دادخواست مطالبه ضرر و زیان در پرونده کیفری 2
دادخواست مطالبه ضرر و زیان در پرونده کیفری
شخصی به عنوان یک بازاری اجناس مغازه خود را به روش معمول از کشور های همجوار خریداری و بعد از خرید اجناس به رسم عرف حاکم با یک صاحب لنج صحبت و بعد از توافق قرار بر این می گذارند اجناس خریداری شده را از کشور همجوار تحویل گرفته و از طریق لنج به مقصد آورده و بعد از تحویل مزد خود را بگیرد. متعاقب تحویل اجناس توسط صاحب لنج در کشور همسایه و اطلاع صاحب اجناس و پیگیری به عمل آمده و عدم پاسخگویی صاحب لنج ، بعد از مدتی بنا به اظهارات ملوانان لنج ایشان متوجه می شوند لنج در دریا غرق شده و اجناس هم تلف می شود. با مراجعه صاحب کالا به دفتر اینجانب و ارائه توضیح ایشان مدعی می شوند در موقعیتی که بنا به اظهارات صاحب لنج این حادثه اتفاق افتاده هوا کاملاً متعادل بوده و عمق دریا دلیلی بر غرق شدن نشان نمی دهد در ضمن ناخدای کشتی اظهار داشته قبل از حرکت ، لنج نیاز به تعمیر داشته و علیرغم اعلام به صاحب لنج و متصدی آن متأسفانه توجهی ننموده و بنا به اطلاعات بدست آمده شاید در جهت استفاده از حق این حادثه بصورت عمدی اتفاق افتاده است. اینجانب ضمن در نظرگرفتن مراتب فوق دعوی کیفری خیانت در امانت را بر علیه متصدی و صاحب لنج اعلام و با توجه به شرایط مقرر در ماده 363 قانون مجازات اسلامی به بعد (اشتراک مباشر و سبب) و شهادت شهود تعرفه شده که حکایت از سوء نیت صاحب لنج به غرق کردن عمدی لنج و در جهت استفاده از حق بیمه داشته به دادگاه معرفی و با استعلام از اداره هواشناسی و بررسی اجمالی موقعیت و اثبات این امر که آب و هوای آن منطقه طوفانی نبوده با احضار متشاکیان و اخذ اظهارات ضد و نقیض آنها با صدور قرار مجرمیت پرونده به دادگاه جزایی ارسال گردید. حال سوال این است که با توجه به اینکه عین اجناس تلف گردیده و مدتها از تاریخ تحویل اجناس و طرح شکایت گذشته و نتیجه نهایی مستلزم گذشت زمان می باشد و با توجه به اینکه اجناس به دینار کویت در صورتجلسه تحویل مرقوم گردیده صاحب کالا به چه طریق می تواند ضرر و زیان خود را مطالبه نماید ،آیا خسارت تأخیر به موجب قانون به ایشان تعلق می گیرد ، هزینه دادرسی به چه طریق پرداخت می شود و خلاصه اینکه خواسته و بهای آن چگونه محاسبه و نوشته می شود؟
پاسخ :
همانگونه که در خصوص دادخواست مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم گفته شد چنانچه پرونده کیفری مطرح و به شعبه جزایی ارجاع گردید و شاکی مدعی خسارت و ضرر و زیان گردید بایستی براساس مواد 11 و 12 قانون آئین دادرسی کیفری دادخواست مطالبه ضرر و زیان را تنظیم و با درج کلاسه پرونده کیفری در دادخواست فوق و دستور مقام ارجاع ( ریاست دادگستری و یا معاون ایشان ) پرونده به شعبه مربوطه ارجاع تا همزمان با پرونده کیفری به این دادخواست رسیدگی شود .
اشکالات و ابهامات و سوالات موجود :
1. در خصوص دادخواست مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم براساس ماده 11 قانون آئین دادرسی کیفری رعایت تشریفات آئین دادرسی مدنی الزامی می باشد و در واقع منظور قانونگذار شرایط مقرر در ماده 51 به بعد قانون آئین دادرسی مدنی از قبیل پرداخت هزینه دادرسی و رفع نواقص و رعایت شرایط شکلی دادخواست می باشد .
2. در ماده 11 قانون آئین دادرسی کیفری تقدیم دادخواست را تا زمانی که ختم دادرسی اعلام نشده مقرر گردیده است ( در حالیکه در قانون آئین دادرسی کیفری سال 1290 تا پایان جلسه اول دادرسی فرصت بود ) اگر چه در رویه کنونی ختم دادرسی ملموس نبوده ولی در واقع چنانچه پرونده معد صدور رأی باشد بایستی آنرا ختم دادرسی دانست و در جهت جلوگیری از اطاله دادرسی و تضییع حقوق و استفاده از فرصت بهتر است شاکی بعد از ارجاع پرونده به دادگاه جزایی و تعیین شعبه و اخذ کلاسه پرونده دادخواست خود را آماده نموده و بعد از ارجاع دادخواست نسبت به رفع نقص و پرداخت هزینه دادرسی اقدام تا همزمان با تعیین وقت رسیدگی پرونده کیفری دادخواست و ضائم آن برای متشاکی ارسال گردد .
فرض قضیه در جایی است که شاکی توانایی پرداخت هزینه دادرسی را نداشته باشد در اینصورت با توجه به اینکه رعایت شرایط شکلی دادخواست بر اساس قانون آئین دادرسی الزامی است همزمان با مطالبه ضرر و زیان دادخواست اعسار نیز درخواست می گردد و چنانچه در جلسه اول رسیدگی پرونده کیفری معد صدور رأی باشد دادگاه با اخذ اظهارات شهود و با صدور قرار استماع شهادت شهود وفق ماده 12 قانون آئین دادرسی کیفری در خصوص پرونده کیفری رأی صادر نموده و نسبت به ضرر و زیان ناشی از جرم اقدام می نماید .
فرض دیگر قضیه این است که چنانچه قرار مجرمیت و کیفر خواست در دادسرا صادر و پرونده به دادگاه جزایی ارسال و دا دگاه عقیده بر برائت متهم داشتند و دادخواست حقوقی هم تقدیم شده باشد تکلیف دادگاه کیفری نسبت به پرونده حقوقی چگونه است ؟
آنچه که مشخص است اینکه در قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 1378 تکلیف را به نحو صریح و روشن و حتی ضمنی روشن نموده اگر چه در ماده 16 قانون تشکیل دادگاهها ی کیفری یک و دو مصوب 20/4/1368 صراحتاً" دا دگاه کیفری را مکلف به رسیدگی نموده بود و در آراء وحدت رویه مرتبط با این موضوع ( 649-05/07/79 و 583-2/12/71 ) به طور صریح چیزی عنوان نشده و استنباط های نتعددی از آراء فوق صورت گرفته و رأی وحدت رویه مفهوم مخالف نداشته و صراحتا در خصوص یک موضوع خاص و در جهت یک موضوع اختلافی صادر می شود .
اما به نظر می رسد با توجه به اینکه دادگاه در زمان تقدیم دادخواست صلاحیت رسیدگی به موضوع را داشته و رعایت تشریفات آئین دادرسی مدنی به معنای رعایت صلاحیت ذاتی دادگاه نمی باشد و با توجه به اینکه هدف قانونگذار جلوگیری از اطاله دادرسی بوده لذا دا گاه جزایی در صورت برائت متهم در پرونده کیفری می تواند به دعوی حقوقی رسیدگی نماید .
مطلب دیگر اینکه با توجه به اینکه خواسته مدعی خصوصی ( خواهان ) دینار کویت بوده بایستی بر اساس ماده 61 آئین دادرسی مدنی میزان خواسته به موجب پول خارجی تقویم و با استعلام از بانک ملی مرکزی و تعیین ارزش ریالی دینار هزینه دادرسی محاسبه و پرداخت گردد .
پس بر این اساس خواسته عبارت است :از تقاضای رسیدگی و صدور حکم مبنی بر محکومیت خواندگان به پرداخت خسارت و ضر ر و زیان ناشی از جرم (مثلا)به مبلغ پنج هزار دینار کویت و خسارات دادرسی وارده از قبیل هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و غیره ( وفق ماده 519 قانون آئین دادرسی مدنی ) .
حال سوال این است با توجه به اینکه اجناس مدعی خصوصی در زمان وقوع جرم تلف گردیده آیا ایشان می تواند مطالبه ضرر و زیان منافع را داشته باشد و چنانچه پاسخ مثبت است مستند آن چه مواد قانونی می باشد؟
مطالب مشابه :
محاسبه دیه سال 92
حقوق - محاسبه دیه سال 92 - - محاسبه دیه 92 - به دینار - محاسبه دیه
جدول محاسبه نرخ دیه سال ۱۳۹۲
جدول محاسبه نرخ دیه سال ۱۳۹۲ یک دینار کلياتي راجع به دعاوي
محاسبه دیه در سال 1392
برای محاسبه دیه خود به ادامه مطلب بروید . يك دینار نحوه محاسبه دیه,
پــرونــدههــای مـخـتــومــه دیــات
دیه در لغت به دینار از اقلام ششگانه دیات و همچنین خارج نمودن حله از محدوده محاسبه (به
جدول محاسبه نرخ دیه سال ۱۳۹۲
جدول محاسبه نرخ دیه سال آیین نامه نحوه جذب، گزینش و دستورالعمل راجع به استرداد
معادل امروزی مهریه حضرت زهرا (س)
روایات متعدد در مورد نحوه محاسبه یعنی دیه معادل هزار دینار و به عبارت دیگر یک دینار
قاعده ارش و حکومت در فقه امامیه و اهل سنّت
یا جنایتی بر سر وارد شود و ارش آن به دیه کند، نحوه محاسبه ارش آن دیه اش 250 دینار
اسفتائات دیه ( آیت الله مکارم شیرازی)
اصلاح شکستگى، محکوم به پرداخت یک صد دینار مى گردد، و در صورت نحوه محاسبه دیه
دادخواست مطالبه ضرر و زیان در پرونده کیفری 2
محاسبه دیه به نحوه جذب، گزینش باشد و با توجه به اینکه اجناس به دینار کویت در
برچسب :
نحوه محاسبه دیه به دینار