گزارش سفر هرمزگان
گزارش سفر بازدید طبیعت و حیات وحش در مناطق حفاظت شده استان هرمزگان
روز اول – به سوی بندرعباس
حرکت از تهران ساعت 13:40 با قطار تهران- بندرعباس. حدود نیم ساعت قبل از حرکت همه بچه ها در ایستگاه دور هم جمع شده اند، پس از سوار شدن به قطار و جابه جایی وسایل، سرپرست گروه برای آشنایی بیشتر بچه ها با یکدیگرجلسه معارفه ای تشکیل می دهد. همسفران جنوب از اهداف و علایق خود از این سفر گفتند، همینطور از انگیزه ها، دغدغه ها و نگرانی های خود در مورد طبیعت و محیط زیست و حیات وحش ایران و اینکه چه کنیم تا میراثمان حفظ شود، تا ایران زیبا بماند، تا لذت تماشای پرواز پرنده ها و بال زدن پروانه ها را فرزندانمان هم تجربه کنند، تا نوای غرش پلنگ ایرانی در البرز و زاگرس ماندگار باشد، تا جای پای کل و بزها بر صخره ها بماند، تا سبزی جنگل های شمال چشمانمان را بنوازد و صدای رودها گوشهایمان را. تا همیشه میزبان پرندگان مهاجر در تالاب ها باشیم.
در این بین مهندس نعیم مرادی یکی از کارشناسان برنامه که مدت ها در منطقه حفاظت شده گنو کار کرده است با توضیحاتی در مورد منطقه و گونه های مختلف به سوالات همسفران پاسخ داد.
در یزد دیگر کارشناس برنامه بهزاد زادهوش که متخصص جانواران دریایی است به گروه می پیوندد و تیم را تکمیل می کند.
استان هرمزگان در فاصله 1334 کیلومتری از تهران واقع شده . وجه تسمیه هرمزگان از دو بخش "هرمز" و پسوند "گان" تشکیل شده است. "گان" به معنای مکان است و هرمز کوتاه شده "اهورا مزدا" است. بنابراین هرمزگان به معنای سرزمین خدا می باشد، از طرف دیگر گفته می شود هرمز ا زدو جزء "هور" که صحیح تر آن "خور" (به معنای خلیج، لنگرگاه، مرداب و دره ) است و "موز" که همان میوه موز می باشد تشکیل شده است.
لازم به ذکر است هرمزگان از لحاظ جغرافیایی از بخش های کوهستانی و جلگه ای- ساحلی تشکیل شده است. این استان وسعتی حدود 71193 کیلومتر مربع معادل 3/4 درصد مساحت کشور را به خود اختصاص داده است . با توجه به مشخصات اقلیمی و استقرار استان هرمزگان در منطقه فوق حاره ای، گرمی هوا مهمترین پدیده اقلیمی در این منطقه می باشد. با وجود جاذبه های فرهنگی بسیار در استان هرمزگان اما هدف ما در این سفر بازدید از مناطق حفاظت شده و حیات وحش استان است.
روز دوم – ذخیره گاه زیست کره گنو
حدود ساعت 9 صبح جمعه مورخ 29/9/92 به بندر عباس رسیدیم و با استقبال گرم دوستان هرمزگانی خود روبرو شدیم. مهندس قاسمی از کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست استان هرمزگان در بندر عباس به ما ملحق شدند. پس از سوار شدن در مینی بوس به سمت منطقه حفاظت شده گنو حرکت کردیم.
منطقه حفاظت شده گنو در 29 کیلومتری شمال غربی بندرعباس و محدوده کوه گنو واقع شده است. تنوع پوشش گیاهی دامنه تا قله کوه گنو مشتمل بر درختان گرمسیری، استپ کوهپایه ای و گونه های نواحی سردسیر است.
کوهستان گنو یکی از جالب ترین نمونه های معرف رشته کوه های زاگرس به شمار می آید که در جنوب شرقی رشته کوه زاگرس واقع شده است. از نظر اقلیمی منطقه حفاظت شده گنو در اقلیم بیابانی شدید قرار گرفته که میزان بارندگی سالانه آن از 10 میلی متر تا 150 میلی متر متغیر است. این منطقه حفاظت شده نام خود را از کوه گنو که در داخل منطقه واقع شده برگرفته است.
ماهی " آفاینوس گینوئیس" تنها ماهی آبهای داخل این منطقه محسوب می شود و در جهان منحصر به آبگرم گنو است. دوزیستان منطقه را حدود 5 گونه از وزغ ها و قورباغه ها تشکیل می دهند و خزندگان منطقه نسبت به دوزیستان از تنوع بیشتری برخوردارند که به دو گروه مارمولک ها و مارها تعلق دارند. در مورد پرندگان منطقه گنو باید گفت که اغلب از پرندگان درخت زی و بوته زی هستند. پرندگانی مانند کبک، تیهو، دلیجه، دال سیاه، چکاوک و ... از جمله آنها هستند. قوچ، میش، کفتار، گرگ، روباه و شغال نیز از جمله گونه های جانوری منطقه به شمار می روند. همچنین به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان پلنگ ایرانی در منطقه حفاظت شده گنو برای اولین بار توسط دوربین تله ای به تصویر کشیده شد. در منطقه حفاظت شده گنو از مدتها قبل حضور پلنگ به وسیله آثار و نمایه ها محرز شده بود که سرانجام با تلاش مداوم کارشناسان با نصب مکرر دوربین های تله ای، عکسی از این جانور با اهمیت و در معرض خطر توسط این دوربین ها به ثبت رسید.
در مورد پوشش گیاهی منطقه باید گفت که کوه گنو متجاوز از 360 گونه از گیاهان آوندی است که معدودی از آنها سرخس ها و قسمت عمده آن را گیاهان گلدار تشکیل می دهند.
گروه برای گشت زنی و بازدید از منطقه گنو حرکت می کند. هوا فوق العاده مطبوع است . بعد از خارج شدن از فضای آلوده و سرد تهران، حضور در چنین محیطی واقعا غیر قابل توصیف و لذت بخش است. مهندس قاسمی و آقای حسن پیشوایی از فعالان جوان محیط زیست استان هرمزگان ما را همراهی می کنند که باعث خوشحالی اعضای گروه و پربارتر شدن برنامه می شود. دوستان هرمزگانی ما بی دریغ تجربیات و اطلاعات خود را در اختیار بچه ها می گذارند. در طول مسیر آقای قاسمی توضیحاتی در مورد پوشش گیاهی منطقه می دهند و ما را با بادام وحشی، پسته وحشی ، درمنه و گیاهان متنوع دیگر، خواص آنها، نحوه استفاده مردم محلی از آن و موارد دیگر آشنا می کنند. همچنین موفق به دیدن دسته های کبک، تیهو و چند پرنده شکاری شدیم. خزنده کوچک و دوست داشتنی چند دقیقه ای توجه مار را به خود جلب کرد . آقای نعیم مرادی کارشناس و خزنده شناس گروه توضیحات کاملی در مورد این دوست کوچک ارائه دادند که باعث آشنایی بیشتر ما با این دوست خزنده شد. نام آن گکوی صخره ای بلنفرد است.
قدم هایم را بر می دارم، سرزمینم را می نوردم، نفس می کشم، به آسمان می نگرم، لذت می برم ، به ناگاه پرنده ای از روی تکه سنگ کوچکی به آسمان پرواز می کند و چشمانم را به سوی خود از زمین به آسمان پیوند می دهد. با چشمانم پروازش را دنبال میکنم، پرنده می رود اما من همچنان نگاهم به آسمان است.
گام ها بر روی زمین برداشته می شود، برای مدتی سکوت عجیبی حکمرانی می کند، تنها صدای قدم های بچه هاست در دل کوهستان وحشی، انگار کسی مایل نیست حرفی بزند، هر کدام از ما در خلوت خود فرو رفته، اینجا همه حواس متمرکز طبیعت است و تنها زمین است که سخن می گوید، زبان زبان صخره است و درخت و حشرات کوچک، زبان دسته های پرندگان، زبان آسمان و زمین، و این صدای باد است که گوش ها را می نوازد.
در طول مسیر گله های بز را می بینیم و در انتها در کنار چشمه کوچکی که با تک درخت نخلی زندگی می کند می نشینیم. کارشناسان همراه توضیحات لازم را می دهند و به سوالات بچه ها پاسخ داده می شود. به محیط بانی برمی گردیم.
در تاریکی شب و گشت شبانه در اطراف محیط بانی، یک جغد کوچک زیبا را دیدیم که اطراف ما پرسه می زد و همه را به وجد آورده بود.
شب به بندر عباس برگشتیم و در مهمانسرای سازمان محیط ریست هرمزگان مستقر شدیم و استراحت.
روز سوم – هماگ و گنبدهای نمکی
صبح روز سوم آماده حرکت به سمت گنبد نمکی خرسین شدیم. به طور کلی گنبد نمکی از پدیده های زمین شناختی است که به لایه های بزرگ نمک زیر زمینی که به طرف سطح زمین حرکت کرده اند و شکل گنبد مانندی گرفته اند گفته می شود. عمده گنبد های نمکی در ایران در استان های فارس، هرمزگان، بوشهر و سمنان دیده می شود.
اما منطقه ای که گنبد نمکی خرسین در آن واقع شده از یک رشته کوه تشکیل شده که به صورت گنبد نمکی از داخل زمین بیرون آمده به طوری که نوک گنبد هنوز بدون تغییر از بافت طبیعی اطراف پوشیده از بادام کوهی می باشد ولی قسمت های جانبی گنبد تحت تاثیر فشارهای درونی زمین به صورت نمک ظاهر شده است. این منطقه به دلیل دارا بودن ویژگی های منحصر به فرد خود در مقایسه با دیگر گنبد های نمکی موجود در استان هرمزگان دارای چشم اندازهای منحصر به فرد به خصوص آبشار نمکی، قندیل های متنوع با ستون های عظیم نمکی می باشد. در داخل این گنبد چشم اندازهای متعددی وجود دارد که حالت آبشار مانند به خود گرفته و تشکیل قندیل های نمکی متنوع با زیباییهای خاص خود را به وجود آورده است. همچنین در داخل تپه ستون های بسیار عظیم نمکی وجود دارد که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می نماید.
تقریبا هیچ یک از بچه های گروه نمی دانستند قرار است با چنین پدیده جالب و حیرت انگیزی مواجه شوند. انتظار این همه زیبایی را نداشتیم.
آرام آرام شروع به حرکت می کنی، قدم می زنی، همینطور که پیش می روی انگار جایی از زمین شکافته و تکه ای از اعماق آن سربرآورده و تو را به تماشا می خواند، و تو با جان می پذیری، قدم بر می داری و به تماشا می روی، هر چه پیش تر می روی متحیرتر می شوی، و این تکه ای از قلب زمین است که به تو فخر می فروشد، و به تو یادآور می شود کوچکی ات را در برابر خود، شاید نه تو را فرا می خواند به جستجو، به کنکاش، به خطر. ماجرایی در راه است برای تو که جویای آنی. اینجا موزه ای از اشکال نمکی است به میزبانی زمین و تو مهمان ویژه آنی که به تماشا دعوت شده ای. پس خوب بنگر.
بازدید از گنبد نمکی خرسین بسیار فرح بخش و باورنکردنی بود، با وجود خستگی جسمی بسیار زیاد به دلیل پیاده روی طولانی اما دیدن این زیبایی های بی نظیر خستگی از تن همه به در کرده است. پس از صرف ناهار بدون هیچ اتلاف وقتی برای اینکه زمان را از دست ندهیم برای بازدید از غار نمکی خرسین حرکت می کنیم. به دهانه غار میرسیم . سرپرست گروه توضیحاتی را قبل از ورود به درون غار برای نحوه ورود به آن و اینکه چه طور آسیبی به آن نرسد را متذکر می شود.
درون غار خرسین قندیل های نمکی متعددی می بینیم که جزء جداناشدنی این غار زیبا و بکر هستند. لازم به ذکر است جریان آب شوری در غار وجود دارد که در فصل زمستان و بارش های شدید دارای سرعت نسبتا زیاد به سمت خارج غار می باشد. دهانه غار 3 متر و عرض دهانه 4 متر و طول غار 178متر می باشد. هد لمپ ها و چراغ قوه ها را روشن کرده و به درون غار می رویم تجربه عجیب و دوست داشتنی است.
از پیچ و خم های غار می گذریم و تاریکی مطلق را با نور هدلمپ ها بر هم می زنیم . در مسیر به خفاش کوچکی که از سقف اویزان است بر میخوریم ، واقعا زیباست. این موجود کوچک تمامی بچه ها را به وجد آورده است. بچه ها مشغول عکاسی از دوست جدید می شوند. نور فلش دوربین ها و چراغ ها باعث نمی شود که این موجود ملوس محیط را ترک کند انگار می داند سوژه خاص بچه هاست، حرکتی نمی کند، حضور ما باعث فرارش نمی شود ، انگار او هم مایل به دوستی با ماست و از عکس های یادگاری بدش نمی آید.
مسیر غار را ادامه می دهیم تا جایی که ادامه ان نیاز به تجهیزات دارد برای همین ادامه راه برای ما ممکن نیست. در تالار بزرگ غار چند دقیقه ای می نشینیم. چند دقیقه ای همه چراغ ها را خاموش می کنیم. هیچ نوری نیست، تاریکی مطلق، چیزی دیده نمی شود و سکوت که همه را فرا گرفته. می انگاری کسی نیست، تنهای تنهایی، همه در تهایی و افکار خود فرو رفته اند. (و ما در دل کوهی هستیم ، درون زمین ، جدای از دنیای بیرون، جدای از همه هیاهوها ، اتفاقات ، گویی از همه چیز به این غار پناه آوردیم).
پس از چند دقیقه سکوت و تاریکی چراغ ها را روشن می کنیم و آماده بیرون رفتن از غار می شویم. غار نمکی عجیبی است گویی به معدنی از الماس پا گذاشته ای، اشکال زیبای بلور نمک، واقعا حیرت انگیز است. چشم ها از دیدن این کلونی زیبا سیر نمی شود. برای لحظه ای گیج می شوی، مبهوت، ذهنت کم می آورد، درمانده از تحلیل این همه شگفتی.
در مسیر برگشت خفاش کوچولو را می بینیم که همچنان از سقف غار آویزان است. با گرفتن چند عکس دیگر از دوستمان خداحافظی می کنیم و خلوتش را به او بازمی گردانیم. از غار بیرون آمده ایم، و من می اندیشم به زندگی که همچنان در جریان است، درون غار حتی اگر برای تنها خفاش کوچکی باشد. اینجا زندگی جاریست.
با شادابی روحی فراوان و خستگی جسمی زیاد باز می گردیم . قبل از رفتن به مهمانسرا برای رفع گرسنگی شام سبکی را مهمان یوزتور هستیم به صرف یک غذای محلی به نام نان رگاگ.
امشب شب یلداست. یلدای بلند و طولانی. به شخصه از اینکه این شب را در کنار این جمع دوست داشتنی هستم بسیار خوشحالم. ساعاتی را با آجیل و هندوانه و حافظ می گذرانیم . بهزاد زادهوش کارشناس توانمند برنامه پاورپینتی در مورد جنگل های حرا و زیست دریایی ارائه می دهند که آمادگی لازم برای برنامه فردا را به ما می دهد.
روز چهارم – بندر سیریک و خور آذینی
صبح روز بعد به سمت بندر سیریک برای پرنده نگری و تماشای جنگل های حرا در منطقه خورآذینی حرکت کردیم. حرا درختی است شورزی که هنگام مد دریا تا گلوگاه در آب فرو می رود و به کمک خاصیت تصفیه ای پوسته اش آب دریا را جذب و نمک آن را دفع می کند . جنگل های حرا در نزدیکی روستای گناری با وسعت 500 هکتار گسترش یافته اند . وجه تمایز آن با سایر رویش گاه های ماندابی سواحل جنوب ایران وجود دو گونه گیاهی حرا و گونه منحصر به فرد چندل در کنار یکدیگر است.
از بندر عباس تا بندر سیریک سه ساعتی راه است. دو قایق که از قبل هماهنگ شده بودند، منتظر ما هستند. در همان کنار پرندگان زیبایی چون کاکایی، پلیکان و ... مشاهده می شوند. قایق ها آرام آرام حرکت می کنند تا مانع از فرار پرندگان شوند و بتوانیم پرندگان را از نزدیکتر مشاهده کنیم. مهندس قاسمی که خود از پرنده نگر های ماهر و با تجربه هستند در این قسمت از برنامه سنگ تمام گذاشتند و توضیحات خوبی می دهند . به کمک ایشان موفق به دیدن گونه های کمیابی از پرنده ها مانند سسک چشم سفید شدیم. چند ساعت قایق سواری پیوسته بر روی دریا ، عبور از میان جنگل های حرا، همراه با مشاهده پرندگان زیبای ساحلی غیر قابل توصیف است.
خستگی در کار نیست، همه چشم ها جستجوگر شده است. به دنبال آوازی می گردند به دنبال پروازی، در لابه لای درختان، در اوج آسمان بر روی دریا، همه به دنبال پروازند. پرواز جمعی از پلیکان ها به ناگاه تابلویی بی نظیر در آسمان نقاشی می کند و تو تنها لحظه ای زمان داری برای دیدن این تابلوی زیبا. چشم برهم زدنی. اما نقش ان در ذهن تو ماندگار خواهد شد برای ابد. همراه با احساسی بی نظیر، با شعفی غیر قابل وصف. و همه اینها تنها در لحظه اتفاق می افتد. یک روز کامل در خور هستیم و با آرامش به تماشای طبیعت بکر اینجا مشغولیم.
ساعاتی را کنار ساحل با تلسکوپ ها مشغول تماشای پرندگان می شویم، بچه ها کنار ساحل قدم می زنند و با خود خلوت می کنند و به تماشای بی کرانگی دریا می نشینند. دریا آرام است اما این آرامی تو را به وجد می آورد و نا آرام می کند. سلیم های کوچک مدام کنار ساحل در رفت و امدند. مثل موش های کوچکی موجودات ریز کنار ساحل را راحت نمی گذارند و به شکار آن ها می پردازند. همه هستند حواصیل ها، پلیکان ها، کاکایی ها، سلیم ها، ماهی خورک ها و...
کم کم زمان خداحافظی می رسد اما چشمان ما هنوز در جستجوست، تا آخرین لحظه چشم از آسمان برنمی داریم، از دیدن پرنده ها سیر نمی شویم. ما می رویم و باز هم این زندگی است که در جریان است. نزدیک غروب است، امروز ما میهمان جنگل های حرا، سواحل عمان و پرندگان بودیم، انها میزبانان خوبی بودند امیدوارم ما نیز مهمانان خوبی بوده باشیم.
امشب شب پایانی حضور ما در بندر عباس است. ظهر فردا بندر را به مقصد تهران ترک خواهیم کرد.
روز پنجم – آب گرم گنو و سایت پرندگان شکاری
صبح زود به سمت آبگرم گنو برای دیدن یک گونه ماهی خاص که در آبگرم زندگی می کند و اندمیک ایران است می رویم. در طول مسیر به سمت آبگرم گنو از کنار کشتارگاه بندر عباس رد می شویم. اطراف ان توقفی می کنیم، حیرت انگیز است. تا به حال چنین تجمعی از پرندگان شکاری را ندیده بودم. یک اجتماع دیدنی از پرندگان شامل عقاب صحرایی، عقاب شاهی، دال معمولی، دال سیاه، بالابان، گاوچرانک و.... کنار هم و در بین همه اینها دال مهاجر زیبایی که چشم نوازی می کرد. بسیار زیباست پرواز آنها در بالای سر ما در اوج آسمان، این قسمت از برنامه واقعا برای همه ما غیر منتظره بود.
برای دیدن ماهی "آفاینوس گینوئیس" به سمت آبگرم گنو حرکت می کنیم. امروز اربعین است و به دلیل تعطیلی به جز گروه ما شخص دیگری در محدوده آبگرم نیست و این مسئله دیدین ماهی را برای ما ساده تر می کند. ماهی کوچکی که در دمای 43 درجه سانتیگراد می تواند زندگی کند. و باز هم زندگی که در جریان است.
بعد از بازدید از آبگرم گنو راهی رستورانی در بندرعباس می شویم و نهار را غذای دریایی میهمان یوزتور هستیم. با این نهار دریایی، سفر جنوب ما به پایان می رسد و راهی راه آهن بندرعباس می شویم تا سفری دیگر و دیداری دوباره در زیباترین نقاط این سرزمین...
گزارش از: معصومه بینایی
عکس ها از: محمدعلی رضوانی، صالح محمدی، حمید بزرگی، عطیه تک تهرانی، جاوید سرایی و محمد گائینی
کارشناسان: نعیم مرادی، بهزاد زادهوش
با تشکر از: آقای مهندس میثم قاسمی، آقای حسن پیشوایی و سرکار خانم احمدیان
منبع اطلاعات مناطق: دانشنامه آزاد ویکی پدیا
مطالب مشابه :
گزارش سفر هرمزگان
روز اول – به سوی بندرعباس. حرکت از تهران ساعت 13:40 با قطار تهران- بندرعباس. حدود نیم ساعت قبل از حرکت همه بچه ها در ایستگاه دور هم جمع شده اند، پس از سوار شدن به قطار و جابه جایی وسایل، سرپرست گروه برای آشنایی بیشتر بچه ...
تور پنج و نیم روزه ی جزیره ی قشم
وسیله نقلیه اصلی: قطار قطار تهران-بندرعباس-تهران وسیله نقلیه محلی: وسیلۀ نقلیۀ توریستی لنج یا قایق برای مسیر بندرعباس تا قشم اقامت : خانه ی محلی تجهیز شده. با توجه به گروهی بودن تور، نحوه چیدمان گردشگران عزیز در اتاق ها بستگی به ...
گزارش سفر 16 روزه گروه دوچرخه سواری خانه كوهنوردان كرج
گزارش سفر 16 روزه گروه دوچرخه سواري خانه كوهنوردان كرج. مبداء كرج، مقصد بنادر و جزاير خليج فارس. روز سي ام اسفند ماه سال يكهزار و سيصد و نود و يك با قطار تهران بندر عباس ساعت 14:10 سفر گروه آغاز شد. البته لازم به ذكر است كه ...
سفر علمي سياحتي به بندرعباس-قشم
روز 28 ام حدود ساعت 12 ظهر ، بليط قطار داشتيم از تهران برا بندر عباس . از يه هفته قبلش از ترس اينكه مبادا بليط گيرم نياد ، رفتم بليط گرفتم. طبق معمول ، قطار با حدود يك ساعت تاخير راه افتاد ، با اينكه 55 تومن پول بليط داديم ، اما خبري از ناهار ...
بلیط گروهی و چارتر قطار
حمل و نقل ريلي رجاء نوع قطارهای مسافری این شرکت که امکان رزرو گروهی و چارتر را دارند: ترن ست، اتوبوسي ۲ طبقه، اتوبوسي معمولي، سبز، سيمرغ، طوس، درجه ۲خواب و دانماركي در مسیر تهران مشهد وهمچنین در سایر مسیرها از شهرهاي زير به مشهد: شاهرود، سمنان، ... و۵۵۱۲۵۵۷۱ و همچنین اقای علایی امور گروهی به شماره ۸۸۳۱۰۹۰۹ ادرس شرکت خيابان كريمخان زند، اول خيابان سنائي شمالي، شركت رجاء شرکت وانیاریل غزال ۴تخته، دليجان ۴ تخته و ۴ تخته مارال در مسیر تهران مشهد و۴ تخته غزال تهران - بندرعباس و اصفهان ...
اطلاعات عمومی در خصوص حمل خودرو با قطار و قیمت آن
اين واگنها در كليه محورهاي راه آهن ( به غير از محور شمال ) قابل سير و بهره برداري است و با ظرفيت ۱۰ الي ۱۲ خودرو ( با توجه به ابعاد خودرو ) در حال حاضر در مسير تهران به مشهد، بندرعباس، كرمان، اهواز، تبريز همچنين اصفهان به بندرعباس و مشهد- بندرعباس و ...
ایران وایرانشناسی
مجنون مینشیند و او در سایه حرمان و سرما گرفتار میآید و وقتیكه... آنگاه بهار بر دامن خلیج همیشه فارس مینشیند؛ از قشم گرفته تا بندرعباس، از بوشهر گرفته تا شط كارون از چابهار گرفته تا دل نیكشهر و قصرقند و... قطار یا هواپیما. و از همه برتر جزیره هرمز ... جزیره هرمز شوید، گزینه قطار تهران ـ بندرعباس انتخاب مناسبی است؛ اگر حدود ساعت یك بعدازظهر از تهران سوار قطار شوی و اگر ابر و باد و مه و خورشید و فلك یاری كنند، آنگاه میتوانی امیدوار باشی كه فردا حدود ساعت 8 صبح به مقصد رسیدهای؛ «بندرعباس».
برچسب :
قطار تهران بندرعباس