حق مادر از نیکی دو برابر پدر است

رسول خدا(ص) می‌فرماید: هرگاه در نماز مستحب بودی و پدرت تو را فرا خواند، نمازت را قطع نکن؛ ولی اگر مادرت تو را فرا خواند نمازت را قطع و اجابتش کن! به گزارش محراب به نقل از فارس، احترام و نیکی به والدین از جمله مهمترین اموری است که بعد از اطاعت خداوند متعال مطرح شده است. این موضوع تا آنجا اهمیت دارد که امام صادق (ع) می‌فرماید: ای جابر! شیعیان ما شناخته نمی‌شوند مگر با … نیکی به والدین. آیت‌الله جوادی آملی در کتاب گرانسنگ «مفاتیح‌الحیات» به بیان حقوق پدر و مادر در سیره ائمه پرداخته است که توجه به آنها می‌تواند گامی مؤثر در راستای عاقبت ‌به خیری افراد باشد. مادرتوجه به مقام مادر و عظمت رنجی که برای فرزند تحمل کرده، زمینه‌ساز آشنایی با جایگاه مادر است، از همین رو امام سجاد (ع) فرمود: حق مادرت این است که بدانی او تو را به گونه‌ای حمل کرد که هیچ کس، دیگری را چنین حمل نمی‌کند و تو را از ثمره قلب خود چیزی عطا کرد که هیچ کسی به دیگری نمی‌دهد و تو را با همه اعضای بدن خود محافظت کرد و باکی نداشت که خود گرسنه باشد و به تو غذا دهد، یا تشنه باشد و تو را سیراب کند، یا خودش عریان باشد و تو را بپوشاند، یا خود در آفتاب باشد و تو را در سایه قرار دهد و برای تو از خوابش بگذرد و تو را از سرما و گرما حفظ کرد تا برای او باشی. بدان که توان شکر او را نداری جز به یاری خدا و توفیق او. اولویت حق مادرحق مادر به قدری گسترده و مهم است که حتی از حق پدر برتر است، از این رو رسول خدا (ص) فرمود: هرگاه در نماز مستحب بودی و پدرت تو را فرا خواند، نمازت را قطع نکن؛ ولی اگر مادرت تو را فرا خواند نمازت را قطع [و اجابتش] کن. فزونی نیکی به مادرامام باقر (ع) می‌فرماید: حضرت موسی‌بن عمران(ع) سه بار به خدا عرض کرد: پروردگارا! به من توصیه‌ای کن! خدای سبحان در هر سه بار فرمود: تو را به خودم سفارش می‌کنم؛ آن‌گاه عرض کرد:‌ پروردگارا! مرا سفارش کن! فرمود: تو را سفارش می‌کنم به مادرت. سپس عرض کرد: پروردگارا! مرا سفارش کن. فرمود: تو را به مادت سفارش می‌کنم. باز گفت: پروردگارا! مرا سفارش کن. فرمود: تو را به پدرت سفارش می‌کنم. اما باقر (ع) افزود: از همین رو گفته می‌شود که حق مادر از نیکی، دو سوم و برای پدر یک سوم است.
نکته: هر چند در احادیث شریف، بر نیکی به مادر، بیش از نیکی به پدر توصیه شده است، در این حدیث مبارک این احتمال وجود دارد که توصیه یاد شده به حضرت موسی (ع) به دلیل ویژگی مادر آن گرامی است.
امام رضا (ع) در تقدم حق مادر فرمود: بدان که حق مادر لازم‌ترین حقوق و واجب‌ترین آن است، زیرا او به گونه‌ای فرزند را حمل کرد که هیچ کس، دیگری را چنین حمل نمی‌کند؛ او با گوش، چشم و همه جوارح خود از فرزند مراقبت کرد، در حالی که از این کارش شادمان و امیدوار بود، پس او فرزندش را با آن سختی که هیچ کس بر چنین سختی صبر نمی‌کند حمل کرد و راضی شد که خود گرسنه و فرزندش سیر باشد، خود تشنه و فرزندش سیراب باشد، خود برهنه و فرزندش سیر باشد، در حالی که خود در آفتاب به سر می‌برد، پس سپاسگزاری از مادر و نیکی به وی باید به اندازه این فداکاری او باشد، گرچه شما توان ادای کمترین حق او را ندارید، مگر به یاری خدا و خدای عز و جل حق او را قرین حق خود قرار داد و فرمود: مرا شکرگزار باش؛‌ مبادا فرمان نبری و سپاسگزاری نکنی که بازگشت همگان به سوی اوست.
پدرآگاهی از حق پدر و ارزش و منزلت وی گام نخست در احسان به اوست. رسول خدا (ص) فرمود: رضایت پروردگار در رضایت پدر و خشم پروردگار نیز در خشم پدر است. پدر، ریشه نعمت‌هاامام سجاد (ع) می فرماید:‌ حق پدرت این است که بدانی او ریشه تو و تو شاخه او هستی و بدان که او نبود تو نیز نبودی، پس هرگاه در خودت نعمتی یافتی که شادمانت می‌کند بدان که پدرت برای تو ریشه آن نعمت است و حمد خدا به جای آور و به اندازه آن نعمت از او شکرگزار باش.
امام رضا (ع) هم در این باره فرمود: بر تو باد به فرمانبرداری از پدر و نیکی به وی و فروتنی و خاکساری در برابر او و بزرگ داشتن و گرامی داشتن او و نیز آرام سخن گفتن در حضورش، زیرا پدر ریشه و پسر شاخه اوست. اگر پدر نبود خدا پسر را هم تقدیر نمی‌کرد. اموال و آبرو و جانتان را برایشان بذل کنید که … جان و مال تو برای پدر است، پس در دنیا از پدران به نیکی پیروی کنید و پس از مرگشان برای آنان دعا و طلب رحمت کنید… .
البته این، ‌بدان معنا نیست که پدر حق جفا بر فرزند داشته باشد، بلکه اگر جفا کند گرفتار عاق فرزند می‌شوند.
راوی از امام صادق (ع) پرسید: مرد از مال فرزندش چه مقدار حق دارد؟ فرمود: به اندازه غذای روزانه و بدون اسراف، آن هم هنگام احتیاج و ناچاری. راوی پرسید: پس درباره این سخن پیامبر (ص) چه می‌گویید که به مردی فرمود: «تو و مالت از آن پدرت هستید؟»‌ امام (ع) فرمود: آن مرد پدرش را نزد پیامبر (ص) آورد و گفت:‌ ای رسول خدا! پدرم درباره میراث مادری‌ام به من ستم کرده است. پدرش گفت: من آن را برای همین فرزند و خودم هزینه کردم. پیامبر به فرزند فرمود: خودت و مالت از آن پدرت هستید و این در حالی بود که نزد آن پدر مالی نبود. آیا [به گمان شما] رسول خدا [باید آن] پدر را به سود فرزند زندانی می‌کرد؟
استمرار نیکی به پدر
امام رضا (ع) ضمن توصیه به دعا برای پدر پس از مرگ وی می‌فرماید: روایت شده که هر کس در حیات پدرش با او نیکی کند ولی پس از وفاتش برای او دعا نکند خدا او را «قاطع رحم‌» نام می‌نهد.
امام باقر (ع) فرمود: اگر کسی به والدین خود در زمان حیات آن دو نیکوکار بود ولی پس از مرگ آنان بدهکاریشان را نمی‌پردازد و برای آنان استغفار نمی‌کند خدا وی را عاق والدین به شمار می‌آورد.


مطالب مشابه :


نمونه هايي از تقديم و تشكر براي صفحه تقديم پايان نامه

خدای را بسی شاکرم که از روی کرم، پدر و با تقدیر و درود فراوان خدمت پدر و مادر نمونه متن




متن سپاسگزاری

همچنین از پدر و مادر عزیز ، دلسوز و مهربانم که آرامش روحی و آسایش فکری متن سپاسگزاری




نمونه هايي از تقديم و تشكر براي صفحه تقديم پايان نامه

همچنین از پدر و مادر عزیز ، دلسوز و مهربانم که سپاسگزاری و اما متن تقدیم و سپاس




متن تقدیر و تشکر و سپاسگزاری پایان نامه

متن تقدیر و تشکر و متن تقدیر و تشکر و سپاسگزاری همچنین از پدر و مادر عزیز ، دلسوز




حق مادر از نیکی دو برابر پدر است

می‌برد، پس سپاسگزاری از مادر و نیکی به وی از پدر و نیکی به وی متن زندگی شهدا




نیكى به پدرو مادر

» نیكى به پدرو مادر ( یکشنبه دوم فروردین ۱۳۹۴ ) » لحظه تحویل سال ( جمعه بیست و نهم اسفند ۱۳۹۳ )




سپاسگزاری (دفاع پایان نامه)

سپاسگزاری از پدر بزرگوار و مادر دلسوز و All Rights Reserved تمامی حقوق متن ها، تصاویر




سپاسگزاری (دفاع پایان نامه)

سپاسگزاری از پدر بزرگوار و مادر دلسوز و فداکارم که از برادر و خواهر عزیزم که




اخلاق و آداب معاشرت اجتماعی (1)

متن هايي براي هيچ اهمیّت سپاسگزاری از پدر و مادر، چنان است که خداوند پس از امر به شکرگزاری




برچسب :