معرفی کامل ویتامین ها (همه چیز در باره ی ویتامین ها )

در اواخر دوران بربريت مدرن بود كه بيماري بري‌بري براي اولين بار توسط «فونك» ضربه فني شد.

فونك با اعتقاد به اصل «از آب كره بگير» توانست از پوستة برنج، ماده‌اي كريستالي به‌دست بياورد كه بيماري بري‌بري را «برو بيرون» مي‌كند يعني از بدن بيرون مي‌كند. او نام اين مادة عجيب را «آمين حياتي» (Vite amin) گذاشت و كلمة ويتامين از همين‌جا گرفته شده است.

ويتامين‌ها عناصري هستند كه بدن براي انجام فعاليت‌هاي حياتي خود به آن احتياج دارد اما قادر به ساختن آن‌ها نيست و بنابراين بايد آن‌ها را از طريق تغذيه به دست بياورد.

مصرف ويتامين‌ها آن‌قدر ضرورت دارد كه يكي از ويتامين‌شناسان بزرگ مي‌گويد: «اگر انسان ويتامين‌ها را مصرف نكند بيمار مي‌شود؛ اما اگر ديگر عناصر مورد نياز خود را مصرف نكند، فقط دچار ناراحتي مي‌شود.» البته همين تأكيد بر ضرورت مصرف ويتامين‌ها، تصورات اشتباهي را هم دربارة آن‌ها به وجود آورده است.

مثلا عموم مردم فكر مي‌كنند همة ويتامين‌ها بر همة بيماري‌ها و نارسايي‌ها تأثير مثبت دارند. اتفاقا ‌در اين مقاله، حرف اصلي اين است كه فكر نكنيد همة ويتامين‌ها براي همة بيماري‌ها و نارسايي‌ها مناسب‌اند. فكر كنيد كه براي هر نوع نارسايي و بيماري، ويتامين هماهنگ با خودش كاربرد دارد و حتي فكر كنيد بعضي از ويتامين‌هاي ناهماهنگ مي‌توانند بعضي از اختلالات را تشديد كنند.

ادامة حكايت كشف ويتامين‌ها و شكل‌گيري ويتامين درماني:
لينوس پالينگ كه دو بار برندة جايزه نوبل شده بود، در سال 1968 از روشي به نام «پزشكي اورتو ملكولر» سخن گفت. «اورتو» به معني ايده‌آل و بهترين است. قدم اول او كه انعكاسي جهاني يافت، تأكيدش بر مصرف مقدار زياد ويتامين ‍C براي جلوگيري از سرماخوردگي بود. اين، تنها قدم اول بود.

در قدم‌هاي بعدي، درمانگران اين روش، به درمان ديگر بيماري‌ها به وسيلة ويتامين‌هاي مختلف پرداختند. از بيماري‌هاي جسمي گرفته تا اعتيادهاي مختلف و حتي بيماري‌هاي رواني و عصبي. اورتوملكولرها براي شيوة درماني خود به چند دليل استناد مي‌كردند.

اول اين كه رودة بسياري از انسان‌ها، به دليل زندگي متمدن، در شرايطي قرار گرفته است كه قادر به جذب ويتامين‌ها نيست، بنابراين بايد ويتامين‌ها را به صورت مصنوعي به خورد بدن داد.

دوم اين كه مغز انسان براي عملكرد مطلوب خود به انواع ويتامين‌ها نياز دارد و بسياري از بيماري‌هاي رواني و ذهني، به دنبال كمبود برخي از ويتامين‌ها به وجود مي‌آيند. سومين دليل هم اين بود كه با تغيير ميزان تراكم عناصر موجود در بدن انسان مي‌توان به بيماران كمك كرد.

لازم به ذكر است كه در روش مگاويتامين، بر تجويز بعضي از ويتامين‌ها مانند ويتامين C و B3 و در مواردي ويتامين A و B و E تأكيد بيشتري مي‌شود.

در اين مقالة كوتاه، سعي داريم شما را با كليات‌ و نكات كاربردي‌تر و مهم‌تر «ويتامين درماني» آشنا كنيم. در ويتامين درماني براي هر بيماري و اختلالي تجويزي ويتاميني وجود دارد، اما در اين‌جا نمي‌خواهيم به همة بيماري‌ها و اختلالات اشاره كنيم و فقط بعضي از شايع‌ترين اختلالات را ذكر مي‌كنيم.

نسخه درماني فوق العاده

آدم طاس بايد 5 بار بوق بزند و يك بار آي بكشد.
دردهاي عصبي را با ويتامين «پ» فارسي (و نه انگليسي) مي‌شود تخفيف داد.
داروي فشارخون پايين «اسب» است.

بوي بد دهان را با «جيپس» مي‌توان رفع كرد.
اگر كسي خستگي اعصاب داشته باشد، بايد خود را با كلمة «بد» كه توسط يك فرد لكنت‌دار تلفظ مي‌شود درمان كند. نسخة او «بببد» است. كسي كه مي‌خواهد دوپينگ كند، كافي است با همين روش، كلمة بس را بگويد، يعني بگويد «بببس».

كساني كه لاغرند و مي‌خواهند وزن‌شان اضافه شود، دارويشان در الفباي انگليسي است.
آدم چاق را بايد لام سبيلش را كند.

كسي‌كه ريزش مو دارد، بايد با سه سوت بگويد «ب» اما بع نگويد چون در شأن گوسفندهاست.

درمان «زكام» در «داس» است.

بي‌اشتهايي را با «سبد» مي‌شود حل كرد و اشكال در رشد كردن را با «سِبد»
درمان قاعدگي دردناك به كمك «باده» صورت مي‌گيرد.

يبوست را با «كاسب» مي‌شود از بين برد.

اگر دندان‌هايتان فقر ويتامين دارد راه‌حل در «عدس» است، اما نه عدس خوردني.
براي درمان آنژين بايد اسب را مثل دو ساله‌ها تلفظ كرد و گفت «ابس» (نه اشب). بقيه را هم ديگر خودتان حدس بزنيد.

رمز گشايي
اصطلاحاتي كه در بالا ذكر شد، همه واقعي بودند. اين اصطلاحات، تركيب ويتاميني درمان‌كننده را در مورد هر بيماري نشان مي‌دهند. بنابراين:

ويتامين‌درماني طاسي، اين است: ويتامين‌هايB1+B2+B3+B6+B+I (يعني 5 بار بوق بزند يك بار آي بكشد.)

دردهاي عصبي: B12+B6+B1 (وقتي سه تا ويتامين ب را با هم جمع كني، يك ويتامين پ فارسي به دست مي‌آيد يعني: ب+ب+ب = پ)

فشارخون پايين: اسب (يعني B1، C، A)

بوي بد دهان: جيپس (G.I.P.C)

خستگي اعصاب: بببد (B1. B3. B6. D)

لاغري: A. B. C. D. E. F(منتها Bآن شامل B1+2+3+6+1 است با اين توضيح كه B11، يعني كارنيتين از آن اشتهاآورهاست.)

چاقي مفرط C .E.B1. I (و اختصاصاً براي اضافه چربي: J)

ريزش مو: B2. B5. B8(ببب)

زكام: داس D.A.S

بي‌اشتهايي: سبد يعني11+8+2. C. A. B 1 D (مخصوصا اگر اين سبد خوردني پر از ويتامين B11باشد، چون B11معروف به ويتامين اشتهاست.)

قاعدگي دردناك: باده (B1+ 3+6 A. D .E)

يبوست: كاسب (يعني K A C B1+2+3+5+6)

فقط ويتامين دندان: عدس (A.D.C)

آنژين: ابس (A+B1+C)

دردهاي عصبي: B1. B6. B12 (يعني ويتامين پ فارسي چون ب+ب+ب مي‌شود پ)
اشكال رشد (سِِِبد، همان سبد منتها با لهجه... آره يعني B+A+D (كمپلكس). C+E
و اما ...... اين بار رمزها را مي‌گويم؛ اصطلاحات را خودتان پيدا كنيد!

پيري: B3 و E

فشار خون بالا: B2. B3. C2. E. I. J. P. B1 (كمي شبيه لاغري شد)

خشكي و سختي پوست: A. B1. B2. C. C2. P و كلا براي بيماري‌هاي پوستيB3 (البته B3 ضد اسهال هم هست)

تب: A. C

دوپينگ: C. B. B6.B3

ضد تهوع: B6(البته اگر تهوع شما ناشي از خوشي مسافرت هوايي يعني در هواپيما باشد B1مؤثر است.)

ضعف تغذيه: Bكمپلكس

كاهش حافظه: B1+B3

ورم پلك: B8. B2. C. A

سنگ كليوي: E. B13. B6

نفخ: B13(چون بي‌اش 13 است، فكر نكنيد كه نحس است بلكه نحسي معده را از بين مي‌برد)

كار فكري زياد: Bكمپلكس و C

ويتامين‌ها،متخاصم و متحد

اگر بدون توجه به اختلالات احتمالي و بدون داشتن بيماري خاص مي‌خواستيد ويتامين‌خواري كنيد، بايد به شما عرض كنم كه بعضي از ويتامين‌ها دوستان نابابي براي همديگر هستند. اگر آن‌ها را با هم وارد بدنتان كنيد، بايد منتظر باشيد كه كمي هم بي‌ادبي و بي‌تعادلي از خود نشان دهند...

از طرفي بعضي از ويتامين‌ها هم خيلي با همديگر سازگار و صميمي هستند. مثلا تركيب ويتامين‌هاي C+B3+P يك گروه دوستي است كه براي همة بزرگسالان توصيه مي‌شود.

حالا اگر در اين تركيب ويتامين J را جايگزين B3 كنيد، كارايي اين گروه دوستي تغيير مي‌كند و توانايي اصلي آن‌ها سم‌زدايي از كبد خواهد شد. گروه‌هاي سازگار و ناسازگار مختلفي بين ويتامين‌ها و مواد معدني و كلا ريز عنصرها وجود دارد.

البته گروه‌هاي دوستي فقط در ميان ويتامين‌ها با هم نيست بلكه چنين همخواني‌هايي ميان بعضي از ويتامين‌ها با بعضي از اسيدهاي آمينه يا مواد معدني هم وجود دارد. به عنوان مثال به گروه‌هاي دوستي زير توجه كنيد:

ويتامين Aاثر بخشي بيشتري با كلسيم، فسفر، منيزيم و سلنيوم دارد.

ويتامين B با كبالت، مس، آهن، منگنز و پتاسيم رفيق‌تر است.

ويتامينC علاقة بيشتري به كلسيم، مس، منيزيم، سلنيوم و سديم دارد. وقتي با آن‌ها است، كارهاي بيشتري از او برمي‌آيد.

ويتامين E كلسيم، آهن، منگنز، فسفر، پتاسيم، سلنيوم، سديم و روي را به عنوان هم‌گروه‌هايش ترجيح مي‌دهد و با آن‌ها بهتر مي‌تواند كار كند.

ويتامين، طبيعي يا مصنوعي

ويتامين‌ها به مقدار اندك در ميوه‌ها و سبزي‌ها و ديگر غذاهاي طبيعي وجود دارند. اما همين مقدار اندك، بسيار با اهميت‌تر و تأثيرگذارتر از ويتامين‌هايي است كه به صورت مصنوعي تهيه مي‌شوند. ويتامين‌هاي مصنوعي تأثير گذارند، اما ممكن است پيامدهاي منفي (هر چند ضعيف) را نيز به دنبال داشته باشند. بنابراين فقط وقتي از ويتامين مصنوعي استفاده كنيد كه ويتامين طبيعي در دسترس نيست.

نكته: اگر مجبور شديد از ويتامين مصنوعي استفاده كنيد، بد نيست در جعبة آن‌ها چند دانه برنج بگذاريد، چون برنج با جذب رطوبت، مانع از مرطوب و تخريب شدن قرص‌هاي ويتامين مي‌شود.

اگرچه هر گردي، گردو نيست ولي هر ويتي، ويتامين است.
فكر مي‌كنيد چند نوع ويتامين وجود دارد؟ بيشتر مردم جوابشان به اين سؤال، ويتامين‌هاي A.B (از B1 تا B6و B12)و E. D.B . ا ست. ولي جواب درست به اين سؤال اين است: خدا مي‌داند چند نوع ويتامين وجود دارد اما تا زمان ما اين ويتامين‌ها كشف شده:

چندتايي كه بالا گفتم به علاوة PP .O. N. M. L. K. J. I. H. G. F، PH،U.T
از طرفي وقتي مي‌شنويم ويتامين B1تا B12فكر نكنيم كه از B1تا B12ويتامين داريم. در واقع ويتامين‌هاي B معروف‌تر عبارت‌اند از: B1 تاB12. B8. B10 B6 .

بنابراين عملا ويتامين B9 و B8 و B7نداريم. اما تعدادي ديگر از ويتامين‌هاي Bداريم كه به دليل ناتواني در امر تبليغات و نتيجتا مشهور نشدن، معرف حضور ما نيستند. مانند: BX. BT. BC. B17. B15. B13

دور نريزيد

اگر مي‌خواهيد ويتامين‌هاي خود را از ميوه‌ها و سبزيجات و غذاهاي معمولي تهيه كنيد (كه بهتر است همين كار را بكنيد مگر اين كه غذاهاي طبيعي در دسترس نباشد) چند گفته را ناگفته نگذاريم: سبزيجات را بعد از شستن، مدت زيادي در آب نگه نداريد تا ويتامين آن‌ها «زيادي كم» نشود.

سالاد را همان موقعي كه مي‌خواهيد بخوريد، درست كنيد مخصوصا‌ گوجه‌فرنگي را.
سبزي‌ها را با يك چاقوي تيز و تميز و در عين حال، كاري، برش بزنيد؛ چون ويتامين‌هاي AوC را در نتيجة ناشي‌بازي هنگام خرد كردن، از دست مي‌دهيد.

اگر نتوانستيد ميوه و سبزي را تازه‌تازه مصرف كنيد، توجه داشته باشيد سبزيجات و ميوه‌جاتي كه فورا منجمد شده‌اند، عناصر حياتي‌شان بيشتر از آن‌هايي است كه چند روز در يخچال مانده‌اند.

سبزيجات منجمد شده را همان‌طور در حالت منجمد بپزيد و سعي نكنيد اول يخ آن را ذوب كنيد.

غذاهاي تازه منجمد شده كاملا بهترند، اما غذاهاي منجمد هم كاملا از كنسرو شده بهتر هستند.

هر چه زمان پختن و آب غذاهاي حاوي سبزي، كمتر باشد، تأثيرگذاري ويتاميني آن‌ها، مؤثرتر است.

شيرهايي كه در بطري‌هاي بي‌رنگ هستند، در مقابل نور آفتاب ويتامين‌هاي A، D و B2 خود را از دست مي‌دهند. نان‌ها هم در برابر نور، مواد تغذيه‌اي خود را مي‌بازند.

موادي كه هنگام تهيه، برشته يا قهوه‌اي رنگ مي‌شوند، ويتامين كمتري دارند. همچنين اگر به ويتامين C و B1بيشتري احتياج داريد، در غذاي خودتان جوش شيرين نريزيد.

وقتي غذا را در ظروف مسي مي‌پزيد، ويتامين‌هاي E، C و اسيد فوليك آن‌ها از بين مي‌رود. در عوض ظروف آهني مي‌توانند آهن غذاي شما را بيشتر كنند (شوخي نمي‌كنم) ولي ويتامين C را از بين مي‌برند.


آشنايي با ويتامين A

اين ويتامين يك ويتامين محلول در چربي است. اين ويتامين به دو صورت وجود دارد.





1. رتينول : كه فقط در غذاهاي حيواني يافت مي شود

2. كاروتن : كه هم در غذاهاي حيواني و هم غذاهاي گياهي يافت مي شود.

بعلت محلول بودن در چربي , اين ويتامين مي تواند در داخل بدن ذخيره گردد لذا مصرف بيش از اندازه آن ميتواند موجب مسموميت گردد. اين مسموميت خود را به شكل درد مفاصل ,هيپركلسيمي , ريزش مو, دل بهم خوردگي, اسهال, استفراغ ,بي اشتهايي , تاري ديد, قاعدگي نامرتب, پوسته پوسته شدن پوست, خستگي , سردرد نشان خواهد داد و اين در حالي ايت كه كمبود اين ماده مغذي ميتواند منجر به عقيمي مردان ,شب كوري و گزروفتالمي گردد.

مقدارمورد نياز اين ويتامين براي افراد بالغ معادل ١٠٠٠٠ واحد بين المللي(IU يا International Unit) ميباشد.

از جمله منابع اين ويتامين ميتوان به روغن كبد ماهي, هويج, سبزي هاي سبز و زرد, زرده تخم مرغ, شير و فرآورده هاي آن, مارگارين و ميوه هاي زرد



ويتامين ب1 يا تيامين

تيامين چیست؟ اين ويتامين در داخل مواد غذايي و غلات پخته شده وجود دارد . احتمالاً تا قبل از آن كه بر روز يك برسب غذا مطالبي را در مورد اين ويتامين بخوانيد ،‌ نمي دانستيد كه تيامين را با خوردن مواد غذايي به دست مي آوريد .

در سايه اين ويتامين B محلول در آب ،‌شما قادر به تبديل نشاسته و قند موجورد در صبحانه خود به انرژي هستيد .

برخلاف آمريكا ، در بسياري از نقاط جهان هنوز غلات را با تيامين ، يا ويتامين B1 تقويت نمي كنند .

هر چند برنج و غلات كامل – مواد خام غذايي در تمام دنيا – به طور طبيعي حاوي تيامين هستند ، ولي روند تميز كردن آنها جهت مصرف ، اين ويتامين را حذف مي كند. به گفته دكتر هورد زوبرليخ ، استاد بخش علوم تغذيه دانشگاه آلاباما در بيرمنگهام ، افرادي كه با برنج و غلات فاقد تيامين زندگي مي كنند ، به زودي دچار كمبود تيامين شده و مبتلا به بيماري بري بري مي شوند ، علائم اين بيماري شامل ضعف عضلاني ، بزرگي قلب و تورم دست و پا مي باشد كه حتي راه رفتن را مشكل مي سازد. وي مي گويد: « مواردي از اين بيماري را ديده ام كه بيماران دچار اشكال در راه رفتن بودند ، و تقريباً به طور معجزه آسايي چند ساعت پس از دريافت تيامين ، مي توانستند راه بروند .»

توانايي تيامين در توليد انرژي قابل دسترس براي بدن در مورد مغز اهميت مضاعفي پيدا مي كند . دكتر گري گيبسون ، استاد عصب شناسي در مؤسسه پژوهشي پزشكي بوركه در دانشگاه كورنل در وايت پلينز نيويورك مي گويد: « اگر دريافت تيامين شما به شدت كاهش يابد ،‌ توانايي مغز شما براي استفاده از گلوكز كاهش خواهد يافت ؛ و چنانچه استفاده از گلوكز توسط مغز كاهش يابد، اعمال فكري شما مختل خواهد شد.» به گفته دكتر گيبسون ، كمبود شديد تيامين نه تنها سلول هاي مغزي مسئول حافظه را از بين مي بردبلكه ممكن است موجب افزايش پروتييني شود كه بيماري آلزايمر را ايجاد مي كند.

كمبود تيامين همچنين مي تواند موجب تغييرات خلق ، احساس مبهم عدم آسايش ،‌ترس ،‌افكار بيمارگونه و ساير نشانه هاي افسردگي شود- علائمي كه پژوهشگران اغلب به آن ها علائم عاطفه اي – حافظه اي مي گويند.

مقدار نياز روزانه : 5/1 ميلي گرم

منابع خوب غذايي : سبوس برنج ، گوشت گاو ، نخود سبز تازه ،‌باقلا، جوانه گندم ، پرتقال ، ماكاروني هاي غني شده ،‌نان ، غذاهاي تهيه شده از جو و ساير غلات



ريبو فلاوين
ريبوفلاوين احتمالاً هرگز همانند ويتامين C ، منيزيوم و ويتامين E مورد توجه مستقيم متخصصان تغذيه قرار نداشته است

با اين حال ، همين آگاهي اندك دانشمندان نشان مي دهد . اكنون زمان آن فرا رسيده است كه مابه اين ماده مغذي ، كه به عنوان ويتامين B2 نيز معروف است ، همسنگ جايگاه واقعي آن ارج نهيم .

دكتر جك ام . كوپر من ، استاد باليني پزشكي اجتماعي و طب پيشگيري در كالج پزشكي نيويورك در والهالا مي گويد: « ريبو فلاوين به تنهايي جذابيت ندارد ، اما ممكن است شما بخواهيد چيزهاي بيش تري در مورد آن بشنويد.»

يك تحقيق نشان مي دهد كه ريبوفلاوين مي تواند به عنوان يك آنتي اكسيدان عمل كند و در نتيجه توانايي كمك به محافظت از بدن در برابر سرطان و كنترل ساخت كلسترول از طريق بي ضرر كردن راديكال هاي آزاد زيانبخش را دارد . راديكالهاي آزاد مولكولهاي تغيير روش داده اي هستند كه به طور طبيعي ايجاد مي شوند و از طريق دزديدن الكترون ها براي متعادل كردن خودشان به مولكولهاي سالم بدن صدمه مي زنند . آنتي اكسيدان ها با بخشيدن الكترون هاي خود به راديكال هاي آزاد ، آنها را خنثي مي كنند و بدين ترتيب از مولكولهاي سالم بدن در برابر آسيب محافظت مي كنند.

ريبوفلاوين به تعدادي از فرايندهاي شيميايي مهم بدن كمك مي كند. براي مثال ، فولات و ويتامين B6 براي ان كه قابل استفاده شوند بايد تحت تغييرات شيميايي خاصي قرار بگيرندكه براي انجام اين تغييرات شيميايي به ريبوفلاوين نياز است . اسيدهاي آمينه توسط ريبوفلاوين به ناقلين عصبي ، موادي كه براي تفكر و حافظه ضروري هستند ، تبديل مي شوند.كوتاه شدن عمر گويچه هاي سرخ خون ، كه موجب علائمي نظير كم خوني مي شود ، در برخي موارد مربوط به فقدان ريبوفلاوين است. دكتر كوپرمن مي گويد: « نكته اساسي كه در اين جا بايد به ياد داشته باشيم آن است كه ريبوفلاوين يكي از ويتامينهاي ضروري گروه B ميباشد كه وجود آن براي انجام دادن تمام فرايندهاي شيميايي در داخل بدن ، مانند كمك به تبديل غذا به انرژي ، الزامي است .»

كمبود ريبوفلاوين مي تواند بيناييتان را تحت تأثير قرار دهدد و موجب شود كه چشمهاي شما نسبت به نور حساس شده و زود خسته شوند. علائم ديگر كمبود ريبوفلاوين شامل تاري ديد و خارش ،‌رطوبت ، درد و قرمزي چشم هاست . در ماتيت شديد يكي ديگر از بارزترين علامتهاي كمبود ريبوفلاوين است .

تقويت غلات و آردها با ريبوفلاوين در طي جنگ جهاني دوم ، زماني آغاز شد كه گوشت و لبنيات ،‌از ميان بهترين منابع غذايي ، جيره بندي شده بودند. با اين حال ، امروزه افرادي كه مصرف لبنيات و گوشت را با ميل خود محدود كرده اند ، ممكن است هنوز هم در معرض خطر كمبود ريبوفلاوين باشند . دكتر كوپرمن مي گويد: « ما تحقيقي را انجام داده ايم كه نشان مي دهد بين مصرف اندك شير و كمبود ريبوفلاوين ، مخصوصاً در ميان جوانان آفريقاييي – آمريكايي ، ارتباطي وجود دارد.»

افرادي كه به طور منظم ورزش مي كنند ممكن است ريبوفلاوين كافي به دست نياورند ، چرا كه به نظر مي رسد فعاليت ، سرعت حذف اين ويتامين را از بدن افزايش مي دهد.

مقدار نياز روزانه : 7/1 ميلي گرم

منابع خوب غذايي : گوشت مرغ ، ماهي ، غلات و حبوبات تقويت شده ، گل كلم ، شلغم ، مارچوبه ، اسفناج ، ماست ،‌شير و پنير

آشنايي با ويتامين B3 نياسين
هم مانند بقيه ويتامين هاي گروه ب جزو ويتامين هاي محلول در آي ميباشد.



اين ويتامين در ساختمان كوآنزيمهاي Nad وnadp نقش دارد و ميزان مورد نياز روزانه أن براي بالغين ٢٠-١۴ ميلي گرم در روز ميباشد.

كمبود اين ويتامين مي تواند منجر به پلاگر, زخم بر روي زبان, آمينواسيداوري و زوال شديد مغزي گردد.

ويتامين ب6 يا پيريدوكسين

آشنايي با پيريدوكسين مقادير بيش از حد نياز اين ويتامين محلول در آب تقريبا هشت ساعت پس از خوردن غذا دفع مي گردد.



اين ويتامين در جذب صحيحي پروتئين و چربي موثر است و در تبديل اسيدآمينه تريپتوفان به نياسين يا ويتامين ب٣ نقش مهمي ايفا مينمايد, حالت تهوع و دل بهم خوردگي را بهبود بخشيده و از بوجود آمدن برخي اختلالات پوستي و مغزي جلوگيري مي كند.

مخمر آبجو , سبوس گندم , جگر , قلوه ,دل , طالبي , كلم , شير , تخم مرغ و گوشت گوساله از منابع اين ويتامين مي باشند.

همچنين نگهداري مواد غذايي براي مدت طولاني , كنسرو كردن, بريان كردن گوشت, الكل و استروژن از جمله عوامل از بين برنده اين ماده مغذي اند.
ويتامين ب9
آشنایی با اسيد فوليك اسيد فوليك يك منبع انرژي غذايي است كه موجب ساخته شدن موادي در بدن مي شود .

اين ماده تقريباً بابيست آنزيم مختلف همكاري مي كند تا Dna ، يعني ماده اي كه حاوي رمز ژنتيكي بدن مي باشد ، ساخته شود وازطرفي وجود آن براي عملكرد طبيعي عصب نيز ضروري است .

همچنين به نظر مي رسد اسيد فوليك از طريق كاهش مقادير هوموسيستئين در بدن ، ماده شيميايي مخرب سرخرگها كه در خون افرادي كه گوشت مي خورند تجمع مي يابد ، مانع از بروز بيماري هاي قلبي و سكته مغزي مي شود.

به علاوه اسيد فوليك ممكن است به محافظت از بدن در برابر سرطانهاي ريه ، روده بزرگ و گردن رحم نيز كمك كند. در مطالعه اي كه در دانشگاه آلاباما در بيرمنگهام انجام شد ، دانشمندان دريافتند زناني كه سلول هاي گردن رحم آنها انباشته از فولات (شكل طبيعي اسيد فوليك )بود نسبت به زناني كه مقادير اندكي داشتند ، وقتي كه در معرض عوامل خطرساز متعددي همچون دود سيگار ، ويروس پاپيلوماي انساني ، قرصهاي ضدبارداري و به دنيا آوردن فرزند قرار گرفتند دو تا پنج مرتبه كمتر دچار ديس پلازي گردن رحم شدند.(ديس پلازي گردن رحم نوعي بيماري است كه در آن سلول هاي گردن رحم دچار رشد و نمو غير طبيعي مي شوند. اين حالت گاهي در بعضي از زنان تا حد سرطان پيشرفت مي كند.)

اسيد فوليك همچنين جنين را از نقايص مادرزادي تهديد كننده زندگي كه در مغز و نخاع روي مي دهد ، محافظت مي كند. متأسفانه ، پژوهشي كه توسط مارچ آف دايمس انجام شد نشان مي دهد نود درصد زنان در سن باروري از توصيه دولت فدرال به تمام زناني كه قادر به باروري هستند در مورد مصرف چهار درصد ميكروگرم اسيد فوليك در روز بي اطلاع بوده و تنها پانزده درصد از اين موضوع آگاهند . اين مقدار اسيد فوليك در مكمل هاي مولتي ويتامين / مينرال موجود است . با اين حال تنها 28 درصد از زنان مورد مطالعه روزانه يك مكمل حاوي اسيد فوليك مصرف مي كردند.

اسید فولیک

باعث افزایش دوقلوزایی میشود درست در زمانی که دولت انگلستان در حال تصمیم­گیری برای غنی­سازی آرد این کشور با اسید فولیک بود،


نتایج یک پژوهش که در شماره هفته گذشته نشریه انست به چاپ رسید نشان داد که چنین کاری می­تواند باعث افزایش آمار تولد دوقلو­هایی شود که با روش آی.وی.اف به دنیا می­آیند.

اسید فولیک یا ویتامین B9 یکی از مواد حیاتی و لازم برای تولد نوزادان سالم و جلوگیری از بروز نقایص کانال نخایی در جنین است و به همین دلیل به خانم­هایی که قصد باردار شدن دارند یا کمتر از 12 هفته از بارداری آنها می­گذرد، توصیه می­شود اسید فولیک مصرف کنند، مدتهاست دانشمندان دریافته­اند که کمبود اسید فولیک در دوران بارداری موجب تولد نوزادان کم وزن
می­شود، از آنجا که اغلب زنانی که در انگلستان باردار می­شوند از قبل برای این کار برنامه­ریزی نمی­کنند دولت این کشور در نظر داشت تا آرد را با اسید فولیک غنی­سازی کند. اما با وجود مفید بودن این ویتامین آن نیز مشکل ساز شناخته شده به طوری که محققان می­گویند اسید فولیک در زنانی که از راه آی.وی.اف برای بارداری اقدام می­کند، موجب دوقلوزایی می­شود.

آی.وی.اف یکی از روش­هایی است که به تازگی برای درمان ناباوری بسیار به کار گرفته می­شود، اما با وجود پیشرفت­های اخیر صورت گرفته در این روش، تنها یک بار از هر پنج­بار تلاش برای آی.وی.اف به باروری و تولد نوزاد زنده می­انجامد. به همین دلیل اغلب پزشکان برای افزایش احتمال موفقیت، بیش از یک جنین را در محیط باروری می­کارند.

پژوهشگران انگلیسی برای انجام این پژوهش 602 زن را که تحت گذراندن دوره آی.وی.اف برای بچه­دار شدن بودند مورد پیگیری قرار داده و ارتباط میزان اسید فولیک مصرفی آنها را با نتیجه درمان آی.وی.اف بررسی کردند.

نتایج تحقیقات نشان داد که پس از انتقال دو جنین، تولد دوقلو­ها با میزان بالای اسید فولیک در خون مادر و نیز سن کم او ارتباط دارد، اما مقدار زیاد واین ویتامین سبب افزایش شانس موفقیت بعد از آی.وی.اف نمی­شود.

این یافته ها با تجربه واقعی رخ داده در سال 1998 در آمریکا مطابقت دارد، زمانی که غنی­سازی آرد این کشور با اسید فولیک منجر به افزایش 11 تا 13 درصدی چند قلوزایی در زنانی شد که تحت درمان نازایی قرار داشتند، دکتر هاگارتی سرپرست این پژوهش می­گوید: « باید به زنان توصیه کنیم که در مصرف­ اسیدفولیک زیاده­روی نکنند».

نکته جالب دیگری که در این پژوهش به دست آمد این است که یکی از ژن­های انسانی که در سوخت­و­ساز اسید فولیک در بدن نقش دارد، با احتمال موفقیت آی.وی.اف نیز مرتبط است. نویسندگان این پژوهش معتقدند شاید بتوان روزی از اسرار اسید فولیک برای درمان ناباروری سود جست.
شنایی با بيوتين

ناخن هاي شما بدشكل هستند . آنها را كوتاه كرده ،‌سوهان زده و سپس توسط لاك روي آنها را پوشانيده ايد ؛ اما هنوز نازك ، شكننده و رقت انگيز به نظر مي رسند.



ناخن هاي شما هرگز در يك مجله مد نشان داده نمي شوند ، ولي وقتي با كسي دست مي دهيد يا حيوانات دست آموز مردم را نوازش مي كنيد ، نخستين چيزي است كه جلب توجه مي كند. براي حل اين مشكل چه مي خواهيد بكنيد؟

در اين مورد شماممكن است از برخي مردان وزناني كه در نيويورك به يك پزشك متخصص ناخن مراجعه
كرده اند ، توصيه اي بخواهيد. در يك بررسي كه توسط كالج پزشكان و جراحان دانشگاه كلمبيا در شهر نيويورك و بيمارستان دانشگاه توماس جفرسون در فيلادلفيا انجام شد ، اين افراد به طور متوسط دو ميلي گرم (دوهزار ميكروگرم ) در روز بيوتين مصرف مي كردند، بيوتين يك ويتامين B- كلمپلكس مي باشد كه جهت سوخت وساز چربي و پروتئين مصرفي لازم است.

بجز افرادي كه ناخنهاي شكننده دارند يا دچار عدم توانايي ژنتيكي براي جذب بيوتين مي باشند، ساير افراد واقعاً نبايد در مورد اين موضوع كه آيا بيوتين به مقدار كافي به بدنشان مي رسد يا نه نگراني داشته باشند. بيوتين يا از طريق مصرف تخم مرغ ، شير و غلات به بدن مي رسد يا آن كه بدن آنچه را نياز دارد خود مي سازد ،‌ بجز در مواردي كه نقص ژنتيكي اي وجود داشته باشد كه مسير بدن را براي استفاده از اين ماده تغيير مي دهد.

بيماران مبتلا به ديابت نوع ( غير وابسته به انسولين) ممكن است داستان ديگري داشته باشند. وقتي محققان ژاپني سطوح بيوتين و قند خون بيماران ديابتي را مطالعه كردند ، متوجه شدند كه هرچه قند خون فردي بالاتر باشد ، سطح خوني بيوتين وي پايين تر خواهد بود . آن ها همچنين متوجه شدند كه سطح بيوتين در بيماران ديابتي نسبت به افراد سالم كاملاً پايين تر است .

هيچ كس دليل اين امر را به دقت نم دانست ، اما محققان در صدد بر آمدند تا ببينند اگر سطح بيوتين در افراد ديابتي بالا رود چه روي خواهد داد . بدين منظور آنها به مدت يك ماه هر روز نه ميلي گرم (نه هزار ميكروگرم ) بيوتين به 18 نفر ديابتي تجويز كردند .

نتيجه ؟ پس از سي روز سطح قند خونشان به نصف سطح اوليه رسيد .

مقدار نياز روزانه : 300 ميكروگرم

منابع خوب غذايي : مخمر آبجو ، ذرت ، جو ، دانه سويا ، گردو ، بادام زميني ، شيره قند (ملاس) ، كلم برگ ، شير، ‌زرده تخم مرغ و غلات تقويت شده
آشنايي با ويتامين D

ويتامين D يك ويتامين محلول در چربي است. بدن انسان اين توانايي را دارد كه در مقابل نور خورشيد اين ويتامين را بسازد.



بديهي است وجود بخار زياد و همچنين هواي آلوده به سبب جلوگيري از تابش مستقيم و كافي نور خورشيد ميتواند موجب كاهش توليد اين ويتامين در داخل بدن گردد.

مقدار توصيه شده اين ويتامين ۰۰۴ واحد بين المللي(معادل ده ميكروگرم ) در روز ميباشد.

اين ويتامين موجب تسهيل در جذب و استفاده از فسفر و كلسيم و استحكام اسكلت بندي ميشود و كمبود آن در دوران كودكي منجر به راشي تيسم و در دوران بزرگسالم منجر به استئو مالاسي و هيپوكلسيمي و هيپوفسفاتمي مي گردد.

روغن ماهي , ساردين, شاه ماهي , ماهي آزاد, ماهي تون,شير و محصولات لبني از جمله منابع طبيعي اين ويتامين مي باشند
ضرورت مصرف کلسیم و ویتامین D


ضرورت توجه به كلسيم:

كلسيم يكي از عناصر ضروري مورد نياز بدن است كه بيشترين ميزان را در مقايسه با ساير عناصر در بدن دارا است.


بدن يك فرد بزرگسال حدود ۱۲۰۰ ميلي گرم كلسيم دارد؛ حدود ۹۹ درصد آن در اسكلت استخواني و ۱ درصد آن در مايعات بدن توزيع شده است كه هر دو شكل آن از نظر نقشي كه به عهده دارند بسيار حايز اهميت هستند.
تأمين نياز كلسيم بدن در افراد سالم علاوه بر موادغذايي مورد استفاده به شدت تحت تأثير عوامل جوي و موقعيت جغرافيايي است. به نظر مي رسد تأمين كلسيم در فصل زمستان از اين نظر مهم است كه اولاً تحت شرايط جوي، تابش مستقيم و شدت نور آفتاب كاهش مي يابد؛ ثانياً با توجه به سرماي فصل، ميــزان پوشش افراد كاملتر مي شود و از رسيدن نور آفتاب به پوست جلوگيري مي كند و ثالثاً به دليل كاهش تحرك و فعاليت ، ميزان دفع كلسيم افزايش مي يابد. رابعاً تنوع مواد غذايي در فصل زمستان در سبد كالايي خانوار نيز كاهش مي يابد. به همين دليل انتظار مي رود كه از ذخاير كلسيم موجود در بدن به تدريج با كاهش جذب كلسيم، در طول فصل زمستان كاسته شود و عوارض كمبود آن در اواخر فصل زمستان و يا در فصل بهار بروز نمايد.

نقش كلسيم:

بيشترين ميزان كلسيم در استخوانها قرار دارد بنابـــــراين نقش كلسيم در استخوان سازي بخصوص در سنين كودكي، نوجواني و بلوغ كاملاً اساسي است. استخوانها نه تنها به عنوان محافظ فيزيكي بدن به شمــــــار مي روند بلكه به عنوان ذخيره عظيمي از كلسيم نيز محســــوب مي شوند كه در شرايط كمبود در دورة كوتاه مــــدت ، مي توانند كلسيم مورد نياز ساير بافتها را تأمين نمايند.
ميزان كلسيم در ساير بافتها نيز اگر چه بسيار كم است، اما وجود آن در سلولها براي فعاليت و حيات سلولي و نهايتاً عملكرد بافتها كاملاً ضروري است . كلسيم در انتقال پيامها در بين و داخل سلولها و در رشد و تمايز سلولي نقش انكار ناپذيري دارد؛ بعلاوه كلسيم در انعقاد خون نيز مؤثر است.
به واسطه اهميت كلسيــم در بافت هـــــاي مختلف بدن ، مكانيسم هايي در بدن وجود دارند، كه غلظت كلسيم را در خــــــون ثابت نگه مي دارند. بنابراين در شرايط كمبود لبني كلسيم، ميزان كلسيم خون نمي تواند فاكتور مناسبي براي كمبود آن تلقي گردد و حتي در اوايل مراحل تغذيه اي بد و نامطلوب نيز ممكن است علايم باليني ناشي از كمبود كلسيم آشكار و واضح نباشد.


نقش ويتامين D :

ويتامين D از جمله موادي است كه در افزايش جذب كلسيم از كليه و خصوصاً روده نقش مؤثري دارد و در واقع بخش اعظمي از مكانيسمهاي جبراني كه قادر به جذب كلسيم غذاست در حضـــور ويتامين D انجــــــام مي گيرد. در حقيقت ويتامين D مانند يك هورمون عمل مي كند و رابطه مستقيمي ميان آن و جذب كلسيم از روده وجود دارد. از آنجايي كه منابع غذايي مورد استفاده ازنظر ويتامين D فقير هستند، لذا بخش اعظمي از ويتامين D مورد نياز بدن ما مي تواند از طريق پيش ساز اوليه آن و با استفاده از نور خورشيد در پوست بدن ساخته شود.
بنابـــــراين چنانكـــه ملاحظه مي شود ساخته شدن ويتامين D در ارتباط با ميزان و شدت رسيدن نور مستقيم خورشيد به پوست بدن است. بديهي است ميزان ساخته شدن ويتامين D با فرا رسيدن زمستان به علت كاهش شدت نور خورشيد از يك سو و از سوي ديگر در معرض قرار نگرفتن پوست بدن ، كاهش مي يابد و سبب بروز عوارض ناشي از كمبود ويتامين D و كلسيم مي گردد. اين عوارض حتي بـــــا افزايش ناخوشي هاي مكرر و بيماريهاي فصلي بخصوص در افراد دچار سؤتغذيه و همچنين كاهش فعاليت و تحرك، تشديد مي گردد. كه قطعاً در گروههاي در معرض خطر از جمله مادران شيرده و باردار، جوانان، نوجوانان و كودكان، ايجاد عوارض از حساسيت بالايي برخوردار است.


عوارض ناشي از كمبود كلسيم و ويتامين D :
از جمله علايم واضح قابل مشاهده در كمبود كلسيم و ويتامين D ، تغييراتي است كه در اسكلت استخواني و سيستم هاي ارتباطي سلولي ايجاد مي شود. راشيتيسم كودكان، استئومالاسي و يا نرم شدن استخوانها در بزرگسالان، تأخير رشد طولي و عرضي استخوانها، بسته نشدن و يا مستحكم نشدن غضروفها از جمله عوارض استخواني هستند كه نهايتاً منجر به تأخير رشد فيزيكي استخوانها مي گردد. بعلاوه استئوپروز و يا پوكي استخوانها كه غالباً در زنان مسن بوجـــود مي آيد نيز در ارتباط با مصرف منابع غذايي سرشار از كلسيم و ميزان فعاليت افراد در سنين جواني و پايين تر است.
پايين آمدن كلسيم در استخوانها نيز سبب اختلال در فعاليت سلولي مي شود، به طوري كه در اعصاب حركتي با افزايش تحريك پذيري، موجب بروز انقباضاتي به نام تتاني ( فلج شديد و دايم ) در دستها و پاها مي شود. به علاوه كاهش كلسيم در سلولهاي ديگر نيز سبب تأخير در رشد و تكامل و همچنين پايين آمدن توانايي بافتها مي گردد.
منابع غذايي و ميزان توصيه:

همچنان كه قبلاً گفته شد منابع غذايي با منشأ غير دريايي مورد استفاده ، منابع بسيار فقيري از ويتامين D هستند. با اين وجود لبنيات و ساير فرآورده هاي آن از جمله غني تــرين منابع كلسيم محسوب مي شوند. كلسيم در ساير موادغذايي از جمله غلات و حبوبات به ميزان قابل ملاحظه اي وجود دارد. اگر چه ميزان نياز در گروههاي سني و در شرايط مختلف متفاوت است اما به طور كلي ميزان توصيه شده در روز ۳-۲ ليوان شير و يا ماست و يا ساير فرآورده هاي آنهاست
بنابراين به نظر مي رسد با توجه به الگوي غذايي موجود در خانوارهاي ايراني، مصرف اين مقدار از موادغذايي حاوي كلسيم بخصوص در فصل زمستان و بهار الزامي باشد و گروههاي در معرض خطر در خانواده از حساسيت بالايي برخوردار باشند.
به طور كلي مي توان نتيجه گرفت كه:
۱ ـ با توجه به نقش كلسيم، تأمين آن براي تمام افراد خانواده مهم و ضروري است.
۲ ـ تأمين كلسيم مورد نياز از طريق موادغذايي در فصل زمستان و بهار اهميت بيشتري دارد.
۳ ـ تأمين كلسيم در گروه كودكان ، نوجوانان و زنان از طريق سبد كالايي خانوار از اهميت و اولويت بالايي برخوردار است.
۴ ـ تا حد امكان سعي گردد تحرك و فعاليت در فصل زمستا ن محدود نگردد. __________________



مطالب مشابه :


انواع ميوه ها و مزاج آن ها

طب سنتی و اسلامی - انواع ميوه ها و مزاج آن ها - ما همچنان که از مرگ می ترسیم برای مردن نوبت می




تغذیه و رژیم درمانی کاهش و افزایش وزن

ميوهاي تازه آدامس هاى بدون قند از طريق افزايش جريان بزاق در كاهش پوسيدگى موثر هستند.




فواید انار

ميوهاي است سرشار از ويتامين و به دقت کنید که آب انار بدون شکر و فاقد فروکتوز( نوعی قند)




گیاهان دارویی

ميوهاي است سرشار از شفاف ، نازک و بدون ترک ترنجبين و آب قند استفاده مى‌کنند




معرفی کامل ویتامین ها (همه چیز در باره ی ویتامین ها )

اگر بدون توجه به اختلالات وقتي محققان ژاپني سطوح بيوتين و قند خون بيماران ديابتي




هندوانه

ميوهاي آه از هند آمده يا ساقه آن ٣ تا ٥ متر، بدون آرك با که ميزان قند آن به حد اکثر




پوشش های خوراکی

مقالات تکنولوژی قند. مقالات تکنولوژی فيلم ها بدون بو، درخشنده، ترد وكمي شور هستند.




نياز بانوان به ورزش

در بانواني كه معتاد به مصرف نوشيدنيها هستند استفاده از چاي ميوهاي و قند خون و بدون غذا




برچسب :