ملکه الیزابت؛ ملکه مد - رز ملکه الیزابت
رز ملکه الیزابت
برگزیده ها به نقل از مدآنلاین : شاید بتوان گفت ملکه بریتانیا زنی است که بیشترین عکس از وی در این کشور گرفته شده است. او یک روزبیمارستان افتتاح میکند و روزی دیگر از یکی از رهبران سیاسی جهان استقبال میکند و در همه اینها، لباساش، یونیفورم اوست. پرسش این است: پوشش او تا چه حد بر زنان عادی انگلستان تاثیرگذار بوده است؟
او همیشه کفش ی با پاشنه دو اینچی به پا میکند و لبه لباسهایش هم باید کاملا زیر زانوهایش باشد. ملکه همیشه یک کیف دستی به دست میگیرد.
سارا بردفورد، تاریخدان و نویسنده زندگینامه ملکه معتقد است او در سالهای اخیر به«چهرهای قوی» در دنیای مد تبدیل شده است. او می گوید:«ملکه اکنون از تعدد رنگها فاصله گرفته و بیشتر روی رنگهای روشن و سبک تمرکز کرده است. وی شبیه سلبریتیها لباس نمیپوشد، اما بهخاطر جایگاهاش فریبندگی خاصی دارد.»
ملکه بهخاطر سادگی ظاهر، کفش های چشمگیر و کیف دستیاش شناخته میشود، اما پنج سال پیش مجله ووگ او را به همراه کیت موس، کلودیا شیفر و نائومی کمپبل به عنوان یکی از 50 زن فریبای جهان نام برد.
پائولا رید، سردبیر بخش مد مجله گرازیا معتقد است «ملکه همواره اهل مد بوده است» و «شش یا هفت سال پیش موقعیتی پیش آمده بود که ناگهان لباسهای سنتی بریتانیا جذاب شد، و در نمایشگاه برند دولچه اند گابانا تمامی مدلها دامن صاف زیر زانو، روسری و کیفهای دستی داشتند که مسلما از ملکه الهام گرفته بودند.»
فردی فاکس طراح کلاه ملکه معتقد است: «زنان سالخورده کاملا از او پیروی میکنند. هرکس که در چشم عموم باشد، مردم از او پیروی میکنند. یادم هست در حدود سالگرد بیست و پنجمین سال تاجگذاری، مردم هرکلاهی را که شبیه کلاه ملکه میدیدند، میخریدند. تولیدکنندگان به من تلفن می کردند و می گفتند باید چیزهای بیشتری شبیه این کلاه درست کنی، زیرا فروش بسیار بالایی دارد.»
ملکه انگلستان از شناخته شدهترین چهرههایی است که ظاهر و مد انتخابی او همواره زیر ذرهبین منتقدان و اهالی مد بوده است. او در مقام برترین شخصیت نمادین بریتانیا سلیقهای قابل توجه نیز در مد و زیبایی دارد. بهگونهای که ورساچی، از بزرگترین طراحان عرضه مد دنیای امروز او را اسطوره مد نامیده است.
اما در این مسیر چهره های شناخته شده ای نیز او را همراهی کردهاند. کسانی که شاید نامشان به اندازه آثارشان در جهان شناخته شده نباشد.
«نورمان هارتنل» که اولین بار در دهه 1940 برای شاهزاده الیزابت وقت کار میکرد، بسیاری از زیباترین لباسهای شب وی را نیز طراحی کرد. اما شناخته شدهترین طرحهای او در دهه های 1940 و 1950 لباسهایی با دامن بلند از جنس ابریشم مجلل و ساتن شاهانه بود.
چهره بعد «هاردی آمیز» بود که طراحی لباس برای ملکه را از دهه 1950 آغاز و نام خود را بهخاطر سادگی طراحی و دوخت لباسهایش جاودانه کرد. از بیادماندنیترین طراحیهای هاردی آمیز باید به لباسهایی اشاره کرد که در پرترههای معروف سسیل بیتون از ملکه، به نمایش کشیده شدهاند.
در دهه 1970 ملکه طراحی لباسهای خود را به «یان توماس» سپرد که پیش از راهاندازی سالن طراحی خود دستیار نورمن هارتنل بود. لباسهای توری و لطیف ملکه در دهه 1970 نشاندهنده طرحهای نرم دهه 1970 بود. پس از مرگ یان در دهه 1980، مورین رز، از اعضای همان سالن طراحی، کار استاد خود را ادامه داد.
لباسهای ملکه در فاصله سالهای 1988 تا 1996 توسط «جان آندرسون» طراحی شد. «کارل لودویگ رشه»، شریک وی نیز پس از مرگ آندرسون در سال 1988 کار استاد را ادامه داد. وی هنوز هم طراحی لباسهای ملکه را برعهده دارد.
در این میان طراحان دیگری نیز به عنوان دستیار به طراحی ظاهری نماد خاندان سلطنتی انگلستان کمک کردهاند. در این میان «استوارت پاروین»، جوانترین طراح لباس ملکه است که در کالج هنر ادینبورگ تحصیل کرده است. او در سال 2000 کار طراحی برای ملکه را آغاز و تا کنون آن را ادامه داده است.
«آنگلا کلی» نیز دستیار شخصی و انتخاب کننده اصلی لباسهای ملکه است. از سال 2000 تا کنون او نقش طراح لباسهای ملکه هم بوده است. آنگلا به همراه تیمش طراحیهای انجام شده را با پارچههای قدیمی و جدید امتحان میکنند. برخی از پارچههای مورد استفاده آنها سالها پیش، حتی در دوران شاهزادگی ملکه، به وی هدیه داده شدهاند.
از سوی دیگر «ملینر فردی فاکس» نیز مدت 34 سال طراح کلاههای ملکه بود و بیادماندنیتر اثر او کلاهی با توپهای صورتی بود که ملکه در بیست و پنجمین سالگرد سلطنتاش بر سر گذاشته بود.
دهه 1930: الیزابت جوان ظاهرا دیگر از دنیای لباسهای بچهگانه کناره گرفته است.
1933الیزابت جوان به دست گرفتن کیف را آغاز کرده است.
1937آغاز پوشیدن لباسهای مد به همراه تاج
1952چهرهای جدیتر و در عین حال جذابتر
1953 لباسی سادهتر برای سان دیدن از گارد سلطنتی
1953پوشش کامل مکله انگلستان به همراه تاج و عصای سلطنتی
1954 برخی این لباس را جذابترین لباس عمر ملکه در زمان تعطیلات در استرالیا میدانند
1957ملکه در کنار فیلیپ
1962ملکه انگلستان با کتی پلنگی که مانند همیشه تا زیر زانوی ملکه ادامه دارد.
1970مکله در دیدار کودکان استرالیایی
1986ملکه انگلستان مدتها پیش از میشل اوباما با رنگ بنفش خودنمایی کرده بود
1988ملکه انگلستان در کنار "آن" در لباسی بسیار شبیه
1991پوششی سنتیتر از ملکه انگلستان در نمایشگاه اسب انگلستان
2002ظاهری متفاوت از ملکه انگلستان
2004ملکه بنفش
2008 افتتاح پارلمان انگلستان
2009ظاهر ملکه انگلستان در دیدار از ترینیداد و توباگو
«واین همینگوی»، طراح مد معتقد است: «سلیقه شخصی ملکه متعلق به دورانی خاص است، دوران نورمن هارتنل که در دهه 1940 برای ملکه کار میکرد. دامن های زیر زانو برجستهترین نماد طراحیهای اوست که همچنان نیز در پوشش ملکه باقی مانده است.«
او می گوید:«ملکه متناسب با سن خود لباس میپوشد. هرچند لباسهای راحتی میپوشد اما بنده مد نیست و این مسئله مهمی است. او از مد در بریتانیا حمایت میکند، اما در عین حال موجب تب مد نیز نمیشود. مهمترین مسئله آن است که باید برای خود، و نه برای دیگران، لباس پوشید و این چیزی است که ملکه به خاطر دارد.»
مترجم:علی جعفری