شهرستان

راه اندازی نخستین تله کابین شمال شرق کشور

 اقدامات و چالش ها

مشهد- بزرگترین پروژه تفریحی و گردشگری در قالب نخستین تله کابین منطقه شمال شرق کشور در شهرشاندیز(روستای زشک) نیازمند حمایت مسوولان و دست اندرکاران است.

80410690-3463510.jpg

اکنون 15 سال است که از عملیاتی کردن طرح تله کابین واقع در روستای ییلاقی ˈزشک ˈازتوابع شهرستان شاندیز می گذرد اما راه اندازی این طرح تفریحی و گردشکری در نزدیکی کلانشهر مشهد همچنان با چالش های مختلفی همراه است.

در حال حاضر هفت مجتمع تفریحی و گردشگری تله کابین در شهرهای کشور اعم از نمک آبرود، رامسر، لاهیجان، همدان، تبریز، شیراز و اصفهان دایر است .

به گفته کارشناسان، مجتمع تفریحی تله کابین منطقه زشک شاندیز با ظرفیت جابجایی بین هشت تا 10 هزار گردشگر در روز بزرگترین و مجهزترین پروژه تله کابین کشور به شمار می رود.

در حالی که امروزه لزوم توسعه گردشگری و توجه به صنعت گردشگری در کشورمان بویژه در کلانشهر مذهبی مشهد بر کسی پوشیده نیست اما واقعیت ها از این حکایت دارند که اجرای این طرحها با چالش های مختلفی همراه است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سرمایه گذار و مجری اصلی این پروژه که در زمینه نصب و راه اندازی سیستم های الکتریکال تله کابین دارای سابقه زیادی در شرکت ˈزیمنسˈ آلمان می باشد و همچنین در خصوص احداث پست های فشار قوی در ایران دارای سابقه اجرایی 25 ساله است از روند اجرای این پروژه و دلایل تاخیر در راه اندازی آن گلایه های بسیاری دارد.

ˈاحمد تعالی ˈکه فارغ التحصیل مهندسی برق قدرت از کشور آلمان می باشد و روستای زشک زادگاهش است امروز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: برای عملیاتی شدن پروژه تله کابین با همکاری سهامداران تاکنون پیگیری های زیادی شده است اما همچنان برای تامین اعتبار و سایر مسائل با چالش های مختلفی همراه هستیم.

وی اظهار داشت: روستای زشک یکی از زیباترین روستاهای حومه شهر شاندیزاست و به خاطر نزدیکی به شهر مقدس مشهد و داشتن آب و هوای مناسب در فصول مختلف، سالانه پذیرای زائران و گردشگران زیادی است.

وی که مدیر عامل مجتمع تفریحی تله کابین منطقه زشک است در خصوص پیشینه اجرای این پروژه، گفت: این مجتمع در سال 1376 با هدف احداث مجتمع تفریحی همراه با تله کابین در منطقه ˈدشت نازˈ روستای زیبای زشک در کیلومتر هشت جاده شاندیز مشهد توسط تعدادی از مهندسان بومی و اهالی زحمتکش تاسیس شد.

وی با بیان اینکه فعالیت این طرح به علت مشکلات فراوان و عدم حمایتهای لازم تا سال 1385 متوقف شد، افزود: از سال 1385 تا سال 1387 با پیگیری های طاقت فرسا کلیه موافقت ها از ادارات مختلف اخذ شد اما سازمان مسکن و شهرسازی نسبت به صدور موافقت لازم به دلایل ترافیک جاده شاندیز و تخریب محیط زیست اقدام نکرد.

به گفته وی به رغم شبهه های زیادی که مطرح بود شرکت مجتمع تفریحی تله کابین بعد از بررسی های لازم و تغییر طول مسیر تله کابین و اجرایی بودن آن با شرکت سازنده هماهنگ شد و نسبت به جابجایی سایت مبدا از کنار جاده آسفالته جدید به کنار جاده قدیم ابرده زشک اقدام کرد.

وی افزود: پس از رفع مشکلات موجود کلنگ زنی تله کابین زشک با حضور استاندار وقت خراسان رضوی در سال 89 انجام شد اما از آن زمان تاکنون اجرای این طرح به دلایل مختلف در پیچ و خم اداری مانده و عملیات احداث آن آغاز نشده است.

وی در ادامه گفت: در این مدت به دلایل مختلف از جمله واگذاری و تملک زمین برای سایت مبدا و مقصد، مشکلات پارکینگ این پروژه، سنگ اندازی ها و اعتراض اداره مسکن و شهرسازی برای واگذاری زمین مورد نیاز پارکینگ و همچنین عدم تخصیص تسهیلات از سوی بانک های عامل روند اجرایی این پروژه با چالش های مختلفی همراه بوده است.

مدیر عامل مجتمع تفریحی تله کابین منطقه زشک در ادامه خاطر نشان کرد: در این مدت اینجانب حدود 300 نامه به مسوولان و نهادهای مختلف اعم از رییس جمهور، معاون رییس جمهور ، رییس سازمان ایرانگردی و جهانگردی وقت ، استانداران وقت ، معاونین استاندار، مدیران سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشکری کشور، سازمان مسکن و شهرسازی ، وزیر امور اقتصادی و دارایی و روسای بانک های عامل برای دریافت تسهیلات و رفع مشکلات پروژه تله کابین مشهد نوشتم و آنها را پیگیری کردم .

تعالی گفت: بدنبال چالش های بوجود آمده ، مصوبه نهایی اجرای پروژه تله کابین زشک در جلسه 27 مهر ماه 1391 در شورای برنامه ریزی استان خراسان رضوی و در کارگروه تخصصی امور زیربنایی استان به تصویب رسید و در حال حاضر اقدامات مربوط به دریافت تسهیلات این پروژه از بانک های عامل در دست اقدام است.

وی با اشاره به ویژگیهای پروژه تله کابین زشک گفت: مجتمع تفریحی همراه با تله کابین زشک در دو فاز اجرا می شود، فاز یک شامل سایت مبدا و مقصد می باشد که توسط تله کابین به یکدیگر متصل می شوند.

وی هزینه اجرای فاز یک این طرح که دو سال به طول می انجامد را افزون بر 580 میلیارد ریال عنوان کرد و فزود: از این میزان 360 میلیارد از طرف متقاضی و 220 میلیارد ریال از طریق تسهیلات بانک عامل در نظر گرفته شده است.

به گفته وی این برآورد هزینه در سال 89 صورت گرفته و با توجه به تحریم ها و افزایش قیمت ها ، هزینه اجرای پروژه بین 20 تا 30 درصد نسبت به گذشته افزایش یافته است.

وی خاطر نشان کرد: سایت مبدا در کیلومتر هشت جاده شاندیز زشک در زمینی به مساحت 5/2 هکتار در ارتفاع 100 متر از کف جاده و رودخانه زشک واقع شده و شامل،تالار، رستوران، مسجد، پارکینگ به ظرفیت یک هزار خودرو، ساختمان های اداری و تجاری، سایت پرواز با بالگرد، فضای سبز و بازی کودکان است.

وی افزود: در سایت مقصد که به ارتقاع 512 متر از کف رودخانه زشک فاصله دارد و مشرف به روستاهای زشک، کنگ و ابرده است ،چشم انداز زیبایی را ایجاد کرده و شامل امکانات مختلفی نظیر آلاچیق های خانوادگی، رستوران و سایت پرواز با بالن ثابت می باشد.

مجری این طرح، مسیر تله کابین که جذاب ترین بخش پروژه است را به طول دو هزار و 300 متر عنوان کرد و افزود: ارتقاع زیر پا در این مسیر 145 متر است که با سرعت پنج متر بر ثانیه ، ظرفیت جابجایی یک هزار و 200 مسافر در ساعت را داراست.

وی تعداد کابین این پروژه تفریحی که از کشور آلمان وارد می شود را 60 کابین به ظرفیت هر کابین چهار نفر ذکر کرد.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: احداث مجتمع تفریحی تله کابین علاوه بر توجیه اقتصادی بالا ، کارآفرینی و شکوفایی اقتصادی در منطقه را در برخواهد داشت و همچنین ترافیک جاده جدید ابرده به زشک را به میزان 50 درصد کاهش خواهد داد و گردشگران و کوهنوردان را به راحتی به ارتفاعات زشک و کنگ خواهد برد.

وی با بیان اینکه این پروژه 100 سهامدار مردمی نیز دارد، گفت: با بهره برداری از این طرح علاوه بر ایجاد سرگرمی سالم برای گردشگران در دل طبیعت، اشتغالزایی 150 نفر به طور مستقیم و حدود دو هزار نفر به صورت غیر مستقیم فراهم خواهد شد.

معاون سرمایه گذاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی نیز گفت: عملیات اجرایی تله کابین زشک با تصویب این طرح در شورای برنامه ریزی استان بزودی آغاز می شود.

علی اصغر پاکدل افزود: حجم سرمایه گذاری در این پروژه بزرگ گردشگری تا 500 میلیارد ریال می باشد و هم اکنون موانع و مشکلات اجرای پروژه مزبور برطرف شده است.

وی افزود: این پروژه گردشگری در کیلومتر هشت جاده شاندیز - زشک با ارتفاع 1700 متر از سطح دریا و 100 متر از کف جاده و رودخانه زشک اجرا می شود.

وی طول مسیر تله کابین را دو هزار و 300 متر اعلام کرد و گفت: این تله کابین ظرفیت جابجایی یک هزار و 200 نفر در ساعت را خواهد داشت.

معاون پیشین امور عمرانی استانداری خراسان رضوی نیز گفت: اجرای پروژه های گردشگری و تفریحی در کلانشهر مذهبی مشهد مورد حمایت و پشتیبانی ویژه استانداری خراسان رضوی قرار دارد.

مهندس سعید حسین پور افزود: توسعه گردشگری مذهبی و تفریحی در استان خراسان رضوی با توجه به حضور حداقل 25 میلیون زائر و مسافری که سالانه به مشهد مقدس سفر می کنند از اهمیت بسزایی برخوردار است.

وی اظهار داشت: این در حالی است که تعداد زائران و مسافران کلانشهر مذهبی مشهد در سال گذشته از مرز 27 میلیون نفر گذشت و امسال نیز تاکنون 20 میلیون زائر و گردشگر به مشهد مقدس سفر کرده اند.

وی با بیان اینکه هم اکنون ماندگاری زائر در شهر مشهد بین 5/2 تا 3 روز گزارش شده است، گفت: زائرانی که به مشهد مقدس سفر می کنند بخشی از وقت خود را برای زیارت در حرم مطهر رضوی صرف می کنند و بقیه وقت آنها صرف خرید و دیدن از مراکز تفریحی و گردشگری می شود.

وی بیان کرد: با افزایش جاذبه های گردشگری و تفریحی در کلانشهر مشهد می توانیم ماندگاری زائر در مشهد را افزایش دهیم و از سوی دیگر فیض برخورداری از زیارت حضرت رضا (ع) برای زائران را نیز طولانی نماییم.

حسین پور در ادامه گفت: پروژه گردشگری تله کابین در منطقه زشک در نیمه دوم سال 88 در کارگروه معماری و شهرسازی آن زمان مصوب شد.

وی خاطر نشان کرد: بر اساس این مصوبه مبدا این تله کابین به مساحت دو و نیم هکتار و در زیربنای 876 متر مربع بر روی اراضی مالکیت شخصی احداث می شود.

به گفته وی در سایت مقصد بنا شد زمینی به مساحت دو هکتار و زیربنای 882 متر مربع از اراضی ملی در اختیار سرمایه گذار گذاشته شود.

وی با اشاره به علل تاخیر در پروژه تله کابین زشک گفت: متاسفانه بعد از این مصوبه سرمایه گذار قبل از مصوبه نهایی در گروه تخصصی شورای برنامه ریزی استان، یکسری اقدامات روی سایت مبدا و حتی فراتر روی زمین های دولتی انجام داد که مورد اعتراض مدیران نهادهای مرتبط و مدیران محلی قرار گرفت و بدین جهت روند تصویب طرح دچار مشکل شد.

به گفته وی این تصرف و تعدی به زمین های دولتی درمبدا باعث شد که اعتراضات از طرف امور اراضی جهاد کشاورزی و مسائلی از طریق شکایت به دادگاه شکل گیرد و اجرای پروژه را با تاخیر مواجه ساخت .

وی گفت: بخشی از تاخیرات به دلیل شکایت ها و اعتراض ها بوده است و بخش عمده ای از تاخیرات به علت اینکه سرمایه گذار نتوانسته منابع مالی پروژه را فراهم کند، می باشد.

وی ساختار پیگیری و مدیریتی سرمایه گذار در این پروژه را ضعیف پیش بینی کرد و گفت: بعضی از سرمایه گذاران با روال اداری، اجرایی و قانونی کشور آشنا نیستند و بنابراین اجرای طرحها را با تاخیر و چالش مواجه می سازند

حسین پور این مسئله که بدنه کارشناسی ما خیلی روان عمل نمی کند را دور از واقعیت ندانست و افزود: اما بحث سنگ اندازی از سوی نهادهای مرتبط منتقی است چراکه این فرد در زمین دولتی کار را شروع کرده و آن را تصرف کرده است و اداره مربوطه حق شکایت دارد.

وی در پایان گفت: با تصویب نهایی این پروژه در شورای برنامه ریزی استان، بزودی عملیات اجرایی پروژه تله کابین شمال شرق کشور آغاز خواهد شد.


مطالب مشابه :


شهرستان

شاندیز - سیاسی نقشه راههای ایران-شاندیز نقشه ماهواره ای فرمانداری شهرستان طرقبه شاندیز




شهرستان

شاندیز - سیاسی ˈزشک ˈازتوابع شهرستان شاندیز می گذرد اما راه شاندیز نقشه




شهرستان

شاندیز - سیاسی *شهرستان طرقبه شاندیز-استان خراسان سایت هواشناسی شاندیز نقشه راههای




شهرستان

شاندیز - سیاسی اما طي جلسات متعدد امور آبفار شهرستان طرقبه شانديز با بخشدار شانديز و




گردشگری (مصور)

شاندیز - سیاسی کلانشهرمشهدمقدس+شهرستان طرقبه شاندیز+ سایت هواشناسی شاندیز نقشه راههای




سیاسی

شاندیز - سیاسی نقشه راههای ایران-شاندیز نقشه ماهواره ای فرمانداری شهرستان طرقبه شاندیز




گردشگری

شاندیز - سیاسی *شهرستان شاندیز یکی از مناطق ییلاقی سایت هواشناسی شاندیز نقشه راههای




برچسب :