۱۵ نکته کامپیوتری که اگر ندانید باعث خنده دیگران میشوید!
در اينجا به توضیح برخی از ابتداییترین نکاتی میپردازم که هر کاربر ساده کامپیوتر باید بداند. اگر از کاربران تازه کار کامپیوتر هستید دوستانه توصیه میکنم این مطلب را با دقت بخوانید.
1- اول آدرس ایمیل www نمیگذارند.
2- اینترنت اون علامت e آبی رنگ نیست: اون e آبی رنگ علامت برنامه Internet Explorer، محصول شرکت Microsoft است. خود اینترنت یک شبکه است که برنامه یا آیکون خاصی ندارد.
Internet Explorer به شما کمک میکند از این شبکه برای دیدن سایتهای مختلف استفاده کنید. درست مثل اینکه میتوانید برنامه کانالهای تلویزیون را با یک تلویزیون Panasonic یا با یک تلویزیون Sony یا با هر مارک دیگری ببینید…
برنامههای دیگری هم وجود دارند که کار آن e آبی را میکنند و حتی خیلی بهتر!
مثل Safari، Google Chrome، Opera یا Mozilla Firefox که میتوانید از آنها استفاده کنید.
3- چت همان یاهو مسنجر نیست: چت کردن لازم نیست حتمآ با برنامه یاهو مسنجر انجام شود. یاهو یکی از شرکتهایی است که سرویس چت اینترنتی را ارائه میکند. با ICQ،MSN Messenger یا Gtalk و … هم میتوانید چت کنید (با سایر کاربران همان سرویس).
4- هر کامپیوتری الزامآ ویندوز نیست: این خیلی مهمه! ببینید یک کامپیوتر را خاموش فرض کنید! اصلآ به آن چه روی صفحه مانیتورش دیده میشود فکر نکنید. این به خودی خودش یک کامپیوتر است.
حالا باید یک برنامه روی این کامپیوتر نصب بشه که این کامپیوتر بتونه روشن بشه و ما ازش استفاده کنیم. به این برنامهها میگوییم «سیستم عامل» یا «Operating System» یا OS.
یکی از معروفترین این برنامهها «ویندوز» نام داره که نسخههای مختلفی هم داره که میدونم همگی با آنها آشنا هستید. مثل ویندوز 98 یا ویندوز xp یا ویستا. ویندوز محصول شرکت Microsoft است.
حالا نکته اینجا است، هیچ اجباری به استفاده از ویندوز نیست و ویندوز تنها انتخاب موجود نیست. بلکه این تصور غلط به خاطر سلطه مایکروسافت بر روی بازار به وجود آمده. در اصل شرکتهای مختلف و مشابهی وجود دارند که در این صنعت با مایکروسافت در رقابت هستند و خودشان «سیستم عامل» تولید میکنند.
به عنوان مثال، شرکت Apple سیستم عامل Mac را دارد. یا مثلآ سیستم عامل Ubuntu مال شرکت Canonical است.
5- هر کامپیوتری الزامآ پنتیوم نیست: pentium فقط اسم مدل یکی از پردازنده (CPU)های شرکت اینتل است! فکر میکنم واضحه، مثلآ من اگر از CPU یک شرکت دیگه مثل AMD استفاده کنم دیگه «کامپیوترت پنتیوم چنده؟» مفهومی نداره. در ضمن مدلهای pentium هم الان تقریبآ منسوخ شده و قدیمی به حساب میآیند.
6- فایروال همان آنتیویروس نیست: هر دو امنیت کامپیوتر را تامین میکنند اما با یکدیگر فرق دارند. توضیح تخصصی این تفاوت از حوصله این مطلب (و احتمالآ شما) خارج است. بگذارید این طور بگویم، فایروال یا دیوارهي آتش مثل یک گارد هست که شما بگذارید دم در خانه تا از ورود افراد خطرناک جلوگیری کند. آنتیویروس مثل یک محافظ شخصی است که اگر کسی یه جوری گارد را دست به سر کرد یا یواشکی از دودکش شومینه اومد توی خونه او را دستگیر کنه.
7- تفاوت فایل، فولدر و درایو: اصلا به کامپیوتر فکر نکنید، درایو مثل طبقهای است که شما پوشههای مختلف از اسنادتان را نگهدای میکنید. فولدر همان پوشههایی است که اسناد در آنها وجود دارند.
هر سند موجود در پوشه مثل یک فایل هست. در نتیجه من اگر از شما بپرسم فلان سند کجاست؟ شما میگویید: «در طبقه دوم، پوشه سبز رنگ، کاغذ آخر.»
حالا اگر بپرسم «اون تحقیق شیمی که دانلود کردی کجاست؟» چه میگویید؟ «درایو C، فولدر Shimi، فایل shimi.pdf» یا مدل کامپیوتریتر: C:\Shimi\shimi.pdf این طور بخوانید، «سی دو نقطه بکاسلش شیمی بکاسلش شیمی دات پیدیاف».
حالا چطوری فرق اینا را هم به خاطر بسپاریم؟ یکی اینکه درایوها تعدادشان زیاد نیست. عمومآ همین C و D و E و اینها هستند… فولدرها یا پوشهها هم که اصلآ از آیکونشان مشخص است.
فایلها هم میتوانید این جوری بشناسید. هر آیتمی که وقتی رویش کلیک میکنید دیگه جلوتر نمیتوانید بروید یک فایل است. به عنوان مثال وقتی روی یک فولدر کلیک میکنید وارد آن میشوید، دوباره میتوانید چیزی انتخاب کنید… در نتیجه این یک فایل نیست.
اما اگر روی یک عکس کلیک کنید آن عکس خودش باز میشود، دیگر داخل آن عکس پوشههای دیگر یا فایلهای دیگر وجود ندارد. در نتیجه یک عکس یک فایل است. به عبارتی هر آیتمی که یک پسوند داشته باشد، مثلآ txt. یا jpg. و… یک فایل است.
8- پسوند فایلها مهم است: اول از همه، اصلآ پسوند چیه؟ پسوند اون سه حرف آخر اسم هر فایل است (اگر ویندوز شما پسوندها را نشان نمیدهد مثل این راهنما عمل کنید).
پسوند به ویندوز و شما میگوید که این چه نوع فایلی است. به عنوان مثال یک فایل متنی که فقط حاوی نوشته است پسوندش txt. است. عکسهای واقعی مثل آنها که با دوربین عکاسی میگیرید عمومآ دارای پسوند jpg هستند. عکسهای کارتونی و کامپیوتری و غیرواقعی هم عموماً gif یا png هستند.
فایلهای فشرده شده عموماً دارای پسوند zip یا rar هستند که آنها را باید با برنامههای مخصوص مثل Winzip یا WinRAR باز کنید.
فایلهای اجرایی مثل فایلهای برنامههای یا فایلهای Setup بازیها و… هم عمومآ دارای پسوند exe. هستند. آهنگها هم که مطمئنم خودتان میدانید، عموما mp3 یا wav هستند.
پسوند فایلها اطلاعات زیادی به ما میدهند. مثلآ اگر کسی یک فایل به شما داد که پسوند آن exe. بود و گفت این عکس خودم است. دارد دروغ میگوید! احتمالآ به جای عکس یک برنامه مخرب مثل یک ویروس است.
9- تفاوت وبلاگ و وبسایت: «وبلاگ» از جمله چیزهایی است که تعریف دقیقش یکم سخته. یک باور اشتباه اینه که یک وبسایت یک آدرس مستقل دارد، مثلا Qiau.ir یک سایت است اما myqiau.blogfa.ir یک وبلاگ است. این تعریف اشتباه است.
وبلاگ جایی است که –عموما– یک نفر یادداشتهایی مینویسد. این یادداشتها میتوانید شخصی، تخصصی یا عمومی باشد. وبلاگها بر پایه یکی از برنامههای مدیریت محتوا نظیر وردپرس یا مووبلتایپ هستند. همچنین میتوانند روی سرویسدهندههای وبلاگ آنلاین باشند، مثل Blogspot یا Persianblog و… که در این صورت آدرس آنها به شکل myfile.blogfa.ir و… درمیاید. اما میتوانند آدرس شخصی هم داشته باشند. مثل My-File.ir که یک وبلاگ است.
اکثر وبلاگها شامل بخش نظرات هم هستند که خوانندگان از این طریق با نویسنده در ارتباط هستند و نظر خودشان را به اطلاع نویسنده میرسانند. هم وبلاگ و هم وبسایت میتواند متعلق به یک نفر، چند نفر یا یک شرکت هم باشد در نتیجه مالکیت یا مخاطب یک نشانه برای تمیز دادن وبلاگ از وب سایت نیست. اما عمومآ وبلاگ متعلق به یک نفر است (البته وبلاگهاي گروهي هم كم نيست) و شما با ورود به آن میدانید که در حال خواندن نوشته چه کسی هستید. وبلاگها عمومآ غیررسمیتر از وبسایتها هم هستند.
یک تفاوت دیگر هم این است که وبسایتها عمومآ سرویس یا محصول خاصی دارند اما وبلاگها –حداقل مستقیما– سرویسی ارائه نمیکنند و فقط حاوی نوشتههای نویسنده هستند.
10- دومین (دامین یا دامنه) و سابدومين: ببینید خودتان را درگیر نکنید، خیلی ساده است. اسم هر سایت (آدرسی که تایپ میکنید که واردش شوید) دامنه آن سایت است. مثلا دامنه بلاگفا BlogFa.com است. برای داشتن این نامها باید نام مورد نظر آزاد باشد و مبلغی را سالیانه پرداخت کنید تا به نام شما ثبت شود.
توجه کنید که مثلا در مثال بلاگفا، کل عبارت "BlogFa.com" دامنه است، نه فقط "BlogFa" در نتیجه "BlogFa.net" هم یک دامنه جدا است که میتواند متعلق به فرد دیگری باشد، همچنین "BlogFa.ir" و… اما خوب شرکتهای بزرگ تمام دامنههای اسم شرکتشان را به نام خودشان ثبت میکنند.
BlogFa.com يك دامنه است ولي MyQiau.BlogFa.com يك زير دامنه (يا سابدومين)
11- هاست یا هاستینگ: هاست، هاستینگ یا Host یعنی فضایی که فایلهای یک سایت اینترنتی روی آن قرار میگیرد. هر چیزی که شما روی یک سایت میخوانید باید روی یک کامپیوتر واقعی در یک جایی از دنیا وجود داشته باشد. همین مطلب که الان شما دارید میخوانید روی سرور OurIRAN است.
این فضاها هم توسط شرکتها فروخته میشود. در نتیجه اگر میبینید میگویند «هاست 100مگابایتی» یعنی به شما 100 مگابایت فضا میدهند که فایلهای سایتتان را در آن نگهداری کنید.
12- پروکسی همان فیلتر شکن نیست: پروکسی (proxy) همان فیلترشکن نیست و هیچ ربطی هم به فیلترشکن ندارد. به کامپیوتر اصلا فکر نکنید، پروکسی میدانید مثل چیست؟ مثل اینکه من زنگ بزنم به شما بگم «اگر میتونی سر راه برو فلان کتابفروشی ببین این کتاب را داره؟» شما میروید و از همانجا به من زنگ میزنید، میگویید «آره مثلا فلان کتاب هست جلدش این رنگیه قیمتشم اینه…». این یعنی پروکسی.
وقتی شما IP و Port پروکسی را در برنامهای وارد میکنید یا از فیلترشکن استفاده میکنید کامپیوتر شما به یک کامپیوتر دیگه در جایی از دنیا وصل میشه و اون کامپیوتر میره اون آدرسی که شما میخواهید را باز میکنه و به شما نشان میده. حالا اگر پروکسی شما در یک کشور خارجی باشه میتونه جاهایی بره که شما نمیتونید برید! خیلی واضحه نه؟
13- ویپیان (VPN: Virtual Private Network) همان فیلترشکن نیست: نمیخواهم به ساختار vpn و… بپردازم. بلکه میخواهم بر عکس خیلیها ساده برایتان توضیح بدهم که خوب متوجه بشید. vpn یک نوعی از شبکه است که اطلاعاتی که در آن رد و بدل میشود به خاطر فرایند رمزنگاری قابل دیده شدن نیست.
مثل چی؟ این سناریو را تجسم کنید، من و دوستم و شما با هم در یک اتاق هستیم. من و دوستم هر دو علاوه بر فارسی به زبان چینی هم مسلط هستیم اما شما یک کلمه هم چینی بلد نیستید.
حالا شما به من به فارسی میگویید «تو حق نداری راجع به آن موضوع با دوستت صحبت کنی!». حالا اگر من شروع کنم به چینی با دوستم حرف بزنم چی؟ شما نمیتوانید بفهمید من دارم راجع به چی حرف میزنم.
اینکه vpn به عنوان یک فیلترشکن استفاده میشود هم موردی مشابه است. «آن موضوع» همان سایت مسدود شده است و «زبان چینی» هم همان رمزنگاری شبکه vpn.
14- RAM بیشتر همیشه بهتر نیست: رم و حافظه بیشتر همیشه الزاما بهتر نیست. یعنی کلا این عددها هر چقدر بزرگتر میشوند الزامی نیست که بهتر شوند. چرا؟ به دلایل مختلف، مهم ترینش اینکه خیلی اوقات کامپیوتر شما توان استفاده از آن مقدار عظیم RAM را اصلا ندارد… به عنوان مثال، اکثر افراد از ویندوزهای 32بیت استفاده میکنند که توان استفاده بیشتر از 4 گیگ رم را ندارند یعنی اگر شما 8 گیگ رم هم داشته باشید هیچ فرقی نخواهید دید… پس اگر از نحوه کار یک دستگاه آگاه نیستید حواستان جمع باشد که پولتان را بیخود هدر ندهید. برای استفاده بیشتر از 4 گیگ رم باید از سیستم عاملهای 64 بیت استفاده کنید. مثلآ Windows Vista x64 Ultimate.
15- قوی بودن یکی از اجزای کامپیوتر ضعیف بودن جزئی دیگر را جبران نمیکند: این هم از جمله اشتباهاتی است که از خیلیها تا به حال شنیدهام. هر عضو کامپیوتر وظیفه منحصر به فرد خودش را دارد و قوی بودن یک جز، مثلا RAM ضعیف بودن CPU را جبران نمیکند. مثلآ شنیدهام که میگویند «این بازی 2 گیگ رم میخواد ولی اگر CPUات قویه با 1 گیگ هم جواب میده…» که کاملا اشتباه است.
مطالب مشابه :
استاد دبير سياقي از ويكيپديا
ز ویکیپدیا تهران و نیز دانشگاههای چین و شهر قزوین برپایهٔ
6 رشته جديد در دانشگاه آزاد اسلامي قزوين راه اندازي شد.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین (ویکیپدیا) سایت مهندسی صنایع دانشگاه آزاد قزوین
يك شايعه!
ارشد و دکتری دانشگاههای بزرگ کشور واحد قزوین (ویکیپدیا) دانشگاه آزاد قزوین
نمونه سوالات امتحان ساختمان گسسته
سلام؛من دانشجوي رشته سختافزار دانشگاه آزاد دانشگاه آزاد قزوین قزوین (ویکیپدیا)
بازیهای آنلاین یا اینترنتی
در هر بازی آنلاین آن بازی به وسیله ادمین یا پلیس های دانشگاه آزاد قزوین قزوین (ویکیپدیا)
پورتال چیست؟ انواع پورتال
پورتالهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین (ویکیپدیا) مهندسی صنایع دانشگاه آزاد قزوین
GSM Modem چيست؟
مينمايد و همکاريهای دانشگاه آزاد قزوین واحد قزوین (ویکیپدیا)
سرویس پیامرسان فیسبوک
نمیکند و نرخهای معمول برای دانشگاه آزاد قزوین واحد قزوین (ویکیپدیا)
41 نفری که اینترنت را دگرگون کردند
خلق کامپیوتر های رومیزی منحصر به دانشگاه آزاد قزوین واحد قزوین (ویکیپدیا)
۱۵ نکته کامپیوتری که اگر ندانید باعث خنده دیگران میشوید!
شبکه برای دیدن سایتهای مختلف واحد قزوین (ویکیپدیا) صنایع دانشگاه آزاد قزوین
برچسب :
دانشگاه های قزوین ویکی پدیا