خیز بلند نفتی کردستان عراق / محمد طاهر

– سرویس بین الملل: منابع غنی نفتی کردستان با برآوردی حدود 45 بیلیون بشکه، در کنفرانس انرژی 2012، توجه شرکت های معظم نفتی را به خود جلب کرده است. بر طبق اظهارات دکتر آشتی هورامی، چنانچه کردستان بتواند تا سال 2019، به هدف تولید 2 میلیون بشکه در روز دست یابد و با فرض این که قیمت هر بشکه نفت در سال 2019 چیزی حدود 100 دلار باشد، آنگاه درآمدهای اقلیم کردستان به رقم 76 بیلیون دلار خواهد رسید که شش برابر بیشتر از بودجه ای ست که در حال حاضر از بغداد دریافت می کند.

تا همین پنج سال قبل، کردها از میزان ذخایر نفتی و گنجی که زیر پایش جریان داشت، بی اطلاع بودند. اما حال مشخص شده است که میزان ذخایر نفتی اقلیم کردستان با ذخایر نفتی لیبی و ذخایر گازی قزاقستان برابری می کند. شروع کشف منابع غنی نفت و گاز اقلیم کردستان، به سال 2006 برمی گردد که دولت اقلیم کردستان قوانین گازی و نفتی خاص خود را به تصویب رساند. از آن زمان به بعد، دولت اقلیم کردستان چیزی حدود 57 قرارداد در زمینه ی کشف، استخراج و انتقال نفت و گاز با چندین شرکت بین المللی منعقد کرده است. در سومین کنفرانس نفت و گاز که در شهر اربیل برگزار گردید،دولت اقلیم کردستان (KRG) سعی داشت تا نظر سرمایه گذاران و شرکت های خارجی را به سرمایه گذاری در این صنعت جلب نماید. کنفرانس سال جاری شاهد حضور شرکت هایی از سراسر جهان بود. هرچند، این شرکت های ترک بودند که حضور پررنگ تری داشتند.

 تانر یلدیز، وزیر انرژی ترکیه، به همراه یک هیئت نمایندگی بیست نفره برای بحث و گفتگو پیرامون عقد قراردادهای نفتی با دولت اقلیم کردستان، در این کنفرانس حضور یافت. در سال های اخیر، تنش های سیاسی باعث تیره و تار شدن روابط دوطرفه ی میان اربیل و آنکارا شده است اما این بار مقامات دولت ترکیه با رویکردی جدید به اربیل آمده بودند. یلدیز در این خصوص می گوید:"کردها نقش تاثیرگذاری در سیاست و اقتصاد عراق بازی می کنند و ما خواهان گسترش روابط اقتصادی خود با آنها هستیم." این گفته ها در حالی عنوان می شود که تا چند سال پیش، مقامات ترک از به رسمیت شناختن اقلیم کردستان و نقش مهم آن در عراق سر باز می زدند. پارس کوتای از شرکت ترکیش گنل انرژی، در این رابطه می گوید:" دو کشور امروز به نقش و اهمیت یکدیگر در منطقه پی برده اند و امروز روابط ما بیشتر بر پایه دوستی و برادری ست تا خصومت و دشمنی."

از سوی دیگر، دکتر آشتی هورامی، وزیر منابع طبیعی کردستان، نیز طی اظهاراتی از طرح دولت برای صادرات گاز کردستان به اروپا از طریق ترکیه خبر داد. بر طبق آمار منتشر شده، ذخیره گازی اقلیم چیزی حدود 2.8 تا 5.7 تریلیون متر مکعب تخمین زده می شود. بر طبق گفته های هورامی، خط لوله ی انتقال گاز میان کردستان و ترکیه تا دوازده ماه دیگر تکمیل می شود که با انجام این مهم و صادرات گاز ترکیه به اروپا، کردستان جاپا و موقعیت جهانی خود در عرصه ی انرژی را تحکیم خواهد بخشید. در حال حاضر، از گاز طبیعی تولید شده در اقلیم کردستان برای مصارف داخلی و هم چنین برای تولید 1000 مگاوات برق استفاده می شود. طرح استراتژیک وزارت نیرو نشان می دهد که در سال های پیش رو، با بهرگیری از منابع گاز طبیعی، میزان تولید برق در منطقه به بیش از 5000 مگاوات افزایش خواهد یافت.

گاز طبیعی اقلیم کردستان برای صادر شدن به بازارهای جهانی باید راه درازی را بپیماید اما این مساله در مورد نفت صادق نیست. اقلیم کردستان در حال حاضر ظرفیت تولید 250 هزار بشکه نفت در روز را دارد و بر طبق اظهارات هورامی این رقم تا پایان سال جاری به 300 هزار بشکه و تا سال 2015 به یک میلیون بشکه در روز خواهد رسید. هورامی در روز 19 ماه می در کنفرانس انرژی اعلام نمود:" تا سال 2019، اقلیم کردستان از ظرفیت تولید 2 میلیون بشکه در روز برخوردار خواهد بود."

این رقم نزدیک به میزان تولید فعلی نفت عراق است. اگر این مهم محقق گردد و چنانچه هر بشکه نفت در سال 2019 چیزی حدود 100 دلار معامله شود، درآمدهای اقلیم کردستان به رقم 76 بیلیون دلار خواهد رسید که شش برابر بیشتر از بودجه ای ست که در حال حاضر از بغداد دریافت می کند.

بی شک رسیدن به این هدف در این زمان کوتاه آسان نبوده و نیازمند تلاش شبانه روزی ست. از سوی دیگر، دولت فدرال عراق ماه ها ست که به شرکت های نفتی حاضر در اقلیم کردستان پولی پرداخت نکرده است. بر طبق گفته های هورامی، عدم پرداخت مطالبات شرکت های خارجی، با این مطلب که درآمدهای نفتی اقلیم باید به دولت مرکزی پرداخت شود، هم زمان شده است. اقلیم کردستان با استناد به حقوق اساسی خود، اقدام به تصویب قوانین نفتی و گازی خاص خود در پارلمان کرده است و بر اساس همین قوانین اقدام به عقد قرارداد با شرکت های بین المللی نموده است. تفاوت قراردادهای کردستان و عراق در این است که عراق قراردادهای مناقصه ای در زمینه استخراج با شرکت های نفتی منعقد می کند (که شرکت سرویس دهنده هیچ سهمی از نفت استخراج شده ندارد) اما قراردادهای اربیل از نوع قراردادهای برداشت مشترک است که همین مساله باعث شده تا سرمایه گذاران رغبت بیشتری برای عقد قرارداد با دولت اقلیم کردستان پیدا کنند.

علاوه برتفاوت در نوع قراردادها، نظر بغداد و اربیل در خصوص مدیریت انرژی متفاوت است. دکتر حسین بالو، رئیس کمیسیون نفت و گاز مجلس پیشین عراق، بر این عقیده است که بغداد می خواهد تمام منابع نفتی و گازی کشور را به شکلی متمرکز اداره و کنترل کند، "حال آن که بر طبق قانون اساسی، اقلیم کردستان از حق مدیریت منابع خود برخوردار است."

در یک نظرسنجی که از سوی مجله ی نفت و گاز به منظور مقایسه قراردادهای اقلیم کردستان با قراردادهای دیگر نقاط انجام گرفت، 65 درصد از شرکت کنندگان معقتد بودند که قراردادهای اقلیم کردستان از جذابیت بیشتری برخوردارند حال آن که تنها 13 درصد معتقد بودند که این قراردادها از سطح بالاتری نسبت به قراردادهای بین المللی برخوردارند.

در همان مجله، فرانک فارکاس از شرکت نفت مجارستان MOL، از تجربه ی شخص خود از اقلیم کردستان سخن گفته بود که نشانی ست از موفقیت قراردادهای اقلیم کردستان. فارکاس ابراز امیدواری کرده بود که این سیستم پابرجا باقی بماند.

در شرایط نابه سامان سیاسی کنونی عراق، حل و فصل مناقشات نفتی چندان محتمل به نظر نمی رسد اما هورامی اطمینان خاطر می دهد که "ما از حقوق اساسی و بدیهی خود دست نخواهیم کشید و با تمام توان، به توسعه و گسترش صنعت انرژی اقلیم ادامه خواهیم داد."


مطالب مشابه :


تماس با شرکت صنعت پویا رسام

مجوز صادرات به عراق - تماس با شرکت صنعت پویا بی وی bv جهت صادرات کالا به عراق و کردستان




توصیه هایی در مورد سفر به کردستان عراق

با توجه به رشد خیره کننده صنعت توریسم در کردستان عراق و بخصوص شهرهای زیبای سلیمانیه و اربیل




اقلیم کردستان عراق باید به گردشگری بیشتر از نفت توجه کند

رایزن بازرگانی ایران در عراق - اقلیم کردستان عراق باید به گردشگری بیشتر از نفت توجه کند




حضور شرکت جابون در نمایشگاه انرزی و پروزه اربیل عراق

آشنایی با صنعت تابلو سازی وزیر برق کردستان عراق با حضور در پاویون ایران به بازدید از




اقلیم کردستان عراق از حضور صنعتگران و سرمایه گذاران اصفهان استقبال می‌کند

حاج احمد کلاری: اقلیم کردستان عراق از حضور صنعتگران و سرمایه گذاران اصفهان استقبال می‌کند




چالش های صادرات به عراق

وی در ادامه گریزی هم به این موضوع زد که متاسفانه در حال حاضر بازار کردستان عراق صنعت و




هتل‌های مشهور جهان در اربیل عراق Erbil Hotel Newsاستان اربیل در عراق، با بهره‌گیری از امنیت نسبی و

اربیل، مرکز کردستان عراق، به دلیل حضور گروه‌های گوناگون تجاری مرتبط با صنعت نفت




صادرات نفت کردستان عراق از طریق ایران

به گزارش فارس، منطقه کردستان عراق در حال صادرات نفت خود از طریق ایران است.رویترز مدعی شده




هتل‌های مشهور جهان در اربیل عراق Erbil Hotel News استان اربیل در عراق، با بهره‌گیری از امنیت نسبی و

کار در اربیل - هتل‌های مشهور جهان در اربیل عراق Erbil Hotel News استان اربیل در عراق، با بهره‌گیری




ترکیه بدنبال تسخیر بازار عراق

بر طبق اعلام وزارت تجارت و صنعت کردستان عراق، 60 درصد هزار و 217 شرکت خارجی که در این منطقه به




برچسب :