جاذبه های استان گیلان

دیدنی های طبیعی و تاریخی و فرهنگی

استان گیلان

 

 

قبل از مهاجرت اقوام آريايي به ايران، صفحات شمالي ايران يعني نواحي جنوب درياي مازندران، مسکن اقوامي مانند کادوسيان، آماردها، کاسپيان و تپوري ها و ... بود. استرابن که در40ق. م تا40 ميلادي مي زيست اقوام گلامي، کادوس، ماردي و بعضي قبايل گرگاني را ساکنان نواحي شمال کوه پراخواتراس (البرز) دانسته است.
در گذر زمان اعراب کادوسيان را طيلسان خواندند. بعدها اين نام نيز تغيير يافت و امروزه آنها را تالش يا تالشان مي نامند.

در اوستا بارها از ناحيه گيلان به عنوان "ورن" يا ورن چهارگوش" نام برده شده است. در فرگرد اول، ونديداد گيلان را محل تولد فريدون دانسته و آمده است: "چهار دهمين کشوري که من (اهورا) بيافريدم ورن چهارم گوشه باشد در آنجايي که فريدون کشنده اژي دهاک تولد يافت".

تاريخ گيلان با تكيه بر پاره اي اشاره ها و كاوش هاي باستان شناختي به دورة پيش از آخرين يخبندان (بين 50 تا 150 هزار سال پيش) مي‌رسد.

 با مهاجرت آريايي ها و ديگر اقوام به اين سرزمين، از آميزش مهاجران و ساكنان بومي منطقه، قوم هاي جديدي پديد آمـدند كه در اين ميان دو قوم گيل و ديلم اكثريت داشتند. از همان آغاز، فرمانروايان اين قوم ازآزادي كامل برخوردار بوده اند و هيچ گاه در برابر بيگانگان و يا در مقابل حكمان ديگر، تسليم نشده اند و حتي به اطاعت دولت ماد در نيامده‌اند

 

1392.jpg

 

در قـرن ششم پيـش از ميلاد،‌ گيلانيان با كوروش هخامنشي متحد شدند و دولت ماد را سرنگون كردند. در زمان ساسانيان، گيلان استقلال خود را از دسـت داد و اردشير بابكان به ياري ارتشي مركب از 300 هزار مرد جنگي و نزديك به 10 هزار سواره گيلان را تسخير كرد.
پس از پيروزي عرب هاي مسلمان بر ايرانيان،‌ گيلان به مأمن علويان تبديل شد. در حدود سال 290 هجري قمري، مردم گيلان و ديلم كم كم به مذهب علويان روي آوردند و در گسترش آن نيز كوشش بسيار كردند.

 

 


 

سلسلة ديلميان در دوران فرمانروايي خود به بغداد لشگر كشيدند و خليفة عباسي را شكست دادند. مغولان در زمان اولجايتو موفق شدند براي مدت كوتاهي اين سرزمين را تصرف كنند. گيلانيان در به قدرت رسيدن صفويان نقش مهمي را ايفا كردند.
در زمان سلطنت شاه عباس اول ،‌ گيلان استقلال خود را از دست داد. در سال 1071 هجري قمري، قواي روسيه به دستور پتر كبير به گيلان حمله برد و رشت را تا سال 1145 هجري قمري در اشغال خود نگه داشت.

گيلك ها در پيروزي انقلاب مشروطيت نيز سهمي عمده داشتند. آنها در سال 1287 هجري قمري تهران را فتح كردند. نقش مردم گيلان در نهضت ميرزا كوچك خان جنگلي نيز از نمونه هاي درخشان تاريخ اين سرزمين است.

 

 

 

جاذبه های  تاریخی و فرهنگی

 

آرامگاه استاد محمد معین دکتر محمد معین فرزند ابوالقاسم و نوه ی معین العلماء در سال 1293 شمسی در شهر رشت متولد شد. وی در سال 1313 ش با اخذ درجه لیسانس از دانشسرای عالی فارغ التحصیل شد و سپس دوره دکتری ادبیات را به اتمام رساند.

آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی "سلیمانداراب" مدفن میرزا کوچک خان جنگلی است. باز سازی آرامگاه این مبارز گیلان و ایران در سال 1360 ش مطرح شد

مسجد صفی این مسجد كه به نام های دیگری چون "مسجد سفید" یا "مسجد شهیدیه" نیز نامیده شده، محلی است كه شاه اسماعیل به هنگام فرار به گیلان در زمان كودكی مدتی، در جوار آن اقامت داشت.

مسجد گلشن این مسجد در محله ی راه پشته، در غرب رودخانه لنگرود قرار دارد و در دوران قاجاریه ساخته شده است. ازاره ی دیوارهای شبستان، كاشی آبی رنگ منقوش به نقوش گیاهی و هندسی است.

مسجد انزلی محله این مسجد در شمال غربی پل خشتی، نزدیك رودخانه لنگرود قرار دارد و در زمان قاجار شكل گرفته است. سیاحان متعددی در زمان قاجار از این مسجد نام برده اند.

اسپی مزگت ( مسجد سفید) مسجد سفید كه در گویش تالشی به اسپی مزگت مشهور است، در كنار رودخانه « دینا چال » در میان جنگل های انبوه و در بین راه مواصلاتی انزلی به هشتپر ( تالش ) جای گرفته است. بعضی آن را « آق مسجد» و نیز « مسجدعبداللهی» می نامند.

بقعه شیخ زاهد گیلانی
این بقعه در قریه "شیخانور" یا "شیخانه بر" در سه كیلومتری شرق لاهیجان، در دامنه كوه و در میان مزارع سرسبز چای واقع شده است و مدفن شیخ زاهد "تاج الدین ابراهیم گیلانی" از معاریف و دراویش بزرگ و اساتید شیخ صفی الدین اردبیلی است.

کاخ اختصاصی قلعۀ رودخان شفت
این قلعۀ مهم تاریخی مدت ها تخت گاه و مرکز فرمان روایان گیلان بوده است و در ناحیه کوهستانی بخش علیای رود رودخان و در 16 کیلومتری جنوب شرقی فومن قرار دارد. قلعۀ رودخان، دژی محکم و بزرگ است که بیش از پنج هکتار وسعت دارد.

عمارت شهرداری ؛ عمارت شهرداری انزلی که نمونه ای از معماری دورۀ پهلوی در گیلان است، در قسمت بالای پارک بلوار واقع شده و مشابه دیگر بناهای دورۀ پهلوی است که برای فرمانداری ها و شهرداری ها ساخته شده اند.

عمارت كلاه فرنگی ؛ این عمارت كه در میان پارك شهر رشت ( باغ محتشم ) جای گرفته ، از بناهای زیبای شهر رشت به شمار می آید.

 

 قلعه رودخان:رودخان نام قلعه ای است متعلق به دوره سلجوقیه که بر فراز ارتفاعات جنگلی شهرستان فومن در روستای رودخان بنا شده است.رطوبت بیش از حد هوا باعث رویش گیاه در لابه لای دیوارهای قلعه و پوسیدگی آنها شده، اما با این حال در مقایسه با قلعه های دیگر، رودخان سالم مانده است.
قلعه عظیم و شگفت انگیر رودخان در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی فومن که در حوزه جغرافیایی این شهرستان قرار دارد در قله کوهی در دل جنگل آرمیده است.

از روستای قلعه رودخان تا قلعه رودخان طبیعت بسیار زیبا و چشم اندازهای زیادی وجود دارد که توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
در مسیر صعود به قلعه درختانی با قدمت طولانی به سمت آسمان قد علم کرده و نور از لابه لای شاخه های این درختان به پایین می ریزد.

تی تی کاروان سرا
در کنارۀ راست رودخانۀ نسیم رود در مسیر راه لاهیجان به دیلمان، یک کاروان سرای قدیمی که از سنگ های رودخانه و آجر و گچ ساخته شده است، به چشم می خورد که به دورۀ صفوی تعلق دارد. بانی کاروان سرا، "تی تی خانم" عمۀ یکی از شاهان صفوی است.

موزه میراث روستایی گیلان
موزه میراث روستایی گیلان اولین اکو موزه ای است که در رابطه با معرفی تاریخچه و نوع فرهنگ و زندگی مردم در فضای باز ایجاد شده است . در این موزه معیشت، کار، مسکن، صنایع دستی و انواع فضاهایی که در یک حوزه خانوادگی وجود دارد بازسازی و به نمایش در آمده است.

 

 

 

بندر انزلی :

1- دریا و منطقه ساحلی: به لحاظ این که شهرستان بندرانزلی در نوار ساحلی استقرار دارد وجود هتل ها پارکها ، مهمانپذیرها و وجود تپه های ماسه ای اهمیت و زیبایی شهرستان را مضاعف نموده است.

2- تالاب انزلی همراه با پرندگان دریایی و نیلوفران آبی و بسیاری از جزایر بزرگ و کوچک
3- - بازار هفتگی شنبه بازار
4- تالاب بندرانزلی: گفتنی است که بیش از یک سوم مساحت شهرستان را محیط تالاب در بر گرفته که به وسیله 5 آبراه (روگاهء) به اسکله بندرانزلی و از آن جا به دریای خزر متصل می شود.

جاذبه های طبیعی :

 

 

 

چشمه آب معدنی ماسوله ؛ در ابتدای ورودی شهر تاریخی ماسوله در كنار پارك شهر قرار دارد.

تالاب امیر کلایه (شیخ علی کل) ؛ تالاب امیر کلایه که در گذشته آن را "شاله کل" هم می نامیدند، در بخش "شیرجو پشت" در شمال لاهیجان و در 28 کیلومتری شمال غربی لنگرود، در نزدیکی جادۀ بندر کیاشهر (حسن کیاده) به لنگرود قرار دارد.

تالاب استیل ؛ " تالاب زيباي استيل" يکي از جاذبه‌هاي طبيعي شناخته شده و مهم شهر آستارا به شمار مي‌رود، اين تالاب در 7 کيلومتري شهر آستارا در حاشيه جاده لوندويل به آستارا قرار دارد.

ییلاق های دیلمان و اسپیلی ؛ ییلاق های این ناحیه ، هم از نظر چشم انداز و هم از نظر آثار تاریخی و فرهنگی دارای اهمیت بسیار است.
ییلاق های نواحی رودبار ؛ این ییلاق ها را می توان به دو قسمت تقسیم كرد: نخست ییلاق های واقع در شرق سفیدرود كه عمدتاً در عمارلو، توتكابن و پره سر قرار دارند.

ییلاق های تالش و آستارا ؛ ماسوله جنوبی ترین ییلاق تالش است و پس از آن ییلاق های ماسال و شاندرمن قرار دارند. ییلاق « تالش دولاب »، ییلاق « مریان»، ییلاق « سوباتان » در این منطقه ، از این زمره اند. شهر آستارا، از طریق گردنه حیران به نواحی ییلاقی آستارا مربوط می شود.

نواحی ییلاقی جواهر دشت ؛ در ارتفاعات شرق گیلان قرار دارد و ییلاق نواحی چابکسر و واجارگاه و رحیم آباد به شمر می روند.

ماسوله در ضلع شرقی یكی از رشته كوههای تالش قرار دارد. این محل كه به سبب نوع معماری خانه هایش شهرتی جهانی یافته است، در شیب كوه واقع شده و نمای خانه های پله ای آن در دامنه سرسبز و سر برافراشته كوه ها و رودخانه ی خروشان "ماسوله رودخان" كه از خط القعر دره می گذرد، از دل انگیزترین و دیدنی ترین مناظر گیلان و ایران است.

معماري ماسوله، مهمترين جاذبه توريستي اين شهر است. ابنيه اين شهر در دامنه اي با شيب تند و نسبتاً عمودي و در مقابل قلعه عظيم و صخره اي شاه معلم بنا شده است. خانه ها به طور ماهرانه اي به صورت پلکاني بنا شده اند و بيشتر دو طبقه هستند. سقف يک خانه، حياط خانه ديگري است که اين سبک خانه سازي، سبک معماري در روستاهاي ايران در دوران ساساني است.

 

 

 

مجموعهبازار ماسوله :

از جمله جاذبه هاي اصلي گردشگري ماسوله، بازار آن است كه در چهار طبقه بنا شده است. اين مجموعه كه نمادي از كهن ترين فعاليت شهر است پر مراجعه تربن جاذبه شهر به شمار مي آيد.

کیاشهر ؛ همواره مردابی زیبا در دامان نیزارها خفته است و پوشش گیاهی دل انگیز دارد. این منطقه، یکی از زیباترین فضاهای روستایی استان است.

آبشار لاتون آستارا آبشار لاتون که از بزرگترین آبشار های طبیعی ایران به شمار می رود در 15 کیلومتری جنوب آستارا قرار گرفته است . از لندویل یک راه فرعی آسفالته به طرف روستای کوته کومه وجود دارد که حدود یک ربع زمان می برد و بعد از آن هم حدود چهار ساعت پیاده روی و کوهنوردی تا خود آبشار می باشد ، هوای منطقه تقریبا گرم و شرجی بوده و بهتر است در اوایل بهار یا اواخر زمستان این مسیر پیموده شود. ارتفاع آن به بیش از 100متر می رسد و در فاصله ای حدود 5 کیلومتر از آبگرم کوته کومه واقع شده است . امروزه در مسیر آن استراحت گاه هایی برای توریست ها و کوهنوردان ایجاد نموده اند که به ارائه خدمات به این عزیزان مشغول می باشد.
 

موسیقی :استان گيلان يکي از غني ترين گنجينه هاي فرهنگ موسيقي را داراست. دکتر اميراشرف آريانپور در کتاب گيلان مي نويسد: اين گنجينه غني فرهنگ موسيقي، برخلاف بسياري از مناطق ايران از وحدت سبک برخوردار نيست.

به اين معنا که نقاط مختلف گيلان چه از نظر تنوع آوازها و چه از لحاظ خصوصيات ملودي و ريتم از سبک هاي متفاوتي برخوردارند و اين تفاوت سبک به خصوص بين موسيقي مردم تالش با موسيقي محلي مناطق ديلمان و اسپيلي و ساير نواحي گيلان به چشم مي خورد.

به طور کلي مردم تالش سه نوع آهنگ دارند: قديم دستان، تالش دستان و تازه دستان. آهنگ هاي گيلان به ويژه در سياهکل و ديلمان از طبيعت الهام گرفته اند و غالباً به صورت بکر و دست نخورده باقي مانده اند.

غذا ها و شیرینی های محلی

آب و هوا و اقلیم مساعد و خاک مرغوب گیلان آمادگی پرورش انواع مواد طبیعی را دارا می باشد. حسن سلیقه بانوان گیلانی و وجود مواد اولیه طبیعی و با کبفیت باعث طبخ خوراکیهای لذیذ و

خوش رنگ شده است.

ماسوله نیز از این مقوله مستثنی نیست، غذاهای محلی ای چون شامی ماسوله ( شامل: گوشت گوساله، پیاز، تخم مرغ، ادویجات و گوجه ) ، خورش سیر و شوید ( شامل : گوشت راسته

بدون استخوان، سیر، باقالای تازه، روغن، تخم مرغ، نمک و فلفل و زرد چوبه )،نَهَه قورمه، قیسی پوئِنِه، خِنِش کوکو و بَزه گیر از جمله غذاهای خاص این شهر تاریخی می باشد.

در ماسوله نیز انواع شیرینی جات محلی طبخ می شود همچون اَگَردَه یا اگردَک (شیرینی مختص ماسوله که از مواد مقوی و طبیعی تهیه می شود) ، حلوای کنجدی، حلوا برنجی، عسل حلوا،

کاکا، خَرکاره دَریج (نوعی کیک که در ماهیتابه تهیه می شود، خرکاره = ماهیتابه)، چکره که به همراه صنایع دستی می تواند سوغات مناسبی برای ماسوله محسوب شود

 

زبان و گویش :


گیلکی: این زبان از زبان های ایرانی است که مردم گیلان و دیلمستان بدان سخن می گویند. گیلکی به چند شاخه تقسیم می شود و در جهات شرق و جنوب نیز با یکدیگر اندکی اختلاف دارند.

تالشی: این زبان از زبان های ایرانی است که هم چنان در بخش هایی از ایران، زنده است. گویش ماسالی زبان تالش با گویش مناطق کوهستانی آن در شفت اندکی تفاوت دارد.

دیلمی: از زبان های مهم دیگر این استان، زبان دیلمی است که با زبان گیلکی تفاوت های اساسی دارد.

سوغات :از معروف ترین سوغات گیلان کلوچه و زیتون می باشد. البته صنایع دستی این استان نیز مورد علاقه گردشگران می باشد که به عنوان سوغات از آن استفاده می کنند.



 


مطالب مشابه :


رزرو اینترنتی فرهنگیان در خانه معلم استانهای سراسر کشور

خانه معلم - رزرو اینترنتی فرهنگیان در خانه قزوین- شیراز-لاهیجان-نیشابور-انزلی-قم-نجف




آدرس و شماره تماس ستاد اسکان فرهنگیان شهرستانهای استان گیلان

ابتدای ورودی رشت به لاهیجان میدان معلم کومله خانه معلم:




خانه معلم رشت وشهرهای گیلان

خانه معلم رشت وشهرهای گیلان . شهرستان: آدرس: تلفن تماس: لاهیجان: ابتدای ورودی رشت به لاهیجان




نشانی خانه های معلم و مراکز اسکان

مرکز ملی رزرواسیون اماکن اقامتی کشور :: رزرو خانه معلم لاهیجان لطفا:




نشانی خانه های معلم و مراکز اسکان

خانه معلم شهر توریستی گرماب(غار کتله خور زیباترین غار خشکی جهان دریان شهر واقع لاهیجان




سفری بهاری به یکی از زیباترین نقاط گردشگری و دیدنی ایران سمیرم ، یاسوج ، کازرون و شیراز

موضوعات عمومی -گیلان،لاهیجان خانه معلم یاسوج جا دو اطاق رو رزرو کردیم و




نحوه محاسبه گازبهای مصرفی در ۳۶۳ شهر ایران مطابق با پنج اقلیم آب و هوایی.

( یک معلم ) آستانه اشرفیه املش-رضوانشهر-صومعه سرا-لنگرود-لاهیجان: خانه معلم




جاذبه های استان گیلان

در کنارۀ راست رودخانۀ نسیم رود در مسیر راه لاهیجان خانه هایش شهرتی معلم بنا شده است




تشکر ۲۰۲ نماینده از اقدام شورای نگهبان در احراز صلاحیت ها +اسامی

( یک معلم ) سیستم جامع رزرو تور آدرس و شماره تلفن خانه معلم های سراسر




برچسب :