سندرم مرگ ناگهانی نوزاد(SIDS)

سندرم مرگ ناگهانی نوزاد

گاهی اوقات در شرایطی خاص، مثل حالتی كه نوزادی نارس در معرض عوامل مذكور قرار بگیرد، احتمال مرگ ناگهانی نوزاد بیشتر می شود.

بر طبق آمار گزارش شده، سندرم SIDS ، نوزادان را بیشتر در سن زیر 6 ماه، به خصوص بین 2 تا 4 ماهگی به كام مرگ می كشاند. گرچه علت این سندرم هنوز به طور كامل روشن نشده، اما با رعایت بعضی نكات ایمنی می توان تا حد زیادی از بروز آن جلوگیری كرد.

توصیه های زیر برای كاهش عوامل خطرزا، به پدران و مادران تا حد زیادی كمك می كند:

- از خواباندن نوزاد روی شكم(به حالت دمر)، خودداری كرده و همواره او را به پشت(طاق باز) بخوابانید.

- برای خواباندن نوزاد، از تشك های طبی و استاندارد كه سطح صاف و محكمی دارند، استفاده كنید.

- در صورتی كه نوزاد را در كنار خود می خوابانید، فاصله خود را با او حفظ كرده تا در طول شب، از افتادن ناخودآگاه اعضای بدنتان روی او جلوگیری نمایید.

- وسایل نرم مثل اسباب بازی های شل، عروسك های پشم دار و پارچه ای و بالش های نرم و شل را كه ممكن است روی بینی و دهان نوزاد بیفتند و جلوی تنفس او را بگیرند، از اطراف نوزاد دور نگه دارید.

- دقت كنید پستانكی كه برای نوزاد استفاده می كنید، تمیز و خشك باشد.

- از نگه داشتن نوزاد در صندلی اتومبیل، ساك حمل و یا گهواره، به مدت زیاد خودداری كنید.

بر اساس اعلامیه جدید مؤسسه ملی سلامتی و رشد كودكان(NICHD)، احتمال بروز "سندرم مرگ ناگهانی نوزاد"، در فصل زمستان افزایش می یابد. علت این است كه هنگام سرما والدین برای گرم كردن نوزاد، از لباس های زیاد و پتوهای ضخیم استفاده كرده و اتاق نوزاد را بیش از حد گرم می كنند. در حالی كه یكی از عوامل ایجاد كننده خطر سندرم SIDS، گرمای بیش از حد محیط اطراف نوزاد می باشد. بنابراین، والدین باید دقت نمایند كه حتی در فصل زمستان، دمای اتاق كودك باید در حدی متعادل(حدود 26 درجه سانتیگراد) بوده كه یك فرد بزرگسال نیز در آن دما احساس راحتی و آرامش نماید. همچنین پتوی نوزاد باید سبك و با ضخامتی كم باشد و پدر و مادرها باید مواظب باشند كه پتو را فقط تا روی سینه نوزاد بالا بكشند و از افتادن آن روی بینی و دهان او جلوگیری كنند.

دكتر نسرين الهي‌مهر، متخصص كودكان در گفت‌وگو با‌ «جام‌جم» توضيح مي‌دهد: سندرم مرگ ناگهاني نوزاد به معناي مرگ شيرخواري است كه در سابقه‌ پزشكي‌اش هيچ علتي براي چنين موردي وجود نداشته باشد و در معاينات پس از فوت هم هيچ موردي براي اين واقعه يافت نشود. با توجه به اين مساله باز هم تقريباً مي‌توانيم بگوييم سندرم مرگ ناگهاني شايع‌ترين علت مرگ بعد از دوره نوزادي است. به طوري كه شامل 40 تا 50 درصد كل مرگ‌هاي بين يك ماه تا يك‌سالگي مي‌شود.

به گفته وي، امروزه به دليل آموزش‌هاي مناسب، اين آمار كاهش يافته است.

دكتر الهي‌مهر مي‌افزايد: نوزاد تا شش ماهگي بيشتر درگير اين مشكل مي‌شود و دو تا چهار ماهگي اوج بروز خطر مرگ ناگهاني كودك است. آمار نشان مي‌دهد احتمال بروز سندرم مرگ ناگهاني نوزادان در ميان پسران 30 تا 50 درصد بيشتر است.

عوامل خطر در دوران بارداري

با اين‌كه سندرم مرگ ناگهاني نوزاد دليل خاصي ندارد و هنوز به طور دقيق مشخص نيست چرا چنين اتفاقي براي نوزاد پيش مي‌آيد، اما مواردي وجود دارد كه احتمال بروز اين مشكل را افزايش مي‌دهد.

دكتر الهي‌مهر با اشاره به اين كه عواملي هم در دوران بارداري و هم بعد از تولد كودك وجود دارد كه احتمال روبه‌رو شدن با سندرم مرگ ناگهاني نوزادان را افزايش مي‌دهد، يادآور مي‌شود: سيگار كشيدن مادر در دوران بارداري، سوءتغذيه مادر و عدم توجه به مراقبت‌هاي كافي در اين دوران مي‌تواند احتمال بروز اين مشكل را افزايش دهد.

به گفته اين متخصص كودكان، وضعيت نامناسب اقتصادي و اجتماعي، سن كم مادر، عدم وجود و استفاده از آموزش‌هاي كافي و فاصله كم بين بارداري‌ها نيز از ديگر عللي است كه خطر مرگ ناگهاني نوزاد را بالا مي‌برد.

وي مي‌افزايد: اگر در دوره جنيني به هر دليل اكسيژن كافي به جنين نرسد يا كودك داخل رحم به ميزان كافي رشد نكند، احتمال بروز مشكل بيشتر مي‌شود. علاوه بر اين نارس بودن و وزن كم نوزاد نيز از ديگر علل اين موضوع است.

عوامل خطر پس از تولد

علاوه براين عوامل در دوران بارداري، بايد به نكاتي كه به شيرخوار مربوط است نيز دقت داشته باشيد تا احتمال بروز مشكل را به حداقل برسانيد.

دكتر الهي‌مهر با تاكيد بر اين كه وضعيت خوابيدن نوزاد يكي از مهم‌ترين مواردي است كه والدين بايد به آن دقت داشته باشند، توضيح مي‌دهد: از خواباندن نوزاد روي شكم و به پهلو خودداري كنيد، البته خيلي از افراد تصور مي‌كنند خواباندن نوزاد به پهلو مشكلي ايجاد نمي‌كند، ولي آمار نشان داده است كه اين مورد هم احتمال بروز اين مشكل را تا دو‌برابر بيشتر مي‌كند. خواباندن نوزاد با مادر تا سه ماهگي نيز اين خطر را افزايش مي‌دهد. نرم بودن بستر نوزاد و گرم كردن بيش از حد محيط و فضايي كه كودك در آن مي‌خوابد نيز از ديگر عواملي است كه براي جلوگيري از بروز اين مشكل، بايد از آن اجتناب كرد.

به گفته دكتر الهي‌مهر، بيماري‌هاي تبدار و تماس شيرخوار با دود سيگار هم احتمال روبه‌رو شدن با اين سندرم را افزايش مي‌دهد.

بيشتر مراقب شيرخواران باشيد

نكته نگران‌كننده اين است كه سندرم مرگ ناگهاني نوزاد درمان ندارد، چون بيماري يا ناراحتي‌اي نيست كه راهي براي درمان آن وجود داشته باشد بنابراين بايد با آموزش‌هاي لازم و استفاده از شيوه‌هاي خاص به مادر و كودك كمك كرد تا احتمال روبه‌رو شدن با اين مشكل كاهش يابد.

دكتر الهي‌مهر مي‌گويد: استفاده از پستانك قبل از خواب نوزاد براي پيشگيري از سندرم مرگ ناگهاني موثر است، چرا كه مكيدن پستانك باعث هوشياري شيرخوار مي‌شود.

آكادمي اطفال آمريكا استفاده از پستانك براي بچه‌هايي كه تغذيه با شير مادر را پذيرفته‌اند و اين عادت در آنها تثبيت شده است توصيه مي‌كند.

بايد به اين نكته هم توجه كرد كه اگر پستانك از دهان نوزاد خارج شد، بهتر است ديگر آن را وارد دهان او نكنيد. پدر و مادر بايد دقت كنند بچه‌هاي شيرخوار هنگام خوابيدن به حالت طاق‌باز (خوابيده به پشت) قرار گيرند مگر موارد خاصي مانند زبان بزرگ يا ريفلاكس شديد معده وجود داشته باشد كه طرز خوابيدن تغيير مي‌كند.

به گفته دكتر الهي‌مهر، خواباندن شيرخوار به پشت مي‌تواند بسياري از مشكلاتي را كه ممكن است تا 6 ماهگي ايجاد شود مانند گرفتگي بيني و عفونت گوش كاهش دهد.

وي مي‌افزايد: محيط اتاق نوزاد را زياد گرم نكنيد و او را خيلي نپوشانيد. همچنين نوزاد بايد در اتاق والدين، اما در رختخوابي جدا بخوابد و تشك او نيز نبايد خيلي نرم باشد.

همچنين اجسام‌ نرم مانند كوسن، بالش و اسباب‌بازي‌هاي نرم را از اطراف او دور كنيد.

به گفته اين پزشك متخصص براي كاهش خطر روبه‌رو شدن با اين مشكل، نوزادان به هيچ‌وجه نبايد در معرض دود سيگار قرار بگيرند.

با رعايت همين نكات ساده مي‌توان نوزاد را براحتي از خطراتي كه او را تهديد مي‌كند، دور كرد و احتمال بروز اين مشكل را به حداقل رساند.

منابع:

http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100858853048

http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/children/2008/4/3/64012.html


مطالب مشابه :


ليست ساك ني ني و ساك مادر

ليست ساك ني ني و ساك مادر 1- لباس خواب آستين بلند جلو دكمه دار 2- چند عدد شورت يكبار مصرف 3




لیست کا مل وسایل نوزاد

فروشگاه پوشاک وسیسمونی سحر - لیست کا مل وسایل نوزاد ساك حمل نوزاد. سرويس برس و




لوازم ضروري نوزاد براي شش هفته اول

در چند هفته اول كه نوزاد را به خانه مي آوريد چه چيزي لازم داريد؟ ما آنچه را كه كارشناسان




وسايل ولوازم ضروري ومورد نياز نوزاد-دانستنيها

ساك مخصوص حمل وسايل نوزاد ساك وسايل 1 عدد داراي جيب و زيپ هاي زياد، سبك




در چند هفته اول كه نوزاد را به خانه مي آوريد چه چيزي لازم داريد؟

ساك مخصوص حمل نوزاد . ساكهاي مخصوصي وجود دارند كه براي حمل نوزاد از بيمارستان تا منزل




سندرم مرگ ناگهانی نوزاد(SIDS)

روانشناسی - سندرم مرگ ناگهانی نوزاد(sids) - روانشناسی(مقالات,کتب و همچنین دست نوشته های شخصی)




حمام كردن نوزاد

پرستاران دانشگاه علوم پزشکی اراک بهمن87 - حمام كردن نوزاد - - ساك حمل شيرخوار را از زير




برچسب :