مایکوباکتریوم ها

مایکوباکتریوم ها را نمی‌توان در گروه باکتری‌های گرم مثبت یا گرم منفی قرارداد در واقع روش رنگ آمیزی گرم در طبقه بندی آنها باارزش نیست چون استفاده ازرنگهای قلیایی حتی بدون ید موجب تثبیت رنگ در باکتری می‌گردد ورنگ ایجاد شده توسط الکل یا اسید از بین نمی‌رود. به همین دلیل انها را اسید- فاست (مقاوم در برابر اسید)نامند این خاصیت به علت وجود موم در ساختمان باکتری است.رنگ آمیزی اختصاصی مایکوباکتریوم ها ذیل-نلسون نام دارد. مایکوباکتریوم توبرکلوزیس عامل مولد بیماری سل در روی محیط های کشت صناعی مانند محیط لوانشتاین-جانسون در مدت 12-2 هفته رشد می‌کند. مایکوباکتریوم لپره عامل مسبب بیماری جذام مستثنی بوده و در محیط کشت های صناعی یا کشت سلولی رشد نمی‌کند ولی در هر گرم بافت کف پای موش، به میزان یک میلیون عدد تکثیر یافته و در بدن یکی از جوندگان به نام آرمادیلوی ۹ باندی باعث عفونت می‌گردد. مایکوباکتریوم مقاوم به اسید (Acid fast) است و از نظر و یژگی‌های آنتی ژنیک، بیوشیمیائی و مورفولوژیک، شبیه سایر مایکوباکتریاسه‌ها می‌باشد. این ارگانیسم، رشد بسیار کندی دارد.

گونه‌ها

مایکوباکتریوم توبرکلوزیس یک باکتری گرم مثبت و میله‌ای شکل از خانواده مایکوباکتریاسه‌است که مولد بیماری سل می‌باشد. باسیل‌های سل میله‌ای شکل، بلند و خمیده و اغلب دانه دانه یا مجتمع هستند. طول آنها ۴ میکرومتر و قطرشان ۰٬۵ میکرومتر است و اغلب رشته‌های طویل بوجود می‌آورند. به دلیل اینکه به سادگی توسط ترکیبات رنگ زدا رنگ خود را از دست نمی‌دهند به اسید فاست موسومند. به دلیل وجود مقدار زیادی مواد چربی در آنها به سادگی توسط روش گرم رنگ نمی‌گیرند. باسیل سل زهرابه خارجی یا داخلی (اگزوتوکسین یا اندوتوکسین) ایجاد نمی‌کند.

کشت

زمان مورد نیاز برای تکثیر یک نسل از این باکتری حداقل ۱۲ ساعت است. پیدایش کلنی حداقل ۳ هفته و معمولن ۶ هفته طول می‌کشد. محیط کشت‌های مورد استفده برای تکثیر این باکتری عبارتند از:

  • محیط کشت تخم مرغی که خود شامل ۲ محیط کشت:۱-لوونشتاین-جانسن(lewenstein-jensein) ۲- والن-اشتین جانسن( wallen-stein jensen ) است
  • محیط کشت آگاری:middlebrook
  • محیط کشت مایع

تست تشخیصی

  • Aryl slfatase (که در توبرکلوزیس منفی است)
  • هیدرولیزِ twin80
  • nitarate+
  • niacin

آنتی ژن‌ها

old tuberculin

که پروتیئنی مقاوم به حرارت است

PPD(Purified protein derivatuies)

این آنتی‌ژن با قرار دادن old tuberculin در مجاورت سولفات آلومینیوم بدست می‌آید.

polysacharide

که از ترکیب آرابینو گالاکتان و آرابینو مانان تشکیل شده است.

mannosides

که شامل فسفاتیدیل اینزیتیل در نقش یک مولکول دوقطبی در غشای سیتوپلاسمی و دیواره دیده می‌شود.

wax D

cord factor

که باعث فعالسازی کمپلمان جیگزیم می‌شود.گرانولوم ریوی ایجاد می‌کند.و خاصیت ضد توموری دارد.

سولفاتید

فاکتور‌های کشنده

cord factor

که مانع هجوم polymophonuclear ها می‌شود.ایجاد گرانولوم می‌کند.و باعث تخریب میتو کندری می‌شود.

سولفاتید

مسئول واکنش Neutral Red می‌باشد.مانع اتصال فگوزوم به لیزوزوم می‌شود. و مصونیت از ماکروفاژ ایجاد می‌کند.

بیماری‌زائی

عفونت اولیه

عمدتاّ از راه تنفس و آیروسل ها ( قطرات ریز معلق در هوا مثلا ناشی از سرفه یا عطسه ) وارد ریه می‌شود. باکتری باعث درگیری ماکروفاژهای موجود در ریه می‌شود. سپس توسط مجاری لنفاوی به خون منتقل می‌شود. انتقال به خون باعث تحریک CD4 و CD8 Th می‌شود. که این تحریک باعث فعالیت سیستم ایمنی و سپس حذف باکتری از خون می‌شود. در این فرآیند میزان زیادی آنتی بادی ترشح می‌شود که باعث ایجاد توبرکول‌های باکتریال در قسمت میانی و تحتانی ریه می‌شود.

عفونت ثانویه

با ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن (مثلا با افزایش سن ، سوء تغذیه و یا بیماری‌هائی مثل ایدز) باکتری نهفته بر اثر پاسخ ایمنی ( مثلا به شکل توبرکول ) مجددا فعال می شود.ویژگی مهم عفونت با این باکتری پنیری شدن نمای بافت است. ۵٪ مبتلایان به عفونت اولیه مبتلا به عفونت ثانویه می‌شوند.


مطالب مشابه :


همه چیز درباره باکتری مایکوباکتریوم توبر کلوسیس(عامل بیماری سل)

همه چیز درباره مایکو باکتریوم توبرکلوزیس عامل بیماری سل ، ارگانیسمی مقاله




بیماری سل یا TUBERCULOSIS

بیماری سل یا دانلود رایگان; راه مقاله های علمی و ارتیاط با اساتید و دانشجویان برجسته




بیماری سل پرندگان

چون زمین نیز یکی از عوامل انتقال بیماری سل است مرغداری را به مکان » دانلود دفترچه




مایکوباکتریوم ها

مایکوباکتریوم توبرکلوزیس عامل مولد بیماری سل در روی محیط باسیل سل دانلود مقاله




دانلود دستورالعمل کشوری سل

دانلود پزشکی - دانلود دستورالعمل کشوری سل - دانلود پزشکی درباره وبلاگ. سلام




برچسب :