خواص قهوه
كليات گياه شناسي
قهوه درختي است كه ارتفاع آن تا هشت متر ميرسد داراي ساقه اي استوانه اي شكل و برگهاي نوك تيز ، متقابل ، بيضوي و هميشه سبز مي باشد . گلهاي قهوه برنگ سفيد و بطور گروهي در كنار برگها ظاهر مي شود . ميوه آن كه به نام قهوه معروف است بشكل تخم مرغي و برنگ سبز بوده كه تدريجا زرد و سپس قرمز مي شود . بهترين نوع قهوه ، قهوه عربي است كه بحالت خودرو در حبشه ،سودان و مناطق استوائي آفريقا وجود دارد ولي اكنون كشت آندر برزيل ، ونزوئلا ، جزائر آنتيل و ديگر مناطق آمريكاي جنوبي مرسوم است .
تركيبات شيميايي:
در بازار دو نوع قهوه وجود دارد كه بنام قهوه سبز (خام ) و قهوه بو داده معروف است و از نظر تركيب شيميايي با هم متفاوتند .
در صد گرم قهوه مواد زيرموجود است
آب 10 گرم
چربي 8 گرم
مواد قندي 7 گرم
سلولز 15 گرم
كافئين 1/5 گرم
البته مقدر كافئين نسبت به نوع آن مختلف است و بين 0/7 درصد تا 1/5 درصد تغيير مي كند . هر فنجان قهوه معمولا داراي 80 ميلي گرم كافئين مي باشد . البته در قهوه بغير از كافئين ، آلكالوئيدهاي ديگري مانند آدنين ، گزانتين ،هايپوگزانتين و گوانين وجود دارد . قهوه اي كه به مصرف نوشيدن مي رسد قهوه بو داده است زيرا قهوه سبز را نمي توان مصرف كرد. قهوه پس از بودادن عطري مطبوع پيدا مي كند وبرنگ قهو ه اي در مي آيد و تغييرات شيميايي بسياري در آن بوجود مي آيد .
قهوه بو داده را بايد در ظروف در بسته نگاهدري كرد زيرا تدريجا رطوبت خود را از دست داده و اكسيذمي شود و بوي مطبوع آن از بين می رود .
چون قهوه براي مبتلايان به بيماري قلبي و عصبي ضرر درد بنابراين براي اينگونه افراد قهوه بدون كافئين كه بنام Decafinated Coffee معروف است ودر بازار كرده اند كه ضرر آن بيش از قهوه معمولي است زيرا براي گرفتن كافئين از حلال هاي شيميايي نظير دي كلرواتيلن ، تري كلور اتيلن و كلرور اتيلن استفاده مي كنند كه مقدري از آن در قهوه مي ماند و اين مواد سمي و سرطان زا هستند.
خواص داروئي:
قهوه از نظرطب قديم ايران سرد و خشك است و چون جزء دسته آلكالوئيدها مي باشد بنابراين بايد در مصرف آن احتياط كرده و فقط آنرا بعنوان دارو مصرف كردن كسانيكه به آن معتاد هستند بايد سعي در ترك آن داشته باشند .
1)قهوه محرك است و هضم را آسان مي كند
2)تب بر است مخصوصا تب هاي نوبه اي را برطرف مي كند
3)به بدن نيروي كاذب مي دهد
4)سردرد را برطرف مي كند
5)مسموميت هاي نشاي از مصرف الكل زياد را درمان مي كند
6)براي برطرف كردن يرقان مفيد است
7)ادرار آور است
8)در درمان سرفه اي كه با بلغم همراه باشد موثر است
9)دردهاي عصبي را درمان مي كند
10)در درمان سياه سرفه مفيد است
11)ضد عفوني كننده است
12)گرد قهوه براي سوختگي ها مفيد است
13)قهوه ضد افسردگي است
14)مقاومت ورزشكاران رازياد مي كند
15)برونشها را باز مي كند براي مبتلايان به بيماري آسم مفيد است
16)براي برطرف كردن تب يونجه مفيد است
17)از كرم خوردگي دندان جلوگيري مي كند
طرز استفاده:
به مبحث نسخه پيچي گياهان دارويي براي بيماري مورد نظر مراجعه نماييد
مضرات :
1-قهوه فشار خون را بالا مي برد و آنهائيكه فشار خونشان بالاست بايد از نوشيدن قهوه خورددي كنند
2-باعث تحريك و ضعيف شدن قلب مي شود
3-باعث بيماري قلبي مي شود . تجربه ثابت كرده است كسانيكه قهوه مي نشوند احتمال بيماير قلبي در آنها سه برابر كساني است كه قهوه نمي خورند .
4-كلسترول خون را افزايش مي دهد .
5-زنان باردار به هيچ وجه نبايد قهوه مصرف كننذ زيرا باعث عوارض خطرناك براي كودك مي شود
6-خوردن قهوه در خانم ها ممكن است باعث كيست در سينه شود
7-ايجاد سردرد مي كند
8-قهوه بيخوابي مي آورد
9-ممكن است باعث حركات غير دري عضلاني شود
10-ايجاد ناراحتي هاي روده اي و معده اي مي كند
11-لرزش و رعشه مي آورد
12-سوء هاضمه مي آورد
13-دربرخي مصرف زياد توليد اسهال مي كند
14-باعث تضعيف قواي جنسي مي شود .
طرز تهیه این گیاه با ارزش .
قهوه را با یک قاشق مربا خوری شکر مخلوط کرده و داخل ظرفی از جنس روی می ریزیم سژس به اندازه یک فنجان آب یا شیر بر روی آن ریخته و بر روی حرارت ملایم قرار می دهیم و بسیار آرام آنرا به هم می زنیم تا قهوه کف کند با مراقب با شیم که قهوه نجوشد .
دم کردن قهوه
برای تهیه نوشیدنی قهوه، قهوه را میتوان به صورت های مختلف دم کرد. تمام این روشها را به چهار دسته کلی تقسیم بندی نموده اند که تفاوت این روش ها تنها به این نکته بستگی دارد که چگونه آب را به قهوه اضافه می کنند.
جوشاندن قهوه:
یکی از روش های قدیمی دم کردن قهوه که هنوز در خاورمیانه، آفریقای شمالی، ترکیه، یونان به کار می رود این است که قهوه را به همراه آب داخل قوری میریزند و اجازه میدهند که آرام جوش آید. این نوع قهوه را گاهی شیرین مصرف میکنند، برای این کار چند حبه قند داخل قوری میریزند و میگذارند تا همراه قهوه به جوش آید. گاهی به این قهوه هل هم اضافه میکنند. قهوه ترک به این روش اماده می شود.قهوه به دست آمده نوشیدنی غلیظی است که روی آن کف دارد و پودر قهوه هم در ته فنجان، ته نشین شده است.
تحت فشار قراردادن قهوه:
قهوه اسپرسو، با تحت فشار قرار دادن آب داغ تهیه میشود. این روش برای تهیه انواع نوشیدنی های قهوه به کار می رود. قهوه اسپرسو طعم متمایزی داشته و به علاوه روی آن ماده خامه مانندی جمع می شود. در این روش از نوعی قوری که سه بخش دارد استفاده می شود. در قسمت پایینی، آب می ریزند، پس از آن که آب جوش آمد با فشار وارد قسمت میانی می شود که پودر قهوه در آن قسمت قرار دارد. در نهایت نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی قوری جمع می شود. معمولاً قوری را روی گاز میگذارند تا عملیات تهیه قهوه صورت گیرد
کمک گرفتن ازنیروی جاذبه:
روشی دیگر برای تهیه نوشیدنی قهوه، قرار دادن پودر قهوه داخل صافی است که آب جوش قطره قطره روی آن میچکد. طعم این قهوه به میزان آب و قهوه بسیار بستگی دارد، اما کلاً طعم قهوه اسپرسو از این قهوه بهتر است. در این روش با استفاده از نیروی جاذبه، اب از میان پودر قهوه عبور پیدا میکند و قهوه خوش طعمی را ایجاد می نماید.خیس کردن قهوه:
در این روش از استوانه ای شیشه ای که دارای پیستون صافی داری ست استفاده می کنند. قهوه و اب جوش در استوانه با هم مخلوط میشوند (معمولاً به مدت چند دقیقه) قبل از آن که پیستون که به شکل فویل است پایین بیاید. در این هنگام نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی آماده ریختن است. قهوه های کیسه ای نسبت به چای کیسه ای کمیاب ترند. این امر به خاطر آن است که در تهیه قهوه کیسه ای باید مقدار زیادی قهوه آسیاب شده ( نسبت به چای به کار رفته در چای کیسه ای) به کار برد که از نظر اقتصادی برای تولید کنندگان این محصولات، با صرفه نمی باشد. در تمام این روش ها از مخلوط آب جوش و قهوه آسیاب شده ( دانه قهوه ای که برشته و آسیاب شده است) استفاده می شود. پودر قهوه یا پشت صافی باقی می ماند یا همراه نوشیدنی داخل فنجان ریخته میشود. میزان ریز بودن دانه قهوه بستگی به نوع قهوه دارد که قرار است با ان تهیه شود. دستگاه های برقی تهیه قهوه، آب را جوش می آورند و سپس مواد لازم را بدون اینکه لازم باشد انسان کمک زیادی کند باهم مخلوط میکنند. این دستگاه ها بر اساس برنامه زمان بندی خاصی عمل میکنند. افرادی که در تهیه نوشیدنی قهوه مهارت دارند، دانه های سبز قهوه خام و دم کردن آنها به روش سنتی را ترجیح می دهند.
انواع نوشیدنی قهوه
- قهوه تلخ : نوعی قهوه دم کرده است که بدون شکر، شیر و دیگر مواد افزودنی مصرف می شود.
- شیر قهوه : قهوه ای است که پس از تهیه آن، شیر و گاهی شکر اضافه می کنند.
- کاپوچینو : نوعی اسپرسو است که با شیر کف کرده و گاهی با شکر و کاکائو تهیه می شود.
قهوه معطر :
در برخی کشور ها، به نوشیدنی قهوه مواد مختلفی اضافه می نمایند، شکلات یکی از مرسوم ترین این مواد است که یا روی قهوه اماده شده می پاشند یا همراه با قهوه هنگام دم کردن مخلوط می کنند. البته از برخی از ادویه جات مانند دارچین، جوز هندی، هل و ...... هم برای معطر کردن قهوه استفاده می کنند.
قهوه یونانی یا قهوه ترک :
این نوع قهوه را با جوشاندن پودر بسیار ریز قهوه در آب تهیه می کنند. این بوع قهوه را داخل قوری مسی که دسته بلندی دارد و سر آن باز است درست می کنند. زمانی که قهوه را داخل فنجان می ریزند صافی نمی گذارند بنابراین پودر قهوه که دیگر به تفاله قهوه تبدیل شده است هم داخل فنجان می ریزد. معمولاً فنجان را تا مدتی حرکت نمی دهند تا این پودر ته نشین شود. گاهی به این نوع قهوه ادویه و شکر هم اضافه می کنند.
قهوه فوری :
قهوه فوری پودری است که قابل حل شدن در آب یا شیر می باشد، این نوع قهوه به روشی بسار متفاوت از قهوه هایی که در بالا در موردشان توضیح داده شده تهیه می شوند. البته این نوع قهوه مسلماً طعم قهوه هایی که برای درست کردن آنها زمان صرف می شود را ندارد. برخی از این نوشیدنی را غیر قابل تحمل بشمار می آورند و بعضی عقیده دارند که جانشین خوبی برای نوشیدنی قهوه واقعی است . برخی هم اعتقاد دارند که این نوشیدنی اصلاً قهوه نیست و نوعی نوشیدنی خاص خود می باشد.
مطالب مشابه :
فراماسونری در سریال قهوه تلخ (قسمت آخر)
ســپـــيـــده دم - فراماسونری در سریال قهوه تلخ (قسمت آخر) - آموزشی ،فرهنگي ، ديني ، خبري
شیطان پرستی در سریال قهوه ی تلخ
***گوناگون20*** - شیطان پرستی در سریال قهوه ی تلخ - مسائل گوناگون خبر سیاسی دینی و - ***گوناگون20***
خواص قهوه
قهوه تلخ : نوعی قهوه دم کرده است که بدون شکر، شیر و دیگر مواد افزودنی مصرف می شود.
برچسب :
قهوه تلخ