آموزش علوم اكچوئري در ايران

خانم عاطفه عابدي كه از دانش آموختگان اين رشته تحصيلي است ، توانسته است در آزمون هاي دريافت مدارك حرفه اي- تخصصي (چارتر) جامعه علمي اكچوئران كه در محل دانشكده بيمه اكو و با نظارت انجمن مذكور (SOA) برگزار مي شود به موقعيت هايي دست يابد.
   * شما يكي از دانش آموختگان مقطع كارشناسي ارشد علوم اكچوئري هستيد. چه چشم انداز كلي از اين رشته تحصيلي   
مي توانيد ارائه دهيد؟
در ابتدا بهتر مي دانم تعريف كلي از اين رشته داشته باشيم. چرا كه اين رشته تحصيلي نه تها مانند رشته هاي تحصيلي ديگر شناخته شده نيست، بلكه عنوان آن نيز گوياي ماهيتش نيست. براي اينكه شخصي بتواند متخصص علوم اكچوئريان يعني يك Actuary شود، بايد در علوم مختلف مانند رياضيات، آمار و احتمال، اقتصاد ، علوم مالي و سرمايه گذاري و در درجات  حرفه اي تر حتي علم حقوق نيز مسلط باشد. علاوه بر اين داشتن مهارت در يك زبان برنامه نويسي نيز گاهي در كنار توانايي هاي ديگر لازم است. همه اين موارد در يك جمله با هدف پيش بيني آينده از منظر مالي صورت مي گيرد. اين رشته در عين حال كه گستره ي وسيعي از علم ها را در بر دارد، بسيار هيجان انگيز و بسيار پوياست.
   * آيا تسلط بر علومي كه ذكر كرديد براي اكچوئر شدن كافيست و يا ملاك ديگري نيز براي ارزشيابي وجود دارد،
شايد در كشور ما ملاك ديگري وجود نداشته باشد، اما در ديگر كشورها مسلما ملاك هاي ديگري وجود دارد. نكته اي كه به آن بايد توجه كرد اين است كه بر خلاف بسياري از رشته هاي تحصيلي كه فرد صرفا با گذراندن يك دوره دانشگاهي مجوز فعاليت در زمينه تحصيلي خود را كسب مي كند، اين رشته تحصيلي در اكثر نقاط دنيا، يك رشته حرفه اي و يا حرفه اي – آكادميك است.
به اين معني كه براي اكچوئر شدن علاوه بر يادگيري تئوري، تجربه و مهارت هاي عملي نير به صورت كاملا جدي مورد نياز است. براي اينكه فرد به عنوان يك اكچوئر شناخته شود بايد امتحانات حرفه اي اين رشته را با موفقيت طي كند و همزمان نيز در شركت هاي بيمه اي به كارآموزي و كار مشغول شود. بسياري از دانشگاه هاي معتبر دنيا كه در رشته علوم اكچوئري را تدريس مي كنند، اين آزمون هاي حرفه اي را مد نظر دارند و رويكرد آنها پوشش مطالب مورد آزمون در امتحانات حرفه اي اين رشته است و ملاك انتخاب دانشگاه براي بسياري از دانشجويان نيز بر مبناي تعداد امتحاناتي است كه توسط فصول درسي دانشگاه مورد نظر در برگرفته مي شود.
  *  چه مطالب و سر فصل هايي مورد آزمون قرار مي گيرد؟


مطالب مورد آزمون در اين امتحانات حرفه اي از رياضيات عمومي و احتمالات تا درس هاي پيشرفته رياضيات مالي، اقتصاد مالي و محاسبات حق بيمه و مدل سازي را در بر مي گيرد. البته در سطوح بالاتر، متولي برگزاري آزمون (انجمن SOA) سمينارهايي در مورد رفتارهاي اخلاقي حرفه اي و شغلي يك اكچوئر را برگزار مي كند كه اعضاي انجمن ملزم به گذراندن اين كلاس ها و پايبندي به منشور اخلاقي ارائه شده مي باشند.
  *به ايران و دانشكده بيمه اكو بازگرديم. رشته تحصيلي علوم اكچوئري كه در اين دانشكده ارائه مي شود تا چه اندازه به استانداردهايي كه گفتيد نزديك است؟
همانگونه كه مي دانيم اين رشته نوپا با اين نام و با سرفصلي هاي درسي كه به سرفصل هاي اين رشته در دانشگاه هاي معتبر جهان نزديك است به ابتكار استادان دانشكده بيمه اكو و از سال 1382 تاسيس شده است. هرچند سال ها قبل از آن رشته آمار بيمه در دانشگاه شهيد بهشتي وجود داشته است، اما تفاوت آن سرفصل هاي درسي آن است كه بيشتر محض مي باشد. اما در دانشكده بيمه اكو، رويكرد قابل توجهي نسبت به آموزش اين رشته شده است كه اين رويكرد قابل توجهي نسبت به آموزش اين رشته شده است كه اين رويكرد مورد واحدهاي درسي ارائه شده و در زمينه استفاده از استادان با تجربه حائز اهميت است. دانشكده بيمه اكو براي تامين استاندارد مورد نياز خود علاوه بر دانشكده هاي ديگر دانشگاه علامه طباطبايي از حضور استادان دانشگاه صنعتي شريف، دانشگاه تهران و دانشگاه شهيد بهشتي نيز در قالب استاد مدعو بهره مي جويد. البته با توجه به جديد بودن بسياري از درس ها همچنان نياز به نيروي آموزشي متخصص محسوس است.
  *آيا واحدهاي درسي كه در دانشكده گذرانديد را كافي مي دانيد؟ به نظر شما چه مباحث ديگري مي بايست افزوده شود؟
البته با توجه به گستردگي اين رشته و ماهيت بين رشته اي آن، مسلما در يك دوره كارشناسي ارشد نمي توان همه مطالب و درس هاي لازم را ارائه داد. اما با اين حال به نظر مي رسد كه يكي از نقاط قوت دانشكده بيمه اكو همين واحدهاي درسي انتخاب شده براي اين رشته است كه كاملا به سرفصل هاي درسي دانشگاه هاي معتبر جهان نزديك است.
اما آنچه به اعتقاد بنده جا دارد در اينجا مطرح شود واحدهاي درسي نيست بلكه شيوه تدريس و كيفيت ارائه واحدهاي درسي است. بديهي است هنگامي كه يك مبحث نو در دانشگاه مطرح مي شود، مبحثي كه خاص خارج از كشور است و تاكنون در ايران تدريس نشده است، مي بايست از استادان صاحب نظر خارج از كشور نيز براي استفاده كرد. البته دانشكده بيمه اكو از تمام بضاعت خود براي اجراي هرچه بهتر دوره استفاده كرده است. استفاده از مجموعه اي از استادان ثابت و مدعو توانسته است تا حد قابل قبولي اين دوره را پيش ببرد، اما در كنار اين مجموعه خلاء استاد خارجي يا به عبارتي وجود افرادي با توانايي بالا در زمينه هاي مختلف اكچوئري كاملا محسوس است.
*  با توجه به تنگناهاي بودجه اي موجود در نظام آموزش دولتي، به نظر شما بيمه مركزي ايران و يا ديگر شركت هاي     بيمه اي در اين زمينه چه نقشه مي توانند داشته باشند؟
در اين خصوص از كمك هايي كه بيمه مركزي ايران با توجه به اهداف پژوهشي خود و بهره بري موثر از نيروي دانش آموخته مي تواند داشته باشد نبايد غافل باشد. علاوه بر تامين استاد خارجي، شركت هاي بيمه اي و در راس آنها بيمه مركزي ايران مي تواند امكان كارآموزي برون مرزي دانش آموختگان اكچوئري را در شركت هاي بيمه اي معتبر خارج از كشور و زير نظر اكچوئران با تجربه و ماهر فراهم نمايد.
*  به رابطه ي شركت هاي بيمه اي و دانشجويان اكچوئري اشاره كرديد. اين رابطه در شركت هاي بيمه اي خارجي چگونه است؟


شركت هاي بيمه اي خارجي با دانشجويان اكچوئري رابطه اي كاملا نزديك دارند. شركت هاي بيمه اي به دليل اينكه با افزايش تعداد اكچوئرهايشان اعتبار بيشتري در اين صنعت مي يابند، دانشجوياني را كه در حال گذراندن امتحانات جامع هستند را پس دوره كارآموزي، استخدام نموده و با فراهم كردن امكانات مالي (پرداخت هزينه ي امتحانات) و فرصت مطالعاتي (به صورت فراهم كردن كتاب هاي درسي و اختصاص ساعات مطالعه مشخص در شركت) انگيزه دانشجويان را براي قبول شدن در امتحانات و عضويت در انجمن هاي معتبر اكچوئرها را افزايش مي دهند. آنها از اين رهگذر علاوه بر كسب اعتبار، نيروي انساني كارآزموده خود را نيز تقويت مي نمايند. اين چرخه ي همكاري را مي تنان در تمامي شركت هاي بيمه اي خارجي شاهد بود.
  *قدري از آموزش فاصله بگيريم! به طور كلي وضعيت اكچوئري را در حال حاضر در كشور چگونه مي بينيد؟ به دانش اكچوئري در چه قسمت ها و مراكزي اهميت داده مي شود؟
*  ... تاريخچه اكچوئري در ايران بسيار محدود بود اما همان مختصر مي توانست نيازها را مرتفع سازد...
... تاريخ اكچوئري در ايران را شايد بتوان در مرحوم جوهريان و آقاي عادل سبزواري خلاصه نمود و فعاليت هاي محدودي كه شركت بيمه ايران در اين زمينه داشت. هدف از طرح اين سوال وضعيت فعلي اكچوئري با توجه به گسترش فعاليت هاي بيمه اي و اقتصادي كشور است...
... در حال حاضر نيز شرايط بر همان منوال است! به اين معني كه درحال حاضر هم علي رغم نياز شركت هاي بيمه اي و ديگر بنگاه هاي اقتصادي، تعداد كساني كه متخصص اكچوئري باشند همچنان محوري است . اما مسلما نياز كشور بيش از اين است. براي مثال در حال حاضر برخي از شركت هاي بيمه اي اكچوئري را آنقدر ضروري ديده اند كه از مشاوره يا خدمات اكچوئرهاي كشورهاي ديگر مثل هند و پاكستان بهره مي برند. براي مطلع شدن از جايگاه اين رشته كافي است به جايگاه اين حرفه در كشورهاي پيشرفته و با رفاه عمومي بالا نگاه كنيم. حتي كشورهايي مثل پاكستان و هند نيز در اين زمينه غفلت به خرج نداده اند و در حال حاضر از اكچوئرهاي توانمندي بهره مند مي باشند. در مورد اينكه چه مراكز ديگري بايد متخصص اكچوئري داشته باشند بايد گفت از نظر علمي همه ي مراكزي كه مي خواهند آينده مالي خود را پيش بيني كنند يا به مديريت ريسك بپردازند نظير شركت هاي بيمه، بانك ها و موسسه هاي مالي به اكچوئري نياز دارند. از اين ميان شركت هاي بيمه به دليل لزوم محاسبه حق بيمه به عنوان اولي گام حضور دربازار وبراي تعيين خايرشان بيشتر اين نياز را احساس مي كنند. طرح هاي بازنشستگي و شركت هاي سرمايه گذاري و مشاوران مالي مي توانند از وجود يك اكچوئر بهره مند باشند.
  *در قسمت هاي مختلفي شما به آزمون جامع اكچوئري اشاره كرديد. چندي است شاهد آنيم كه دانشكده بيمه اكو به عنوان مركز برگزاري اين آزمون انتخاب شده است. هدف از برگزاري و شركت در اين آزمون چيست؟
امكان برگزاري اين آزمون در داخل كشور به زغم بنده از كارهاي مهم تكميلي در جهت گسترش دانش اكچوئري در كشور است. اين آزمون ها در آبان و ارديبهشت هرسال برگزار مي شود. اكچوئرها براي اينكه به استانداردهاي علمي حرفه خودشان نزديك شوند و به عنوان يك اكچوئر دست يابند و به عضويت انجمن هاي اكچوئري بين المللي در آيند،          مي بايست اين امتحانات جامع را پشت سر بگذارند. كساني كه امتحانات جامع اكچوئري را با موفقيت طي كنند به مدارك حرفه اي اكچوئري دست خواهند يافت. داشتن اين مدارك حرفه اي در خارج از كشور از اهميت بالايي برخوردار است و شركت هاي بيمه خارجي در زمان استخدام در مورد امتحانات قبول شده فرد و حتي امتحاناتي كه او در آينده قصد شركت در آن ها را دارد سوال مي نمايند. لازم به ذكر است گذراندن اين امتحانات براي بسياري از افراد كار آساني نيست و بسياري از شركت كنندگان در ادامه آن را رها مي كنند. همين نكته است كه بازار نيروي كار براي اكچوئرها را در سراسر جهان در سطح خوبي نگه داشته است.
  *شما موفق به گذراندن بخش هايي از آزمون جامع اكچوئري شده ايد. آموزش به زبان انگليسي را تا چه حد در اين موفقيت موثر مي دانيد؟
به جرات مي توانم بگويم، صد در صد! بنده شخصا اگر آموزش به زبان انگليسي نبود، شايد هيچگاه به سمت اين     آزمون هاي بين المللي كشيده نمي شدم! مايلم اين نكته را در اينجا خاطر نشان كنم كه زبان انگليسي كه زبان آموزشي دانشكده اكو است توانسته است دانشجويان را به منابع علمي روز نزديك كند و عامل موفقيت فارع التحصيلان جهت گذراندن دوره هاي عالي آموزشي نيز باشد.
  *به سختي هاي موجود در راه موفقيت در آزمون ها و ارزش اين مدارك در شركت هاي بيمه خارجي اشاره كرديد. آيا در داخل كشور نيز وضع به همين منوال است؟ شركت هاي بيمه داخلي به چه ميزان به اين آزمون ها اهميت مي دهند؟ قبول شدن در اين آزمون ها براي شاغلين ايراني چه امتيازاتي دارد؟
شركت هاي بيمه داخلي توجه زيادي به اين امتحانات نمي كنند. يكي از دلايل آن شايد اين باشد كه تا چندي پيش اين امتحانات در ايران برگزار نمي شد. البته اگر دارا بودن مدارك حرفه اي از سوي شركت هاي بيمه ايراني مورد توجه قرار نگيرد، به احتمال زياد دارندگان اين مدارك جذب شركت هاي خارجي خواهند شد. در حال حاضر بسياري از شركت هاي بيمه خارجي و بين المللي حتي در كشورهاي حاشيه ي خليج فارس وجود دارند كه ارزش و اهميت گذراندن اين آزمون ها را به خوبي مي دانند! چنانچه اين موقعيت تازه ايجاد شده در صنعت بيمه كشور به خوبي استفاده نشود، با توجه به نياز به دانش آموختگان اكچوئري در سراسر دنيا، به جاي اينكه كشور ايران از ارزش افزوده نيروي انساني اي كه در دانشگاه هاي ايران تربيت شده استفاده كند، آن ها را براي بازارهاي جهاني آماده خواهدكرد!
  *يكي از مواردي كه مانع پراكندگي مجموعه اي از افراد داراي يك نوع تخصص ويژه و مشترك است، تشكيل انجمن صنفي است. نظرتان راجع به انجمن اكچوئري ايران چيست؟ آيا امكان شكل گيري چنين انجمني وجود دارد؟
بله امكان شكل گيري آن وجود دارد. حتي با نگاهي فراتر، شكل گيري چنين انجمني در آينده اجتناب ناپذير است. اگر منظورتان در اين خصوص شكل گيري يك انجمن حرفه اي و كارآمد است، اين امر نياز به حمايت هاي همه جانبه دارد. اين حمايت در درجه اول بايد توسط نهادهايي صورت گيرد كه به اين حرفه نياز دارند. با توجه به اينكه نقش نظارتي بيمه مركزي بر روي شركت هاي بيمه بسيار بالاست و در زمينه پژوهش هاي بيمه اي هم پيش قدم است، مي تواند حامي اصلي چنين انجمني باشد. البته حمايت مي بايست صرفا به معناي در اختيار گذاشتن منابع مالي جهت فعاليت هاي پژوهشي انجمن باشد. بديهي است چنين انجمني درصورت شكل گيري مي تواند به بازوي قوي علمي – پژوهشي صنعت بيمه و سرمايه گذاري كشور مبدل شود.
*  از اينكه در اين مصاحبه شركت كرديد متشكريم. ضمن اينكه معتقديم همچنان تا جامعه ي آرماني اكچوئري در عرصه ي صنعت و بيمه كشور فاصله زيادي داريم، آرزومنديم با پشتيباني مسئوولين ذي ربط و همت و تلاش دست اندركاران اكچوئري در ايران، اين صنعت به جايگاه واقعي خود برسد.
- هرچند معتقديم كارشناسان بزرگي در زمينه علوم اكچوئري در ايران وجود دارند كه به مراتب صاحب نظر تر از من هستند اما به سهم خودم از نشريه بيمه و توسعه كه اين فرصت را در اختيارم گذاشت تا بتوانم راجع به رشته علوم اكچوئري در ايران مطالبي بيان كنم، متشكرم.


مطالب مشابه :


نمونه سوالات بیمه ای

برای تهیه کتاب های مرتبط با بیمه میتوانید به ساختمان بیمه مرکزی با نمایندگی




نمونه سوال ازمون برای متقاضیان محترم نمایندگی،آیین نامه 75

نمونه سوال ازمون نمونه سوال ازمون برای متقاضیان محترم نمایندگی سایت بیمه مرکزی




آيا آزمون بيمه مركزي مشكل است؟

نمایندگی بیمه حذف آزمون تخصصي جهت مسوولان مربوطه سوال فرماييد آيا در




اعلام زمان آزمون نمایندگی بیمه

اعلام زمان آزمون نمایندگی بیمه مرکزی. انجمن صنفي گزینه های هر سوال برای آزمون




اعطای نمایندگی گروه فروش آتیه سازان بیمه سامان(بزرگترین گروه فروشبیمه ای کشور در زمینه محصولات اندوخ

در زمینه فروش و نمایندگی بیمه در نامه 54 بیمه مرکزی از طریق آزمون فراگیر




افتتاح شعبه دوم بیمه پاسارگاد اصفهان

بیمه پاسارگاد نمایندگی شعبه دوم مرکزی بیمه پاسارگاد اصفهان اصفهان نمونه سوال




اعلام اسامی دو شرکت غیر مجاز بیمه

آزمون استخدامي + نمونه سوال; بیمه مرکزی، غیر از به نمایندگی‌های رسمی




آموزش علوم اكچوئري در ايران

توانسته است در آزمون هاي اين سوال وضعيت فعلي اكچوئري ی بیمه ی مرکزی




آئین نامه جدید نمایندگان بیمه

آئین نامه جدید نمایندگان بیمه بیمه مرکزی ( موفقيت در آزمون نمايندگي بيمه مركزي ج.ا




قانون بیمه شخص ثالث

این رشته را از بیمه مرکزی ایران سوال درمورد بیمه شخص ثالث آزمون بیمه مرکزی




برچسب :