جاذبه های گردشگری استان اردبیل
اردبيل در نزديکي مرزجمهوري آذربايجان قرار گرفته و داراي ارتفاع زيادي می باشدو از سردترين شهرهاي ايران محسوب شده و جاذبههاي طبيعي زيادي دارد. اين شهر در ۲۱۹ کيلومتري تبريز و ۵۹۱ کيلومتري تهران واقع شدهاست.
جغرافياشهر اردبيل در ارتفاع ۱۵۰۰ متري از سطح دريا و در ميان کوههاي تالش و سبلان واقع در رشتهکوه البرز در شمال غرب فلات ايران جاي گرفته و داراي زمستانهاي سرد و تابستانهاي ملايم است.
آب و هواي اردبيل
شهرستان اردبيل داراي چهار اقليم مديترانهاي گرم، مديترانهاي معتدل، کوهستاني سرد و معتدل است. اين شهرستان به عنوان يکي از مناطق سردسير ايران و استان بين پنج تا هشت ماه از سال سرد است. بارندگي نيز در تمام فصول وجود دارد، ولي شدت آن در بهار و پاييز بيشتر است. براساس گزارش ايستگاه هواشناسي اردبيل که در ارتفاع ۱۳۷۲ متري واقع شده، بارندگي اين شهر در سال ۱۳۷۲ برابر ۷/۳۲۷ ميليمتر گزارش شدهاست. اين شهرستان داراي زمستانهاي بسيار سرد و تابستانهاي معتدل است. متوسط درجه حرارت آن در حدود هفت درجه سانتيگراد است. وجود کوهستانهاي سبلان، طالش و بزغوش، تأثير بخارهاي درياي خزر و بادهاي سردشمالي و وجود جنگلهاي شمال و شرق آن در ميزان بارندگي و نوسان دماي شهرستان اردبيل بسيار مؤثر است.
پيشينه اغلب صاحب نظران نام قديمي شهر را «آرتاويل» و از ريشه اوستايي ميدانند. اين نام از ترکيب دو کلمه «آرتا» (بهمعني مقدس که در فارسي ميانه تبديل به «ارد» شده است و در کلماتي نظير اردشير آمدهاست) و «ويل» تشکيل شدهاست.اردبيل از شهرهاي کهن ايران است که حدود ۵۰۰۰ سال قدمت دارد.در لوحههاي گلي سومريان به صورت آرتا يا آراتتا ثبت گرديدهاست که خود قدمت شهر را تا ۵۰۰۰ سال ميرساند. در سال ۶۱۸ هجري مورد حملهمغولان قرار گرفت.در دوران باستان نيز که ايران به چهار ولايت تقسيم شده بود اردبيل مرکز ولايت باختر شامل آذربايجان، ارمنستان و آران بودهاست. اما در زمان تيموريان و صفويان، نهضت تشيع و جنبشهاي سياسي ايران از اين شهر برخاست. اردبيل در زمان صفويان آباد گرديد و به اوج اعتبار، عزت، و عظمت خود رسيد، اما پس از انقراض اين سلسله در پيشامدها و تحولات تاريخي دوره نادرشاه و اوايل قاجار و بهخصوص با ورود قشون روسيه به ايران و حوادث دوران مشروطيت، از رونق و اهميت افتاد. پس از پيروزيانقلاب اسلامي ايران، در ۲۴ فروردين ۱۳۷۲ به مرکز استان تبديل شد.مسجد جمعه اردبيل (مسجد جامع اردبيل) يادگار دوره پيش از اسلام ودوره سلجوقيان از آثار تاريخي اردبيل که برخي به دوره پيش از اسلام ميرسد، ميتوان از دهکده آتشگاه، شهر هير، شهريور، و مسجد جامع اردبيل که در قديم آتشکده بودهاست، نام برد. با توجه به اينکه اين مسجد، بزرگترين و قديمترين مسجد اردبيل است، احتمال ميرود يکي از واحدهاي آن، کتابخانه بوده، ولي در تاريخ اردبيل اشارهاي به آن نشده است.
بسياري از مؤلفان دوره اسلامي، بناي شهر اردبيل را به فيروز، پادشاه ساساني نسبت ميدهند و مينويسند که اردبيل به دستور اين پادشاه، که در سده پنجم ميلادي ميزيست، ساخته شدهاست.فردوسي در شاهنامه بناي اردبيل را به پيروز ساساني نسبت ميدهد.اما تاريخ اردبيل خيلي قديميتر از زمان فيروز ساساني است. زيرا که فيروز درسال ۴۵۹ ميلادي به سلطنت رسيدهاست و ۳۴ سال قبل از اين تاريخ، بهرام پنجم ملقب به بهرام گور در مقابل حمله هياتله از راه اردبيل به آمل وگرگان و سپس به خراسان رفته و در آنجا، خاقان هياتله را کشتهاست.در زمان فيروز به دليل حمله طوايف شمال (هونها) ويران گرديد و به دستور فيروز، آباد گرديد و برج و بارو درآن ساخته گرديد و از اينرو بناي آنرا به فيروز نسبت ميدهند.در داستان سياوش در شاهنامه فردوسي نيز نام اردبيل آمده بود.شهر اردبيل به علت نزديکي به قفقاز و گرجستان و ارمنستان، جايگاه ويژهاي داشت بهطوري که در زمان جنگهاي ايران و روس در عهد قاجار، اردبيل مرکز استقرار نيرو و ستاد عمليات سپاه ايران در برابر طوايف شمال بودهاست. کشف تاريخ ۴۰ هزار ساله اردبيل کشفيات اخير در خصوص تاريخ اردبيل در منطقه مرادلو اردبيل نشان از کشف تاريخ ۴۰ هزار ساله در اردبيل را به اثبات ميرساند.محوطه شامل بيش از يکصد تخته سنگ مزين به نقوش صخرهاي بوده که با بررسي و مطالعه هر يک از آنها زواياي پنهاني از نحوه زندگي و استقرار بشر در اين منطقه از کشور نمايان خواهد شد.
آرامگاه شيخ صفيالدين اردبيلي و مسجد جامع اردبيل از بناهاي تاريخي اين شهر بهشمار ميروند.
از آبهاي درمانی که اغلب مزين به زيباييهاي بينظير طبيعي ميباشند عبارتاند از: سرعین ، سردابه، قطورسويي، دودو، ايلاندو (که بر اثر زلزله ويران شدهاست)، مشه سويي، شابيل، قينرجه، ويلادره، خلخال سويي و... همچنين آبشارها و عوارض طبيعي ديدني مانند آبشار شورشورنه عنبران، آبشار نرهگر در روستاي اسبوي خلخال، آبشار سردابه، درياچه واقع در قله سلطان سبلان، روستاي زيباي نمهيل و سواحل رود قزل اوزن، جاده فوقالعاده زيباي خلخال به اسالم، مراتع وسيع دامنه سبلان و...
اردبيل به واسطه داشتن مناظر بي نظير طبيعي، شايد به جرات بتوان گفت رتبه بالا در گردشگري رادارا ميباشد.اردبيل وسرعين به واسطه پذيرش گردشگر، ميزبان مسافران تابستاني وزمستاني ميباشد.درتابستان استفاده از مناطق خوش آب وهواي اردبيل ودرپاييزوزمستان به واسطه دارا بودنپيست اسکي آلوارس وآبگرمهاي معدني سرعين ميزبان مسافران ميباشد.
جنگل فندقلو در 30 کیلومتری شهر اردبیل و 10 کیلومتری جنوب شهر نمین قرار گرفته است. محدوده جنگل فندقلو از شرق خانقاه علیا واقع در مسیر جاده بین شهری نمین– آستارا شروع شده با جهت شمال غربی– جنوب شرقی در شرق روستای حور خاتمه پیدا میکند. عرصه جنگلی فندقلو بخشی از جنگلهای شرق استان اردبیل به شمار میرود که ادامه جنگلهای نیمه گرمسیری استان گیلان میباشد. مساحت این جنگل حدود 16 هزار هکتار است که بیش از 4000 هکتار آن تحت پوشش عرصههای جنگلی قرار دارد و بقیه را مراتع تشکیل میدهند. حداقل ارتفاع منطقه فندقلو 1500 متر از سطح دریا و حداکثر آن 1850 متر میباشد.
مسیرهای مختلفی برای دسترسی به این جنگل وجود دارد اما راه اصلی آن که آسفالته میباشد، سه راهی جاده اردبیل به آستارا در نزدیکی شهر نمین است. به این ترتیب که در مسیر راه اردبیل به آستارا و پیش از رسیدن به نمین مسیری سرسبز و زیبا با تابلوی راهنمای جنگل فندقلو مشاهده میشود. راه دیگر برای رسیدن به این جنگل از جاده اردبیل به تهران در گردنه حیران از داخل روستای گیلده میباشد.
در مجموع 19 گونه جنگلی در این منطقه شناسایی شدهاند که در بین انواع شناسایی شده گونههای نادری نظیر فندق، ممرز، راش، بلوط، بلند مازو و بیدمشک وجود دارند که به ارزش منطقه میافزاید اما نام فندقلو از این جهت بر این جنگل نهاده شده که در آن درخت فندق بیش از سایر گونهها روییده است. با این همه در آن درختان میوهای از قبیل سیب وحشی، گوجه سبز، ازگیل، به، تمشک و توت فرنگی نیز یافت میشود. در دشتهای جنگل فندقلو یکی از زیباترین و نادرترین گلهای دنیا به نام سوسن چلچراغ میروید و قابلیتی بسیار ممتاز برای توسعه در صنعت گردشگری دارد.
جنگل فندقلو دو بهار دارد؛ یکی از ابتدای فروردین تا پایان خرداد و دیگری از مهر تا آبان. این منطقه جزو مناطق سردسیر استان اردبیل محسوب میشود. هوای این ناحیه به علت قرار گرفتن در ارتفاعات، دارای تابستانی بسیار خنک و مطبوع و زمستانی سرد و مرطوب است.
گونههای جانوری مختلفی در این منطقه زندگی میکنند که عبارتند از گرگ، روباه، خوک وحشی، خرگوش، خرس قهوهای، عقاب طلایی، بلدرچین، هدهد، قرقاول، کبک، چکاوک، کلاغ ابلق و سیاه و ... .
در داخل جنگل یک استخر آب گرم به نام میشه سویی وجود دارد که آب آن خاصیت درمانی دارد و افراد زیادی به این دلیل به این مکان مراجعه کرده و چند روزی را داخل جنگل و در کنار استخر آب گرم و آبشاری که در منطقه قرار داد، اقامت میکنند. جنگل فندقلو به دلیل نزدیکی به شهر نمین و برخورداری از رطوبت منطقه و دسترسی آسان از جاده بین شهری اردبیل- آستارا، همواره به عنوان یک گردشگاه در استان اردبیل مورد توجه بوده است. از جمله امکانات موجود در منطقه فندقلو وجود پیست اسکی مناسب برای فصل سرد سال است که گردشگران را به سمت خود جلب میکند. در این جنگل مکانهایی برای اقامت گردشگران تدارک دیده شده که امکان اقامت به صورت شبانهروزی در آن مهیا است. در سالهای اخیر زیباترین تلهکابین با منظره طبیعی و جنگلی در این بهشت بینظیر دایر شده که گردشگران میتوانند با استفاده از آن، زیباییهای خدادادی منطقه حیران، فندقلو و بخشی از استان گیلان را نظارهگر باشند
پل هفت چشمه اردبیل:
دریاچه شورابیل
در داخل شهر اردبیل واقع شده است و به خاطر این ویژگی اش مورد توجه مردم و مسئولان شهر می باشد.این دریاچه دارای امکانات تفریحی، ورزشی و فرهنگی بسیاری است از جمله : اسکله قایقرانی، دو میدانی، دوچرخه سواری، باغ وحش، هتل های مجهز و زیبا، گنجینه تاریخ طبیعی، نمایشگاه بینالمللی و بازارچه صنایع دستی، مجموعه شهر بازی، رستوران در وسط دریاچه و...که می تواند مورد استفاده گردشگران قرار گیرد.این مجموعه ،مجتمع تفریحی کوثر نامیده شده است.سالانه صدها هزار پرنده مهاجر با اولین نشانههای پاییز از شمال سرد به سوی جنوب گرم مهاجرت کرده و در دریاچههاو تالابهای ایران زمستان گذرانی میکنند.بخش بزرگی از این پرندگان در مسیر مهاجرت خود وارد استان اردبیل شده و در زیستگاههای آن بهصورت موقت مانده و یا تمام فصل سرد را سپری میکنند. فرود دهها هزار پرنده مهاجر در روزهای نیمه دوم آبان ماه هر سال، زیبایی این تالاب طبیعی را دو چندان می کند. پلیکانهای خاکستری، اردک چشم طلایی، اردک تاجدار ، غاز خاکستری ، غاز، زنگولهبار، عروس، باقرقره، باکلان کوچک و لک لک سیاه از پرندگان مهاجر و از پرندگان بومی دراج ، قرقاول ، مرغابی ، خوتکا ، چنگر ، قو ، حواسیل ، آنقوت و کاکایی در فصول پاییز و زمستان در استان اردبیل مشاهده میشوند. تالاب یا دریاچه شورابیل - در نزدیکی شهر اردبیل - که لجنهای آن روزگاری بیماران را شفا میداد، اکنون به یکی از زیستگاههای مهم پرندگان مهاجر در استان تبدیل شده است. تالاب شورابیل در اواخر دوران سوم و اوایل دوران چهارم زمین شناسی شکل یافته و طی این مدت طولانی شرایط طبیعی و زیستی منحصر به فردی را کسب کرده است.
جاذبه های گردشگری شهرستان های اردبیل:
شهرستان اردبيل در 40 كيلومتري مرز ايران و جمهوري آذربايجان قرار دارد. ارتفاع آن از سطح دريا 1350 متر بوده و در ميان دشت وسيعي به طول 45 كيلومتر و در دامنه كوه سبلان واقع شده است. فاصله اين شهرستان تا تهران 558 كيلومتر مي باشد. سه محور زميني مشتاقان را به مركز استان مي رساند محوري كه پس از بندر آستارا در گيلان آغاز مي شود و از حيران خيال انگيز مي گذرد كه چون دستي سحر آميز بر گريبان منتهي عليه كوههاي تالش آويخته است و به نمين كه مي رسد عريض و دوبانده تا اردبيل ادامه مي يابد. محوري ديگر نيز از گيلان به خلخال و اردبيل متصل است كه از ميان جنگلهاي اسالم مي گذرد و در زيبايي و شكوه از محور حيران فراتر است و آبمعدني گيوي در اين محور است و ديگر محوري كه حد فاصل آذربايجان شرقي و اردبیل است و آن نيز از شهرستان نير تا اردبل دوبانده است و آبهاي معدني اغلب در مسير همين محور است. فاصله فرودگاه تا شهرستان اردبيل 11 كيلومتر و در مسير جاده آستارا واقع شده است. هواي شهرستان اردبيل در بهار و تابستان معتدل و خنك و مطبوع مي باشد. صنایع دستی و سوغات آن نیز، گلیم، جاجیم، شال، ورنی، مسند، سفال، صنایع چوب، مصنوعات چرمی و قالی بوده و سوغاتیهای آن سرشیر، عسل، حلوای سیاه و شیرینیهای محلی می باشد آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری شهرستان اردبیل: 1-مجموعه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی: مربوط به دورۀ ایلخانی، صفوی بوده و شامل عمارت چینی خانه، تالار دارالحفاظ (قندیل خانه یا چراغ خانه)، مسجد جنت سرا، خانقاه، چله خانه، شهیدگاه، آرامگاه محی الدین محمد معروف به ، حرمخانه و آرامگاه شیخ صفی الدین و شاه اسماعیل اول 2- موزه مردم شناسی؛ واقع در میدان عالی قاپو، اول کوچه زینال 3- موزه باستانشناسی و نگارخانه خطایی واقع در میدان عالی قاپو 4- موزه صنایع دستی (حمام شیخ) واقع در میدان عالی قاپو 5- مجموعه بازار سرپوشیده اردبیل که با طاق های جناقی و از بزرگترین بازارهای تاریخی ایران محسوب می شود. قسمت های اصلی بازار عبارتند از: راسته های پیرعبدالملک، قیصریه، کفاشان، علافان، زرگران، سراجان، پنبه فروشان،مسگران، چاقوسازان و آهنگران و سراهای آنها عبارتند از: سرای خشکبار، گلشن، وکیل، زنجیرلو، حاج احمد، حاج شکر، مجیدیه، امام جمعه و دوگوچی. طول تاق نمای مغازه ها به طور متوسط 3 متر و قطر پایه تاق ها 80 سانتی متر می باشد. 6- مسجد میرزاعلی اکبر مرحوم در بازار مربوط به دورۀ قاجاریه 7- مسجد جمعه متعلق به دوره سلجوقی که بر روی تپه تاریخی ساخته شده است. 8- امامزاده صالح و قیزامامزاده سی (حلیمه خاتون در مرکز شهر) 9- مجتمع توریستی شورابیل به وسعت 120 هکتار که در جنوب شهر و با امکانات تفریحی، ورزشی، قایقرانی، پیست های دومیدانی و دوچرخه سواری، شهربازی، رستوران، اماکن اقامتی و اماکن برپائی چادر برای اقامت 10- موزه حیات وحش در خیابان دانشگاه کنار دریاچه شورابیل 11- دریاچه آب شیرین نئور در 48 کیلومتری جنوب شرقی اردبیل به سمت خلخال در ارتفاعات 2500 متری کوهستان باغرو با مساحتی بالغ بر 210 هکتار و عمق متوسط 5 متر از دیدنی ترین دریاچه های کوهستانی کشور با اکوسیستم طبیعی و همچنین ماهی قزل آلای رنگین کمان اعتبار ویژه دارد. 12- آب گرم و آبشار سردابه: در فاصله 25 کیلومتری شرق اردبیل با حدود 7 دهنه چشمه آب معدنی گرم و آبدرمانی جدیدالاحداث منطبق با استانداردهای روز دنیا و آبشار 30 متری دیدنی در منطقه ییلاقی حوالی آن 13- برج شاطر گنبدی روستای صوما در فاصله 5/8کیلومتری شمال اردبیل به شکل برج استوانه ای شکل از داخل و ده ضلعی از خارج به طول اضلاع 62/2 و ازارۀ سنگی 5/1متر مربوط به قرن هفتم هـ.ق 14- مقبره شیخ جبرائیل پدر شیخ صفی الدین اردبیلی در محله کلخوران اردبیل 15- شش باب حمام مربوط به دوران صفوی و قاجار در محلات قدیمی شهر
16- یازده پل تاریخی مربوط به دوران صفوی و قاجار بر روی رودخانه های بالیقلو و قره سو
10-روستای ییلاقی بیله دره با آب معدنی های سرد بیله دره گلعلی، اسد، آبشارها و اماکن پذیرائی و اقامتی در 3 کیلومتری شمال سرعین
شهرستان پارس آباد شهرستان پارس آباد در شمال استان اردبیل و با فاصله 222 کیلومتری مرکز استان در دشت مغان و در ارتفاع حدود 20 الی 40 متر از سطح دریا قرار گرفته است. فاصله این شهرستان تا تبریز 400 کیلومتر و تا تهران 815 کیلومتر است. شهرستان پارس آباد حدود 60 کیلومتر مرز آبی (به واسطه رود ارس) و 25 کیلومتر مرز زمینی با جمهوری آذربایجان دارد. محل این شهر تا سال 1328 جایگاه قشلاقی عده ای از عشایر شاهسون به نام قوچ قشلاقی بوده جنبه های شهری آن از سال 1348 و با تاسیس شرکتهای زراعی و شرکت سهامی کشت و صنعت و دامپروری مغان شروع گردید. وجه تسمیه آن ماخوذ از نام مهندس پارسا از مهندسین شرکتهای زراعی مغان می باشد. آب و هوای پارس آباد در تابستان گرم و در زمستان و سایر فصول از آب و هوای معتدل و خنک برخوردار است. دو رود مهم و پرآب آن ارس سو و قره سو (دره رود) در اقتصاد و کشاورزی منطقه اعتبار خاص داشته و از شریانهای حیاتی استان به شمار می روند. صنایع دستی آن گلیم، جاجیم، قالیچه، خورجین، ورنی و لباسهای پشمی می باشد. شهرستان پارس آباد در تولیـد محصولات کشاورزی و دامـی، گندم، جو، دانه های روغنی، پنـبه و میوه های درختی و بذر، علوفه و لبنیات از عمده ترین مراکز کشور محسوب می شود. آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری شهرستان پارس آباد: 1- قلعه اولتان در 15 کیلومتری غرب پارس آباد واقع در ضلع شمالی روستای اولتان و کناره رودخانه ارس 2- تپه نادری در داخل شهر اصلاندوز روبروی بخشداری، تقاطع رودخانه ارس و دره رود(یورت دره سی) محل تاجگذاری نادرشاه افشار می باشد. 3- تپه های باستانی متعددی ازجمله عودجه در 11 کیلومتری اصلاندوز و قیزیل تپه در روستای اسلام آباد و پیرایواتلو 12 کیلومتری غرب پارس آباد 4- دریاچه زیبای شهرک آیت اله غفاری در محل کشت و صنعت مغان 5- کناره های زیبا و دیدنی رود ارس با حدود بیش از 2000 جزیزه کوچک و اکوسیستم طبیعی و از مناطق بکر گردشگری محسوب می شود. 6- باغات میوه کشت و صنعت مغان 7-قشلاقات بخش عمده ای از 32 طایفه شاهسون در حوزه این شهرستان واقع شده که در جهت مطالعات سنت های اصیل عشایر از اهمیت خاصی برخوردار است.8- کشتزارهای زیبای دانه های روغنی و غلات
شهرستان خلخال خلخال که تا سال 1358 به هروآباد معروف بود در جنوب استان اردبیل و در فاصله 112 کیلومتری مرکز استان قرار گرفته است. ارتفاع این شهرستان از سطح دریاهای آزاد حدود 1796 متر جهت آن بیش از 150 هزار نفر و آب و هوای آن در قسمت شرقی ارتفاعات طالش سرد و قسمت شمال، جنوب و غرب معتدل و مطبوع است. با استناد به یافته های باستان شناسی قدمت خلخال به نیمه دوم هزاره دوم و هزار اول قبل از میلاد میرسد. مهمترین رودهای خلخال قزل اوزن، امامرود سنگ آباد، آرپاچائی، هروآباد بوده و پرآب ترین حوزه اردبیل یعنی قره سو از ارتفاعات آن سرچشمه می گیرد. محصولات عمده کشاورزی و دامی خلخال شامل : سیب، گردو، گلابی، گیلاس، آلبالو، سنجد، زردآلو، گندم، کرم ابریشم، لبنیات و عسل می باشد. صنایع دستی خلخال درمیان تولیدات دستی استان به خاطر مرغوبیت معروف بوده و از عمده ترین آنها جاجیم(جاجیم های بافته شده در روستای نمهیل و برندق شهرت جهانی دارد) شال بافی (بخش امامرود) گلیم و ورنی، خورجین، قالی، گیوه و جوراب می باشد. آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری شهرستان خلخال : 1- پل پردیس برسر راه قدیمی سنجبد به کاغذکنان مربوط به دوران قبل و بعد از اسلام 2- پل فیروزآباد درمحل تلاقی رودخانه های گیوی و سنگ آباد ساخته شده است . 3- مسجد جامع روستای خمس، مسجد روستای ترازوج و حمام نصر که اثر اخیر در داخل شهر روبروی مسجد قائمیه (دورۀ قاجاریه) قرار دارد. 4- سنگ نبشته قدیمی روستای مشکول 5- مزار سید دانیال روستای خوجین واقع در سه کیلومتری شمال خلخال 6- چشمه ازناو در شش کیلومتری خلخال و دوکیلومتری خوجین در دامنه کوه ازناو 7- چشمه میرعادل در شش کیلومتری خلخال و سه کیلومتری روستای اندبیل. 8- غار جلال آباد در 10کیلومتری روستای ماجلان 9- امامزاده کالار واقع در هفت کیلومتری خلخال 10-روستای آل هاشم در شش کیلومتری جنوب شرقی خلخال 11- مقبره سید قاسم و سید هاشم در روی خوجین 12- مقبره شیخ محمد قریشی در هشتجین 13- موزه باستان شناسی خلخال 14- شکارگاههای هشتجین ، دره مشگول و آق داغ 15- آبگرم خوشنامه در 30 کیلومتری جنوب شهرستان در روستای خوشنامه 16- آبگرم گرمخانه در 13 کیلومتری جنوب شرقی خلخال ، در روستای گرمخانه 17- آبگرم تیل در روستای تیل 18- جاده زیبای جنگلی اسالم به خلخال19- تفرجگاه اندبیل در 6 کیلومتری خلخال
13- کاروانسرای قانلی بلاغ (سربازوطن) در روستایی به همین نام در رضی
مطالب مشابه :
گزارش
... دستغیب دفتریار دفتر 76 شیراز "وبلاگ خاطرات دفتریار 76" به اتفاق خواهرشان خانم سیده مریم دستغیب ، خانم مریم سید حاتمی سردفتر 118 اردبیل "وبلاگ قسطاس"
مدارک لازم جهت دریافت هزینه های درمانی
+دفاتر اسناد رسمی کشور · +شناسه ملی اشخاص حقوقی · +جستجوی قوانین · + دفتراسنادرسمی 10پارس آباد · +دفتراسنادرسمی 68 اردبیل · +دفتراسنادرسمی 118 اردبیل
لیست دفاتر اسناد رسمی استان اردبیل
+دفاتر اسناد رسمی کشور · +شناسه ملی اشخاص حقوقی · +جستجوی قوانین · + دفتراسنادرسمی 10پارس آباد · +دفتراسنادرسمی 68 اردبیل · +دفتراسنادرسمی 118 اردبیل
لیست دفاتر اسناد رسمی استان اردبیل - صفحه 2
+دفاتر اسناد رسمی کشور · +شناسه ملی اشخاص حقوقی · +جستجوی قوانین · + دفتراسنادرسمی 10پارس آباد · +دفتراسنادرسمی 68 اردبیل · +دفتراسنادرسمی 118 اردبیل
راه تشخیص پورت های باز و آدرس IP :
اطلاعات 118 اردبیل(118اینترنتی). :: سایت دانشگاه صنعتی شریف. :: سایت دانشگاه امیرکبیر. :: سایت دانشگاه تهران. :: سایت دانشگاه علم و صنعت. :: سایت دانشگاه
چند پيشنهاد براي رفع مشكلات تنظيم سند و ساخت كليشه در سامانهي ثبت آني
10 سپتامبر 2013 ... +جستجوی قوانین · +دفتراسنادرسمی 10پارس آباد · +دفتراسنادرسمی 68 اردبیل · + دفتراسنادرسمی 118 اردبیل · +دفتر اسناد رسمی 128 اردبیل
ثبت با سند برابر است/نیست
دفتر اسناد رسمی 118 اردبیل · دفتر اسناد رسمی 162 تبریز · دفتر اسناد رسمی 286 شیراز · دفتر اسناد رسمی 296 خوزستان · دفتر اسناد رسمی 555 تهران · دفتر اسناد
عملکرد ۳ ماهه سامانه ثبت الکترونیک اسناد
26 ژانويه 2014 ... +جستجوی قوانین · +دفتراسنادرسمی 10پارس آباد · +دفتراسنادرسمی 68 اردبیل · + دفتراسنادرسمی 118 اردبیل · +دفتر اسناد رسمی 128 اردبیل
فعل امر
پيگيري وضعيت صدور کارت ملي · سايت خبري وزارت اموزش وپرورش · داستان انبيا · خبر گذاري ايسنا · پایگاه اطلاع رسانی کارمندان · راهنمای اطلاعات 118 اردبیل
راه حل را بیابید =بجوئید پرتقال فروش را
دفتر اسناد رسمی 118 اردبیل · دفتر اسناد رسمی 162 تبریز · دفتر اسناد رسمی 286 شیراز · دفتر اسناد رسمی 296 خوزستان · دفتر اسناد رسمی 555 تهران · دفتر اسناد
برچسب :
118اردبیل