زغال سنگ چیست؟
زغال سنگ چیست؟<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
زغال سنگ ماده ای غیر متجانس است که از تجزیه ی گیاهان وتحت شرایط مختلف از نظررطوبت ،حرارت وفشار به وجود می آید .بسته به نوع گیاه ،میزان تجزیه وشرایط محیط محصولی که تولید می شودیکسان نبوده بلکه از طیف گسترده ای برخوردارمی باشد.این محصولات می تواند شامل اسید هیومیک ،پیت ،لیگناتیک (زغال قهوه ای ،لیگنایت،) ساب بیتمنوس،بیتومنوس وزغال سنگ آنتراسیت (نیمه آنتراسیت ،آنتراسیت مافوق آنتراسیت)و گرافیت می باشند.در تحت شرایط یکسان از نظر رطوبت ،حرارت ،میزان تجزیه ونوع گیاهان اولیه،زغال سنگی که تولید می شود قاعدتا بایستی از ترکیب وخواص یکسانی برخوردار باشد . اماغالبا در مراحل اولیه وبه هنگام انباشت وشکل گیری گیاهان یا درمراحل بعدی که به مرور زمان تحت
تاثیر حرارت وفشار قرار می گیرند عوامل دیگری مانند گسل ،درزه وشکاف ،سنگ های در بر گیرنده که معمولا همراه زغال سنگ هستند موجب می شوند که زغال از بخشها ی مختلف یک لایه ازنظر بعضی از خواص عمدتامقدار سولفور بایکدیگر متفاوت باشند.آن قسمت از زغال سنگ که بیرون زدگی آن درسطح قابل رویت است به دلیل هوا زدگی دارای کیفیت متفاوت از آن بخشی است که در درون زمین قرار گرفته است.
به اعتقاد متخصصین ترتیب تشکیل زغال سنگ نیز به نحوی
است که درفوق به آن اشاره شده است(پیت به ... آنتراسیت )علت آن است که تاکنون هرگز پیت درزیرلیگنایت یا لیگنایت درزیر بیتومنوس پیدا نشده است . این نظریه به واسطه ی دو قانون به تایید رسیده است .
الف –قانون هیلث که می گوید مقدار کربن درزغال با افزایش عمق افزایش پیدا می کند اما مقدار مواد فرار کاهش می یابد.
ب – قانون شور من که می گوید مقدار آب ورطوبت زغال باافزایش عمق کاهش پیدا خواهدکرد.
مطالعات اولیه نشان می دهد که برای تشکیل 30سانتی متر زغال سنگ بیتومنوس بین 90سانتی متر 1/2متر گیاه لازم می باشد لذا می توان حدس زد که برای تشکیل چند ده متر زغال به چه شرایطی از نظر وجود گیاهان که ماده ی اولیه زغال محسوب می شوندنیاز می باشد.برای آن که گیاهان به زغال سنگ تبدیل شوندباید دو مرحله را طی کنند که عبارتند از :
1 - مرحله ی بیو شیمیایی وتشکیل پیت
2 – مرحله ی دینامو شیمیایی یا ژئوشیمیایی
به مجموعه ی این دو مرحله فاز متامرفیسم می نامند.
فاز بیو شیمیایی و مرحله ی تشکیل پیت:
دراین مرحله مواد ارگانیکی وگیاهان در طی یک دوره ی طولانی دریک محیط رسوبی تجمع و انباشته می شوند وبه مرور زمان به دلیل فعالیت میکرو ارگانیسم ها بلاخص باکتری ها تغییراتی در مواد ارگانیکی وگیاهان به وجود می آید .دراثر این تغییرات ،گیاهان و مواد ارگانیکی اولیه اکسیژن خود را از دست می دهند ودر عوض بر مقدار کربن خود می افزایند ونتیجتا به نوع دیگری از ماده ی ارگانیکی در می آیند که به آن پیت می گویند.
فاز دینامو شیمیایی (ژئوشیمیایی)وتشکیل زغال سنگ:
این مرحله که دنباله مرحله ی بیو شیمیایی است پیت تحت شرایط متفاوت ازنظر حرارت ،رطوبت و فشار قرار می گیرد وبا توجه به نوع گیاهان ومواد ارگانیکی اولیه ،چگونگی طی مرحله بیو شیمیایی و دینامو شیمیایی و زمان زمین شناسی ،به انواع مختلف زغال سنگ تبدیل می گردد . این نکته قابل توجه است که در مرحله ی دینامو شیمیایی عامل حرارت مهم ترین نقش را دارد .لازم به توضیح است که درگذشته ی نه چندان دور بیشتر متخصصین امور زغال سنگ می اندیشیدند که عامل زمان نقش عمده ای در پیدایش زغال دارد اما در سالها ی اخیر با توجه به نظریه ی آ.آی . لوورسن (A.I Levorsen)در مورد ذخایر نفت که درحرارت 93درجه سانتی گراد تشکیل می شوند واز نظر حرارت به ندرت شرایط محیطی ذخایر از 93 درجه تجاوز می کند این نظر یه نیز به شدت تقویت گردید ه است که زغال سنگ نیز تحت حرارت مناسب حتی در زمان زمین شناسی کمتربه وجود خواهد آمد .
این گروه از متخصصین معتقدند حتی زغال سنگ آنتراسیت تحت حرارت 120تا 150 درجه ی سانتی گراد درمدت زمان حدودنیم میلیون سال تشکیل خواهد شد این نظریه با تحقیقاتی که توسطM&R. Teichmuler ام و آر تیچ مولر برروی زغال سنگ انجام داده اند مورد تائید قرار گرقته است آنها معتقدند که درجه حرارت 100تا200درجه سانتی گراد کافی جهت تشکیل زغال سنگ بیتومنوس وحتی آنتراسیت درمدت زمان زمین شناسی نسبتا کوتاه می باشد . ضمن آن که می توان با نظریه ی متخصصین زغال در مورد اهمیت نقش حرارت هم عقیده بود اما تاثیر دو عامل فشار و زمان زمین شناسی را برای تشکیل انواع زغال نمی توان غافل شد.
برای روشن شدن مطلب می توان به زغال سنگهای مربوط به 30میلیون سال پیش اشاره کردکه هنوز دارای خصوصیات زغال سنگ های قهوه ای هستنددرحالی که زغال سنگهای 300 میلیون سال قبل (کربونیفر)از نظر تکاملی به انواع بیتومنوس و حتی آنتراسیت رسیده اند .درمجموع می توان به این نتیجه رسید که عوامل حرارت ،زمان وفشار در تشکیل زغال موثرند منتهی اقزایش حرارت موجب کاهش زمان لازم برای تشکیل زغال می شود .به مجموعه ی تغییرات و تحولی که موجب تبدیل گیاهان به انواع مختلف زغال سنگ می شوند را مرحله ی زغال زایی می گویند.باتوجه به آن که ماده ی اولیه ی گیاهان وارگانیک راسلولز،همی سلولز ،لیگنن،رزین،وواکس می دهدواز آنجایی که سلولز و لیگنن بیشترین سهم را به عهده دارند بنابراین می توان پیش بینی کرد که بیشترین مواد اولیه زغال را احتمالا سلولز ولیگنین تشکیل می دهند.
دراین شکل عناصر تشکیل دهنده ی مواد اولیه ی تشکیل زغال سنگ وسایر موادی که می توانند ماده ی اولیه ی گیاهان باشند وچگونگی قرار گرفتن آنها در کنار هم را نشان می دهد.
آر . آ موت (R.A Mott ) معتقد است که فرآیند زغال زایی شامل 5مرحله می شود در مرحله ی اول پیت به وجود می آید که از نظرمقدار رزین وواکس ضعیف ودر حد واسط بین چوب وزغال سنگ قرار دارد وشبیه مواد آلی با پتانسیل داشتن خواص زغال سنگ است که فرمول تقریبی آن
C65H4O30 می باشد . در مرحله ی دوم با پدیدارشدن شرایط قلیایی در محیط که موجب فعالیت باکتریها وتجزیه ی مواد می گردد .مواد آلی یا پیت مقداری از اکسیژن خود را از دست می دهد ودر عوض بر مقدار هیدروژن وکربن آن اضافه می گرددکه این مرحله با تشکیل لیگنایت و نهایتا بیتومنوس با درجه متامورفیسم کم تولید می شود .مراحل سوم و چهارم زغال زایی اختصاص به تبدیل زغال سنگ بیتومنوس که با درجه متا مورفیسم کم به زغال سنگ بیتومنوس با درجه متا مورفیسم متوسط وبالا دارد.درمرحله ی سوم مقدار هیدروژن موجود ثابت باقی خواهد ماند اما مقداراکسیژن به مقدار تنها یک اتم در ملکول زغال سنگ تنزل پیدا خواهد کرد . در مرحله ی چهارم مقدارهیدروژن روبه کاهش خواهد گذاشت اما مقدار کاهش اکسیژن به کندی و کند تر از مرحله ی سوم خواهد بود.
در مراحل سو م و چهارم گاز متان (CH4 )،دی اکسید کربن ( CO2 )واحتمالا آب از محصولات جانبی فرایند زغال زایی محسوب می شوند .
در مر حله ی پنجم مقدار اکسیژن موجود ثابت اما مقدار هیدروژن به سرعت تقلیل می یابد(سریع تر از مراحل قبلی).دراین مرحله که آنتراستیک تشکیل می شود عمده محصول جانبی آن گاز متان می باشد ،آب به مقدار بسیار کم اما دی اکسید کربن تشکیل نخواهد شد.
کاربرد زغال سنگ درجهان
اگرچه زغال سنگ درگذشته های دور فقط به عنوان نخستین منبع تامین انرژی کاربردداشت ولی امروزه مصارف بسیارمتعددی دردنیاپیدانموده است.مهم ترین کاربردزغال سنگ برای تولید انرژی وتهیه ی کک برای صنایع فولاد سازی است.به طوری که در سال 2001 حدود70درصد فولاد دنیابا مصرف زغال سنگ تولید شده است.بااین حال هنوزهم مثل گذشته های دوربیش ترین اهمیت مصرف زغال سنگ درجهان برای تامین انرژی وسوخت نیروگاه هاست.هم اکنون(2001)38درصد برق جهان بانیروگاههای زغال سنگی وحدود 23درصد انرژی مورد نیاز بشر اززغال سنگ تولید می شود.این سهم در کشورهای مختلف فرق می کند(جدول شماره ی1)مثلا تا سال 1999هنوز هم زغال سنگ مهم ترین منبع تامین انرژی درآمریکابود،به طوری که 51درصد برق آن کشوراززغال سنگ تامین شده است.حتی این سهم درتامین منبع انرژی برخی ازایالت هاتا 90درصدنیز می رسد.مثلا حدود90درصد انرژی برق ایالت اوهایوآمریکا از زغال سنگ تامین می شود درکشورژاپن درسال 1997حدود 17درصدازترکیب سبد انرژی اولیه ژاپن رازغال سنگ تشکیل داده است واین در حالی است که بیش تر زغال سنگ مصرفی برای تولید برق درنیروگاه هابه کار رفته است.(جداول 2و3)به طوری که ازکل برق تولید شده ی آن کشور حدود19درصدآن ازمحل سوخت زغال سنگ بوده است. هم چنین درسال 1994میلادی 36درصدمنبع سوخت نیروگاه های برق کشورهای آسیایی رازغال سنگ تشکیل می داده است.این میزان در کشورچین حدود80درصدودرکشورهای هند حدود75درصد بوده است.
جدول شماره ی 1:سهم زغال سنگ درتولیدبرق برخی ازکشورها ی جهان درسال1999
جدول شماره ی2:ترکیب درصد سبد انرژی اولیه ی ژاپن درسال 1997
ارزش حرارتی یک کیلوگرم زغال سنگ حرارتی خوب معادل 8000-7000کیلوکالری است.ارزش حرارتی یک لیتر نفت سفیدحدود10000کیلوکالری است.به این دلیل است که هنوز هم زغال سنگ یک منبع مهم سوخت جهان محسوب می شود.امروزه حتی اززغال سنگ های نوع لیگنیتی که ارزش حرارتی کم تری دارند،نیزبه عنوان منبع سوخت کارخانه های سیمان مثلا درکشورهای یوگسلاوی سابق استفاده می شود.
امروزه دردنیا کک زغال سنگ به عنوان عامل احیا کننده ،درذوب فلزاتی مثل روی وآلومینیوم به کار می رود.مثلا از کک درذوب فلز روی به عنوان عامل احیا کننده درروش تقطیراستفاده می شود.دراین روش کک حرارتی باعث تولید روی به صورت گاز وگاز منواکسید کربن می شود.سپس این گازها را ازمیان کندانسورهای مختلف عبور می دهند.دراین صورت بخارات فلزروی به صورت مذاب جمع آوری می شود.هم چنین دراسترالیا درصنایع ذوب آلومینیوم به صورت وسیعی اززغال سنگ استفاده می شودکه حدود 10درصدتولید آلومینیوم دنیا راتشکیل می دهد.
دیگرکاربردهای زغال سنگ
الف)تولید گازهیدروژن
<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /><?xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />یکی ازکاربردهای زغال سنگ ها ،تولید گاز هیدروژن است.درکارخانه های تولید گازهیدروژن،روی زغال سنگ های گداخته که حرارتی حدود1200درجه ی سانتی گراددارند،آب می ریزند.دراثرحرارت زیادآب تجزیه می شودوبا کربن موجوددرزغال سنگ واکنش می دهد وطبق فرمول زیر گازهیدروژن ازآن آزاد می شود. معمولااز این روش بیش تر در کشورهایی استفاده می شود که ازداشتن نفت وگازبی بهره هستند.
ب)تبدیل زغال سنگ هابه سوخت مایع
پیش بینی می شود دراواخرقرن جاری تبدیل زغال سنگ ها به سوخت مایع جزءمهم ترین منابع سوخت دنیا شود. این روش مراحل آزمایشگاهی راطی می کندومطالعات جهت امکان پذیری اقتصادی وصنعتی آن درحال انجام است. دراین روش زغال سنگ هارا توسط محلول های اسیدی نظیرCaNO3تجزیه وموادسوختنی آن رابه صورت ترکیبات مایع جدا می کنند.ازمزایای این روش آن است که مواد معدنی را از زغال سنگ طوری جدا می کند که امکان آلودگی هوا توسط این سوخت جدید به شدت کاهش یابد.از طرف دیگردرصد خلوص مواد آلی سوختنی دراین روش افزایش می یابدودرنتیجه انرژی بیش تری آزاد می شود.
کارخانه ی ساسول در آفریقای جنوبی بزرگ ترین کارخانه ی تولید کنند ی نفت اززغال سنگ دردنیا محسوب می شود.احداث این کارخانه توسط دولت آفریقا ی جنوبی به عنوان یک اقدام استراتژیک جهت محدود کردن وابستگی آن دولت به نفت خام دنیا بوده است.هم چنین درسال2002درکشور قزاقستان یک کارخانه ی تولید نفت از زغال سنگ دایرشد.کشورقزاقستان یکی ازتولید کنندگان مهم نفت درجهان است ولی به دلیل آن که تولید نفت از زغال سنگ هزینه ای حدود نصف استخراج نفت ازمیادین نفتی آن کشوردارد،اقدام به ساخت چنین کارخانه ای کرده است.
ج)سوخت هواپیما
امروزه ازنفت سفید به عنوان سوخت هواپیما ها استفاده می شود. معمولا دردماهای بالا ترکیب نفت سفید تغییر می کندواین مسئله مشکلاتی را برای موتورهواپیما ایجاد می کند.تحقیقات جدید نشان می دهدکه سوخت های تولید شده از زغال سنگ دردماهای بالا تغییر نمی کندوارزش حرارتی زیادی نیز دارد.انتظار می رودکه درقرن 21از این سوخت برای هواپیما ها استفاده شود. اگرچنین پیش بینی عملی گردد دوباره معادن زغال سنگ در دنیا ارزش استراتژیک پیدا خواهندکرد.
د)تولید قطران
معمولا زغال سنگ هایی که برای استفاده درکک سازی به کارمی روند،بخشی غیر قابل استفاده ومضر دارند. دردهه های اخیرسعی شده ازاین قسمت های غیرسوختنی زغال سنگ نیز استفاده شود.یکی ازاین کاربردها تولید قطران وقیراززغال سنگ است.
فرآیند ساخت قطران به این ترتیب است که درهنگام کک سازی از ماسرال های اکسینیت موجود درزغال سنگ ها گازها وموادتقطیری مختلفی به وجود می آید. این مواد تقطیری جمع آوری وپس ازپالایش به شکل قطران یا مواد دیگردرمی آیند.از قطران درصنایع شیمیایی مختلف ،تهیه ی مواد آروماتیک وبرای ساخت رنگ های صنعتی استفاده می شود.ازجمله ی محصولات قطران تولید ماده ای به نام امانل است که جهت پوشش لوله های فلزی آب ،نفت وگاز به کار می رودوازخوردگی آن ها جلوگیری می کند.مواد آلی نظیر اتیلن ،پروپیلن ،بنزن،تولن واکسیلن جزءموادآلی مفید دیگری هستند که درفرآیند قطران سازی اززغال سنگ به دست می آیند.
و)سایرکاربردهای زغال سنگ
زغال سنگ کاربردهای متعدد دیگری دارد،که ازجمله ی مواردقابل ذکر می توان به کاربردهای زیر اشاره کرد:
یکی ازکاربردهای زغال سنگ ،تولید کربن فعال است.این نوع کربن به شکل پودربوده وبه صورت تقریبا خالص اززغال سنگ ساخته می شود. کربن فعال برای تصفیه ی آب ،سفید سازی شکر،بی رنگ سازی محلول های پاک کننده،تصفیه ی حلال های صنعتی و...به کارمی رود.
ازکاربردهای دیگرزغال سنگ ها،به خصوص زغال سنگ های لیگنیتی ،استفاده درگل حفاری چاه های نفت است. معمولا ازبنتونیت برای گل حفاری استفاده می شود.بنتونیت چسبندگی زیادی داردواغلب به صورت گلوله درمی آید.بااضافه کردن پودرزغال سنگ ازچسبندگی بنتونیت کاسته وازگلوله شدن گل حفاری جلوگیری می کند.
یکی دیگر از کاربردهای زغال سنگ تولید مواد اولیه ی واکس های صنعتی است. این واکس ها برای تولید جوهر ،کاغذ کاربن،گریس ،پوشش های حفاظی،چرم سازی،مواد پولیش،عایق های الکتریکی،باتری های کوچک،انواع ماسک ها ی تنفسی و...به کارمی روند.
ازدیگرکاربردهای زغال سنگ ،به خصوص نوع لیگنیتی آن،استفاده به عنوان کود درجهت افزایش کیفیت خاک های کشاورزی است.معمولا این نوع زغال سنگ ها حاوی مقدارزیادی اسید هومیک هستندو قدرت جذب رطوبت زیادی را دارند.اسید هومیک باعث افزایش کیفیت فیزیکی ،شیمیایی و حفظ نیتروژن خاک می شود.مثلابخش سطحی زغال های لیگنیتی معدن هرباک جمهوری چک ،دراثرهوازدگی به ماده ی اکسی هومولیت تبدیل می شود که آن ها رابرای مصرف به عنوان کوداستخراج می کنند.
ازکاربردهای دیگرزغال سنگ ها ،تولید سیم ها ی کاربیداست که درصنایع مختلف برای جوش کاری کاربرددارد.معمولااین سیم های کاربید مخلوطی از آهک ،کربن وبرخی مواددیگرساخته می شوند.
اززغال سنگ درکشورهایی مثل جمهوری چک و لهستان مجسمه ها واشیاء زینتی بسیارزیبایی می سازند.این اشیاءدرظاهرجلای فلزی دارندوبه فلزاتی مثل سرب شبیه هستند.ولی آن ها برخلاف اشیاء سربی بسیارسبک هستند.هم چنین زغال سنگ دارای سختی کمی است ،به این دلیل به خوبی تراش برمی دارد.
یکی دیگرازکاربردهای زغال سنگ ،تولید گاز متان شبیه گازهای طبیعی به عنوان یک منبع سوخت است.معمولا زغال سنگ دردماهای بالاتبدیل به گازهای دی اکسید کربن وهیدروژن می شود.پس از افزایش میزان خلوص این گازها دردما وفشار معینی می توان آن هارا به صورت گاز متان درآورد.این تحقیقات پس ازگذشت حدودسه دهه به دلایل اقتصادی هنوزواقعیت صنعتی نیافته است.ولی انتظار می رودبا افزایش کاربرداین گاز درصنایع مختلف ،تولید آن از زغال سنگ نیز افزایش یابد.
ازدیگرکاربردهای نوین زغال سنگ ،تولیدسرامیک های مدرن نسوزاززغال سنگ ونرمه های کک است.دراین روش باترکیب کائولن ،نرمه ی کک ونیتروژن ماده ای به نام سیالون تولید می شود.سیالون دراثرتراکم به یک نوع سرامیک نسوزمبدل خواهد شد.
یکی دیگر ازکاربردهای نوین زغال سنگ،استفاده ازضایعات زغال سنگ ونرمه ی کک به عنوان یک ماده ی احیا کننده درکانه آرایی معادن است.
مقدار ذخیره وتولید زغال سنگ درایران
الف)میزان ذخایر زغال سنگ ایران
کل ذخایراحتمالی شناخته شده ی ایران تا سال 1378حدود7-10میلیارد تن برآورد شده است . با توجه به این مقدارذخیره،کشورما ازنظرذخایرقطعی واحتمالی زغال سنگ دررده ی دوازدهم جهان قراردارد.با این حال هنوز مناطقی درکشوروجود داردکه زغال سنگ های آن هنوز ازنظر میزان ذخایرزغال سنگ بررسی نشده اند.
ب)میزان تولید ومصرف زغال سنگ درایران
تولید زغال سنگ کنسانتره ی جهان درسال 1377حدود 3/4میلیاردتن وتولیدزغال سنگ کنسانتره ی ایران66/1میلیون تن بوده است.تولید سالانه ی انواع زغال سنگ ایران درسال 1378حدود5/2میلیون تن گزارش شده است.دراین سال،باتوجه به مقداراستخراج سالانه ،کشورما دررتبه ی چهلم جهان قرارداشته است.دربرنامه ی پنج ساله ی توسعه ی کشوربرای سال 1379تولیدی معادل حدود7/1میلیون تن پیش بینی شده بود که میزان استخراج درآن سال حتی به8/1میلیون تن رسید.
برای تولید هرتن فولاد درسال 1372حدود600کیلوگرم زغال سنگ درذوب آهن اصفهان مصرف شده است که اکنون باجایگزینی مازوتcrude oil این میزان به 80کیلوگرم کاهش یافته است .پیش بینی می شود که برای حدود 16میلیون تن فولاد درانتهای برنامه ی سوم توسعه ی کشور،حدود2/8میلیون تن زغال سنگ خام موردنیازباشد.
اثرا ت زیان بارمعدن کاری زغال سنگ
یکی ازاثرات زیان بار معدن کاری زغال سنگ ،تخریب سفره های آب زیرزمینی ازنظر کیفیت آب وحجم سفره آب زیرزمینی است.معمولا درطول معدن کاری دراثرهوازدگی زغال سنگ وموادباطله ی معدن عناصرمضری مانندکلسیم،گوگرد،سلنیم،اورانیوم،آرسنیک و...به صورت محلول وارد چرخه ی آب های منطقه می شودو باعث آسیب رسانی به محیط زیست می شود.مثلا کانی پیریت یکی ازآلوده کننده های رایج موجود درزغال سنگ است.پیریت های لایه های سطحی معادن زغال سنگ اکسید می شوندواسید سولفوریک را تولید می کنند که این اسید نیز باعث آلودگی خاک وآب می گردد.
یکی دیگر ازمسائل زیست محیطی مهم معدن کاری زغال سنگ ،ایجاد گودال پس از برداشت مواد معدنی است.حتی تونل های معادن زیرزمینی پس از رهاسازی معمولا تخریب وباعث ایجاد گودال درمحل معدن می شوند.ازاین میان فقط معادن زغال سنگ نواری است که به محیط زیست آسیب کم تری می رسانند.زیرا معادن نواری زغال سنگ به صورت روبازاستخراج می شوند.محل این معادن را پس از استخراج پر وسطح زمین رابازسازی می کنندکه ازنظر زیست محیطی بدون اشکال محسوب می شود.
آسیب دیدگی ریوی معدن کاران یکی دیگر ازمشکلات زیست محیطی شاخص معادن زغال سنگ است .معمولایکی از بیماری های رایج دربین معدن کاران معادن زغال سنگ بیماری ریه ی سیاه است که دراثراستنشاق غبارزغال سنگ آلوده می شوند.این بیماری یک مسئله ی بزرگ بهداشتی درمعدن کاری زغال سنگ است،به طوری که حدود 5-10درصدکارگران به این بیماری آلوده هستند. امروزه درکشورهایی مثل آمریکا قوانین سخت گیرانه ای جهت نصب دستگاه ها ی مخصوص تهویه ی معدن برای کاهش مقدارگردو غباردرمعادن وجود دارد. معمولا غلظت حدود1-7میلی گرم درمترمکعب هواازاین غبارها باعث بیماری هایی نظیرسرطان ریه ،معده ،پروستات وسیکلوسیس می شود.به این دلیل قوانین سخت گیرانه برای حفظ سلامتی معدن کاران ضروری است.
مطالب مشابه :
آشنایی با بمب های هواپرتاب و استحکام شکن BLU-109
Martin و در جهت ضربه زدن به استحکامات دشمن و همچنین مراکز مهم آنها توسعه فولاد بسیار ساب
سوزوكي گرند ويتارا
جدید سوزوکی توسعه موتور چهار جایگزین فولاد استاندارد صوتی با ساب ووفر و مرکز
زغال سنگ چیست؟
ساب بیتمنوس کک برای صنایع فولاد سازی است.به طوری برنامه ی سوم توسعه ی کشور
معدن استان قم
انواع املاح معدني، طي ساليان اخير مورد توجه قرار گرفته و شركت ملي فولاد ساب و صيقل
برچسب :
توسعه فولاد ساب