مراحل بافت ترمه :
لف) مواد اوليه مصرفي : نخستين مرحله بافت ترمه تهيه كردن مواد اوليه آن است .معمولا ترمه از پشم و ابريشم مي بافند اما پشم سفيد رايج ترين پشمي است كه در بافت ترمه مورد استفاده قرار مي گيرد زيرا ميتوان آنرا با هر رنگي كه دلخواه است رنگ آميزي نمود .پشم ترمه بايد مرغوب باشد و الياف بلندي داشته باشد كه گوسفندان ايران و كشمير داراي پشمهاي نرم و محكم خوبي بوده و تا حد زيادي براق و سفيد است و بهترين پشم گوسفند در ناحيه پهلوها – شكم – پشت گردن و سر وساق پا قرار دارد و معمولا اين پشمها براي بافت ترمه استفاده مي گردد .نحوه آماده كردن – ريسيدن و رنگرزي كردن و بافتن پشم در قرن 16 ميلادي در ايران پيشرفت زيادي كرد . دوره شاه عباس صفوي را می توان دوران اوج و شكوفايي صنعت ترمه بافی عنوان کرد ، به دليل اينكه شاه عباس طراحان برجسته اي را از چين وارمنستان به ايران دعوت كرد تا هنر نوين خود را به ايرانيان تعليم دهند به همين دليل ترمه هاي آن زمان زيبايي و برجستگي خاصي پيدا كرد .
ب) شستن پشم : پس از تهيه مرغوب ترين پشم ، اولين قدم تميز كردن پشم از چربي و چرك موجود ومحلول در آن است ، كه بايد قبل از رنگرزي انجام شود .ايرانيان معمولا قبل از اينكه پشم گوسفندان را قيچي كنند حیوان را 10 دقيقه در آب ميشويند سپس براي جدا كردن مواد چربي از پشم آن را دربازها (قليا)خيس كرده و سپس چندين بار با آب مي شستند تا با اينكار ناخالصي ها پاك و پشم براق گردد .
ج ) سفيد كردن پشم : در ايران از دو روش براي سفيد كردن پشم استفاده ميشود .
روش اول : پشمها را در چمنزار پهن مي كردند تا پس از جذب شبنم و تبخير آن در روز سفيدتر گردد و اين عمل را چندين مرحله انجام مي دادند .
روش دوم: استفاده از مشتقات گوگرد برای سفيد كردن پشم .
د)ثابت كردن رنگ : بعد از اينكه پشم ها به اندازه كافي سفيد شدند ، نوبت رنگ نمودن آنهاست كه يكي از مهمترين مراحل تهيه پشم برای بافت ترمه مي باشد . چون رنگهايي كه مستقيم بكار برده شوند دوام و ثبات ندارند و رنگرزهاي ايران براي رفع اين مشكل ، از موادي بنام دندانه استفاده مي كردند . دندانه ماده شيميايي معدني است كه توانايي جذب رنگ را در پشم افزايش مي دهد .براي اينكه دندانه واكنش مطلوب خود را در رنگرزي كسب كند بايد قبلآ خالص گردد . رايج ترين دندانه ها كه در ايران بكار مي رفتند عبارتند از : زاج سفيد ـ قلع ـ روي ـ كلر ـ سرب و سولفاتهاي ديگر كه مواد معدني و مازوج و برگ سماق و غيره كه مواد گياهي بودند .
ه) رنگرزي به وسيله رنگهاي طبيعي و گياهي : رنگ ترمه هاي ايراني معمولا از گياهان طبيعي تهيه مي شود .اين رنگ ممكن است از ريشه ، تنه ، برگها ، گل ، ميوه و يا پوست گياهان بدست آيد . چون حفظ پارچه هاي ترمه پشمي بسيار مشكل است و در اثر رطوبت و بيد از ميان رفته اند و اطلاعات كمي از رنگ آنها باقي مانده است.
مطالب مشابه :
روش نگهداری و شست وشوی پارچه های سوزن دوزی
آموزش رودوزی سنتی و امروزی - روش نگهداری و شست وشوی پارچه های سوزن دوزی -
مراحل بافت ترمه :
یزد ترمه - مراحل شستن پشم : چون حفظ پارچه هاي ترمه پشمي بسيار مشكل است و در اثر رطوبت و
روش نگهداري و شستوشوي كارهاي سوزندوزي
براي اين منظور ابتدا پارچه موردنظر را در اين صورت از شستن آن دوزي شده ترمه يا
روش نگهداری و شست وشوی کارهای سوزن دوزی
برای این منظور ابتدا پارچه موردنظر را در این صورت از شستن آن دست دوزی شده ترمه یا
دانستنی های اتو کردن
اگر چیزی مانند پارچه نایلونی بر اثر غفلت دست دوزی شده ترمه یا از شستن لباس به
نمونه سوالات دروس طراحي دوخت
1- مليله . 2- پارچه ي مخمل يا ترمه در رنگهاي مختلف . 3- پارچه ي حوه ي شستن پارچه هاي پشمي را
سفره آرایی هفت سین
اگر از پارچه ترمه برای روی میز استفاده پردههای نخی را قبل از شستن به مدت 15-10 دقیقه در آب
خانهداري
يک گيره بزرگ کاغذ را به ابر يا پارچه ظرفشويي وصل شستن پرده حمام جانمازهاي ترمه ، جليقه
برچسب :
شستن پارچه ترمه