میل و علاقه به طراحی به طور فطری و غریزی از دوران کودکی در انسان وجود دارد.
میل و علاقه به طراحی به طور فطری و غریزی از دوران کودکی در انسان وجود دارد. اگر ما طراحی را در معنی وسعیتری غیر از تقلید محض از طبیعت در نظر بگیریم و به بیان تصویری و تخیل نیز توجه کنیم، تصدیق می کنیم که کودکان طراحان خوبی هستند. زیرا آنها در کمال جرات و اطمینان طراحی می کنند و آنچه را که احساس کرده و نمی توانند به زبان بیاورند، به وسیله خط و رنگ اظهار می دارند.
ارتباط<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
انسان درهردوران وهرزمان،برای ایجاد ارتباط ازپاره ای علائم سنتی استفاده کرده که هریک به نوعی بیان کننده مفاهیم اجتماعی وفرهنگی آن دوران بوده اند.علائم رفته رفته مفهوم عمیق تری پیدا کردوبه نماد تبدیل شد.نماد پدیده ای است تصویری که دیدن آن،چیزی رادرذهن مامجسم می سازدوکیفیتی رابه ذهن ما منتقل می کند.برای مثال ،کبوتر،درفرهنگ مسیحیان،نمادصلح وآشتی شناخته شده است واسکلت سرانسان ،نمادمرگ.
نماد،فرآورده اندیشه انسان است.فشرده ای است ازمجموع عواطف آیینی،قومی که به شکل یک تصویر تقریبآ انتزاعی ویاشکلهایی که ازتجزیه تحلیل شکلهای طبیعی استخراج شده،نمودار می گردد.مصریان باستان وسومریهاازنخستین اقوامی بودند که ازانسان،پرندگان وحیوانات،نمادها وعلائمی ساختند به نام الفبای هیروگلیف که ازآن برای انتقال پیام استفاده می کردند.دراین خطوط تصویری،شکل انسان وحیوان کاملآ ساده وپیراسته شده ودرمواردی به شکل حرف رمزدرآمده است:
مصریان این شکلهای ساده وبدون حجم راروی کاغذ پاپیروس نقش می کردند ویااینکه بردیواره مقبره فراعنه وبرروی ستونهای سنگی بلند حک می کردند وهریک ازاین علامات مفهوم ویژه ای رابیان می کنند.
تعريف طراحي:به طور کلي طراحي را مي توان شيوه اي از بيان دانست .همان گونه که نويسنده ياگوينده کلمات ولغات را انتخاب مي کند ، سپس به بيان مي پردازد ، طراح نيز باانتخاب شيوه مناسب وبه کار گيري ابزار ومهارت خويش ، زبان وگويشي متناسب به کار مي برد . بااين تفاوت که اولاٌ مخاطبان يک اثر هنري وبه طور اخص ، يک طرح جمع زيادي از انسانها هستند؛ چراکه يک اثر واضح ورساي هنري نيازي به ترجمه ندارد .ديگر اينکه بيان به صورت طرح وشکل مدتها پيش از پيدايش خط وزبان ، وسيله برقراري ارتباط بين انسانها بوده است وبالاخره طراحي ، ساده ترين شکل توصيف است
ودقيقا به همين علت است که اقوام بدوي وبسياري ديگر ، از اين شيوه براي رفع نياز ارتباطی خوداستفاده مي کردند.
طراحي ،محصول هماهنگي ميان چشم ،دست ابزارو انديشه هنرمنداست ،براي آفرينش يک نمونه موفق مدتها وقت وتمرين مداوم همراه باعلاقه ،لازم است .ابزارمناسب،هنرمندرادرنيل به بهترين نتيجه ياري مي کندو انديشه ،عبارت است ازنيروي مشاهده ،انتخاب وانعکاس يک ياچندموضوع برصفحه کاغذ توسط طراح.
در تعریف طراحی می توان گفت:طراحی تجسم واقعیاتی است که هنرمند دیده و یا در ذهن خود مجسم کرده وعصاره آن را باخط بیان کرده است. طراحی زبانی است گویا و جهانی که از قید و بندترجمه هارها است.
تعریف های متفاوتی از طراحی ارائه شده ولی اصل مطلب رسیدن به یک درک کلی از موضوع است و نه بخاطر سپردن یک جمله و عبارت مشخص.
ذکر این نکته نیز ضروری است که طراحی اساس و پایه هنرهای تجسمی است و به گفته انگر هنرمند فرانسوی : "پیش از آنکه به فکرنقاشی کردن بیفتید، مدت زیادیطراحیکنید. کسی که پی خانه اش را محکم بریزد، با خیال آسوده در آن می خوابد."
تمرین زیاد، راهنمایی صحیح، مشاهده دقیق واقعیات و بررسی آثار هنرمندان برجسته از جمله عواملي هستند كه راه رسيدن به تكامل در هنر طراحي را ميسر مي سازند.
اجزای طراحی (عناصر بصری) عبارتند از: نقطه، خط(از برخورد چند نقطه)، سطح(دارای دو بعد(طول و عرض) و از برخورد خطوط و یا از تکرار خط به دست می آید.)، حجم(هر شکلی که دارای طول و عرض و ارتفاع باشد.)، سایه روشن(درجات مختلف بین روشنایی و تاریکی مطلق )، بافت(به احساسی چون زبری، نرمی و...از هر سطح )، رنگ، حرکت.
انواع خط و حالات روانی آنها بر روی انسان:
1)خط راست (احساس بی انتهایی را به بیننده القاء میکند و همچنین عظمت و آرامش و خلوص و پاکی ). و از نظر جهت به خطوط عمودی( احساس ثبات و تعادل)، افقی( آرامش، ثبات، آسودگی وحتی غم و اندوه و مرگ) ومورب( ایجاد تحرک، ناپایداری وفعالیت ) تقسیم می شود.
2)خط شکسته ( خشن وبی نظم(
3)خطوط منحنی (نرمش و لطافت، آرامش و شادابی
وسايل طراحی:با توجه به تكنولوژي زمان حاضر ،ابزارهاي طراحي ،بسيار متنوع اند .ليكن،در اينجا صرفاً از وسايلي نام مي بريم كه به عنوان ابزارهاي اصلي اوليه براي طراحي شناخته شده اند؛به سهولت در دسترس مي باشند و مهم تر از همه ،نتيجه مورد نظر را براحتي ارائه مي دهند.براي طراحي ،به طور معمول ،از سطوحي با جنسها و كيفيتهاي متفاوت و متنوع استفاده مي گردد،كه اغلب از آن به عنوان سطوح اثر پذير نيز ياد مي شود.انواع كاغذ ها و مقواهاي بي شمار و گوناگوني كه در اطراف خود مي بينيم و گاه چوبها و فيبر ها ،ورقهاي پلاستيكي ،فلزي ،ديواره ها و... قابليت دارند كه خطوط و طرحهاي ترسيم شده را به عنوان اثري كامل به نمايش بگذارند .ليكن سطوح مورد نظر در اينجا،كاغذ و مقواهاي متداول و در دسترس است.ترسيم خط بر روي همه كاغذ ها امكان پذير است،ولي با تجربه عملي مي توان دريافت كه كدام نوع كاغذ براي چه وسيله اي مناسبتر است. انواع كاغذ هاي در دسترس عبارت اند از كاغذ كاهي ،كاغذ نازك سفيد،كاغذ سفيد طراحي ،كاغذ هاي زبر براي مداد،مقواهاي نازك و ضخيم با بافتهاي درشت و ريز براي طراحي با زغال ،مقواي آبرنگ يا مكنده براي كار با آب مركب )،كاغذ و مقواي براق گلاسه با وزنهايمختلف براي كار با قلم فلزي و مركب ،كاغذ ومقواي پاستل سفيد و رنگي و... علاوه بر كاغذ و مقوا ،وسايل ديگري نيز وجود دارد كه خطوط را با آنها ترسيم مي كنند و به عنوان ابزار اثر گذار شناخته مي گردند .ساده ترين و معمولي ترين وسيله طراحي مداد است.مدادهاانواع مختلفي دارند و به همين نسبت توانايي هاي متنوعي را براي طراح فراهم مي سازند.ماده اوليه مداد ،گرافيت استكه در گذشته به صورت طبيعي و بدون حفاظ بود،ليكن امروزه با حذف نا خالصيهاي گرافيت و افزودن موادي همچون گل رس،موم يا پارافين و استفاده از حفاظ چوبي و گاه فلزي يا پلاستيكي در دسترس عموم قرار مي گيرد.علامتهاي ويژه اي براي شناسايي مداد ها وجود دارد همچونB , F , Hو نمايانگر مداد ها از لحاظ نرمي ،سختي ،خشكي و چربي مي باشند.علاوه بر آن در كنار اين علامتها شماره هايي نيز وجود دارد و بيانگر درجات مختلف تيرگيها و تنوع در ارائه اثر بجا مانده است.به عنوان مثال در مداد هايي با علامتHمداد شمارهH1سخت تر و كم رنگتر ازHاست و هر قدر شماره ها بالاتر برود بر ميزان سختي و كم رنگي مغز آن افزوده ميشود تا شمارهH9كه اصطلاحاً كربن فشرده به سختي الماس در آن به كار مي رود ،مداد هايي باعلامتFاز انواع خشك اما پر رنگ تر از گروهHهستند و مداد هاي گروهBمناسب ترين گروه مدادها براي طراحي به شمارميروندوبر خلاف مدادهايHهر قدر بر شماره آن افزوده مي شود،ميزان نرمي و تيرگي آن نيز بيشتر مي گردد تا بدانجا كه شمارهB14با مغزي بسيار نرم و ضخيم،طيف وسيع و متنوعي از درجات تيرگي و روشني را ارائه مي دهد.استفاده از مدادهاي گروهBنيز براي بدست آوردن انواع تيرگي و روشني ها مناسب است و در طراحي اهميت ويژه اي دارد ،بسياري از طراحان ،از چند نوع مداد به طور همزمان استفاده مي كنند ،ليكن در اينجا تنها يك مداد بسته به نوع موضوع ،اندازه كار و شيوه طراحي يا يا كافي است و به تنهايي مي تواند در ترسيم نازك ترين و كم رنگ ترين خط تا پر رنگ ترين خط مورد نياز شما را ياري كند
ابزار و وسایل طراحی:
تخته شاسی _ گیره کاغذ،
سطوح اثر پذیر:انوع کاغذ و مقوا. انواع کاغذهایی را که می توان به عنوان زمینه کار انتخاب و تهیه کرد عبارتند از: کاغذ کاهی، کاغذ سفید نازک، کاغذ سفید طراحی( به وزنهای مختلف)، کاغذ زبر با شیارهای موازی، کاغذ مکنده، کاغذ پوستی، کالک، گراف، گلاسه و....وانواع مقواهای سفید و رنگی، مقوای پاستل در رنگهای مختلف، مقوای فابریانو، مقوای ماکت و غیره.
از وسایل اثر گذار هم مداد(که از نظر سختی و نرمی با علامت های Hو B مشخص می شوند. کنار این علایم شمارهایی نوشته می شود که هر چه این شماره ها در مدادهای H بیشتر باشد مغز مداد سختر و در نتیجه اثر این مدادها کمرنگ تر می شود(برای کارهای ظریف). در مدادهای B هر قدر این شماره ها بیشتر باشد، مغز مداد نرمتر و اثر آن تیره تر است(برای کارهایی با خطوط ضخیمتر (.
کنته، زغال، مداد شمعی، گچ، پاستل روغنی و گچی، مداد رنگی، راپید و... و محو کن می توان اشاره کرد.
ابزار كمكي در طراحي :وسايلي هستند كه به عنوان مكمل وسايل اصلي يا وسايل كمكي شناخته مي شوند،همچون:پاك كن:پاك كنهاي خميري ،جوهري و خشك كه به ترتيب براي مداد ،مداد چرب ،زغال و...استفاده مي شود.زير دستي يا تخته شاسي :كه گاه به همراه گيره و گاه بدون آن است ؛از جنسهايي مثل فلز ،فيبر،مقواي ضخيم،پلاستيك ضخيم و در اندازه هاي متناسب با ابعاد متداول كاغذ طراحي ،درست شده است.سه پايه:معمولاً از سه پايه براي كارهايي با ابعاد بزرگ و تمرينهاي آزاد استفاده مي شود.محو كن :به صورت آماده به فروش مي رسد؛اما اكثر طراحان شخصاً آن را مي سازند،در طراحي با زغال و مداد كنته كاربرد عمده اي دارد و اثر زغال را به سايه روشنهاي قابل كنترل تبديل مي كند.صفحه سمباده :وسيله اي است براي اينكه نوك مداد را به صورت دلخواه و متناسب با شيوه شخصي طراح ،حفظ كند.به خصوص هنگامي كه نوك تيز و در عين حال ضخيم مورد نياز باشد.با صفحه سمباده مي توان حداكثر پهناي نوك مداد را در اختيار داشت.تيغ يا كاتر :از اين وسيله،به جاي تراش استفاده مي شود.در اغلب موارد،مداد هاي طراحي به علت ضخامت مغز مداد ،حجمي خارج از استاندارد مداد تراشهاي معمولي دارند.در اين مورد،استفاده از كاتر به جاي مداد تراش مناسبتر است.مضافاً اينكه برخي از مدادهاي طراحي بدنه اي به شكل مكعب مستطيل دارند و تنها با كاتر تراشيده مي شوند.فيكساتيو:مايعي است كه به صورت اسپري استفاده مي شود.معمولاً پس از اتمام طراحيهايي كه با زغال ،گچ پاستل ،مداد كنته و مداد طراحي صورت مي گيرد،فيكساتيو را بكار مي برند تا اثر و طرح را ثابت ساخته و از محو شدن و سايش و آلودگي آن جلوگيري كنند.در بسياري از موارد از اسپري تافت و باند زخم اسپري نيز مي توان استفاده كرد :طرح را به صورت عمودي يا مورب قرار مي دهند و از فاصله 30 سانتيمتري ،فيكساتيو را به طور يكدست ير روي طرح مي پاشند.بهتر است در حين كار از دستمالي به عنوان محافظ دهان و بيني استفاده شود تا قطرات ريز فيكساتيو يا تافت استنشاق نگردد
قدرت بصری و حساسیت
به طور کلی دیدن معانی مختلفی چون تماشا کردن، مشاهده کردن، دریافتن، کشف کردن، تشخیص دادن، تصور کردن، آزمودن، خواندن، نگاه کردن،... را داراست، که هر یک از آنها خود بر مفاهیمی دیگر دلالت دارند.
هر چند همه ما سهل و طبیعی می بینیم ولی فرهنگ خاص مربوط به دیدن هنوز به وجود نیامده است. عمل دیدن سریع انجام می شود و همه چیز را به صورتی جامع از نظر می گذراند. حس بینایی هنگام فعالیت به انرژی ناچیزی احتیاج دارد و تقریبا با سرعت نور عمل می کند و در همان حال به ذهنمان اجازه دریافت و ضبط بی نهایت خبر را در زمانی بس کوتاه می دهد. بنا به تعریفی حس بینایی عبارت است از:
توانایی تشخیص و فهم بصری پدیده های موجود در محیط همه نگاه می کنند و لی همه نمی بینند و مهم انکه همه مثل هم نمی بینند. برای خوب دیدن باید چشم را تربیت کرد. باید با چشم اندیشمند به موجودات نگاه کرد وچشم را به چگونه دیدن و کشف اجزای پدیده های موجود در طبیعت عادت داد.
هنرمند طراح نیز باید بهتر و بیشتر از دیگران به جهان و هر چه در آن وجود دارد توجه نماید. نگاه جستجوگر و نافذ طراح باید تا عمق اجسام رسوخ کند و جزئیات هر شیء و روابط فی ما بین اجزای آن را با دقت و کنجکاوی بررسی کند.
شاید بارها شاهد و ناظر آسمانی نیمه ابری بوده اید که تکه ابرها با وزش ملایم باد جا به جا می شده اند. تغییرات مداوم تکه ابرها از نظر شکل و فرم در برابر دیدگان جستجوگر شما گاه در هیبت یک جوان و لحظه ای دیگر در قالب یک شیء ثبت شده است. در همین لحظه عده بی شماری شاهد این دگرگونی فرم و شکل ابرها بوده اند ولی تصوری را که شما از این پدیده از ذهن گذرانده اید، نداشته اند. تقویت چشم فقط از راه ورزش دائمی( دیدن همراه با تعمق در اجسام و فکر کردن) صورت می گیرد، لذا پیش از آنکه دستهای شما ورزیده شود، چشمتان را تربیت کنید تا دست شما از فرمان چشم و مغزتان پیروی کند.
یاد گرفتن طراحی، در واقع یاد گرفتن چگونه دیدن است، یعنی درست دیدن، عملا چیزها را از طریق درک مشاهده می کنید نه با چشم، پس لازم است هر چیزی را که با چشم می بینید با سایر حواس نیز مورد شناسایی قرار دهید.
قدرت تمیز و تشخیص چشم، خصوصا در ارتباط با ندازه و ابعاد،فرم و شکل، بافت و ...، یکی از عوامل مهم و اساسی درطراحی به شمار می رود. به طور مثال چشم شما باید قدرت آن را داشته باشد تا ندازه و یا ابعاد مختلف یک جسم را حدس بزند. همچنین باید توانایی اضافه و یا کم کردن این اندازه ها را، یعنی متناسب کردن آنها را داشته باشد. به این نکته توجه داشته باشید که چشم انشان نیز دچار خطا شده و چه بسا آنچه را که می بینیم با حقیقت مطابقت نداشته باشد.
به تصاویر زیر توجه کنید، اندازه پاره خط های A و B در شرایط مختلف با یکدیگر مساوی هستند، ولیکن شما در تصاویر ارائه شده اندازه آنها را متفاوت تشخیص می دهید. و همچنین در دو دایره O قطرها یکسان می باشد.
طراحی از اجسام
وسیله یا ابزار کار شما در این هنر به یک برگ کاغذ، یک مداد نرم و یا زغال طراحی محدود می شود. ولی میدان عمل طراح، همیشه در محدوده سایه های سیاه و سفید و خاکستریهای بین آنها محدود می ماند. مهم آن است که با این ابزار و امکانات محدود، بتوانیم دنیایی از عواطف انسانی و سرشار از نور زندگی بیافرینیم.
طراحی عملی است که با اراده و نیروی جسمانی پدید می آید. پس طراح باید با نیرومندی و بدون ترس خط را رسم کند. خط کشیدنهای عجولانه نتیجه جالبی به بار نخواهد آورد. حرکت دست شما به هنگام طراحی و نیروی انگشتانتان که مداد را بر صفحه کاغذ فشار می دهد، در گیرایی و گویایی طرح سهیم است و زیر و بم آن نشانگر روحیه و خلق و خوی شما است. از مدل نترسید و درصدد پیروی کورکورانه از نمای ظاهری آن نباشید. نخست به تناسبات مدل و ساختمانی که از حرکت خطها پدید می آید، توجه داشته باشید. چه بسا همین خط ها پیش از آنکه سیمای طبیعت بی جان را نشان دهند، به خودی خود ارزنده و گیرا باشند. از اینگونه رویدادهای اتفاقی که در حین کار کردن پیش می آیند، ساده نگریزید !
خطوط و یا لکه هایی که بدون اراده شما پدید می آیند، پیشنهاداتی با خود دارند و مطالبی را تداعی می کنند که شما به فکر آن نبوده اید.
نحوه گرفتن مداد
نحوه گرفتن مداد همانند کاری که با آن انجام می دهید حائز اهمیت است. مداد را به صورت خوابیده یا افقی بگیرید تا به سادگی بتوانید شکل را پیاده بکنید. این وضعیت مداد نیز برای ایجاد سایه های کلی زمانی که می خواهید حالتی دانه دانه پدید آید نیز به کارآرایی دارد. اگر ته مداد را نسبت به کاغذ اندکی بلند کنید و بغل نوک آن را روی کاغذ بگیرید می توانید جزئیات را دقیق رسم کنید. این وضعیت مداد برای سایه های روشن تر و تیره تر کردن سایر سایه ها بسیار مفید است. با نوک تخت آن همچنین برای اثرات نرم تر و ملایم تر می توان استفاده نمود. سرانجام با نوک آن می توان خط های ظریف روی قسمت های سایه خورده را به وجود آورد و همچنین برای ایجاد هاشور بسیار عالی است. با همین وضعیت مداد ولی با نوک کفند می توان اثرات صاف تر و نرم تری به وجود آورد. این اثرات در بافت جذابیت و تنوع ایجاد می کند.
سایه روشن
وجود نور اين امکان را براي ما فراهم مي آورد که اشيإ را ببينيم و بشناسيم .هنگامي که چراغ مطالعه را به شئ نزديک مي کنيم مي بينيم که پرتو هاي حاصل از چراغ به شئ مورد نظر برخورد نموده ،سپس به چشم بيننده بر مي گردند.اين امر که همان باز تاب است ،به امر ديدن ظاهر اشيإ کمک مي کند .با جابجايي منبع نور در اطراف مدل ،تغييراتي بوجود مي آيد که به عنوان مثال مي توان به اين موارد اشاره کرد:_تيره شدن کامل فرمها و در نتيجه از بين رفتن خصوصيات ظاهري آنها در نظر بيننده ._روشن شدن سطح اشيإ و يکنواخت شدن ويژگيهاي حجمي و جنسيت آنها._پديد آمدن وضعيتي که به موجب آن، مدل وضوح مي يابد و شناخت احجام موجود ،ميسر مي گردد.
وجود نور و تاريکي ،به طور همزمان ،باعث پيدايش مبحث سايه روشن مي گردد که در طراحي جايگاه ويژه اي دارد .به هنگام مشاهده مدل ،تشخيص صحيح قسمتهايي که در سايه واقع شده اند ،از قسمتهايي که در مقابل نور قرار دارند ،نياز به مشاهده و مطالعه دقيق بر روي اجزاي مدل دارد ،به خصوص هنگامي که مدل از جنسي شفاف و براق مثل فلز استيل يا شيشه و...برخوردار باشد. در اين حالت ،با دقت به مشاهده درجات خاکستري موجود در مدل پرداخته و دقيقأ آنچه را مي بينيد ترسيم کنيد.استفاده از شيوه تيرگي مطلق ،روشني مطلق مقدمه مشاهده صحيح سايه و روشن است
وضعیت قرار گیری دست در هنگام سایه زدن
در تصویر شماره 1 مداد کف دست قرار گرفته است و آن موقعی است که شکلی را می خواهیم رسم کنیم. با گرفتن مداد تقریباً موازی با کاغذ و حرکت آن به طور سبک و آزاد به هنگام طراحی شکل را رسم کنید. دست شما به هیچ وجه نباید با کاغذ تماس پیدا کند و شما باید شکل را با خط به سادگی با حرکت دادن بازویتان رسم کنید. این وضعیت دست پس از کسب مهارت کامل در گرفتن مداد برای سایه زدن بسیار سودمند است.
شما می توانید از وضعیت کف دست به سراغ وضعیت کف دست چرخیده بروید( تصویر شماره 2 ). این وضعیت برای ترسیم خط های زیرین و جزئیات دقیق روی سایه های مقدماتی بسیار مناسب است. این وضعیت همچنین برای ایجاد خطوط نازک و ضخیم که با غلتاندن نوک مداد در ضمن کشیدن به وجود می آید سودمند است. تکنیک دیگری به نام شفافکاری را می توان با همین وضعیت دست به وجود آورد. هنگام کار یک ورق کاغذ زیر دست خود قرار دهید تا طراحی شما لک نشود.
در تصویر شماره 3 که مداد در وضعیت نوشتن به دست گرفته شده برای هاشور زدن، سایه زدن و شفافکاری به کار می آورد. وضعیت نوشتن همواره برای رسم خطوط دقیق در طراحی کامل مورد استفاده قرار می گیرد. وقتی مداد را به این شکل می گیرند از چوب حایل یا زیر دستی استفاده می کنن
تغییر سریع وضعیت دست را تمرین کنید تا بتوانید از یک تکنیک ، بدون وقفه به سراغ تکنیک دیگر بروید. همچنین با این وضعیت ها تجربه کنید تا افه های متفاوتی را به دست آورید. کشف کنید که کدام یکی برای شما راحت تر است. شاید هم بتوانید نوع جدیدی از وضعیت دست را خودتان کشف کنید.
در آموزش طراحی قسمت چهارم ، در بخش طراحی با مداد،می تواند کمک خوبی به شما در زمینه حالتهای مداد و اثر آن بر روی کاغذ به شما بکند.
اندازه طراحی
مبتدیان باید در آغاز با طراحی های کوچک شروع کنند. طراحی های شما می تواند بزرگ یا خیلی کوچک باشد. در طراحی های بزرگ باید از حرکات پر تهور و مداد هایی با مغزی کند استفاده کرد در حالیکه طراحی های کوچک نیاز به مداد های تیزتر دارد.
و در انتخاب موضوع هم باید دقت داشته باشید، اگر می خواهید که در ابتدا با خستگی شروع نکنید به شما توصیه می کنم که از اشیاء یا مدل هایی طراحی کنید که برجستگی های کم تر و کوچک باشند.
سختی مغز مداد
چند مداد با درجات مختلفی از سختی در اختیار داشته باشید. از هر درجه یک مداد نوک تیز و یکی نوک گرد و یکی هم با نوک کاملاً کند تهیه کنید. با این روش می توانید بدون در نگ هر کدام را بنا به ضرورت مورد استفاده قرار دهید تا به نتیجه مطلوب برسید. به طور مثال اگر دو یا سه مداد F با نوکهای مختلفی داشته باشید می توانید فقط با آنها عملاً یک طراحی را کاملاً به اتمام برسانید. خاصیت درجات مختلف سختی بسیار مهم است. مدادهای سخت در ابتدای کار برای درست بودن طراحی مورد استفاده قرار می گیرند. آنها همچنین در مواقع دیگر برای رسم خطوط نازک و سایه های کمرنگ به کار می روند. برای رسم جزئیات ریز باید همواره از مداد نوک تیز استفاده کرد. آنچه مهم است این است که نباید خیلی زود به سراغ مدادهای نرم رفت و گرنه اثرات ظریفی را که دارید پیشرفت می دهید از بین می برید. مدادهای نرم برای جزئیات تیره و سایه ها مورد استفاده قرار می گیرند. این مدادها اثراتی دانه دانه دارند، بنابراین برای دوری از این حالت با نوک مدادهای سخت کار کنید. مدادهای نرم را باید در پایان طراحی برای ایجاد تضادهای شدید مورد استفاده قرار داد.
به خاطر داشته باشید که تیرگی ها هستند که مایه جلوه روشنی ها می شوند. پرداختن به تیرگی ها، یک طراحی کمرنگ را به طراحی ای پرقدرت و دارای بفعد تبدیل می کند.
میزان فشار بر مداد
میزان فشار بر مداد بسیار مهم است . به مداد فشار وارد کنید و خطوط تیره ای رسم کنید. با فشار کم بر مداد و حرکت آن به این سو و آن سو سایه ای پیوسته و شفاف به وجود می آید.
انواع حرکت مداد
سایه زدن به صورت سطح، تکنیکی است که در آن می توانید مداد را با نوک بلندی که دارد به حالت خوابیده حرکت دهید. در این نوع روش سایه هایی که ایجاد می کنید کلی، صاف، یا زبر هستند. برای سایه های روشن و صاف باید از نوک گرد مداد استفاده کرد. هاشور با خط های کوتاه ظریف موازی یا متقاطع نوک مداد به وجود می آید. استفاده از این نوع حرکت مداد، هنگام نیاز به بافت امری ضروری است. برای هاشور باید از نوک تیز مداد استفاده کرد.
شفافکاری با روی هم قرار دادن لایه های نازک سایه به وجود می آید که از شروع و تیره پایان می یابد. این نوع سایه زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که بخواهیم لایه ای شفاف روی خطوط زیرین را بپوشاند. مداد نوک کند که به حالت نوشتن به دست گرفته شده باشد و به سرعت این سو و آن سو حرکت داده شود برای ایجاد لایه ای شفاف به صورتی سریع بهترین است. خطوط حرکتی با عقب و جلو بردن بازو و گرفتن مداد به کف دست پدید می آید. این نوع حرکت برای نشان شکل کلی مدل یا اسکیس مورد استفاده قرار می گیرد.
والور یا درجات تیره _ روشنی
تیرگی ها و روشنی های طراحی را والور می گویند. یک گام 9 والوری یا 9 درجه ای از سفید تا سیاه مدت ها است که شناخته شده است. یک طراحی خوب باید حاوی تعدادی از این درجات تیره_ روشنی باشد تا نتایج مطلوبی داشته باشد. یک طراحی دقیق و شاخت و شاز شده تعداد بیشتری از این درجات را مورد استفاده قرار می دهد.
اسکیس
یا همان طراحی سریع و تند، طراحی کلی یا طرح اولیه است که در آن جزئیات را نشان نمی دهند. شما می توانید قبل از شروع طراحی یک اسکیس کوچک از کارتان تهیه کنید ، شما این فرصت را پیدا می کنید که شکل ها و موضوعات تصویر خود را در کمپوزیسیونی خوشایند کنار هم قرار دهید. با پیاده کردن فکرتان به روی کاغذ می توانید مشکلات اصلی را قبل از شروع طراحی حل کنید. مدادهای نرم تر HB, B, 3B برای اسکیس مناسب تر هستند. با آنها تیرگی ها را سریع تر می توان به وجود آورد. بیشتر نقاشان چند اسکیس کوچک با کمپوزیسیون های ( ترکیب بندی ) مختلف می کشند و از میان آنها بهترین را انتخاب می کنند.
چگونه یک شی را طراحی کنیم ؟
ابتدا مدل را چند دقیقه از زوایای مختلف نگاه کنید و محتوای شکلی و جنسیت آنها را ارزیابی کنید. آنگاه دست به کار طراحی شوید و با ساده ترین خط ها، شکل آن جسم و تناسبات صحیح آن را روی کاغذ طرح کنید و این طرح در واقع زیر بنای طرح اصلی می باشد. نکته حائز اهمیت در این طرح، فقط درک تناسب و ایستایی مدل است. چنانچه طرح با مدل مغایرت داشت، آن را چند بار تکرار کنید تا سرانجام موفق شوید با کمترین خط ، شکل و تناسب مدل را بیان کنید. لزومی ندارد که شما در یک جلسه، طرحی کامل و بدون نقص اجرا کنید، مهم درک و تشخیص عملی است که انجام داده اید. در مرحله بعد کمی پیشروی می کنیم ، یعنی مرز بیرونی مدل را با خطوطی که گودی و برجستگیهای مدل را نشان می دهد، رسم کنید تا بتوانید ساختمان آن جسم را در رابطه با فضای اطراف مجسم کنید. سومین مرحله زمان ساخت و ساز و زیبا سازی طرح است و باید طرح را با خط خالص به تکامل برسانید. بی هدف کار نکنید، باید طوری کار کنید که برای خطوطی که می کشید دلیل قانع کننده ای ارائه دهید. و در مرحله پایانی اگر بخواهید حجم مدل را نیز نشان دهید، باید سایه روشن ها را از هم مجزا کنید و رنگمایه ها را با مداد در جای اصلی شان بگذارید. این رویه مانع به هدر رفتن وقت و نیروی کار شما می شود و به شما این فرصت را می دهد تا درباره خطها، تناسبات و کالبد مدل بیاندیشید و در نتیجه طرحی ارزنده ارائه خواهید داد.
پرسپکتيو
معمولاً پرسپکتيو به دو حالت اصلي شناخته مي شود:1_پرسپکتيو فضاي داخلي _مثل فضاي داخل اتاق ،راهرو،ساختمان و...تصوير4 2_پرسپکتيو فضاي خارجي _مثل فضاي خارج از ساختمان ،خيابان،شهر و فضاهاي باز .در اينجا لازم است اشاره کنيم که گاهي نيز طراحان از ترکيب دو حالت فوق استفاده مي کنند .
مشاهده و ترسيم اشيإ با شيوه پرسپکتيو نيز به چند روش صورت مي پذيرد که به طور عمده عبارتند از:پرسپکتيويک نقطه اي ،پرسپکتيودو نقطه اي و پرسپكتيوسه نقطه اي هر يک از موارد فوق شامل قوانيني نسبتاًساده هستند و چنانچه اشکال هندسي را با توجه به قوانين هر يک ترسيم نماييم مي توانيم از تنوع بي شماري که به وجود مي آيد استفاده کنيم.براي ترسيم پرسپکتيو يک شئ لازم است که ابتدا خط افق و نقطه گريز را مشخص کنيد.خط افق :فاصله چشم ناظر از سطح زمين تعيين کننده خط افق است .به عنوان مثال زماني که بر روي صندلي نشسته ايد و ارتفاع يا فاصله چشم شما از سطح زمين 5\1 متر است،خط افق براي شما در همان ارتفاع 5\1 متري واقع شده و به موازات نگاه
مطالب مشابه :
ساختمان مواد (کلاس پنجم دبستان 17شهریور زیاد آباد)
( مغز مداد ) تبدیل کردن یک ماده از حالت یک ظرف آب راروی شعله ی چراغ بگذارید تا به
نکته هایی ازساختمان مواد
( مغز مداد ) تبدیل کردن یک ماده از حالت یک ظرف آب راروی شعله ی چراغ بگذارید تا به
نکته هایی ازساختمان مواد
( مغز مداد ) تبدیل کردن یک ماده از حالت بخار به مایع را به تبدیل مستقیم جامد به
اطلاعت علمی در باره ی علوم
( مغز مداد ) تبدیل کردن یک ماده از حالت یک ظرف آب راروی شعله ی چراغ بگذارید تا به
کربن
(کشیدن الیاف آلی و کربنی کردن) سه گانه آلفا به کربن تبدیل می رس بهعنوان مغز مداد
میل و علاقه به طراحی به طور فطری و غریزی از دوران کودکی در انسان وجود دارد.
"پیش از آنکه به فکرنقاشی کردن طراحي به علت ضخامت مغز مداد از چراغ به شئ
درست کردن سورمه به روش سنتی
ای از آن به جای مداد ابرو به مغز فندق و سوختن و تبدیل به دوده شدند
نکته هایی از ساختمان مواد
( مغز مداد ) تبدیل کردن یک ماده از حالت یک ظرف آب راروی شعله ی چراغ بگذارید تا به
برچسب :
تبدیل کردن مغز مداد به چراغ