پرورش شترمرغ فرصتی جدید در دامپروری ایران

پرورش شترمرغ فرصتی جدید در دامپروری ایران


 

پیش مقدمه

شترمرغ علیرغم تمامی مزایا و پتانسیل تولیدی خود در حال حاضر بازار بسیار مبهمی در ایران دارد و  واقعیت آنست که آینده این بازار  چشم به تصمیم گیری  مسولین مرتبط در حال حاضر دارد. همگام با بلوغ صنعت شتر مرغ در دنیا ، هر چند به تعداد شترمرغ در ایران افزوده می شود ولی از کیفیت ها غافلیم و به کلی دانش در این صنعت تشنه به علم را کنار گذاشته ایم؛ مطمئنا آنچه که مورد تقاضای بازار خواهد بود شتر مرغهایی با صفات ژنتیکی برتر وخاص اقلیم مان است که توان رقابت در بازارهای حهانی با اختصاص کمترین هزینه برای هر واحد تولید را داشته باشد

گله های شترمرغ مولد حدود ۵/۱ قرن است که اهلی شده اند و امروزه دیگرمنطقی نمی باشد که با گله های وحشی کار را شروع کرد . درمورد شتر مرغ  بایستی  افرادی که وارد این صنعت میشوند خواهان آغاز کار با نژادهای اهلی شده شترمرغ  که برای تولید تجارتی اصلاح گردیده اند باشند و آنها را به مناطق مستعد کشور هدایت نمود .

 در ایران شترمرغ معمولا بر مبنای سن شان قیمت گذاری میشوند. این قیمت ها طی چند سال گذشته در حال تغییر بوده ودر حال حاضر یک شتر مرغ یکساله حدود ۰۰۰/۷۰۰ تومان قیمت دارد .  جوجه های سه ماهه معمولا هر قطعه حدود ۰۰۰/۲۵۰  تومان قیمت گذاری میشود این مبلغ بستگی به تعداد وکیفیت شتر مرغهای خریداری شده دارد. التبه قیمت های مذکور از منطقه ای به منطقه دیگر ، فصل به فصل ومزرعه به مزرعه با هم تفاوت میکنند.

میزان تولید

یک شترمرغ خوب پس از ۲ سال شروع به تخمگذاری میکندگرچه بسیاری از ماده ها اینکار را در حدود ۲۰-۱۸ ماهگی آغاز میکنند شترمرغ درطول اولین فصل تخمگذاری اش و مطمئنا درطول فصول دوم و سوم در ۳۰ تا ۴۰ فصل پس از آن ، باید حداقل ۵۰ تخم بگذارد گرچه ماده هایی نیز وجود دارند که در یکسال بیش از ۶۰۰ تخم میگذارند .

برای محاسبه میزان باروری و تفریح تخمها و نیز تعداد جوجه هایی که تا یک سالگی زنده میمانند مثالی می زنیم .

فرض کنیم ماده ای ۴۰ و دیگری ۸۰ تخم بگذارد . اگر ۹۰% این تخمها بارور باشند ، ۹۰% تفریخ شده و۸۰% جوجه ها تا یکسالگی زنده بمانند در حالت اول ۲۶ وبرای ماده دوم ۵۲ شترمرغ یکساله حاصل میشوند که رقم بسیارخوبی در تولیداست .

در نتیجه هر شترمرغ ماده خوب قادر است دریک فصل تولید در آمد مناسبی ایجادکند و چنانچه ماده هایی بیش از تعداد فوق تخم بگذارند و اگر عمل تفریخ و پرورش جوجه ها بهترانجام شود و یا هزنیه های ثابت کمتر از میزان تخمینی فوق باشند مسلما درآمد حاصل بیشتر خواهد گردید. وقتی این ارقام درآمد را کنار سایر فعالیت های دامی میگذاریم به وضوع مشخص میشود که چنین در آمدی از هیچکدام از آنها بدست نمی آید.

یک جفت شترمرغ مولد را میتوان درزمینی به مساحت حدود۵/۰ جریب ( تقریبا ۲۰۰۰متر مربع ) بدون مشکل نگهداری کرد. در واقع ، گروه های ۱۰ تایی شترمرغ میتوانند در پن هایی با وسعت حدود ۲ جریب زندگی کنند.

اگر فرض کنیم که ۴ گروه ۱۰ تایی شترمرغ مولد داریم که در هر کدام ۵ ماده وجود دارد برای نگهداری آنها حدود ۱۰ جریب زمین نیاز است .این ۲۰ ماده باید قادر به تولید درآمدی حهت تامین معاش یک خانواده ۵ نفره در سال ( ازمحل فروش محصولات ) باشند . بازار تجارتی برای ، آنها وجود دارد که میزان عرضه در آن حتی درطی صدسال گذشته به میزان تقاضا نرسیده است

واقعیت دیگری که وجود دارد آن است که مراجع قانونی قوانینی گذرانیده اند که براساس آنها شترمرغ راجزو ماکیان  طبقه بندی کرده ومقاصد پرورشی آنها نیز مشابه قرار داده اند . درحال آنکه شترمرغ عمدتا”  با گاو ، خوک و سایردامها با توجه به نوع پرورش ، تغذیه و محصولات در یک گروه طبقه بندی میشود .USDA استانداردهای بازررسی کشتار شتر مرغ را در ۱۹۹۴ منتشر کردهاست.

وضعیت مصرف گوشت شترمرغ کاملا طبیعی است . به عبارت دیگر ، مصرف کنندگانی که نسبت به سلامتی خود توجه دارند هنوز میتوانند گوشت قرمز بسیار مرغوب مصرف کنند بدون آنکه نگران اثراث منفی باشند که درطول سالیان متمادی توسط متخصصین مربوطه از آنها آگاه گردیده اند . در عین حال مصرف کنندگانی که گوشت طیور مصرف می نمودند نیز باخوردن گوشت قرمز شترمرغ از همان مزایای گوشت سفید طیور بهره مند میشوند از طرف دیگر با مصرف گوشت شترمرغ تنوعی که امروزه مردم به جهت مصرف زیاد گوشت مرغ به آن نیاز پیدا کرده اند نیز حاصل میشود.

علاوه برمزه ، تمام مشخصات خوبی که یک گوشت باید برای مصرف کننده داشته باشد شترمرغ نیز داراست .این گوشت میتواند ۲۰ تا ۳۰% سفارش غذا در یک رستوران خوب را براحتی به خود اختصاص دهد. در نتیجه آنچه که در حال حاضر بدان نیاز است تعداد شترمرغ های بیشتر است تا بتوان منبعی دائمی از گوشت بسیار مرغوب برای مصرف کنندگان تامین نمود.

با توجه به اینکه هیچ حرفه دیگری در دامپروری وجود ندارد که در آمد حتی نزدیک به در آمد بالقوه پرورش شترمرغ داشته باشد لذا پرورش این حیوان امرکاملا اقتصادی است

 


مطالب مشابه :


چند سوال شرعی

حيض خونى است كه غالبا در هر ماه چند روزى از رحم زنها خارج مى مرغ و برنج و قانون ذبح در




پرورش شترمرغ فرصتی جدید در دامپروری ایران

همگام با بلوغ صنعت شتر مرغ در دنیا ، هر متمادی توسط زنها از رژیم غذائی




شب دهم ‫‏محرم‬: شرح شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع)

یا علی !همينکه نام تو را مي برم، جهان زيباست یا علی !




برچسب :