دختر تيزهوش چرا به استقبال مرگ رفت؟

دختر تيزهوش چرا به استقبال مرگ رفت؟
بازديدكننده محترم!
آنچه در زير مي‌خوانيد، گزارشي است در رابطه با حادثه غم‌انگيز خودكشي يكي از دانش‌آموزان دبيرستان و پيش‌دانشگاهي فرزانگان اصفهان كه با عنوان «دختر تيزهوش چرا به استقبال مرگ رفت؟» در روز شنبه 31 فروردين 1387 در صفحه حوادث روزنامه اعتماد به چاپ رسيده است.

ذكر اين نكته ضروري است كه «مشاور تحصيلي» مورد اشاره در متن گزارش، مشاور مركز آموزشي فرزانگان امين نبوده است؛ بلكه، مشاور و يا به اصطلاح «پشتيبان» كانون فرهنگي آموزش (قلم‌چي) بوده است كه اين دانش‌آموز در كنكورهاي آزمايشي آن شركت مي‌كرده است.

ضمناً، هيچ‌گونه سابقه اعلام نارضايتي يا شكايت شفاهي يا كتبي از پدر و مادر اين دانش‌آموز فقيد در دبيرستان و پيش‌دانشگاهي فرزانگان امين اصفهان به ثبت نرسيده است.

دختر تيزهوش چرا به استقبال مرگ رفت؟
اعتماد ـ گروه حوادث: «من ساناز دانش‌آموز سال 1386 مدرسه فرزانگان امين اصفهان، در دانشگاه شريف تهران قبول مي‌شوم...». اين بخشي از آخرين دست‌نوشته‌هاي دختر 19ساله‌يي است که چندي بعد در پي شکست در کنکور آزمايشي يک موسسه خصوصي اقدام به خودکشي کرد. ساناز دختر تيزهوش اصفهاني امسال نخستين قرباني آزموني است که «غول کنکور» لقب گرفته. مرگ او تکرار حادثه‌يي هرساله و به صدا درآمدن چندين‌باره زنگ خطري جدي است.
هر سال با نزديک شدن به کنکور و پس از اعلام نتايج آزمون از شهرهاي مختلف اخبار تلخي به گوش مي‌رسد که از مرگ خودخواسته نوجوانان حکايت دارد. ساناز و سانازها نوجواناني هستند که راه يافتن به دانشگاه را تنها راه موفقيت مي‌دانند و بدون فراگيري مهارت‌هاي زندگي و مديريت بحران، سرشار از انگيزه‌هاي جنون‌آميزند. محدوديت فرصت‌هاي موفقيت، بي‌توجهي به شرايط روحي و رواني نوجوانان، آگاهي نداشتن از مهارت‌هاي زندگي سالم، فشار خانواده و اطرافيان، اضطراب‌زايي سيستم آموزشي و... از جمله عواملي است که کارشناسان درباره علل اين پديده بيان مي‌کنند.در نخستين حادثه امسال، ساناز دختر 19ساله اصفهاني صبح روز 10 فروردين ماه پس از اينکه در کنکور آزمايشي يک موسسه آموزشي رتبه خوبي را کسب نکرد، ابتدا به گفت وگو با مشاور تحصيلي خود پرداخت و سپس به پشت بام يک ساختمان شش طبقه در خيابان توحيد رفت و با پرت کردن خود از آنجا به زندگي‌اش پايان داد.
پس از آنکه علت خودکشي اين دختر جوان که دانش‌آموز دبيرستان تيزهوشان اصفهان بود فاش شد، تحقيقات بازپرس قنبري براي روشن شدن ابعاد ديگر اين واقعه تلخ ادامه يافت. در اين مرحله آخرين دست‌نوشته‌هاي ساناز به دست آمد. دختر 19ساله در يکي از يادداشت‌هاي شخصي خود نوشته است: «خدايا من تو را خيلي دوست دارم و احساس مي‌کنم تو هم مرا بيشتر از بقيه انسان‌هاي عادي مثل خودم دوست داري، مي‌خواهم دوباره به تو نزديک شوم و مثل قبل از 25/2/86 تمام نمازهايم را در اولين زمان مي‌خوانم. خدايا مرا به آرزوهاي بزرگم برسان.» دختر دبيرستاني همچنين در آخرين يادداشت شخصي‌اش نوشته است: «من ساناز دانش‌آموز سال 1386 مدرسه فرزانگان امين اصفهان در دانشگاه شريف تهران قبول مي‌شوم، شريف نشد، دانشگاه تهران، دانشگاه تهران نشد، صنعتي اصفهان که مي‌شود. مي‌گوييد نه، نگاه کنيد.» اين يادداشت از اهميت ويژه موفقيت در کنکور براي ساناز حکايت دارد و بخشي از انگيزه دختر 19ساله از مرگ خودخواسته را توجيه مي‌کند.
در همين حال، مادر ساناز که خود نيز فردي فرهنگي است درباره خودکشي دخترش گفت: «وقوع اين حادثه ما را تکان داد. زيرا ساناز هيچ مشکلي نداشت و حتي علامتي مبني بر افسردگي در او مشاهده نمي‌شد. تنها دغدغه ساناز درس‌هايش بود، او فرد موفقي بود و پس از دوره دبستان تمامي مقاطع را در مدارس تيزهوشان پشت سر گذاشت. انسان مصممي بود و هر موضوعي را تا سرانجام پيگيري مي‌کرد و البته در شرايط سختي نيز قرار داشت. چون دانش‌آموزان مدارس تيزهوشان در شرايط دشواري قرار دارند و سطح انتظارات از آنها بالا است و همه تصور مي‌کنند که اين‌گونه دانش‌آموزان به طور قطع بايد موفق شوند. او هميشه مي‌گفت به رغم تمام فشارها ما هيچ فرقي با ديگران نداريم و تنها استرس و اضطراب مضاعفي را تحمل مي‌کنيم و اگر موفق نشويم جامعه به ما خواهد خنديد. مادر اين دانش‌آموز ادامه داد؛ بايد با اظهار تاسف بگويم که در اين مدارس صرفاً به مسائل علمي توجه مي‌شود و بچه‌ها از کمترين امکانات مشاوره‌يي مرتبط با روح و روان‌شان برخوردار هستند و به رغم فشارهاي بسيار کسي به نيازهاي ديگر فرزندان نخبه کشور توجه نمي‌کند. در يک جمله مي‌توانم بگويم اين بچه‌ها را بالا مي‌برند و بعد به پايين پرتاب مي‌کنند.» وي با ابراز گله‌مندي از برخي مديران اين مجموعه گفت: «آيا هيچ کس دنبال کرد که فرزند تيزهوش من با آن همه استعداد و توانايي چرا به اين نقطه رسيد و چه شرايطي موجب نااميدي او شد؟»
مادر اين دختر تيزهوش گفت: «ساناز روز 7 فروردين در آزمون موسسه كانون فرهنگي آموزش قلم چي شرکت کرد و بعد از دريافت نتيجه آن در روز 8 فروردين به شدت فرو ريخت. من در مسافرت بودم، اما با من که تماس گرفت نگراني خودش را ابراز کرد و من تلاش کردم به هر صورت ممکن آرامش پيدا کند.» مادر ساناز افزود: «دخترم قرباني شيوه‌هاي غلط آموزشي شد زيرا او زير فشار سنگين کنکور و امتحانات متعدد و خارج از استاندارد قرار گرفته بود. او بايستي قبل از اين ياد مي‌گرفت چگونه با مشکلات مواجه شود و مشکلات را چگونه مهار کند. در حالي که در سيستم آموزشي که فرزندان نخبه ما را با گزينش‌هاي سخت مي‌پذيرد، هيچ‌گاه به موضوع افزايش اين‌گونه مهارت‌ها پرداخته نشده و ساناز تنها ناچار بود به ماراتن موفقيت در شرايطي خاص بپردازد. سخنان من امروز براي نجات او هيچ خاصيتي ندارد، اما براي نجات ساير دانش‌آموزان مي‌تواند کمک‌کننده باشد. آيا در مدارس تيزهوشان به همان اندازه که به دروس سخت و شکننده پرداخته شده، به ساير موارد هم پرداخته شده است؟ فرزندم در شرايطي سخت و در وضعيتي خاص به اين سمت کشيده شد و متاسفم که بگويم اين‌گونه اتفاق‌ها زود از خاطرها مي‌رود و کسي نيست که دنبال کند چرا او بايد دست به چنين عملي بزند، در حالي که از بالاترين نمرات درسي برخوردار بوده است. او هيچ چيز کم نداشت، مگر آنکه طي سال‌هاي تحصيل ياد نگرفته بود چگونه با استرس و شکست مقابله کند. ساناز در سه مرحله در آزمون تيزهوشان پيروز شد و توانست استعدادهاي خودش را نشان دهد، پس مي‌بينيم که او از توانايي لازم برخوردار بوده و رفتنش به محيط افراد نخبه امري عادي و اتفاقي نبوده است. او هيچ مشکلي نداشت. ما از ثروت زيادي برخوردار نبوديم اما هرچه داشتيم طي 19 سال به پايش ريختيم تا او به آرزوهاي بزرگش برسد، ولي ظرف چند ساعت همه زحمات من با سال‌ها خدمت به نظام آموزش و پرورش و پدرش که کارمندي تلاشگر بود از بين رفت و فرزندمان که تازه در آستانه موفقيت قرار گرفته بود دست به اقدامي عجيب زد. اينها را نمي‌گويم تا اتفاقي که افتاده را توجيه کنم، اما بايد مردم، والدين و مسوولان عبرت بگيرند و به داد نوجوانان و جوانان برسند.»
پدر ساناز نيز درخصوص آخرين لحظات زندگي فرزندش به پايگاه اطلاع رساني عبرت گفت: «ساناز به شدت نگران بود. روز قبل از اين واقعه با مشاورش تلفني حرف زد. اما از آنجا که فردي مغرور بود، لب به بيان حقيقت نگشود و من متوجه نگراني‌اش نشدم. روز حادثه من ساعت 4 صبح بلند شدم و چون مادرش نبود، برايش زرشک‌پلو و مرغ درست کردم. ولي او گفت ظهر ناهار را با من مي‌خورد و تا موقع بازگشتم به خانه منتظر مي‌ماند. ساناز در مسائل ديني بسيار کوشا بود، ولي هميشه از موضوع تحصيلش به عنوان يک قدم بزرگ اسم مي‌برد. کلاس پنجم را در دبستان عصر انقلاب گذراند و بعد در تيزهوشان قبول شد که اي کاش هرگز نشده بود. او فردي مصمم و با تصميم‌گيري‌هاي منطقي بود و هميشه پاسخ‌هايش مطلوب و درست تلقي مي‌شد و فرد قاطعي بود و با بچه‌هاي هم‌سن و سالش زياد نمي‌جوشيد و سعي مي‌کرد با بزرگ‌ترها بيشتر سخن بگويد. زيرا هميشه با عقلش حرف مي‌زد. باور کنيد هنوز نفهميدم که چرا بايد ساناز عزيزم دست به چنين کاري بزند. البته فشار درس و استرس کنکور را داشت. چون مي‌خواست پيشرو و موفق باشد. ولي واقعاً متوجه نشديم. شبانه‌روز به چهره‌اش نگاه کردم و در روز آخر به دقت رفتارش زير نظرم بود، ولي از آنجا که خيلي عاقل بود، حدس نزدم که ممکن است چنين کاري بکند. البته من فردي عادي هستم، ولي آيا مجموعه‌يي که وظيفه تربيت او را داشته با استفاده از آن همه ابزار و روش‌هاي علمي چگونه ندانسته و نفهميده که دخترم چه شرايطي داشته است؟ مگر اين افراد در اين مراکز آموزشي تحصيل نمي‌كنند و از آنها مراقبت نمي‌شود؟» پدر ساناز ادامه داد: «او مي‌دانست، مي‌فهميد، حل مي‌کرد، ولي مي‌گفت وقتي در شرايط برابر با ديگران قرار مي‌گيرم، دچار وحشت مي‌شوم. وقتي همان سوالات را در جاي ديگر مي‌گيرم، به سرعت حل مي‌کنم. کارنامه‌هايش را ببينيد، پرونده‌اش سراسر شور و موفقيت است. نمره‌هايش را مرور کنيد، سوال کنيد که آيا او ذره‌يي گرفتاري داشته؟ او به هيچ چيز و هيچ کس توجه نداشت، مگر خداوند متعال. عبادت کردن و آموختن علم و پيشرفت کردن. عاشق بيولوژي بود و آرزو داشت که روزي به موسسه رويان برود. تمام تلاش دخترم ساناز معطوف به اين اهداف بود، اما دريغ که به آن دست نيافت.»

پ.ن قضاوت آسون نیست


مطالب مشابه :


کارنامه مبحثی نیم سال اول خود را دریافت کنید

عذرخواهی سخنرانی کاظم قلم چی در جمع رتبه های برتر کانون فرهنگی آموزش قلم چی شرایط بورسیه




راز موفقیت و آرزوهای شاگرد اول‌های كنكور

,کانون فرهنگی آموزش,قلمچی,قلم چی,کنکور سراسری,کارنامه دریافت کارنامه کانون فرهنگی




شرایط بورسیه شدن در کانون فرهنگی آموزش قلم چی

شرایط بورسیه شدن در کانون فرهنگی آموزش قلم چی دریافت کارنامه کانون فرهنگی آموزش




دختر تيزهوش چرا به استقبال مرگ رفت؟

(قلم چي),کانون فرهنگی آموزش,قلمچی,قلم چی,کنکور سراسری دریافت کارنامه کانون فرهنگی




درصد نفرات برتر کانون فرهنگی آموزش قلم چی در کنکور سراسری 87 رشته انسانی منطقه دو

درصد نفرات برتر کانون فرهنگی آموزش قلم چی در کنکور سراسری دریافت کارنامه کانون




برنامه‌ي آزمون‌هاي انساني را بيشتر بشناسيم

کانون فرهنگی آموزش( قلم چی) دریافت کارنامه آزمون های کانون. ( قلم چی) ورزنه مي




برچسب :