آسيب شناسي اعتياد و عوامل اجتماعي موثر بر آن
اعتیاد به مواد مخدر به عنوان جدیترین مسأله اجتماعی ایران، وجوه مختلف جامعهشناسی، روانشناسی، حقوقی، سیاسی و ... دارد. به اعتقاد تحلیلگران اجتماعی، اعتیاد به مواد مخدر، بهعنوان یکی از مسائل پیچیده اجتماعی درعصر حاضر است که زمینه ساز بروز بسیاری از آسیبها و انحرافات اجتماعی میباشد. به عبارت دیگر رابطه اعتیاد با مسائل اجتماعی ارتباطی دو جانبه است؛ از یکسو اعتیاد، جامعه را به رکود و انحطاط میکشاند و از سوی دیگر پدیدهای است که ریشه در مسائل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه دارد. اعتیاد گرایش فرد را به اصول اخلاقی و معنوی و ارزشهای اجتماعی کاهش میدهد بهطوری که آسیب شناسان اجتماعی، اعتیاد را به مثابه « جنگ شیمیایی خانگی » و « جنگ بدون مرز » میدانند. سازمان بهداشت جهانی مسأله مواد مخدر، اعم از تولید، انتقال، توزیع و مصرف را در کنار سه مسأله جهانی دیگر یعنی تولید و انباشت سلاحهای کشتار جمعی، آلودگی محیط زیست، فقر و شکاف طبقاتی، از جمله مسائل اساسی شمرده است که حیات بشری را در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی در عرصه جهانی مورد تهدید و چالش جدی قرار میدهد. ضرورت شناخت ابعاد و سطوح این مسأله اجتماعی زمانی عمیقتر درک میشود که بدانیم پدیده اعتیاد، متأثر از توسعه فنآوریهای ارتباطی و رایانهای و باندهای مافیایی و دستهای پنهان است و از چنان پیچیدگیهایی برخوردار شده که سازمان ملل متحد آن را از جرایم سازمان یافته تلقی و اقدام به صدور کنوانسیونها و پروتکلهای مختلف برای مقابله با آن ( کنوانسیونهای 1971، 1961، پروتکل اصلاحی 1972 و کنوانسیون 1988) نموده است. حجم گسترده تجارت و چرخش مالی مرتبط با قاچاق مواد مخدر در سطح جهان و نقش مافیای منطقهای و جهانی این موضوع را بسیار قابل تأمل کرده است(علی هاشمی،17:1383).
کشور ایران به دلیل شرایط خاص و همجواری با مراکز عمده تولید کننده مواد مخدر و قرار گرفتن در بهترین و کوتاهترین مسیر ترانزیت، در چند دهه اخیر گذرگاه انتقال مواد مخدر ازافغانستان به اروپا بوده است. وجود زمینههای رشد و گسترش مواد مخدر در ایران و قاچاق آن که هماکنون به یک تجارت زیرزمینی تبدیل شده است، پیچیدگی اوضاع فعلی را فراهم ساخته است و میرود تا به یک بحران اساسی در جامعه تبدیل شود. در عرصه ملی، کشور ایران به جهت ساختار جمعیتی، موقعیت ژئوپولتیکی و فقدان استراتژی و طرح جامع ملی مبارزه با عرضه، کاهش، تقاضا و درمان معتادان، بهعنوان یکی از آسیب پذیرترین کشورهای جهان در مقابل مسأله مواد مخدر است. گزارشهای آماری حاکی از گسترش فزاینده اعتیاد به مواد مخدر در ایران است. بهطوری که اعتیاد بعد از بيکاری و گرانی سومین معضل اجتماعی است. در مورد آمار معتادان در ايران، اعداد و ارقام مختلفي ذكر ميشود، بر اساس آخرين اعلام ستاد مبارزه با مواد مخدر، يك ميليون و 200 هزار نفر در ايران معتاد دائمي هستند و حدود 800 هزار نفر نيز به صورت تفنني مواد مخدر مصرف ميكنند كه البته با توجه به اينكه در همه جاي دنيا تعداد افرادي كه به صورت تفريحي و تفنني مواد مخدر مصرف ميكنند بيش از معتادان دائمي است، اكثر كارشناسان به اين آمار به ديده ترديد نگاه ميكنند(خبرگزاری فارس، 2:1385).
برآوردهای صورت گرفته نشان میدهد که میزان خسارتهای اقتصادی – اجتماعی مستقیم و غیر مستقیم مواد مخدر و قاچاق آن در کشور سالیانه 700 میلیارد تومان است(صادقی ، 155:1382) و به طور متوسط بر اساس آمار سالیانه حدود 200 نفر از اعضای نیروی انتظامی کشور را در جریان مبارزات از دست میدهیم(رئیس دانا، 105:1381)
طبق گزارشات در سال 1382، سن آغاز مصرف مواد مخدر در ایران به 14 تا 16 سال رسیده است(توسلی،9:1379) و سالانه 10٪ به تعداد معتادان افزوده میشود. رشد اعتیاد تزریقی 30٪ است و این میزان تقریباً 5 برابر جمعیت کشور است(عبدی،135:1382).
ضرورت و اهميت تحقیق
اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر به مثابه یک مسئله اجتماعی، پدیدهای است که همراه با آن توانایی جامعه در سازمانیابی و حفظ نظم موجود از بین میرود و باعث دگرگونیهای ساختاری در نظام اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در یک جامعه میشود. در جامعه امروز ما، مواد مخدر در سیمای یک مسأله یا مشکل اجتماعی رخ نمودهاست. این آسیب اجتماعی تعداد زیادی از مردم را تحت تأثیر قرار داده و به طور روز افزونی در حال تعامل با سایر آسیبهای اجتماعی و تبدیل شدن به یک تهدید شالوده و ساخت شکن است. امروز نخبگان و نهادهای تصمیمساز و تدبیر پرداز ما با نوعی فقر شناخت و ضعف تمهید و تدبیر استراتژیک و فقدان رویکردی فراگیر و همه سونگر و مبتنی بر « تعین چندجانبه » – جستجوی علل و عوامل متنوع در پس این پدیده – مواجه هستند. در نتیجه این فقر، ضعف استراتژی و تاکتیکهای متخذه برای مقابله با این تهدید، قادر به تأمین بهینه اهداف خود نبودهاند و جامعه ما شاهد رشد روز افزون گستره و عمق تأثیرات مخرب مواد مخدر بوده است. مبارزه با این پدیده مستلزم شناخت همه ابعاد آن(اقتصادی، اجتماعی و...) است، بنابراین برنامههایی در امر مبارزه با مواد مخدر موفق خواهند بود که با شناخت واقعگرایانه از این مسئله طرح و اجراشود.
چنانچه بپذیریم در جامعهای با مختصات جامعه ایران بعد از انقلاب، امنیت هستی شناختی و وجودی(امنیت هویتی، ارزشی و هنجاری) مقدم بر امنیت ملی است، طبعاً باید بپذیریم که مواد مخدر، فوریترین و جدیترین تهدید ملی این جامعه است. جامعه ما با داشتن ساختار جمعیتی جوان، به نحو نگران کنندهای مورد تهاجم گسترده مواد مخدر قرار گرفته است. از سوی دیگر علیرغم دستاوردهای حاشیه مرزی که به قیمت رشادت های بی نظیر دست اندرکاران و شهادت بیش از 3300 نفر از رزمندگان و 10000 جانباز این عرصه به دست آمده، در داخل کشور با معضلات پیچیدهای روبرو بوده ایم.
از اینرو ضروری است با بررسی علل اجتماعی مؤثر در بروز پدیده اعتیاد، زمینههای ظهور پدیده اعتیاد مورد توجه واقع شود.
اهداف تحقیق
-بررسی آسيب شناسي اعتياد وعلل اجتماعی مؤثر بر آن
- راهبرد عملی درعرصه مقابله بامواد مخدروکاهش تقاضای مواد مخدر
- فراهم نمودن تمهیدات لازم برای کاهش اعتیاد
تعاريف و مفاهيم تحقيق
اعتیاد[1]
در لغت به معنای عادت کردن و یا خوی کردن به چیزی است(دهخدا،2949:1338). سازمان ملل متحد (1950) اعتیاد را اینگونه تعریف کرده است: اعتیاد ، مسمومیت حاد یا مزمنی است که برای شخص یا اجتماع زیانبخش میباشد و از طریق استعمال داروی طبیعی یا صنعتی ایجاد میشود. اعتیاد به مواد مخدر دارای سه ویژگی ذیل است:
- احساس نیاز شدید به استعمال دارو و تهیه آن از هر طریق ممکن.
- وجود علاقه شدید به افزایش مداوم میزان مصرف دارو.
- وجود وابستگی روانی و جسمانی به آثار دارو، بهطوری که در اثر عدم دسترسی به آن ، علایم وابستگی روانی و جسمانی درفردمعتادهویدا شود(شهیدی،15:1375)
معتاد [2]
معتاد فردی است که از راههای گوناگون نظیر خوردن،کشیدن، تزریق و استنشاق، یک یا چند ماده مخدر را با هم و به صورت مداوم مصرف میکند و در صورت قطع آن، با مسائل جسمانی، رفتاری یا هر دو مواجه میشوند(آقابخشی،9:1379).
مواد مخدر
مواد مخدر شامل ترکیباتی است که موجب تغییر در کارکرد مغز به صورت ایجاد حالات هیجانی، رفتارهای نابهنجار، عصبانیت یا اختلال در قضاوت و شعور فرد میشود(محبوبیمنش،70:1382).
شیره سوخته
پس از مصرف تریاک، مادهای قهوهای سوخته و براق به دست میآید که به آن شیره سوخته میگویند(ستاد مبارزه با مواد مخدر،8:1386).
حشیش
حشيش صمغ چسبناك از بوته كانابيس[3] است كه معمولاً به صورت تكههاي جامد مكعبي شكل فروخته ميشود.
هروئین
نام شيميايي آن "دي استيل ـ مورفين" است و با عمل تقطير از مرفين استخراج ميشود و ده برابر از مرفین قویتر است. هروئین به رنگ سفید و نرم و یا کرم و قهوهای روشن است. هروئین بو ندارد ولی تلخ مزه است(همان:10).
الاسدی
الاسدي نخستين دارويي است كه در گروه توهمزاها قرار گرفت. الاسدی ماده بلوری روشن یا سفید و بیبو است. مزه ای نسبتاً تند دارد و غالباً از آن به عنوان اسید نام برده میشود. الاسدی معمولاً به شکل قرص، بسته و گاهاً شکلهای مایع فروخته میشود (آبادینسکی،181:1384)
کراک
این ماده از نظر مصرف کنندگان غذای آماده[4] داروهای محرک است. انواع مختلف کراک ممکن است حاوی ترکیبی از باقی ماندههای کوکائین خالص مثل کافئین غلیظ شده و یا آمفتامینهای مختلف باشد. به نسبت دیگر مواد مخدر مدت زمان کمتری طول میکشد تا اثراتش ظاهر شود(همان:152).
کریستال
این ماده همان هروئین است که به شکلی خالصتر و بلوری درآمده و قدرت اعتیاد آوری آن فوق العاده بالاست. این ماده علائم مصرف هروئین را ایجاد میکند اما با شدت بیشتر. مصرف این ماده حرکات قلب را کند نموده تا جایی که به مرگ فرد مصرف کننده منجر میشود(ستاد مبارزه با مواد مخدر،12:1386).
پیشینه و مبانی نظری تحقیق:
الف :تحقیقات داخلی
فرحناز صالحی جونقانی (1379) نیز در پژوهش خود تحت عنوان بررسی تأثیر عوامل اقتصادی – اجتماعی بر اعتیاد، به این نتایج دست مییابد که اکثریت معتادان از وضعیت اقتصادی- اجتماعی پایینی برخورداراند. همچنین بین سطح تحصیلات والدین، میزان درآمد، میزان انزواطلبی، میزان ناکامی در زندگی و میزان امید به آینده و اعتیاد رابطه معنیدار وجود دارد.
کوثری )1380) در تحقیق خود تحت عنوان «جامعه شناسی اعتیاد» در تبیین منشأ اجتماعی آن، زندگی در مناطق محروم، فقر شدید، خانههای مخروبه، خانوادههای از هم پاشیده و سایر نابسامانیها را منظومه عواملی میداند که باعث انحرافات رفتاری از اینگونه میگردد و همچنین معتقد است که اعتیاد اثرات سؤ زیادی بر سطح خانوادگی افراد دارد. فی المثال طلاق میتواند بهعنوان یکی از نتایج همراه کننده اعتیاد تلقی شود.
منصوره حاج حسینی و مهناز اخوان تفتی (1382) در تحقیقی به بررسی «تأثیر سبک اسناد بر میزان گرایش و ابتلای جوانان به اعتیاد» پرداختهاند. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه جوانان 28-18 سال ساکن شهر یزد در قالب دو گروه معتاد و غیر معتاد بود. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه سبک اسنادی، استفاده به عمل آمد. در پایان مشخص شد که سبک تبیین جوانان معتاد برای وقایع خوشایند و ناخوشایند، بدبینانهتر از جوانان غیر معتاد است.
جعفر بوالهری (1382) در تحقیقی با عنوان «ارزیابی مصرف مواد مخدر در زندانهای ایران» به بررسی میزان شیوع مصرف مواد مخدر در بین زندانیان زندانهای کشور پرداخته است. این پژوهش به صورت مطالعه کمی و کیفی و به روش مقطعی انجام گرفته است. مقایسه مصرف مواد مخدر در قبل و بعد از ورود به زندان، رابطه معنیداری را نشان میدهد. در مورد سلامت روانی مصرف کنندگان نیز5/12% افراد سالم و 5/87% مشکوک به اختلال روانی بودند. بین مصرف مواد مخدر در زندان و اختلالات، شکایات جسمانی، وسواس و اجبار، افسردگی و روان پریشی رابطه معنیدار وجود دارد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش بیشترین ماده مصرفی در زندان تریاک بوده است.
حسین محبوبی منش (1382) در تحقیقی با عنوان «اعتیاد مردان تهدیدی علیه زن و خانواده» ، به بررسی پیامدهای اعتیاد مردان در جامعه و خانواده میپردازد. وی اعتقاد دارد با توجه به اینکه مردان، اکثریت معتادان به مواد مخدر را تشکیل میدهند، در نقش همسر یا پدری معتاد تهدیدی جدی بر حیات فردی و خانوادگی زنان و آسیبی عمیق بر کیان خانواده محسوب میشوند. وی پیامدهای اعتیاد مردان را چنین برمیشمارد: پیامدهای فردی شامل عوارض جسمانی، عوارض روانی، اختلالات رفتاری، پیامدهای خانوادگی شامل نابسامانی و فروپاشی خانواده، اختلال در روابط عاطفی و جنسی زوجین، معتاد نمودن همسر، روسپیگری همسر، خشونت علیه زن، انتقال ایدز و اختلال در روابط پدر با فرزندان و پیامدهای اجتماعی شامل استهلاک سرمایههای اجتماعی و مادی، کاهش امنیت اخلاقی و اجتماعی، تضعیف اقتصادی، استحاله فرهنگی و استحاله سیاسی میداند.
ب:تحقیقات خارجی
در زمينه «ارتباط آشفتگي خانواده و مصرف مواد مخدر» نيز فارو[5] و برسينگ[6] (1990) بر روي 343 نوجوان دست به انجام يك تحقيق زدند. در نتيجه اين پژوهش مشخص شد كه کسانی که به مصرف زياد الكل و مواد مخدر ميپرداختند، اغلب داراي خانوادههايي با زمينه آشفته بودند.
سيمونز[7] و رابرتسون[8] (1989) در يك آزمون با نمونه آماری 343 نفر پسر كه شامل افراد معتاد و غیر معتاد ميشد به يك رابطة دو جانبه مشخص ميان برخي شاخصهاي رفتاري والدين و وارد شدن فرزندان به گروههاي منحرف هم سن و سال و نهايتاً مصرف مواد مخدر پيبردند. بر اساس یافته های این پژوهش طرد فرزندان توسط والدين از اهميت ويژه اي در گرايش فرزندان نسبت به گروه هاي منحرف هم سن برخوردار است. اين محققان همچنين باور داشتند كه طرد فرزندان توسط والدين، قابليت اتكاء و اعتماد به نفس آنان را خدشه دار مينمايد.
بر اساس نتایج مطالعات بروك[9]،نومرا[10] و كوهن[11] (1989) الكليهاي دائم الخمر(نوشندگاني كه مصرف آنها بالاتر از حد طبيعي است) و مصرف كنندگان مواد مخدر اغلب بيان ميكنند كه داراي تجارب سخت ناسازگاري و تعارض بین والدين و فقدان انسجام خانوادگي ميباشند. همچنین تعارض كمتر در محیط خانواده و رابطه مناسب والد ـ فرزندی با مصرف كمتر مواد مخدر توسط نوجوانان مرتبط است.
نتایج مطالعات ارفورد[12](1994) در خصوص «علل اعتیاد در میان دانشجویان در آمریکا» نشان میدهد که اکثر دانشجویانی که معتاد بودند دچار سرخوردگیهای ساختاری و محیطی بودند. عدم رسیدگی به خواستههای عاطفی آنان توسط اجتماع از علل گرایش آنان به اعتیاد است.
بویل [13](2000) نیز در مطالعهای به «بررسی وجود اعتیاد در خانواده و تأثیر آن بر روی آوردن افراد به اعتیاد» می پردازد. او اعتقاد دارد که برادر بزرگتر معتاد اثر بیشتری در سوق دادن نوجوانان و جوانان به اعتیاد دارد.
هافمن[14] و سربون[15](2002) نیز در مطالعات خود به «تأثیر اعتیاد والدین در گرایش افراد به اعتیاد» پرداختهاند. بر اساس یافتههای پژوهش آنان زمانی که والدین مواد مخدر مصرف میکنند احتمال بیشتری وجود دارد که فرزندانشان نیز معتاد گردند.
طبق یافتههای پژوهشی پيکو(2000)، خلأ عاطفی در روابط فرزندان با والدین بهخصوص پدر از عوامل گرایش آنان به اعتیاد است.
نازرول اسلام (2000) در پژوهشی با عنوان «سبکهای جنسی زندگی و پایگاه اجتماعی معتادان در بنگلادش» به این نتیجه میرسد که معتادان جوان با تحصیلات متوسطه، درآمدهای پایین و متوسطی داشته و همچنین شدت اعتیاد مردان متأهل بیشتر از مردان مجرد است. او در ادامه بر تأثیر معاشرت با دوستان معتاد در گرایش افراد به مواد مخدر می پردازد.
مبانی نظری پژوهش:
تاکنون روانشناسان، روانپزشکان، جامعهشناسان ، محققان و متخصصان، تئور های مختلفی را در ارتباط با پدیده اعتیاد ارائه دادهاند. گروهی بر این عقیدهاند که آمادگی روانی، شخصیت نابهنجار، بیماریهای درناک و صعب العلاج علت اصلی اعتیاد است، عدهای دیگر ناهنجاریها و نابسامانیهای موجود در خانواده و معاشرت با دوستان منحرف (گروه همسالان) را علت اصلی اعتیاد فرد میدانند. گروهی دیگر علل اعتیاد را در اجتماع جستجو کرده و بحرانها و بیسازمانیهای اجتماعی را علت اصلی اعتیاد به مواد مخدر میدانند.
نظریههای روانشناختی
بسیاری از روانشناسان انحراف را بر حسب نقص شخصیت توجیه میکنند؛ به این معنا که برخی از گونههای شخصیت بیشتر از گونههای دیگر به انحراف اجتماعی گرایش دارند. (کوئن،176:1385).
روانشناسان برای توضیح انواع کجرویها اختلالات روانی وشخصیتی را به سه دسته تقسیم میکنند:
- نقص فکری یا عقبماندگی ذهنی.
- روانپریشی یا جنون.
- اختلالات از نوع نژندی یا رواننژندی.(سخاوت ، 1380 : 18 ).
زیگموند فروید در تحلیل روانکاوانه خود با بکارگیری مفاهیمی چون غرایز سکس و پرخاشگری، عقده ادیپ و همچنین «نهاد» ، «خود» و« فراخود» بهعنوان عناصر اساسی ساختار شخصیت، استدلال کرده است که خلافکاران، کسانی هستند که غرایز و تمایلات آنها در دوران کودکی بویژه در سنین 4یا 5 سالگی از سوی قواعد و فرهنگ حاکم بر خانواده واجتماع، سرکوب شده و دچار عقده اودیپ شدهاند؛ زیرا تمایلات شخصی افراد در ضمیر ناخودآگاه آنها یعنی «نهاد» پیوسته در تلاش است که خود را بروز دهد و «فراخود» آگاهانه وظیفه دارد تمایلات شخص را جرح و تعدیل کرده، آنهایی را اجازه بروز میدهد که در سطح جامعه و فرهنگ مقبولیت داشته باشند و «خود» نیز جنبه کنترلی دارد. حال کسانی که دارای رفتار ناسازگارانه هستند، بدلیل این است که «فراخود» از وظیفه خود غفلت ورزیده است. بنابراین به راحتی فرد میتواند اصول حاکم در جامعه و عزت نفس خود را زیر پا گذاشته و دست به رفتار انحرافی بزند(گیدنز ،1373: 138- 137).
هورنای معتقد است شخص برای فرار از اضطراب ممکن است به انکار وجود آن به هر وسیله ممکن بپردازد که در این صورت شخص با آگاهی و اصرار گرایش به انجام رفتارهای انحرافی از قبیل مصرف الکل و مواد مخدر پیدا میکند. ویلکر[16] نیز معتقد است که فرد معتاد قادر به حل مشکلات خود نیست و نمیتواند درگیریهای عاطفی خود را به صورت مورد پسند حل کند. بنابراین به مواد مخدر روی میآورد(شایسته، 1375 : 23).
از نیمه دوم قرن بیستم به بعد، تبیینهای روانشناسی رفتار انحرافی مورد تردید و انتقاد دانشمندان به ویژه جامعهشناسان قرار گرفت. آنها چنین استدلال میکنند که این قبیل نظریهها، عوامل اجتماعی و فرهنگی را در تبیین انحرافات نادیده میگیرند. همچنین در روش مطالعات روانشناختی اتفاق نظر چندانی وجود ندارد. در میان روانشناسان توافق ناچیزی در مورد علل تشکیل دهنده سلامت ذهن و چگونگی سنجش ویژگیهای شخصیتی وجود دارد. از سوی دیگر بسیاری از جامعهشناسان، اولویت دادن به تجارب دوران کودکی را مردود میدانند، زیرا این برداشت سبب میشود که تأثیر و نفوذ شمار کثیری از عوامل اجتماعی که بر رفتار در طول زمان اثر میگذارد، نادیده گرفته شود.(شومیکر،291:1990 به نقل از غلامی آبیز،42:1382). از سوی دیگر از آنجایی که مسائل اجتماعی، پدیدههایی چند بعدی و پیچیده هستند، عوامل روانشناسی و فردی نمیتواند عامل بروز و گرایش افراد به بزهکاری باشد. لذا تبیین این مسائل از دیدگاه روانشناسانه اگر چه لازم است ولی کافی نیست. چهبسا ممکن است ایجاد اضطرابها، افسردگیها، اختلال روانی و ... ناشی از محیط خانوادگی و اجتماعی فرد باشد(قریشی نژاد،27:1379).
رویکردهای جامعهشناختی
در این دیدگاه گفته میشود که هر نظام اجتماعی قوتها و ضعفهای خاص خودش را دارد. نظامهای اجتماعی پیشین، نقاط قوت و در عین حال نقاط ضعفی داشتند. نظامهایی که بر اطاعت بیچون و چرا از سلسله مراتب اقتدار سنتی مبتنی بود و در آن روح جمعگرایی غلبه داشت، از جهات فراوانی مثبت بود و خلاء عاطفی و انسانی در آن کمتر بود، اما در عین حال تحرک اجتماعی زیاد، پویایی و نوآوری گسترده و نیز آزادیهای فردی در آن در حداقل بود. نظامهای اجتماعی جدید، از تحرک اجتماعی رو به تزاید، پویایی، نوآوری و آزادیهای فردی پرمایه برخوردارند.اما در مقابل مشکلات خاص خود را نیز دارند. به هر حال هر ساختار اجتماعی - فرهنگی خاص، انواع خاصی از مسائل اجتمایی را به همراه دارد. در این دیدگاه مسائل اجتماعی، ابعاد و پیامدهای ناخا سته، غیر مستقیم و پیشبینی نشده الگوهای جدید رفتار و نظام اجتماعیاند؛ به دیگر سخن، مسائل اجتماعی هزینههای اجتماعی سازمان خاصی از زندگی اجتماعیاند. در واقع اگر بپذیریم که مدرنیزم و الگوهای مدرن شده زندگی اجتماعی برای جوامع ارمغانهای زیادی داشته است و رفاه، آسایش و تحرک اجتماعی و آزادیهای فردی را در جوامع گسترش داده است، تلویحاً باید هزینههای این پیشرفت را نیز بپردازیم. مسائل اجتماعی عصر ما هزینههایی است که ما باید برای اتخاذ الگوهای مدرن در جامعه خویش در نظر بگیریم؛ یا الگوهای سنتی زندگی اجتماعی را در پیش گیریم و از مزایای پیشرفت در عرصههای مختلف زندگی اجتماعی ، اقتصادی محروم شویم و در عوض مشکلات اجتماعی زندگی معاصر را نداشته باشیم و یا با جایگزین کردن ساختار اقتصادی، اجتماعی مدرن از زندگی نسبتاً مرفه و آزاد برخوردار شویم، اما تاوان آن را با شیوع مسائل اجتماعی جدید، بپردازیم(معیدفر،243:1385).
تئوری محرومیت نسبی
جرم شناسان معتقدند که نابرابری درآمد در جوامع مختلف هم تولید فشار مینماید و هم باعث افزایش میزان جرم در آنها میشود. به خاطر اینکه شکاف عمده بین فقیر و غنی، کینهتوزی وعدم اعتماد را بهوجود میآورد و چنین وضعیتی سرانجام منجر به خشونت و جرم میشود. در جوامعی که در آنها نابرابری درآمد افزایش یافته است یک نوع حقارت و سرافکندگی در افراد کم درآمد ایجاد میشود که این عامل باعث ایجاد انگیزههای مجرمانه دربرخی از این افراد میگردد. روانشناسان یادآوری کرده اند که تحت این شرایط مردان جوان نسبت به وضعیت خود نگران خواهند شد، در نتیجه نسبت به افرادی که از وضعیت مطلوبی برخوردار هستند حسادت خواهند ورزید. چنانچه آنها نسبت به استفاده از شیوههای پرخاشگرانه و مخاطره آمیز در رقابتهای اجتماعی ناتوان باشند، شانس کمتری برای موفقیتهای آینده خواهند داشت. به همین خاطر اکثر این افراد مرتکب جرم و خشونت میشوند. این فرآیند تحت عنوان تئوری محرومیت نسبی بیان گردیده است.
مفهوم محرومیت نسبی توسط جامعهشناسان جودیس بلاو و پیتر بلاو (1982) مطرح شده است. آنها مفاهیمی را از تئوری آنومی با مفاهیمی که در مدلهای بیسازمانی اجتماعی یافت شده است، ترکیب کردهاند. بر طبق نظر آنها، افراد طبقات پایین ممکن است هنگام مقایسه شرایط زندگی خود با افراد ثروتمند، احساس محرومیت نمایند. این احساس محرومیت منجر به احساس بیعدالتی و نارضایتی گردیده وعدم اعتماد را در آنها پرورش میدهد. در نتیجه شانس پیشرفت آنها از طریق معیارهای مشروع مسدود میگردد و احساس ناتوانی را بهوجود میآورد که دشمنی و پرخاشگری و سرانجام خشونت و جرم را به دنبال خواهد داشت(مبارکی،74:1383).
نظریههای خرده فرهنگ
نظریههای خرده فرهنگی به تبیین اینکه چگونه مردم با زندگی در محلات بیسازمان نسبت به انزوای اجتماعی و محرومیت اقتصادی واکنش نشان میدهند، پرداختهاند. به خاطر تحلیل رفتگی سبک زندگی، ناکامی و افسردگی اعضای طبقات پایین تر جامعه یک خرده فرهنگ مستقلی را با مجموعه قوانین و ارزشهای خودی ایجاد میکنند. در حالیکه فرهنگ طبقات متوسط برتلاش و کوشش زیاد، به تأخیر انداختن ارضاء نیازها و آموزش رسمی تأکید دارد، خرده فرهنگ طبقات پایینتر به هیجانات، قلدری، ریسک کردن، شجاعت و ارضاء فوری نیازها تأکید مینماید. هنجارهای خرده فرهنگی اغلب باارزشهای متداول جامعه تضاد پیدا میکند، به خاطر اینکه افراد فقیر شهری دریافتهاند که از عهده تقاضاهای رفتاری طبقه متوسط جامعه برآمدن غیر ممکن است . در نتیجه ساکنان محلات فقیرنشین مجبور میشوند قانون را زیر پا بگذارند و از قوانین فرهنگ کجرو پیروی نمایند(مبارکی،79:1383).
این نظریه بر بزهکاری جوانان متمرکز شده و در یک تحلیل جامعه شناختی، بزهکاری جوانان را برحسب ویژگیهای خرده فرهنگی آنها مانند ارزشها، باورها، عادات و شیوههای زندگی مورد بررسی قرار میدهد. از جمله کوهن[17](1955)،کلووارد[18]و اوهلین[19] (1960)ماتزا[20](1964) و میلر[21](1975) معتقدند که توجه به خرده فرهنگها در تبیین بزهکاری جوانان از اهمیت خاصی برخوردار است. زیرا جوامع مدرن با خرده فرهنگهای متفاوت ساخته شدهاند و رفتاری که در یک جایگاه خرده فرهنگی خاص به عنوان رفتار بههنجار شناخته شده است، ممکن است در جایگاه خرده فرهنگی دیگر به عنوان رفتار انحرافی در نظر گرفته شود(احمدی ، 1377 : 77 ).
نظریه پیوند افتراقی[22]
این رویکرد توسط ادوین ساترلند برای نخستین بار در سال 1939 و در نخستین ویرایشهای کتاب او به نام اصول جرم شناسی مطرح شد. وی آنرا به تدریج و به همکاری دونالد کرسی، در ویرایشهای بعدی کتاب یاد شده، کامل نمود.
نظریه پیوند افتراقی بر این نکته تأکید دارد که نزدیکان و همآلانی که بزهکار باشند تأثیر زیادی بر تشکیل و تقویت نگرش بزهکاری میگذارند و فرد را به سوی بزهکاری سوق میدهند. نظریه پیوند افتراقی محتوای اجتماعی بزهکاری را در نظر دارد و فرد بزهکار را در جایگاه اجتماعی او از حیث رابطه اش با خانواده، محله، رفقا و مصاحبان در نظر میگیرد(مشکانی،1381:11 ).
ساترلند درباره چگونگی انتقال فرهنگی کجروی اظهار میدارد که کجروی از طریق یک گروه جریان ارتباطات اجتماعی حاصل میشود که در واقع اصطلاح «یار بد»[23]را زنده میکند(عدل،321:1383).
نظریه ساترلند شامل 9 خصیصه به قرار زیر است:
1- عمل مجرمان آموختنی است، نه موروثی. یعنی تا فرد آن را نیاموزد به فکر انجام دادن آن نمیافتد.
2- آموزش از طریق ارتباط فرد با سایر افراد صورت میگیرد و عموماً به صورت شفاهی و به کمک کلمات است و فقط در برخی موارد ممکن است از طریق حرکات چهره و قیافه انجام گیرد.
3- بخش اعظم آموزش رفتار بزهکارانه در گروههای نزدیک که با فرد روابط صمیمانه دارند انجام میگیرد.
4- آموزش عمل مجرمان مراحل مختلفی دارد.
الف: فنون ارتکاب جرم که گاه پیچیده وگاه ساده است.
ب: جهت دادن به انگیزهها،گرایشها، کششهای درونی و توجیه عمل مجرمانه.
5- کسب انگیزهها و میل به ابراز کششهای درونی آموختنی است. همه مردم جامعه نظر مطلوب نسبت به رعایت هنجارهای حقوقی ندارند. در برخی موارد فرد با گروهی در ارتباط است که هنجارهای حقوقی برای اعضای آن مطلوب است و گاه فرد در محیطی زندگی میکند که افراد نزدیک به او مخالف اطاعت از آن قواعداند.
6- زمانی فرد به عمل بزهکارانه دست میزند که آمیزش او با کسانی که موافق شکستن قاعدهاند بیشتر از کسانی است که با شکستن قاعده مخالفاند. این بند در واقع اساس نظریه ساترلند است و به ارتباط فرد بزهکار و غیر بزهکاران اشاره میکند. به عبارت دیگر براساس این نظریه روابط فرد با دیگران هنگامی که به مساله جرم ارتباطی ندارد و تا زمانی که با کار جرم آمیز پیوستگی نکند، اثری در ایجاد رفتار مجرمانه ندارد(سخاوت ، 1385 :56-55 ).
7- فراوانی معاشرت از نظر دفعات وقوع، مدت، ارجحیت و شدت میتواند متفاوت باشد. یعنی میزان معاشرت فرد با افراد کجرفتار در مقابل افراد بههنجار مورد نظر است. فراوانی و مدت زمان معاشرت بسیار با اهمیتاند. ارجحیت با اهمیت است از این نظر که اگر رفتار موافق رعایت قانون در کودکی آموخته شود، فرد در وضعیتی متفاوت با کسی قرار دارد که از ابتدا به عدم رعایت قانون تشویق شده است. ارجحیت و شدت به منزلت معاشر، به اهمیت الگوی رفتار و میزان درگیری عاطفی فرد با آن مربوط میشود.
8- جریان یادگیری رفتارکجروانه از طریق معاشرت شامل تمام مکانیسمهای یادگیری میشود که برای هر رفتاردیگری ضروری است. منظور این است که یادگیری کجروی تنها شامل تقلید نمیشود و عمیقتر از آن است.
9- در حالی که کجرفتاری بیان نیازها و ارزشهای کلی است، نمیتواند از طریق همان نیازها وارزشها توجیه شود. زیرا رفتار بههنجار هم بیان نیازها و ارزشهاست. کوشش بعضی محققین برای تبیین کجرفتاری از طریق نیازها و ارزشها مانند اصل خوشحالی، به دنبال منزلت بودن، انگیزه پولی و یا تحت فشار قرار گرفتن نمیتواند کجرفتاری را تبیین کند. زیرا این انگیزهها و گرایش ها در رفتارهای بههنجار هم وجود دارد( ممتاز،1381 :82 ).
نظریه ساترلند یکی از قویترین نظریها در زمینه پیدایش انحرافات است که تا به امروز قدرت تبیین زیادی دارد. ساترلند در قالب نظریهاش معتقد بود که انحرافات عموماً در قالب گروههای نخستین نظیر گروه دوستان یا خانواده آموخته میشود. این گروهها بسیار متنفذتر از مأمورین و مسئولین رسمی مانند معلمان، کشیشان، افراد پلیس یا ابزارهای ارتباط جمعی نظیرفیلم و روزنامه میباشند. از نظر ساترلند فرآیند یادگیری رفتار بزهکارانه شامل تکنیکهای تبهکاری، انگیزهها،گرایشها و دلیل تراشیهای لازم برای آن میشود. بدین ترتیب یک جوان هم میآموزد که چگونه با موفقیت دزدی کند و هم چگونه استدلال بیاورد تا دزدی خود را توجیه کند و برای آن عذر بتراشد(رفیع پور،52:1378).
بر اساس این دیدگاه در ایران تحقیقات مختلفی انجام گرفته است و معاشرت با نزدیکان، همکاران و بهویژه دوستان معتاد و منحرف، تقلید از اطرافیان، معاشرت در محیطهای ناسالم و گوناگون از جمله مدرسه و محیطهای آموزشی نامطلوب از جمله عوامل اصلی اعتیاد به مواد مخدر ذکر شده است(کرم پور ، 1379 : 32- 34 ).[1]. Addiction
[2]. Addicted
[3]. Canabise
6- Farrow
7- Brissing
[7]. Simons
[8]. Robertson
[9]. Brook
[10]. Nomura
[11]. Cohen
[12]. Orford
[13]. Boyle
[14]. Hoffman
[17]. Cohen
[18]. Cloward
[19]. Ohline
[20]. Matza
[21]. Miller
[22]. Differential association theory
[23]. Bad companion
پیشنهادات
در طول دو دهه اخیر ، عمده منابع ، امکانات ، فرصت ها و تلاش ها، در راستای استراتژی برخورد با مواد مخدر متمرکز گردید و این استراتژی دو پیامد عمده داشت. از یک سو منجر به افزایش تعداد دستگیری ها ، زندانیان مواد مخدر، کشفیات مواد مخدر، درگیری ها، گروگان گیریها و ... گردید و از سوی دیگر به افزایش تعداد معتادان وکاهش سن اعتیاد منجر گشت. لذا به نظر می رسد ضروری است با اتخاذ استراتژی سه جانبه ذیل از منابع موجود به طور عقلانی استفاده شود. راهبرد عملی در هر سه عرصه مذکور به شرح ذیل پیشنهاد می گردد:
1- مقابله با عرضه مواد مخدر
- تشکیل پلیس ویژه مبارزه با مواد مخدر و آموزش و تجهیز مناسب آن.
- جلب حمایت کشورهای اروپائی مصرف کننده مواد مخدر برای اختصاص اعتبار جهت کنترل مواد مخدر در کشور خود و انجام عملیات کشت جایگزین در افغانستان.
- نقد و نظارت مستمر بر عملکرد و مدیریت سازمان های ذی ربط در امر مبارزه با مواد مخدر و عدم اکتفا به رویکرد محض نیروی انتظامی.
2- کاهش تقاضای مواد مخدر
- اتخاذ و ترویج رویکرد فرهنگی – اجتماعی در مقابله با پدیده اعتیاد به مواد مخدر و ایجاد تغییرات و اصلاحات ساختاری در ابعاد اقتصادی ، سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی برای کنترل عوامل کلان اعتیاد در جامعه.
- گسترش و عملیاتی کردن طرح های ضربتی اشتغال و کاهش نرخ بیکاری در جامعه.
- تأسیس پژوهشگاه ویژه اعتیاد و کاهش تقاضای موادمخدر.
- ایجاد مراکز مشاوره و نجات در محلات ، ادارات ، پارک ها، ایستگاههای راه آهن، پایانه ها، مدارس، دانشگاهها و پادگانها به طور شبانه روزی با استفاده از کارشناسان مجرب در حوزه های علمی.
- فراهم نمودن تمهیدات لازم برای کاهش احساس محرومیت نسبی در جامعه.
- تلاش برای کاهش فاصله میان انتظارات مردم با امکانات جامعه. به عبارت بهتر از یک سو می توان در تعیین اهداف اجتماعی بازنگری کرد و اهدافی را در نظر گرفت که متناسب با شرایط و امکانات جامعه باشد. بهبود شرایط و امکانات موجود جامعه و نیز تعدیل در مقررات و قواعد و تدوین خط مشی هایی برای عدالت اجتماعی در دسترسی به امکانات ، راه حل دیگری است که امکان موفقیت آن بیشتر است. چرا که دولت ها امروزه برای حل مسایل و بحران های اجتماعی چاره ای جز توسعه متعادل و پایدار به منظور بسط امکانات و فرصت های ارتقاء اجتماعی ندارند.
- توزیع عادلانه امکانات و خدمات موجود در جامعه و استفاده برابر تمامی اعضای جامعه از فرصت های مشروع می تواند گامی در جهت مقابله با کجرویهای اجتماعی مثل اعتیاد باشد. تا هنگامی که بخش عظیمی از جامعه از حداقل امکانات اقتصادی زندگی محروم هستند، چگونه می توان انتظار کاهش انحرافات و بزهکاری های اجتماعی را داشت. وجود رانت های عظیم اقتصادی، فرصت ها و راههای نامسروع رسیدن به ثروت و موقعیت های اقتصادی و اجتماعی بدون تحمل کمترین زحمت و کسب ثروتهای باد آورده می تواند عامل مهمی در برانگیختن افراد به ارتکاب انحرافات اجتماعی باشد. تأکید بر اهمنیت کار و تلاش فردی جهت رسیدن به موقعیت های بالای اجتماعی و اقصادی و مقابله با فرصتهای نامشروع می تواند گامی مؤثر در راستای ایجاد جامعه ای پویا و متعادل باشد.
- کنترل مهاجرت از روستا به شهر و جذب افراد حاشیه ای و جدا شده از متن جامعه.
- فعال نمودن و گسترش سازمانهای غیر دولتی برای مبارزه با اعتیاد.
- از بین بردن ریشه های فساد و تبعیض برای ایجاد احساس عدالت در میان مردم.
- ایجاد زمینه مشارکت اجتماعی و سیاسی جوانان و جلب اعتماد آنان به نظام سیاسی.
- غنی سازی اوقات فراغت جوانان و گسترش امکانات رفاهی ، آموزشی و تفریحی برای جوانان.
- تغییر شیوه های آموزش ارزشها و اعتقادات دینی و بکارگیری شیوههای نوین
- آگاه سازی معلمان از طریق کارگاههای آموزشی برای ایجاد رابطه عاطفی با دانش آموزان و القای قدرت تصمیم گیری، ایجاد روحیه ، عزت نفس و... در دانش آموزان.
- افزایش سطح آگاهی والدین نسبت به خصوصیات، نیازها و خواسته های جوان امروز و تعمیق ارتباط عاطفی و عقلانی والدین با فرزندانشان و پرهیز از « زورگویی» ، «سرخوردگی فرزندان» و اختلافات زناشویی و ...
- جایگزینی رویکرد فرهنگی، درمانی و جبرانی به جای رویکرد قهری و انتظامی.
- تجدید نظر در شیوه های رایج بازپروری و تأکید بیشتر بر نقش مددکاران اجتماعی در توانبخشی معتادان.
- گسترش ، تقویت و تجهیز مراکز بازپروری در سطح کشور جهت سرویسدهی کیفی و کاهش زمان نوبت دهی به معتادان درمانجو و حذف تشریفات اداری و بوروکراسی زائد و امکان بستری شدن مددجویان برای حداقل یک الی دو سال ، خصوصاً در مراکز اجتماع درمان(TC).
- گسترش روشهای گروه درمانی ، خانواده درمانی ، کار درمانی و مذهب درمانی معتادان مددجو.
فهرست منابع فارسی
.
آقابخشی، حبیب(1379). «اثرات اعتیاد پدر بر کارکردهای خانواده»، فصلنامه علوم اجتماعی،شماره10.
بوالهری،جعفر(1382). « ارزیابی سؤ مصرف مواد مخدر در زندا های ایران »، فصلنامه علمی ، پژوهشی سؤ مصرف مواد ، سال اول شماره 3 .
حاج حسینی، منصوره ؛ اخوان تفتی، مهناز (1382). «مقایسه سبک اسناد درجوانان معتاد و غیر معتاد شهر یزد»، فصلنامه اعتیاد پژوهی ، سال اول، شماره 3
شایسته، سیاوش(1375). مقایسه شخصیتی جوانان معتاد به مواد مخدر و جوانان عادی در گروه سنی 22-14 سال در استان اصفهان،پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس
شهیدی،محمد حسن(1375). مواد مخدر، امنیت اجتماعی و راه سوم ، تهران: انتشارات اطلاعات.
صادقی اهری، سعید(1379). «بررسی علل بازگشت مجدد به اعتیاد در بیماران مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد وابسته به بهزیستی»، فصل نامه اعتیاد پژوهی، سال اول ، شماره 2.
صالحی جونقانی،فرحناز(1379). بررسی تأثیر عوامل اقتصادی- اجتماعی مؤثر بر اعتیاد؛مطالعه موردی: زندان شهر کرد ، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه شیراز.
عبدی،كافيه(1380). عوامل اعتياد در ميان حاشيه نشينها،پايان نامه كارشناسي ارشد جامعه شناسي دانشگاه تهران.
غلامی آبیز، محسن(1381). « بررسی علل اقتصادی – اجتماعی مؤثر بر اعتیاد؛ مطالعه موردی اردوگاه پیربنان شهر شیراز » ، فصلنامه علمی ، پژوهشی سؤ مصرف مواد ، سال دوم ، شماره 5
قریشی نژاد، رقیه (1379). بررسی و مقایسه ویژگی های شخصیتی معتادان به مواد مخدر با افراد عادی در شهرستان قزوین،ژرفای تربیت،سال دوم،ش،17.
کرم پور، رزا(1379). ارزیابی تحقیقات انجام گرفته در خصوص اعتیاد و مصرف مواد مخدر در ستاد مبارزه با مواد مخدر، ژرفای تربیت،سال دوم ، شماره 10.5
کوئن، بروس(1373).مبانی جامعه شناسی، ترجمه غلام عباس توسلی و رضا فاضل: تهران انتشارات سمت .
کوثری، مسعود(1382). «آنومی اجتماعی و اعتیاد به مواد مخدر»، فصلنامه علمی ، پژوهشی سؤ مصرف مواد ، سال دوم ، شماره 5..
گیدنز، آنتونی(1373). جامعه شناسی، ترجمه منوچهر صبوری، تهران: نشر نی.
مبارکی، محمد(1383). بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و جرم، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی دانشگاه تهران.
محبوبی منش، حسین(1382). « اعتیاد مردان، تهدیدی علیه زن و خانواده »، فصلنامه شورای فرهنگی، اجتماعی زنان ، سال ششم، شماره 2.
ممتاز، فريده (1381). انحرافات اجتماعي، نظريه ها و ديدگاه ها، چاپ اول، تهران: شركت سهامي انتشار.
هاشمي، علي(1383﴾.نگاه نو، اقدام نو در مبارزه با مواد مخدر، رياست جمهوري ستاد مبارزه با مواد مخدر
منابع لاتین
- Islam,SK. Nazrul and et al (2000).« sexual life style ,Drug habit and socio- demographic status of Drug Addict in Bangladesh». Public Health, vol.114 ,N.5
-Brissing, Peter, Farrow. JA (1990) a new look at gender difference in drinking and driving in flunkies experiences and attitudes among new among new adolescent drivers. Health Education & Behavior, Vol. 17, No. 2 http:// مطالب مشابه : در مورد آمار ضرورت و اهميت تحقیق . اعتیاد و در تحقیق خود تحت عنوان «جامعه شناسی اعتیاد پزشکی، روانشناسی و جامعه اعتیاد در ایران موضوعیست که سالها مورد توجه جامعه شناسی در جامعه هایی مانند جرم، انحراف، و انقلاب را مورد تحقیق قرار می اعتیاد. فصل پایان نامه در مورد اعتیاد تحقیق در خصوص تأثیر سطح اقتصاد خانواده بر جامعه شناسی به عنوان مثال مسأله اعتیاد را در اصول روش تحقیق که در علوم و جامعه شناسی جامعه شناسی تحقیق های گذشته که در داخل و خارج نظریه های که در مورد خانواده ( جنون، اعتیاد جامعه شناسی در لغت به معنای با روش های علمی مورد بررسی و تحقیق آسيب شناسي اعتياد و عوامل اجتماعي موثر بر آن
اعتیاد
جامعهشناسی
پایان نامه در مورد اعتیاد
آسیب شناسی اجتماعی
بررسی ویژگی های اجتماعی زنان متقاضی طلاق(فصل دوم/ پیشینه تحقیق)
جامعه شناسی جنایی
برچسب :
تحقیق در مورد جامعه شناسی اعتیاد