ومتعلقات جانبی
10 - تانک مایه مالت
11 - تانک طعم دهنده
12- پمپ های جابه جایی مالت و اسانس و فلومترهای شربت و سیستم اتوماسیون کنترل
13- فیلتر دیسکی اتوماتیک
14- فیلتر کارتریج
15- بافر تانک
16- تانک های ذخیره ماء الشعیر شفاف (BBT)
17- یونیت کامل CIP ( اتوماتیک-PLC )
18- سیستم دوزینگ اسانس
19- دستگاه تزریق گاز (پری میکس، اینتر میکس)
20- تونل پاستوریزاتور
لیست ماشین آلات بسته بندی ماءالشعیر:
1- دپالاتایزر
2- دستگاه پرکن (تری بلوک و منو بلوک)
3- دستگاه لیبل زن (پشت چسب دار، OPP)
4- دستگاه جت پرینتر
5- دستگاه شیرینک پک overlap
6- دستگاه دسته زن
7- پالاتایزر
8- دستگاه پری فرم ساز
9- دستگاه بادکن بطری (بلومولدینگ) تولید و ساخت ماء الشعیر
چند هزار سال پیش در مصر باستان از نوعی نوشیدنی تحت عنوان آب جو استفاده می شد و هم زمان با آن , مصرف یک نوشیدنی با همان خصوصیات که البته از ارزن تهیه می شد , درمیان قبایل آفریقائی رواج پیدا کرد. به تدریج این نوشیدنی الکلی در تمان نقاط دنیا رایج و در همه کشور ها تولید شد. پیش از انقلاب نوع الکی ماء الشعیردر ایران تولید میشد که طبیعتا مضرات الکل را هم در خود داشت اما خوشبختانه پس از انقلاب که تولید نوشیدنی های الکلی در کشور متوقف شد, با تغییر سیستم تولید , ماء الشعیر کنونی به بازار آمد .
خواص درمانی ماء الشعیر
سموم بدن را که بر اثر خوردن زیاد دارو های شیمیایی بوجود می آورد دفع می کند.
مسکن فشار خون است.
حرارت باطنی را تسکین می دهد.
حرارت کبد و عطش مفرط را رفع می کند.
مفید برای درمان سل.
زخم روده را درمان می کند.
سرفه های خشک را درمان می کند.
این خواص به شرط آن است که به روش غیر کارخانه ای درست شود.
روش غیر کارخانه ای ساخت ماء الشعیر
جوی پوست کنده و آب را در ظرفی ریخته و بگذارید با شعله ملایم بجوشد تا دو لیوان آب باقی بماند. سپس آنر ا از روی حرارت برداشته و بگذارید مواد آن ته نشین شود. آب سرخ رقیق بالای آن ماء الشعیر رقیق نامیده می شود که غذائیت آن کمتر بوده و در پاک سازی و خارج کردن مواد زاید از بدن قوی تر است. اگر چیزی از جرم و آرد جو همراه آن باشد، غذائیت آن بیشتر و خاصیت دارویی آن کمتر می شود و احتمال ترش شدن آن در معده های سرد بیشتر است.
تذکر :
در تهیه ماء الشعیرهای موجود در بازار، برخي از توليدكنندگان صنعت نوشيدني، پودر يا عصاره مالت را با آب تركيب كرده و با افزودن گاز دی اكسيد كربن، محصول خود را به نام ماالشعير به بازار عرضه ميكنند.
اين محصولات به دليل نوع مواد اوليه شان خواص ماء الشعير طبيعی را نداشته و در واقع همان نوشابه های مضر، با طعم ماء الشعير هستند كه اسانس طعم های مختلفی هم به آن اضافه میكنند.
آیا ماء الشعیر بنوشیم؟«ماءالشعیر» نوشیدنی معروفی است که ترجمه فارسی آن می شود آبجو. و از آن جایی که از دیرباز نجاست و نیز حرمت نوشیدن آن از احکام اسلامی بوده و مسلمانان مقید به رعایت آن بوده اند اکنون این سوال پیش می آید که ماءالشعیر یا همان آبجوهایی که امروز در داخل و یا خارج از کشور تولید می شود نیز همان حکم را دارند؟ اگر دارند چرا تولید و یا وارد می شوند؟ اگر نه؛ پس چه فرقی بین آن آبجو و این آبجوهای موجود وجود دارد؟
پاسخ مشهور و رایج این است که آن آبجویی نجس و حرام است که دارای الکل باشد و چون این آبجوها بدون الکل هستند پس نوشیدن آنها حلال است.
این جواب در ابتدای امر، جواب خوب و قابل قبولی است؛ اما وقتی به برخی فتاوا و نظرات فقهی مانند فتوای آیت الله صافی گلپایگانی می رسیم؛ این پاسخ کارایی خودش را از دست داده و دوباره آن سوال تکرار می شود که بالاخره این آبجوها پاک هستند یا نه؟ جایز است آن را بنوشیم یا نه؟ ایشان می فرمایند: «اگر جو را به طریقی كه در سابق اطباء دستور میدادند و به آن ماءالشعیر میگفتند بجوشانند اشكالی ندارد و اما آنچه از جو گرفته میشود و به آن آب جو میگویند حرام است.»
می بینید که آن جواب مشهور نمی تواند پاسخ روشنی برای ما باشد و باید از راه دیگری به حل مساله پرداخته و به جواب برسیم.
همانگونه که در فتوای ایشان مشاهده می شود روش تهیه ماءالشعیر نقش تعیین کننده ای در حلیت و یا حرمت آن دارد؛ بنابراین برای رسیدن به یک پاسخ قطعی باید ابتدا با طرز تهیه آن آشنا شویم و بعد با نتیجه ای که از این بررسی کسب کرده ایم به سراغ فتاوای موجود برویم تا ببینیم نوشیدن این نوشیدن پر مشتری جایز است یا نه؟
در این روش (الکل زدایی)که مرسوم ترین شیوه تهیه ماءالشعیر در دنیاست ابتدا آن مایع الکلی از مالت به دست می آید و بعد به روش تقطیر الکل آن را جدا کرده و به محصولی بدون الکل دست پیدا می کنند. به نظر می رسد کارخانه های خارجی که به دنبال هر دو محصول هستند بنای خود را به این روش می گذارند و به مقداری که می خواهند الکل زدایی کرده و آبجو بدون الکل روانه بازار می کنند
روش های تهیه ماءالشعیرماءالشعیر به سه روش ممکن است به دست آید که در زیر خلاصه این روشها را بیان می کنیم:
روش سنتی (طب قدیم):
در این روش جو در آب جوشانده شده و بعد صاف کردن این مخلوط آنچه باقی می ماند آبجو خواهد بود. دکترروازاده در سایت خود می نویسد: یک و نیم کیلو جوی پوست کنده را در یک و نیم لیتر آب ریخته و بگذارید با شعله ملایم بجوشد تا دو لیوان آب باقی بماند. سپس آنر ا از روی حرارت برداشته و بگذارید مواد آن ته نشین شود. آب سرخ رقیق بالای آن ماء الشعیر رقیق نامیده می شود.
روش صنعتی:
در این روش ابتدا جو را تبدیل به مالت می کنند. مالت همان جو جوانه زده است که پس از گرفتن جوانه و خشک کردن مورد استفاده قرار می گیرد. سپس طی فرایندی از این مالت، مایه ای تهیه می کنند که به آن آبجو گفته می شود. مایع به دست آمده در این فرآیند الکلی است زیرا آبجو دارای مخمر بسیار فعالی است که در محیط مساعد الکل تولید می کند بنابراین نجس و خوردن آن هم حرام خواهد بود.
شرکتهای داخلی و خارجی برای برای آنکه بتوانند به محصولی بدون الکل دست پیدا کنند از روشهایی استفاده می کنند که دانستن آنها در این بحث کمک شایانی به ما می کند.
طرز تهیه ماءالشعیر بدون الکل در خارج از کشور (الکل زدایی)در این روش (الکل زدایی)که مرسوم ترین شیوه تهیه ماءالشعیر در دنیاست ابتدا آن مایع الکلی از مالت به دست می آید و بعد به روش تقطیر الکل آن را جدا کرده و به محصولی بدون الکل دست پیدا می کنند. به نظر می رسد کارخانه های خارجی که به دنبال هر دو محصول هستند بنای خود را به این روش می گذارند و به مقداری که می خواهند الکل زدایی کرده و آبجو بدون الکل روانه بازار می کنند.
طرز تهیه ماءالشعیر بدون الکل در داخل کشور (حذف تخمیر یا تخمیرمحدود)در این روش (تخمیرمحدود ) که در ایران اعمال می شود در فرایند تهیه قبل از اینکه مایع به دست آمده الکلی شود به آن شک حرارتی می دهند تا از الکلی شدن آن جلوگیری کنند.
در این فرآیند، مایع بدست آمده از پخت مالت بعد از آنکه عصاره رازک و شکر به آن افزوده شد به چیلر منتقل شده و در آنجا شوک حرارتی داده می شود. این شوک اولین قدم برای جلوگیری از الکی شدن مایع است. آب جو دارای مخمر وحشی است که در محیط مساعد الکل تولید می کند. شوک حرارتی ایجاد شده باعث می شود که مخمر وحشی این اختلاف دما را تحمل نکرده و از بین برود.
ماءالشعیر رایجی که در کشورمان مصرف می شود، اصلا آبجو نیست و در واقع یک نوشیدنی بر پایه مالت است؛ اما چون ما در ایران نتوانستهایم اسم دیگری برای این محصول بگذاریم به آن ماءالشعیر میگوییم
شربت بدست آمده در این مرحله به سردخانه رفته و حجم آن با آب دو برابر شده، سپس وارد دستگاه فیلتراسیون می شود. در این بخش مایع شفافی به نام ماء الشعیر به دست می آید.
دکتر سهراب وندی متخصص صنایع غذایی، عضوهیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه کشور در گفتگو با حکیم مهر گفته است: حذف تخمیر از فرایند تولید ماءالشعیر، روش رایج کنونی در کشور ماست. کشورهای صادرکننده ماءالشعیر به ایران چون از قوانین بدون الکل بودن خوراکیهای ما مطلع هستند، عملیات تخمیر در محصولاتشان را به گونهای انجام میدهند که تحت هیچ شرایطی، الکل بیشتر از نیم درصد در ماءالشعیرشان تولید نشود.
اکنون این اطلاعات در کنار فتاوای موجود قرار می دهیم و با جمع بندی آنها سعی خواهیم کرد تا به پاسخ روشنی درباره ماءالشعیر دست پیدا کنیم:
htt
سوال از حضرت آیت الله صافی گلپایگانی:
آیا ماء الشعیری كه در بازار مسلمین فروخته میشود، حلال است؟
پاسخ: اگر جو را به طریقی كه در سابق اطباء دستور میدادند و به آن ماء الشعیر میگفتند بجوشانند اشكالی ندارد و اما آنچه از جو گرفته میشود و به آن آب جو میگویند حرام است.
سوال از حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
در مورد خمر و مستی (آن چیز که عقل را ضایع کند) حکم مستقل و روشن تحریم در قرآن آمده و قابل قبول است اما در مورد این که الکل وارد بدن شود، تحریمی نداریم. برای مثلا ماءالشعیر هایی که در یک لیتر 5 تا 8 درصد الکل دارند به هیچ وجه مستی نمی آورد و عقل را ضایع نمی کند و بی تعادلی و تغییر حالت در انسان ایجاد نمی کند. آیا مصرف این نوع نوشیدنی هم که حکم خمر به آن تلقی نمی شود نیز حرام است؟
پاسخ: الکل به طور کم در بسیاری از مواد غذایی ممکن است موجود باشد ولی مادامی که به طور طبیعی مست کننده نباشد و یا زیان آن اثبات نگردد حکم تحریم بر آن جاری نمی شود و اثبات این موضوع بر عهده ی کارشناسان غذایی است.
سوالاتی از حضرت آیت الله سیستانی:
1. آیا ماء الشعیر كه در بازار موجود است حلال است ؟
پاسخ: حلال است.
2. نوشیدن نوشابه هاى خارجى و آب جو چگونه است ؟
پاسخ: استفاده از نوشابه مانعى ندارد مگر اینكه معلوم شود یك چیز نجس با آن مخلوط شده است و خوردن آب جو حرام است.
3. در بعضی از مواد غذایی مثل شیرینی مقدار کمی الکل به کار رفته که نقش فراوری دارد و سکر آور نیست آیا می توان استفاده کرد ؟
پاسخ: جایز است .
نتیجه بحث1. ماءالشعیر رایجی که در کشورمان مصرف می شود، اصلا آبجو نیست و در واقع یک نوشیدنی بر پایه مالت است؛ اما چون ما در ایران نتوانستهایم اسم دیگری برای این محصول بگذاریم به آن ماءالشعیر میگوییم.
الکل نیم درصدی که در اثر تخمیر محدود در فرآیند تولید آن ایجاد می شود؛ چون سکر آور نیست ضرری به حلیت این نوع ماءالشعیر ها نمی زند؛ بنابراین نوشیدن آنها جایز است
2. ماء الشعیری که در داخل تولید می شود چون در فرآیند آن تولید الکل و الکل زدایی رخ نمی دهد با آبجوی الکل دار یا الکل زدایی شده خارجی متفاوت است و نوشیدن آن جایز است.
3. الکل نیم درصدی که در اثر تخمیر محدود در فرآیند تولید آن ایجاد می شود؛ چون سکر آور نیست ضرری به حلیت این نوع ماءالشعیر ها نمی زند؛ بنابراین نوشیدن آنها جایز است.
4. باید توجه داشت که ماء الشعیرهای خارجی بدون الکل دو نوع هستند:
الف. نوعی که در فرآیند تولید، کاملا تخمیر و الکی شده و بعد الکل زدایی شده است و چون با تقطیر، یک مایع نجس، پاک نمی شود بنابراین نوشیدن این نوع جایز نخواهد بود.
ب. نوعی که در فرآیند تولید کاملا تخمیر نشده و الکلی نشده و در نهایت تنها به کمی تخمیر و با الکلی حدود پنج درصد فرآوری و تولید شده است که براساس فتاوایی که نقل کردیم نوشیدن این نوع جایز خواهد بود.
5. باید توجه داشت این 5 درصد الکل تخمیری که در حین فرآوری در درون خود مایع تولید می شود غیر از آن الکل خالص و نجسی است که نوشیدن آن باعث مستی می شود.
قانون اسلام این است: اگر مایعی مست کننده بود، نجس و خوردن آن حرام است و اگر قطره ای از آن را به یک نوشیدنی حلال؛ مثل نوشابه و یا ماءالشعیر اضافه کنند تمام آن را نجس کرده و خوردنش را حرام می کند؛ اما اگر نوشیدن کم یا زیاد آن، مستی آور نبود پاک است حتی اگر در درون خود در صد کمی هم الکل تولید کرده باشد؛ بنابراین باید بین «مایعی که از خود کمی الکل تولید می کند و مست کننده نیست» و «مایعی که به آن الکل مست کننده اضافه شده یا مایعی که از خود به قدری الکل تولید می کند که باعث مستی می شود»؛ فرق اساسی قائل شد؛ دسته اول پاک است و خوردنش حلال؛ دسته دوم نجس است و خوردنش حرام.
خواص ماءالشعير
چند سالي است که مصرف ماءالشعير خيلي رايج شده و بسياري از جوانان و کودکان به خوردنش علاقه نشان ميدهند.
اگرچه ماءالشعير در مقايسه با ساير نوشابههاي گازدار، ويتامينهاي بيشتري دارد و ميتوان آن را جايگزين آن نوشابهها کرد، اما در مصرف آن هم بايد رعايت اعتدال را کرد.
براي آشنايي بيشتر با خوبيها و بديهاي اين نوشيدني با دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذيه و رژيم درماني، به گفتگو نشستهايم.
آقاي دکتر! از خواص ماءالشعير برايمان بگوييد.ماءالشعير به عنوان يک نوشيدني، هم مقداري از مايعات بدن را تامين ميکند و هم چون يک نوشيدني تخميري است، يعني از عصاره مالت ()، رازک و مخمرها در تهيه آن استفاده ميشود، داراي انواع ويتامينها مخصوصا ويتامينهاي گروه B است. بنابراين بخشي از ويتامينهاي مورد نياز روزانه بدن را تامين ميکند. از 20 نوع اسيد آمينه ضروري، 16 مورد در اين نوشيدني موجود بوده و در هر ليتر از آن، تقريبا 20 ميليگرم ويتامين C ?pid=44109) وجود دارد. علاوه بر اين ترکيبات، مالت موجود در ماءالشعير جزو گروه کربوهيدرات بوده و مواد حاصل از آن در بدن متابوليزه شده و مقداري انرژي توليد ميکنند. بنابراين مهمترين خواص اين نوشيدني آن است که قسمتي از آب مورد نياز بدن را تامين کرده و مهمتر اينکه بخشي از ويتامينهاي ضروري را به بدن ميرساند، مخصوصا ويتامينهاي گروه B که براي متابوليسم کربوهيدرات ها هر روز به آنها نياز داريم.
مالت موجود در ماءالشعير چه خواصي دارد؟مالت و مشتقات آن با به کارگيري فرآيند مالتسازي و عصارهگيري از غلات به ويژه دانه جو به دست ميآيند و چون حاوي آنزيمهاي گروه هيدرولاز ، قندهاي قابل تخمير دکسترين، ويتامينهاي B5 (اسيد پانتوتنيك) (pid=69224)، B6 ()، بيوتين، پروتئين (و املاح (htبا ارزش هستند، بسيار اهميت دارند.
مالت حد واسط دانه جو است، بنابراين جزو ترکيبات کربوهيدرات است و در فرآيند تهيه اين نوشيدني، شرايط تخمير ايجاد ميشود. يک مقدار از اين کربوهيدرات به کربوهيدراتهاي حد واسطي شکسته ميشوند که هضم و جذبشان خيلي راحت است و اين مواد مثل کربوهيدراتها در بدن سوخته و انرژي توليد ميکنند، بنابراين کالري قابل توجهي دارند.
مصرف چه ميزان از اين نوشيدني را توصيه ميکنيد؟
کساني که به هر دليل دچار کمبود ويتامينهاي گروه B هستند و ميخواهند کمبود ويتامين بدن خود را جبران کنند، ميتوانند از اين نوشيدني در برنامه غذايي خود استفاده کنند.
توجه داشته باشيد که مصرف بيش از حد و افراطي هر ماده مغذي از جمله ماءالشعير ميتواند عواقبي داشته باشد.
اگر اسيد فسفريک به کار رفته در اين نوشيدني که به صورت گازدار است، زياد باشد، ميتواند موجب پوکي استخوان ( شود. بحث اضافه وزن ( هم، مورد توجه است.
به هر حال مصرف متناسب و متعادل ماءالشعير به جاي نوشابههاي گازدار ديگر توصيه ميشود. در حال حاضر گروههاي خاصي از جامعه که کمبود مصرف سبوس (pid=12336)و يا کمبود ويتامين دارند، اگر از اين مايع مصرف کنند، بخشي از نياز به ويتامين خود را تامين کردهاند. اين نوشيدني به دليل کالري قابلملاحظه اي که دارد، براي کساني که دچار اضافه وزن هستند و يا کساني که ميخواهند وزنشان را کنترل کنند، بايد محدود شود و آب جايگزين آن گردد.
آيا گازي که به صورت کف روي ماءالشعير تشکيل مي شود، همانند گاز نوشابه هاي ديگر مضر است؟بخشي از اين گاز به دليل فرآيند تخمير است، اما بخش عمده آن توسط کارخانههاي توليد ماءالشعير به صورت صنعتي اضافه ميشود. عمدهترين آن گاز CO2 است.
اگرچه ماءالشعير در مقايسه با ساير نوشابههاي گازدار، ويتامينهاي بيشتري دارد و ميتوان آن را جايگزين آن نوشابهها کرد، اما در مصرف آن هم بايد رعايت اعتدال را کرد.
مهمترين مشکل اين گاز اين است که با برداشت املاح از بافت استخواني سبب پوکي استخوان ميشود.
کساني که بيش از اندازه از اين نوشيدني استفاده ميکنند، احتمال برداشت اين املاح از بدنشان بيشتر بوده و اگر به کمبود ويتامين )يا کمبود کلسيم (نيز دچار باشند، مصرف ماءالشعير مزيد بر علت شده و بروز مشکلات استخواني حتمي خواهد شد.
آيا امکان دارد طعم هاي مختلف ميوهاي که در ماءالشعيرها به کار ميروند، در بدن حساسيت ايجاد کند؟بله، ممکن است. بسياري از ماءالشعيرها داراي طعمها و رنگهاي متفاوت هستند. اگر اين طعمها از عصارههاي طبيعي تهيه شده باشند، احتمال اينکه آلرژن يا حساسيتزا باشند و يا مشکل خاصي را ايجاد کنند، کم است، اما در بسياري از موارد از ترکيبات صنعتي و مصنوعي تهيه ميشوند (هر چند که از سازمانهاي مرجع مثل سازمان غذا و دارو يا مراکزي که مسئول استاندارد هستند، اجازه داشته باشند) که ممکن است در بعضي از افراد، حساسيت ايجاد کنند.
چرا ماءالشعير را در شيشه هاي تيره و قوطي هاي فلزي نگهداري ميکنند؟اساسا به دليل تخميري که روي عصاره مالت يا ترکيبات کربوهيدرات انجام ميشود لازم است که ماءالشعير درون ظروف تيره رنگ نگهداري شود، زيرا مخمرهايي که عمل تخمير را انجام ميدهند، در تاريکي و در محيط بدون اکسيژن عمل ميکنند و نور و اکسيژن، عمل تخمير را مختل ميکند.
ظرف شيشهاي يا فلزي خيلي تفاوت ندارد، اما ظروف فلزي بايد داراي نوعي پوشش پليمري در جدار داخليشان باشند و مايع در ارتباط مستقيم با فلز نباشد.
سنگ کلیه با ماء الشعیر درمان می شود؟
فصل تابستان، آغاز دوره ای است که برای همه افراد با نوشیدن انواع شربت های خنک، نوشابه های گازدار و البته آب تگری همراه است. آنچه در این میان ذهن همه را به خود مشغول کرده، این است که آیا برای مصون ماندن از عوارض نوشابه های گازدار، می توان به ماء الشعیر پناه برد؟ آیا این نوشیدنی انرژی و قند کمتری نسبت به نوشابه های گازدار دارد؟ برای رسیدن به پاسخ تمام این سوالات با دکتر وفا متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت و گویی داشتیم با موضوع «نوشیدنی ماء الشعیر» که توصیه می کنیم برای رسیدن به پاسخ ها، تا انتهای مطلب را بخوانید.
● نوشابه سالم تر است یا ماء الشعیر؟
اگر طرفدار نوشیدنی های فانتزی هستید باید به این نکته دقت کنید که در میان همه نوشابه های کولادار، ماء الشعیر بهترین انتخاب است. منظور از نوشیدنی های کولادار ،نوشیدنی های گازداری است که قند فراوان و رنگ های متنوعی دارند. توجه داشته باشید که انواع نوشابه های رژیمی از قبیل «زیرو» و «لایت»هم در این دسته قرار می گیرند. با این همه لازم است یادآوری کنیم زمانی می توانیم به ماء الشعیر و نوشیدنی هایی از این دست مقام اول را بدهیم که فرآیند تخمیر به صورت کامل در روند تولیدآن ها انجام شده باشد و طی فرآیند تولید، از مخمر در آن استفاده شده باشدکه البته اغلب کارخانه های سازنده این نوشیدنی به وجود آن در فرآیند تولیدشان تاکید می کنند.
نکته : نوشیدن ۸ لیوان آب در طول روز را فراموش نکنید و بعد از تکمیل این میزان آب روزانه حس تشنگی را با دیگر نوشیدنی های جایگزین، برطرف کنید.
● آب یا ماء الشعیر؟
اگر شما هم طرفدار ماء الشعیر باشید حتما این که خاصیت غذایی این نوشیدنی چقدر است و آیا می توان آن را جایگزین آب کرد،یکی از پرسش هایی است که همیشه ذهن تان را به خودش مشغول کرده است.اگر قرار باشد راجع به این نوشیدنی صحبت کنم، همان جمله همیشگی ام را تکرار می کنم که بهترین نوشیدنی آب است. به خصوص در فصل گرما و برای کسانی که حس تشنگی شان را خیلی زود جواب می دهند یعنی در کوتاه ترین زمان خشکی دهان شان را برطرف می کنند و به طور کلی افرادی که آن قدر تشنه نمی شوند که بخواهند چند لیوان آب را با هم بنوشند. این افراد با اولین علائم تشنگی که با خشکی دهان و نیاز به نوشیدن آب خود را نشان می دهد،بلافاصله سراغ آب می روند و این نیازشان را بر طرف می کنند.
ویژگی مهمی که آب را از دیگر نوشیدنی ها متمایز می کند این است که بدون هر نوع عارضه جانبی و کالری اضافی می تواند نیاز بدن را بر طرف کند. آب به عنوان ماده اصلی تشکیل دهنده حجم زیادی از بدن ،نقش مهمی در تنظیم املاح بدن دارد.در فصل تابستان که میزان تعریق بیشتر است و گرمای هوا ،نیاز به نوشیدن مایعات خنک را بیشتر می کند، در دسترس ترین و باب میل ترین نوشیدنی آب است.نباید فراموش کرد کالری صفر این نوشیدنی آن را برای همه دلچسب تر می کند.امابعد از آب، شاید بتوان گفت، ماء الشعیر نسبت به دیگر نوشابه های «کولادار» نوشیدنی بهتری باشد. به دلیل آن که قند ساده اش به هیچ عنوان به اندازه نوشابه های کولادار نیست.
● منبع غنی ویتامین b
معمولا ماءالشعیر را به عنوان یک نوشیدنی سرشار از ویتامین b می َشناسیم اما سوال اینجاست که مقدار این ویتامین در این نوشیدنی چقدر است. در حقیقت ماءالشعیر ،نوشیدنی است که ماده اصلی تشکیل دهنده آن دانه «جو» است که طی فرآیند تولید کارخانه ای با قند طبیعی ناشی از تخمیر صحیح به بازار عرضه می شود.
این نوشیدنی تقریبا سرشار از ویتامین های گروه b است که روزانه به آن نیاز داریم و از این نظر، می تواند پاسخگوی بخشی از نیاز بدن به این مواد مغذی باشد. تاکید می کنم که تنها بخشی از نیاز بدن نه تمام آن؛ به دلیل آن که ما از میزان استفاده مواد مرغوب ،به اندازه و سالم در دوره تولید این نوشیدنی آگاهی کافی نداریم.در ضمن استفاده از این محصول به عنوان تنها تامین کننده ویتامین گروه b شیوه توصیه شده ای نیست.
● ماء الشعیر برای تامین ویتامینb کافی است؟
شاید فکر کنیدوقتی ماء الشعیر منبع غنی از ویتامین های گروه b است می توانیم همه نیازهای بدن مان را به این گروه از ویتامین ها با این نوشیدنی تامین کنیم.به عبارت دیگر تنها با نوشیدن ماءالشعیرتمام ویتامین های گروه b به بدن می رسند و نیازی به منابع دیگر نیست؟ پاسخ منفی است. نمی توان گفت مصرف یک لیوان ماء الشعیر، نیاز بدن به ویتامین های گروه b را تامین می کند چون ویتامین های گروه b، یکی نیست و حداقل ۸ نوع ویتامین است که بدن به آن ها نیاز دارد .مثلا ویتامین b۱۲ ویتامینی است که به هیچ عنوان از منابع گیاهی یا مخمرها قابل دریافت نیست. فولیک اسید و بیوتین هم ۲ ویتامین دیگر از گروه ویتامین های bهستندکه در این نوشیدنی وجود ندارند. ولی گروه ویتامین b۱ و b۶ درحد قابل توجهی در این نوشیدنی وجود دارد و مصرف متعادل روزانه اش، می تواند بخشی از نیاز روزانه را تامین کند نه همه آن را.
● یک لیوان ماء الشعیر چقدر کالری دارد؟
هر لیوان نوشیدنی ماء الشعیر یعنی ۲۴۰ میلی لیتر از آن، حدود ۱۰۰ کیلو کالری انرژی دارد. این میزان کالری قابل توجه است . تصور کنید فردی که روزانه به جای هر نوع نوشیدنی دیگر، آب مصرف می کند، یعنی کالری به بدن نمی رساند و حالا اگر همان تعداد لیوان آب با کالری صفر را با نوشیدنی ماء الشعیر با ۱۰۰کیلوکالری جایگزین کند درواقع راه ورود کالری اضافی به بدنش را فراهم می کند. به همین دلیل به افرادی که دچار اضافه وزن هستند یا در رژیم غذایی خاصی قرار دارند اکیدا توصیه می کنم، آب را جایگزین این نوشیدنی پرکالری کنند تا از عوارض ورود کالری اضافه به بدن دور بمانند. این توصیه در مورد کودکان در سن رشد بیشتر از همه باید مورد توجه قرار بگیرد هم به دلیل وجود قند مصنوعی احتمالی این نوشیدنی و هم گاز آن که می تواند باعث تحلیل استخوان ها و دندان های آن ها شود.
● چه طعمی بخوریم؟
وجود طعم های مختلف در این نوشیدنی انتخاب را سخت می کند به خصوص اگر دنبال جذب ویتامین و مواد معدنی بیشتر هم باشید. اما موضوع اینجاست که اساسا در صنایع غذایی از طعم دهنده ها، خیلی زیاد استفاده می شود ولی الزاما این طعم دهندها، کالری اضافه ای به محصول منتقل نمی کنند. ولی به طور کلی، طعم یکی از شیوه های جذب ذائقه های مختلف است ولی این که با افزودن این اسانس یا طعم می توان میزان دریافت کالری را کم کرد یا ویتامین بیشتری به بدن رساند، صحیح نیست.حتی ممکن است بعضی از این اسانس ها، استاندارد خوبی نداشته باشد و سلامت محصول را دستخوش تغییراتی کند که افزودن آن ها به محصول، باید تحت نظر متخصصان صنایع غذایی و با استانداردهای تعریف شده ای انجام شود.
● سنگ کلیه با ماء الشعیر درمان می شود؟
از نظر دانش تغذیه، هیچ کدام از تصورات عمومی مبنی بر این که مصرف ناشتا و صبحگاهی باعث زیبایی پوست می شود یا در رفع سنگ های کلیه اثر دارد، پذیرفته نیست. یعنی پژوهش یا دانش مشخص تغذیه ای صورت نگرفته که اثبات کند این تصورات صحیح است. البته در علم پایه ای تغذیه، این دانش وجود دارد که مثلا در افرادی که دچار کمبود ویتامین b۶ هستند، احتمال بروز برخی از انواع سنگ های کلیوی بیشتر است و آن هم به دلیل آن است که ویتامین b۶در متابولیسم پروتئین ها نقش دارد در نتیجه اگر کمبود این ویتامین وجود داشته باشد، ممکن است اختلالی در متابولیسم پروتئین ها ایجاد شود که ph خون، اسیدی و زمینه ساز بروز نوع خاصی از سنگ های کلیوی شود. این طور جامع صحبت کردن راجع به تاثیر مصرف ماء الشعیر بر ممانعت از تولید سنگ کلیه جز تبلیغ چیز دیگری نیست و به هیچ عنوان ریشه و مبنای علمی ندارد.
● کف روی ماء الشعیر مضر است؟
ماء الشعیر ها معمولا گازدار هستند و سوال اینجاست که آیا گاز موجود در این نوشیدنی تاثیری بر میزان جذب ویتامین های آن هم دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت یکی دیگر از افزودنی هایی که به منظور جلب مشتری به این نوشیدنی اضافه می شود،«بیکربنات سدیم»است که تحت عنوان «گاز»شناخته می شود.
مشکلی که ممکن است با نوشیدن بیش از اندازه ماءالشعیر پیش بیاید به دلیل وجود گازی است که به آن اضافه می شود. گاز نوشیدنی های گازدار می تواند برای بدن مضر باشد. به این ترتیب که این افزودنی به نوشیدنی ها، فرآیند جدا شدن املاح از استخوان ها را تسریع می کند و مصرف مکررش برای مصرف کنندگان به خصوص بچه ها، زنان در سن یائسگی، جوانان که نیاز دارند تا ۲۵ تا ۳۰ سالگی به حداکثر میزان تراکم استخوانی برسند، سالمندان و میانسالان مضر است واگر مصرف این نوشیدنی به صورت عادت دربیاید ممکن است عوارض این چنینی را به همراه داشته باشد.
فرآیند تحلیل استخوانی به این ترتیب است که بیکربنات سدیم روی بافت استخوانی می نشیند و با مواد و املاح تشکیل دهنده آن ترکیب شده و جدا می شود.این فرآیند با هربار استفاده از این محصول تکرار می شود پس اگر تداوم داشته باشد، در طولانی مدت عوارض جبران ناپذیری بر استخوان ها و دندان ها می گذارد. اما اگر از این نوشیدنی هر ازگاهی و در وعده ها و میان وعده های غذایی استفاده شود، مشکلی ایجاد نمی کند ولی اگر فرد عادت کند در هر وعده غذایی یا هر زمان که احساس تشنگی کرد از این نوشیدنی استفاده کند حتما با مشکل مواجه خواهد شد.
دستور تهیه ماءالشعیر طبی چنین است:
۵۰ گرم جوی پوست کنده سالم (نه پرک و نه نیمکوب) را با چهار لیوان آب (یک لیتر)، با حرارت ملایم، آهسته بجوشانید تا وقتی که جوها به حالت شکفته و کاملاً پخته برسند. این زمان به طور متوسط ۴۰ تا ۵۰ دقیقه طول می کشد. پس از آن، تا این ترکیب سرد نشده، آن را صاف کنید و در جای خنک قرار دهید تا سرد شود. از این چهار لیوان بیش از سه لیوان جو به دست می آید که حداکثر دو روز در یخچال قابل نگهداری است. نوشیدن این مایع بهتر از هر نوشیدنی دیگری می تواند در برابر استرس گرمایی و تشنگی و تحلیل رطوبات، فرد را محافظت کند. البته کسانی که معده سرد و/یا تر داشته باشند بهتر است در هر لیوان آن یک قاشق مرباخوری عسل حل کنند و سپس آن را بنوشند. ماء الشعیر طبی نباید غلیظ و ژله ای شود و الا تأثیر آن معکوس خواهد شد. اگر جو کاملاً مرغوب و مناسب باشد رنگ ماءالشعیر به سرخ ملایم و کمرنگ مایل می شود.
هنگام مصرفِ عادی، ماء الشعیرِ به دست آمده باید تکان داده شود تا دُردی و بخش رقیق آن با هم مخلوط شوند و فرد از غذائیت ماء الشعیر نیز منتفع شود.
در صورتی که نوشیدن ماء الشعیر همراه با رسوب آن برای خورنده خوشایند نباشد، می تواند فقط قسمت آبکی رقیق بالای آن را بنوشد و دُردی آن را دور بریزد، بدین ترتیب فرد از کیفیت سردی دهندگی و تری بخشی ماء الشعیر طبی بهره مند می شود ولی از غذائیت آن سودی نمی برد.
مصرف این فرآورده خانگی به فرد (به خصوص فردی که مزاج گرم و خشک دارد) کمک می کند تا از خشکی پوست، زردی رنگ پوست بدن، گودافتادگی چشم ها، یبوست، غلظت خون، تحریک پذیری عصبی، آزردگی های کلیوی احتمالی و … دور بماند
طرز تهییه ماء الشعیر و کشک الشعیر در منزل
مواد لازم :
جوی پوست کنده: یک و نیم کیلو
آب سالم(بدون کلر): یک و نیم لیتر
طرز تهیه :
جوی پوست کنده و آب را در ظرفی ریخته و بگذارید با شعله ملایم بجوشد تا دو لیوان آب باقی بماند. سپس آنر ا از روی حرارت برداشته و بگذارید مواد آن ته نشین شود. آب سرخ رقیق بالای آن ماء الشعیر رقیق نامیده می شود که غذائیت آن کمتر بوده و در پاک سازی و خارج کردن مواد زاید از بدن قوی تر است. اگر چیزی از جرم و آرد جو همراه آن باشد، غذائیت آن بیشتر و خاصیت دارویی آن کمتر می شود و احتمال ترش شدن آن در معده های سرد بیشتر است.
طرز تهیه کشک الشعیر :
صد گرم جو را دو ساعت خیس کرده و بکوبید و به تدریج یک کاسه آب به آن بپاشید و بعد از پارچه ای رد کرده و بجوشانید تا پخته شود که این غلیظ تر از ماء الشعیر بوده و خوردن آن برای اسهال صفراوی و غرغره آن برای ورم و درد گلو نافع است.
تذکر :
در تهیه ماء الشعیرهای موجود در بازار، برخي از توليدكنندگان صنعت نوشيدني، پودر يا عصاره مالت را با آب تركيب كرده و با افزودن گاز دی اكسيد كربن، محصول خود را به نام ماالشعير به بازار عرضه ميكنند.
اين محصولات به دليل نوع مواد اوليه شان خواص ماء الشعير طبيعی را نداشته و در واقع همان نوشابه های مضر، با طعم ماء الشعير هستند كه اسانس طعم های مختلفی هم به آن اضافه میكنند.
pa از ماء الشعیر و خواص آن چه میدانید؟
نوشیدن آبجوی بدون الکل یا ماء الشعیر در متن ذیل مد نظر بوده و توصیه می شود. الکل در نوشیدنی ها، ماده ای مضر برای سلامتی است. الکل حلال چربی و غشای سلولهای عصبی بوده و موجب پاره ای اختلالات عصبی از سنین میان سالی به بعد می شود...
روسها به دلیل مصرف زیاد الکل بیشتر از سایر ملل، دارای بیشترین عوارض ناشی از مصرف الکل هستند همچون: لرزش دستها، فراموشی، خستگی بی علت، عوارض کبدی و نسبت بالای الزیمر و انقباض مغزی درپیری. برای اینکه پارسی را هم پاس بداریم به ماء الشعیر آبجو بگوئیم و آنرا با فرهنگی صحیح در خانواده و اجتماع ترویج کنیم. چه خوب است که این نوشیدنی مفید با مواد طبیعی و مفید و فراوان بتواند جایگزین نوشابه ها (که آکنده از قند و افزودنی ها و رنگهای مصنوعی و اسید فسفریک و . . . . .) میباشند شود.
1- ضد سکته قلبی
شانس سکته قلبی در کسانی که آبجو می نوشند بین 40 تا 60 درصد کمتر از کسانی است که لب به آبجو نمی زنند. نوشیدن نیم لیتر آبجو در روز میانگین این تحقیق می باشد.
2- ضد لخته شدن خون
مواد سازنده آبجو از شما در مقابل لخته شدن خون محافظت می کنند.
3- ضد فشار خون
نتیجه آخرین تحقیقات محققین هلندی و دانشگاه هاوارد ثابت می کند که نوشیدن مقدار کم آبجو فشار خون شما را تحت کنترل نگاه می دارد.
4- ضد دیابت
نوشیدن آبجو می تواند از دیابت جلوگیری کند. آبجو خورها بندرت دچار مرض قند می شوند.
5- دوای حافظه
آبجو می تواند حافظه را تقویت کند، کسانی که آبجو می نوشند، کمتر به بیماری آلزایمر مبتلا می شوند...
6- محافظ استخوان
آبجو تاثیر مثبت در استحکام استخوان ها داشته و از پوکی استخوان جلوگیری می کند.
7- طولانی کننده عمر
کسی که یک تا دو گیلاس آبجو در روز می نوشد، عمر طولانی تری خواهد داشت.
8- ضد اسهال اسید و میکروب های آبجو مانع از فعالیت میکروب های بوجود آورنده دل پیجه و اسهال می شوند.
9- ضد استرس
محققین دانشگاه مونترال تائید کرده اند که چند گیلاس آبجو در روز فشار ناشی از کار و مشکلات روزانه را سبک می کند. کسانی که آبجو نمی نوشند بسیار بیشتر دچار استرس هستند.
10- ضد سنگ کلیه و مثانه
محققین فنلاندی مدعی هستند که منیزیم آبجو شانس ابتلا به سنک کلیه را تا 40 درصد کاهش می دهد.
11- داروی بی خوابی
یک گیلاس آبجو در شب می تواند به جای قرض خواب آور عمل نماید.
12- ضد سرطان
در آبجو عناصری وجود دارند که می توانند در رشد تومورهای سرطانی مانع ایجاد کنند.
13- آبجو، دوست پوست
بعضی از ویتامین های آبجو از پوست محافظت کرده و برای سلامت آن مفید می باشند. آبجو پوست شما را شفاف و قابل انعطاف تر می کند.
14- ضد سرماخوردگی
کسانی که آبجو گرم می نوشند دیرتر سرما می خورند. نوشیدن آبجوی گرم به جریان خون و نحوه تنفس کمک می کند.
15- مفید برای خانم های حامله
کمبود (Folic Acid) می تواند باعث زایمان زودرس و نارسایی های جنینی بشود. یک لیتر آبجو بیشتر از حد نیاز بدن ، آن مواد را تامین می کند.
16- شربت اشتها
گازکربنیک و ویتامین های ب کمپلکس آبجو باعث تحریک اشتها می شوند.
17- دوای ترش کردن معده
مصرف یک لیتر و نیم آبجو در هفته سدی در مقابل باکتری هایی است که باعث ترش کردن معده می شوند.
8- دافع تشنگی
مواد آبجو کمک می کنند که تشنگی شما بهتر و سریعتر از نوشیدن آب رفع شود.
19- کلید لاغری تحقیقات نشان می دهد، مردمی که یا اعتدال آبجو می نوشند، به نسبت کسانی که نمی نوشند کمتر دچار اضافه وزن می شوند. یک گیلاس آبجو کالری کمتری هم به نسبت یک گیلاس آب میوه دارد.
20- زیبا کننده مو
مواد معدنی و ویتامین های آبجو از مو محافطت کرده و در زیبایی آن تاثیر می گذارند.
نکته ها:
- از بین تمام ماء الشعیر های موجود در بازار، بهترین آنها او نوع بدون طعم و ساده میباشد.
- موارد گفته شده بالا دستورالعمل درمان یا جایگزینی برای توصیه های پزشک شما نیست و صرفا مطالبی عمومی است. لذا در صورت احساس مشکل خاصی حتما با پزشک خود مشورت کنید.
ماء الشعیر بنوشیم؟
ما چند نوع نوشابه داریم ؛ یکی نوشابه های سنتی گاز دار است . گروهی دیگر بر پایه ی ماء الشعیر تولید می شود که با نام دلستر وارد بازار می شود . دلستر حاوی مالت جو ، گلوکز ، ویتامین های گروه B ، ویتامین C ، اسیدهای آمینه و آب کربناته است .مصرف میانه ی دلستر برای سلامتی بدن مفید است .دلستر به دلیل داشتن مخمر ، حاوی ویتامین های گروه B است و برای سلامتی پوست و مو و افزایش وزن افراد لاغر مفید است . این ویتامین ها محلول در آب هستند و در سنتز واسطه های عصبی نقش مهمی دارند که باعث رفع استرس و بسیاری از اختلالات عصبی دیگر می شوند.مصرف آن برای کلیه و افژایش ادرار مفید است.این نوشیدنی دارای انواع ویتامین های گروه ب ، اسید پانتوتنتیک ، بیوتین ، اسید فولیکB12 و ویتامین C استhttدکتر محسنی، دکترای شیمیِ مواد غذایی در دانشکده داروسازی زنجان، ماء الشعیرها و دلسترها را به عنوان نوشیدنیهای مفید عنوان کرد و افزود: این نوشیدنیها حاوی مقادیر زیادی ویتامین و املاح هستند.وی نوشیدن ماء الشعیر و دلستر را برای افراد مبتلا به انواع سنگهای کلیه توصیه و اظهار کرد: نوشیدن این مایعات موجب دفع مکرر مایعات از کلیه شده و این امر به خودی خود مانع از تشکیل سنگ کلیه میشود.مزه تلخ ماءالشعیر، مربوط به رازک است. رازک خاصیت آنتیبیوتیکی دارد و به پایداری ماءالشعیر نیز کمک میکند.عصاره مالت جو حاوی فیبرهای غذایی محلول است که در رفع التهاب روده، یبوست و فتق معده بسیار موثر است. فیبرها آثار زیادی در بدن دارند؛ از جمله باعث تنظیم عملکرد روده، کاهش خطر بیماریهای قلبی و بعضی انواع سرطان میگردند.ماءالشعیر غنی از انواع فیتوکمیکالها مانند فلاونوییدها، کاروتنوییدها و آنتوسیانینها است که در بهبود عملکرد خونرسانی قلب و کاهش ابتلا به پرفشاری خون و سلامت کلیهها، محافظت از بدن در برابر بروز سرطانها، سکتههای قلبی و مغزی بسیار موثر هستند.زیاده روی در مصرف هر نوع ماده غذایی (حتی اگر مفید باشد ) برای سلامتی بدن مضر است . بنابراین به مقدار مناسب و متعادل دلستر بنوشید ، نه زیاد . بعضی افراد عادت کردهاند از ماءالشعیر به جای آب بعد از هر وعده غذایی استفاده کنند. پس از مدتی این گروه متوجه میشوند که دچار اضافه وزن شدهاند و شکم آوردهاند.آن چه موجب جمع شدن چربی در بدن آن ها می گردد، دریافت کالری اضافی است. با مصرف ماءالشعیر در هر روز، حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ کالری اضافه بر آنچه میخورید دریافت میکنید، حالا محاسبه کنید این کالری اضافی در ماه معادل چه عددی خواهد شد؟
مطالب مشابه :
گزارش کار آزمایشگاه کنترل فرآیند:
با سلام خدمت دوستان عزیز گزارش کار آزمایشگاه کنترل فرآیند را می توانید توسط یکی از لینک های
گزارش کار آزمایشگاه کنترل فرآیند مهندسی شیمی
گزارش کار آزمایشگاه کنترل فرآیند مهندسی امیدواریم نهایت استفاده را از مطالب این سایت
گزارش کار آزمایشگاه کنترل فرآیند:
گزارش کار آزمایشگاه کنترل فرآیند را می توانید توسط یکی از لینک های زیر دانلود نمائید.
همه چیز درباره مااشعیر
ازمایشگاه کنترل کیفی گزارشکار ازمایشگاه حذف تخمیر از فرایند تولید ماءالشعیر، روش رایج
گزارشکار آز سیالات
کنترل فرایند های مهندسی گزارشکار آز کنترل چاه نفت و گاز .:
کنترل فرآیندها
کاملترین مرجع گزارشکار شیمی کنترل فرآیندها ۳۵ بعد از ظهر | نویسنده : سعید | .: Weblog Themes By
پمپ سانتریفیوژ ( گریز از مرکز ) - پمپ محوری ( کاپلان )
( گریز از مرکز ) گزارشکار جزوه های کنترل فرایند جزوه های طراحی
گزارش کار آزمایشگاه مکانیک سیالات
جزوه های کنترل فرایند جزوه های طراحی رآکتور جزوه های شیمی جزوه های ریاضیات گزارشکار مکانیک
روش های کاهش تلفات آب در فرایند تصفیه
آب های شور حاصل از فرایند های غشایی و اپیا سیستم های آب های زیر زمینی کنترل
برچسب :
گزارشکار آز کنترل فرآیند