یلداتان مبارک و عمرتان دراز باد

شب یَلدا یا شب چِله آخرین روز آذرماه، نخستین شب زمستان و درازترین شب سال است. ایرانی‌ها این شب را جشن می‎گیرند.

ایرانیان باستان با این باور که فردای شب یلدا با دمیدن خورشید، روزها بلندتر می‎شوند و تابش نور ایزدی افزونی می‌‌یابد، آخر پاییز و اول زمستان را شب زایش مهر یا زایش خورشید می‌خواندند و برای آن جشن بزرگی بر پا می‌کردند.


پبشینهٔ جشن

یلدا و جشن‌هایی که در این شب برگزار می‌شود، یک سنت باستانی است و پیروان میتراییسم آن را از هزاران سال پیش در ایران برگزار می‌کرده‎اند. در این باور یلدا روز تولد میترا یا مهر است.

این جشن در ماه پارسی «دی» قرار دارد که نام آفریننده در زمان پیش از زرتشتیان بوده است که بعدها او به نام آفریننده نور معروف شد.

نور، روز و روشنایی خورشید، نشانه‌هایی از آفریدگار بود در حالی که شب، تاریکی و سرما نشانه‌هایی از اهریمن. مشاهده تغییرات مداوم شب و روز مردم را به این باور رسانده بود که شب و روز یا روشنایی و تاریکی در یک جنگ همیشگی به سر می‌برند. روزهای بلندتر روزهای پیروزی روشنایی بود، در حالی که روزهای کوتاه‌تر نشانه‌ای از غلبهٔ تاریکی.

یلدا برگرفته از واژه‎ای سریانی است و مفهوم آن « میلاد» است. ایرانیان باستان این شب را شب تولد الهه مهر «میترا» می‎‎پنداشتند، و به همین دلیل این شب را جشن می‎گرفتند و گرد آتش جمع می‎شدند و شادمانه رقص و پایکوبی می کردند.آن گاه خوانی الوان می گستردند و « میزد» نثار می کردند. «میزد» نذری یا ولیمه‎ای بود غیر نوشیدنی، مانند گوشت و نان و شیرینی و حلوا، و در آیین‎های ایران باستان برای هر مراسم جشن و سرور آیینی، خوانی می گستردند که بر آن افزون بر آلات و ادوات نیایش، مانند آتشدان، عطردان، بخوردان، برسم و غیره، برآورده‎ها و فرآورده‎های خوردنی فصل و خوراک‎های گوناگون، از جمله خوراک مقدس و آیینی ویژه ای که آن را « میزد» می نامیدند، بر سفره جشن می نهادند. باوری بر این مبنا نیز بین مردم رایج بود که در شب یلدا، قارون ( ثروتمند افسانه ای) ، در جامه کهنه هیزم شکنان به در خانه ها می آید و به مردم هیزم می دهد، و این هیزم ها در صبح روز بعد از شب یلدا، به شمش زر تبدیل می شود، بنابراین، باورمندان به این باور، شب یلدا را تا صبح به انتظار از راه رسیدن هیزم شکن زربخش و هدیه هیزمین خود بیدار می ماندند و مراسم جشن و سرور و شادمانی بر پا می کردند .


جشن یلدا در ایران امروز

جشن یلدا در ایران امروز نیز با گرد هم آمدن و شب‎نشینی اعضای خانواده و اقوام در کنار یکدیگر برگزار می‎شود. آیین شب یلدا یا شب چله، خوردن آجیل مخصوص، هندوانه، انار و شیرینی و میوه‌های گوناگون است که همه جنبهٔ نمادی دارند و نشانهٔ برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی هستند. در این شب هم مثل جشن تیرگان، فال گرفتن از کتاب حافظ مرسوم است. حاضران با انتخاب و شکستن گردو از روی پوکی و یا پری آن، آینده‌گویی می‌کنند.


مطالب مشابه :


روزنامه دیواری

maziar nazemi - روزنامه دیواری - خبری - ورزشی - آموزشی پیوندهای روزانه خبرنگاری ورزشی روزنامه




گوگل و احترام به عید باستانی ایرانیان

روزنامه دیواری - گوگل و احترام به عید باستانی ایرانیان - "وبلاگی کاملا بیطرف" [ طراحی




گروه بدلکاران 13

روزنامه دیواری - گروه بدلکاران 13 [ طراحی : ایران اسکین ] [ Weblog Themes By : iran skin ]




برای یلدا

روزنامه دیواری - برای یلدا - "وبلاگی کاملا بیطرف" [ طراحی : ایران اسکین ] [ Weblog Themes By :




سال نو مبارک

روزنامه دیواری "وبلاگی کاملا بیطرف" [ طراحی : ایران اسکین ] [ Weblog Themes By : iran skin ]




یلداتان مبارک و عمرتان دراز باد

روزنامه دیواری - یلداتان مبارک و عمرتان دراز باد [ طراحی : ایران اسکین ] [ Weblog Themes By :




دخترک گل فروش

روزنامه دیواری - دخترک گل فروش [ طراحی : ایران اسکین ] [ Weblog Themes By : iran skin ]




به‌ مناسبت 20 مهر، روز بزرگداشت حافظ

روزنامه دیواری - به‌ مناسبت 20 مهر، روز بزرگداشت حافظ - "وبلاگی کاملا بیطرف" - روزنامه دیواری




استاد و دانشجو

روزنامه دیواری - استاد و دانشجو [ طراحی : ایران اسکین ] [ Weblog Themes By : iran skin ]




نگاه متفاوت

روزنامه دیواری - نگاه متفاوت - در درون ما غوغایی است. [ طراحی : میهن اسکین ] [ Weblog Themes By :




برچسب :