اطلاعاتی در مورد باروری ابرها در ایران-علمی
فرآیند باروری ابرها چگونه اتفاق افتاد:
فرآیند باروری ابرها طی یک حادثه پیش بینی نشده اتفاق افتاد .
در سال 1965 استادان دانشگاه شهر ردکینگ کالیفرنیا متوجه شدند که مناطق اطراف یک کارخانه مواد شیمیایی همیشه نمناک است و اغلب اوقات در آن منطقه باران می بارد در حالیکه در فاصله 5 کیلومتری این کارخانه حتی هنگام ابری بودن هوا بجز در فصول بهار و زمستان باران نمی بارد.
پدیده مهم دیگری نیز دراین منطقه نظر دانشمندان را بخود معطوف داشت :
شکوفه های باغ های میوه اطراف این کارخانه هرگز براثر تگرگ های موسمی اسیب نمی دیدند.
مطالعات وسیعی انجام شد و سرانجام به این کشف بزرگ منجر شد :
کوره های حرارتی عظیم این کارخانه بصورت مداوم حرارت را در زمانی که باد آرام بود به هوا می فرستادند و چون بخارات متصاعد شده از این دودکش ها دارای ترکیبات شیمیایی خاصی بود باعث فعل و انفعالات شیمیایی در بعضی از ابرها شده و آنها را از حالت خنثی در آورده و به اصطلاح بارور می کرد و سبب ریزش باران می شد.
امروزه در اروپا و آمریکا وقتی ایستگاه های هواشناسی و رادارها خبر از ابرهای خطرناک و تگرگ زا می دهند بی درنگ هواپیماهای مربوطه که سازمان متبوع آنها به Weather Aviationمعروف است به پرواز درآمده و با اسپری کردن و یا در اصطلاح بمباران کردن این ابرها ،تگرگ های خسارتزا را تبدیل به باران کرده ومانع آسیب رساندن به محصولات کشاورزی می شوند .
بطور خلاصه کاربردهای تکنیک باروری ابرها :
اول :
وادار ابر به بارش درمورد ابرهایی که رطوبت در آنها موجود است اما ریزش ندارد
دوم :
مه زدایی که کاربرد بسیار خوبی برای جلوگیری از تاخیرها و ابطال پروازها دارد
سوم :
جلوگیری از خطرات تگرگ های درشت با تبدیل قطرات درشت تگرگ به برف و یا باران در کشاورزی کاربرد دارد
پروفسور پرویز کردوانی استاد گیاه شناس نسبت به واقع شدن مرکز کنترل و نظارت باروری ابرها در شهر یزد با توجه به موارد زیر ایراد گرفتن.
برای باروری ابرچه نکاتی ضروری است :
1-میزان بارش سالانه نقطه ای که برای باروری ابر انتخاب می شود حداقل 200 میلی متر باشد که شهر یزد ویا کرمان این ویژگی ها را ندارد .
2-طول ابر حداقل بالغ بر 2 کیلومتر باشد و چون کشور ما در ناحیه گرم و خشک واقع است وقوع روزهای ابری فقط در چند ماه پاییز و زمستان و حداکثر اوایل بهار ممکن است .
3-مقدار و جهت وزش باد که باید ابر روی منطقه مورد نظر برای مدتی ماندگار باشد تا باروری درستی انجام شده و فرایند بارش در آن محل انجام شود والا مانند چند سال پیش می شود که ابر را بارور کردند اما بدلیل وزش باد و پراکندگی آن ابرها نزولات خود را در افعانستان ریختند
سابقه بارورشدن ابرها در ایران:
در كشورمان در سال هاي قبل از انقلاب به كمك كارشناسان كانادايي ، طرح باروري ابرها در منطقه كوهستاني كرج به منظور افزايش آب هاي پشت سدهاي لتيان و كرج اجرا شد. همچنين در طول دوران جنگ تحميلي اين طرح در مناطق جنگي اجرا شده است و در حال حاضر تنها در استان يزد اجرا مي گردد . اجراي منظم اين طرح در اين منطقه از سال 1373 شروع شده است
آیا در ایران ابرها بارور می شوند:
گزارشي كوتاه درباره طرح باروري ابرهادر ایران
مقدمه :
چون بيشتر مناطق كشورمان بسيار كم آب بوده و با توجه به ويژگي هاي
جغرافيايي و طبيعي با كمبود شديد آب مواجه است و ميزان متوسط بارش آن قريب
250 ميلي متر است كه حدود بـار ش متوسط جــــهان مي باشد ، که اين ميزان در
برخي نقاط ايران مانند استان يزد به كمتر از 70 ميلي متر كاهش مي يابد .
براي جبران اين كمبود نبايد از سفره هاي آب زيرزميني بهره برداري بيش ازحد نموده كه اين عمل باعث پايين رفتن سطح آب هاي زير زميني و افزايش شوري خاك ها و منابع آب مي شود و به همين جهت سال هاست كه بيشتر دشت هاي ايران ممنوعه اعلام شده اند .
بارور سازي ابر يکي از راهکارهاي مهم جهت کاهش اثرات خشکسالي هيدرولوژيکي و افزايش منابع آب سطحي و زير زميني مي باشد.
باروری ابرها چگونه اتفاق می افتد
بارش مصنوعي با تسريع در فرآيند بارش طبيعي حاصل مي گردد يعني اگر عوامل ايجاد باران هاي سرد و گرم را افزايش داد، مي توان زودتر و بيشتر از مقدار طبيعي بارندگي ايجاد كرد این كار در ابرهاي سرد با افزايش هسته هاي انجماد و در ابرهاي گرم با افزايش تعداد قطرات درشت آب يا افزايش هسته هاي تراكم انجام مي گيرد .
در ابرهاي سرد ذراتي كه مي توانند نقش هسته هاي انجماد را بازي كنند عبارتند از :
بلورهاي يخ طبيعي
ذرات يخ خشك ( دي اكسيد كربن جامد )
ذرات يدور نقره و تعدادي مواد ديگر .
آزمايش هاي انجام شده تا كنون نشان مي دهد كه ذرات يدور نقره به دليل شباهت ساختار بلورين آن با يخ داراي تاثير بيشتري هستند و تهيه و رساندن آنها به داخل ابرها نيز راحتتر است. بدين صورت كه تعدادي ژنراتور كه بصورت مشعل هاي گازي هستند و در محلي كه چند كيلومتر دورتر از جهت وزش باد در ارتفاعات است قرار داده و به مدت چندين ساعت محلول ‹‹ استوني يدور نقره ›› را در شعله هـاي گـــــاز مي سوزانند تا يدور به صورت ذرات بسيار ريز تصعيد شده و به ابر برسد و در آنجا نقش هسته هاي انجماد را ايفا كند .
اما در ابرهاي گرم جهت افزايش قطرات درشت كه نقش جمع كننده قطره هاي ابر را بعهده دارند مي توان عمليات آب پاشي توسط هواپيما در سراسر ناحيه صعود كننده و پايه ابر انجام داده ، يا براي افزايش هسته هاي تراكم ذرات نمك را در اطراف پايه ابر تزريق نمود .تجربه نشان داده است كه از بين اين دو روش ، نمك پاشي موثرتر بوده است .
میزان افزايش بارش
از زمان اجراي اين طرح ميزان بارش در نقاط مختلف استان يزد به نسبت هاي گوناگون افزايش يافته است. در شهر يزد بارش از 70 ميلي متر تا 115 ميلي متر افزايش يافته است. البته اين افزايش در نواحي كوهستاني شيركوه بويژه شهرها و روستاهايي مانند تفت، ده بالا، طزرجان، منشاد، نير و علي آباد تا حدود 80% متوسط سالانه افزايش داشته است. و نكته جالب در سال هاي خشكسالي اخير است كه در تمام استانهاي كشور كاهش بارندگي نسبت به متوسط دوره طولاني وجود داشت ، بارش يزد حدود 18% نسبت به اين دوره افزايش داشت .
نوشته محمد تاجیک - گروه جغرافیای تحت جلگه دسال 1373
اقدامات جدید برای باروری ابرها در ایران به تاريخ1391/2/30
ابرهای بارور جان دریاچه ارومیه را نجات می دهند
ارومیه - مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی گفت:
برای نجات دریاچه ارومیه از وضعیت فعلی طرح بارور کردن ابرها در این استان به اجرا گذاشته خواهد شد.
به گزارش کردپرس حسن عباس نژاد روز شنبه در جمع خبرنگاران اظهار داشت:
برای نجات دریاچه ارومیه طرح های مهمی در دست اجرا است که طرح باروری ابرها از جمله انها است .
وی گفت: کار مطالعه این طرح توسط شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی آغاز شده و مراحل مطالعاتی آن در حال اتمام است.
عباس نژاد افزود: حفاظت محیط زیست استان نیز در همین راستا اقدام به خرید پنج دستگاه باروری زمینی ابرها با اعتبار 25 میلیاردریال کرده است که این دستگاه ها نیز در روزهای آینده مستقرمی شوند .
وی یادآور شد: در حال حاضر طرح ها و پروژه های مختلفی برای برون رفت دریاچه ارومیه از بحران و وضعیت فعلی در دست اجراست که این پروژه ها در ستاد ملی دریاچه ارومیه تصویب شده اند و توسط دستگاه های مختلف اجرایی و با عنوان پروژه های اولویت دار به اجرا درمی آیند.
عباس نژاد گفت: بخشی از این پروژه ها هم اکنون در حال اجرا بوده و بخش دیگری از این طرح ها نیز نیاز به تخصیص اعتبارات دارند که در صورت تامین اعتبار، اجرایی می شوند.
مطالب مشابه :
فواصل دقیق شهرهای استان همدان و دیگر استان ها با همدان
طبیعت همدان - فواصل دقیق شهرهای استان همدان و دیگر استان ها با همدان فواصل شهرها (بزودی)
جدول فواصل شهرها
آتر - جدول فواصل شهرها - - آتر واژه « آتش» در اوستا به صورت « اتر» ، و در زبان پهلوی به صورت
۱۲۹- جدول شهرها و استانها
یک - ۱۲۹- جدول شهرها و استانها - یکی بود، هیچکس نبود
هاوارد و باغ شهر
محدودی هستند که توسعه آن ها در واقع از طریق احداث شهرهای مشابه در فواصل شهرها شده و
نحوه کنترل کرم سیب -کاربردی
جدول فواصل شهرها ساختمان مورفولوژی اجرای
اطلاعاتی در مورد باروری ابرها در ایران-علمی
جدول فواصل شهرها البته اين افزايش در نواحي كوهستاني شيركوه بويژه شهرها و روستاهايي
برچسب :
فواصل شهرها