محیط زیست . بازیافت

اصل پنجاهم قانون اساسي  ( حفاظت از منابع طبیعی ) بازیافت

"در جمهوري اسلامي حفاظت محيط زيست که نسل امروز و نسل هاي بعد بايد در آن حيات اجتماعي رو به رشدي داشته باشند وظيفه عمومي تلقي مي گردد. از اين رو فعاليت هاي اقتصادي و غير آن که با آلودگي محيط زيست يا تخريب غيرقابل جبران آن ملازمه پيدا کند ممنوع است."

لازم به يادآوري است که مسئوليت نسل کنوني در اين خصوص جنبه منحصر به فرد دارد زيرا که نسل امروز نخستين نسلي است که فعاليت هاي اقتصادي و صنعتي آن نسل بعد را مورد تهديد زيست محيطي قرار مي دهد. از آنجا که حفظ محيط زيست يک بحث جهاني است نيازمند همکاري هاي بين المللي مي باشد. تلاش ها زماني به ثمر خواهد رسيد که همکاري در سطوح محلي - منطقه اي و در نهايت بين المللي انجام پذيرد.

1ـ بازیافت کاغذ

بازیافت به معنی استفاده از مواد مصرف شده برای تولید و ساخت مجدد همان کالا یا

کالای قابل استفاده دیگر می باشد.

فوائد بازیافت

-          صرفه جویی در مصرف مواد اولیه و انرژی و نیز کاهش ورود مواد آلاینده به محیط زیست.

-          با کاهش مصرف منابع طبیعی و بازیافت زباله ، عمر تنها زیستگاه بشر « زمین » را طولانی تر کنیم.

-          بازیافت فرصتی برای محیط زیست و منابع محدود آن

-          بازیافت گامی سبز در جهت توسعه پایدار

معمولاً ما در مورد کاغذهاي بدون استفاده به عنوان خطري زيست محيطي فکر نمي کنيم و فقط آنها را مزاحمت به حساب مي آوريم. شما مي توانيدکاغذ هاي دورانداختني خود را بازيافت کنيد.

از نظر زيست محيطي بازيافت کاغذ موجب کاهش وابستگي و نياز به کاغذهاي بکر و در نهايت کاهش قطع درختان و بالارفتن فرصت تجديد حيات عرصه هاي جنگلي عريان شده مي شود.

تجربه نشان مي دهد که براي توليد يک تن کاغذ بکر به 17  اصله درخت قطع شده نياز است. علاوه بر اين در فرايند توليد کاغذ از الياف گياهي درختان ،  400  هزار ليتر آب و 4  هزار کيلو وات برق مصرف مي شود. بنابراين توليد يک تن کاغذ بکر ، هزينه هاي زيست محيطي و اقتصادي زيادي دارد و مصرف درست و بهينه آن در گام نخست و استفاده مجدد از آن در گام بعد ضرورت تام مي يابد.

توليد يک تن کاغذ بازيافتي سبب 50 درصد صرفه جويي در مصرف آب ، 64% صرفه جويي در مصرف انرژي و 74 درصد کاهش آلودگي هوا مي شود و همچنين ايجاد شغل يکي ديگر از مزاياي اقتصادي بازيافت کاغذ است.

انواع کاغذ و مقوای قابل بازیافت :

روزنامه ها ، مجلات ، کاغذ تحریر سفید ، کاغذهای باطله ، دفترچه های باطله ، کتاب های باطله ، کاغذهای کپی ، پاکت نامه ، کاغذهای رایانه ای ، بروشورها ، کاغذهای آگهی تبلیغاتی ، کارتن ها ، جعبه های مقوایی و مقوای ورقه ای

انواع کاغذهای نامناسب برای بازیافت :کاغذ کاربن ، کاغذ برچسب دار ، کاغذهای قدیمی و زرد شده ، دستمال کاغذی ، روبان های کاغذی ، کاغذهای ماژیکی ، کاغذ دیواری و کاغذهای روکش شده و براق ، کاغذ دورنگار و یونولیت

************************************

 بازیافت شیشه

دانستنی هایی در مورد شیشه

-     از آنجایی که مدت بسیار طولانی لازم است که شیشه تجزیه شود ، اگر یک بطری را  امروز دور بیندازید تا 1000 سال دیگر هم به صورت زباله در روی زمین باقی می ماند.

-     استفاده از شیشه بازیافت شده به معنی استفاده از منابع طبیعی کمتری است. برای تولید شیشه باید مقدار زیادی شن و ماسه از زمین استخراج شود که این کار مستلزم صرف مقدار زیادی انرژی و آب است.

-     انرژی لازم برای تولید هر کیلوگرم شیشه حدود 4200 کیلوکالری است در حالی که برای ذوب شیشه های بازیافتی فقط 40 تا 60 درصد از انرژی لازم برای تهیه شیشه خام موردنیاز است. 

-     به ازای هر تن شیشه تولیدی 175 کیلوگرم باطله معدنی تولید می گردد که این مقدار را می توان تا حدود 80 درصد کاهش داد در صورتی که 50 درصد شیشه بازیافتی را در فرایند تولید استفاده کنیم.

-          انرژی صرفه جویی شده در اثر بازیافت یک بطری ، یک لامپ 100 واتی را تا 4 ساعت روشن نگه خواهد داشت.

-          تهیه شیشه از شیشه بازیافت شده نسبت به تهیه آن از مواد اولیه ، آلودگی آب ها را به میزان 50 درصد و آلودگی هوا را تا 20 درصد کاهش می دهد.

کارهای ساده ای که می توان انجام داد :

-          انواع ظروف شیشه ای شکسته یا شیشه های مربا ، سس و غیره را در منزل جهت بازیافت جداسازی نمایید.

برای مثال جعبه ای در انباری برای شیشه اختصاص داده یا سطلی پلاستیکی خریده و شیشه ها را در آن انبار کنید.

-          بطری ها را بر حسب رنگ : سبز ، قهوه ای و بیرنگ جداکنید.

-          درپوش های پلاستیکی و فلزی بطری های شیشه ای را هنگام جمع آوری جدا کرده و لی نگران برچسب ها نباشید.

-          آب کشیدن بطری ها توصیه می شود ولی صد در صد ضروری نیست.

-          شیشه های حاوی مواد شیمیایی ، داروها و ... را در داخل جعبه های مخصوص جمع آوری شیشه برای بازیافت قرار ندهید.

-          پس از جمع آوری شیشه با سازمان بازیافت تماس گرفته تا راهنمایی های لازم را به شما ارائه نمایند.

3- بازیافت آلومینیوم

ظروف و ضایعات آلومینیومی به هر شکلی که باشند قابل بازیافتند.  برای بازیافت قوطی های آلومینیومی ابتدا آنها را ذوب می کنند ، سپس فلز مذاب را به محض سردشدن زیر فشار می گذارند و به ورق تبدیل می کنند و سرانجام این ورقه ها را دوباره به شکل قوطی در می آورند. آلومینیوم بازیافتی نه تنها در ساخت قوطی های جدید که در ساخت مواد مختلف آلومینیومی از جمله مواد ساختمانی به کار می رود.

- اگر یک قوطی آلومینیومی از پنجره اتومبیل خود بیرون بیندازید بعد از 500 سال هم به صورت آشغالی روی کره زمین خواهد بود.

- اگر دو قوطی آلومینیومی بیرون بیندازید ، انرژی هدرداده شده توسط شما بیش از انرژی مصرفی روزانه هر یک از میلیاردها نفری است که در سرزمین های فقیرنشین زندگی می کنند.

- وقتی که یک قوطی آلومینیومی بیرون می اندازید شما انرژی معادل اینکه آن قوطی را تا نصف ، بنزین ریخته و بعد روی زمین خالی کنید را به هدر می دهید.

- از بازیافت 500 گرم آلومینیوم قوطی های نوشابه می توان انرژی کافی برای روشنایی یک لامپ 100 واتی به مدت 4 ساعت یا انرژی لازم برای روشنایی یک تلویزیون به مدت 5/3 ساعت را تأمین کرد.

- ساختن آلومینیوم از آلومینیوم بازیافت شده ، 90% انرژی کمتری از ساختن آن از سنگ معدن نیاز دارد.

- بازیافت آلومینیوم ، آلودگی های زیست محیطی ناشی از فرایند تولید این فلز را 95 درصد کاهش می دهد.

 

کارهای ساده ای که می توان انجام داد :

-          مواد غذایی را از قوطی ها (نوشابه ، کنسرو و ... ) تخلیه کرده و قوطی ها را آب کشیده و در کیسه یا جعبه ای قرار دهید.

-     به خاطر داشته باشید که غیر از قوطی ها ، چیزهای دیگر آلومینیومی از قبیل فویل ، بشقاب شیرینیجات ، چارچوب و کناره های پنجره ها و حتی تراشه های آلومینیوم در کارگاه ها را نیز  می توان جمع آوری و بازیافت کرد.

4ـ بقيه چيزها را هم بازيافت کنيد.

روزنامه ، شیشه و آلومینیوم که بیشتر بازیافت می شوند تنها چیزهای قابل بازیابی نیستند. قوطی های حلبی (که در واقع 99% آهن هستند ) ، بطری های پلاستیکی نوشابه و آب معدنی ،  لاستیک های مستعمل ، قوطی های مقوایی شیر ، دفترچه های تلفن و مقوای کارتن همه قابل بازیافت شدن هستند.

- بطری های پلاستیکی نوشابه ها از جنس PET (پلی اتیلن تر فتالات) می باشند. الوار پلاستیکی ، پشم پرکننده کیسه خواب ، تسمه های بسته بندی ، نخ ماهیگیری ، طناب ، الیاف موکت و فرش ، ورق و فیلم به عنوان رایج ترین محصولات بازیافت این پلیمر می باشند. ارزش اضافی 26 بطری نوشابه بازیافت شده می تواند یک دست لباس پلی استر بسازد.

- با بازیابی بطری های پلاستیکی 60 – 50 % انرژی مصرفی برای ساختن بطری های نو صرفه جویی    می شود.

- بازیافت و استفاده مجدد از مواد حاصله از قوطی های حلبی ، انرژی مصرفی مربوطه را 74% ، آلودگی هوا را 85% ، مواد زائد جامد را 95% و آلودگی آب را 76% کاهش می دهد.

- انرژی لازم برای تولید یک کیلوگرم لاستیک بکر حدود BTU 34500 (حدود 8700 کیلوکالری) است. تولید یک کیلوگرم لاستیک بازیافت شده فقط به BTU 10000 (حدود 2550 کیلوکالری) یعنی 71% انرژی کمتر نیاز دارد.

- لاستیک بازیافت شده برای استفاده در ساخت تایر ماشین ها ، مواد چسبنده ، عایق های لوله ها و کابل ها ، آستر ترمزها ، نوارهای نقاله ، تایرهای تراکتورها و چمن برها ، شیلنگ ها ، لوازم ورزشی ، لایی فرش ها و تعداد بیشماری محصولات دیگر به کار می رود.

- خرده های آسیاب شده لاستیک را می توان به مواد آسفالت خیابان ها ، باند فرودگا ه ها ، محل های بازی و مسیرهای میدان دو اضافه کرده و بدین ترتیب عمر آنها را 4 تا 5 مرتبه افزایش داد. به علاوه انجام این عمل در اکثر موارد نیاز به مواد روکشی را کاهش می دهد.

- اکثر لاستیک های امروزی اتومبیل حاوی کمتر از 10% لاستیک بازیافت شده هستند که این مقدار را می توان به آسانی تا 30% افزایش داد.

 


مطالب مشابه :


ساخت گلدان با بطری نوشابه

ساخت گلدان با بطری نوشابه. استفاده مجدد از کفش ها و چکمه ها برای کاشت گل ها به جای استفاده




استفاده هنری از بطری های خالی نوشابه

استفاده هنری از بطری های خالی نوشابه استفاده هنری از بطری از آنها استفاده مجدد




ساخت تراریوم با بطری نوشابه

بطری نوشابه در پوش دار ٢ لیتری استفاده مجدد از بطری های پلاستیکی به عنوان ظرف غذای




آثار زیان آور بطری های پلاستیکی

شاید بطری‏های شیشه ای نوشابه برای اما باید توجه کنیم که شستن این ظروف و استفاده مجدد از




محیط زیست . بازیافت

و بهينه آن در گام نخست و استفاده مجدد از آن در گام 26 بطری نوشابه بازیافت شده می




ظروف PET ، مشکل امروز، بحران فردا

که مورد استفاده مجدد آن تولید نوشابه در بطری‌های باشد که از بطری‌های




بازیافت کاغذ علوم ششم ابتدایی

مجدد از بطری های نوشابه پس از شستشو و ضدعفوني و یا · استفاده مجدد از مواد و




شیشه زباله نیست

مصرف مورد استفاده مجدد استفاده از شیشه و در روی بطری‌های شیشه‌ای از آنها




برچسب :