قله دماوند از جبهه غربی
سرزمینم ، سرزمینم ، خوش تر از جانِ عزیزم
نازنینم ، من ترا با نامِ ایران می شناسم
در پناهِ فَرِّ یزدان می شناسم ، من جنوبَت را به نامِ پارس و خلیج ات را به نامِ فارس
من ترا این گونه این سان می شناسم . ذرّه ذرّه، خاكِ خفته، در دلِ این نیل گون،
تُنبِ بزرگ، تُنبِ كوچك، ابوموسی ، تُربَتِ پاكِ جَبینَم ، می دَمَد در پهنه ی آغوشِ تنگستان،
دوباره این طنینم ، زنده باد این سرزمینم ، زنده باد ایران زمینم
زنده باد این جانِ جانان ، زنده باد ایران، ایران .
برنامه صعود به قله دماوند را از چند ماه پيش برنامه ريزي كرده بودم و با صعود به قلل مرتفع جهت آمادگي بدني و همينطور هم هوايي ديگه وقتش رسيده بود كه به اين قله پر عظمت صعود كنم .
همانطور كه ميدانيد در برنامه هاي صعود به قلل مرتفع روند هم هوايي يك روند حياتي براي ورزش كوهنوردي محسوب ميشود و اين روند بايستي بصورت تدريجي انجام گيرد .
در حقيقت براي كامل شدن اين روند نياز به هفته ها زمان مي باشد . لذا هر كوهنوردي بايستي با پيش برنامه هاي مناسب بدن خود را در شرايط ايده آل نگه دارد .
لازم به ذكر است كه كليه اتفاقاتي كه در روند هم هوايي رخ مي دهند در طول زمان برگشت پذيرند و به اين معني است كه در صورت بوجود آمدن وقفه در تمرين ها و فعاليت كوهنوردي بدن فرد ممكن است از حالت آمادگي خارج شود .
همانطور كه در گزارشات هفته هاي قبل خوانديد در چند هفته گذشته به قلل زيادي همچون علم كوه ، حوض دال دنا ، سيچاني ، چهل نابالغان ، ساكا و آتشكوه صعود كردم تا جهت صعود به قله دماوند با مشكلي روبرو نشوم .
روز پنجشنبه 26 مردادماه 1391 به اتفاق يكي از دوستان و همنوردان ، تهران را به سمت پلور ترك ميكنيم و در پلور وارد جاده اي در سمت چپ ميشويم كه مجسمه اي بزرگ از يك كوهنورد در ابتداي اين جاده خودنمايي ميكند .
پس از گذر از يك پل قديمي و طي حدود 2 كيلومتر مسافت از پلور به قرارگاه فدراسيون كوهنوردي مي رسيم كه ميتوانيد اتومبيل خود را با كمال اطمينان در اينجا پارك كنيد و سپس ميتوانيد براحتي يك وانت نيسان يا لندرور جهت مسيرهاي جنوبي و غربي قله دماوند كرايه كنيد .
دیدار با استاد مصطفی سلاحی نویسنده کتاب غارهای ایران در فدراسیون کوهنوردی
از قبل با نعمت و مصطفي لاريجاني جهت رفتن به سمت (چاك اسكندر) مسير غربي قله دماوند صحبت كرده ام و خيلي سريع يك تيم 4 نفره از شيراز هم به ما مي پيوندند و در ساعت 10 صبح به سمت سد لار حركت ميكنيم .
پس از 6 كيلومتر كه از فدراسيون كوهنوردي دور ميشويم وارد يك جاده خاكي در سمت راست ميشويم و پس از گذر از مناطق عشايري بنامهاي چال چال ، وازن ، ژول دره ، سرداغ در نهايت پس از 17 كيلومتر در ساعت 11:30 دقيقه به منطقه اي بنام چاك اسكندر مي رسيم .
کمپینگ در کنار پناهگاه سیمرغ
چاك اسكندر به ارتفاع 3400 متر ابتداي مسير كوهپيمايي به سمت پناهگاه سيمرغ و يال غربي قله دماوند ميباشد و گويا امسال اولين سالي است كه قاطر جهت حمل كوله هاي سنگين مهيا شده است .
پس از تحويل كوله هايمان از راننده لندرور خيلي سريع به سمت پناهگاه سيمرغ حركت ميكنيم . تصميم داريم هر 50 دقيقه ، 10 دقيقه استراحت كنيم و آب بنوشيم و اين قانون را تا قله ادامه دهيم .
در ابتدا مسير با شيب خيلي ملايم شروع مي شود و انگار در يك پارك حيات وحش در حال قدم زدن هستي ولي بعد از تقريبا" 2 ساعت به شيبهاي تندتري مي رسيم و با كوله هاي سنگيني كه داريم حركتمان كندتر ميشود .
محل استراحت در طبقه دوم پناهگاه سیمرغ
در ميانه راه ديگر ميتوانستيم پناهگاه سيمرغ را براحتي ببينيم و بالاتر از آن قله مقتدر و رويايي دماوند و در پايين دست هم درياچه و دشت لار و جاده هايي كه بصورت مارپيچ در همه جاي دشت وجود داشتند براحتي قابل رويت بودند .
در نهايت پس از 4 ساعت و 30 دقيقه تلاش بي وقفه به پناهگاه سيمرغ در ارتفاع 4211 متري مي رسيم و بلافاصله چادرمان را در يك منطقه مناسب برپا ميكنيم و پس از خوردن نهار به تماشاي طبيعت زيباي پيرامونمان و غروب زيباي خورشيد مي نشينيم.
روز جمعه ساعت 3:30 دقيقه بامداد از خواب بر مي خيزيم و با خوردن يك صبحانه و برداشتن يك كوله سبك كه بيشتر محتويات آن يك بطري1.5 ليتري آب ، 1 ليتر نوشابه كوكاكولا ، يك كنسرو آناناس ، مقداري تنقلات ، بيسكوبيت ، تعدادي شكلات ،6 متر طناب ، كلنگ و لباس گرم است در ساعت 4:30 دقيقه به سمت قله دماوند صعودمان را شروع ميكنيم .
هوا سرد است و باد چنان مي وزد كه ميتواني سرماي آن را تا مغز استخوانت حس كني ، با اينكه يك دستكش از نوع استرچ به دستانم است ولي جواب نمي دهد و انگشتانم تقريبا" بي حس شده و به خودم ناسزا مي گويم كه چرا دستكش هاي پر را با خودم نياورده ام .
مسير كاملا" پاكوب و مشخص است ولي با كمي شن اسكي بالا رفتن كمي مشكل مي باشد . پس از مدتي به يخچالهاي عظيمي مي رسيم كه ترجيح ميدهيم تا آنجايي كه ممكن است از آنها دوري كنيم .
البته شواهد اينطور بنظر مي رسد كه اگر همنوردان شما كاملا" مجهز به طناب و كلنگ باشند و دوره هاي يخ و برف را نيز گذرانده باشند بهتر است كه مسير يخچال طي شود .
کاسه قله دماوند
ولي از آنجايي كه همنورد من فاقد لوازم مناسب بود و دوره هاي لازم را نيز طي نكرده بود براي همين ترجيح مي دهيم به سمت صخره هاي سنگي پيش برويم تا از روي آنها به صعودمان ادامه دهيم .
يواش يواش طلوع خورشيد از سمت شرق بوقوع مي پيوندد و سايه قله دماوند بصورت يك مخروط سياه رنگ در پشت سر ما و بر روي دشت لار چنان خودنمايي مي كند كه ما مجبور ميشويم براي ديدن اين پديده زيبا هر چند دقيقه يكبار نگاهي به عقب بياندازيم .
در ارتفاع حدود 5000 متر و زماني كه به سمت غرب و در امتداد افق خوب توجه ميكنم ميتوانم كروي بودن كره زمين را كاملا" مشاهده كنيم . هوا نيز همچنان بيرحمانه سرد است و ما در آرزوي تابيدن نور خورشيد بر وجودمان هستيم تا از طريق آن دستان سردمان را گرم كنيم .
پناهگاه سیمرغ
صخره ها را يكي پس از ديگري با گامهاي استوار طي ميكنيم و آهسته آهسته و با قدمهاي كوچك مسير را ادامه مي دهيم تا شرايط هم هوايي نيز در بدنهاي ما شكل بگيرد .
در نهايت راس ساعت 12 ظهر به قله زيبا و فراموش نشدني دماوند گام برميداريم و باز اشك شوق بر ديده گانمان جاري ميشود و از اينكه براي بار سوم سعادت حضور بر روي بام ايران را پيدا كردم خداوند متعال را شكر ميكنم .
پس از 15 دقيقه عكاسي از مناطق اطراف قله ، دوباره به سمت پناهگاه سيمرغ روانه ميشويم . بايد يادمان باشد كه هميشه بيشتر اتفاقات كوهنوردي در برگشت رخ ميدهد و مخصوصا" در ارتفاعات بلند مسئله كوه گرفتگي يكي از عوامل ايجاد حادثه ميباشد .
كوه گرفتگي را بيشتر كوهنوردان ميشناسند . اين عارضه ، در اثر تحليل و نقصان فوق العاده قوا ايجاد ميشود و انسان را بدون توانايي و اراده ، با ميل شديد به خواب روبرو ميكند و بطور ناگهاني ايجاد مي شود و همين قدر كه شخص كوهنورد چند صد متري پايين بيايد ، عارضه از بين مي رود .
مسیر جبهه جنوبی و شلوغترین مسیر قله دماوند
در ساعت 16 به پناهگاه سيمرغ مي رسيم و با جمع و جور كردن چادر و كوله ها و كمي استراحت ساعت 17:30 دقيقه به سمت چاك اسكندر روانه ميشويم تا بتوانيم قبل از تاريكي هوا به آنجا برسيم .
از اينجا به بعد دوباره با كوله هايي سنگين حركت ميكنيم و در ساعت 19 به چاك اسكندر مي رسيم . خوشبختانه با ميني بوسي كه گروهي را به آنجا آورده صحبت ميكنيم تا ما را در به قرارگاه كوهنوردي پلور برساند .
نكات مهم :
· كرايه لندرور نفري حدود 20 هزار تومان مي باشد و وانت نيسان هم بستگي به نفرات گروه داره ولي معمولا" بين 100 تا 120 هزار تومان دريافت ميكنند .
· هزينه پاركينگ اتومبيل در قرارگاه كوهنوردي پلور شبي 3000 تومان ميباشد .
· شماره موبايل نعمت جهت كرايه لندرور 09369563046
· شماره موبايل مصطفي لاريجاني جهت كرايه نيسان 09123068011
· هزينه حمل هر كوله سنگين در چاك اسكندر با قاطر 20 هزار تومان مي باشد .
· در طول مسير به سمت چاك اسكندر وقتي به دو راهي ها ميرسيم مسيرهاي سمت راست را بايستي انتخاب كنيم .
· داشتن كلنگ در اين برنامه الزاميست .
مطالب مشابه :
قله دماوند از جبهه جنوبی
اي نام قشنگ تو دماوند هم قافيه گشته با خداوند. البرز به ناز رفته تا عرش اي ديو سپيد پاي دربند
قله دماوند از جبهه غربی
گروه دوچرخه سواران برنامه صعود به قله دماوند را از چند ماه پيش برنامه ريزي كرده بودم و
آدرس نمایندگی دوچرخه های مریدا، جاینت، ژیتان، فوجی و ویوا در تهران:
دوچـرخـه ی کـوهسـتان ؛ یک ترکیب موزون از : انسان ، کوهستان ، ماشین ، ورزش و همزیستی با طبیعت.
قله دماوند از جبهه شمال شمال شرقی
گروه دوچرخه سواران باران - قله دماوند از جبهه شمال شمال شرقی -
گروه کوهنوردی و دوچرخه سواری دماوند بابلسر
كوهنوردي ايراني Iranian mountaneering - گروه کوهنوردی و دوچرخه سواری دماوند بابلسر - آرشيو سايت ها و
آشنايي با قله دماوند
.:::من و دوچرخه::: . - آشنايي با قله دماوند - ((بیا تو ضرر نمی کنی))
قله دماوند
واقعا که کوه دماوند نمادی از استقامت است . گروه دوچرخه سواري و طبيعت گردي آنادا - همدان ;
آشنایی با دوچرخه سواری کوهستان
دوچرخه سواران تبریز - آشنایی با دوچرخه سواری کوهستان - دوچرخه سواران تبریز (طاهرخانی ومقدم
ریکاوری با دوچرخه سواری بعد از بازگشت از قله دماوند در مسیر تبریز - صوفیان_ 22 / 03 /93
تیم یوز ایرانی بعد از بازگشت از قله دماوند در 22 خرداد ماه 93 تمرین دوچرخه سواری خود را با جدیت
دوچرخه ی کوهستان
دوچرخه های و علی اکبر ژاله آغاز، که حاصل این تلاشها منجربه نخستین صعود به قله دماوند
برچسب :
دوچرخه دماوند