اصول طراحی
طرح مقدماتی (اولیه) Preliminary design
ایدههای حاصل از تجزیه و تحلیل و نقشه (طرح) اولیه مجموعاً یک طرح اولیه (مقدماتی) را تشکیل میدهند (شکل 4-1). طرح مقدماتی (اولیه) طرحی است که نسبت به طرحهای کلی و تجزیه و تحلیلی دارای جزئیات بیشتری بوده و تا حدی دقیقتر است. گیاهان و اجزای سخت (مواد غیرزنده) در این طرح در مقیاس مورد نظر ترسیم شده و تا حدی طرح کاملتر میشود. این اجزاء عمدتاً اشیاء و مواد گیاهی عمومی هستند که باعث شکل گیری شالوده و اجزای طرح میشوند.
طرح مقدماتی (اولیه) برای به دست آوردن نظر مشتری مورد استفاده قرار گرفته و در صورت تائید شدن با ادامه کارهای طراحی طرح کامل اصلی حاصل میشود. در بعضی موارد با بسط و گسترش همین طرح و آماده کردن آن برای ارائه میتوان طرح را برای فروش عرضه نمود. در این حالت طرح و نقشهای قابل ارائه میتواند به ایجاد ارتباط و همخوانی در طرح کلی و بهتر شدن طرح از لحاظ دید خریدار و اجرای کمک نماید. شرکت های کوچکتر که در کار طراحی و ساخت طرح هستند معمولاً کارشان را در این مرحله ارائه نمیدهند. در این حالت نقشه (طرح) اولیه ممکن است به صورت یک طرح نامنظم باشد که میتوان به کمک ایدههای دیگر و افزودن آن ایدهها به طرح به یک طرح کامل و جامع رسید.
طرح کامل و نهایی Master Plan
طرح کامل و جامع نهایی یک طرح ترسیم شده نهایی با جزئیات کامل است. اصطلاح طرح کامل و نهایی میتواند بسته به نظر طراح متفاوت باشد. در بعضی حالات طراح میتواند و ممکن است از یک طرح کاشت (که در فصل بعد توضیح داده خواهد شد) استفاده کند و آن را برای پیمانکار با علائم و نشانههای خاصی مشخص سازد. در دیگر حالات یک طرح کامل و جامع نهایی میتواند به عنوان یک طرح (الگوی) کاشت گیاهان نیز مورد استفاده قرار گیرد. طرح کاشت گیاه برای پیمانکار فضای سبز و جهت ساخت و ایجاد طرح در محل به کار گرفته میشود.
اگر یک طراح بخواهد طرح اولیه را به عنوان یک طرح جهت ارائه و عرضه مورد استفاده قرار دهد، طرح جامع و کامل نهایی ممکن است از لحاظ گرافیکی نیاز به بسط و گسترش کمتری داشته باشد. ولی در صورتی که طرح اولیه به عنوان طرح قابل ارائه مدنظر نباشد طرح جامع و کامل نهایی جهت ارائه و عرضه به مشتری مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
دیگر طرحها و نقشهها
در یک طرح ممکن است نقشههای دیگری را در برداشته باشد. نقشههای کاشت طرحهایی هستند که دارای علائم سادهای بوده و این علائم در روی نقشه مکان و موقعیت حقیقی گیاهان را مشخص میسازند. باید به خاطر داشت که بعضی از طراحان و به ویژه طراحان مستقل و شرکتهای کوچک طراحی طرح جامع و کامل نهایی را با طرح و نقشه کاشت به صورت ترکیب و ادغام شده ارائه میدهند. نقشههای لایهبندی (Layout plans) در واقع مساحت قسمتهای مختلفی را که باید در سطح طرح وجود داشته باشند مانند باغچهها و پیادهروها را مشخص میسازند.
جزئیات ساختاری یا Construction details در واقع تکنیکهای ویژه و خاص چگونگی احداث و ایجاد قسمتهای مختلف را ارائه میدهند. این جزئیات به عنوان ملاکهای قانونی برای نصب تاسیسات و ساخت وترکیب دیگر اجزای طرح میباشند. این جزئیات ممکن است شامل تکنیکهای کاشت درختان و بوتهها، چگونگی و مقدار فاصلهگذاری بین گیاهان سطح زمین، ساخت سنگفرش، جزئیات مربوط به پرچینها و نصب صندوق پستی باشد و باید توجه داشت که جزئیات ساختاری فقط محدود به این موارد نمیباشد. این جزئیات و موارد ذکر شده در طرح در واقع یک ملاک قانونی برای پیمانکاران میباشند که در طول مدت نصب تاسیسات و ساخت اجزاء باید رعایت شوند.
نقشههای طبقهبندی یا Grading plans یا نقشههای سه بعدی یا نقشههای توپوگرافی (شکل 7-1) شیب زمین را نشان میدهند. خطوط برجسته برای نشان دادن تغییرات موجود و تغییراتی که باید ایجاد شود مورد استفاده قرار میگیرند. تغییرات برجسته (contour changes) عمدتاً برای زهکشی سطوحی که نیاز به زهکش دارند مورد استفاده قرار میگیرد اما ممکن است علاوه بر این برای اثر بصری مانند دیوارهایی که باید بمانند یا تپههایی که برای کاشت مورد استفاده قرار میگیرند نیز استفاده شوند.
طرحهای آبیاری یا Irigation Plans (شکل 8-1) یک طرح شماتیک از لایهبندی و قسمتهای مربوط به سیستم آبیاری میباشند.
دیگر طرحها شامل طرحها (نقشههای) ساده، برشهای عرضی (مقطعی) یا چشماندازها (perspectives) میباشند (شکلهای 9-1 الف و ب) که به تجسم بهتر مشتری از ایدهها و نظرات طراح کمک زیادی میکنند. در فصل دهم طرحها و نقشهای گرافیکی کامپیوتری که توسط نرمافزارهای طراحی تهیه و تدوین میگردند توضیح داده خواهند شد . از اینگونه طرحها میتوان برای بسط و گسترش تصاویر و اشکال سه بعدی در طرحریزی و نشان دادن آنها به مشتری بهره بود. بزرگترین حسن این گونه طرحها این است که برخلاف پیشطرحها، برشهای عرضی و چشماندازها میتوان تصاویر و اشکال واقعی ایجاد کرد که این اشکال به توانایی ترسیم و طراحی طراحان نیز بستگی ندارد و علاوه بر آن یک عکس واقعی از طرح نیز در دسترس و دید مشتری یا پیمانکار قرار دارد.
ابزارها
هر چند بسیاری از طرحهای فضای سبز به صورت طرحهای Freehand هستند اما باید توجه داشت که برای ایجاد صحت و دقت در طرح وجود drafting tools ضروری است. این ابزارها سبب تسهیل در ترسیم خطوط افقی و عمودی، دایرهها، کپی کردن زوایا و تعیین محل دقیق نقاط بر روی نقشه بوده و روشی مناسب برای جلوگیری از ایجاد خطا میگردند. همچنین به دلیل اینکه طرحهای جامع و کامل نهایی، طرحهای کاشت یا طرحهای لایهبندی برای تعیین محل اشیا و تاسیسات در مدت اجرا پروژه به کار میروند کشیدن فواصل به صورت دقیق و اندازهگیری صحیح و دقیق مقیاسها بسیار مهم است زیرا رعایت این نکات سبب میشود که اینگونه نقشهها مانند نقشههای اوزالید از جهت بررسی و اجرا به خوبی انجام گیرند.
در حالیکه ابزارهای بسیاری زیادی برای پیش طرح کشیدن وجود دارد، اما بسیاری از افراد مبتدی نیازی به خرید همه این ابزارها از ابتدا ندارند. در این بخش ابزارهای اساس مورد نیاز مورد استفاده برای ترسیم طرحهای فضای سبز توضیح داده خواهند شد. لطفاً به این نکته توجه داشته باشید که ابزارهای ضروری برای مبتدیان فراگیری طراحی از ابتدا مورد نیاز است در حالیکه دیگر ابزارها که به عنوان ابزارهای اضافی مطرح میشوند برای مبتدیان لازم نمیباشند اما میتوانند مفید و سودمند باشند.
سطح ترسیم (ضروری)
هر میزی که به عنوان سطح ترسیم مورد استفاده قرار میگیرد باید دو ویژگی مهم را داشته باشد. اولین شرط این است که این سطح صاف بوده و فاقد خراش یا برجستگی باشد زیرا در صورت وجود اینگونه حالات در کاغذ کاملاً مشخص شده و سبب خراب شدن خطوط میگردد (شکل 1-2). دومین شرط این است که میز دارای کنارههای راست باشد تا بتوان با قرار دادن خط کش T خطوط افقی ترسیم نمود (شکل 2-2). اگر سطح ترسیم دارای زاویه قائمه (90 درجه) با گوشههای راست در امتداد بالا و پائین و طرفین باشد میتوان با استفاده از خط کش T خطوط افقی و خطوط عمود بر این خطوط افقی ترسیم کرد.
میز طراحی توسط بسیاری از طراحان ترجیح داده میشود زیرا در اینگونه میزها طراحان میتوانند تعداد از ابزارهای مورد نیازشان را در جعبهای که در قسمت پایین میز قرار دارد گذاشته و علاوه بر آن سطح میز را میتوان به بالا و پایین حرکت داده یا زاویه آن را نسبت به سطح افق کم و یا زیاد نمود.
برخی از میزهای طراحی دارای یک پوشش است که برای پوشاندن سطح ترسیم مورد استفاده قرار میگیرد. سطوح قابل حرکت ترسیم قابلیت انتقال داشته و میتوان آن را انتخاب نمود.
کاغذ ترسیم (ضروری)
انواع مختلفی از کاغذهای ترسیم وجود دارد (شکل 5-2). کاغذ ترسیم که گاهی اوقات به نامهای کاغذ Onionskin,Trash یا کاغذ bumwad خوانده میشود یک کاغذ شفاف و نازک است که برای کشیدن و ترسیم ایدههای اولیه به کار میرود. این کاغذ یک کاغذ با کیفیت پایین است که به رنگهای سفید، زرد یا نخودی رنگ بوده و اغلب برای کشیدن طرحهای مختلف در مراحل اولیه مانند طرح کلی یا طرح تجزیه و تحلیلی مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع کاغذ در رلهایی با عرضهای 12 تا 36 اینچی به فروش میرسد. این کاغذ ارزانترین کاغذ ترسیم بوده و میتوان مقدار زیادی از آن را در دست جای داد.
منبع :سبزایران
مطالب مشابه :
نقاشی رنگ روغن از گل و گلدان2
طراحی از Guram Dolenjashvili. نقاشی زیبا از رویا بانو
طراحی با مداد رنگی
3000دروار - طراحی با مداد رنگی - دروار نوشته شده در چهارشنبه ۱۳۸۶/۰۸/۳۰ساعت ۱۶:۱۵ بعد از ظهر
تصاویری زیبا از گل رز سرخ
کامپیوتر دهکده - تصاویری زیبا از گل رز سرخ - بزرگترین و بهترین وبلاگ جزیره ی قشم
۱۴،۰۰۰ متر مربع مجموعه مسکونی ۸۰ واحدی " ازگل " شمیران - مرحله بهره برداری
طراحی مجموعه مسکونی " ازگل " شمیران ، به منظور بهبود بخشیدن معماری بنا به سفارش شرکت " توسعه و
آخرین تحولات پروژه: بتن ریزی روز شنبه11 آبان تمام خواهد شد
پروژه ساخت برج گل نرگس ازگل. 3 است و متناسب با ان طراحی ها صورت گرفت ،حال با بالا رفتن
اصول طراحی
مهندسی فضای سبز - اصول طراحی - وبلاگ کلاسی دانشجویان مهندسی فضای سبز ورودی 89 دانشگاه تبریز
اصول طراحی باغ ایرانی
مهندسی فضای سبز - اصول طراحی باغ ایرانی - وبلاگ کلاسی دانشجویان مهندسی فضای سبز ورودی 89
اسامی برخی از درختان و درختچه های زینتی
پروژه طراحی محوطه (محوطه مسکونی) پروژه طراحی کاشت ; حق گرفته شده از ما ; تصاویری ازگل های
برچسب :
طراحی ازگل