قابليت‏ها و تنگناهاى جغرافياى سياسى در ايران‏

. قابليت‏ها      

1.نقش كاربردى جغرافياى سياسى، در حوزه سازماندهى سياسى فضا در سطوح محلى و ملى و نيز تحليل فضايى پديده‏ هاى سياسى است. ژئوپليتيك نيز كه بر اساس اطلاعات، ديدگاه‏ها و تكنيك‏هاى جغرافيايى به مسايل سياست خارجى كشورها مى‏پردازد، يك نوع جغرافياى سياسى كاربردى در حوزه روابط بين الملل قلمداد مى‏ شود.

2. تجزيه و تحليل تأثيرپذيرى تصميمات و كنش‏هاى سياسى و فرايند قانون‏گذارى از متغيرهاى محيطى و فضايى و نيز تبيين بازتاب‏هاى فضايى تصميمات سياسى در جهت بهينه‏ سازى تصميمات، سياست‏ها و قوانين سطوح ملى و محلى كشور.

3. ارزيابى موقعيت ژئوپليتيك ايران در سيستم ژئوپليتيك جهانى و سنجش مستمر قدرت ملى ايران به منظور پيشگيرى از بروز فشارهاى بين المللى و بحران‏هاى منطقه ‏اى كه بر استقلال و امنيت ملى ايران تأثير منفى مى‏گذارد.

4. تجزيه و تحليل سياسى و امنيتى مكان‏گزينى پروژه ‏هاى عمرانى ملى و منطقه‏اى و برنامه‏ريزى‏هاى آمايشى در جهت يافتن مكان بهينه براى فعاليت‏هاى اقتصادى - اجتماعى، فرهنگى، سياسى، نظامى و ... .

5. كنترل مستمر تحول متغيرهاى سرزمينى، فضايى و ملى به منظور تأمين حداكثر منافع ملى در رابطه با تحولات پوياى ژئوپليتيك جهانى و منطقه‏اى و كاهش حداكثر آسيب‏ پذيرى‏ هاى احتمالى.

6. انجمن علمى ژئوپليتيك ايران و مجله علمى - پژوهشى كه قابليت خوبى از نظر نيروى انسانى متخصص و وسيله معتبر علمى براى انجام پژوهش‏هاى علمى و پروژه‏هاى تحقيقاتى كشور و نيز انجام فعاليت‏هاى آموزشى آن فراهم مى‏كند.

7. شكل‏ گيرى هسته‏ هاى علمى دانشجويى جغرافياى سياسى در دانشگاه‏ها كه مى‏ تواند مكمل فعاليت‏هاى انجمن ژئوپليتيك باشد. 8. وجودد دپارتمان‏هاى جغرافياى سياسى با اساتيد و دانشجويان دكترى و كارشناسى ارشد در دانشگاههاى تربيت مدرس، تهران، شهيد بهشتى، فرددوسی مشهد،تربيت معلم، امام حسين(ع) و آزاد اسلامى

. 9. وضعيت سيال ژئوپليتيك جهان و ديناميسم ژئوپليتيكى مناطق و فضاهاى جغرافيايى به طور كلى و مناطق ژئوپليتيكى پيرامون ايران كه به طور خاص بسترها و ضرورت‏هاى اجتناب ‏ناپذيرى ر ا براى مطالعات و پژوهش‏هاى ژئوپليتيكى و جغرافياى سياسى فراهم كرده است كه از عهده ساير رشته‏ هاى علمى برنمى‏آيد. 10. ماهيت فضاى جغرافيايى ديناميسم سياسى - اجتماعى، اقتصادى و امنيتى كشور ايران كه ضرورت انجام مطالعات ژئوپليتيك و جغرافياى سياسى را براى تصميم‏ گيرى‏ها و سياست‏گذارى‏ها در سطح ملى و محلى ايران اجتناب‏ ناپذير كرده است.

 

2. تنگناها

1. جدال‏هاى نظرى درباره ماهيت و موضوع ژئوپليتيك كه از طبيعت پويا و متغير آن ناشى مى‏شود.

2. عدم به كارگيرى دانش آموختگان رشته جغرافياى سياسى در بخش‏هاى مختلف كشورى، اگر چه برخى از مقامات و مديران ارشد در سطح دكترى اين رشته هستند، ولى به دليل جوان بودن رشته جغرافياى سياسى در ايران، قابليت علمى و كاربردى اين رشته براى بسيارى از مسؤولان و مقامات كشور ناشناخته مانده است. با نگاهى اجمالى به دفترچه‏ هاى آزمون استخدام ادوارى و موارد مشابه، مشخص مى‏شود كه در بيشتر مشاغل مرتبط با رشته جغرافيا به طور عام و جغرافياى سياسى و ژئوپليتيكى به طور خاص، به جاى استفاده از دانش آموختگان اين رشته، افرادى با مدارك دانشگاهى در شته ‏هاى علوم سياسى، روابط بين الملل، حقوق بين الملل، علوم اجتماعى و ... جايگزين مى‏شوند. به اين ترتيب يكى از تنگناهاى اصلى كه به مثابه مانعى بزرگ در سر راه توسعه كمى و كيفى اين شاخه از علوم، عمل مى‏ كند همين بى‏ توجهى يا كم‏ توجهى سازمان‏ها و نهادهاى دولتى در به كارگيرى فارغ التحصيلان اين رشته است. 3. محدود بودن منابع مربوط به مبانى نظرى جغرافياى سياسى و ژئوپليتيك در ايران. البته اين مشكل ناشى از جديد بودن اين رشته در ايران و تاريخ اندك راه‏ اندازى رشته جغرافياى سياسى در برخى از دانشگاه‏هاى كشور است و به نظر مى‏ رسد كه با گذشت زمان به تدريج بر غناى ادبى و نظرى اين رشته افزوده خواهد شد.

4. عدم شناخت و آشنايى مقامات و مسؤولان كشور با اين دانش. اين آشنايى به ويژه براى افرادى كه در امور كشوردارى، سياسى و بين المللى مسؤوليت دارند بسيار ضرورى و لازم شمرده مى‏شود. آنهايى هم كه در اظهارات خود از اين واژه استفاده مى‏كنند، درك صحيحى از آن ندارند و بر اساس سليقه آن را به كار مى‏برند.

5. مشكل اساتيد و دانشجويان جغرافياى سياسى در اشتراك نشريات خارجى. اين موضوع مى‏تواند باعث دور نگه داشتن و عقب ماندن اساتيد و دانشجويان از مباحث روز و جديد و يافته‏ هاى علمى ناب اين رشته كه در سطح جهانى انتشار مى ‏يابد بشود.

 

منبع: محمد رضا حافظ نیا - فصلنامه علوم سياسي ،‌شماره 30


مطالب مشابه :


تحقیق در عملیات چه کاربردی دارد ؟

برنامهريزي گشت در سال 1989 استفاده از برنامه‌ريزي پوياي احتمالي و مدل‌هاي شبيه




تحقیق در عملیات یا پژوهش عملیاتی؟

برنامهريزي گشت نيروهاي پليس در سال 1989 استفاده از برنامه‌ريزي پوياي احتمالي و




تحقیق در عملیات چه کاربردی دارد ؟

برنامهريزي گشت در سال 1989 استفاده از برنامه‌ريزي پوياي احتمالي و مدل‌هاي شبيه




برنامه‌ريزي استراتژيك پويا با رويكرد تكنولوژي

برنامهريزي: احتمالي توليد را بيشترين برنامه‌هاي استراتژيك پوياي درخواستي را




مقدمه‌اي بر مراحل اجرايي برنامه‌ريزي جامع فرهنگي

مقدمه‌اي بر مراحل اجرايي برنامهريزي قوت‌هاي احتمالي متغيرها بر حوزه پيچيده و پوياي




فرآيند برنامه ريزي آموزش كاركنان

برنامه ريزي بلكه ضعف هاي احتمالي در اهداف و پوياي برنامه ريزي آموزش در هر




ديدگاه پوياي برنامه راهبردي

ديدگاه پوياي برنامه موضوع برنامه ريزي راهبردي در احتمالي شركت ، پيش




تعاریف و مفاهیم آینده پژوهی، آینده پژوهی چست؟ آینده نگاری چیست؟ فلسفه آینده پژوهی؟ روشهای آینده پژوه

مدیریت برنامه ريزي بي ثبات و پوياي آينده، علم و مخاطرات احتمالي آينده آگاه




عنوان مقاله: ديدگاه پوياي برنامه راهبردي

ديدگاه پوياي برنامه و مقايسه موضوع برنامه ريزي راهبردي در چرخه برنامه راهبردي




مقاله استراتژی بازاریابی

مدیریت برنامه ريزي تا در محيط پوياي پيرامون ناتواني هاي احتمالي توزيع کننده




برچسب :