معرفی رشته اویونیک هواپیما


به منظور توسعه ی صنعت هوانوردی کشور و قطع وابستگی صنعت حمل و نقل هوایی با آموزش فنون هوایی به افراد واجد الشرایط می توان گام های بلندی برداشت.وجود متخصصین متبحر در این صتعت یکی از ابزار رسیدن به این هدف می باشد،لذا تربیت نیروی انسانی متعهد و متخصص می تواند راهگشای صنعت حمل و نقل هوایی کشور باشد..یکی از شاخه های صنعت  حمل و نقل هوایی ، رشته ی اویونیک هواپیما است که برای اولین بار در کشور به منظور تربیت نیروی متخصص برای شرکت های هواپیمایی دولتی و خصوصی از ضروریات می باشد.
رشد جمعییت و اقتصاد در کشور موجب رونق صنعت حمل و نقل هوایی و استقبال مردم از هواپیما به عنوان یک وسیله ی سریع مسافرت و حمل و نقل هوایی گردید،به نحوی که شرکت های هواپیمایی موجود جوابگوی جابجایی مسافران نبودند،برای رفع این مشکل دولت و بخش خصوصی اقدام به تاسیس شرکت های هواپیمایی جدید نمودند،از طرفی با عنایت به تصویب  قانون خرید هواپیما توسط بخش خصوصی و راه اندازی مراکز طراحی و ساخت هواپیما در داخل کشور،اهمییت و ضرورت تربیت نیروی متخصص در تمام شاخه ها از جمله تعمیر و نگهداری هواپیما(اویونیک) بیش از پیش الزام آور می گردد،تربیت متخصصینی که قادر به تطبیق توانایی های خویش با صنعت هواپیمایی بوده و همواره با به روز نگه داشتن اطلاعات فنی خود ،مشکلات این صنعت را مرتفع سازد.پس از این مقدمه حال به توضیح مختصری راجع به رشته ی اویونیک می پردازیم
در واقع واژه ی  اويونيك ترکیبی از  ابتدا و انتهای دو واژه ی AVIation و electrONIC  می باشد، و الكترونيك هواپيمايي به معناي تخصصي آن است؛ يعني متخصص اين رشته، اطلاعات لازم را در زمينه دوره‌هاي ILS، VOR، DME و دوره‌هاي تخصصي ديگر به دست مي‌آورد. براي مثال تعمير و نگهداري سيستم  ILS  كه كمك مي‌كند تا هواپيما، مسير باند را تشخيص داده و بر روي آن بنشيند، در رشته تخصصي اويونيك هواپيما آموزش داده مي‌شود.
گفتني است كه دانشجويان رشته اويونيك هواپيما، پس از فارغ‌التحصيلي، براساس مقررات آموزشي دانشكده‌ هواپيمايي كشوري، براي شركت در آزمون و اخذ مدرك بين‌المللي الكترونيك هواپيما (B2)، به استاندارد پرواز سازمان هواپيمايي كشوري معرفي مي‌شوند.
مجموعه کاردان الکترونیک هواپیمایی یکی از مجموعه های آموزش عالی در دانشکده هواپیمایی کشوری می باشد که هدف آن تربیت افراد کاردان در زمینه های الکترونیک، مخابرات، کمک ناوبری و ... بوده و در تدوین برنامه درسی رعایت موارد زیر در نظر گرفته شده است:  الف- رعایت دستورالعملها و مقررات سازمانها بین المللی هواپیمایی کشوری)ایکائو(در امور هوانوردی.  ب- برنامه های آموزشی گروه فنی مهندسی (کمیته تخصصی برق) شورای عالی برنامه ریزی وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری.  ج- تجربیات کشورهای پیشرفته در صنعت هواپیمایی.  د- نیاز سازمان هواپیمایی کشوری. 
طول دوره و شکل نظام:  طول دوره مجموعه کاردانی الکترونیک هواپیمایی 5/2 سال است و برنامه درسی آن 5 ترم ارائه می شود و طول هر ترم برابر 17 هفته معادل یک و نیم سال تحصیلی است. ساعت تدریس هر واحد نظری 17 ساعت و هر واحد عملی 34 ساعت و هر واحد کارگاهی 51 ساعت است.
 
توانايي‌هاي لازم برای ورود به رشته اویونیک: در صنعت هواپيمايي، توانمندي در دروس رياضي و فيزيك بسيار مهم است و علاوه بر این کسانی که وارد رشته های هوانوردی می شوند باید از تسلط بالای زبان انگلیسی برخوردار باشند چراکه اکثر دروس این رشته ها به زبان انگلیسی و از کتب اورجینال جپسن تدریس می شوند.. همچنين دانشجويان بايد با علاقه و پشتكار بسيار، در اين صنعت فعاليت كنند؛ يعني نبايد واحدهاي آزمايشگاهي و كلاس‌هاي درس را باري به هر جهت پشت‌سر بگذارند و هدفشان گرفتن مدرك كارداني يا كارشناسي باشد. بلكه لازم است با انگيزه و هدف، سركلاس درس حضور داشته باشند تا بتوانند در آينده از تحصيل خود، در سازمان هواپيمايي كشور ياري بگيرند.
سازمان هواپيمايي كشوري ايران نيز براي تأمين نيروي ماهر و توانمند در تخصص‌هاي مورد نياز، هر ساله تعدادي دانشجو در رشته‌هاي تعمير و نگهداري هواپيما، الكترونيك هواپيمايي، اويونيك هواپيما و مخابرات هواپيمايي جذب مي‌كند كه تعداد قابل توجهي از اين دانشجويان، به‌ويژه در رشته‌هاي مراقبت پرواز، الكترونيك هواپيمايي، اويونيك هواپيما و مخابرات هواپيمايي، در صورت داشتن توانايي و دانش لازم، جذب سازمان هواپيمايي كشوري و شرکت های خصوصی مانند ماهان ایر،ایرتور،کیش ایر،کاسپین،نفت ایر،معراج،زاگرس،تابان و ... مي‌شوند. دانشجویان فارغ التحصیل رشته های هوانوردی می توانند دوره ی خدمت سربازی خود را به صورت امریه و یا دوره های ضمن خدمت در سازمان هواپیمایی کشوری و یا درورهای تعهدی  شش ساله در وزارت دفاع(صها،پنها،قدس،هسا و ...) با حقوق و مزایایی همچون دیگر  کارمندان بگذرانند.
دروس کاردانی الکترونیک هواپیما
 
ردیف
نام درس
1
اصول فرستنده وگیرنده و آزمایشگاه
2
الکترونیک صنعتی
3
الکترونیک 1 و آزمایشگاه
4
الکترونیک 2 و آزمایشگاه
5
الکتریک و الکترونیک هواپیما
6
اندازه گیری الکتریکی
7
برنامه نویسی کامپیوتر 1
8
پروژه
9
تاسیسات و تجهیزات الکتریکی و کارگاه
10
تلفن و مراکز تلفنی
11
دستگاههای کمک ناوبری وآزمایشگاه
12
رسم فنی الکترونیک
13
ریاضی عمومی 1
14
ریاضیات کاربردی
15
زبان انگلیسی فنی 1
16
سیستمهای مخابرات هواپیمایی
17
فیزیک الکترونیک
18
فیزیک الکتریسیته و مغناطیس
19
فیزیک مکانیک
20
قوانین رادیویی
21
ماشینهای الکتریکی و آزمایشگاه
22
مدارهای الکتریکی 1 و آزمایشگاه
23
مدارهای الکتریکی 2 و آزمایشگاه
24
مدارهای منطقی و آزمایشگاه
25
کارآموزی
از تاریخ 21/2/91 طبق جلسه ی شورای برنامه ریزی  آموزشی و درسی دروس زیر با عنوان کاردان فنی اویونیک  جایگزین  دروس کاردانی اویونیک هواپیما شده است.
دروس کاردان فنی اویونیک هواپیما
زبان انگلیسی 1-2-3،عوامل انسانی،مقررات هوانوردی،مبانی الکتریک،مبانی الکترونیک، ایمنی هواپیما و محیط های وابسته،نقشه کشی مهندسی دیاگرام ها و استاندارد ها،خدمات زمینی هواپیما و انبارش،ابزار و تجهیزات کارگاهی اویونیکی،لحیم کاری قطعات الکترونیکی،مواد و سخت افزار هواپیما،اصول آئرودینامیک،تکنیک های تعمیر و بازرسی هواپیما،روش های اجرایی تعمیر و نگهداری هواپیما،تکنیک های دیجیتال و سیستم های آلات دقیق ،آئرودینامیک هواپیما و هلی کوپتر ،ساختمان و سیستم های کنترل فرامین هواپیما،الکتریک هواپیما،سیستم های مکانیکی هواپیما،اصول جلو برنده ها،سیستم های کنترل پرواز خودکار،سیستم های ارتباطی و مایکرویوو هواپیما،سیستم های ناوبری و رادار هواپیما،آلات دقیق هواپیما،سیستم های الکتریکی هواپیما،سیستم های سیم کسی الکتریکی هواپیما(EWIS)،کاربرد فناوری های نوین در هواپیما و نهایتا حودو 500 ساعت کارورزی
پس از پایان دوره ی کاردانی فرد با شرکت در آزمون کاردانی به کارشناسی ناپیوسته که در مرداد ماه هر سال برگزار می شود می تواند وارد دوره ی کارشناسی شود،اضافه می کنم که این رشته کارشناسی پیوسته ندارد و دوره ی کارشناسی ارشد آن نیز به تازگی توسط دانشگاه صنعتی اصفهان با عنوان معماری اویونیک با ظرفیت 6 نفر در سال پذیرش دانشجو دارد.
دروس کارشناسی اویونیک:
دروس عمومی،معادلات دیفرانسیل،آمار و احتمالات مهندسی،ریاضی کاربردی،الکترونیک 3،ریاضی مهندسی،اندازه گیری و کالیبراسیون هواپیما،الکترومغناطیس،فیلتر و سنتز مدار،تکنیک پالس،تجزیه و تحلیل سیستم ها،ماشین های الکتریکی،سیستم های الکترونیکی هواپیما،میکروپروسسور،آنتن های هواپیما،رادار و کاربرد آن،سیستم های دیجیتالی هواپیما،سیستم های تحلیلی مایکروویوو،کامپیویتر های هواپیما،پروژه.اکثر دروس تخصصی همراه با آزمایشگاه ارائه می شود.
دروس کارشناسی الکترونیک هواپیمایی:
 
ترم اول

ترم دوّم

ترم  سوم

ترم چهارم

 


ناوبری (2)
برنامه نویسی پیشرفته  *
زبان انگلیسی ( 4 )
زبان انگلیسی ( 3 )
 
میکروویو
CNS/ATM    *
انقلاب اسلامی و ریشه ها
معارف اسلامی ( 2 )
 
 
 

آزمایشگاه تکنیک پالس
تکنیک پالس
آمار و احتمالات مهندسی
تربیت بدنی ( 2 )
 
آنتن
میدانها و امواج وخطوط انتفال
الکترومغناطیس
ریاضی عمومی ( 2 )
 
آزمایشگاه آنتن و مایکروویو
مخابرات ( 1 )
ریاضی مهندسی
معادلات دیفرانسیل
 
رادار و کاربردهای آن  *
 فیلتر و سنتز مدار
تجزیه و تحلیل سیستم ها
محاسبات عددی
 
کارآموزی
تاریخ اسلام
آزمایشگاه الکترونیک (3)
الکترونیک ( 3 )
 

پایان نامه
کنترل خطی  *
آزمایشگاه میکروپروسسور
میکروپروسسور
 
دروس اختیاری:  دانشجویان موظف به اخذ حداقل  5  واحد از دروس  ستاره دار به عنوان دروس اختیاری هستند.   
دانشجویان ورودی از خارج دانشکده موظف به گذراندن درس ناوبری (1) به عنوان پیش نیاز هستند.

 


مطالب مشابه :


معرفی رشته اویونیک هواپیما

رشته های هوانوردی می توانند دوره ی خدمت سربازی خود را به صورت امریه و یا دوره هسا و ) با




برچسب :