آشنایی با مشاغل انواع گلخانه و شرايط احداث آن
آشنايي با مشاغل گلخانه و شرايط احداث آن
سوال :
هزینه ی ایجاد یک گلخانه چقدر است برای 200متر(گوجه) لطفا برای اطلاعات علمی هم یک کتاب یا سایت معرفی کنید.
پاسخ :
همانطور كه میدانید، حداقل زمین لازم برای احدات گلخانه كه از توجیه اقتصادی لازم برخوردار باشد 2500متر مربع میباشد بنابراین احداث گلخانه در200متر مربع فاقد توجیه است.از طرفی هزینه احداث یك گلخانه با توجه قیمت زمین منطقه مورد نظر، نوع سیستم گرمایشی و سرمایشی، نوع تاسیسات آبیاری و ... متفاوت میباشد كه متاسفانه اطلاعات مذكور ارائه نشده است.
اما در مورد معرف كتاب یا سایت ، کتاب راهنمای جامع و مصور کشت گلخانه ای خیار و گوجه فرنگی در 400 صفحه با بیش از 100 تصویر سیاه و سفید و 296 عکس رنگی در 16 صفحه رنگی و در قطع وزیری چاپ شده است. ذیلا اطلاعات مختصری در مورد كشت گلخانهای گوجهفرنگی كه امید است مورد توجه شما قرارگیرد.
گلخانه پرورش گوجه فرنگی
از عوامل مهمی که در پرورش گوجه فرنگی گلخانه ای باید مورد توجه قرار گیرد داشتن یک گلخانه مناسب است . تامین حرارت ، تهویه و همچنین آبرسانی در گلخانه از نکاتی می باشد که هنگام ساختن گلخانه باید مورد مطالعه دقیق قرار گیرد.
ساختمان گلخانه
به منظور پرورش گوجه فرنگی از انواع گلخانه ها ( پلاستیکی یا شیشه ای ) در اشکال مختلف می توان استفاده نمود . اسکلت این گلخانه ها از چوب و فلز و احتمالا قسمتی از دیوارهای آن از آجر یا سیمان ساخته می شود .
گلخانه هایی که دیواره های آنها کاملا از شیشه و یا پلاستیک انتخاب شود نفوذ حرارت و نور در روزهای آفتابی به داخل گلخانه افزایش داشته ولی بعد از غروب آفتاب حرارت بیشتری را از دست می دهند . هر چند که هزینه تامین حرارت گلخانه های تمام شیشه ای خصوصا در مناطق سردسیر سنگین می باشد ولی شاغلین این حرفه به دلیل استفاده از نور بیشتر ، از این گلخانه ها استفاده می کنند .
چنانچه در تهیه اسکلت گلخانه چوب به کار رود لازم است که از تخته های محکم استفاده کرده و آنها را با مواد شیمیایی مناسب آغشته نمود . اسکلت گلخانه به خصوص اسکلتهای چوبی را باید به وسیله رنگهای روشنی که نور را منعکس می نمایند رنگ آمیزی کرد . برای اسکلت این گلخا نه ها که در ابعاد و اشکال مختلف ساخته می شوند می توان از لوله های فلزی توخالی و میله های گرد توپر استفاده کرد که ساده ترین آن طح نیم استوانه ای ( QUONSET ) می باشد .
پوشش گلخانه را علاوه بر شیشه می توان از پلی اتیلن و فایبرگلاس نیز تهیه کرد . در مناطقی که سرد است دو لایه کردن پلی اتیلن به حفظ حرارت داخل گلخانه کمک می کند . گلخا نه های پلاستیکی در مقایسه با گلخا نه های شیشه ای ، در شب حرارت کمتری را در خود نگهداری می کنند .
نکته دیگری که در ساخت این گلخانه ها باید مورد توجه قرار گیرد ارتفاع گلخانه است . گوجه فرنگی گیاهی است که اگر خوب پرورش یابد از رشد طولی قابل توجهی برخوردار خواهد بود . بنابراین در صورتیکه هدف برداشت محصول خوب باشد ، به دلیل محدود بودن سطح گلخانه باید از ارتنفاع گلخانه استفاده کرد و به همین منظور گلخانه های پرورش گوجه فرنگی را باید با ارتفاع زیاد احداث نمود .
نکاتی که در تهیه گلخانه گوجه فرنگی باید مورد توجه قرار گیرد عبارتند از :
- گلخانه طوری ساخته شود که از سقف آن قطرات آب ریزش نکند .
- تهویه در آن به خوبی انجام شود . مسئله ای که در فصل تابستان حائز اهمیت است .
- گلخانه باید دارای سیستم حرارتی مناسب باشد که حرارت مورد نیاز گوجه فرنگی تامین گردد .
- به دلیل نیاز قابل توجه گوجه فرنگی به آب ، گلخانه باید دارای آب کافی باشد .
- از نوع سیستم حرارتی استفاده شود که سرویس خدماتی مربوطه در دسترس باشد .
- محل احداث گلخانه حتی الامکان دور از سایه درختان و ساختمانها باشد . جهت ساختمان گلخانه شمالی ـ جنوبی بوده و ردیفهای کاشت نیز شمالی و جنوبی در نظر گرفته شوند .
- محل احداث گلخانه مجهز به برق باشد .
- از دیوار شمالی گلخانه که مجهز به پنکه است به فاصله حدود 5/8 متر مانعی وجود نداشته باشد .
- به منظور احداث چندین گلخانه نزدیک هم فاصله هر گلخانه حدود 5/4 متر در نظر گرفته شود .
- یکی از نکاتی که در گلخانه ها مطرح است و باید مورد توجه قرار گیرد مسئله بهداشتی بودن محیط گلخانه می باشد .
معمولا پس از برداشت محصول گوجه فرنگی مازاد آن را از گلخانه خارج نموده سپس سقف ، دیواره ها ، وسائل حرارتی و تهویه ، کف گلخانه ، بسترها و گلدانها و به طور کلی تمام اشیاء موجود در گلخانه را به وسیله آب تمیز کنند . به منظور ضد عفونی گلخانه و وسایل و ادوات موجود در آن می توان از محلولهای پاک کننده شیمیایی یا محلول 1 به 25 فرمالین استفاده کرد که در اینصورت قبل از کاشت نشاء هوای گلخانه را باید کاملا تعویض نمود.
تهویه
ساده ترین سیستم تهویه در گلخانه های گوجه فرنگی ، نصب پنجره می باشد که باید تعداد و اندازه آنها متناسب با حجم گلخانه بوده و در جهات مناسب دیواره های گلخانه تعبیه نمود . کانالهای پلاستیکی که در طول گلخانه از سقف آویزان شده و از یکطرف توسط پنکه هوای تازه به داخل آن هدایت می شود یکی دیگر از روشهای مناسب تهویه به شمار میرود .
در این روش معمولا پنکه های تخلیه هوا باعث خارج شدن هوای گرم گلخانه شده که به جای آن هوای تازه از سوراخهای کانال پلاستیکی داخل گلخانه می گردد .
استفاده از حرارت مصنوعی در گلخانه
برای گرم کردن گلخانه منابع حرارتی مختلف مانند برق ، نفت ، گازوئیل ، چوب و آب گرم وجود دارد که بسته به هزینه از هرکدام می توان در مناطق گوناگون استفاده نمود . سیستمی که برای گرم کردن گلخانه ها در نظر گرفته می شود باید حرارت لازم را تامین کرده و از آنجا که کنترل درجه حرارت در این گلخانه ها به خصوص انواع پلاستیکی آن نیاز به دقت زیاد دارد استفاده از سیستم خودکار مناسبتر می باشد .
گرم کردن گلخانه به وسیله لوله های آب گرم و یا کانالهای پلاستیکی که بین ردیفهای گوجه فرنگی قرار میگیرد ترجیح داده می شود زیرا ضمن کاهش رطوبت اطراف بوته ها ، حرارت بیشتری تولید می کند .
آبرسانی
علاوه بر آبیاری دستی به وسیله شلنگ که یک روش ساده محسوب می شود می توان از آبیاری قطره ای در گلخانه های پرورش گوجه فرنگی نیز استفاده نمود . این روش ضمن کنترل یکنواخت رطوبت خاک ، برنامه آبرسانی را سهل تر کرده و نیازمندیهای مربوط به آب و کارگر را کاهش خواهد داد . آبیاری قطره ای ممکن است انواع مختلف داشته باشد که در زیر به یک نوع آن اشاره می شود .
در این روش لوله اصلی ، آب را به داخل لوله های هدایت کننده ای که دارای سوراخهایی به قطر 035/0 اینچ می باشند رسانیده سپس توسط شلنگهای بسیار نازکی به قطر 045/0 تا 036/0 اینچ آب به داخل گلدان و یا در بستر کنار بوته ها منتقل خواهد شد . به منظور پخش یکنواخت آب باید طول لوله های هدایت کننده و قطر آن با فاصله بین سوراخها و فشار آب تناسب داشته باشد . ضمنا لوله های هدایت کننده باید طوری نصب شوند که شیب آنها به طرف بالا قرار نگیرد .
این سیستم آبیاری که برای پرورش گوجه فرنگی در گلدان بسیار مناسب می باشد نیاز به پمپهایی برای به جریان انداختن آب در لوله ها دارد که باید ظرفیت آن متناسب با تعداد لوله های هدایت کننده آب و سوراخهای آن تعیین شود . آبیاری قطره ای در روشهای هایدروپونیک که محلول غذایی از روی بستر در اختیار گیاه قرار می گیرد مورد استفاده های فراوانی دارد .
سیستمهای مختلف کاشت و پرورش گوجه فرنگی در گلخانه
BORDER CULTURE
در صورتیکه خاک کف گلخانه خوب و عاری از آفات و بیماریها باشد این روش یکی از روشهای ایده آل محسوب می گردد . به همین دلیل برای استفاده از این روش باید قبل از ساختن گلخانه خاک مورد آزمایش قرار گیرد . از این روش فقط در چند سال اول که خاک مناسب است استفاده شده و بعد از آن به روشهای دیگر مثلا استفاده از گلدان تبدیل می گردد .
برای این منظور بسترهایی در کف گلخانه تهیه نموده و آنها را توسط راهروهای سیمانی با دیواره های کوتاه از هم جدا می کنند . معمولا در این سیستم به جای گلخانه از تونلهای پلاستیکی نیز استفاده می کنند .
خاک
گوجه فرنگی برای گسترش ریشه های عمیق و قوی خود احتیاج به زمینی نرم و عمیق دارد . بنابراین گلخانه باید در محلی بنا شود که دارای خاکی نرم و قوی بوده و در آن زهکشی به خوبی انجام گیرد . از خاکهای سرد و مرطوب برای کشت گوجه فرنگی در گلخانه باید بر حذر بود . چنانچه خاک در اثر کشت مجدد مبتلا به آفات و امراض گردد باید آن را تعویض کرد که بدین منظور خاکهای زراعتی قوی که قبلا در آن گوجه فرنگی کشت نشده باشد نتیجه خوبی خواهد داشت ، استفاده کرد .
همچنین می توان با ضد عفونی آفات موجود در خاک را از بین برد . گوجه فرنگی به خاکهای قوی و خوب آماده شده PH آن 5/6 باشد نیاز دارد . خاک را ابتدا شخم زده بعد از خارج کردن علفهای هرز مقداری کود حیوانی حدود 10 کیلوگرم در مترمربع و گاهی پیت موس به مقدار 6 کیلوگرم در هر مترمربع به خاک بستر اضافه می نمایند . چنانچه مقداری کمپوست به خاک گوجه فرنگی اضافه شود در عملکرد محصول بی تاثیر نخواهد بود .
سوال :
می خواهم بدونم كه برای ساخت گلخانه چه چیزهايی نیاز است؟ و چگونه تسهیلاتی می دهند؟ با توجه به این موضوع كه زمین متعلق به شخص دیگری است و می خواهیم با هم شریك شویم ؟
پاسخ :
شما برای احداث یك گلخانه، به امكانات، مجوز و موافقتنامههای ذیل نیازمندید:
تجهیزات و ادوات مورد نیاز در گلخانه ها
الف- انواع سیستم گرمایشی:
1-سیستم مركزی: سیستم شوفاژ(برای گلخانه های بالای 4/.هكتار) در این سیستم از بخار آب یا آب داغ استفاده می شود.
2-سیستم موضعی: بخاری شامل سه دسته, بخاریهای منفرد یا تراكمی– بخاریهای كنوكسیونی یا همرفتی– بخاریهای تابشی با انرژی پایین.
ب- انواع سیستم سرمایشی:
1- سیستم خنك كننده تابستانه:
1-1- سیستم خنك كننده فن و پد: متداولترین سیستم تابستانه در گلخانه ها به شمار می رود.
(Fan and pad evaporative coding system)
2-1- سیستم خنك كننده تبخیری(مه پاش)
(Fog evaporating cooling system)
2- سیستم خنك كننده زمستانه
2-1- سیستم تیوپ– پنكه(fan tube ventilation)
سایر تجهیزات مورد نیاز گلخانه
1- ژنراتور (برق اِضطراری) 2- ترموستات 3- سیستم آبیاری تحت فشار
نحوه صدور پروانه تأسیس گلخانه :
افرادی كه متقاضی صدور پروانه تأسیس گلخانه می باشند باید مدارك ذیل را به مدیریت جهادكشاورزی شهرستانی كه زمین مورد نظر در محدوده آن قرار دارد ارائه نمایند.
1- سند مالكیت اعم از رسمی, قولنامه ای و یا اجاره نامه 6 ساله (قولنامه ها و اجاره نامه ها باید به تأیید یك ارگان رسمی مثل شورای محل, جهادكشاورزی و...رسیده باشد)
2- پروانه بهره برداری از چاه و یا مدارك رسمی كه نشان دهنده آب از قنات, چشمه, رودخانه, كانال برای زمین ارئه شده باشد.
3- نتیجه آزمایش آب مورد استفاده در گلخانه از یكی از آزمایشگاههای سطح استان.
4- گلخانه های سبزی و صیفی كه سطح آنها بیش از 5000 مترمربع و گلخانه های گل و گیاه زینتی كه سطح آنها بالاتر از 2500مترمربع باشد همكاری یك نفر كارشناس كشاورزی الزامی است كه مدارك كارشناسی باید ارائه گردد.
5- مدارك تحویلی به مدیریت جهادكشاورزی شهرستان برای طرح در كمیته فنی گلخانه ها به مدیریت باغبانی استان ارسال كه در صورت كامل بودن مدارك پروانه تأسیس صادر خواهد شد.
6- صدور پروانه قارچهای خوراكی منوط به اجازه دفتر گل و گیاه حوزه معاونت باغبانی وزارت جهادكشاورزی است كه متقاضی با معرفی مدیریت باغبانی استان باید برای مصاحبه به آن دفتر مراجعه و در صورت تأیید مهارت فرد متقاضی در امر تولید قارچ مجوز تأسیس صادر خواهد شد.
چگونگی استفاده از تسهیلات بانكی برای احداث گلخانه :
صدور پروانه تأسیس گلخانه هیچگونه تعهدی برای سازمان جهادكشاورزی از لحاظ پرداخت تسهیلات ایجاد نمی نماید ولی در صورت وجود اعتبار لازم متقاضیان از طریق مدیریت طرح و برنامه سازمان به بانك عامل جهت دریافت وام معرفی میگردند كه مهمترین شرط برای پرداخت تسهیلات تأمین وثیقه های لازم برای ارائه به بانك می باشد كه معمولاً میزان وثیقه 5/1 برابر میزان تسهیلات پرداختی به اضافه سود و كارمزد آن می باشد كه لازم است متقاضیان قبل از هر گونه اقدام جهت دریافت تسهیلات وثیقه های لازم را تأمین نمایند.
سوال :
من خیلی دوست دارم یک گلخانه بزنم و توش توت فرنگی پرورش بدم اما نمی دونم چطوری باید اینکارو بکنم یعنی به کجا باید مراجعه کنم و چقدر سرمایه داشته باشم و چه مهارت های در این زمینه باید کسب کنم. با توجه به اینکه من فارغ التحصیل رشته زبان فرانسه هستم، به نظر شما من می تونم این کار رو انجام بدم و موفق بشم؟
پاسخ :
شما برای احداث یك گلخانه، به امكانات، مجوز و موافقتنامههای ذیل نیازمندید. میزان سرمایه لازم برای اینكار بستگی به میزان زمین زیر كشت، تجهیزات و امكانات مورد استفاده و... دارد و حداقل سرمایه لازم بدون احتساب قیمت زمین 50 میلیون تومان می باشد. پرورش این محصول به روشهای مختلف صورت می گیرد و پرورش هیدروپونیك یكی از این روشهاست. در بدو امر برای شروع این كار لازم است از دانش متخصصین امر بهره مند گردید تا دانش پرورش این محصول را بیاموزید .
مطالب مشابه :
نکاتی در باره احداث گلخانه
یکسان دارد هزینه احداث این گلخانه ها بالاست و در کشت گلخانه ای سبزی و صیفی
آشنایی با مشاغل انواع گلخانه و شرايط احداث آن
از طرفی هزینه احداث یك گلخانه با احداث گلخانه حتی گلخانه های سبزی و صیفی كه
توصیه های فنی مراحل احداث گلخانه
توصیه های فنی مراحل احداث گلخانه. تولید سبزی و صیفی، ایجاد یک با کمترین هزینه
گلخانه
احداث گلخانه برای هزینه واحد گلخانه های پرتابل سبزی و صیفی و گل و
احداث گلخانه و تجهیزات مورد نیاز
احداث گلخانه برای تولید هزینه واحد گلخانه های پرتابل سبزی و صیفی و گل و
توصیه های فنی مراحل احداث گلخانه
توصیه های فنی مراحل احداث گلخانه سبزی و صیفی، ایجاد گلخانه اصولی هزینه هایی
احداث گلخانه و تجهیزات مورد نیاز
احداث گلخانه و هزینه واحد گلخانه های پرتابل محصولات سبزی و صیفی و گل و
گلخانه
و متخصص دارد و هزینه ساخت هم احداث گلخانه باید سبزی و صیفی و گل و گیاهان
احداث گلخانه
احداث گلخانه برای تولید هزینه واحد گلخانه های پرتابل سبزی و صیفی و گل و
برچسب :
هزینه احداث گلخانه صیفی