سیستم کلاج اتوماتیک هوشمند

کلاچ گیری در خودرو یکی از عملیات مکرر رانندگی است که بویژه در شرایط ترافیکی سنگین شهری تنش های عصبی و خستگی های بسیار مزمن و شدیدی را برای رانندگان ایجاد می کند. بعلاوه استفاده از پدال کلاچ برای جانبازان و معلولین و کلیۀ رانندگانی که از دردهای مزمن کمر، پا و ستون فقرات رنج می برند، غیر ممکن یا بسیار مشکل است. کاهش فعالیت های فیزیکی راننده با حذف عمل کلاچ گیری و عدم نیاز به دقت و تمرکز لازم برای سنکرونیزه کردن عمل کلاچ گیری با دیگر عملیات هدایت خودرو (مانند فرمان حرکت و تعویض دنده و هدایت خودرو)، باعث عدم خستگی و تمرکز بیشتر بر روی هدایت خودرو می شود. کاهش تنش های ناشی از خستگی، علاوه بر افزایش ایمنی رانندگی و بهبود مشکلات ترافیکی، برخوردهای عصبی رانندگان خودرو را نیز کاهش می دهد.

طرح کلاچ اتوماتیک هوشمند، یک سیستم کامل مکاترونیکی است که عمل کلاچ گیری را بصورت کاملاً هوشمند و بهینه به جای رانندۀ خودرو انجام می دهد. عمل کلاچ گیری یکی از عملیات پیچیده و ماهرانۀ رانندگی است که انجام بهینۀ آن تأثیر بسیار زیادی در پارامترهای رانندگی دارد. این تأثیرات از خاموش کردن خودرو و وقفه در حرکت آن گرفته تا مصرف سوخت و عمر لنت های ترمز و صفحه و دیسک کلاج را در بر می گیرد. سیستم کلاچ اتوماتیک هوشمند با استفاده از کنترلر الکترونیک عمل کلاچ گیری را بر اساس دریافت مستقیم و دقیق سیگنال های مختلف در بهترین حالت ممکن انجام می دهد و کلیۀ عیوب و اشکالات ناشی از اشتباه در عمل کلاچ گیری را حذف می نماید.

سیستم کلاچ اتوماتیک هوشمند در آستانۀ حرکت خودرو در دندۀ 1 و دنده عقب کاملاً مشابه یک خودرو اتوماتیک عمل می کند و راننده در این حالت فقط با استفاده از پدال های گاز و ترمز خودرو را کنترل می نماید. سیستم عمل نیم کلاچ خودرو را در صورت نیاز بر اساس تغییرات دور موتور و سرعت خودرو در چند مرحله کنترل می کند و حرکت آرام و نرم خودرو را در مسیر های مختلف مسطح و شیب دار تأمین می نماید. عملگر مکانیکی این سیستم بر اساس پردازش اطلاعات دریافتی از درخواست رانندۀ خودرو (تحریک پدال های گاز و ترمز) و سیگنال های متعارف سیستم مدیریت موتور (EMS) ، با استفاده از پردازشگر کامپیوتری مجهز به میکروکنترلر نوع AVR و نرم افزار خاص کنترل عملکرد کلاچ کار می کند. این سیستم بصورت یک مدول کامل اضافی (Add-in) و موازی جایگزین مکانیزم معمولی کلاچ خودرو می شود و نیاز به عمل مکانیکی کلاچ گیری را بطور کامل حذف می کند. عملکرد سیستم شامل اتوماسیون کامل هدایت خودرو در شروع حرکت خودرو (Automatic Stop & Go و نیم کلاچ اتوماتیک هوشمند) و استفاده از یک دگمۀ الکتریکی (به جای پدال کلاچ) برای تعویض دنده های بالاتر از دنده 1 می شود.

اجزاء تشکیل دهندۀ سیستم کلاچ اتوماتیک هوشمند



2:
اجزاء تشكيل دهنده سيستم :

2-1:
كنترلر

2-2:
دسته دنده

2-3:
عملگر مکانیکی یا الکترو موتور- گیربکس كلاچ (Actuator)

2-4:
دسته سيم

2-5:
كابل كلاچ

2-6:
نگهدارنده ها و ساپورتها



كنترلر :



كنترلر وظيفه دريافت و پردازش اطلاعات را بر عهده داشته و خروجي آن ارسال پالسPWM

جهت كنترل موتور الكتريكي عملگر مي باشد .كانكتورهاي مورد استفاده در اين سيستم از نوع خودرويي بوده و امكان مدار باز يا اتصال كوتاه در آن وجود ندارد و محل نصب آن در خودرو تندر 90 در قسمت بالاي پدال ها (كنار UCH) و زير موكت پدال ها مي باشد.



دسته دنده :

دسته دنده از اجزاي زير تشكيل شده است :

كليد كلاچ

كليد Power

نمايشگر وضعيت روشن يا خاموش بودن سيستم (LED)

سر دنده

توسط دسته دنده مي توان فعاليتهاي مرتبط با گرفتن كلاچ و خاموش يا روشن كردن سيستم و مشاهده وضعيت آن را انجام

داد.يكي ديگر از كاربردهاي اين كليد، انجام عيب يابي سيستم مي باشد كه بعدا توضيح داده مي شود.اين نوع سردنده در خودرو تندر 90 جايگزين سردنده اصلي خودرو مي شود.

الکتور موتور- گیربکس كلاچ یا عملگر مکانیکی (Actuator) :

اين قطعه از اجزاء زير تشكيل شده است :

موتور الكتريكي

گيربكس

سنسور وضعيت كلاچ (CPS)

وظيفه اين عملگر تبديل سيگنال الكتريكي به حركت مكانيكي جهت گرفتن كلاچ مي باشد و محل قرار گيري آن (پس از اتصال به براكت آن) در خودرو تندر 90 مطابق تصوير پشت سپر جلو سمت چپ مي باشد. (در صورت بوجود آمدن ايراد بايستي مجموعه موتور و كابل كلاچ به صورت يكپارچه تعويض شود.)

دسته سيم :

اطلاعات ورودي و خروجي مورد نياز سيستم توسط دسته سيم منتقل مي شود. اين اطلاعات به شرح ذيل مي باشد:

دور موتور

سرعت خودرو

سنسور وضعيت پدال ترمز

اطلاعات مورد نياز دسته دنده

مرحله دوم سوئيچ

مستقيم باطري

منفي باطري


مطالب مشابه :


تندر 90 E2 اتوماتیک (ال 90 اتوماتیک) قیمت+عکس

دنیای ماشین اسپرت واسه من و تو - تندر 90 E2 اتوماتیک (ال 90 اتوماتیک) قیمت+عکس - دنیای ما پر ازجا واسه ابتکارات و فکرهای نو هست که میشه مال ما باشه - دنیای ماشین اسپرت واسه من و تو.




گیربکس اتوماتیک ال 90

هم اکنون در کشور ما ۳ شرکت خودرو ساز ایران خودرو -پارس خودرو -سایپا در حال تولید ال۹۰می باشند که هیچ کدام از این شرکت ها قادر به تولید خودروی ال ۹۰ با سیستم انتقال قدرت اتوماتیک نمی باشند که هر کدام از این شرکت ها دلایل مختلفی برای انجام ندادن ...




رفع نوسان دورموتور ال نود

کلینیک تخصصی خودرو ماهان - رفع نوسان دورموتور ال نود - تعمیرگیربکس اتوماتیک/کاهش مصرف خودرو/تعمیرات تخصصی 206/رفع مشکلات خودروهای ژاپنی کره ای آلمانی - کلینیک تخصصی خودرو ماهان.




سیستم کلاج اتوماتیک هوشمند

ایده آل خودرو - سیستم کلاج اتوماتیک هوشمند - ارائه مقالات،اخبار و فناوری های دنیای خودرو - ایده آل خودرو.




مقایسه بین 4 ماشین سمند - ال 90 - کیا اسپکترا و چری آمولت

یک مقایسه و بررسی کامل بین 4 ماشین سمند LX - لوگان( ال 90 ) - کیا اسپکترا(که با موتور 1600 16 سوپاا از ریو سرتره ) و چری Amulet کرده و این چهار ماشین رو به خاطر قرار داشتن تو رنج قیمت 10 تا 15 هزار دلار انتخاب کرده. امتیاز دهی و بررسی های این ...




پروژه ال 90 پله ترقی در صنعت خودروی کشور محسوب می شود

به طور مثال زانتیاهم گیربکس اتوماتیک دارد هم دستي. پس تغییرات زیادی را می توان ایجاد کرد تا به واسطه آن عمر پلتفرم افزایش یابد. وي افزود: این دانشی است که در صنعت خودروی دنیا شکل گرفته برای کاهش هزینه ها ،به صورت پلتفرم مشترک در آمده ...




قیمت محصولات پارس خودرو

قيمت کارخانه محصولات شرکت پارس خودرو (تومان). تصوير اتومبيل, نام خودرو, قيمت. مورانو. ماکسیما دنده‌ای, 39.000.000. ماکسیما اتوماتیک, 41.000.000. رونیز, 33.000.000. مگان دنده ای 1600 CC, 27.500.000. مگان اتوماتیک 2000 CC, 34.000.000. ال 90. پيكاپ ...




برچسب :